Dodaj do ulubionych

Macie się kim pochwalić politycznie?

22.11.09, 22:13
W sensie reprezentantów? Bo u nas wybitnie mocny intelektualnie desant
wysłaliśmy na Warszawę, przynajmniej jeśli chodzi o pierwsze twarze, w
postaci: Napieralskiego, Brudzińskiego i Nitrasa.
Czy ktoś jest w stanie to przebić?
Obserwuj wątek
    • humbak Re: Macie się kim pochwalić politycznie? 22.11.09, 22:14
      W sensie okręgu wyborczego, czy czego?
      • wylogowany.pielegniarz Re: Macie się kim pochwalić politycznie? 22.11.09, 22:16
        Ano
        • humbak Re: Macie się kim pochwalić politycznie? 22.11.09, 22:24
          To u mnie bida... kiedyś był Gosiu, ale teraz nawet on nie dał rady się wyróżnić.
    • wylogowany.pielegniarz Re: Macie się kim pochwalić politycznie? 22.11.09, 22:15
      Chociaż do żadnego ręki nie przyłożyłem, więc mogę o tym pisać w miarę spokojnie.
      • taziuta Krzystek? 22.11.09, 22:17
        wylogowany.pielegniarz napisał:

> Chociaż do żadnego ręki nie przyłożyłem, więc mogę o tym pisać
        w miarę spokojnie.

A kogo wybrałeś, pochwal się! smile
        • wylogowany.pielegniarz ??? 22.11.09, 22:24
          taziuta napisał:

> A kogo wybrałeś, pochwal się! smile

Ja głosowałem na Urbana. Stwierdziłem, że zamiast szczekaczek lepiej zagłosować
          na takich, co mogą się czymś konkretnym pochwalićwink
          • taziuta Re: ??? 22.11.09, 22:33

> taziuta napisał:

> > A kogo wybrałeś, pochwal się! smile

> Ja głosowałem na Urbana. Stwierdziłem, że zamiast szczekaczek
            lepiej zagłosować na takich, co mogą się czymś konkretnym pochwalićwink

Urban, to u nas ktoś taki startował?
            • wylogowany.pielegniarz Re: ??? 22.11.09, 22:41
              taziuta napisał:

> Urban, to u nas ktoś taki startował?

Ba, nawet się dostał! Nie kojarzysz go? W miarę znany był w Szczecinie, bo to
              dyrektor najlepszego od kilku lat liceum w Polsce. Startował chyba z czwartego
              miejsca, o ile dobrze pamiętam.

pl.wikipedia.org/wiki/Cezary_Urban
              • taziuta Re: ??? 22.11.09, 22:46

> Ba, nawet się dostał! Nie kojarzysz go?

Jakoś nie kojarzę...
                Ale ja głosuję w gminie Kołbaskowo, powiat Police, to nie wiem czy
                mamy tych samych kandydatów. A poza tym i tak zawsze głosuję na
                lewicę, więc inni kandydaci mnie nie interesują. wink
                • nu-nua Re: ??? 22.11.09, 23:54
                  Głosowałam na Kononowicza.Nie udaje mądrego big_grin Szczery do bólu.
                  • taziuta Re: ??? 23.11.09, 08:25
                    nu-nua napisała:

> Głosowałam na Kononowicza.Nie udaje mądrego big_grin Szczery do bólu.

Fakt, że nie udaje ale również fatem jest, że nie jest mądry.
                    Jakoś jednak czemuś wolałbym aby rządzący nami mieli trochę rozumu...
    • hummer Niezły był Jezus, niestety został zabity. 23.11.09, 00:27
      jest coś dziwnego w tym, że prawica nie znosi łamania konwenansów.

A jeszcze śmieszniejsze, że podszywa się pod lewaka, swoimi niecnymi uczynkami.
      • humbak Re: Niezły był Jezus, niestety został zabity. 23.11.09, 02:07
        A tak. Jezus był znany ze swego uwielbienia dla regulacji gospodarki, wysokiego opodatkowania, sekularyzacji i inżynierii społeznejwink
        • taziuta Re: Niezły był Jezus, niestety został zabity. 23.11.09, 08:11
          humbak napisał:

> A tak. Jezus był znany ze swego uwielbienia dla regulacji
          gospodarki, wysokiego opodatkowania, sekularyzacji i inżynierii
          społeznejwink

Nie wymagaj za wiele od agitatora anarchistycznego sprzed 2.000 lat!
          On dbał o maluczkich w takich realiach, w jakich przyszło mu żyć,
          czyli robił to samo co dziś robi lewica! smile
          • humbak Re: Niezły był Jezus, niestety został zabity. 23.11.09, 09:01
            Anarchista mówiący oddajcie cesarzowi co cesarskie?
            • taziuta Re: Niezły był Jezus, niestety został zabity. 23.11.09, 09:04
              humbak napisał:

> Anarchista mówiący oddajcie cesarzowi co cesarskie?

Anarchista kunktator, najwyraźniej.
              Gdyby tak nie mówił, trafiłby na krzyż parę lat wcześniej... wink
              • humbak Re: Niezły był Jezus, niestety został zabity. 23.11.09, 09:29
                Myślisz że by się nie spieszył? Wolałbyś w jego sytuacji do domu wrócić, czy siedzieć kolejne lata w rybackiej atmosferze? Pewnie szanty śpiewali przy okgniskach.
                • taziuta Re: Niezły był Jezus, niestety został zabity. 23.11.09, 10:14
                  humbak napisał:

> Myślisz że by się nie spieszył? Wolałbyś w jego sytuacji do domu
                  wrócić, czy siedzieć kolejne lata w rybackiej atmosferze? Pewnie
                  szanty śpiewali przy okgniskach.

