Dodaj do ulubionych

13latka zakochała się w dorosłym kuzynie

14.09.23, 10:30
Hej, jak to widzicie?
Od pięciu lat wychowujemy z partnerem jego córkę z pierwszego małżeństwa. Jej matka odeszła, gdy dziecko było małe, podczas rozwodu została pozbawiona praw rodzicielskich, urwała wszelki kontakt, nie płaciła też alimentów. Córka partnera to wrażliwa, zamknięta w sobie trzynastolatka, zainteresowana głównie graniem na komputerze. Nie ma bliskich przyjaciół, nie wychodzi z domu poza szkołą i zbiórkami harcerskimi. Z nami kontakt ma dobry i przyjazny, choć odkąd zaczęła dorastać, odsunęła się i stała się krytyczna - jak to nastolatka. W zeszłym roku założyła sobie Facebooka i nawiązała na nim znajomość z kuzynem od strony matki, swoim ciotecznym bratem. Kuzyn ma 19 lat. Dosłownie od razu się z nim zaprzyjaźniła i zaczęli rozmawiać ze sobą całymi dniami. W trakcie wakacji bardzo naciskała, więc pojechaliśmy odwiedzić tych ludzi (kuzyn mieszka z rodzicami i dziadkami na wsi 200 km od nas). Widać było, że córka jest bardzo zaangażowana emocjonalnie w tę znajomość. Po powrocie dalej rozmawia z kuzynem codziennie przez cały dzień, od przyjścia ze szkoły do pójścia spać. Z pokoju słychać jej śmiech, rozanielony głos. Ewidentnie jest nim zauroczona, jeśli już coś do nas mówi to zawsze o nim, planuje przyszłość w której on występuje. Trwa to już z pół roku. Z jednej strony cieszę się że ma przyjaciela, z drugiej niepokoi mnie, że ten przyjaciel ma 19 lat. Nie rozumiem, dlaczego chłopak u progu dorosłości całe dnie spędza rozmawiając z 13letnią kuzynką. Nie jestem też przekonana, że to wzór od którego chciałabym by dziecko czerpało wartości (nie ma matury, nie kształci się, jego rodzina bardzo lekko podchodzi do faktu porzucenia córki przez matkę, po rozwodzie unikali kontaktu), choć staram się go nie oceniać, bo go nie znam. Tłumaczę sobie, że daje jej to wsparcie emocjonalne i zastępuje w jakiś sposób kontakt z matką. A jednak powraca do mnie myśl, że to dziwne. Zadaję sobie pytania, czy on nie widzi, że dziewczynka zakochała się w nim po uszy? Nie ma nic przeciwko? Jakie są jego intencje? Ostrzeganie córki nic nie daje: jest nastawiona obronnie i powtarza, że kuzyn jest dla niej jak brat, a swoje intensywne uczucia tłumaczy sobie tym, że jest to jej rodzina. Jestem przekonana, że jest z nami szczera. Wolę, żeby mówiła do nas o kuzynie, niż żeby nie mówiła wcale. Z nim nie rozmawialiśmy. Średnio budzi moje zaufanie: np. latem namawiał ją, żeby u niego na parę dni zamieszkała (z nim w jednym pokoju, bo mają mały dom). Myślę jak do tego podejść, bo zależy mi, żeby nie utracić zaufania córki. Biorę pod uwagę, że może to tylko platoniczna znajomość, która rozluźni się sama z czasem, tym bardziej że nie mają możliwości się spotykać. Jednak na razie nic się nie rozluźnia, wręcz przeciwnie. Czy jest się czym niepokoić? Zostawić to tak, jak jest? Czy trzeba działać? A jeśli tak to jak? Zależy mi na niej i nie chcę, żeby wpadła w jakieś kłopoty. Jeśli chodzi o mojego partnera to nie jest zbyt zachwycony tą znajomością, ale nie zaprząta sobie tym głowy.
Obserwuj wątek
    • bominka Re: 13latka zakochała się w dorosłym kuzynie 18.09.23, 03:36
      Dać sobie na przeczekanie. W końcu zauroczenie mini...
    • summerland Re: 13latka zakochała się w dorosłym kuzynie 25.09.23, 17:55
      Moze zapiszcie córkę na jakieś dodatkowe zajęcia, jakiś sport zeby nie spędzała tyle czasu na komputerze a miała kontakt z rówieśnikami. Dobrze by było ograniczyć jej tez jakoś ten czas na komputerze, moze wyznaczyć tylko okreslone godziny. I tak mysle, ze jeżeli masz z nia dobry kontakt to staraj sie z nia rozmawiać na spokojnie na ten temat, w ogóle tak o zyciu. Moze nawet na początek o życiu, żeby ją jakoś nakierować, wytłumaczyć niektóre rzeczy.
    • anula36 Re: 13latka zakochała się w dorosłym kuzynie 02.10.23, 20:24
      Nie rozumiem, dlaczego chłopak u progu dorosłości całe dnie spędza rozmawiając z 13letnią kuzynką.
      Jako 19 latek mieszkajacy na wsi z rodzicami i dziadkami, ktory nie uczy sie ani nie pracuje, prawdopodobnie po prostu jest bardziej dzieckiem niz doroslym i nie ma zadnych innych zajec ani towarzystwa,ani finansow zeby oddalic sie fizycznie od laptopa.
      Paradoksalnie moze gdyby mieli okazje spedzic np w wakacje troche czasu, oczywiscie bez mieszkania u niego, po prostu gdzies w 1 miejscu pod opieka doroslych atrakcyjnosc kuzyna by oslabla.
    • enith Re: 13latka zakochała się w dorosłym kuzynie 05.10.23, 02:28
      Między 19-latkiem, a 13-latką jest ogromna przepaść mentalna, pamiętam to z czasów, gdy sama byłam nastolatką. Albo więc ten kuzyn jest mocno niedojrzały i widzi dużo młodszą kuzynkę bardziej, jak swoją rówieśniczkę, albo ma wobec niej nie do końca czyste intencje (ta propozycja wspólnego spania w jednym pokoju pod pretekstem, że dom mały).
      Ja chyba obserwowałabym, jak się ta znajomość rozwija, ale też próbowałabym zmotywować dziewczynkę do rzeczy innych, niż tylko granie na kompie i całodniowe ćwierkanie z kuzynem. Skoro chodzi na zbiórki harcerskie, to może dałoby się zaangażować ją w to głębiej? Albo, jak ktoś wyżej zasugerował, zapisać na jakiś sport? Trochę to niepokojące, że 13-latka nie ma żadnych, ale to żadnych przyjaciół, nawet jednej przyjaciółki.
      Wiesz mniej więcej, o czym oni rozmawiają? Mnie by też niepokoiło to, że chłopak widzi, że młoda jest nim zauroczona, ale nic z tym nie robi, a to z kolei otwiera pole do nadużyć z jego strony. A 13-latka nie ma narzędzi, żeby się połapać, że stosunki z kuzynem wyszły poza zwykłe relacje rodzinne. Ja bym jednak obserwowała blisko, czy ta relacja nie zaczyna się na niej negatywnie odbijać (w szkole, w domu, na zajęciach pozaszkolnych).
      Można liczyć, że kiedyś to zakochanie minie, ale prawda jest taka, że może też trwać latami, zwłaszcza jeśli dziewczynka nie ma żadnych bliskich przyjaciół i kuzyn stał się jej całym światem.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka