Dodaj do ulubionych

daily allowence raz jeszcze

17.08.05, 19:11
hej wiem, ze ten temat był juz kiedys wałkowany, ale nuruje mnie jedna rzecz:
jak to będzie z daily allowence w sytuacji, kiedy np. w 2 miesiące po
rozpoczęciu pracy wyjdę za mąż? Rozpoczynając prace będzie mi przysługowało
daily allowence dla singli, czyli przez 4 miesiące. Czy jeżeli w trakcie tych
4 miesięcy wyjde za mąż, to przyznają mi prawo do wyżeszgo i dłużego daily
allowence wtedy?
Obserwuj wątek
    • Gość: ja niestety nie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.08.05, 19:16
      • jodza Re: niestety nie 17.08.05, 19:20
        czy mozna to gdzies wyczytac w staff regulation? przeglądałam, ale jakoś nie
        trafiłam na info w tej kwestii...
        • Gość: Prorodzinny Re: niestety nie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.08.05, 19:38
          Dwa miesiace Cie zbawi? Ja sie hajtne dzien przed podjeciem pracy ;)
    • Gość: Izzzzz Re: daily allowence raz jeszcze IP: *.icpnet.pl / 62.21.96.* 17.08.05, 20:25
      tez mnie nrtowal ten problem:) i tze rozwazalam mozliwosc szybszego
      zamazpojscia. Znalazlam jednak cos co mnie zainteresowalo i z zapytaniem do
      wladnych osob sie zwrocialm...pare tyg temu i ciagle czekam na
      odpowiedz:).Interesujace wydalo mi sie:
      " The household allowance shall be granted to:
      (...)an official who is registered as a stable non-marital partner, provided
      that:
      (i) the couple produces a legal document recognised as such by a Member State,
      or any competent authority of a Member State, acknowledging their status as non-
      marital partners,
      (ii) neither partner is in a marital relationship or in another non-marital
      partnership,
      (iii) the partners are not related in any of the following ways: parent, child,
      grandparent, grandchild, brother,sister, aunt, uncle, nephew, niece, son-in-
      law, daughter-in-law;
      (iv) the couple has no access to legal marriage in a Member State; a couple
      shall be considered to have access to legal marriage for the purposes of this
      point only where the members of the couple meet all theconditions laid down by
      the legislation of a Member State permitting marriage of such a couple."

Wydaje mi sie ze spelniam te warunki,tylko jakie dokumenty na to przedstawic?Z
      tego co wiem konkubinat nie jest potwierdzany urzędowo. A moze się myle?

• Gość: byly_eurokrata Re: daily allowence raz jeszcze IP: *.netcologne.de 17.08.05, 20:30
        Tu chodzi i zwiazki partnerskie (np. miedzy homoseksualistami) uznawanymi i
        rejestrowanymi PRAWNIE w niektorych panstwach a nie o fakt, ze zyjesz na "kocia
        lape" ze swoja kobitka.....
        • Gość: Izzzzz Re: daily allowence raz jeszcze IP: *.icpnet.pl / 62.21.96.* 17.08.05, 20:35
          No to szkoda....czyli jednak wczesniejsze zamążpójście:)Ale dzieki za rozwianie
          nadziei:)
      • inga27 Re: daily allowence raz jeszcze 18.08.05, 08:35
        wtrace sie:_) nie do konca zgadzam sie z bylym eurokrata! to nie tylko chodzi o
        zwiazki homoseksulaistow, np w Holandii, w Blegii zdaje sie, ze jest tak samo-
        konkubinaty mozna legalizowac, i to oto chodzi! ale Polska takich regulacji nie
        ma!

inga
        • puks01 Re: daily allowence raz jeszcze 18.08.05, 09:28
          Nawet gdyby miala - przytoczony przepis mowi o parach, ktore w danym panstwie
          czlonkowskim nie maja prawnej mozliwosci zawarcia malzenstwa
          • Gość: ania Re: daily allowence raz jeszcze IP: *.cec.eu.int 18.08.05, 11:45
            te zwiazki partnerskie przysluguja obecnie tylko parom homoseksualnym (bez
            prawa do malzenstwa w swoim kraju) lub zalegalizowanemu konkubinatowi..
            Zeby zalegalizowac konkubitat tutaj, trzeba miec dowod przynajmniej
            polrocznego "prowadzenia wspolnego gospodarstwa domowego"..
    • Gość: Texas Re: daily allowence raz jeszcze IP: *.cec.eu.int 18.08.05, 09:03
      Nie wiem jak to jest po reformie, ale wczesniej przedluzano okres wyplacania
      daily allowance.

Pzdr:)
      • jodza Re: daily allowence raz jeszcze 18.08.05, 09:06
        hmm wczesniej, to znaczy kiedy? i kiedy była reforma?
        • Gość: expert Re: daily allowence raz jeszcze IP: *.cec.eu.int 18.08.05, 10:00
          Reforma byla 01.05.2004
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka