adak11 26.03.05, 19:02 Czy ktoś zna firme Christies care? Organizują nabór opiekunów dla ludzi starych i chorych. Podobno bardzo dobre warunki pracy... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
GoĹÄ: Iga Re: Czy ktos zna firme Christies care? IP: 83.97.39.* 26.03.05, 19:29 Czesc Ja wyjechalam z firmy Christies Care, wlasnie siedze w Saxhmundham, bo skonczylam wczoraj 4 dniowy traning. Firma wydaje sie byc w porzadku, w srode dopiero zaczynam prace. Jedyne co odradzam -jezeli ktos faktycznie ma problem z jezykiem angielskim pisanym i mowionym- to odradzam,, poniewaz firma w Warszawie rekrutuje z przymrozeniem oka( jezeli chodzi o jezyk) a tu przechodzi sie kolejne interview i efekt jest taki, ze ludzie go nie przechodza np w tym tygodniu odpadly 3 osoby w czym jedna pani z Polski, w zeszlym tygodniu odpadla jedna osoba. Wiec wart sie zastanowic. Jezeli masz jeszcze jakies pytania to chetnie odpowiem. Odpowiedz Link Zgłoś
adak11 Re: Czy ktos zna firme Christies care? 26.03.05, 19:36 Dzieki, ze sie odezwalas. Czy mozesz podac adres e-mail. Chcialabym zapytac o pare spraw. adak11@gazeta.pl Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: iga Re: Czy ktos zna firme Christies care? IP: 83.97.39.* 26.03.05, 19:39 to podaj mi swoj, bo ja sie nie chce ujawniac,a ja ci zaraz przesle maila Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Ruda Re: Czy ktos zna firme Christies care? IP: 62.233.171.* 13.04.05, 20:32 To w ogole jest bez sensu - kolejna osoba wyciągająca od was adresy mailowe (a może się mylę?). Nie prościej byłoby napisać o tym na forum? Czy to taka wielka tajemnica? Moim zdaniem jeżeli ktoś naprawdę chce komuś pomóc zdecydować się na jakiś wyjazd opowiedziałby to tutaj - i byłoby wielu zadowolonych ludzi. Wśród nich ja. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: ewa Re: Czy ktos zna firme Christies care? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.03.05, 19:56 Czy z angielskim naprawdę jest tak ciężko? Jestem na poziomie intermediate. Nie jest to zbyt wysoki poziom, dlatego obawiam się, czy sobie poradzę. Na razie nie jestem w stanie swobodnie oglądać BBC. Jesli możesz, napisz coś więcej jak to jest z tym językiem. Czy w tej sytuacji warto się tam pchać. Napisz także, jak ciężka jest to praca. Pozdrawiam. Ewa Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: ewa Re: Czy ktos zna firme Christies care? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.03.05, 19:56 Czy z angielskim naprawdę jest tak ciężko? Jestem na poziomie intermediate. Nie jest to zbyt wysoki poziom, dlatego obawiam się, czy sobie poradzę. Na razie nie jestem w stanie swobodnie oglądać BBC. Jesli możesz, napisz coś więcej jak to jest z tym językiem. Czy w tej sytuacji warto się tam pchać. Napisz także, jak ciężka jest to praca. Pozdrawiam. Ewa Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: r Re: Czy ktos zna firme Christies care? IP: *.cable.ubr02.enfi.blueyonder.co.uk 17.08.05, 12:35 t Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: renata Re: Czy ktos zna firme Christies care? IP: *.range86-130.btcentralplus.com 10.09.06, 22:19 czesc ja pracuje dla innej firmy, ktora robi to samo co Christies i jestem ogolnie zadowolona.To juz dwa lata! Kto w to uwierzy? Siedze teraz w domu milego gostka, ktory umozliwia mi korzystanie z internetu. Praca z ludzmi ze spinal cord injury moze byc fajna. Zwlaszcza gdy jezdze samochodem- automaty! po lewej stronie. Polecam ale ostrzegam wszystkich. Tesknota bywa zabojcza! Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Marta Re: Czy ktos zna firme Christies care? IP: *.chello.pl 12.09.06, 15:57 Hejka! Dla jakiej firmy pracujesz? Chciałabym się załapać z Polski ale nie przez Polskę tylko przez Anglię. jest taka możliwość? Żeby aplikować z Polski do Anglii? Dajcie znak! Marta Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: ewa Re: Czy ktos zna firme Christies care? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.04.05, 13:45 Iga, czy ja tez mogę prosić o informacje o pracy na maila albo chociaż więcej informacji tutaj, na forum? Bardzo mi na tym zależy. Mój mail daisy75@gazeta.pl Pozdrawiam i zyczę udanego pobytu Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Magda Re: Czy ktos zna firme Christies care? IP: *.elsat.net.pl / *.elsat.net.pl 05.04.05, 22:04 Hej,dostałam właśnie pracę w christiescare,ale mój angielski to upper intermidiate,czy to wystarczy?Dzięki z góry za odpowiedz.A,i jeszcze jedno,na czym polega ten training?mój adres Julie4@interia.pl Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Magda Re: Czy ktos zna firme Christies care? IP: *.elsat.net.pl / *.elsat.net.pl 05.04.05, 22:12 aaa..i jeszcze jedno,o co pytaja na tym interview?Dzięki;) Odpowiedz Link Zgłoś
ewunia.2 Re: Czy ktos zna firme Christies care? 30.03.05, 09:44 dzień dobry. Chciałabym wiedzieć, czy pensja, którą obiecują w ogłoszeniach to prawda i czy zapewniają wyżywienie i mieszkanie. I czy fizycznie można wytrzymać... Aha i czy ktoś w moim wieku (42) ma szanse dostać tam pracę Odpowiedz Link Zgłoś
adak11 Re: Czy ktos zna firme Christies care? 30.03.05, 12:14 Do ewunia.2 koresponduje z dziewczyna, ktora juz wie cokolwiek wiecej. Odezwij sie do mnie na prywatny e-mail - adak11@gazeta.pl Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Aga Re: Czy ktos zna firme Christies care? IP: 81.210.32.* 31.03.05, 00:54 Cześć ja także chciałabym dowiedzieć się czegos więcej na temat pracy z w/w firmą.Proszę o więcej informacji adak11. Z góry bardzo dziękuję. Mój adres: ago2@vp.pl Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: ewa Re: Czy ktos zna firme Christies care? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.04.05, 18:04 Proszę, jesli wiecie, napiszcie o tej firmie :) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: mnbvcxz Re: Czy ktos zna firme Christies care? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.04.05, 17:18 to prawda ze są 3 tygodnie pracy i tydzien wolnego? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: :P:P:P Re: Czy ktos zna firme Christies care? IP: *.osiedle.net.pl 04.04.05, 12:40 czy są osoby ktore juz wyjachaly z tą firmą? i jeszcze jedno, jak wyglada na pozyczka na "start"? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: e Re: Czy ktos zna firme Christies care? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.04.05, 22:43 Bardzo proszę o informacje od kogoś, kto już pracuje na miejscu. Na czym dokładnie polega ta praca, czy jest b. cięzko itd. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: anulka7 Re: Czy ktos zna firme Christies care? IP: *.e-wroc.com 13.04.05, 14:36 hey podzielcie sie informacjami też na forum a nie na privy sobie piszecie:) napiszcie proszę czy funkcja opiekuna osoby starszej polega na kompletnym zajmowaniu sie przydzielonymi pacjentami czy np w takim domu opieki sa osoby odpowiedzialne za jedne czynności i inne osoby do innych rzeczy. jeżeli wiecie powiedzcie czy wyjazdy organizowane są do miast które sie samemu wybierze czy to jest uzależnione od firmy. dzięki za info i jeszcze raz proszę piszcie na forum pa Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: ewa Re: Czy ktos zna firme Christies care? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.04.05, 21:19 Aniu, pisałam na privy i nie mam odpowiedzi :( Smutne to, jak ktos juz się czegoś dowie zapomina o innych. Taki ogrodnika pies :) Jestem jeszcze w Polsce, chciałabym wyjechać lipiec-sierpien. Jeszcze nie składałam dokumentów. Troche sie podowiadywałam i telefonicznie i mailowo, ale nie mam wiadomości u źródła, od kogos, ktto tam pracuje. ma już podpisany kontrakt itd. Może wynika to z tego, że skoro opieka jest w domu, to opiekunowie mają trudniejszy dostep do internetu. W każdym razie bardzo chciałabym, zeby odezwał się tutaj ktoś, kto jest już w Angii z Christies Care i pracuje. ODEZWIJCIE SIE, proszę. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: E* Re: Czy ktos zna firme Christies care? IP: *.osiedle.net.pl 14.04.05, 14:07 hej dowiedzialam sie ze na wyjazd czeka sie 2 , 3 tg, ten kto nie ma prawa jazdy ma mniejsze wynagrodzenie, pozyczki udzielane sa w wyskosci od 300 do 490 funtow, trzeba ja zwrucic w ciągu 2 tyg pracy Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Iga Re: Czy ktos zna firme Christies care? IP: *.server.ntli.net 14.04.05, 14:24 No czesc Wszystkim, sorry ze nie odpisuje na maile ale ja naprawde nie mam tutaj czasu.Ostatnio przez 2 tygodnie bylam calkowicie odcieta od swiata , mieszkalam na totalnej wsi z starsza babcia a do najblizszego miasta mialam 10 mil.Postaram sie po krotce odpowiedziec na wszystkie dreczace was pytania, pszepraszam ze nie podaje maila, ale ja naprawde nie mam czasu odpisywac, a jezeli mam 15 minut to wole je wykorzystac na maile do rodziny ( a tylko 15 20 min jest czasu na uzycie kom. w biblotece)No wiec jezeli chodzi o Christies to poniekad jest to firma pewna, ale to nie znaczy ze nie problematyczna.Opisze Wam po kolei caly proces rekrutacji itp.Tak jak pisalam wczesniej rekrutacja w Polsce jest z przymruzeniem oka, niby angielski ok ale tak jak napisalam jezeli ktos ma problemy z pisaniem czy z mowieniem to rekrutacji w Angli moze nie przejsc.Training w Saxhmundam trwa od poniedzialku do czwarku ( w pierwszy czy w drugi dzien trzeba isc do biura i przechodzi sie krotkie interview w cztery oczy z osoba ktora bedzie odpowiedzialna za bookowanie klientow, wtedy pytaja sie o twoje referencje i preferencje czy masz ochote pracowac np. z ludzmi obloznie chorymi itp, czy wazne sa dla ciebie przekonania religinje, rasowe.Najlepiejie wybrzydzac , bo efekt moze byc taki ze zostaniesz bez pracy.Aha cos co jest istotne, jezeli osoba, ktora jest dosc otyla chce zostac carerem to moze byc problem, poniewaz byla tu