tytanya 14.12.09, 18:25 Komisja Majątkowa też będzie zgodna z konstytucją. wyborcza.pl/1,75248,7363558,Trybunal_Konstytucyjny_o_finansowaniu_teologii_przez.html Jak szaleć to szaleć! Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
remez2 Re: Pod warunkiem, że 14.12.09, 18:48 > Nie prrrrowokuj mnie. Gdzieżbym śmiał. Czerpię z mądrości sędziego TK, który stwierdził, że katolicyzm jest w Polsce religią dominującą, a nie jest obowiązkiem państwa "tworzenie faktycznej równości". Odpowiedz Link
vargtimmen Re: Pod warunkiem, że 14.12.09, 18:56 remez2 napisał: > > Nie prrrrowokuj mnie. > Gdzieżbym śmiał. Czerpię z mądrości sędziego TK, który stwierdził, że katolicyz > m > jest w Polsce religią dominującą, a nie jest obowiązkiem państwa "tworzenie > faktycznej równości". Przecież ma rację, państwo ma gwarantować równe prawa, a nie "równą rzeczywistość". Choćby dlatego, że to ostatnie jest niewykonalne. Odpowiedz Link
remez2 Re: Pod warunkiem, że 14.12.09, 19:00 > Przecież ma rację, państwo ma gwarantować równe prawa, A kto ma egzekwować te równe prawa? Odpowiedz Link
vargtimmen Re: Pod warunkiem, że 14.12.09, 19:03 remez2 napisał: > > Przecież ma rację, państwo ma gwarantować równe prawa, > A kto ma egzekwować te równe prawa? Też państwo: administracja i sądy, konkretnie. Odpowiedz Link
remez2 Re: Pod warunkiem, że 14.12.09, 19:09 > Też państwo: administracja i sądy, konkretnie. Jeżeli się nie mylę jedną ze składowych Państwa jest Trybunał Konstytucyjny. Odpowiedz Link
vargtimmen Re: Pod warunkiem, że 14.12.09, 19:22 remez2 napisał: > > Też państwo: administracja i sądy, konkretnie. > Jeżeli się nie mylę jedną ze składowych Państwa jest Trybunał Konstytucyjny. O ile wiem, masz 100% racji. Odpowiedz Link
remez2 Re: Pod warunkiem, że 14.12.09, 19:50 > O ile wiem, masz 100% racji. W tej sytuacji wydaje mi się, że stanowisko sędziego TK jest wysoce niestosowne. Odpowiedz Link
vargtimmen Re: Pod warunkiem, że 14.12.09, 20:29 remez2 napisał: > > O ile wiem, masz 100% racji. > W tej sytuacji wydaje mi się, że stanowisko sędziego > TK jest wysoce niestosowne. Zdaję sobie sprawę. Moje kompetencje do oceny pracy sędziów TK nie są wystarczające, ale nie mam ich za dyspozycyjnych oportunistów. Zdaje mi się, natomiast, że trzeba koniecznie odróżniać równość praw od pełnej równości rzeczywistej (równości sytuacji). Ta ostatnia zależy także od czynników od prawa niezależnych i uważam, że to dobrze... źle jest, gdy państwo coś całkiem zrówna i wykluczy wpływ ludzi na sytuację. Odpowiedz Link
remez2 Re: Pod warunkiem, że 14.12.09, 20:43 Obowiązkiem państwa jest tworzenie dobrego prawa i wyegzekwowanie jego przestrzegania. W przeciwnym wypadku następuje zanik demokracji a następnie dyktatura. Odpowiedz Link
vargtimmen Re: Pod warunkiem, że 14.12.09, 20:50 remez2 napisał: > Obowiązkiem państwa jest tworzenie dobrego prawa i > wyegzekwowanie jego przestrzegania. W przeciwnym > wypadku następuje zanik demokracji a następnie > dyktatura. Tak jest! - chciałoby się zakrzyknąć. Odpowiedz Link
taziuta Re: Pod warunkiem, że 14.12.09, 19:06 vargtimmen napisał: > Przecież ma rację, państwo ma gwarantować równe prawa,... Uważasz, że niewierzący mają równe prawa, w Polsce? Mam tu na myśli poprzednie orzeczenie TK, w sprawie wpisywania oceny z religii do średniej. Odpowiedz Link
vargtimmen Re: Pod warunkiem, że 14.12.09, 19:27 taziuta napisał: > vargtimmen napisał: > > > Przecież ma rację, państwo ma gwarantować równe prawa,... > > Uważasz, że niewierzący mają równe prawa, w Polsce? > Mam tu na myśli poprzednie orzeczenie TK, w sprawie wpisywania > oceny z religii do średniej. Nie widzę tu problemu prawnego. Prawo, jako takie, to stawia na równi etykę z religią, prawda? Problemy biorą się stąd, że dzieci, które wybierają etykę jest zdecydowana mniejszość. Gdyby było ich 30%, to by tch problemów nie było. Prawo jest równe, "nierówna" jest sytuacja. Sytuacja materialna różnych ludzi też jest różna, mimo równego dla wszystkich prawa pracy i prawa podatkego. Odpowiedz Link
taziuta Re: Pod warunkiem, że 14.12.09, 19:46 vargtimmen napisał: > taziuta napisał: > > Mam tu na myśli poprzednie orzeczenie TK, w sprawie wpisywania > > oceny z religii do średniej. > Prawo, jako takie, to stawia na równi etykę z religią, prawda? Problemy biorą się stąd, że dzieci, które wybierają etykę jest zdecydowana mniejszość. Gdyby było ich 30%, to by tch problemów nie było. Prawo jest równe, "nierówna" jest sytuacja. Moment! Ta sytuacja nie wynika z wyboru, dokonanego przez niewierzących, lecz z tego, że państwo, które uchwala takie prawo jakie uchwala, nie zadbało jednocześnie o to aby każde dziecko, które nie chodzi na religię, miało zagwarantowaną możliwość uczęszczania na etykę. I dopóki tego nie zagwarantuje, wliczanie oceny z religii do średniej, de facto faworyzuje wierzących... Odpowiedz Link
vargtimmen Re: Pod warunkiem, że 14.12.09, 20:18 taziuta napisał: > Moment! Ta sytuacja nie wynika z wyboru, dokonanego > przez niewierzących, lecz z tego, że państwo, które > uchwala takie prawo jakie uchwala, nie zadbało > jednocześnie o to aby każde dziecko, które nie > chodzi na religię, miało zagwarantowaną możliwość > uczęszczania na etykę. > Zgoda. > I dopóki tego nie zagwarantuje, wliczanie oceny z religii do > średniej, de facto faworyzuje wierzących... O ile, typowo, jest wysoka. Niemniej, racja, każde dziecko, które nie ma możliwości uczęszczania na etykę (a co za tym idzie, nie ma oceny na świadectwie), mimo że chce, może zaskarżyć państwo i powinno wygrać. Tyle, że stosownego przepisu o tym, kiedy należy organizować lekcje z etyki, chyba nie zaskarżono, zachodzę w głowę czemu. Odpowiedz Link
remez2 Re: Pod warunkiem, że 14.12.09, 19:53 Prawo, jako takie, to stawia na równi etykę z religią, prawda? I tu jest błąd na wejściu. Równoważnym dla etyki jest religioznawstwo a nie konkretna religia. Odpowiedz Link
vargtimmen Re: Pod warunkiem, że 14.12.09, 20:23 remez2 napisał: > Prawo, jako takie, to stawia na równi etykę z religią, prawda? > I tu jest błąd na wejściu. Równoważnym dla etyki jest religioznawstwo a nie konkretna religia. To chyba niezupełnie chodzi o dokładną odpowiedniość, nota bene, potrzeba raczej odpowiednika dla religii, a nie dla etyki. Myślę, że chodzi o przedmiot do wyboru, traktujący o kwestiach światopoglądowych, moralnych, etycznych. Odpowiedz Link
