hummer 10.10.09, 11:09 Co to jest i czym się to je? Patrząc na CBA mogę mieć złe skojarzenia. Dlatego proszę o wyjaśnienie. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
taziuta Re: Hej, pora na definicję prawicowości. 10.10.09, 11:24 hummer napisał: > Co to jest i czym się to je? Patrząc na CBA mogę mieć złe skojarzenia. > > Dlatego proszę o wyjaśnienie. Prawicowość to tradycyjna rola kobiety - 3xK, wstręt do wszelkich odmienności, dziki kapitalizm, i zakłamana wiara w dowolne mzimu... Z pewnością zapomniałem o jeszcze jakichś 'wartościach', ale wierzę, ze bywalcy tutejszego forum je uzupełnią. Odpowiedz Link
vargtimmen Re: Hej, pora na definicję prawicowości. 11.10.09, 00:49 taziuta napisał: > hummer napisał: > > Prawicowość to tradycyjna rola kobiety - 3xK, > wstręt do wszelkich odmienności, dziki kapitalizm, i zakłamana wiara w dowolne mzimu... > > Z pewnością zapomniałem o jeszcze jakichś 'wartościach', ale wierzę, > ze bywalcy tutejszego forum je uzupełnią. Się rozumie, że zapomniałeś Dochodzi jeszcze: egoizm, nieumiejętność funkcjonowania we wspólnocie, zamiłowanie do przemocy, chciwość, nacjonalizm i chęć podbicia ZSRR Odpowiedz Link
grand_bleu Re: Hej, pora na definicję prawicowości. 11.10.09, 11:23 taziuta napisał: > hummer napisał: > > > Co to jest i czym się to je? Patrząc na CBA mogę mieć złe > skojarzenia. > > > > Dlatego proszę o wyjaśnienie. > > Prawicowość to tradycyjna rola kobiety - 3xK, Nie. Prawica akceptuje kobietę w każdej roli. Nie dyskryminuje tych, które chcą pracować zawodowo. > wstręt do wszelkich > odmienności, dziki kapitalizm, i zakłamana wiara w dowolne mzimu... głupstwa piszesz > Z pewnością zapomniałem o jeszcze jakichś 'wartościach', ale wierzę, > ze bywalcy tutejszego forum je uzupełnią. Jasne Prawicowość to szacunek dla człowieka, przy akceptacji jego odmienności, również tej wynikającej z różnicy płci. Odpowiedz Link
vargtimmen Re: Hej, pora na definicję prawicowości. 11.10.09, 00:41 hummer napisał: > Co to jest i czym się to je? Patrząc na CBA mogę mieć złe skojarzenia.7 IMHO, CBA to nietrafny przykład, bo nawiązuje, dosyć wyraźnie, tak do filozofii wybitnego przedstawiciela lewicy, jakim był polski szlachcic, Feliks D., jak i do tych co pociągnęli sławetną "Aferę Mięsną". > > Dlatego proszę o wyjaśnienie. > Prawica to akceptacja świata takim, jak jest, bez ideologicznego zaczadzenia czy chciejstwa; centralne znaczenie osobistej wolności, rozeznania i odpowiedzialności człowieka w myśleniu i sprawach społecznych; akceptacja naturalnych różnic między ludźmi; jawnie deklarowana gotowość do obrony siebie i swoich wartości siłą; szacunek dla prawa i własności; przekonanie o wartości naturalnych wspólnot, takich jak rodzina, naród, wspólnota religijna; przedkładanie rzetelnego opisu rzeczywistości społecznej (nazywania rzeczy po imieniu) nad sztucznym, życzeniowym opisem, służącym zacieraniu istniejących sprzeczności. Czyli, po krótce: Prawda, wolność, odpowiedzialność, własność, bezwarunkowe prawo do przemocy w samoobronie. Tradycja, a nie modna ideologia. Odpowiedz Link
tytanya Re: Hej, pora na definicję prawicowości. 11.10.09, 06:18 To jednak pozostanę przy swoich lewicowych poglądach. vargtimmen napisał: Prawica to akceptacja świata takim, jak jest Odpowiedz Link