taka pani z south africa no i miala problem przy cwiczeniach na treningu tzn, podnoszenie , przesuwanie ludzi itp, i choc potrafila jezyk angielski bardzo dobrze niestety odpadla.Jezeli chodzi o wiek opiekuna to nie jest on az tak istotny byly tu nawet panie okolo 60 siatki i dostaly prace.Teraz moze troche o zarobkach, bo wiem ze to glowny powod przyjazdu tutaj, faktycznie zarabia sie tu okolo 300 funtow tygodniowo, czasami nawet wiecej( wszystko zalezy od przypadku i od tego czy klient oplaca sie sam czy oplaca go rzad)w kazdym razie zarobki sa naprawde ok. Jezeli chodzi o prace tutaj, to niestety czlowiek jest zmuszony do pracy jako self-employed i employed tzn tyle ze chcesz czy nie musisz pracowac takze na wlasny rachunek a to sie wiaze z tym ze masz ksiazeczke wydatkow, dostajesz czeki od klientow i sam musisz zadbac o to zeby pieniadze z czeku dostaly sie na twoje konto no i co najwazniejsze po przekroczeniu sumy 4800 funtow musisz sam odliczac sobie od tej sumy podatek i trzymac odpowiednia sume na koncie zeby potem oddac tax. Niby christies daje ci wybor ze mozesz pracowac tylko poprzez ich firme i to oni ci placa ale tak naprawde duzo jest klientow indywidualnych i jezeli odrzucisz oferte pracy jako self to mozesz przez tydzien siedziec w saxmundham i placic za wszystko.Jezeli chodzi o dni wolne to jest to tak ze jest tydzien w miesiacu wolny ale oczywiscie mozesz pracowac cale 4 tygodnie jak chcesz, ale uwaga tu jest wlasnie problem christies ma prawo zrobic ci przymusowy week off ( tak zrobili mojej kolezance)kiedy im sie zywnie podoba no i wtedy ty musisz sobie znalesc spanie i zaplacic za wszystko.Najgorsze jest to ze oni naprawde maja gdzies to co ze soba zrobisz przez ten tydzien ( tydzien pracy od srody do srody).Moja kolezanka pracowala 2 tygodnie i wczoraj juz szukala noclego w hostelu bo christies zrobilo jej wakacje.Wiec niestety nie zawsze bedziesz pracowac 4 tygodnie, bo christies moze zdecydowac inaczej.Tak wogole to jest tu problem z praca tzn, christies szuka dla ciebie klienta i nie potrafi ci go znalezc, czasami zastanawiam sie po jakiego oni tyle ludzi zatrudniaja jezeli potem maja problem ze znalezieniem pracy. Kontrakty sa tu 3, 7 i 9 miesieczne ale to naprawde nie ma znaczenia jaki podpiszesz, twoje zarobki i tak nie zaleza od kontraktu tylko d ludzi u ktorych pracujesz.Praca jest rozna, wszystko zalezy od ludzi z ktorymi pracujesz czasem trafi ci sie przesympatyczna babcia, ktorej pomagasz sie tylko ubierac a czasem gorszy przypadek, tak czy inaczej dobra praca na zarobienie pieniedzy i podszkolenie jezyka, bo caly czas jestes w domu u anglikow, czasami z rodzina czasami bez ale jest mnostwo sposobnosci aby ten jezyk podszkolic, ni i oczywiscie jezeli pracujesz nie ponosisz kosztow zycia i zakwaterowania.Dla zdeterminowanych- zacisnac zeby i pracowac, to chyba najlepsza rada.Na poczatku wydaje ci sie wszystko straszne- mowie tu o ludziach , ktorzy nie maja doswiadczenia w takim zawodzie jak pielegniarka, ale to naprawde da sie przezyc. Najlepiej jest znalezc sobie stalego klienta i caly czas u niego pracowac, no ale zeby go znalezc to najpierw trzeba niezle pojezdzic, i przejsc wielu roznych ludzi,( conajmniej 4, 5)to tyle , bede sie w miare mozliwosci starala sledzic forum i odpowiadac, ale wierzcie mi naprawde niewiele babc ma internet w domu, tym bardziej na wsiach, a tu nie ma tak jak u nas internet caffe sa tylko biblioteki, w ktorych jest limit czasowy i mnostwo ludzi czasami trzeba czekac na swoja kolejke -zalezy od dnia.Pozdrwaiam wszystkich serdecznie pa Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Iga Re: Czy ktos zna firme Christies care? IP: *.server.ntli.net 14.04.05, 14:30 Aha a propo jezyka intermediate jest ok, a pozyczki udzielaja ale trzeba im zwrocic w pierwsze 2 tygodnie ( ale to moze nawet lepiej bo masz gwarancje pracy przez 2 tygodnie) ale jak pozyczasz to zabieraja ci paszport. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: anulka7 Re: Czy ktos zna firme Christies care? IP: *.e-wroc.com 14.04.05, 14:56 dzięki za wyczerpującą odp w imieniu wszystkich:) teraz pytanko-czyli mieszka sie u tego klienta którym sie aktualnie opiekuje? a nie ma wersji live-out? pozdrawiam A Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: ewa Re: Czy ktos zna firme Christies care? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.04.05, 16:08 Iga, Bardzo dziękuję Ci za wyczerpującą odpowiedź. Teraz trochę się uspokoiłam. Anulka7, na stronie wyraznie pisze że to praca live in i cały dzień jesteśmy w domu podopiecznego. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: E* Re: Czy ktos zna firme Christies care? IP: *.osiedle.net.pl 14.04.05, 16:19 hm szkoda ze nie piszą na stronce o tym o czym mowi iga, ze mogą sobie wypieprzyc na przymusowy urlop po 2 tyg,,, ciekawe czy bedzie mozna chociaz zaplanowac sobie pobyt z rodziną na wakacje,, Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: ewa Re: Czy ktos zna firme Christies care? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.04.05, 16:22 Też ten przymusowy urlop nie bardzo mi się podoba, ale pomyślałam, że skoro ju ż tam będę to na czas urlopu może znajdę prace jako au-pair. Rodziny b. często szukają kogoś do opieki nad dzieckiem od zaraz. Zarobię parę funtów i jeszcze będę miała gdzie spać. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: E* Re: Czy ktos zna firme Christies care? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.04.05, 18:09 no , a jezeli dzadzą ci tylko tydzien urlopu? wtedy tez bedziesz szukała pracy jako au-pair? ja sie ciesze ze mam mame w beruxeli , przynajmniej nie tak daleko , koszty podrózy to pewnie to samo co wynjącie i jedzenie za tydzien. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: ewa Re: Czy ktos zna firme Christies care? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.04.05, 18:32 Wiem, ze rodziny często zmieniają au-pair. Dam ogłoszenie, że szukam pracy od zaraz na tydzień. Może będą jakieś zdesperowane rodziny. W końcu jeśli nie ma kto opiekować się dzieckiem to oni tez nie będą wybrzydzać. Nie wiem, może to trochę nierealny pomysł. Okaże się dopiero na miejscu. A jak nie to samolot i do Polski. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: E* Re: Czy ktos zna firme Christies care? IP: *.osiedle.net.pl 15.04.05, 10:21 pomysł jest fajny z tym ogłoszeniem do gazety,, ja chyba jestem nastawiona za bardzo pesymistycznie:) bo mysle sobie tak,, jak cie umieszczą gdzies na wsi to kto tam bedzie potrzebował opiekunki, Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: ewa Re: Czy ktos zna firme Christies care? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.04.05, 16:19 Ja ostatnio stwierdziłam, ze au-pair to nierealny pomysł. Samolot do Polski - tez nie bardzo. Pewnie wszystkie loty będą zarezerwowane. Tam chyba też rezerwuje się wcześniej loty. A jakby wynająć np. w 4-5 osób 1 pokój i jak przyjdą dni wolne z niego korzystać? Wydaje mi się, że sporo osób może być w takiej sytuacji. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: ewa Re: Czy ktos zna firme Christies care? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.04.05, 16:19 Tutaj jest drugi watek zatytułowany "Ile czasu trwa rekrutacja w Christies care"? Wklejam go tutaj, bo łatwo go pominąć, a nie ma sensu pytać 2x o to samo. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: ewa Re: Czy ktos zna firme Christies care? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.04.05, 16:20 Sorki, zapomniałam wkleić: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=115&w=22465563 Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Iga Re: Czy ktos zna firme Christies care? IP: *.server.ntli.net 15.04.05, 19:18 Czesc to znowu ja, jezeli chodzi o wakacje ( i to jest fajne) masz prawo sobie zaplanowac ale musisz to wczesniej uzgodnic ze swoim menagerem- najdluzszy czas wakacji do wybrania za jednym razem to 3 tygodnie ( po 4 zrywa sie kontrakt samoistnie). Wakacji sie ma tyle na ile sie podpisalo kontrakt czyli 7 miesiecy pracy 7 tygodni urlopu( bezplatnego) ale oczywiscie nie trzeba calego wybierac, ja zdecydowalam sie tylko 2 razy po 2 tygodnie.Jezeli chodzi o wynajmowanie pokoju, to raczej nie polecam , bo jest tu to dosc drogie a poza tym trzeba wplacac zaliczki itp a poza tym nigdy nie wiesz gdzie bedziesz pracowac, raz pracujesz w londynie raz gdzies na jakiejs wsi w hrabstwie essex itp.Najlepiej zaprzyjaznic sie z jakims carerem tutaj ( jest duzo dziewczyn z anglii, albo francji) i czasami one proponuja ci mieszkanie na czas kiedy bedziesz bez pracy- wiec jest to bardzo mile. Takie dziewczyny spotyka sie zazwyczaj na wymianie w srode, kiedy przychodzi zastapic cie inny carer.Jezeli chodzi o bookowanie biletow i tu najwiekszy bol, trzeba to zrobic co najmniej na 2, 1.5 miesiaca przed wylotem bo wtedy jest najtaniej. np. moj bilet teraz do polski kosztuje 60 funtow i jest to lot tam i spowrotem, bilet kupowany tydzien przed to koszt okolo 130 funtow wiec jest bardzo duza roznica ( mysle o tanich liniach oczywiscie) aha i jeszcze jedna sprawa , cos wspominalyscie o innej pracy, nie wiem czy sie nie myle bo dokladnie juz nie pamietam ale christies zastrzega sobie prawo do pracownika czyli de facto nie macie prawa legalnie podjac w czasie week off pracy przynajmniej legalnej no ale black market jest pelen ofert, wiec mozna cos znalezc.No to narazie tyle , jezeli macie wiecej pytan postaram sie odpowiedziec w miare moich mozliwosci. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: ewa Re: Czy ktos zna firme Christies care? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.04.05, 19:50 Iga, napisałaś, żeby najlepiej spotkać?zaprzyjaźnić się z carerem z Anglii. Czy opiekunowie spotykają się gdzieś, czy tylko w domu podopiecznego podczas wymiany carerów? Obawiam się, ze jeśli podczas wymiany, to raczej nie ma czasu na bliższe poznanie się. Druga sprawa. Ile dziennie masz czasu dla siebie? Z kim to ustalasz? Masz to gdzieś zapisane? np. w kontrakcie. Czy Twoim obowiązkiem jest także organizowanie czasu podopiecznym czy tylko bycie w pobliżu, ugotowanie czegoś, zrobienie zakupów? Czy ta praca jest b. cięzka fizycznie, taka, że po całym dniu padasz z nóg? Czy są opiekunki, które same rezygnują? Jesli dobrze zrozumiałam, najdłuższy urlop wynosi 3 tygodnie. Nie mogę sobie przyjechać do polski np. na 4 tygodnie, bo wtedy kontrakt rozwiązuje się. Jak wygląda sprawa rozwiązamnia kontaktu? Jeśli sama chcę go rozwiązać jaki jest termin wypowiedzenia. Sorki za tyle pytań ale próbuję sobie to wszystko wyobrazić. Jesli możesz, odpisz przy okazji. Pozdrawiam. Ewa Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Iga Re: Czy ktos zna firme Christies care? IP: *.server.ntli.net 15.04.05, 20:45 Przecietnie wymiana trwa godzine , bo musisz po kolei zdac relacje z tego co twoj klient lubi itp, ale osoby czesto mozna takze spotkac w saxmundham jak sie ma week off.Jezeli chodzi o czas wolny jest to uzaleznione tylko i wylacznie od klienta, kontrakt tego nie obejmuje. W ostatniej pracy mialam 2,5h wolnego teraz nie mam nawet minuty, twoj czas wolny zalezy takze od rodziny , ktora albo jest chetna albo nie zeby cie na chwile zastapic. Do obowiazkow carera nalezy wszystko czego potrzebuje podopieczny, czyli robisz zakupy, chodzisz z nim na spacer, jezdzisz samochodem na wycieczki , czytasz mui gazety no i troche mniej przyjemne rzeczy jak mycie , czasem szczotkowanie zebow itp, nie wspominajac o higienie intymnej. Nie jest to przyje,mna praca, przynajmniej nie zawsze, szczescie ma ten kto trafi na babcie , ktora potrzebuje tylko towarzystwa i drobnej pomocy w domu jak sprzatanie , gotowanie, no ale niestety nie zawsze sie tacy ludzie trafiaja , a jak jestes bez pracy to jak cj christies zadzwoni to bierzesz wszystko, nawet prace z czlowiekiem w gorszym stanie, jezeli oferte pracy odrzucisz to efekt moze byc taki ze ci nikogo innego nie znajda i jestes bez pracy przez tydzien. Jezeli chodzi o rozwiazanie kontraktu, to nie wiem dokladnie ile to czasu ale jak powiadomisz minimum 3 tygodnie wczesniej to jest ok. Jestem teraz na necie wiec jezeli macie jeszcze jakies pytania to odpowiem, pa Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: E* Re: Czy ktos zna firme Christies care? IP: *.osiedle.net.pl 15.04.05, 22:05 czy stawki sa takie jak obiecują ? czyli od 340 -około 450? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Iga Re: Czy ktos zna firme Christies care? IP: *.server.ntli.net 15.04.05, 22:53 Jak mam byc szczera to na 450 funtow bym nie liczyla, ale te 300-350 tygodniowo jest, oczywiscie mowia o pieniadzach na reke, nie brutto. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: ewa Re: Czy ktos zna firme Christies care? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.04.05, 18:45 Czy zdarzają sie podopieczni na wózkach inawlidzkich a jeśli tak, to czy wówczas pensja jest wyższa? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: E* Re: Czy ktos zna firme Christies care? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.04.05, 19:09 czy pensja zalezy od tego , czy posida sie prawo jazdy ? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: ewa Re: Czy ktos zna firme Christies care? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.04.05, 19:26 Powiedziano mi, że krótsze kontrakty (3 m-ce) sa gorzej płacone niż te 7 i 9 miesięczne. To prawda? Jeslim tak, jaka to może być różnica? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Iga Re: Czy ktos zna firme Christies care? IP: *.server.ntli.net 17.04.05, 20:54 Czesc.Jezeli chodzi o klientow na wozkach, to zdarzaja sie bardzo czesto, bo wlasnie tacy najczesciej potrzebuja pomocy- niestety.Ale klient na wozku to naprawde jeszcze nic,czasem trafiaja sie tacy lezacy ze stoma, czy z innymi dodatkami. Jezeli chodzi o kase i tu was rozczaruje, klient w goszym stanie wcale nie musi byc oplacany lepiej, dla przykladu, ktos kto opiekuje sie babcia, ktora potrzebuje tylko pomocy przy sprzataniu i ubieraniu dostaje 300 funtow, a ktos ma kogos , u ktorego musi robic totalnie wszystko tez za 300. Przyczyna tego jest glownie to czy klient oplaca sie sam czy oplaca go rzad, wiec niestety gorszy przypadek nie oznacza wcale lepszych pieniedzy.Jezeli chodzi o kontrakt to naprawde jest to obojetne na ile sie podpisze, to nieprawda ze jak podpisujesz na 3 miesiace to mniej zarabiasz. Twoje pieniadze zaleza od klienta a nie od kontraktu.Tak naprawde kontrakty dlugoterminowe czyli 7 i 9 miesieczne sa tylko dla polek, zadna kobieta z Nowej Zelandii, czy Afryki nie podpisuje takich terminowych kontraktow- nie wiem dlaczego tak wlasnie jest.My jestesmy tutaj nowe na rynku moze wlasnie dlatego. Jestem na necie wiec jezeli macie jeszcze jakies pytania to piszcie, pozdrawiam, pa Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: ewa Re: Czy ktos zna firme Christies care? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.04.05, 21:08 Dzięki za błyskawiczną odpowiedż. Pytałam, czy macie wyższe zarobki za osoby na wózkach, bo zauważyłam na angielskich stronach dośc wysokie zarobki przy takiej opiece, srednio 470f, chyba brutto. Jeszcze raz dziękuję za rozwianie moich wątpliwości. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: ewa Re: Czy ktos zna firme Christies care? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.04.05, 16:21 Iga, pomyliłam się. Te oferty były po 400-430f. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: anulka7 Re: Czy ktos zna firme Christies care? IP: *.e-wroc.com 18.04.05, 08:01 hey cos z trochę innej beczki, w poprzednim poście wspomniałas o black market. jak dotrzeć do info czy ogłoszeń o nielegalnej pracy? czy to działa czy częściej oszukują ludzi bez umów? pozdrowionka A Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Iga Re: Czy ktos zna firme Christies care? IP: *.server.ntli.net 18.04.05, 09:32 Wiesz co narazie nie szukalam, ale w pracy np jak pracujesz w mniejszych miejscowosciach, jest bardzo duzo farm, niejednokrotnie twoj klient ma rodzine ktora ma farme, w kryzysowej sytuacji mozesz pogadac z rodzina, ja zetknelam sie juz z taka propozycja, zostaje jeszcze roznoszenie ulotek, bo takich ofert jest duzo- to jest tylko kwestia dogadania sie z pracodawca. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: E Re: Czy ktos zna firme Christies care? IP: *.osiedle.net.pl 18.04.05, 12:58 czy pożyczka udzielana jest w kraju czy juz tam? i ile musiałas wydac przez ten pierwszy organizacyjny tydzien wraz z dojazdem i na co konkretnie? czy tą ksiązke w której opisane są czynnosci jakie ma sie wykonywac ,jest w stanie zrozumieć osoba umiejąca języka na poziomie komunikatywnym? czy wszystkie osoby które sie zgłosiły otrzymały prace po pierwszym tyg , czy musiał czekac? dzieki za odp. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Iga Re: Czy ktos zna firme Christies care? IP: *.server.ntli.net 18.04.05, 18:58 No chej.Pozyczka udzielana jest tutaj czyli w saxhmundham, pod zastaw paszportu.Jezyk komunikatywny jest ok, ale pisany jest rownie wazny ( bo test w 3 dniu treningu jest pisemny- najlepiej pisac calymi zdaniami, oni na to zwracaja uwage)Jezeli chodzi o koszty pobutu tutaj, ja wzielam ze soba okolo 370 funtow i to starczylo( koszt pokoju w guest housie to 15 F(dwuosobowy) i 20f jednoosobowka, najwiekszy problem jest z extra treningiem, jezeli nigdzie sie nie zalapiesz to musisz placic za kolejne 5 nocy a to duzo( wiec naciskac i jeszcze raz naciskac ze chcecie miec extra trening - wtedy nic nie zarabiacie ale tez nie ponosicie kosztow utrzymania)Z pierwsza praca jest roznie, byly osoby ktore niestety przez pierwszy tydzien siedzialy w saxhmundham, bo im niczego nie znalezli, inne z kolei pojechaly na tydzien pracy a potem zrobili im przymusowy week off.Naprawde w christies z praca bywa roznie. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: E* Re: Czy ktos zna firme Christies care? IP: *.osiedle.net.pl 18.04.05, 19:58 :) a czy warto było zainwesotwac te 370 futnow i wyjechac?:) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: E* Re: Czy ktos zna firme Christies care? IP: *.osiedle.net.pl 18.04.05, 19:59 i jeszcze jedno, czy moze byc tak ze osoba bedzie tydzien czasu pracowala potem tydzien przerwy znowy tydzien pracowała i tydzien przerwy? czy są na to jakies przepisy? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: E* Re: Czy ktos zna firme Christies care? IP: *.osiedle.net.pl 18.04.05, 22:42 czy kontrakt 9 miesięczny gwarantuje ze bede miala przepracowanych 27 tygodni? czy prawo jazdy sie bardzo liczy? czy kontrakt można przedłużyc,jezeli nie , to jaki jest maksymalny okres czasu w którym mozna pracowac? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Iga Re: Czy ktos zna firme Christies care? IP: *.server.ntli.net 18.04.05, 23:18 czy wart bylo?hmm praca do przyjemnych nie nalezy ale te 370 praktycznie zwrocilo mi sie po 9 dniach pracy tutaj, wiec jest o co powalczyc.Jezeli chodzi o kontrakt naprawde nie warto podpisywac na wiele miesiecy bo to cie tylko przytrzymuje w tej firmie a tu takich firm jest naprawde pelno, ja podpisalam na 7 miesiecy i teraz zaluje, bo moje pieniadze nie zaleza od kontraktu tylko od klienta, a ze firma christies nie zawsze jest taka super, moga ci zrobic w kazdym czasie week off ( i tu to wlasnie zalecy od kontraktu 3 miesice- to ci moga rzucic trzy tygodnie week off , kiedy im sie podoba , 7 .. itak dalej. Poza tym co mnie tu strasznie denerwuje to , to ze oni cie rzucaja gdzie chca tydzien jestem u tego klienta tydzien u innego, to naprawde nie jest przyjemne, same latanie z plecakiem( a moj plecak to caly dobytek tutaj) jest uciazliwe.Moim zdaniem najlepiej przyjechac , podpisac kontrakt na 3 miesiace a potem w nieskonczonosc przedluzac, wychodzisz na to samo, a jak w kazdej chwili bedziesz miala ochote zrezygnowac to to robisz bez zadnych konsekwencji. Nie wiem czy wiesz ale tutaj firmy rozsylaja sobie wiadomosci , kto zerwal kontrakt i to potem moze rzutowac na twoja przyszlosc tutaj.Wiec ja gdybym wiedziala jak to wszystko wyglada od poczatku, nie podpisywalambym tak dlugiego kontraktu, bo tu sa firmy gdzie lepiej placa, np origin care itp, zreszta tak jak mowilam w samym suffolk ( distric) tam gdzie lezy saxhmundham, jest takich firm z 7, a poza tym w prasie w kazda srode (East cos tam- bo dokladnie nie pamietam) jest duzo ofert od klientow indywidualnych, opieka live in, i live out, naprawde jezeli chodzi o prace carera to tu nie ma problemu zadnego.Jezeli chodzi o prawo jazdy, to ciezko mi powiedziec, bo sama je posiadam, i choc pracowalam u klientow ktorzy mieli samochody narazie nie mialam okazji jezdzic tutaj, ale oczywiscie zdarzaja sie przypadki gdzie prawo jazdy decyduja o znalezieniu klienta. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: E* Re: Czy ktos zna firme Christies care? IP: *.osiedle.net.pl 19.04.05, 15:39 dzięki serdeczne za odpowiedzi:) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: E* Re: Czy ktos zna firme Christies care? IP: *.osiedle.net.pl 19.04.05, 23:43 i jeszcze jedno:D czy mogła bys podac bardziej konkretne nazwy tych firm ( jeżeli tylko możesz) ? czy one tez działają na zasadzie 3 tyg i week off? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: E* Re: Czy ktos zna firme Christies care? IP: *.osiedle.net.pl 19.04.05, 23:45 i jeszcze jedno ile ci mniej więcej zostaje na czysto po miesiącu (4 tyg przpracowane) pracy? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: anulka7 Re: Czy ktos zna firme Christies care? IP: *.e-wroc.com 20.04.05, 08:48 polecam stronke www.gumtree.com i tam opcja home care czy cos takiego kliknąć - jest duzo ogłoszeń osób prywatnych które szukaja live-in, ogłaszają sie też firmy i jak sądzę Nursery Homes. jak sie wpisze nursery home do wyszukiwarki i poda jakąś lokalizację to wyskakuja adresy takich domów opieki np w londynie jest takich domów ok 180 i można bezpośrednio do nich aplikować ale chyba lepiej będąc na miejscu bo raczej -tak myślę- nikt nie zatrudni człowieka kontaktując się z nim tylko przez telefon. no i wogle szukać netem na różne sposoby. powodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Iga Re: Czy ktos zna firme Christies care? IP: *.server.ntli.net 20.04.05, 10:44 wiesz co zarobki to tu naprawde trudno ustalic, poniewaz jezeli jest klient A (klient oplacany przez christies to zazwyczaj dostajesz jakies 330 na reke za tydzien ( kwoty brutto okolo 410 itp)no ale tego nie masz. Na poczatku oplaca sie pracowac u klientow B czyli indywidualnych , ktorzy placa ci czekiem , jest to kwota brutto, ale do granicy 4800 nie musisz placic tu podatku, czyli zgarniasz pieniadze brutto no ale oczywiscie do czasu ( ale wedy szybko czujesz przyplyw gotowki) Dam ci przyklad za tydzien mam klienta B, u ktorego u ktorego zarobie 400 funtow, teraz jestem u klienta A i pomimo tego ze musze tu robic wszystko ( doslownie) bo jest to czlowiek niepelnosprawny dostaje tylko 300 za tydzien , a pracy dosyc sporo.Poprzednio pracowalam u klienta B i tez dostawalam kwote brutto 360 za tydzien, a de facto tylko robilam zakupy, i scieralam kurze, no i pomagalam sie ubierac.Dlatego ciezko jest ustalic stawke miesieczna, bo kasa zalezy od klientow, jezeli bedziesz na poczatku pracowac przez miesiac np tylko u klienta B (za 400 funtow) to wychodzi naprawde niezla kasa- ale to jest wszystko do czasu, kiedy przekroczysz prog zaczynasz placic podatki (tzn, odkladas na koncie z kazdej wyplaty 22% swojego zarobku, i bedziesz to musiala oddac Tax pod koniec roku podatkowego). Tak srednio to tu sie zarabia 300-350 funtow, mowie o kasie na reke, nie sa to zle pieniadze. Aktualnie jestem troche wkurzona , bo przezucaja mnie co tydzien do innego klienta ( co tydzien inne zarobki , wcale nie lepsze)no ale niestety nie mam ni do gadania,malo tego zrobili mi 1.5 tygodnia pracy wiec bede stratna w tym miesiacu o conajmniej 150 funtow z powodu 4 dni czasu wolnego. Jezeli chodzi o odkladanie, tu jest kwestia tylko wylacznie twojej oszczednosci, no i oczywiscie braku week off ze strony christies , bo wtedy tracisz bardzo duzo pieniedzy, na zaplacenie wlasnego wyzywienia i spania. ja przed wyjazdem tutaj kupilam wszystko w Polsce tzn, szampony, zele pod prysznic itp, wiec tutaj praktycznie narazie nie mam wydatkow,oprocz kart do telefonu bo dzwonie regularnie to rodziny, ( jedyny wydatek to dojazd do pierwszego klienta). Jezeli jestes oszczedna , i bedziesz miala prace przez cale 4 tygodnie to jestes wstanie odlozyc niemal wszystko.Bo zyjesz u klienta, jesz u niego, czesto klienci pytaja sie co lubisz, i kupuja ci takie jedzenie jak chcesz, wiec z tym naprawde nie ma problemu, a jezeli klient np jakos strasznie restrykcyjna diete, tego czego my normalnie nie jadamy to doklada ci do pensji extra 20 funtow na tydzien. To narazie tyle jezeli macie jakies pytania to odpisze , bo jestem u klienta ktorego syn ma internet wiec moge goscinnie skorzystac. pa Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: E* Re: Czy ktos zna firme Christies care? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.04.05, 19:53 a jak to wszystko wyglądało po przyjeździe? czy ktoś po was przyjechał na dworzec? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: ewa Re: Czy ktos zna firme Christies care? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.04.05, 19:57 Jak wygląda ten egzamin pisemny? Czy pytania już są kartce, czy ktoś je czyta? Przyznam, że byłoby łatwiej, gdyby były napisane na kartce. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Iga Re: Czy ktos zna firme Christies care? IP: *.server.ntli.net 20.04.05, 20:10 Egzamin pisemny naprawde nie jest taki trudny, dzien wczesniej dostaniecie takie niebieskie ksiazeczki, w ktorych jest wszystko ( jak przesuwac czlowieka na macie, jakie jest glowne przeslanie ustawy o niepelnosprawnosci i pomocy przy tej niepolnosprawnosci, potem trzeba wymienic takich 5 smiesznych punktow, ale juz tego nie pamietam) ale moge dla was sprawdzic jak chcecie.Grunt to zrozumiec pytanie i starac sie nawet w prosty sposob na nie odpowiedziec, naprawde nie trzeba uprawiac wielkiej sztuki pisania, poprostu sklecic kilka zdan, bo oni na to zwracaja uwage, tlumacza to tym ze musimy rozumiec tekst poniewaz bedziemy mieli do czynienia z lekarstwami itp. Na tescie dostajecie kartki z 20 albo 25 pytaniami. Jezeli chodzi o trening, to tam sie starajcie rowniez , bo oni tez obserwuja jak wam ida wszystkie cwiczenia. Sa tacy troche cicho-ciemni, niby nic a maja cie na oku.No to tyle jak macie jeszcze pytania to postaram sie odpowiedziec. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Iga Re: Czy ktos zna firme Christies care? IP: *.server.ntli.net 20.04.05, 20:02 Niestety tu nikt nikogo nie prowadzi za raczke, dojazd tutaj musisz zalatwic sobie sama, oni Ci tylko mailem przesylaja dane, gdzie sie masz wstawic, w ktory dzien i o ktorej zaczyna sie trening. Dosyc dobre polaczenie jest ze Stansted jezeli ktos chce leciec tanimi liniami, no albo wsiadasz w pociag na liverpool street kieunek Lowestoff ( tak to sie chyba pisze) i po drodze wysiadasz w saxhmundham ( niecale 2h). polecam stronke traveline.uk tam znajdziesz punkt- plan journey , poprost wystukujesz skad dokad, i pokazuja ci sie wszystkie dostepne srodki komunikacji.Ale dojazd tu naprawde nie jest skomplikowany, grunt to jak jedziesz z liverpool street to wziasc w ten pociag London-Lowestoff bo w innymw wypadku musialabys robic przesiadke w Ipswich, no a to strata czasu. Odpowiedz Link Zgłoś
anulka271 Re: Czy ktos zna firme Christies care? 02.05.05, 15:56 hej Inga! mam do ciebie pytanie jak dostalas te prace z firmy christies care? wyslalm juz im moje cv jakis czas temu ale mi nic nie odpisali z tego co piszesz to zarobko sa calkiem niezle i oferta wyglada na bardzo interesujeaca. Pytam sie poniewaz tez mam zamiar wyjechac do UK na conajmniej rok i juz sie rozgladam z tym ze niektore firmy oferuja bardzo malo i to mnie zniechceca prosz ecie o jakies wskazowki podaje swoj email anulka271@interia.pl pozdrawiam i z gory dzikeuje Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: ewe Re: Czy ktos zna firme Christies care? IP: *.osiedle.net.pl 04.05.05, 23:35 Iga, po jakim czasie dostałaś odpowiedź na twoje zgłoszenie, i czy w tym formularzu pisałaś super grmatycznie poprawnie i wyszukanie po angielsku, czy były to raczej podstawowe zwroty, ile miałas czasu do wyjazdu? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: ewelina Re: Czy ktos zna firme Christies care? IP: *.osiedle.net.pl 15.05.05, 12:45 hej Iga . czy mogłabys napisać jakie pytania ci zadawano na rozmowie kwalifikacyjnej w anglii. i jakie pytanie były mniej więcej na tescie, jestem na poziomie intermediate ale nie znam zwrotow medycznych w związku z tym mam pewne obawy czy warto sie tam pchac na moim mijescu, i jeżeli mozesz to napisz jak wyglądała ta rozmowa w warszawie , od której gdz , le czau to trwało i co sie pytali. byałbym wdzięczna za odpowiedz:) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: alex Re: Czy ktos zna firme Christies care? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.08.05, 11:42 Czy sa jeszcze inne osoby, ktore wyjechaly za posrednictwem tej firmy? Prosze o opinie. Znacie jakies inne sprawdzone firmy, które posrednicza w opiece w domach klienta? Odpowiedz Link Zgłoś