Ja bym się tam na jego miejscu nie spieszył.
                  Bo niejeden już się przejechał na wierze w mzimu... smile
                  • humbak Re: Niezły był Jezus, niestety został zabity. 23.11.09, 10:23
                    Heh... nawet nie wiem co to za ufo. Z kontekstu wnioskuję że mogę odpowiedzieć coś w stylu:
                    Ty to Ty. A on albo był Bogiem, albo wariatem;P
                    • taziuta Re: Niezły był Jezus, niestety został zabity. 23.11.09, 10:30
                      humbak napisał:

> ... A on albo był Bogiem, albo wariatem;P

Zdecydowanie to drugie.
                      Normalni ludzie baliby się ukrzyżować Boga, przecież... wink
                      • humbak Re: Niezły był Jezus, niestety został zabity. 23.11.09, 10:35
                        Biorąc pod uwagę ilu ich w historii zełszo z przyczyn ludzkich, nie bardzo widzę podstawy do tego twierdzenia;P
                        • remez2 Re: Niezły był Jezus, niestety został zabity. 23.11.09, 10:39
                          > Biorąc pod uwagę ilu ich w historii zełszo z przyczyn ludzkich, nie bardzo widz
                          > ę podstawy do tego twierdzenia;P
                          Bogów czy fałszywych proroków?
                          • humbak Re: Niezły był Jezus, niestety został zabity. 23.11.09, 10:48
                            Dodaj jeszcze postaci mityczne i masz pełną listę.
          • wylogowany.pielegniarz Re: Niezły był Jezus, niestety został zabity. 23.11.09, 15:43
            taziuta napisał:

> Nie wymagaj za wiele od agitatora anarchistycznego sprzed 2.000 lat!
            > On dbał o maluczkich w takich realiach, w jakich przyszło mu żyć,
            > czyli robił to samo co dziś robi lewica! smile

O ile dobrze kojarzę, to Jezus mówił, żeby się dzielić, a nie, że będzie
            zabierał lub jak kto woli, okradał. To taki niuansik, który odróżnia
            przyzwoitość od lewicysmile
            • taziuta Posługujesz się nieprzyzwoitymi stereotypami... :( 23.11.09, 15:49

> O ile dobrze kojarzę, to Jezus mówił, żeby się dzielić, a nie,
              że będzie zabierał lub jak kto woli, okradał. To taki niuansik,
              który odróżnia przyzwoitość od lewicysmile

Posługujesz się jakimiś archaicznymi stereotypami. Dzisiejsza lewica
              taka nie jest. Przejrzyj na oczy, i dołącz do nas! smile
              • wylogowany.pielegniarz Re: Posługujesz się nieprzyzwoitymi stereotypami. 23.11.09, 16:05
                taziuta napisał:

> Posługujesz się jakimiś archaicznymi stereotypami. Dzisiejsza lewica
                > taka nie jest. Przejrzyj na oczy, i dołącz do nas! smile

Mam inne poczucie równości, wolności, odpowiedzialności, sprawiedliwości i wielu
                innych rzeczy niż lewica. Tak więc wybacz, ale pozostanę po jasnej stronie mocysmile
                • hummer Z Dziejów Apostoslkich przypowiastka :) 23.11.09, 16:08

> taziuta napisał:
                  >
                  >
                  > > Posługujesz się jakimiś archaicznymi stereotypami. Dzisiejsza lewica
                  > > taka nie jest. Przejrzyj na oczy, i dołącz do nas! smile
                  >
                  >
                  > Mam inne poczucie równości, wolności, odpowiedzialności, sprawiedliwości i wiel
                  > u
                  > innych rzeczy niż lewica. Tak więc wybacz, ale pozostanę po jasnej stronie mocy
                  > smile

"(1) Ale pewien człowiek, imieniem Ananiasz, z żoną swoją Safirą, sprzedał posiadłość (2) i za wiedzą żony odłożył sobie część zapłaty, a pewną część przyniósł i złożył u stóp Apostołów. (3) Ananiaszu - powiedział Piotr - dlaczego szatan zawładnął twym sercem, że skłamałeś Duchowi Świętemu i odłożyłeś sobie część zapłaty za ziemię? (4) Czy przed sprzedażą nie była twoją własnością, a po sprzedaniu czyż nie mogłeś rozporządzić tym, coś za nią otrzymał? Jakże mogłeś dopuścić myśl o takim uczynku? Nie ludziom skłamałeś, lecz Bogu. (5) Słysząc te słowa Ananiasz padł martwy. A wszystkich, którzy tego słuchali, ogarnął wielki strach. (6) Młodsi mężczyźni wstali, owinęli go, wynieśli i pogrzebali. (7) Około trzech godzin później weszła także jego żona, nie wiedząc, co się stało. (8) Powiedz mi - zapytał ją Piotr - czy za tyle sprzedaliście ziemię? Tak, za tyle - odpowiedziała. (9) A Piotr do niej: Dlaczego umówiliście się, aby wystawiać na próbę Ducha Pańskiego? Oto stoją w progu ci, którzy pochowali twego męża. Wyniosą też ciebie. (10) A ona upadła natychmiast u jego stóp i skonała. Gdy młodzieńcy weszli, znaleźli ją martwą. Wynieśli ją więc i pochowali obok męża. (11) Strach wielki ogarnął cały Kościół i wszystkich, którzy o tym słyszeli „ Dz. Ap 5,1-11
                  • taziuta Za cholerę nie kumam, tej przypowiastki... :( 23.11.09, 16:23
                    hummer napisał:

> [b]"(1) Ale pewien człowiek, imieniem Ananiasz, z żoną swoją
                    Safirą, sprzedał posiadłość (2) i za wiedzą żony odłożył sobie część
                    zapłaty, a pewną część przyniósł i złożył u stóp Apostołów...

Nic nie kumam. Miał Apostołom zanieść wszystko? Dlaczego?
                    To kościół w tamtych czasach aż tak pazerny był?!
                    • hummer Re: Za cholerę nie kumam, tej przypowiastki... :( 23.11.09, 16:26
                      taziuta napisał:

> hummer napisał:
                      >
                      > > [b]"(1) Ale pewien człowiek, imieniem Ananiasz, z żoną swoją
                      > Safirą, sprzedał posiadłość (2) i za wiedzą żony odłożył sobie część
                      > zapłaty, a pewną część przyniósł i złożył u stóp Apostołów...

>
                      > Nic nie kumam. Miał Apostołom zanieść wszystko? Dlaczego?
                      > To kościół w tamtych czasach aż tak pazerny był?!

Przecież to była totalna komuna, Związek Radziecki to mały pikuś smile
                      • wylogowany.pielegniarz Re: Za cholerę nie kumam, tej przypowiastki... :( 23.11.09, 16:34
                        To tam też mieli łagry i mordowali ludzi na skalę masową?
                        No i jeśli mógłbyś jeszcze wyjaśnić czy przynależność była obowiązkowa.
                        Pytam z ciekawości, bo mnie to generalnie mało interesuje.
                        • hummer Po co im łagry? 23.11.09, 16:38

> To tam też mieli łagry i mordowali ludzi na skalę masową?
                          > No i jeśli mógłbyś jeszcze wyjaśnić czy przynależność była obowiązkowa.
                          > Pytam z ciekawości, bo mnie to generalnie mało interesuje.

By jeszcze utrzymywać darmozjadów. Trup ścielił się gęsto, jak w powiastce wyżej.

i strach dominował smile
                          "(11) Strach wielki ogarnął cały Kościół i wszystkich, którzy o tym słyszeli"

Czy aby nie po strachu poznaje się systemy totalitarne?
                          • woda_woda Re: Po co im łagry? 23.11.09, 16:41
                            Trup ścielił się gęsto, jak w powiastce wyże
                            > j.

W przypowiastce wyżej chodzi o to, że człowiek Boga chciał oszukać,
                            o zakłamanie chodzi, nie o pieniądze.
                            • taziuta Re: Po co im łagry? 23.11.09, 16:49
                              woda_woda napisała:

> W przypowiastce wyżej chodzi o to, że człowiek Boga chciał
                              oszukać, o zakłamanie chodzi, nie o pieniądze.

Jeśli o to chodzi, to opowiedziana jest w sposób bardzo nieczytelny,
                              moim zdaniem. No bo niby dlaczego miał Apostołom zanieść całość sumy
                              otrzymanej ze sporzedaży swojego majątku?!
                              • woda_woda Re: Po co im łagry? 23.11.09, 16:55
                                Hummer trochę zmanipulował wyjmując tekst z kontekstu.
                                wcześniej bowiem brzmi on:
                                "32 Jeden duch i jedno serce ożywiały wszystkich wierzących. Żaden
                                nie nazywał swoim tego, co posiadał, ale wszystko mieli wspólne. 33
                                Apostołowie z wielką mocą świadczyli o zmartwychwstaniu Pana Jezusa,
                                a wszyscy oni mieli wielką łaskę. 34 Nikt z nich nie cierpiał
                                niedostatku, bo właściciele pól albo domów sprzedawali je 35 i
                                przynosili pieniądze [uzyskane] ze sprzedaży, i składali je u stóp
                                Apostołów. Każdemu też rozdzielano według potrzeby. 36 Tak Józef,
                                nazwany przez Apostołów Barnabas, to znaczy "Syn Pocieszenia",
                                lewita rodem z Cypru, 37 sprzedał ziemię, którą posiadał, a
                                pieniądze przyniósł i złożył u stóp Apostołów."

Znaczy to tyle:
                                Ufajcie Bogu swojemu oddając mu wszystko a nie zaznacie niedostatku
                                (to "wszystko" należy rozumieć alegorycznie: zaufajcie mu
                                bezgranicznie).
                                Ananiasz udał przed Bogiem, że oddaje mu wszystko, gdy tymczasem nie
                                wszystko oddał.
                                • woda_woda Re: Po co im łagry? 23.11.09, 16:59
                                  I w tym kontekście widać, że "każdemu wedle potrzeby" z dobra
                                  oddanego dobrowolnie na wspólną kupkę - czysty komunizm smile
                                  • humbak Re: Po co im łagry? 23.11.09, 17:05
                                    Acha... na szczęscię Chrystus nic tak nonsensownego nie powiedział. Jest natomiast coś więcej- każda transakcja, zakup dobra, usługi, to danie innym możliwości pracy i utrzymania się. Zwiększanie wydajności pracy, dochodów służy całości społeczności w obębie której dochodzi do transakcji, albowiem zwiększa się kapitał tej społeczności akumulowany i sprzedawany w różnych formach.
                                    • woda_woda Re: Po co im łagry? 23.11.09, 17:18
                                      > Acha... na szczęscię Chrystus nic tak nonsensownego nie
                                      powiedział.

To cytat z Dziejów Apostolskich.
                                      Owszem, Jezus powiedział: oddajcie mi wszystko, a nie zaznacie głodu
                                      (nie będziesz miał bogów innych przede mną) - dostaniesz tyle, ile
                                      ci potrzeba.
                                      • humbak Re: Po co im łagry? 23.11.09, 17:21
                                        > To cytat z Dziejów Apostolskich.

No więc?

> Owszem, Jezus powiedział: oddajcie mi wszystko, a nie zaznacie głodu
                                        > (nie będziesz miał bogów innych przede mną) - dostaniesz tyle, ile
                                        > ci potrzeba.