taziuta Re: Hej, pora na definicję prawicowości. 11.10.09, 07:31 tytanya napisała: > To jednak pozostanę przy swoich lewicowych poglądach. No właśnie, tym bardziej, że Tim nie napisał, od którego momentu (na jakim stopniu rozwoju) powinno się świat 'zamrozić' takim jakim jest. Mi by się bardzo podobało, gdybym żył w starożytnym Rzymie, i będąc wielkim latyfundystą miał do dyspozycji tysiące niewolników. Wówczas byłbym zagorzałym konserwatystą i bronił swego do upadłego! > vargtimmen napisał: > > Prawica to akceptacja świata takim, jak jest Odpowiedz Link
vargtimmen Re: Hej, pora na definicję prawicowości. 11.10.09, 10:30 taziuta napisał: > tytanya napisała: > > > To jednak pozostanę przy swoich lewicowych poglądach. > > No właśnie, tym bardziej, że Tim nie napisał, od którego momentu > (na jakim stopniu rozwoju) powinno się świat 'zamrozić' takim > jakim jest. Akceptacja świata takim, jaki jest, nie oznacza dla mnie braku otwartości na zmianę, niechęci do rozwoju, czy akceptacji zła. Może wyraziłem to nieprecyzyjnie, więc spróbuję rozwinąć tę akceptację: tak, owszem, to konserwatyzm, a w nim odrzucanie utopijnych ideologii, prób poprawiania natury, zdecydowane "tak" dla starań, by poprawić swoje miejsca w świecie, "nie" dla "poprawiania świata" i uszczęśliwiania ludzi na siłę. Odpowiedz Link
tytanya Re: Hej, pora na definicję prawicowości. 11.10.09, 12:12 Cwane. Naturę juz tak poprawiliśmy,że za późno teraz kwękać. Korzystasz z tego codziennie. Odpowiedz Link
vargtimmen Re: Hej, pora na definicję prawicowości. 11.10.09, 12:20 tytanya napisała: > Cwane. Naturę juz tak poprawiliśmy,że za późno teraz kwękać. > Korzystasz z tego codziennie. Jest subtelna różnica między poprawianiem natury, a dostosowaniem się i efektywnym wykorzystaniem jej praw Odpowiedz Link
tytanya Re: Hej, pora na definicję prawicowości. 11.10.09, 12:30 Subtelna była kiedyś. To se ne vrati. Odpowiedz Link
bikej5 Re: Hej, pora na definicję prawicowości. 11.10.09, 12:47 " akceptacja naturalnych różnic między ludźmi"czyli tolerancja?To skąd się bierze powszechne poczucie wyższości i protekcjonalne traktowanie myślących inaczej(czytaj lewica)które sygnalizuje:"hej,znalazłaś się w dobrym towarzystwie nie zapominaj więc swojego miejsca w szeregu!" Odpowiedz Link
hummer Re: Hej, pora na definicję prawicowości. 11.10.09, 18:11 vargtimmen napisał: > Prawica to akceptacja świata takim, jak jest, bez ideologicznego zaczadzenia cz > y > chciejstwa; centralne znaczenie osobistej wolności, rozeznania i > odpowiedzialności człowieka w myśleniu i sprawach społecznych; akceptacja > naturalnych różnic między ludźmi; jawnie deklarowana gotowość do obrony siebie > i > swoich wartości siłą Rozumiem, że jak glanują obcą Ci osobę to akceptujesz świat takim jaki jest Odpowiedz Link
grand_bleu Prawica to normalność 11.10.09, 11:14 lewica jej odwrotność Witam wszystkich Odpowiedz Link
vargtimmen Re: Prawica to normalność 11.10.09, 11:26 A ja się tak rozpisałem )) Dodam jednak, że to normalność, która, niestety, przestaje być normą. Witaj! Odpowiedz Link
grand_bleu Re: Prawica to normalność 11.10.09, 11:37 vargtimmen napisał: > > A ja się tak rozpisałem )) > > Dodam jednak, że to normalność, która, niestety, przestaje być normą. Pamiętasz tekst Kingi Dunin o tym, że mężczyżni powinni karmić niemowlęta piersią? I jej komentarz, że to ona i jej podobni ustalają normy? > Witaj! Witam serdecznie Odpowiedz Link