iobi Re: Czy ktos zna firme Christies care? 10.09.05, 17:28 jestem wlasnie w uk i pracuje u starszej pani. Christies nie zadbalo o nas w jednej bardzo waznej sprawie. pozwolcie ze wyjasnie - otoz jak sie pracuej w takim trybie i zycie poza praca w pewnym sensie przestaje istniec to bardzo wazne jest to, zeby miec kogos z kim mozna sobie pogadac nie tylko ile bacia w siebie wlala i z siebie wylala i jakaz to pogoda dzisiaj. mysle ze christies boi sie zebysmy miedzy soba nie wymieniali sie adresami osob do ktorych nie powinno sie jechac i jesli chce sie pozostac przy zdrowych zmyslach - ale poznalam troche opiekunek bo nie pojechalam na to dodatkowe szkolenioe i zostalam w saxmundham -sciema jak cholera - tak,racja nie placi sie za jedzenie i mieszkanie ale... mozna byc wyslanym niewiadomo gdzie i koszt podrozy najczesciej spada na barki opiekunki i okazuje sie ze na granicy oplacalnosci jest takie dodatkowe szkolenie i najczesciej jedzie sie do kogos kto jest w ciezkim stanie a rodzina nie chce wydawac kase na drugiego opiekuna i w ten oto sposob obchodzi koszta zatrudnienia drugiego opiekuna. oglonie trzeba przyznac finansowo nie jest zle i jesli traktuje sie ta prace jako mozliwosc startu tutaj lub zarobienia na cos w plosce to ok. tym ktorzy sie wahaja moge tylko powiedziec ze warto wyjechac wlasnie teraz bo juz niedlugo poludniowoafrykanki i nowozelandki pojada do domow na swieta i okres zimy spedza raczej u siebie, a trzecia nacja ktora tu pracuje to wlasnie polki. aaa i dodatkowy bonus za swita placa duzo wiecej -ja planuje zostac na swieta a sylwestra spedzic ze swoim facetem tylko on o tym jeszcze nei wie ;) mam prosbe do wszystkich obecnych i przyszlych opiekunek/opiekunow - odezwijcie sie stworzmy jakas liste kontaktow i spotykajmy sie - wiem ze to czasem trudne bo mozna byc co tydzien w innym miejscu albo w jakiejs wiosce ale warto sprobowac (najlepiej byloby zeby chrisiies razem z bookingiem przesylalo nam liste osob, ktore sa w okolicy do ktorej nas wysylaja). i fakt nie warto chyba podpisywac dlugich kontraktow - on wam nic nie daje - zadna gwarancja pracy i takie tam. a firm w tej branzy jest tutaj mnostwo - spoleczenstwo sie starzeje a rodziny maja w nosie tych chorych i starych (u mojej babci jestem czwarty tydzien a jej wnuki w liczbie 2 jeszcze ani razu sie nie pokazaly choc mieszkaja niedaleko)... przychodzi tylko corka... pozdrawiam wszystkich :) rzadko bywam na necie wiec jakby ktos mial jakies pytania to cierpliwosci :) Odpowiedz Link Zgłoś
cornelie Re: Czy ktos zna firme Christies care? 25.09.05, 11:45 Załozyłam forum dla Opiekunów Osób Starszych i Niepełnosprawnych. Moze kiedys rozkręci sie... Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: aneta Re: Czy ktos zna firme Christies care? IP: *.is.net.pl 11.02.06, 09:19 Czy ktos z was jedzie z niedalekiej przyszlosci z cristies care? Ja zaczynam w marcu wiec jesli ktos z was tez, to mozemy sie blizej poznac, bedzie latwiej :) an. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: aneta Re: Czy ktos zna firme Christies care? IP: *.is.net.pl 14.02.06, 20:33 up Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: aneta Re: Czy ktos zna firme Christies care? IP: 83.97.39.* 25.02.06, 18:36 znowu up, czy ktos ma jakies doswiadczenie? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: kasia Re: Czy ktos zna firme Christies care? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.03.06, 19:30 cześć. nie wiem czy juz wyjechałaś czy nie aneto? ja jadę 20 marca.podaję moj adres mailowy : kasia2308@op.pl Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Beata Re: Czy ktos zna firme Christies care? IP: *.mercatorpoligrafia.pl 17.03.06, 12:35 Witaj Aneta, ja przyjeżdżam w maju. Na razie nie mam prywatnej komórki, więc podaję Ci numer domowy 012/2883361. jeżeli chcesz, dzwoń wieczorem. mam nadzieję, że spotkamy sie za niecale 2 miesiące. Beata Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: wsciekly Re: Czy ktos zna firme Christies care? IP: *.aster.pl 28.02.06, 15:32 Trzeba bard\zo uwazac na chamskie sztuczki i trzymac kontakt z innymi carerami . Dlaczego ? Bo sa tacy klienci , ktorzy nie sa na jednego carera . A wtedy zapomnij o swoich prawach - bedziesz robic rzeczy KTORYCH CI NIE WOLNO! Jak zle trafisz to bedziesz miec 4-5 godzin snu a potem do kieratu . Warto gadac z innymi carerami , zeby uniknac takich klientow , ale jesli nie wezmiesz takiego gagatka to masz przymusowe wakacje na 2 - 3 tygodnie . Firma kieruja suport teamy i od ich widzimisie zalezy co sie z toba stanie . Czasami sie obrazaja ( hahaha ) i NIE CHCA znalezc pracy . Godnosc nalezy schowac sobie do portfela np. bo bedziesz nikim , a jak sie uniesiesz duma to masz 2 lub 3 tygodnie off . Jedynie finansowo jest ok . Na wlasne ryzyko mozna pojechac . Cala ta praca z nimi ladnie wyglada i to wszystko . Trzeba uwazac i miec plan awaryjny :) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: aneke Re: Czy ktos zna firme Christies care? IP: *.stansat.pl 06.03.06, 15:25 zgłosiłam się ostatnio do christies dzwonili do mnie 2 razy w tym raz z GB. zasatnawaim się nad tą pracą cały czas. Czy ktos z was brał może kredyt od nich na start i jak wyglada spłata tego. Jedziemy razem z moim chłopakiem własnie doczytałam, że mężczyźni majaza gewarantowane tylko 60 % stawki nie mają też zagwarantowanego noclegu na czas oczekiwania wyjazdu do klienta. Christies robi ostatnio masowy nabór w Polsce z mojego doświadczenia masowy nie znaczy zawsze dobry, Jakie macie zdanie o pracy i firmie po waszych pierwszych doświadczeniach? pozdrawiam. Anka (aneke1@go2.pl) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Jolka Re: Czy ktos zna firme Christies care? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.03.06, 13:17 Pozdrowienia z Anglii! Pracuję tu już 5 miesięcy w charakterze Cerera. Do końca mam jeszcze 2 miesiące. Początki jak ze wszystkim, co nowe to stresujące – trening i pierwsi klienci. Ale się opłacało! Obecnie (od 3 miesięcy) jestem na JEDNYM stałym adresie u babci, którą traktuję jak swoją. Świetnie się rozumiemy i z rodziną mam również dobry kontakt. Na początku dużo podróżowałam, co tydzień inny klient. Ale nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło dzięki temu mogłam zwiedzić i poznać różne zakątki Anglii. Polecam wszystkim Cambridge – jest super! Obecnie prowadzę spokojne życie na wsi, gdzie jedyną okoliczną atrakcją jest pub. Moje obowiązki sprowadzają się do gotowania, sprzątania, i przede wszystkim towarzyszenia babci w codziennych zajęciach. Uwielbia ona muzykę, więc często jeździmy na koncerty- oczywiście ona stawia. Moja babcia jest fizycznie sprawna (czasami ma więcej energii niż ja sama), jej główny problem to kłopoty z pamięcią . Jak mam jakiś problem to zawsze mogę zwrócić się z prośbą o pomoc do rodziny z którą jestem w stałym kontakcie – bardzo mili ludzie. Czasem dopada mnie nuda ale na szczęście mam do dyspozycji samochód, więc w czasie wolnym (ok. 2,5 godz. dziennie) mogę wyskoczyć na zakupy albo do biblioteki na Internet. Generalnie cały mój pobyt oceniam na plus. Bardzo podszkoliłam swój angielski i udało mi się zarobić już dość pokaźną sumkę, zachęcam was do pracy dla Christies. Pozdrawiam wszystkich i duża buźka. PS. Pozdrowienia dla Warszawy. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: rura Uwaga na araba IP: *.server.ntli.net 31.03.06, 22:45 Jezeli ktos sie zdecyduje i wyjedzie i zaproponuja mu prace w peterboruogh u Araba to lepiej wziac wolne . Koles jest strasznym rasista , glabem z charakteru , fixuje sobie w domu - jest z nim coraz gorzej . Pozornie dobrze za niego placa - pozornie . Szybko okazuje sie , ze nasz milusinski jest na conajmniej 2 carrerow . Nie ma offu poza 5 godzinami snu. Jesli ktos juz tam trafi to radze krotko , bo inaczej zniszczy . NIe dac wejsc sobie na glowe i zrezygnowac z 3 godzinnej rutyny wieczornej - skrocic do 30 minut . Poranne cwiczenia tez mozna odpuscic i nikt nie powie nic , a klient zacznie sie zachowywac do ludzi . Bedzie mowil przepraszam i prosze . Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: luki Re: Uwaga na araba IP: 83.97.39.* 20.07.06, 19:49 witam. mam tego araba na tydzien.niestety.nie wiedzialem nic o nim wczesniej. mozesz napisac jak mam sie u niego zachowywac zeby dac rade?dzieki za wszelkie wskazowki Luki Odpowiedz Link Zgłoś
cornelie Re: Czy ktos zna firme Christies care? 23.03.06, 14:55 jakich dokumentow wymagaja? czy zaswiadczenie o niekaralnosci jest obowiazkowe? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: aaaaa Re: Czy ktos zna firme Christies care? IP: *.server.ntli.net 31.03.06, 22:39 Obowiazkowe Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: jolka Re: Czy ktos zna firme Christies care? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.04.06, 13:23 Witam ponownie! Nie długo wracam do Polski na stałe więc postanowiłam napisać kilka dobrych rad w oparciu o moje doświadczenie, dla wszystkich tych którzy wybierają się do Anglii pracować dla Christies Care. A więc: Przede wszystkim bierzcie MAŁE bagaże .Dużo się podróżuje na starcie (czasami zmiana klienta nawet co tydzień przez pierwszy miesiąc lub dwa) Ja już jestem kilka miesięcy w jednym miejscu ale doskonale pamiętam moje początki, i duży bagaż jest bardzo uciążliwy przy częstym przemieszczaniu się. Pod koniec treningu w Saxmundham dostaniecie pierwsze propozycje pracy i wtedy radzę od razu w biurze ustalić sobie z góry czas wolny np. przy 7- mies.kontrakcie przypada wam 7 tyg. bezpłatnego urlopu. Jak z góry ustalicie swój urlop nie będzie niespodzianek np. tydzień bez pracy między jednym i drugim klientem. Wybierzecie sobie na raz 2 lub 3 tyg. i wtedy można coś planować np. przyjazd do Polski. Wcześniej rezerwujcie sobie bilety lotnicze co najmniej miesiąc przed planowanym lotem ceny są wtedy b.atrakcyjne np. 300 zł w obie strony(mam na myśli przelot do Polski). W przeciwnym razie zapłacicie bajońskie sumy chyba, że zdecydujecie się na przejazd autokarem. Christie Care są 2 rodzaje zatrudnienia bezpośrednio dla ich klientów wtedy firma wam wypłaca pensje i potrąca podatek , i są klienci prywatni od których dostajecie czeki i z tych dochodów trzeba się SAMEMU rozliczyć. Najpierw trzeba się zarejestrować jako self- employed – na treningu dostaniecie odpowiednie formularze, które po wypełnieniu należy oddać Adamowi albo samemu wysłać. Rok podatkowy kończy się w Anglii 6 kwietnia i po tym terminie trzeba rozliczyć się samemu z dochodów jako self- employed. Najlepiej zgłosić się osobiście do Inland Revenue, a oni już pomogą wypełnić odpowiednie druki. Przed przyjazdem do Anglii powtórzcie sobie słownictwo medyczne i związane z gotowaniem! Będziecie podawać leki i robić zakupy i ważne jest żeby odnaleźć się w obu sytuacjach bez problemu. Przy pierwszych bookingach możecie zaznaczyć jakich osób nie chcecie np. palących lub z jakimś schorzeniem. Będzie to brane pod uwagę przy doborze klientów dla was. W każdej bibliotece w Anglii jest internet z którego możecie korzystać. Niestety nie zawsze jest bezpłatny. W małych miejscowościach nie musiałam płacić za to w Londynie tak -1 funta za pół godziny. Nie brałam osobiście pożyczki ale wiem że jest taka możliwość i wtedy Anglicy do momentu jej spłaty zabierają wasze dokumenty. ale bez obaw oddają je od razu po jej spłacie. Jedna Polka którą tu poznałam mówiła mi, że wyszła na tej pożyczce dobrze bo jak miała zgrzyt z pierwszym klientem, a w zasadzie z jego córką to od razu christies poszukało jej innego klienta ( logiczne zależy im na odzyskaniu pieniędzy). Więc jest to jakaś opcja dla osób które nie mają kasy na wstępie. A niestety na początek potrzebna jest tutaj gotówka żeby zapłacić za Guest House i ( kanapki i napoje są za darmo podczas treningu ) i podróż do pierwszego klienta. Jak wam się będzie podobać w jakimś miejscu to spróbujcie od razu dogadać się z rodziną klienta i z nim samym –jeżeli będą chcieli was na stałego opiekuna od razu dzwońcie do biura – to nie Christies care ale sam klient i jego rodzina decyduje o tym kto jest stałym carerem, w końcu to oni płacą za opiekę. Można nawet zostać kilka miesięcy w jednym miejscu, jeżeli będziecie chcieli i będzie chciał tego wasz podopieczny!. Nie bójcie się jeździć samochodem można się przyzwyczaić do lewej strony a daje wam to ogromną swobodę – ja kiedy mam czas wolny mogę korzystac z samochodu i pojechać na zakupy czy nad morze na spacer itp. Polecam też angielskie Charity Shops – jest ich tu mnóstwo i można kupić naprawdę SUPER ciuchy za GROSZE. W odróżnieniu od polskich ciucholandów są to ciuchy jak nowe i za kilka funtów 5-6 można kupić fajne spodnie czy spódnicę. Polecam też Cambridge jak będziecie mieli okazję to jedzcie – śliczne miasto. Pozdrawiam wszystkich serdecznie i życzę wytrwałości. Mam nadzieję że chociaż trochę pomogłam tym którzy się wybierają do pracy dla Christies, a może także tym którzy już tam są. Przesyłam buziaki. JOLKA Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: aneke Re: Czy ktos zna firme Christies care? IP: *.stansat.pl 10.04.06, 11:10 Cześć Jolu, dzięki za wskazówki na pewno się przydadzą, mi na Twoim miejscu pewnie nie chciałoby się pisać postów;) Stąd uważam Twoją postawę za godną pochwały:)Tego typu informacje, zwłaszcza przed wyjazdem są po prostu na wagę złota. Ja jeszcze się waham, bo w Polsce mam stałą pracę chociaż nie satysfakcjonuje mnie ona finasowo, z drugiej strony mam ochotę na podróżowanie stąd oferta chrities jest dla mnie tak interesująca mi np. odpowiada jeżdżenie po GB. Gdybyś miała jeszcze kilka cennych uwag np. co do procesu rekrutacji, podisywania kontraktu z firmą deleve hr, szkoleniem w Anglii no i właściwie wszystko co uznasz za ważne zwłaszcza dla "początkujących" - napisz proszę o tym. Serdecznie pozdrawiam i życzę sukcesów. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: aneta Re: Czy ktos zna firme Christies care? IP: *.is.net.pl / *.is.net.pl 15.04.06, 18:09 witam, jestem w tej chwili na 2 tygodniach offu w Polsce, tak jak sobie zaplanowalam :) praca jest super, mam stalego klienta, sympatycznego pana na wozku wymagajacego kompletnej opieki, jest moim pierwszym i jedynym klientem, szczerze mowiac nie chce innego :) z Christis Care jako agencji jestem srednio zadowolona: w ciagu pierwszych 3 tygodni doszlo do pierwszysch zgrzytow z nimi i zeby mi pokazac co potrafia skasowali mi booking ! ale poniewaz do klienci sa panami sytuacji moj podopieczny postawil na swoim i po dwoch dniach przyszedl ponowny booking na anulowany wszesniej termin. W dodatku mowia duzo zeby dzwonic ze wszystkim do supportu, a jak dzwonisz to oni nie wiedza co i jak, odsylaja dalej, albo zamowione formularze ktore potrzebowalam na 2 tygodnie temu sa jeszcze w drodze... szkolenie w saxmundham jest na prawde na wysokim poziomie, maja super sprzet treningowy, w czasie przerwy podaja kanapki albo niesmiertelna zupe porowa. Do dyspozycji uczestnikow jest wyposazona kuchnia, lodowka, mikrofale, 2 komputery, telewizor. Niedaleko jest duzy supermarket gdzie mozna tanio kupic gotowe do odgrzania dania. Jadac do Warszawy na podpisanie umowy poproscie o namiary na innych ludzi z waszej grupy, mnie dzieki temu udalo sie spotkac towarzysza podrozy i bylo mi razniej Aneta Odpowiedz Link Zgłoś
verucca Re: Czy ktos zna firme Christies care? 22.04.06, 15:12 Zastanawiam sie nad zgłoszeniem do Christies Care, trochę się obawiam, bo będzie to moja pierwsza praca z granicą. jak to wygląda z okresem wypowiedzenia, tj ile trwa w przypadku kiedy onie ze mnie zrezygnują a ile w przypadku kiedy ja rezygnuje? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: aneta Re: Czy ktos zna firme Christies care? IP: *.is.net.pl / *.is.net.pl 24.04.06, 21:47 zeby oni z ciebie zrezygnowali musialabys np. zaniedbac razaco swoje obowiazki, w tedy wylatujesz od razu, tzn jesli uznaja ze wina jest po twojej stronie to nie dostaniesz prawdopodobnie bookingu i bedac na dlugim offie sama zrezygnujesz, natomiast z rezygnacja przez carera to jest tak, ze mozesz (jesli masz powod) zrezygnowac z dnia na dzien, znam przypadek gdzie wyslali panienke a ta na drugi dzien zrezygnowala bo jej sie praca nie podobala a dla CC wymyslila historyjke ze jej warunki nie odpowiadaja... Odpowiedz Link Zgłoś
takora Re: Czy ktos zna firme Christies care? 04.06.06, 13:35 Za tydzien wyjezdzam do Anglii i twoje informacje bardzo mnie podnoszą na duchu i dają blizsze wyobrazenie - dzieki!!! A co z telefonami komorkowymi tam, w Anglii? Czy masz rozeznanie jaki operator jest najlepszy, czy rzeczywiscie duzo sie korzysta z komorek w kontaktach sluzbowych, czy jest to od nas wymagane itp? A jak dzwonisz do Polski? I jeszcze jedno pytanie: czy w Guest House mozna placic karta kredytowa? Swoja droga, to staly kontakt na jakims forum przed wyjazdem i w jego trakcie wydaje sie barrrrdzo rozsadnym pomyslem. Ja, ze swojej strony, deklaruje, ze bede sie dzielila wszystkimi istotnymi njusami! :-) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: aneta Re: Czy ktos zna firme Christies care? IP: *.is.net.pl / *.is.net.pl 05.06.06, 22:47 ja jutro wracam do UK po 2 tygodniach laby, jeszcze sie nie spakowalam :) jesli chodzi o telefony to ja mam vodafone ale malo z niego korzystam, tylko smski czasem wysle do znjomych. Jesli chodzi o kontakty sluzbowe to glownie dzwoni do mnie Christies z czestotliwoscia 1x na tydzien po to aby sie spytac czy wszystko oki. Komorka musisz miec nawet tylko po to zeby Christies mogli sie do ciebie dodzwonic i zapytac czy chcesz jechac tam czy tam. Do Polski nie dzwonie, w Guest Housie jest internet wiec mozna e-maile za darmo wyslac a jak jestes u klienta to zawsze mozna do biblioteki podskoczyc, tam tez jest internet za darmo. Nie pamietam aby mozna bylo placic w Guest Housie karta :(, raczej zabierz gotowke, choc pamietam ze wychodzilam z dziewczynami do bankomatu, jest obot sklepu Somerfielda. wejdz na tiffany.fm.w.interia.pl/saxmundham.htm na ostatnim obrazku jest zdjecie Guest House :) pozdrawiam A. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Bartek Re: Czy ktos zna firme Christies care? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.04.06, 00:26 Czy w Crisrties przyjmują do pracy facetów??? Mam 20 lat, poziom angielskiego zaawansowany :) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: MYSZKA MIKI Re: Czy ktos zna firme Christies care? IP: 213.25.156.* 02.05.06, 11:59 z tego co wiem , to facetów rekrutują,ale jest jakas granica wiekowa, tzn od 25 minimum,bo gotowac trzeba umiec i wogole znac sie na czynnosciach domowych. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Monika Re: Czy ktos zna firme Christies care? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.05.06, 08:19 Pozdrowienia z UK! Cześć! Mam na imię Monika i drugi miesiąc pracuję dla Christies Care. Generalnie mój dotychczasowy pobyt oceniam na plus. Od 2 tygodni jestem w jednym miejscu na dłuższy okres, tzn. mam booking na kolejne 2 miesiące non stop z moją obecną podopieczną. Bardzo się z tego cieszę, bo świetnie się dogadujemy i zależało mi na tym żeby zostać tutaj stałym carerem. Co prawda pierwsze podróże były kształcące i miały swoje plusy – zwiedziłam m.in. Londyn i Cambridge. Zależało mi jednak na tym żeby zostać stałym carerem i się udało. To z pewnością jest zaleta tej pracy, że po jakimś czasie człowiek znajduje swoje stałe miejsce pobytu. Można się przyzwyczaić do schematu dnia i lepiej poznać swoją podopieczną. Pozdrawiam wszystkich polskich carerów i tych którzy się do UK wybierają – Monika. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: aneke Re: Czy ktos zna firme Christies care? IP: *.stansat.pl 08.05.06, 13:28 Czy ty też jesteś z christies? Tzn. czy w ramch naganiania do pracy dla nich płacą ci za wypisywanie wierszy pochwalnych na ich cześć na tym forum? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: paula Re: Czy ktos zna firme Christies care? IP: 83.238.50.* 08.05.06, 14:22 Im badziej widzę takie posty w stylu moniki, która pisze niby z UK a ip ma polskie to mniej wierzę w uczciwość tej firmy. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: znajomek Re: Czy ktos zna firme Christies care? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.05.06, 16:36 Czy możecie powiedzieć czy firma CHC rekrutuje jeszcze do wakacji, ja nie dostałem przez miesiąc odpowiedzi Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: MYSZKA MIKI Re: Czy ktos zna firme Christies care? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.05.06, 21:25 ja dostałam odp, pewnie coś nie tak jest u CIebie z angielskim, bo jesli o to chodzi to wałkowali mnie troche... Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: aneta Re: Czy ktos zna firme Christies care? IP: *.is.net.pl / *.is.net.pl 26.05.06, 18:45 granica dla kobiet to o ile mi sie zdaje cos kolo 60 lat, mnie zastapila teraz kobieta z Australii, ktora jest juz na emeryturze i przyjechala sobie do Anglii dorobic. Christies jako firma jest ok, nie sa naciagaczami jak inne firmy rekrutujace na np. winobranie czy prace na Cyprze. Oczywiscie maja rowniez wady no ale w koncu kto ich nie ma? Mimo problemow jakich z nimi mialam, zarobilam w zeszlym miesiacu ok. 1900 funtow brutto, (zdaje sobie sprawe ze nie wszystkie miesiace takie beda ) i dla mnie jest to najwazniejsze bo siedzac w Polsce byc moze zarobilabym tyle ale w ciagu roku. Dla piszacych posty w stylu "widze ze twoje ip jest polskie" : jestem u siebie w domku, mam 2 tygodnie offu. anetka Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: elka Re: Czy ktos zna firme Christies care? IP: *.lubin.dialog.net.pl 18.05.06, 17:38 Gość portalu: MYSZKA MIKI napisał(a): > z tego co wiem , to facetów rekrutują,ale jest jakas granica wiekowa, tzn od 25 > > minimum,bo gotowac trzeba umiec i wogole znac sie na czynnosciach domowych. Czy ta granica jest także dla kobiet? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: MYSZKA MIKI Re: Czy ktos zna firme Christies care? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.05.06, 21:23 ja mam 26:) ale odpadłam z angielskiego... ale nie dam za wygraną, za dwa tyg znow zadzwonie :) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: alice czy CC prowadzi rekrutacje tylko w PL? IP: 195.188.41.* 13.06.06, 12:19 Hello! Jestem juz w UK. Pracuje jako carer live-in. Mysle o zmianie firmy na Christies Care. Czy oni prowadza rekrutacje Polakow rowniez w Anglii i czy w Anglii oplaty wstepne sa rownie wysokie? Prosze o pomoc. Odpowiedz Link Zgłoś
turkania Re: czy CC prowadzi rekrutacje tylko w PL? 14.06.06, 13:11 Mozesz skontaktowac sie z posrednikiem w Polsce emailowo, moja kolezanka przeprowadzila cala procedure wirtualnie z Londynu... Powodzenia Gość portalu: alice napisał(a): > Hello! > Jestem juz w UK. Pracuje jako carer live-in. Mysle o zmianie firmy na Christies > > Care. Czy oni prowadza rekrutacje Polakow rowniez w Anglii i czy w Anglii > oplaty wstepne sa rownie wysokie? > Prosze o pomoc. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: aneta Re: czy CC prowadzi rekrutacje tylko w PL? IP: *.is.net.pl / *.is.net.pl 07.07.06, 11:26 najlepiej uderzyc bezposrednio do CC w Saxmundham, po co kombiniowac i rekrutowac przez Polske jesli sie jest juz na miejscu? aneta Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: del Re: czy CC prowadzi rekrutacje tylko w PL? IP: *.adsl.inetia.pl 08.03.07, 01:20 witam wszystkich... wyjedzam z christis okolo 26 marca i mam nadzieje ze wszytsko bedzie ok... zajmowalem sie taka praca okolo dwoch lat pracujac w east susexx... czasami bywa ciezko... jezeli ktos wybiera tez pod koniec tego miesiace dajcie znak... orange15@gazeta.pl Odpowiedz Link Zgłoś
wojtek_kissfan Re: Czy ktos zna firme Christies care? 23.07.06, 11:04 Witam! Wczoraj byliśmy z żoną w biurze Chrisities Care. ładne biuro, miła Pani, porozmawialiśmy o pracy i warunkach. dzisiaj znalazłem to forum. Więc tak, jestem zainteresowany pracą w Anglii właśnie w takiej formnie jak przedstawia Christies Care i definitywnie to forum z postami od ludzi którzy pracują lub pracowali tam dużo nam pomogło. Zastanawiamy się teraz tylko nad formą jak pracować czy na 7 miechów czy na 3 i przedłużanie. no ale to nasza a raczej moja decyzja, bo to ja jade a nie żona. u mnie z angielskim nie ma problemu bo mieszkałem na zachodzie i znam płynnie. na razie mam spotkanie z lektorem w Warszawie na Wałbrzyskiej a potem zobaczymy jak to pójdzie. Bardzo dziękuję Jolce, Anecie, Indze i innym co dały wyczerpujące odpowiedzi. Mam pytanie dotyczące tego samo zatrudnienia. obecnie mam działalność gospodarczą otwartą na swoje nazwisko w Polsce i czy ktoś się orientuje czy można taką firmę użyć tam w Anglii czy to nie ma znaczenia? pozdrawiam i czekam na odpowiedź. oczywiście i na forum i na priva jak trzeba. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Sylwia Re: Czy ktos zna firme Christies care? IP: *.wroclaw.mm.pl 03.08.06, 16:36 hej, wlasnie szukampracy jako opiekunka i natrafilam na to forum. Zainteresowałam się oferta tej firmy, i tak sie zastanawiam czy jest ktos kto tez sie szykuje do nich na wyjazd, a przynajmniej na rozmowe do warszawy. Z moich znajomych nikt niestety nie chce jechac:( A wiadomo,że z kimś to zawsze raźniej. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
pisanna Re: Czy ktos zna firme Christies care? 08.09.06, 12:58 Witam! Właśnie jestem po rozmowie z polskim lektorem, mam nadzieję, ze poszło dobrze, bo w przyszłym tygodniu ma zadzwonić już ktoś z Anglii. Zastanawiam się tylko czy konieczny jest tez wyjazd do Warszawy, czy też to szkolenie odbywa się juz bezpośrednio w Saxmundham, może ktoś wie? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: aneta Re: Czy ktos zna firme Christies care? IP: *.l4.c3.dsl.pol.co.uk 15.09.06, 11:25 do warszawki to tylko zeby podpisac umowe, szkolenie jest juz w saxmundham tiffany.fm.w.interia.pl/saxmundham.htm aneta Odpowiedz Link Zgłoś
sunshine4u Re: Czy ktos zna firme Christies care? 10.10.06, 23:59 hej, ktos sie wybiera?? jakies niusy od tych co tam sa albo juz byli?/ Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: aneta Re: Czy ktos zna firme Christies care? IP: *.l1.c3.dsl.pol.co.uk 20.10.06, 20:08 hej, ja tu jestem, tzn pracuje dla nich od marca, a co chcialabys wiedziec? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: wielki szu Re: Czy ktos zna firme Christies care? IP: *.server.ntli.net 29.10.06, 21:49 Hey ludzie !!! nie trzeba jechac do warszafki na bzdurne 3 h bablania jakis nawiedzonych starszych pan - wystarczy ze potrafisz komunikowac sie w jezyku angielskim i wyslac emaila do cc bezposrednio. Oni rekrutacje przeprowadzaja z osobami z calego swiata i zadna agencja nie jest tu wymagana. Ja np bylem zly na siebie ze pojechalem do wawy - to tylko strata kasy na bilety i caly dzien z okladem stracony. Polecam zadzwonic i wyslac emaila. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: aneta Re: Czy ktos zna firme Christies care? IP: *.lns3-c10.dsl.pol.co.uk 30.10.06, 18:08 terefere, jesli skontaktujesz sie bezposrednio z cc z Saxmundham odesla cie do Warszawy... panie w Wawie wcale nie sa starsze no chyba ze ty dopiero co skonczyles przedszkole, to w tedy masz racje, a te 3 h to wcale nie strata czasu przynajmniej dla osob ktore chca sie czegos wiecej o pracy w CC dowiedziec, gratuluje podejscia i powodzenia na testach aneta Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: kokosanka Re: Czy ktos zna firme Christies care? IP: *.aster.pl 16.12.06, 11:58 I ja dołaczyłam do cc.:) dopiero co sie zglosilam, mialam juz rozmowe po angielsku. czekam na dalsze jakies nowinki:) dodam ze planuje wyjazd na luty, wiec czekam na kazda przydatna wiadomosc:) k. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: aneta Re: Czy ktos zna firme Christies care? IP: *.is.net.pl 31.12.06, 10:24 fajnie :) 3mam kciuki anetka Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: enya Re: Czy ktos zna firme Christies care? IP: *.ipt.aol.com 27.01.07, 01:49 Czesc, Pisze z Anglii, wiec nie mam polskich znakow. Skorzystalam kiedys z informacji zawartych na tym forum i mysle, ze pora sie teraz odwdzieczyc. Pracuje dla CC od 5 miesiecy i moge podzielic sie kilkoma uwagami. Praca jest b.rozna, bo rozni sa ludzie u ktorych sie pracuje i maja rozne schorzenia. W czasie treningu jest dodatkowa rozmowa, w trakcie ktorej pytaja, z kim nie chcemy pracowac, np. z palaczami, czy z konkretnymi chorobami. Radze od razu powiedziec, ze nie chcecie z MRSA POSITIVE (gronkowiec zlocisty -bo to wymaga szczegolnych srodkow ostroznosci) Byc moze ktos z CC tez czyta to forum, bo mojej grupie dali liste wzajemnych kontaktow, tak ze piszemy i dzwonimy do siebie. Jesli chodzi o moje doswiadczenie, to musze powiedziec, ze mialam szczescie (tylko zeby mi ktos nie zarzucil. ze sieje propagande). Mnie udalo sie o tyle, ze po 2 tygodniach pracy u pierwszego klienta trafilam do pani, ktora chciala, zebym zostala u niej na stale i zalatwila to z CC. Jest to najlepsze wyjscie, bo nie trzeba ciagle wedrowac z bagazem. Nie wszyscy klienci wiedza, ze mozna to zalatwic, wiec jezeli traficie na kogos sensownego, to namowcie go na to. Nie ma wtedy problemu z brakiem pracy przez tydzien czy wiecej. Jak chce jechac na urlop, to CC przysyla zastepstwo. Moja podopieczna, chociaz bardzo wiekowa, nie wymaga specjalnej opieki, bo jest w miare sprawna fizycznie (balkonik w mieszkaniu, wozek na spacerze)i umyslowo,raczej osoby do towarzystwa i drobnej pomocy. Nie przemeczam sie, bo gotuje glownie w kuchence mikrofalowej, a mieso - dusze na zapas i do zamrazarki. 2 x w tygodniu przychodzi sprzataczka,posciel idzie do pralni.W niedziele chodzimy na lunch do restauracyjki. Zaprzyjaznilam sie z rodzina i mam jak u Pana Boga za piecem, i do tego 430 funtow brutto tygodniowo, bo jest to prywatna klientka CC. Znam jednak ludzi, ktorzy pracuja za duzo mniejsze pieniadze (np.380 tygodniowo), bo trafiaja na klientow, za ktorych placi ichnia opieka spoleczna, czy z powaznymi schorzeniami, przy ktorych jest duzo ciezkiej pracy i przenosza sie co 2-3 tygodnie. Roznie wiec bywa i wiem, ze sa rozne sytuacje i rozne opinie. Mnie sie udalo (odpukac). CC pomaga w zalatwieniu wielu spraw, np. w zalozeniu konta (jeszcze w czasie kursu), mowia co gdzie trzeba zglosic, daja formularze. Za niewielka oplata mozna korzystac z ich adresu jako pobytowego w UK, co jest bardzo wazne przy rejestracji w roznych urzedach. Pozdrawiam wszystkich na tym forum. E. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: kotecek Re: Czy ktos zna firme Christies care? IP: 195.224.106.* 24.04.07, 14:35 no sam miod, propaganda na calego pracuje dla chriesties ponad 6 mc i powiem Wam ze glownym problemem jest brak pracy tak walsnie brak pracy. Chriesties co tydzien doslownie przyjmuje srednio 8 -miu nowych carerow. prawda jest taka ze jak nie maja dla ciebie pracy to kaza ci jechac do domu i guzik ich to obchodzi. ktos moze mi zarzucic ze moze jestem kiepskim opiekunem i tu sie grubo pomyli mam w swoich aktach kilka podziekonkowan od klientow nigdy cudowna firma criesties nie miala ze mna klopotow wrecz odwrotnie. Co do pracy to najtrudniej jest ja dostac w okresie wakacyjnym prawie codziennie musze do nich dzwonic i dopytywac sie czy cos dla mnie maja oczywiscie nic ale mowia zebym sie nie martwila pewno cos bedzie a wyglada to potem tak ze dzwonia w ostatniej chwili i nie masz wyboru musisz jechac do klienta czy ci sie to oplaca czy nie (czasem musisz zaplacic za bilet w jedna strone 50 funtow i nikt ci nie zwroci ksy a zarobek za tydzien masz 300 funtow i nikogo to nie obchodzi. Radze dobrze sie zastanowic ja wlasnie zamierzam skladac papiery do innych agencji tego typu bo chriesties mam juz dosc a no i jeszcze jak sie do ciebie odnosza Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: carer Christies Care IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.07, 20:03 Czesc, pracowalam dla Christies Care przez 7 miesięcy i muszę powiedziec, że mialam prace, wziełam tylko 6 tygodni wolnego, więc muszę powiedziec, że przywiozłam pokaźną sumkę... Myślę, że wszystkie te negatywne opinie na temat firmy nie są słuszne. Skoro tak narzekacie, dlaczego jeszcze pracujecie dla Ch.C?? Z własnych doświadczeń wiem, że człowiek z natury jest marudny... Za każdym razem gdy byłam w siedzibie firmy spotykałam marudzacych carerow poszukujących innej pracy, tyle ze, gdy nastepnym razem przyjezdrzalam przez przypadek okazywalo się, że jednak nadal pracują... wiec chyba nie moze byc aż tak zle. Pozdrawiam i proszę się trochę zastanowic zanim odstraszycie innych... Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: aneta Re: Czy ktos zna firme Christies care? IP: *.l1.c2.dsl.pol.co.uk 21.05.07, 20:51 pracuje dla CC od ponad roku, prace zawsze mialam, wolne bralam i biore tak jak ja chce, mam juz bookingi do przyszlego roku Spotykam czasem carerow ktorzy sa bardzo wybredni, tu nie chca bo do opieki jest mezczyzna a oni wola kobiety, tam wola nie jechac bo malo kasy, gdzie indziej im za daleko, bilet za drogi itd wiec nie dziwne ze nie maja pracy a jak komus 300 funtow na tydzien malo (majac darmowe zakwaterowanie, wyzywienie, nie placac rachunkow) to niech faktycznie wraca do Polski i siedzi na zasilku pozdro aneta Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: madziek83 Re: Czy ktos zna firme Christies care? IP: *.elpos.net 23.05.07, 12:25 Witam Anetko. Przeczytalam cale forum przed chwila. Jestem w trakcie rekrutacji w Ch.C. Dzis po 16:00 beda do mnie dzwonic z Ch.C z Anglii. Ciesze sie ze to juz ostatni etap. Jestemz Bialegostoku. Zostal mi rok studiow uzupelniajacych. Mam juz wakacje. Chce jechac na 7 m-cy. Zalezy mi zeby zalapac sie na wyjazd 28 maja i zaczac kurs 29 maja i wrocic o ile sie uda w listopadzie... Wydaje mi sie ze poradze sobie, jestem raczej obrotna dziewczyna i pracy sie nie boje. Nastawiam sie na ciezka prace i chce te doswiadczenie potraktowac powaznie. Opiekowalam sie swoja niewidoma babcia i sprawialo mi to przyjemnosc - moze temu ze wczesniej to ona mnie karmila, myla i opiekowala sie mna a potem gdy byla juz nie w pelni sprawna to role sie odwrocily...? Chcialabym nawiazac kontakt z innymi carerami wyjezdzajacymi do pracy do Ch.c w maju. Odzywajcie sie jesli macie chec. Moj email: madziek83@wp.pl Jestem otwarta, przyjaznie nastawiona dziewczyna i mysle, ze milo byloby poznac sie i podzielic doswiadczeniem :) Pozdrawiam cieplo! Magdalena z Białegostoku. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: aneta Re: Czy ktos zna firme Christies care? IP: *.l1.c1.dsl.pol.co.uk 25.05.07, 20:11 mam nadzieje za Ci sie udalo i zaczniesz 29 :) masz juz bilet? aneta Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: madziek83 Re: Czy ktos zna firme Christies care? IP: 83.97.39.* 29.05.07, 10:22 jestem juz w Saxmundham :) wszystko sie udalo, przyjechalam wczoraj, jest b. fajnie, mili ludzie, za 20 min zaczynam kurs :) pozdrawiam z Saxmundham :) Magda Odpowiedz Link Zgłoś
yagga66 Re: Czy ktos zna firme Christies care? 14.10.13, 16:48 Z tym brakiem pracy to wcale nie przesada, Christies biora co tydzień około 4-5 nowych opiekunów, przynajmniej w roku 2013. Więc jakim cudem sa w stanie zapewnić wszystkim pracę? Podobni zasada firmy jets taka, że wolą mieć więcej opiekunów niż klientów więc logiczne, że częśc siedzi bez pracy i gryzie palce płacąc 25f za noclegi w bazie. iWcale nieprawda, że pracy jest dużo. Może być tak, że np jeden tydzien jest klient, a potem tydzien albo dwa siedzicie w UK, za noclegi tutaj przez tydzień lub dwa zapłacicie akurat tyle ile zarobiłyście poprzedniego tygodnia i tak w kółko. Wcale nie jest tak super z pracą. Poza tym zauważyłam,że jest bardzo duzo opiekunek z RPA, a sa to starsze kobiety, nierzadko po 60tce, one sa kierowane do tzw lepszych miejsc, gdzie tylko sie gotuje i podaje dziadkom herbatkę. Młodsze opiekunki ida na miejsca z hoistami i myciem osób totalnie sparaliżowalych, gonitwa cały dzień. Zastanawiam się dlaczego jest taka nagonka na immigrantów z UE skoro większośc opiekunek w Christies to stare babcie z Poludniowej Afryki. Na moim kursie były dwie po 65 lat, jedna miała 53, i jedna młodsza koło 37. Poza tym w bookingu pracuja kobiety z RPA właśnie, więc zgadnijcie kto dostaje pracę. Odpowiedz Link Zgłoś
yagga66 Re: Czy ktos zna firme Christies care? 25.10.13, 10:08 PS. Ostatnio spotkałam opiekunke w Christies, która miała 71 lat i jeździła wypasioną furą. Odpowiedz Link Zgłoś
yagga66 Re: Czy ktos zna firme Christies care? 10.01.14, 19:47 Christies care - praca w Anglii. Zmienili politykę - wprowadzają tzw kontrakt-umowę, zwaną "stand-by". Polega to na tym, ze daja opiekunce 150F za to tzw "oczekiwanie", ale za to trzeba wziąc każdego klienta, bez prawa odmowy. Uwaga - są to najczęściej osoby sparaliżowane BEZ HOISTÓW - czyli dźwigów. Albo takie, od których wszyscy uciekają. Zrobili tak nowym opiekunkom, zaraz po induction training - dziewczyny były bez kasy, w UK, podpisały tzw "pakiet" gwarantujący albo prace, albo bezpłatne zakwaterowanie. Mimo to pracy nie dostały, tylko propozycję "stand-by". Z tego co wiem, jedna się załamała, takiego klienta dostała, a drugą wysłali do baby BEZ HOISTA - ciekawe czy to była pani Czopek, obawiam się że tak. A jesli nie, to tym bardziej się obawiam, bo znaczy to, że pań Czopek jest w UK w bród, zwłaszcza w Christies. Acha, a Bułgarki i Rumunki już tu są, w Christies - i mówią po angielsku smile Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Rekrutor Ch.C. Re: Czy ktos zna firme Christies care? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.02.07, 14:03 Pracowałam dla Christies Care przez 7 miesięcy, a teraz poproszono mnie abym pomogła w rekrutacji. Wiec jesli macie pytania odnośnie pracy, chętnie wyjaśnie wszelkie wątliwości i pomogę. Zachęcam do zapoznania się ze stroną www.christiescare.pl. Proszę o traktowanie tej pracy powaznie, gdyz jest to pewna i sprawdzona firma. ZNAJOMOŚĆ JĘZYKA ANGIELSKIEGO jest KONIECZNA. Mój email: ewaser@pracaopiekuna.pl Pozdrawiam serdecznie Ewa Odpowiedz Link Zgłoś
taksoofka dodatkowe szkolenia 25.07.07, 23:14 czy ktos z was robi sobie dodatkowe szkolenia z CC? czy ktos z Was bedzie na "british sign language" we wrzesniu? t. Odpowiedz Link Zgłoś
yagga66 Christies 28.07.13, 03:06 właśnie dla nich pracuje, ogólnie jest w porzadku, ale ostrzegam przed gościem z Cambridge, młody leży na łóżku, sparaliżowany, mieszka na obrzeżach, full opieka, ale najgorsze jest ze chodzi spać o 2 rano, a wstać trzeba o 7-mej go obrócić , więc dużo nie pośpiicie, Christies móiwą ze jemu nie przeszkadza ze opiekun pójdzie spac wczesniej, ale to nieprawda, bo jego trzeba poić (najczęściej piwem) do tej właśnie gofziny, co chwile woła. Rano sie go budzi o 10tej ale on co chwile odsyla i w sumie wstaje po 11 sporo. Jedzenia malo, gośc dba tylko żeby dla niego było, je strasznie tłusto, smażone aż czarne sie mu robi, więc jedzenie sobie trzeba jakieś kupić. Uważajcie, skontaktujcie się z poprzednim opiekunem koniecznie jak usłyszycie słowo Cambridge i młody tetraplegik - właśnie u niego jestem, półżywa ze zmeczenia. Odpowiedz Link Zgłoś