Oddaj wszystko Bogu, a oddaj wszystko państwu/społeczności komuny... tak oczywiście chodzi o to samosmile A po co Bogu dobra materialne? Nie mów mi że spoglądasz na to tak powierzchownie, bo nie uwierzę.
                                        • woda_woda Re: Po co im łagry? 23.11.09, 17:24
                                          A po co Bogu dobra materialne? Nie mów mi że spoglądasz
                                          > na to tak powierzchownie, bo nie uwierzę.

"Oddaj wszystko" oznacza zaufaj bezgranicznie, pisałam juz o tym.

Szwindel w porównaniu tego, co głosił Jezus a tego, co głosi idea
                                          komunizmu polaga na tyhm, że ten pierwszy mówił o duchu a drugi o
                                          ciele.
                                          • woda_woda Re: Po co im łagry? 23.11.09, 17:27
                                            Jeszcze raz, bo mi się strasznie byle jak napisało smile

> "Oddaj wszystko" oznacza zaufaj bezgranicznie, pisałam juz o tym.
                                            >
                                            > Szwindel w porównywaniu tego, co głosił Jezus z tym, co głosi idea
                                            > komunizmu polega na tym, że ten pierwszy mówił o duchu a drugi o
                                            > ciele.
                                            • humbak Re: Po co im łagry? 23.11.09, 17:37
                                              Przeoczyłem najwyraźniej. Pardon.
                                          • woda_woda Inna rzecz, 23.11.09, 17:40
                                            że Jezus mówił również, iż kazde posiadane dobro materialne oddala
                                            człowieka od Królestwa Niebieskiego smile
                                            • humbak Re: Inna rzecz, 23.11.09, 17:45
                                              I sądzę że miał rację. Przy czym jest to wskazanie słabości ludzkiego charakteru- ostrzeżenie, a nie nakaz rezygnacji z dóbr materialnych. Mówił też że każdy powinien rozwijać talenty dane mu przez Boga. Praca to najlepszy ku temu sposób.
                                              • humbak Acha... nie dokończyłem myśli 23.11.09, 17:47
                                                W momencie gy każdy skupia się na pracy niebardzo jest sens bawić się w rozdawnictwo, bo tych którzy autentycznie nie mają możliwości samorealizacji jest niewielu. Bardzo niewielu na szczęście.
                                                • woda_woda Właśnie, właśnie :) 23.11.09, 18:06
                                                  Bo co robić z wytworami swojej pracy, jeśli nikt by ich nie chciał
                                                  brać wybierając owo Królestwo Niebieskie?

Praca więc polegać by musiała nieomal (oprócz produkcji rolnej)
                                                  wyłącznie na pracy nieproduktywnej: pisaniu wierszy, muzyki,
                                                  odtwarzaniu tychże, malowaniu, filozofowaniu - jednym słowem: sztuka
                                                  i nauka w stanie czystym smile

A, no i ugotować tę zupę czasem by trzeba...
                                                  • humbak Re: Właśnie, właśnie :) 23.11.09, 18:08
                                                    I surówkę zrobić... nieco przyparwioną;P
                                            • taziuta A co z dobrami materialnymi kościoła? 23.11.09, 18:48
                                              woda_woda napisała:
                                              Re: Inna rzecz,

> że Jezus mówił również, iż kazde posiadane dobro materialne oddala
                                              > człowieka od Królestwa Niebieskiego smile

Kościół katolicki przez tysiąclecia zgromadził mnóstwo dóbr
                                              materialnych, to dziś chyba bliżej mu Piekła, a nie KN? smile
                                              • woda_woda Re: A co z dobrami materialnymi kościoła? 23.11.09, 18:49
                                                > Kościół katolicki przez tysiąclecia zgromadził mnóstwo dóbr
                                                > materialnych, to dziś chyba bliżej mu Piekła, a nie KN? smile

A to już Bóg ich osądzi smile
                                                • humbak Re: A co z dobrami materialnymi kościoła? 23.11.09, 19:00
                                                  Tuptusie, każda organizacja potrzebuje środków by działać.
                                                  • taziuta Re: A co z dobrami materialnymi kościoła? 24.11.09, 14:58
                                                    humbak napisał:

> Tuptusie, każda organizacja potrzebuje środków by działać.

W końcu działają w naszej sprawie, taka Cosa Nostra. smile
                                                • hummer :)))) 24.11.09, 12:23
                                                  woda_woda napisała:

> > Kościół katolicki przez tysiąclecia zgromadził mnóstwo dóbr
                                                  > > materialnych, to dziś chyba bliżej mu Piekła, a nie KN? smile
                                                  >
                                                  > A to już Bóg ich osądzi smile

A jeśli nie, to chłopcy mieli klawe życie smile
                                  • hummer To wartości chrześcijańskie 23.11.09, 17:11
                                    woda_woda napisała:

> I w tym kontekście widać, że "każdemu wedle potrzeby" z dobra
                                    > oddanego dobrowolnie na wspólną kupkę - czysty komunizm smile

Faktycznie trochę pomajstrowałem, ale chciałem pokazać jak mało ludzi wie o czym
                                    pisze. Wartości chrześcijańskie tak - lewicowość i komunizm nie. smile
                                  • vargtimmen Re: Po co im łagry? 23.11.09, 17:15
                                    woda_woda napisała:

> I w tym kontekście widać, że "każdemu wedle potrzeby" z dobra
                                    > oddanego dobrowolnie na wspólną kupkę - czysty komunizm smile

Nie komunizm, tylko komuna. Różnica leży w tym, że komunizm jest przymusowy, a
                                    komuna - dobrowolna.
                                    • woda_woda Re: Po co im łagry? 23.11.09, 17:22
                                      > Nie komunizm, tylko komuna. Różnica leży w tym, że komunizm jest
                                      przymusowy