vargtimmen Re: Prawica to normalność 11.10.09, 11:45 grand_bleu napisała: > vargtimmen napisał: > > > > > A ja się tak rozpisałem )) > > > > Dodam jednak, że to normalność, która, niestety, przestaje być > normą. > > Pamiętasz tekst Kingi Dunin o tym, że mężczyżni powinni karmić > niemowlęta piersią? I jej komentarz, że to ona i jej podobni > ustalają normy? > Tekst o karmieniu pamiętam, tego butnego stwierdzenia o ustalaniu norm - nie. Ale, gdyby ona miała rację - to jak takie "ustalanie norm" może wyglądać w praktyce? > > Witaj! > > Witam serdecznie > Odpowiedz Link
grand_bleu proszszę ... :) 11.10.09, 12:35 "Facet z dzieckiem przy piersi to jednak obciach, czyli coś wykraczającego poza normę. Skąd jednak te normy? Chyba nie od natury, bo już niejedną, podobno naturalną normę przekroczyliśmy i nadal będziemy to robić, i to z jeszcze większym rozpędem. Powiedzmy sobie jasno, że to my ustalamy, co jest normalne." https://www.wysokieobcasy.pl/wysokie-obcasy/1,53665,1077425.html > Ale, gdyby ona miała rację - to jak takie "ustalanie norm" może wyglądać w prak > tyce? > Z normami jest jak z modą, mogą się zmieniać. ale dopóki ewoluują jest ok, gorzej jeśli ktoś zaczyna majstrować przy naturze. Odpowiedz Link
hummer Dunin była w Czechach. :) 11.10.09, 18:27 Tam zajmowanie się dziećmi przez mężczyzn jest normą Może wskazać w swym cytacie, gdzie oni karmią piersią? Odpowiedz Link
hummer Dalej czekam :) 12.10.09, 18:31 hummer napisał: > Tam zajmowanie się dziećmi przez mężczyzn jest normą > > Może wskazać w swym cytacie, gdzie oni karmią piersią? Wystarczy tylko zacytować Odpowiedz Link
grand_bleu cytat? 12.10.09, 20:13 proszę bardzo "A jak to jest z mężczyznami? Mają gruczoły i kanały, wystarczy tylko dostarczyć im prolaktyny, hormonu odpowiadającego za laktację, i już. Zresztą sami go produkują, tylko w zbyt małych ilościach. Po długiej głodówce, kiedy organizm ostro rusza do akcji i zaczyna wytwarzać hormony, a osłabiona wątroba przez pewien czas ich nie niszczy, mężczyźni samoistnie dają mleko. Naprawdę niewiele im brakuje, żeby robić to po prostu. Jak pisze Diamond, wystarczą dobre chęci i kilka bardzo drobnych mutacji. Niedługo nie będziemy już nawet musieli czekać na żadne mutacje. Rozwój biotechnologii pozwoli przeprogramować mężczyzn (podkr. moje). Zresztą mogą zacząć od dziś. Skoro nic złego nie ma w zażywaniu viagry, czemu nie brać hormonów na porost piersi? Kluczową sprawą wydają się więc dobre chęci." https://www.wysokieobcasy.pl/wysokie-obcasy/1,96856,1077425.html Odpowiedz Link
hummer Na szczęście Nubiru/Nemezis się zbliża 12.10.09, 20:19 www.google.pl/search?hl=pl&source=hp&q=nibiru+2012&lr=&aq=1s&oq=Nubiru Wielce pasjonująca lektura Odpowiedz Link
taziuta Proste, i zamykające dyskusję. :) 11.10.09, 12:52 grand_bleu napisała: Re: Prawica to normalność > lewica jej odwrotność Normalność to szariat w Polsce... Każdy normalny człowiek w tej sytuacji stawia na lewicę! Odpowiedz Link
grand_bleu Taziuto :) 11.10.09, 12:58 mam pytanie, a nawet dwa ... czy normalność jest normalna? oraz czy normalny człowiek, żyje normalnie? Odpowiedz Link
taziuta Nie wiem jak się do Ciebie zwracać... ;) 11.10.09, 13:15 grand_bleu napisała: Re: Taziuto No właśnie, a jak ja mam się do Ciebie zwracać? Czy P., będzie ok? Czy wolisz jakiś inny skrót, np. GB.? A może jeszcze inaczej? > mam pytanie, a nawet dwa ... > > czy normalność jest normalna? > oraz > > czy normalny człowiek, żyje normalnie? Nie potrafię odpowiedzieć na Twoje pytania. Nie wiem co to normalność... Odpowiedz Link
grand_bleu najlepiej, jeśli grzecznie;P 11.10.09, 14:06 taziuta napisał: > grand_bleu napisała: > Re: Taziuto > > No właśnie, a jak ja mam się do Ciebie zwracać? Czy P., będzie ok? tak, jest ok > Czy wolisz jakiś inny skrót, np. GB.? A może jeszcze inaczej? > > > mam pytanie, a nawet dwa ... > > > > czy normalność jest normalna? > > oraz > > > > czy normalny człowiek, żyje normalnie? > > Nie potrafię odpowiedzieć na Twoje pytania. Nie wiem co to > normalność... a to nie Ty napisałeś, że normalność to szariat? Odpowiedz Link
taziuta Re: najlepiej, jeśli grzecznie;P 11.10.09, 16:36 grand_bleu napisała: > taziuta napisał: > > Nie potrafię odpowiedzieć na Twoje pytania. Nie wiem co to > > normalność... > a to nie Ty napisałeś, że normalność to szariat? Normalność w znaczeniu rzeczywistość - czyli to co dziś realnie mamy. A mamy szariat... Odpowiedz Link
bikej5 Re: Prawica to normalność 11.10.09, 13:00 grand_bleu napisała: > lewica jej odwrotność > > Witam wszystkich > Eee tam!Co to za definicja?Mogłabym teraz drążyć i pytać a co to "normalność","nienormalność"(wszak tak mogę rozumieć jej odwrotność?) Wyobraź sobie więc,że mam poglądy lewicowe i zapewniam Cię-nie lewituję,nie latam na miotle a zasypiam w łóżku a nie w trumnieAha!I jem posiłki!Dziwne,prawda? Odpowiedz Link
grand_bleu Re: Prawica to normalność 11.10.09, 14:16 bikej5 napisała: > grand_bleu napisała: > > > lewica jej odwrotność > > > > Witam wszystkich > > > Eee tam!Co to za definicja?Mogłabym teraz drążyć i pytać a co to > "normalność","nienormalność"(wszak tak mogę rozumieć jej odwrotność?) ależ drąż, po to jest właśnie forum normalność jest wtedy, kiedy kobieta karmi piersią, nienormalnością jest zmuszanie do tego mężczyzny. Wyobraź > sobie więc,że mam poglądy lewicowe i zapewniam Cię-nie lewituję,nie latam na > miotle a zasypiam w łóżku a nie w trumnieAha!I jem posiłki! Dziwne,prawda? w tam, wcale nie dziwne miotła nie służy do latania, w łóżku śpi się najwygodniej, a jeść trzeba żeby nie umrzeć. niech zyje natura ! Odpowiedz Link
bikej5 Twoje 11.10.09, 15:45 stwierdzenie nt."nienormalności lewicy" uznałam za żart i stąd moja odpowiedź w dość podobnej konwencji.Bo chyba nie stawiasz takich tez będąc w poważnym usposobieniu? Odpowiedz Link
grand_bleu Re: Twoje 12.10.09, 20:21 bikej5 napisała: > stwierdzenie nt."nienormalności lewicy" tego nie stwierdziłam, pisałam o odwrotności ... coś jak pozytyw i negatyw uznałam za żart i stąd moja odpowiedź w > dość podobnej konwencji.Bo chyba nie stawiasz takich tez będąc w poważnym > usposobieniu? ja to mogę żartem i poważnie, w dzień i w nocy znienacka wybudzona ze snu ... ja tak własnie uważam Odpowiedz Link
hummer Dziecko przy piersi kojarzy Ci się z karmieniem? 11.10.09, 18:32 Może i w początkowym roku. Ale co np. z dziesięciolatkiem? Dalej ssie cyca? Dziecko przy piersi to dla mnie ochrona - zasłanianie go własnym ciałem. Odpowiedz Link
grand_bleu mowajest o karmeniu Hummerze 12.10.09, 20:16 karmieniu w sensie dosłownym forum.gazeta.pl/forum/w,89824,101376243,101479636,cytat_.html Odpowiedz Link
hummer A jest mowa o pęcherzykach mlecznych? :) 12.10.09, 20:25 grand_bleu napisała: > karmieniu w sensie dosłownym > > forum.gazeta.pl/forum/w,89824,101376243,101479636,cytat_.html > SF fascynujące, ale mało realne. Odpowiedz Link
remez2 Re: Hej, pora na definicję prawicowości. 12.10.09, 20:22 Najkrócej: To ludzie o mentalności zamkniętej, sekciarskiej, ciasnej, zwróconej w przeszłość. Odpowiedz Link
vargtimmen Re: Hej, pora na definicję prawicowości. 12.10.09, 20:26 remez2 napisał: > Najkrócej: > To ludzie o mentalności zamkniętej, sekciarskiej, ciasnej, zwróconej w przeszło > ść. A gdzie zgubiłeś resztę tego cytatu? Odpowiedz Link
remez2 Re: Hej, pora na definicję prawicowości. 12.10.09, 20:34 vargtimmen napisał: > remez2 napisał: > > > Najkrócej: > > To ludzie o mentalności zamkniętej, sekciarskiej, ciasnej, zwróconej w pr > zeszło > > ść. > > A gdzie zgubiłeś resztę tego cytatu? Cieszę się, że czytasz moje posty i masz dobrą pamięć. Ale pytanie dotyczyło prawicowości i to co napisałem jest a propos. Odpowiedz Link
vargtimmen Re: Hej, pora na definicję prawicowości. 12.10.09, 20:41 remez2 napisał: > vargtimmen napisał: > > > remez2 napisał: > > > > > Najkrócej: > > > To ludzie o mentalności zamkniętej, sekciarskiej, ciasnej, zwrócone > j w pr > > zeszło > > > ść. > > > > A gdzie zgubiłeś resztę tego cytatu? > Cieszę się, że czytasz moje posty i masz dobrą pamięć. Cała przyjemność po mojej stronie > Ale pytanie dotyczyło > prawicowości i to co napisałem jest a propos. > Wszystko rozumiem, ale czy tam, to na pewno było o prawicy? Odpowiedz Link
remez2 Re: Hej, pora na definicję prawicowości. 12.10.09, 21:17 > Wszystko rozumiem, ale czy tam, to na pewno było o prawicy? Oczywiście. Jeżeli ktoś opisuje mieszkańców kraju jako wysokich, silnie zbudowanych blondynów, to przychodzą Ci na myśl Norwegowie/Holendrzy ale nie Grecy czy Sudańczycy. Odpowiedz Link
vargtimmen Re: Hej, pora na definicję prawicowości. 12.10.09, 22:27 remez2 napisał: > > Wszystko rozumiem, ale czy tam, to na pewno było o prawicy? > Oczywiście. Jeżeli ktoś opisuje mieszkańców kraju jako wysokich, silnie > zbudowanych blondynów, to przychodzą Ci na myśl Norwegowie/Holendrzy ale nie > Grecy czy Sudańczycy. Być może, ale jeśli ktoś pisze: "mądrzy i piękni", to interpretacja już bardzo silnie zależy od narodowości odbiorcy Odpowiedz Link
hummer Myślisz, że jeden Bóg stwarzał ludzi... 12.10.09, 22:34 vargtimmen napisał: > remez2 napisał: > > > > Wszystko rozumiem, ale czy tam, to na pewno było o prawicy? > > Oczywiście. Jeżeli ktoś opisuje mieszkańców kraju jako wysokich, silnie > > zbudowanych blondynów, to przychodzą Ci na myśl Norwegowie/Holendrzy ale > nie > > Grecy czy Sudańczycy. > > > Być może, ale jeśli ktoś pisze: "mądrzy i piękni", to interpretacja już bardzo > silnie zależy od narodowości odbiorcy pod tym względem, na Swoje podobieństwo? Coś mi się tu kupy nie trzyma. Albo Bóg ma inne poczucie piękna, albo prawica Odpowiedz Link
vargtimmen Re: Myślisz, że jeden Bóg stwarzał ludzi... 12.10.09, 22:44 hummer napisał: > vargtimmen napisał: > pod tym względem, na Swoje podobieństwo? > > Coś mi się tu kupy nie trzyma. Albo Bóg ma inne poczucie piękna, albo prawica : > ) > Przepraszam, że zapytam... czy słyszałeś coś o takich abstrakcjach jak "dusza" i "wolny wybór"? Odpowiedz Link
hummer Jaki Naród nie ma duszy? 12.10.09, 22:58 vargtimmen napisał: > hummer napisał: > > > vargtimmen napisał: > > > > pod tym względem, na Swoje podobieństwo? > > > > Coś mi się tu kupy nie trzyma. Albo Bóg ma inne poczucie piękna, albo pra > wica : > > ) > > > > Przepraszam, że zapytam... czy słyszałeś coś o takich abstrakcjach jak "dusza" > i "wolny wybór"? Tak, do dziś się głowię nad problemem "sprawiedliwego" Boga i bezmyślnych ludzi, którzy nie zaznali jeszcze owocu poznania. A jak zaznali ,to ich przegnał w III wiatry. Jak pies weźmie kiełbasę z Poznania, by być mądrzejszym, to go wyganiasz, czy uczysz? Ale to była prehistoria - teraz ludzie są rozumni. A błędy te same I jak w temacie. Odpowiedz Link
remez2 Re: Hej, pora na definicję prawicowości. 12.10.09, 22:36 > Być może, ale jeśli ktoś pisze: "mądrzy i piękni", to interpretacja już bardzo > silnie zależy od narodowości odbiorcy Chyba jednak nie rozumiem tego zdania. Odpowiedz Link
vargtimmen Re: Hej, pora na definicję prawicowości. 12.10.09, 22:41 remez2 napisał: > > Być może, ale jeśli ktoś pisze: "mądrzy i piękni", to > > interpretacja już bardzo > > silnie zależy od narodowości odbiorcy > Chyba jednak nie rozumiem tego zdania. To zapytaj Holendrów, Szwedów, Greków i Kenijczyków o to, który naród jest mądry i piękny. Odpowiedz Link
hummer Re: Hej, pora na definicję prawicowości. 12.10.09, 22:43 vargtimmen napisał: > remez2 napisał: > > > > Być może, ale jeśli ktoś pisze: "mądrzy i piękni", to > > > interpretacja już bardzo > > > silnie zależy od narodowości odbiorcy > > > Chyba jednak nie rozumiem tego zdania. > > To zapytaj Holendrów, Szwedów, Greków i Kenijczyków o to, który naród jest mądr > y i piękny. > A są jakieś narody? Biblia mówi, żeśmy z jednego rodu. Odpowiedz Link
vargtimmen Re: Hej, pora na definicję prawicowości. 12.10.09, 22:49 hummer napisał: > vargtimmen napisał: > > > remez2 napisał: > > > > To zapytaj Holendrów, Szwedów, Greków i Kenijczyków o to, który naród jes > t mądr > > y i piękny. > > > > A są jakieś narody? > > Biblia mówi, żeśmy z jednego rodu. > No nie, nawet Biblia uznaje możliwość specjacji: Ezaw był włochaty, a Jakub był gładki. O Semie i Chamie (i paru innych odniesieniach do narodów) nie wspomnę. Odpowiedz Link
hummer Zaraz mnie zeklną! 12.10.09, 23:00 vargtimmen napisał: > hummer napisał: > > > vargtimmen napisał: > > > > > remez2 napisał: > > > > > > > > To zapytaj Holendrów, Szwedów, Greków i Kenijczyków o to, który nar > ód jes > > t mądr > > > y i piękny. > > > > > > > A są jakieś narody? > > > > Biblia mówi, żeśmy z jednego rodu. > > > > No nie, nawet Biblia uznaje możliwość specjacji: Ezaw był włochaty, a Jakub był > gładki. O Semie i Chamie (i paru innych odniesieniach do narodów) nie wspomnę. Izrael pochodzi od pedała? Odpowiedz Link
hummer I drugie, skoro poruszyłeś sprawę duszy. 12.10.09, 23:01 vargtimmen napisał: > No nie, nawet Biblia uznaje możliwość specjacji: Ezaw był włochaty, a Jakub był > gładki. Dusza zamieszkuje na skórze? Odpowiedz Link
remez2 Re: Hej, pora na definicję prawicowości. 12.10.09, 23:19 vargtimmen napisał: > To zapytaj Holendrów, Szwedów, Greków i Kenijczyków o to, który naród jest mądr > y i piękny. Po co? Przecież wątek jest o prawicowości. Odpowiedz Link
humbak Re: Hej, pora na definicję prawicowości. 13.10.09, 07:33 Hołli krap. A wikipedii nie zna? Odpowiedz Link