hummer Wstęp do Katechezy :) 14.12.09, 20:34 vargtimmen napisał: > remez2 napisał: > > > Prawo, jako takie, to stawia na równi etykę z religią, prawda? > > > I tu jest błąd na wejściu. Równoważnym dla etyki jest [b]religioznawstwo[ > /b] a > nie konkretna religia. > > > To chyba niezupełnie chodzi o dokładną odpowiedniość, nota bene, potrzeba racze > j > odpowiednika dla religii, a nie dla etyki. Myślę, że chodzi o przedmiot do > wyboru, traktujący o kwestiach światopoglądowych, moralnych, etycznych. Cały czas wszyscy mówią o religii. A ten przedmiot przez KK traktowany jest jako "Wstęp do Katechezy". I z ogólnie pojmowaną religią nie ma nic wspólnego. Katecheza (z gr. katēchēsis, katēchéō = nauczam ustnie) 1. We wczesnym chrześcijaństwie termin oznaczający proces przygotowania do sakramentu Chrztu Św. 2. Współcześnie katecheza, to nauczanie zasad religii chrześcijańskiej dostosowane do wieku i poziomu umysłowego audytorium 3. Obecnie terminu katecheza używa się także do określenia zarówno nauk wstępnych na Drodze Neokatechumenalnej jak i na późniejszych jej etapach (najczęściej głoszone przez katechistów bądź prezbitera prowadzącego). A ludzi nie zmieniają słowa lecz czyny. Więc za jakiś 10 lat zacznie się lament Odpowiedz Link
remez2 Re: Pod warunkiem, że 14.12.09, 20:34 To chyba niezupełnie chodzi o dokładną odpowiedniość Właśnie to jest nie w porządku. Nauczanie w szkołach publicznych państwa w którym jest rozdział od Kościoła określonej religii, jest kpiną z prawa. A uczono mnie, że kamieniem węgielnym demokracji jest prawo. Koło się zamknęło. Odpowiedz Link
vargtimmen Re: Pod warunkiem, że 14.12.09, 20:57 remez2 napisał: > To chyba niezupełnie chodzi o dokładną odpowiedniość > Właśnie to jest nie w porządku. Nauczanie w szkołach publicznych państwa w > którym jest rozdział od Kościoła określonej religii, jest kpiną z prawa. Nie jestem entuzjastą tego rozwiązania, ale go nie uważam, za bezprawne. Lekcje religii winny być oddzielone od praktyk, może poza krótką modlitwą na początku. > A uczono mnie, że kamieniem węgielnym demokracji > jest prawo. Koło się zamknęło. Tylko jak pokazać, że łamie prawo to, że w szkole publicznej można swobodnie wybrać do nauki jeden z przedmiotów religia (do wyboru np. prawosławna, luterańska, katolicka) / etyka? Odpowiedz Link
hummer Re: Pod warunkiem, że 14.12.09, 21:01 vargtimmen napisał: > Nie jestem entuzjastą tego rozwiązania, ale go nie uważam, za bezprawne. Lekcje > religii winny być oddzielone od praktyk, może poza krótką modlitwą na początku. W jaki sposób oddzielić Katechezę od praktyk? Przecież Katecheza ma nauczać praktyk. Odpowiedz Link
hummer Inaczej będzie to etyka. 15.12.09, 17:59 hummer napisał: > vargtimmen napisał: > > > Nie jestem entuzjastą tego rozwiązania, ale go nie uważam, za bezprawne. > Lekcje > > religii winny być oddzielone od praktyk, może poza krótką modlitwą na poc > zątku. > > W jaki sposób oddzielić Katechezę od praktyk? Przecież Katecheza ma nauczać pra > ktyk. > Odpowiedz Link
remez2 Re: Pod warunkiem, że 14.12.09, 21:09 Tylko jak pokazać, że łamie prawo to, że w szkole publicznej można swobodnie wybrać do nauki jeden z przedmiotów religia (do wyboru np. prawosławna, luterańska, katolicka) / etyka? Już pisałem. Nauka o religii a nie nauka religii. Państwo neutralne światopoglądowo. Odpowiedz Link
bikej5 Re: Komisja Majątkowa też będzie zgodna z konstyt 14.12.09, 23:24 nie łudźmy się,TK,to grupa ludzi z pewnym poglądami,a jakie one są?Wystarczy spojrzeć kto rekomendował poszczególnych członków. Kotlinowski (LPR) na przykład,itd. Odpowiedz Link
taziuta Nowy kanon wiary? 15.12.09, 06:20 tytanya napisała: > Komisja Majątkowa też będzie zgodna z konstytucją. Zaczyna mnie to już wqurwiać. Mam nadzieję, że rzesza wqurwionych będzie szybko rosła, i uda nam się za 6 lat pogonić bigotom kota... Wyłupić kobietom lewe oko? KTK - tak, skoro Bóg tego chce... Odpowiedz Link
tytanya Re: Nowy kanon wiary? 15.12.09, 06:22 Dopiero zaczyna? Jaki my mamy wpływ na dobór sędziów w TK? Żaden tak naprawdę. Odpowiedz Link
taziuta Jak zmienić TK? Głosuj na lewicę! :) 15.12.09, 08:59 tytanya napisała: > Jaki my mamy wpływ na dobór sędziów w TK? Żaden tak naprawdę.: ( Mamy taki, że głosując na PO lub PiS, czy PSL, czy LPR lub inne prawicowe kanapy, wybieramy posłów, którzy później wysuwają konserwatywnych kandydatów na sędziów TK, a oni zatwierdzają w Polsce szariat... Tylko głosy oddane na lewicę nie będą zmarnowane, jeśli chcemy zmiany składu TK. Odpowiedz Link
taziuta Nie chcesz szariatu w Polsce? Głosuj na lewicę! :) 15.12.09, 09:25 taziuta napisał: > Tylko głosy oddane na lewicę nie będą zmarnowane, jeśli chcemy > zmiany składu TK. Założyłem taki wątek na FK. forum.gazeta.pl/forum/w,28,104383174,104383174,Chcecie_szariatu_w_Polsce_Glosujcie_na_POPiS_.html Odpowiedz Link
imasumak Ale o co się pultacie? 15.12.09, 22:51 Moim zdaniem TK słusznie orzekł. Kluczowe tutaj jest zdanie: Uczelnie dotowane na podstawie tych ustaw kształcą nie tylko duchownych, ale także osoby świeckie, a otrzymane dotacje państwowe wiążą się z realizacją określonych zadań w zakresie kształcenia studentów na kierunkach uznanych przez państwo oraz prowadzeniem badań naukowych na identycznych zasadach jak na uczelniach publicznych. Dlaczego niby akurat uczelnia katolicka nie miałaby otrzymywać dotacji? Morze mi to ktoś klarownie wyjaśnić? Odpowiedz Link
imasumak Korekta :) Może, a nie morze :) 15.12.09, 22:52 Morze m > i > to ktoś klarownie wyjaśnić? Odpowiedz Link
tytanya Re: Ale o co się pultacie? 16.12.09, 06:23 A prywatne uczelnie, wobec tego, kogo niby kształcą? I co? I nic, bo to inne prywatne. Odpowiedz Link
imasumak Re: Ale o co się pultacie? 16.12.09, 09:47 A kto powiedział, że inne prywatne uczelnie nie mogą być dofinansowywane z budżetu państwa? Odpowiedz Link
imasumak Re: Ale o co się pultacie? 16.12.09, 15:22 o dofinansowanie może ubiegać się każda uczelnia, nawet prywatna. Odpowiedz Link
tytanya Re: Ale o co się pultacie? 16.12.09, 20:50 Imo, poszukaj w internecie wiadomości na ten temat. Odpowiedz Link
manny-jestem Re: Komisja Majątkowa też będzie zgodna z konstyt 15.12.09, 22:56 A dlaczego mialaby nie byc? Odpowiedz Link
tytanya Re: Komisja Majątkowa też będzie zgodna z konstyt 16.12.09, 06:11 Ależ może! zapiszmy jeszcze w konstytucji, że kradzież też jest zgodna. Papier jest cierpliwy. Odpowiedz Link
manny-jestem Re: Komisja Majątkowa też będzie zgodna z konstyt 16.12.09, 20:52 jest juz zapisane. Odpowiedz Link
tytanya Re: Komisja Majątkowa też będzie zgodna z konstyt 16.12.09, 20:56 No proszę! Chociaż raz się ze mna zgadzasz. Odpowiedz Link
manny-jestem Re: Komisja Majątkowa też będzie zgodna z konstyt 16.12.09, 21:03 Ale nie chodzi mi o Komisje Majatkowa tylko o te wszystkie zapisay ktore zezwlaja na kradziez wlasnosci prywatnej Odpowiedz Link
tytanya Re: Komisja Majątkowa też będzie zgodna z konstyt 16.12.09, 21:07 Ojejku! Co Ty nie powiesz?! Odpowiedz Link
manny-jestem Re: Komisja Majątkowa też będzie zgodna z konstyt 16.12.09, 21:15 To ze kradziez jest zalegalizowana nie powoduje ze przestaje byc kradzieza. Odpowiedz Link
tytanya Re: Komisja Majątkowa też będzie zgodna z konstyt 16.12.09, 21:19 To prawda i stąd mój wątek o TK i Komisji. Kradną aż wióry lecą. manny-jestem napisał: > To ze kradziez jest zalegalizowana nie powoduje ze przestaje byc kradzieza. Odpowiedz Link
manny-jestem Re: Komisja Majątkowa też będzie zgodna z konstyt 16.12.09, 22:09 Czy w Komisji Majatkowej Kosciol stara sie aby przekazano mu majatki ktore nigdy wczesniej legalnie do niego nie nalezaly? Odpowiedz Link
manny-jestem Re: Komisja Majątkowa też będzie zgodna z konstyt 16.12.09, 22:33 Mozesz dac przyklad? Odpowiedz Link
tytanya Re: Komisja Majątkowa też będzie zgodna z konstyt 16.12.09, 22:37 Jesteś operatywny w internecie? Poszukaj sobie. Wystarczy wpisać Komisja majątkowa. Odpowiedz Link
tytanya Re: Komisja Majątkowa też będzie zgodna z konstyt 16.12.09, 22:44 Poszukaj w internecie. Pełno tego jest. Odpowiedz Link
remez2 Re: Komisja Majątkowa też będzie zgodna z konstyt 16.12.09, 22:12 manny-jestem napisał: > Czy w Komisji Majatkowej Kosciol stara sie aby przekazano mu majatki ktore nigd > y > wczesniej legalnie do niego nie nalezaly? Tak. Odpowiedz Link
tytanya Re: Komisja Majątkowa też będzie zgodna z konstyt 16.12.09, 22:17 Mój wpis Remezie był pierwszy remez2 napisał: Tak. Odpowiedz Link
remez2 Re: Komisja Majątkowa też będzie zgodna z konstyt 16.12.09, 22:27 tytanya napisała: > Mój wpis Remezie był pierwszy To prawda. Odpowiedz Link
tytanya Re: Komisja Majątkowa też będzie zgodna z konstyt 16.12.09, 22:30 Nie rób minek. To była tylko malutka minutka. Odpowiedz Link
remez2 Re: Komisja Majątkowa też będzie zgodna z konstyt 16.12.09, 21:20 manny-jestem napisał: > To ze kradziez jest zalegalizowana nie powoduje ze przestaje byc kradzieza. Np. irackiej ropy? A może ziemi Indian? Odpowiedz Link
manny-jestem Re: Komisja Majątkowa też będzie zgodna z konstyt 16.12.09, 21:23 Kto kradnie iracka rope? A za kradziez Indian mam dzis odpowiadac ja? Uwazasz ze dzisiejsi Polacy odpowiadaja za kradziez niemieckiego i czeskiego Slaska? Jak daleko bedziemy sie z tym cofac w przeszlosc? Odpowiedz Link
remez2 Re: Komisja Majątkowa też będzie zgodna z konstyt 16.12.09, 21:26 Jak daleko bedziemy sie z tym cofac w przeszlosc? Dobre pytanie. Ale do konserwatystów. Odpowiedz Link