Komunizm to idea - oznacza wspólnotę (komuna).
                                      Trudno powiedzieć, czy przymusowe jest coś, co nigdy nie zaistniało
                                      w rzeczywistości.
                                      Nawet Kościół nie jest komuną w znaczeniu ewangelicznym.
                                    • hummer Dziesięcina też jest dobrowolna :) 23.11.09, 18:09
                                      vargtimmen napisał:

> woda_woda napisała:
                                      >
                                      > > I w tym kontekście widać, że "każdemu wedle potrzeby" z dobra
                                      > > oddanego dobrowolnie na wspólną kupkę - czysty komunizm smile
                                      >
                                      > Nie komunizm, tylko komuna. Różnica leży w tym, że komunizm jest przymusowy, a
                                      > komuna - dobrowolna.

Przynajmniej była smile Wszystko się fajnie toczyło, do czasu jak ludzie nie
                                      zaczęli czytać. Pamiętasz, że dałem Ci odnośnik do tego, że samodzielne czytanie
                                      Biblii było zakazane w KK prze wieki?
                                      • humbak Re: Dziesięcina też jest dobrowolna :) 23.11.09, 18:24
                                        Acha... ciekawe czemu? Może dlatego że pochopne czytanie doprowadza do wniosku że chrześcijaństwo=komunizm, jak ktoś nie da na kościół, powinien zginąć etc?
                                      • vargtimmen Połowina 23.11.09, 18:34

Powiem Ci uczciwie, że mękolisz niemomżebnie. Tak a oko, to z 10 razy gorzej,
                                        niż IPN. Dopisz jeszcze do rachunku wyprawy krzyżowe sprzed 1000 lat,
                                        chrystainizację Ameryki Płd. i franciszkanów z Chorwacji, chcę to już mieć za
                                        sobą smile))

Dziesięcina wywodzi się ze Starego Tastementu, i to z wczesnych
                                        rozdziałów. Chrześcijaństwo zaadaptowało ją po jakimś 1000 lat od powstania, gdy
                                        miało nieszczęście być religią państwową w państwach feudalnych. Dzisięcina
                                        odnosiła się zwykle do zboża, do innych płodów rolnych i wytworów rąk ludzkich -
                                        nie. Wynika z tego, że dziesięcina była podatkiem kilkuprocentowym.

Ideały lewicy dały komunizm z jego morderczym, totalitarnym charakterem już po
                                        pół wieku i podpaliły świat. Przypominam, że nazwa "naziści" pochodzi od
                                        narodowego socjalizmu, właśnie. Dzisiejsza, łagodna i ucywilizowana forma
                                        socjalizmu działa dzięki "połowinie" - mniej więcej (choć raczej więcej - i
                                        rośnie) tyle kosztuje utrzymanie bożka lewicy - państwa socjalnego.

Porównując dziesięcine i wyprawy krzyżowe po 1000 lat Kościła z gułagami i
                                        kacetami zaraz po wdrożeniu ideałów lewicy oraz "połowiną" po 100 latach, nie
                                        mam wątpliwości, która ideologia jest bardziej złodziejska i zbrodnicza.
                                        • woda_woda Re: Połowina 23.11.09, 18:42
                                          > Wynika z tego, że dziesięcina była podatkiem kilkuprocentowym.

... dokładnie 10-procentowym nomen omen, płaconym na utrzymanie
                                          duchowieństwa - w naturze lub pieniądzach.
                                • hummer Toż napisałem też, że to komuna w czystej postaci 23.11.09, 17:06
                                  woda_woda napisała:

> Hummer trochę zmanipulował wyjmując tekst z kontekstu.
                                  > wcześniej bowiem brzmi on:
                                  > "32 Jeden duch i jedno serce ożywiały wszystkich wierzących. Żaden
                                  > nie nazywał swoim tego, co posiadał, ale wszystko mieli wspólne. 33
                                  > Apostołowie z wielką mocą świadczyli o zmartwychwstaniu Pana Jezusa,
                                  > a wszyscy oni mieli wielką łaskę. 34 Nikt z nich nie cierpiał
                                  > niedostatku, bo właściciele pól albo domów sprzedawali je 35 i
                                  > przynosili pieniądze [uzyskane] ze sprzedaży, i składali je u stóp
                                  > Apostołów. Każdemu też rozdzielano według potrzeby. 36 Tak Józef,
                                  > nazwany przez Apostołów Barnabas, to znaczy "Syn Pocieszenia",
                                  > lewita rodem z Cypru, 37 sprzedał ziemię, którą posiadał, a
                                  > pieniądze przyniósł i złożył u stóp Apostołów."
                                  >
                                  > Znaczy to tyle:
                                  > Ufajcie Bogu swojemu oddając mu wszystko a nie zaznacie niedostatku
                                  > (to "wszystko" należy rozumieć alegorycznie: zaufajcie mu
                                  > bezgranicznie).
                                  > Ananiasz udał przed Bogiem, że oddaje mu wszystko, gdy tymczasem nie
                                  > wszystko oddał.

Tak nauczają księżą, trzeba było jakoś trzymać pospólstwo za pyski.

Czy sekty rządzą się inaczej?

Chcesz być z nami oddaj nam wszystko, a jak nie to padniesz trupem.
                                  • humbak Re: Toż napisałem też, że to komuna w czystej pos 23.11.09, 17:13
                                    Hummerku, jak już zaczniesz chodzić do kościoła i usłyszysz kazania w tym tonie, daj mi znać.
                                    • hummer A jest jakiś przymus? 23.11.09, 18:04
                                      humbak napisał:

> Hummerku, jak już zaczniesz chodzić do kościoła i usłyszysz kazania w tym tonie
                                      > , daj mi znać.

A jest jakiś przymus? smile Widzę, że trochę z tą komuną rozeźliłem nadobne
                                      owieczki. Jesteśmy tolerancyjni, jak idzie po naszemu. A jak nie smile
                                      • humbak Re: A jest jakiś przymus? 23.11.09, 18:09
                                        smile Oj nie nie. Twierdzisz że księża coś karzą robić. Na jakiej podstawie?
                                        • hummer Choćby próbując wpływać na prawo. 23.11.09, 18:21
                                          humbak napisał:

> smile Oj nie nie. Twierdzisz że księża coś karzą robić. Na jakiej podstawie?

Jest ustawa, jest przymus.
                                          • humbak Re: Choćby próbując wpływać na prawo. 23.11.09, 18:25
                                            Spójrz z łaski swej na to co napisałeś te parę postów wstecz i porównaj z tym co napisałeś tu.
                                          • woda_woda Jaką to ustawę przegłosoowali księża? 23.11.09, 18:28
                                            > > smile Oj nie nie. Twierdzisz że księża coś karzą robić. Na jakiej
                                            podstawie?
                                            >
                                            > Jest ustawa, jest przymus.
                          • humbak Re: Po co im łagry? 23.11.09, 16:57
                            A teraz sięgamy do danych historycznych? Czy trafiamy na informacje o chrześcijanach zabijających współwiernych, którzy nie chcieli oddawać pieniędzy istytucji? A może nie o to chodzi w tej przypowieści?
                            • hummer Re: Po co im łagry? 23.11.09, 17:08
                              humbak napisał:

> A teraz sięgamy do danych historycznych? Czy trafiamy na informacje o chrześcij
                              > anach zabijających współwiernych, którzy nie chcieli oddawać pieniędzy istytucj
                              > i? A może nie o to chodzi w tej przypowieści?

Czy ktoś mógł o sobie powiedzieć, że jest współwiernym nie oddawszy wszystkiego smile
                              • humbak Re: Po co im łagry? 23.11.09, 17:14
                                Pytanie brzmi, czy aby koniecznie chodziło o oddanie całości majątku? Pewnyś?
                                • hummer Cwanyś bo żyjesz w XXI pierwszym wieku. 23.11.09, 18:20
                                  humbak napisał:

> Pytanie brzmi, czy aby koniecznie chodziło o oddanie całości majątku? Pewnyś?

Ale podejdź to tego w sposób, jak podchodzili do tego ludzie 2000 lat temu. Nawet we współczesnej Polsce, trzeba mieć zaparcie, by nie uczestniczyć z zabobonach, szczególnie w środowiskach wiejskich.

Ludzie wchodzili "z całością inwentarza" a ta historyjka jest po to, że jakby coś ktoś chciał pokombinować, to klątwa go dopadnie.

Kościołowi całkiem dobrze szło, do czasu wymiany informacji - media brak analfabetyzmu zrobiły swoje. Znowu trzeba wracać do pracy od podstaw. Zastraszyć ludzi teraz już nie jest tak łatwo.
                                  • woda_woda Bredzisz, Hummer. 23.11.09, 18:27
                                    Jeszcze 500 lat temu nie było ludzi niewierzących a co dopiero 2000.

A to jest brednia do kwadratu: "Nawet we współczesnej Polsce, trzeba
                                    mieć zaparcie, by nie uczestniczyć z zabobonach".
                                    • humbak Re: Bredzisz, Hummer. 23.11.09, 18:35
                                      Nie do końca. W małych miejscowościach faktycznie bywa to problematyczne. Ludzie potrafią zachowywać się idiotycznie.
                                      • woda_woda Re: Bredzisz, Hummer. 23.11.09, 18:37
                                        Ja mieszkam w małej miejscowości i dlatego wiem, że Hummer bredzi.

A ludzie potrafią zachowywać się idiotycznie z różnych powodów.
                                        • humbak Re: Bredzisz, Hummer. 23.11.09, 18:45
                                          Idiotyzm nie ma ulubionych impulsów. Budzi się kiedy mu się podobasmile
                                          Co do małych miejscowości- to jest kwestia konkretnego przypadku- zależy on specyfiki lokalnej i osoby duchownego. Bywa głupawo.
                                          • woda_woda Re: Bredzisz, Hummer. 23.11.09, 18:48
                                            Może na wsiach jest obciach nie chodzić do kościoła, nie mam
                                            pojęcia, bo nie znam nikogo ze wsi osobiście.

Natomiast Hummerowi na pewno brakło UMIARU w swoim stwierdzeniu smile
                                            • humbak Re: Bredzisz, Hummer. 23.11.09, 18:59
                                              > Natomiast Hummerowi na pewno brakło UMIARU w swoim stwierdzeniu smile

Też pojechałaś ostrowink
                                        • hummer Nie interesuje mnie gdzie mieszkasz 23.11.09, 19:20
                                          woda_woda napisała:

> Ja mieszkam w małej miejscowości i dlatego wiem, że Hummer bredzi.
                                          >
                                          > A ludzie potrafią zachowywać się idiotycznie z różnych powodów.

Humbak wyjaśnił, że wyjątki potwierdzają regułę.
                                          • humbak Re: Nie interesuje mnie gdzie mieszkasz 23.11.09, 19:30
                                            Humbak powiedział że sytuacje są różne. Musiałbyś wykazać że coś jest regułą, a coś innego nie.
                                            • hummer Re: Nie interesuje mnie gdzie mieszkasz 23.11.09, 20:11
                                              humbak napisał:

> Humbak powiedział że sytuacje są różne. Musiałbyś wykazać że coś jest regułą, a
                                              > coś innego nie.

Zawsze się znajdzie odmieniec, co zburzy innym sielankę. Chodzi o rozkład
                                              statystyczny, akceptacji lub nieakceptacji czegoś. Na szczęście za inne zadanie
                                              już nie palą.
                                              • humbak Re: Nie interesuje mnie gdzie mieszkasz 23.11.09, 20:16
                                                O tym właśnie mówię. By mówić o statystyce, trzeba najpierw przeprowadzić badania... lub znać wyniki takowych.
                                                • hummer Tu masz coś :0 23.11.09, 20:38
                                                  humbak napisał:

> O tym właśnie mówię. By mówić o statystyce, trzeba najpierw przeprowadzić badan
                                                  > ia... lub znać wyniki takowych.

Brzmi ciekawie, ale nie doszedłem jeszcze do konkluzji.
                                                  iskk.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=55:diecezja-radomska&catid=35:badania-diecezji&Itemid=61
                                                  • humbak Re: Tu masz coś :0 23.11.09, 20:42
                                                    No tak... faktycznie, miażdżącesmile
                                                  • woda_woda Daj coś na temat, 23.11.09, 20:45
                                                    czyli badanie, jaką to moc w sobie trzeba mieć, żeby nie brać
                                                    udziału w obrządku kościelnym.

Bo taką tezę bez pokrycia postawiłeś.
                                                  • hummer Re: Daj coś na temat, 23.11.09, 20:58
                                                    woda_woda napisała:

> czyli badanie, jaką to moc w sobie trzeba mieć, żeby nie brać
                                                    > udziału w obrządku kościelnym.
                                                    >
                                                    > Bo taką tezę bez pokrycia postawiłeś.

Po wsiach. W diecezji żyją ludzie również w miastach. Zresztą wystarczy spojrzeć
                                                    na rozbieżności w wykształceniu respondentów i ich odpowiedzi.
                                                  • woda_woda Re: Daj coś na temat, 23.11.09, 21:02
                                                    Napisałeś: "Nawet we współczesnej Polsce, trzeba mieć zaparcie, by
                                                    nie uczestniczyć z zabobonach, szczególnie w środowiskach wiejskich.'

To dawaj te badania, które pokazują, jaki jest stosunek ludzi
                                                    chodzących do kościoła wobec tych, którzy nie chodzą.
                                                  • hummer Re: Daj coś na temat, 23.11.09, 21:21
                                                    woda_woda napisała:

> Napisałeś: "Nawet we współczesnej Polsce, trzeba mieć zaparcie, by
                                                    > nie uczestniczyć z zabobonach, szczególnie w środowiskach wiejskich.'
                                                    >
                                                    > To dawaj te badania, które pokazują, jaki jest stosunek ludzi
                                                    > chodzących do kościoła wobec tych, którzy nie chodzą.

Wodo liczę na to, że posiadasz wyższe wykształcenie i odwaga oraz to co o Tobie
                                                    mówią, nie stanowi dla Ciebie problemu. smile Pomyśl o reszcie społeczeństwa, co
                                                    widać po tej chorej ankiecie.
                                  • humbak Re: Cwanyś bo żyjesz w XXI pierwszym wieku. 23.11.09, 18:29
                                    2000 lat temu, nawet w przybliżeniu nie było jeszcze KK jako instytucji. Może skróć ten czas o połowę? Zresztą wtedy Kościół służył już władcom, nie hierarchom. Ci chapali przy okazji i to ino w niewielkiej części obszaru podlegającego chrześcijaństwu.
                                    • humbak Szit... zjechałem z tematu:) korekta nastąpi /bt 23.11.09, 18:31

• hummer Tworzyli tak zwaną cywilizację chrześcijańską. 23.11.09, 20:13
                                      humbak napisał:

> 2000 lat temu, nawet w przybliżeniu nie było jeszcze KK jako instytucji. Może s
                                      > króć ten czas o połowę? Zresztą wtedy Kościół służył już władcom, nie hierarcho
                                      > m. Ci chapali przy okazji i to ino w niewielkiej części obszaru podlegającego c
                                      > hrześcijaństwu.

A co było przez ten tysiąc lat?
                                      • humbak Re: Tworzyli tak zwaną cywilizację chrześcijańską 23.11.09, 20:18
                                        Chcesz żebym to zawarł w jednym poście?smile
                                        Poza tym który tysiąc? Bo są dwasmile
                                        • hummer Re: Tworzyli tak zwaną cywilizację chrześcijańską 23.11.09, 20:31
                                          humbak napisał:

> Chcesz żebym to zawarł w jednym poście?smile
                                          > Poza tym który tysiąc? Bo są dwasmile

Czy aby Piotr nie był pierwszą głową (królem) Kościoła?

Więc dalej czekam na ten brak instytucji w pierwszym tysiącleciu.
                                          • humbak Re: Tworzyli tak zwaną cywilizację chrześcijańską 23.11.09, 20:35
                                            ? Hummer, nie męcz mnie. Nie lubię pisać rzeczy oczywistych. Dyskutujemy tu w niewielkim gronie więc naprawdę nie ma to sensu.
                • taziuta Po ciemnej stronie mocy pozostajesz, Pielo... 23.11.09, 16:20

> Mam inne poczucie równości, wolności, odpowiedzialności,
                  sprawiedliwości i wielu innych rzeczy niż lewica. Tak więc wybacz,
                  ale pozostanę po jasnej stronie mocy smile

Po ciemnej stronie mocy pozostajesz, Pielo, po ciemnej!
                  Ciemnej do tego stopnia, że nie rozróżnia co ciemne, a co jasne. smile
    • humbak Aleśmy offtopa zrobili Pielędniarzowi:) 23.11.09, 18:43
      A ja doszedłem do wniosku że z mojego okręgu jedna rzecz zasługuje na uwagę jednak.... choć dotąd mnie głównie wkurzała.
      Oto ona (on?):
      21 KUBA Jarosław 6316 4.68

A to kandydat który wszedł z najmniejszym poparciem:
      10 OKŁA - DREWNOWICZ Marzena 7151

Kuba to kandydat który się wykazał w samorządzie. Niby się nie dostał. Mocno mnie to wkurzyło, ale z drugiej strony z tak dalekiej pozycji... niewiele brakło. Jest nadziejasmile
      • hummer Na jego własne życzenie. Od komuchów to kto zaczął 23.11.09, 21:01
        smile
        • humbak Re: Na jego własne życzenie. Od komuchów to kto z 23.11.09, 21:09
          W tym województwie? Kolego, to by bonus byłsmile
          • hummer Re: Na jego własne życzenie. Od komuchów to kto z 23.11.09, 21:25
            humbak napisał:

> W tym województwie? Kolego, to by bonus byłsmile

Nie rozumiem.
            • humbak Re: Na jego własne życzenie. Od komuchów to kto z 23.11.09, 21:30
              Zaczynanie od komuchów czemu by w świętokrzyskim było plusem?
              • humbak Re: Na jego własne życzenie. Od komuchów to kto z 23.11.09, 21:31
                AAAAAAAAAAAAAAAAAaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa... za dużo rzeczy na raz robię i nie zawsze się wydostanę ze ślepej uliczki myslowej jak w jakąś wlezębig_grin
                • hummer Re: Na jego własne życzenie. Od komuchów to kto z 23.11.09, 21:35
                  Spoko. Nobody is perfect.
                  • humbak Re: Na jego własne życzenie. Od komuchów to kto z 23.11.09, 21:37
                    I tak dobrze że tu w jakiś dadaizm nie wpadamtongue_out
                    • hummer Re: Na jego własne życzenie. Od komuchów to kto z 23.11.09, 21:45
                      humbak napisał:

> I tak dobrze że tu w jakiś dadaizm nie wpadamtongue_out

Tylko co się tak wiercisz smile
                      • humbak Re: Na jego własne życzenie. Od komuchów to kto z 23.11.09, 21:49
                        To ode mnie silniejsze.
                        • hummer Re: Na jego własne życzenie. Od komuchów to kto z 23.11.09, 21:50
                          humbak napisał:

> To ode mnie silniejsze.

Czyli mamy podobnie smile
                          • humbak Re: Na jego własne życzenie. Od komuchów to kto z 23.11.09, 21:54
                            Tylko ja się wiercę w prawo. a Ty w lewo;P
                            • hummer Re: Na jego własne życzenie. Od komuchów to kto z 23.11.09, 22:09
                              humbak napisał:

> Tylko ja się wiercę w prawo. a Ty w lewo;P

Jeśli nie ma innych, tylko hel wchodzi w rachubę smile
                              • humbak Re: Na jego własne życzenie. Od komuchów to kto z 23.11.09, 22:14
                                Szlachetnie... mogłoby być.
                                • hummer Re: Na jego własne życzenie. Od komuchów to kto z 23.11.09, 22:16
                                  humbak napisał:

> Szlachetnie... mogłoby być.

Tylko ten atom ma dwa elektrony smile
                                • humbak Re: Na jego własne życzenie. Od komuchów to kto z 23.11.09, 22:16
                                  Chociaż to takie oszukane trochę bo powinno być pełne 8, nie? Trzeba się rozejrzeć za innymi wierciołkami.
                                  • hummer Re: Na jego własne życzenie. Od komuchów to kto z 23.11.09, 22:20
                                    humbak napisał:

> Chociaż to takie oszukane trochę bo powinno być pełne 8, nie? Trzeba się rozejr
                                    > zeć za innymi wierciołkami.
                                    Patrz post niżej smile
                              • hummer Re: Na jego własne życzenie. Od komuchów to kto z 23.11.09, 22:15
                                hummer napisał:

> humbak napisał:
                                >
                                > > Tylko ja się wiercę w prawo. a Ty w lewo;P
                                >
                                > Jeśli nie ma innych, tylko hel wchodzi w rachubę smile

Czyli reguła Hunda smile

Choć i od niej są wyjątki. Np. miedź.
        • wylogowany.pielegniarz Już nie bądź taki skromny 23.11.09, 21:21
          Tu każdy umie czytaćsmile
          • hummer Re: Już nie bądź taki skromny 23.11.09, 21:26

> Tu każdy umie czytaćsmile

Ale czy ze zrozumieniem smile
    • ex.mila Re: Macie się kim pochwalić politycznie? 23.11.09, 18:53
      Ja rok temu mogłam Mazowieckim, ale teraz ewentualnie mogę pochwalić się
      ginekologiem z PSL-u, u którego leczyłam się ja, moja matka, wszystkie moje
      ciotki i znajome. No chyba, ze akurat nie u tego bo na dodatek jego syn, wnuk i
      ktoś tam jeszcze są ginekologami. Czyli poseł dla którego parytety są nie obce.
      Napisałabym gdzie ich szuka, ale się wstydzę.

Z tego co pamiętam straszna konserwa, antyaborcyjny ku-klux-klan.

ten na samym dole

www.ciechanowonline.pl/site/index/23.html
      chyba jako jedyny dostał się z ciechanowa. reszta z Płocka. w sumie nic
      dziwnego, dobry ginelokog to skarb.
    • dzokej-emeryt Re: Macie się kim pochwalić politycznie? 24.11.09, 13:25
      Nie kibicuje nikomu i nie bardzo orientuje sie w polityce, wiec daruje sobie
      chwalenie sie politykiem, tym bardziej, że może się okazać że to jakiś oszust?

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka