Dodaj do ulubionych

Wyjazd do Niemiec

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.08.06, 22:02
Czy można "w ciemno" wyjechać do Niemiec i dopiero na miejscu starać się o
legalny pobyt i pracę? Jeśli tak to jakie formalności należy załatwić w
Niemczech bezpośrednio po przyjeździe? Z góry dziękuję za pomoc.
Obserwuj wątek
    • ewenementka1987 Re: Wyjazd do Niemiec 10.08.06, 11:13
      Jezeli nie masz nikogo znajomego to bedzie trudno... nawet zeby głupie
      mieszkanie znaleźć. nie wiem jak w innych miastach, ale u mnie w Berlinie teraz
      zeby wynjąć mieszkanie trzeba nawet zaswiadczenia o zarobkach, wyciagi z bankow
      itp. paranoja sie zrobila :) mozesz byc legalnie jezeli sie zameldujesz. samo
      zameldowanie to 5 minut w urzędzie, ale zameldowac musi Cie ktos.. bo bez
      zameldowania nie mozesz starac sie reszte papierów na legalną prace np.
      • Gość: Marta50 Re: Wyjazd do Niemiec IP: *.pools.arcor-ip.net 12.08.06, 14:02
        Nie ma zameldowania bez mieszkania, ma sie nikla szanse na otrzymanie mieszkania
        bez stalego dochodu!!!
        • Gość: Celina Re: Wyjazd do Niemiec IP: *.dip0.t-ipconnect.de 12.08.06, 19:19
          Musisz znalezc dobra firme,ktora Ci zapewni mieszkanie i prace z tym sie
          idziesz zameldowac i wtedy jako samodzielna firma mozesz pracowac,ale to jest
          marzenie scietej glowy,niemniej jednak cuda sie zdarzaja.Normalnie nie masz
          szans musisz miec na poczatek sporo pieniedzy i musisz kaucje na mieszkanie
          wplacic czasem jest 3 miesiace,a czasem 2+ z gory musisz 1 miesiac zaplacic,bo
          sie placi z gory za mieszkanie,a wiec potrzeba Ci jesli jest to maly kat i w
          zaleznosci gdzie kosztuje okolo 400€ miesiecznie rachunek jest prosty =1200 do
          1600€ tylko mieszkanie,teraz musisz sie utrzymac skromniutko w Aldim kosztuje
          Cie 450€ to tak mniej wiecej.Koszty sa bardzo wysokie od wszystkiego.Zastanow
          sie co mozesz zrobic,zeby nie wpasc w dlugi szczegolnie tutaj w Niemczech.
          • Gość: Marta50 Re: Wyjazd do Niemiec IP: *.pools.arcor-ip.net 12.08.06, 19:46
            Celina, zapomnialas koszty maklera zeby szybko otrzymac mieszkanie - wiesz jak
            one tu sie ksztaltuja. Jakie firmy zapewniaja mieszkania? Zadko ktora, a skoro
            zapewni wiadomo co za tym sie kryje.
            • Gość: Celina Re: Wyjazd do Niemiec IP: *.dip0.t-ipconnect.de 12.08.06, 22:23
              Masz racje te koszty pominelam.Napisze Ci ja mialam pare razy ogloszenia w
              gazecie,ze szukam mieszkania gdzie nie pisalo dla kogo,na wszystkie ogloszenia
              mialam tylko 1 telefon, a do tego jednoopokojowe mieszkanie powiedzial mi facet
              430€bez zadnych wygod,a na dokladke na bardzo ruchliwej ulicy.
          • ewenementka1987 Re: Wyjazd do Niemiec 12.08.06, 20:29
            wess Ty juz nic nie pisz :) jak chce to ja mu wynajme jednopokojowe 45 m2 na
            charlotenburg za 300e , bez zadnej kaucji i bez zaswiadczen o zarobkach i
            jescze go tam zamelduje.
            • Gość: Marta50 Re: Wyjazd do Niemiec IP: *.pools.arcor-ip.net 12.08.06, 20:37
              Jednopokojowe za 300Euro?
              Wiadomo o co u ciebie chodzi, latwo sie domyslec.
              Berlin, to nie cale Niemcy.
              • ewenementka1987 Re: Wyjazd do Niemiec 13.08.06, 11:51
                no pewnie ze wiadomo o co chodzi :) on ma tanie mieszkanie a ja na tym jescze
                zarabiam :):) najlepiej wynajmowac od prywatnych osob mieszkania!! ja ostatnio
                zaczelam tak robi. wynajelam 3 mieszkania, sa one na mnie, a ja je wynajmuje
                jescze komus innemu. mam dodatkowy zarobek a wszyscy są zadowoleni.
                najwazniejsze to umiec szukac... w Berlinie mozna wynająć 2 pokojowe mieszkanie
                75 m2 za 250 euro.... i to spokojnie :) tylko trzeba szukac, szukać i jescze
                raz szukać :)
                • Gość: Celina Re: Wyjazd do Niemiec IP: *.dip0.t-ipconnect.de 13.08.06, 15:27
                  Uwazaj ,bo jak Ci ktos nie zaplaci to bedziesz musiala sama placic,a wyrzucic
                  ludzi na ulice w niemieckim przepisie nie wolno.
                • mala_anja Re: Wyjazd do Niemiec 13.08.06, 17:36
                  W jakiej dzielnicy takie ceny za ten metraz?
                  Chcialas chyba napisac 25m^2 za 250 euro.
                  Pozdrawiam

PS. Czy to Ty jestes ta Ewenementka1987 z forum "Kobieta". Jesli tak to, myla
                  Ci sie fakty pisane na forach? Na tamtym forum masz 19 lat i nie stac Cie na
                  prezent slubny dla kuzynki chlopaka,a w innym poscie sama wyszlabys juz za maz,
                  ale macie problem np. z mieszkaniem. Czy to czasem nie nazywa
                  sie "schizofrenia"?
                  • ewenementka1987 Re: Wyjazd do Niemiec 13.08.06, 23:25
                    nie, jestem zalogowana na nicku mojej siostry. ja mam 25 lat i zadko siedze na
                    forum Kobieta... zapomnialam hasla do mojego nicku i musze zalozyc nowy wlasnie.

CO do mieszkania. uwazacie ze nie mozliwe miec dwupokojwoe za 250 euro??
                    zapraszam na neukolln, Sonnenalle... tyle placilam. ale wyprowadzilam sie z
                    tamtąd bo mialam dość tych turasów. teraz mieszkam na spandale i place 300 za
                    dwupokojowe z balkonem,osobne wc i lazienka, tyle ze ogrzewanie i prąd place
                    sama. tzn mam ten głupi ochydny piec :/
                    • mala_anja Re: Wyjazd do Niemiec 14.08.06, 01:21
                      Moja droga,
                      w to Twoje Neukölln-Sonnenallee nie uwierzy nikt, tam jest tanio, ale nie az
                      tak. Fakt, sasiedzi stamtad do najmilszych nie naleza. W dzielnicy Spandau,
                      ktora tania nie jest, nie wynajmiesz 2 pokoi za ta cene, chyba, ze to cena
                      pokoju w WG. W logowanie sie na koncie mlodszej siostry tez nie wierzy nikt,
                      ona tez tam rzadko bywa, a tu mozna wcale sie nie logowac. Czy piszesz bajki
                      dla dzieci? Jesli nie, to moze warto zaczac ;-)
                      Pozdrawiam
                      Anka
                      • Gość: paula Re: Wyjazd do Niemiec IP: *.intertele.pl 14.08.06, 10:39
                        hehe to jedz na neukolln to sie przekonasz. i co niewiesz o tym ze jak sie
                        wynajmuje od prywatnych osob to sie placi o wiele taniej?? na spandale
                        wynajelam od mamy mojego kolegi bo sie przeprowadzila. ja nie mowie ze
                        wszystkie sa takie tanie, tylko ze trzeba poszukac dobrze!!

co do nicku - jak moja siora siedzi zalogowana na kobiecie to jej mowie zeby mi
                        dala na chwile wejusc tu! wiec jak cos pisze to z jej nicka bo ona sie
                        wczesniej zalogowala! a teraz jestem akurat w polsce.. ale jak to przeszkadza
                        to nie bede pisac z jej. a bajki to moze Ty bedziesz pisala. aha, moja
                        przyjaciólka mieszka na tempelhofie i placi za dwupokojowe 300 euro...
                        • mala_anja Re: Wyjazd do Niemiec 14.08.06, 11:03
                          Zastanow sie czasem co piszesz...
                          Pare postow wyzej napisalas:

> wynajelam 3 mieszkania, sa one na mnie, a ja je wynajmuje
                          > jescze komus innemu. mam dodatkowy zarobek a wszyscy są zadowoleni.
                          > najwazniejsze to umiec szukac...

a teraz piszesz:

>na spandale
                          > wynajelam od mamy mojego kolegi bo sie przeprowadzila.

Najpierw informacja, ze 3 mieszkania sa na Ciebie,a teraz, ze sama
                          wynajmujesz...
                          • Gość: paula Re: Wyjazd do Niemiec IP: *.intertele.pl 14.08.06, 12:04
                            to moze Ty sie nauczysz czytac?? JA wynajełam DLA SIEBIE od mamy kolegi na
                            spandale, a 3 mieszkania wynajelam na charlotenburg które teraz ja KOMUŚ
                            wynajmuje.. rzucasz sie do mnie a sama nie umiesz czytac...
                            • mala_anja Przeczytaj ze zrozumieniem to co napisalas... 14.08.06, 19:38
                              • Gość: paula Re: Przeczytaj ze zrozumieniem to co napisalas... IP: *.intertele.pl 15.08.06, 11:35
                                ja ostatnio
                                zaczelam tak robi. wynajelam 3 mieszkania, sa one na mnie, a ja je wynajmuje
                                jescze komus innemu. mam dodatkowy zarobek a wszyscy są zadowoleni.

prosze bardzo. tak napisalam. są one na mnie a ja je komus wynajmuje!! czy tam
                                jest mowa o tym ze ja w nich mieszkam?? to sie nie rzucaj jak to Ty nie umiesz
                                czytac
                                • mala_anja Re: Przeczytaj ze zrozumieniem to co napisalas... 15.08.06, 12:43
                                  Widze, ze przestalas sie logowac na koncie siostry. Czyzbys zauwazyla jakie
                                  bzdury piszesz z jej konta i zaczela sie wstydzic? ;-)
                                • mala_anja Siostrzyczka Ci juz konta nie pozycza? 15.08.06, 12:48
                                  • Gość: paula Re: Siostrzyczka Ci juz konta nie pozycza? IP: *.intertele.pl 17.08.06, 11:54
                                    wiesz co, generalnie to mnie wali co sobie myslisz. a jak niewierzysz to
                                    przyjedz do berlina to CI osobiscie wynajme mieszkanie, to moze nie bedziesz
                                    sie zachowywac jak ten co musi zobaczyc zeby uwierzyc. pozdrawiam :) a jak ktos
                                    nie umie kombinowac to jego sprawa haha
                                    • Gość: mala_ania Re: Siostrzyczka Ci juz konta nie pozycza? IP: *.dip0.t-ipconnect.de 17.08.06, 21:09
                                      Chyle czola "zaradna kombinatorko Paulo"!

> wiesz co, generalnie to mnie wali co sobie myslisz.

Jestem pod wrazeniem Twojej kwiecistej polszczyzny.

> a jak niewierzysz to przyjedz do berlina

Ja nie wierze, poniewaz jestem w Berlinie i wiem jak tu sie ksztaltuja ceny na
                                      rynku mieszkaniowym.

> to CI osobiscie wynajme mieszkanie

Nie skorzystam z Twojej uprzejmosci, bo mam juz gdzie mieszkac.

> to moze nie bedziesz sie zachowywac jak ten co musi zobaczyc zeby uwierzyc.

Jak wrocisz z wakacji do Berlina to musisz mi koniecznie pokazac te slamsy, za
                                      te niskie ceny, bo nie uwierze.

> a jak ktos nie umie kombinowac to jego sprawa

Co nazywasz kombinowaniem? To, ze mieszkasz w jakiejs "norze" w warunkach
                                      uragajacych godnosci ludzkiej? Tym sie szczycisz? Bo jest tanio ? Wobraz
                                      sobie, ze sa ludzie, ktorzych stac na mieszkanie w porzadnej dzielnicy za
                                      wieksza kase i nie musza kombinowac tak jak Ty.
                                      Pozdrawiam
                • Gość: Marta50 Re: Wyjazd do Niemiec IP: *.pools.arcor-ip.net 13.08.06, 18:19
                  Odpowiadasz na :

ewenementka1987 napisała:
                  w Berlinie mozna wynająć 2 pokojowe mieszkanie
                  >
                  > 75 m2 za 250 euro.... i to spokojnie :) tylko trzeba szukac, szukać i jescze
                  > raz szukać :)
                  w Berlinie 75m quadratowych za 250 Euro.
                  Plec pleciugo poki dlugo, 75m i 250Euro w dodatku Berlin.
                • Gość: pastor1966 Re: Wyjazd do Niemiec IP: *.szczecin.mm.pl 08.02.07, 19:16
                  pomożesz mi poszukuję pracy jako murarz pilne
          • ewenementka1987 Re: Wyjazd do Niemiec 12.08.06, 20:31
            a tak wogole Celina to gdzie Ty sie obracasz w tych niemczech ze u Ciebie
            wszystko takie drogie i trudne do zalatwienia?? tak z ciekawosci pytam bo ja w
            berlinie..
            • mala_anja Re: Wyjazd do Niemiec 12.08.06, 20:47
              ewenementka1987 w Berlinie moze o mieszkanie jest latwiej, ale o prace jest
              bardzo ciezko. W Berlinie jest bardzo duze bezrobocie :O
              • Gość: Seba Re: Wyjazd do Niemiec IP: *.chello.pl 03.10.06, 19:08
                wiecie co ja tu oczekiwałem ze przeczytam jakies konkretne porady a tu jakies
                idiotyczne sprzeczki i wzajemne uszczypliwosci kompletnie bez sensu i czepianie
                sie słówek chyba te posty powinien ktos wymazac zeby ktos kto czyta z zewnatrz
                nie tracił czasu na szukanie inf w zasmieconym forum
            • Gość: Celina Re: Wyjazd do Niemiec IP: *.dip0.t-ipconnect.de 12.08.06, 22:16
              Ja mieszkam w Karlsruhe tu jest drogo, jednopokojowe mieszkanie ksztaltuje sie
              okolo 400€.jest tez bardzo ciezko o prace.Zeby cokolwiek zalatwic nie jest
              problemem, problem jest praca,ktorej niema.
              • olek-niemcy Re: Wyjazd do Niemiec 13.08.06, 00:37
                Wcale nie jest tak drogo:
                mozna przeciez to sprawdzic:
                www.immobilienscout24.de/find.national/resultDialog.go;jsessionid=5D5B47FDBC3619C1D262EB19F84A4B00.worker1?iac=3&results.pager=4&event:results.pagerAction=go
                • Gość: Marta50 Re: Wyjazd do Niemiec IP: *.pools.arcor-ip.net 13.08.06, 18:31
                  Odpowiadasz na :

olek-niemcy napisał:

> Wcale nie jest tak drogo:
                  > mozna przeciez to sprawdzic:
                  Olku zapomniales ze jest to czynsz bez kaucji i tylko sam czynsz bez ogrzewania,
                  wody, wywozu smieci, telewizji kablowej.... dolicz do tego wszystkie dodatkowe
                  koszty wyjdziesz na inna sume w dodatku oplata maklera, kaucja. Chcesz wiedziec
                  na ile wyjdziesz?
                  Skoro mieszkasz w Niemczec wiesz jak sie zarobki, ceny ksztaltuja miedzy regionami.
              • Gość: Marta50 Re: Wyjazd do Niemiec IP: *.pools.arcor-ip.net 13.08.06, 18:22
                Hallo sasiadko.
            • Gość: Marta50 Re: Wyjazd do Niemiec IP: *.pools.arcor-ip.net 13.08.06, 18:21
              Odpowiadasz na :

ewenementka1987 napisała:

> a tak wogole Celina to gdzie Ty sie obracasz w tych niemczech ze u Ciebie
              > wszystko takie drogie i trudne do zalatwienia?? tak z ciekawosci pytam bo ja w
              > berlinie..
              Poludnie NIemiec to nie Berlin, tu nie dostanie sie 75m quadratowych za 250
              Euro, chyba ze jakas rudera do rozbiurki.
              • Gość: Celina Re: Wyjazd do Niemiec IP: *.dip0.t-ipconnect.de 14.08.06, 08:54
                Czy na poludniu czy tez na polnocy ceny ksztaltuja sie podobnie,za 250€ ,to
                rudera bez centralnego z WC wspolne na korytarzu i prysznic jest zrobiony w
                kuchni odgrodzony kawalkiem sciany ,bo i takie widzialam,kuchnia jest
                malutka ,a reszte zawilgocone,najczesciej sa to mieszkania przerobione w
                piwnicach.
          • Gość: mik Re: Wyjazd do Niemiec IP: *.umww.pl 10.01.07, 10:37
            co za bzdury?!! utzrymanie skromniutkie w aldim 450 euro? miesiecznie?
            skromniutko wystarczy 100 euro miesiecznie a i tak to skromniutko bedzie na
            srednim poziomie w polsce wiec bez przesady!
      • Gość: MIKO A. Mikolas wsparcie w Berlinie IP: 62.233.173.* 04.04.07, 11:49
        Faktycznie, realia niemieckie oraz przepisy (czy realne wymogi przed jakimi
        staje Polak czy każdy inny Europejczyk przyjeżdzający do Niemiec w celach
        zarobkowych są dużo bardziej skomplikowane niż jest to opisane tutaj
        (niestety).
        Prowadzę od kilku lat biuro doradcze (formalności zw. z pobytem i pracą,
        organizacja firm, doradztwo podatkowe i ekonomiczne, prowadzenie księgowości)
        więc trochę tych "podobno łatwych spraw" mam za sobą.

Zapraszam osoby zainteresowane do naszego biura, służę wiedzą i doświadczeniem:
        MIKO-Unternehmensberatung, ul. Osnabrueckerstrasse 30, Berlin; email:
        mikoconsulting@hotmail.com.
      • maus.5 Re: Wyjazd do Niemiec 27.02.08, 18:01
        co myslimy polacy ciagle ze wszedzie na nas czekaja czasy sie
        zmienily
    • Gość: ronin Re: Wyjazd do Niemiec IP: *.proxy.aol.com / *.proxy.aol.com 16.08.06, 19:05
      Moj byly szef z Köln wynajmuje takie 55 metrow mieszkania 2-pokojowe za 300 €
      w centrum Köln ,w dzielnicy Ehrenfeld.Do tego dochodzi prad i smieci.Dlaczego
      tak tanio??Ten dom byl budowany zaraz po wojnie z cegly tych zbombardowanych
      domow i w ani jednym mieszkaniu nie ma ogrzewania centralnego.Trzeba kupowac
      wegiel i najpierw go poznosic do piwnicy a potem znowu do gory do
      pieca.Najgorsze jest to ze tam nie ma takze lazienek i trzeba sie myc tylko w
      umywalce.Za 300 € nic sie nie dostanie co mozna byloby nazwac mieszkaniem
      dla ludzi i to obojetne w jakim regionie niemiec.
      • Gość: Celina Re: Wyjazd do Niemiec IP: *.dip0.t-ipconnect.de 17.08.06, 22:17
        ja nie wiem czy ona moze tak wynajmowac mieszkania przede wszystkim powinna byc
        wlascicielka tych mieszkan jak moze spisac umowe wynajmu mieszkania,albo
        przynajmniej powinna miec biuro makler cos mi sie tutaj nie podoba.Normalnie
        przy zawieraniu umowy o mieszkanie jest zabronione dalsze
        wynajmowanie.Ludzie ,ktorzy mieszkania wynajmuja i spisuja umowe to robia to z
        wlascicielem,a nie z przypadkowa polka.Twoje kombinowanie jest conajmniej
        glupie.
        • Gość: Marta50 Re: Wyjazd do Niemiec IP: *.pools.arcor-ip.net 17.08.06, 22:25
          Naturalnie, ze nie wolno wynajmowac mieszkania, ktore sie samemu wynajmuje.
          Poczekaj jak sie ludzie zorientuja co jest tu grane i doniosa wtedy zobaczymy
          jak kolezanka z Berlina bedzie sie wtedy wypowiadala..
          Nie tacy sprytni byli, ktorzy wynajmowali swoje mieszkajac gdzie indziej,
          pozniej sie dowiedzieli ile jaki "profit" mieli z wynajmu jak ich doniesiono.
          • Gość: Celina Re: odp.do Marty IP: *.dip0.t-ipconnect.de 17.08.06, 22:39
            Ty Marta przeciez ona musi podatek placic ,a do tego rozliczenie swiatlo ,woda
            itp.To jest ja nie wiem ,ale denna kombinacja.Jak myslisz?
            • mala_anja dziewczyna chciala zaistniec na forum... 17.08.06, 22:49

• Gość: paula Re: odp.do Marty IP: *.intertele.pl 18.08.06, 17:03
              pracowalam kiedys u pewnej starszej kobiety. zmarła. Ma córke, córka ma 3
              prywatne kamienice. miala 3 wolne mieszkania. powiedziala mi, ze jak chce sobie
              dorobic, to zebym jej kogos znalazla na te mieszkania. ona chce 200 na miesiąc
              a ja moge wynająć za tyle ile mi sie podoba, a róznice biore dla siebie.
              mieszkania naprawde są niczego sobie. wiadomo ze nie apartamenty, ale zwykle
              mieszkania w dobrej dzielnicy. wiadomo ze nie wzielam do nich ludzi " z ulicy"
              bo bymn sie bala ze nie bedą placić, gdyż pieniądze biore do ręki , i ja je
              wplacam na konto, a nie oni. mieszkają tam znajomi, którzy zamiast na głupim
              tempelhofie placic 400 placą na charlotenburgu 300 za takie samo mieszkanie.
              ot, cala filozofia. a wy sie rzucacie ze to nie mozliwe i ze blebleble
              • Gość: Celina re IP: *.dip0.t-ipconnect.de 19.08.06, 21:18
                Piszesz brednie kolezanko
              • Gość: mala_anja Re: odp.do Marty IP: *.dip0.t-ipconnect.de 20.08.06, 20:50
                To co opowiadasz ma tyle wspolnego z rzeczywistoscia co stwierdzenie, ze"Ziemia
                jest plaska, a Slonce krazy wokol Ziemi". Niemniej jednak czytam z wielkim
                zaciekawieniem, bo lubie bajki.
                Masz bujna wobraznie. Podoba mi sie Twoj sposob pisania...Prawisz banialuki.
                Korygujesz opowiesc po kazdym nowym poscie napisanym na forum. Twoja opowiesc
                ma charakter 'otwarty'. Wzorowalas sie na bajce ludowej? To jej wspolczesna
                wersja Zachowalas duzy kontakt nadawcy z odbiorca.. Oddalas ten basniowy
                klimat stosujac powtarzajace sie magiczne liczby. Cyt.: "Ma córke, córka ma 3
                prywatne kamienice. miala 3 wolne mieszkania.". Fabula oparta jest na jedym
                watku-"wynajelam 3 mieszkania". Nie ma konkretnej lokalizacji w czasie
                Cyt.:"pracowalam kiedys...". Brakuje tu tylko poczatku "za siedmioma gorami,
                za siedmioma lasami", tak typowego dla tego typu bajeczek, pomimo tego czyta
                sie swietnie. Paula, szczerze gratuluje tworczosci !
                Pozdrawiam
                Anka
            • Gość: Marta50 Re: odp.do Marty IP: *.pools.arcor-ip.net 20.08.06, 22:16
              Jasne ze denna kombinacja, dennosc siedzi w tym ze pisze to co jej slina
              przyniesie na jezyk nie zastanawiajac sie nad realnoscia albo skotkami tego.
      • cassandra7 Re: Wyjazd do Niemiec 01.10.07, 03:56
        to jest bzdura, bo np. w hamburgu spokojnie mozesz wynajac
        mieszkanie 2-pokojowe za 300 euro. i na pewno nie w piwinicy.
        zarobki nie rosna to i czynsze tez nie.
    • Gość: ronin Re: Wyjazd do Niemiec IP: *.proxy.aol.com / *.proxy.aol.com 16.08.06, 19:09
      A co do krzysiowego pytania:Jak tu nikogo nie znasz i nikt ci na miejscu nie
      pomoze i slabo znasz niemiecki to co TY TU CHCESZ ROBIC ?? Przeciez wyladujesz
      na ulicy albo pod mostem.
      • Gość: Marta50 Re: Wyjazd do Niemiec IP: *.pools.arcor-ip.net 17.08.06, 21:19
        Odpowiadasz na :

Gość portalu: ronin napisał(a):

> A co do krzysiowego pytania:Jak tu nikogo nie znasz i nikt ci na miejscu nie
        > pomoze i slabo znasz niemiecki to co TY TU CHCESZ ROBIC ?? Przeciez wyladujesz
        > na ulicy albo pod mostem.
        Jego rzecz gdzie wyladuje.
        Dlaczego Polacy bezrobotni i bezdomni nie chca opuscic Londynu otrzymujac za
        darmo bilet lotniczy do kraju?
        Na te pytanie nie trzeba odpowiadac. Obozy pracy w Wloszech to nie przypadek!!!
        Obozy w Wloszech to nie przypadek.
    • Gość: Celina Re: Wyjazd do Niemiec IP: *.dip0.t-ipconnect.de 17.08.06, 22:23
      Krzysiu ile masz lat i co umiesz czy masz prawo jazdy i czy znasz jezyk?To sa
      pierwsze warunki dalej jaki masz zawod?Ile lat praktyki w zawodzie?Niemniej
      jednak jest najwazniejszy jezyk i bez prawa jazdy ani rusz.Wtedy jak na te
      pytania odpowiesz bedzie wiadomo czy mozna Ci dalej pomoc czy tez nie.Czekam na
      odpowiedz.
      • Gość: xxx Re: Wyjazd do Niemiec IP: 213.166.210.* 19.08.06, 21:09
        cos mi mowi ze nie jestescie zbyt szczesliwymi kobietami w obcym kraju,czy nie
        lepiej wrocic do ojczyzny?
        • Gość: Celina Re: Wyjazd do Niemiec IP: *.dip0.t-ipconnect.de 20.08.06, 09:51
          XXX jezeli Ty nie jestes szczesliwym w Niemczech to Ty wracaj do Polski, albo
          zostan w Polsce.
          • Gość: xxx Re: Wyjazd do Niemiec IP: 213.166.210.* 20.08.06, 11:13
            mam ochote cie odwiedzic w niemczech,ciekawy jestem jak sie ustawilas i
            wogole,czekam na zaproszenie
            • Gość: Celina odp. do XXX IP: *.dip0.t-ipconnect.de 20.08.06, 12:19
              Prosze bardzo tylko chce wiedziec kiedy.
              • Gość: xxx Re: odp. do XXX IP: 213.166.210.* 20.08.06, 14:55
                ale nawet nie wiem w jakim miescie mieszkasz,moze cos napiszesz o swoim pobycie
                w tym kraju?
                • Gość: Celina Re: odp. do XXX IP: *.dip0.t-ipconnect.de 20.08.06, 19:59
                  Mieszkam na poludniu Niemiec w miescie Karlsruhe.Jestem w Niemczech juz od
                  20lat.Prawie 17 lat mieszkam w Karlsruhe,ze wzgledu na moja firme musze tutaj
                  mieszkac niemniej jednak nie jest to moje wymarzone miasto,czesto na
                  sobote,niedziele wyjezdzamy do schwarzwaldu,albo do odenwald (Hessen).Cochcesz
                  jeszcze wiedziec?
                  • Gość: xxx Re: odp. do XXX IP: 213.166.210.* 20.08.06, 21:40
                    to bardzo ladnie ze urzadzasz sobie wycieczki,okolice przypuszczam bardzo
                    ladnie,ale mimo wszystko napewno tesknisz za Polska,jednak do polski dosc
                    daleko.Piszesz ze jestes juz 20lat,to ile mialas lat jak wyjechalas?,jestes
                    mezatka?
                    • Gość: Celina Re: odp. do XXX IP: *.dip0.t-ipconnect.de 20.08.06, 21:50
                      Twoje pytanie jest super czy jestem mezatka tak jestem i to po raz drugi.Czy
                      tesknie za Polska odpowiedz prosta nie,bo mi tutaj jest bardzo dobrze.Mialam
                      wtedy nascie lat,kiedy wyjechalam z Polski.Czy Ty szukasz zone?
                      • Gość: xxx Re: odp. do XXX IP: 213.166.210.* 20.08.06, 22:03
                        nie chce mi sie wierzyc ze nie tesknisz za ojczyzna,no chyba ze wyjechalas z
                        rodzicami majac powiedzmy 3 latka i niewiele pamietasz ze swojej pierwszej
                        ojczyzny,no ale mysle ze napewno tesknisz czego dowodem jest twoja tu obecnosc.
                        Piszesz ze jestes mezatka,mysle ze maz jest Polakiem.Mam przyjaciela ktory
                        szuka zony,a ja staram mu sie w tym pomoc,szuka atrakcyjnej babki w wieku 20-45
                        lat,moze masz corke na wydaniu?
                        • Gość: Celina Re: odp. do XXX IP: *.dip0.t-ipconnect.de 20.08.06, 22:14
                          Wbrew temu co twierdzisz nie tesknie za krajem ,w ktorym przezylam tragedie.Moj
                          maz jest niemcem.Nie wyjechalam z rodzicami tylko wyjechalam z moja wtedy 14-
                          letnia corka.Moja obecnosc jest na forum tak czesto jak mi na to czas
                          pozwala.Staram sie wielu Polakom w jakis sposob pomoc i dac dobre rady i
                          odpowiadam jak tutaj rzeczywiscie jest,co niektorzy maja bledny obraz jesli
                          chodzi o niemcy tutaj zyje sie tylko praca jesli chcesz sie na jako takim
                          poziomie utrzymac.Nie mam corki juz na wydaniu tez wyszla za maz za niemca.
                          • Gość: xxx Re: odp. do XXX IP: 213.166.210.* 20.08.06, 22:29
                            Bardzo ladnie z twojej strony ze starasz sie sluzyc radom Polakom chcacym
                            cos niecos wiedziec o niemczech,jest jednakprzykre ze mlodzi w dalszym ciagu
                            maja ochote wyjezdzac,i to zwlaszcza teraz kiedy w Polsce jest demokracja i
                            duze mozliwosci samorealizacji,dobra materialne to nie wszystko.Jedynie co
                            mozna robic to odradzac wyjazd z Polski mldym ludziom
                            • Gość: Celina Re: odp. do XXX IP: *.dip0.t-ipconnect.de 20.08.06, 22:41
                              Byc moze masz racje,ze dobra materialne to nie wszystko,ale czy musza Ci ludzie
                              zyc w nedzy?kiedy moga sobie poprawic w zyciu.Co oni zarabiaja w Polsce?
                              przeciez z tego sie nie da zyc.Ludzie maja rodziny musza je utrzymac,demokracja
                              to nie wszystko z tego slowa zyc sie nie da jezeli w Polsce pozakladaja firmy
                              to podatki jak i ubezpieczenia ich pozjadaja,a pozniej sa bankrotami.Lepiej
                              jest dla polakow pracowac za granica w pewnych firmach i bez agencji,ktora
                              musza pasc swoimi pieniedzmi.
                            • Gość: maloka Re: odp. do XXX IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.08.06, 22:43
                              Ale dlaczego zaraz odradzać wyjazd z Polski młodym ludziom
                              jak tak bardzo chcą jechać to niech jadą, jeśli tu nie mają żadnych perspektyw
                              nie mają swojego mieszkania to niech jadą i niech się przekonają
                              że wszedzie dobrze ale w Polsce jednak jest najlepiej.
                              • Gość: Celina Re: odp. do maloka IP: *.dip0.t-ipconnect.de 20.08.06, 22:55
                                Z tym sie nie zgadzam,ze wszedzie dobrze,a w Polsce najlepiej,bo tak nie
                                jest.Jest wszedzie dobrze gdzie jest praca,gdzie sie dobrze zarabia i gdzie
                                jest zapewniony standart zyciowy.Mozesz raz lub dwa razy w roku pojechac na
                                porzadny urlop,masz mile wyskoki na sobote ,niedziele.Gdzie nie martwisz
                                sie ,ze niemasz co do gara wrzucic.masz spokoj psychiczny.
                                • Gość: maloka Re: odp. do: Celina IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.08.06, 23:08
                                  To się zgadza że jak nie ma co do gara wrzucić to jest źle
                                  ale też nie ma co dramatyzować że u nas jest tak tragicznie z pracą
                                  zawsze można znaleźć pracę, może nie zawsze jest to praca marzeń ale
                                  przynajmniej w swoim kraju i własnie tu mam ten spokój psychiczny i
                                  świadomość , że jestem u siebie i że może będzie lepiej.
                                  2. Co do gościa xxx to trochę dziwne bo najpierw wprasza się do Ciebie
                                  a później ucina to zaproszenie, że lepiej Polakom odradzać wyjazdu.
                                  • Gość: Celina Re: odp. do: maloka IP: *.dip0.t-ipconnect.de 20.08.06, 23:17
                                    Zgadzam sie z Toba w zupelnosci,ale ja znam ludzi,ktorzy szukaja pracy i nie
                                    moga jej znalezc,albo tak szukaja nie wiem nie jestem w Polsce.Ja bym napewno
                                    znalazla prace,bo ja mam zawsze prace obojetne w jakim kraju .Jak jade na urlop
                                    to w hotelu zawsze pytam czy byla by praca dla mnie wiec odpowiedz dostaje od
                                    razu /moze Pani natychmiast zaczynac/.Praca jest tylko niema chetnych wszyscy
                                    chca pieniadze za darmo ,a tak dobrze niema.
                                  • Gość: Marta50 Re: odp. do: Celina IP: *.pools.arcor-ip.net 20.08.06, 23:20
                                    Masz racje, w Polsce brakuje juz sily roboczej wiele firm ma klopoty z
                                    produkcyjne z tego tytulu. Co robia rodacy? Szukaja "ziemi obiecanej" w swiecie
                                    obojetnie jakiej obojetnie z jakimi skutkami.
                                    Wlochy to nie byl przypadek!!!
                                    • Gość: Celina Re: odp. do:Marta IP: *.dip0.t-ipconnect.de 20.08.06, 23:27
                                      Tak Marta masz racje ludzie wolaja tylko pieniadze, bo sie w Polsce utarlo na
                                      zachodzie DAJA tylko chyba zle zrozumieli slowo ,bo na zachodzie daja,ale prace
                                      i to ciezka ,a pozniej placa. W Polsce sie szuka pracy ,ale nie tak naprawde
                                      najlepiej nie pracowac,wyjechac na zachod i tez nie pracowac,bo po co.
                                      • Gość: Marta50 Re: odp. do:Marta IP: *.pools.arcor-ip.net 20.08.06, 23:37
                                        Nie znasz ogolnego i idiotycznego powiedzenia wszystkich rodakow?
                                        Znam i nie moge tego zrozumiec: "a czy to sie oplaci" albo "w Polsce nic sie nie
                                        oplaci"
                                        Te powiedzonka slyszalam w Polsce najczesciej, slysze je do dzisiaj.
                                  • Gość: Celina Re: odp. do:maloka IP: *.dip0.t-ipconnect.de 20.08.06, 23:32
                                    Mysle,ze on myslal,ze jestem jeszcze do wziecia. Niestety nie.Z ta psychika u
                                    Ciebie moze bedzie i takie zycie funkcjonowac,bo mysle,ze masz dobry zawod,ale
                                    wielu ludzi nie ma jak i wiele rodzin maja duzo dzieci i maja problemy
                                    finansowe.
                                • Gość: jola Re: odp. do maloka IP: *.lns2-c13.telh.dsl.pol.co.uk 01.09.06, 13:27
                                  zgadzam sie z Celina co do joty i o niczym nie marze jak o wyjezdzie do niemiec
                            • Gość: vxr Re: odp. do XXX IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.11.06, 06:44
                              w polsce jest pseudodemokracja krajem rzadi klika ubeckich słuzb specjalnych
                              czerwono-czarnych układów bardzo czesto zwykłych kryminalistów ale kiedys
                              wirzyłem tez ze mamy demokracje grubsze sprawy wychodza z rzadka ale wychodza
                              ogolnie jest tragedia
                          • Gość: monia Re: odp. do XXX IP: *.chello.pl 28.08.06, 11:56
                            Witaj Celino...
                            ja jestem w trudnej sytuacji w Polsce, może mogłabyś mi jakoś pomóc?
                            • Gość: Celina Re: odp. do XXX IP: *.dip0.t-ipconnect.de 28.08.06, 22:24
                              Nie wiem w jaki sposob mam Ci pomoc ,pomogla bym Ci chetnie,ale czy znasz jezyk
                              czy masz prawo jazdy ile masz lat jaki masz zawod co chcialabys ewentualnie
                              robic.
                              • Gość: MONIA Re: odp. do XXX IP: *.chello.pl 29.08.06, 10:18
                                A CZY MOŻEMY SKONTAKTOWAĆ SIĘ PRZEZ GG(2600431) LUB MAILA (kobhra@o2.pl). TAM
                                PODAĆ CI INFORMACJE. MONIA
                                • Gość: Celina Re: odp. doMonia IP: *.dip0.t-ipconnect.de 29.08.06, 16:03
                                  W porzadku,ale musisz troszke poczekac,bo mam sporo roboty .Mozesz mi teraz
                                  napisac czy znasz niemiecki,i czy masz prawo jazdy? czekam na odpowiedz.
                                  • Gość: monia Re: odp. doCelina IP: *.chello.pl 29.08.06, 21:41
                                    ok, mam prawo jazdy od dawna, niemieckiego, niestety nie znam, trochę angielski
                                    i francuski, pozdrawiam
                                    • Gość: Celina Re: odp. doCelina IP: *.dip0.t-ipconnect.de 29.08.06, 22:22
                                      Szkoda bez niemieckiego nie da rady. Pozdrawiam
                            • Gość: Celina odp.do Monia IP: *.dip0.t-ipconnect.de 01.09.06, 21:55
                              Monia gdybym mogla pomoglabym kazdemu,ale niestety nie moge u mnie etaty sa
                              zajete ludzie dobrze pracuja nie moge ich zwolnic.U kogos pracy nie moge Ci
                              znalezc ,bo nie prowadze posrednictwa,a wiec nie wiem kto gdzie i kogo
                              potrzebuje.Ja mam ludzi na stale jedni wyjezdzaja na 1- miesiac do
                              domu ,przyjezdza nastepna ,a pozniej tamta wraca trzymaja sie rekami i
                              nogami,bo praca jest dobra i zarobki niezle.Jesli mi troche roboty dojdzie j
                              sie do Ciebie zglosze.Chce tylko wiedziec czy masz prawo jazdy.
                              • Gość: monia odp Celina IP: *.chello.pl 04.09.06, 10:47
                                tak, mam prawo jazdy i jeździłam sama autem po Europie, pozdrawiam
                          • kiruba Re: odp. do XXX 01.08.07, 15:32
                            jestescie nawiedzeni .zylem i mieszkalem 8 lat do roku 1991 wtedy wrocilem do ojczyzny mam dom 280 metrow firme i odpoczywam co roku w innym kraju ,stracilem tam osiem lat zylem praca jak i oni bo pracowalem z nimi .wy nie jestescie juz ani polacy ani niemcy jednymi byliscie a drugimi chcecie byc .bogactwo niemiec nie jest waszym udzialem
            • Gość: Sabina Re: Wyjazd do Niemiec IP: *.dip.t-dialin.net 21.01.07, 22:08
      • Gość: sylwia Re: Wyjazd do Niemiec IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.08.06, 14:34
        krzys.... poczytaj
        213.77.105.135/wInfoniemcy/4_praktyka/3_wlasna_firma/1_zakladanie_firmy/1_intro/001_wprowadzenie.asp?navid=303
    • Gość: ronin Re: Wyjazd do Niemiec IP: *.proxy.aol.com / *.proxy.aol.com 21.08.06, 10:27
      Celinko on na pewno zony szuka co mieszka w niemczech:)))
      • Gość: Celina Re: Wyjazd do Niemiec IP: *.dip0.t-ipconnect.de 21.08.06, 13:52
        Ronin ja tez tak mysle,bo to zawsze na miejscu w Niemczech nie az tak daleko do
        Polski to by bylo w porzadku dostalby od razu zezwolenie na prace,albo
        chcialby zyc z pieniazkow zony i z pomocy tesciow.Moze jeszcze rodzine
        wspomagac w Polsce.
        • Gość: Celina Re: Wyjazd do Niemiec IP: *.dip0.t-ipconnect.de 21.08.06, 15:47
          Ronin bardzo lubie czytac Twoje posty one sa bardzo dobre,dobitne i prawdziwe.
          • Gość: jola Re: Wyjazd do Niemiec IP: *.lns2-c13.telh.dsl.pol.co.uk 01.09.06, 13:51
            celinko obecnie jestem w londynie szukam pracy w niemczech mam dwoje dzieci
            ktore wychowuje sama ,i chce byc blizej nich pracowalam w szwajcari,i niemczech
            moj niemiecki jest komunikatywy, czy naprawde jest tak cieszko z praca ?
            • Gość: Celina Re: Wyjazd do Niemiec IP: *.dip0.t-ipconnect.de 01.09.06, 21:59
              Joleczko o prace jest bardzo ciezko pomimo wielu ukladow jakie mam nie moge
              takiej roboty dostac jaka bym chciala.Piszesz,ze chcialabys byc blizej dzieci
              gdybys byla tutaj tez bys do polski nie mogla kontaktu z dziecmi,bo ja jesli
              biore kogos z Polski,to przynajmniej na pol roku,teraz mam 2 panie z
              Poski ,ktore zostana przez rok.
              • Gość: pastor1966@wp.pl Re: Wyjazd do Niemiec IP: *.szczecin.mm.pl 08.02.07, 19:22
                poszukuje pracy milutka jako murarz odpisz mi słonko
    • Gość: ronin Re: Wyjazd do Niemiec IP: *.proxy.aol.com / *.proxy.aol.com 21.08.06, 14:58
      Ale go rozczarowalas Celinko:))
    • Gość: Pinia Re: Wyjazd do Niemiec IP: *.dip0.t-ipconnect.de 21.08.06, 20:45
      Witaj, sprawa jest stosunkowo prosta. Przyjezdzasz do Niemiec i wynajmujesz
      mieszkanie, szukasz takiego bez kaucji. Zaplacic musisz z gory od 200 - 350 Eur
      o pow. 20 - 50 m2. Idziesz sie zameldowac. Zakladasz linie tel. Idziesz zglosic
      dzialalonosc jako 1-osobowa firma Einzelunternehmen o profilu nie wymagajacym
      zezwolenia (musisz podac kontakt telefoniczny). Zakladasz konto w banku. Urzad,
      gdzie zglosiles dzialalnosc powiadamia Handwerkskammer i Finanzamt (tam
      uzyskuje sie numer finansowy). Po wypelnieniu dokumentow, ktore przyjda z tych
      urzedow musisz potem zapalcic za karty rzemieslnicze ok. 70 Eur i skladki za
      rok ok. 140 Eur. Nie placi sie od razu, z reguly po kilku miesiacach. Do
      Landratu wysylasz swoje dane typ. kopia paszportu, 1 zdjecie, kopia
      Gewerbeanmedung (czyli potwierdzenie, ze masz firme), kopia zameldowania i
      czekasz na pozwolenie na pobyt. Dostaje sie na czas nieokreslony. Rozliczenie
      finansowe (deklaracje) mozesz robic co miesiac, co pol roku, w zaleznosci od
      tego jak uzgodnisz z Finanzamtem. Po roku obrachunkowym za ok. 200-200 Eur
      Steuerberater robi roczne podsumowanie finansowe i wysyla je do Finanzamtu.
      Jesli masz dzieci, otrzymujesz kase na kazde dziecko ok. 125 Eur na miesiac.
      Czasem przeprowadzana jest kontrola w domu, czy obiekt nadaje sie na
      prowadzenie dzialanosci czyli miejsce na dokumenty biurowe, narzedzia,
      pomieszczenie do przyjmowania klientow, dzwonek przy drzwiach, tabliczka z
      informacja o firmie na drzwiach, skrzynka pocztowa z nazwiskiem etc. Wszysto
      jest duzo prostsze niz sie wydaje. Rachunki nalezy wystawiac samemu lub zlecac
      firmie uslugowej. Nalezy postarac sie o tzw. Freistellungsbescheinigung azeby
      byc zwolnionym z 15% zaliczki dla Finanzamtu. Rachunki wystawia sie netto.
      Wszystko jest duzo prostsze niz sie wydaje...
      • Gość: Celina Re: Wyjazd do Niemiec IP: *.dip0.t-ipconnect.de 21.08.06, 21:05
        Duzo sie zgadza ,ale nie wszystko.Z tym mieszkaniem to tak szybko nie jest,a
        juz napewno nie bez kaucji.Sprawa podatkowa tez wyglada inaczej musisz powyzej
        17000€ na czysto wyciagnac, za rok zeby podatek zaplacic.70€ skladki tez nie
        musi placic,bo nie moze zatrudniac ludzi.Na kazde dziecko dostaje 154€.Pobyt
        dostaje sie rzeczywiscie na czas nie okreslony trwa to okolo 6 tygodni
        czekania.Zaden steuerberater nie zrobi za 200€ rozliczenia bo i zaden nie
        bedzie sie w taka mala firme bawil.reszte informacji mozna uznac za prawie
        wiarygodne,z niewielkimi jeszcze poprawkami.Sama na tych zasadach zatrudniam
        polakow stad to doskonale wiem.Koniecznoscia jest co zapomnialas,ze musi miec
        przynajmiej 5 klientow,o ktorych jest jeszcze bardzo ciezko.
      • mala_anja Re: Wyjazd do Niemiec 21.08.06, 21:11
        Pinia Ty sie tu produkujesz, a Krzys nie napisal nawet o jaka prace sie bedzie
        staral :O Jakie ma kwalifikacje i w jakiej branzy bedzie chcial pracowac.

> Czy można "w ciemno" wyjechać do Niemiec i dopiero na miejscu starać się o
        > legalny pobyt i pracę? Jeśli tak to jakie formalności należy załatwić w
        > Niemczech bezpośrednio po przyjeździe? Z góry dziękuję za pomoc.

Moze on wcale nie ma w planach zakladania wlasnej firmy...Czy jego pytanie nie
        jest czasem bardzo ogolne ? Moze ja tu czegos nie doczytalam w wypowiedzi
        Krzysia?
        Zalozenie firmy to nie wszystko... Problemem moze byc np. pozyskanie klientow...
        Pozdrowki
        Anka
    • Gość: technik Jasne, ze mozna! IP: *.adsl.hansenet.de 30.08.06, 23:30
      Mozesz smialo wyjachac do Niemiec i dopiero na miejscu starac sie o prawo pobytu! Jedynym warunkiem jest meldunek. Trzeba samemu znalezc adres do zameldowania. Reszte mozna zalatwic bez problemu. Mozesz skierowac sie do jednego z biur, ktore sie tym zajmuja. Zobacz na stronie:
      www.euro-contact.info
      • Gość: Celina Re: Technik IP: *.dip0.t-ipconnect.de 01.09.06, 21:47
        Wiesz co technik uspokuj sie,bo piszesz bzdury bez znajomosci jezyka jak
        znajdziesz prace mieszkanie jak sie porozumiesz.Praca na czarno jest
        niebezpieczna ona ma duzo do stracenia ,bo jak przylapia to kary sa
        wysokie,pisze,ze ma dzieci Ty sobie nie zdajesz sprawy co piszesz nie
        wprowadzaj ludzi w blad ,bo jak Ciebie ktos tak wprowadzi to sie przekonasz jak
        to jest.
        • Gość: jola do celiny IP: *.lns2-c13.telh.dsl.pol.co.uk 05.09.06, 13:36
          dziekuje ci za odpowiec,juz nie wiem co mam robic, pozdrawiam cie serdecznie
          jola
          • Gość: campaniol Re: do celiny IP: *.pool873.interbusiness.it 07.09.06, 23:56
            Mam pytanko do pani Celiny.Dlaczego pani na łamach forum z premedytacją
            zniechęca ludzi do pracy, zakładania firm itp. w Niemczech.Nie rozumiem
            tego.Sam mieszkam w Italii i jakoś nie zniechęcam nikogo do przyjazdu
            tutaj.Pani widzi wszystko w czarnych kolorach ,no może jest też trochę
            szarości.Dlaczego nie pomaga Pani nawet dobrym słowem.Z poważaniem Pietro
    • Gość: ronin Re: Wyjazd do Niemiec IP: *.proxy.aol.com 08.09.06, 11:44
      Celina pisze tylko prawde i to jest moim zdaniem ok bo po co sobie samemu
      klopotow narobic.W niemczech nie jest tak latwo jak by sie wydawalo.
      • Gość: campaniol Re: Wyjazd do Niemiec IP: *.3-87-r.retail.telecomitalia.it 10.09.06, 00:57
        Cześć.
        To powiedz, gdzie jest łatwo.A po drugie czy p.Celina ma rzecznika prasowego.
        • Gość: Marta50 Re: Wyjazd do Niemiec IP: *.pools.arcor-ip.net 10.09.06, 16:57
          Campaniol, wytlumacz mi jedno a miedzy innymi: na Niemcow przezywacie jak tylko
          mozecie ale po pomoc, pieniadze, przemysl, towary, prace do NIemcow wyciagacie
          reke tak jakby sie to wam wiecznie nalezalo?
          Jak to jest z wami rodakami? Jak jest z wasza szczeroscia?
          • Gość: campaniol Re: Wyjazd do Niemiec IP: *.pool8261.interbusiness.it 10.09.06, 21:10
            To było pytanie do Ronin-a.Możesz to sprawdzić czytając wcześniejszy post.
            Odpowiedż -proste.Jestem przeciwnikiem wszelkich negatywnych opinii na temat
            innych narodowości.Mam tylko za złe kilku użytkownikom tego forum za
            odradzanie i zniechęcanie przed jakąkolwiek inicjatywą a także wulgaryzm na
            łamach tego forum.Myślałem ,że możemy sobie pomagać nawzajem.Niestety
            Polacy jak zna historia potrafią się zjednoczyć i pomagać sobie tylko w
            wyjątkowych sytuacjach.
            • Gość: Marta50 Re: Wyjazd do Niemiec IP: *.pools.arcor-ip.net 11.09.06, 20:49
              wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53600,3606006.html
              Wytlumaczcie mi ten artykul, w Polsce brak rak do pracy a polacy szukaja pracy
              za granica? Jak to moze funkcjonowac?
              • Gość: Marta50 Re: Wyjazd do Niemiec IP: *.pools.arcor-ip.net 11.09.06, 20:51
                wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53600,3606006.html
                Nastepny artykul.
        • Gość: Celina Re: Wyjazd do Niemiec IP: *.dip0.t-ipconnect.de 11.09.06, 08:29
          Co to ma znaczyc czy mam rzecznika prasowego?Wiesz wlasiciwie szkoda,ze o nas
          nie pisze sie w prasie,nie mowi sie w radiu,bo wtedy moze wiecej bys mogl
          zrozumiec.Dla mnie jest obojetne czy cala polska wyjedzie czy tez nie.Widzisz
          szkoda,ze w tym kraju nie ma juz fachowcow.Sam widzisz Ci najlepsi oposcili
          kraj Ty tez do nich nalezysz.z tym przechalaniem sie,ze polacy sa najlepsi to
          tez tak nie jest zgadzam sie,ze sa ludzie ,ktorzy rzeczywiscie pracuja i sa
          naprawde dobrzy,a najczesciej sa to lenie co psuja imie Polski i chca tylko
          pieniadze zeby znow gdzies sie uchlac i w jakim kacie ulicznym spac.Jezeli
          jestes takim wspanialym polakiem to dlaczego jestes w Italii?
          • Gość: campaniol Re: Wyjazd do Niemiec IP: *.3-87-r.retail.telecomitalia.it 11.09.06, 20:12
            Cześć.Wreszcie odpisałaś.Nie jestem wspaniałym Polakiem,nawet się za takiego nie
            uważam.A Polacy zostali w Polsce-naprawdę.Jestem w Italii - no bo jestem,Ty
            jesteś w Niemczech.Tak poważnie to w Niemczech nauczyłem się pracy tak na
            poważnie i jakoś przez wiele lat które tam przepracowałem nie odczułem rasizmu
            w stosunku do nas Polaków a wręcz przeciwnie.Czy Ty rozumiesz co chcę
            przekazać.Może Ty już nie masz cierpliwości ja jeszcze mam ,chciałbym pomóc
            każdemu kto chce wyjechać i pracować.Myślisz,że mało razy się nadziałem na
            ludzi nieuczciwych.Nie przeszkadza mi to.Brałem ludzi z ulicy na własne
            mieszkanie ,znajdywałem im pracę jakieś lokum do spania.Większość ludzi która
            wyjeżdża chce pracować,a że widać tych najgorszych no cóż.Powiem Ci ,że nie
            jesteśmy najgorszy narodem pod tym względem są dużo gorsi.Jest jedna sprawa
            Polak za Polakiem nie będzie obstawał.Najgorsze,że przykład idzie z GÓRY.Polska
            polityka zagraniczna właściwie nie istnieje,oczywiście chodzi mi dotyczącą
            zwykłych szarych ludzi.
            Jestem tylko zbulwersowany waszymi wulgaryzmami i w większości brakiem chęci
            na typową pomoc rodakom.
            A co do tego ,że Polacy są dobrzy w pracy,a co nie są.Przykładowo w tym rejonie
            gdzie mieszkam ,Polacy mają wyższe stawki niż inni , nawet Włosi.
            Pracuję na budowach od wielu lat i uważam,że właśnie nieuczciwi pracodawcy
            i związani znimi pseudobiznesmeni robią w wielu wypadkach z nas KOZŁY
            OFIARNE.Jeżeli się chociaż troszeczke orientujesz budowa nie trwa 1 dzień
            więc musi być kontrolowana na bieżąco przez służby nadzoru budowlanego.Nie
            jesteś w stanie zcharznić roboty chyba że ktoś właśnie na to ci pozwoli
            specjalnie.I tu sie zaczynają rozwazania,jak zarobiż duże pieniądze.Weżmie je
            architekt,prezes,kierownik,ale nie podwykonaca który gwarantuje swoim
            majątkiem.Tyle.
            Nie przejmuj sie pijakami na ulicy od tego jest Policja.Masz taką pozycję na
            jaką sobie zasłużysz,a jak Ciebie znają z dobrej strony nikt nie będzie Ciebie
            porównywał z jakimiś szumowinami.
            Mam w pobliżu stolicę złodziejstwa na świecie czyli Neapol.I jakoś turyści
            przyjeżdżają tutaj,są okradani na bieżąco i co z tego.Nikt nie robi takiego
            szumu a bynajmniej nie przjmują się tak jak wy na tym forum.Jeżeli nie
            widziałaś prawdziwego Świata gdzie króluje brud ,pieniądze,
            narkotyki,piractwo na gigantyczną skalę,to przyjedż tutaj nauczysz sie nie
            przejmować błachostkami.
            Dobra koniec gadania.
            Pozdrawiam z jeszcze goracej Italii.
            • Gość: Celina Re: Wyjazd do Niemiec IP: *.dip0.t-ipconnect.de 11.09.06, 20:59
              Fajnie,ze taki mily post od Ciebie dostalam.Kawal swiata to ja juz znam,Przede
              wszystkim Europe i troche innych kontynentow.Widzialam biede jak i
              bogactwo.Moja pierwsza praca byla wiadomo Haushalt uczylam sie szybko nie
              zawiodlam tej rodziny u ktorej bylam.Kiedy wczesniej bylam sie przedstawic w
              innych rodzinach uslyszalam jak polacy kradna.Nie mile jest to.No ,ale coz
              Polak zapity na ulicy to nie sa juz przypadki.Czesto jestem wzywana na
              tlumaczenia nie wyobrazasz sobie do jakich przypadkow,nie bede o tym na forum
              pisac.Zyczyla bym sobie,zeby Ci ludzie rzeczywiscie chcieli pracowac nie byli
              opryskliwi wulgarni,wierz mi prosze nie nie bylo by problemu.Niech zaprzestana
              kradziezy.Sam wiesz jak na zachodzie trzeba pracowac,obojetne
              Niemcy ,Italia,Hollandia...Ci najlepsi maja prace ci gorsi nigdy nie znajda
              pracy i to o to chodzi.To,ze Polak za polakiem nie bedzie obstawal to nie jest
              prawda ja pomoglam wielu polakom i jezeli zajdzie taka koniecznosc bede
              pomagac.Ja tez bym chciala kazdemu pomoc ,ale tylko tym ,ktorzy chca pracowac i
              zyc jak ludzie.Ludzie z tego glupiego politycznie kraju mysle,ze sa chorzy.Do
              pierwszej wyplaty trzymaja sie i jest wszystko dobrze po drugiej wyplacie staja
              sie panami bo sobie odlozyl X € no i zaczyna sie jak im to dobrze w Polsce jacy
              sa bogaci i jak nie musza pracowac taki przypadek mial miejsce u mnie w mojej
              firmie. Wyrzucic nie moge,bo nie we wszystkich biurach akceptuja zmieniajace
              sie osoby.Ci ludzie mysla,ze sprzatanie to mopp i odkurzacz,duzo wiedzialo,ze w
              takiej pracy trzeba myslec przedewszystkim zasady bezpieczenstwa,ktore wpajam
              codziennie.musza sie uczyc sprzatania,jedna twierdzi,ze byla kierowniczka od
              grupy sprzatajacej w miescieX,ale ona nie umiala nic.Uwierz mi ,ze gdyby bylo w
              porzadku nie bylo by problemu.Ja nie odstraszam ludzi,ja odstraszam
              nierobow.Przepraszam jesli Cie urazilam naprawde nie chcialam.W niemczech tez
              jest cudowna pogoda. Pozdrawiam bede zadowolona jesli odpiszesz.
              • Gość: campaniol Re: Wyjazd do Niemiec IP: *.pool8257.interbusiness.it 12.09.06, 22:30
                Witam.
                Jestem ciekawy czy zwiedziłaś Niemcy tak jak ja. Nie powiem ,że dokłębnie no
                ale do tej pory pamiętam tą wyprawę.Było to jakieś 14 lat temu wraz z bratem
                pojechaliśmy szukać pracy do Niemiec.Przejechaliśmy przez Niemcy na
                rowerach.Mówię Ci Celina coś szokującego.To co zobaczyłem i przeżyłem właściwie
                jest nie do opowiedzenia.Poznałem ten kraj od podszewki.Samochodem nie masz
                szans na taką podróż.Jechaliśmy z Zielonej Góry do Friedrischafen nad
                Jeziorem Bodeńskim.Wcześniej pracowałem w Berlinie tak ,że znając jako tako
                język znależlismy pracę dla nas no i dla wielu osób ktore w póżniejszym
                czasie także wyjechały z naszego polecenia.Nie znam typowych Niemiec ze strony
                rasizmu wobec obcokrajowców,a wrecz odwrotnie.Bynajmniej Niemcy są dla mnie
                krajem w który mógłbym mieszkać na zawsze,no ale mieszkam gdzie indziej -tak sie
                potoczyło życie.
                Aha ,nadal uwazam ,że Polacy jako robotnicy od których wymagana jest zdolnośc
                logicznego myślenia,rzetelność,precyzyjność są naprawdę w czołówce światowej.
                Nie rozmawiajmy o wyjątkach ktore sa nagłaśniane przez media,o pijakach,
                złodziejach itp.Każdy kraj ma swoje za skóra z tym tylko ,że nasze władze nie
                dbają wogóle o obywateli Polski.Najlepiej nic nie widzieć.Zobacz jaka opinię
                mają na świecie przykładowo Włosi -zlodzieje,lenie do pracy.Nawet na miejscu
                w Italii jest wielka przepaść kulturowa pomiędzy północą a południem.Region
                w który mieszkam przynosi wstyd całym Włochom.Ale im sie żyje dobrze można to
                porównać do świń w chlewie,nie przesadzam.Neapol, a własciwie jego okolice
                zbiorowisko do niedawna najbogatszych ludzi w Europie-oczywiście ukrywajacych
                swoje dochody.Tutaj nikti sie nie chwali na wierzchu majątkiem.Znam takich co
                maja w garażach najnowsze samochody jakie możesz sobie wyobrazić,przykładowo
                4 egzemplarze Ferrari z najnowszym włącznie.Ale to tylko przykłady.
                Jest za to praca i to według mnie nie najgorsza.Nie za wysoką płacę
                rekompensują niskie koszty ubrań które naprawde są tanie.Wynajęcie
                mieszkania to koszt 200-450 euro w zależnośći od standartu.Ja płacę za 100
                metrowy apartament 300.
                Chol.... znowu się rozpisałem nie o tym co trzeba.
                Pazdrowienia spod Vezuviusza dla wszystkich w Niemczech przesyła Campaniol
                • Gość: Celina Re: Wyjazd do Niemiec IP: *.dip0.t-ipconnect.de 12.09.06, 23:03
                  fajnie ,ze odpisales.Jezioro bodenskie znam jak wlasna kieszen.Wyspa Mainau
                  jezioro TITI.Mieszkam w karlsruhe wiesz tu jest podnoze Schwarzwaldu niedaleko
                  jest piekny Bad Herrenalb Calw,Nagold Tam mialam restauracje.Cale poludnie
                  Niemiec to jest dla mnie najpiekniejszy zakatek na ziemi.Bylam tam gdzie
                  nagrywali film klinika w Schwarzwaldzie Offenburg ,Freiburg,zamek
                  Hohenzollern,Villingen-Schweningen.Mysle,ze znasz Europa Park in Rustjuz sama
                  nie wiem jak czesto tam bylam.Baden-Baden jest 30km od mojego miasta.Niedaleko
                  odemnie jest Francja i przepiekny Strassburg.Masz racje tutaj jest
                  pieknie.Ciesze sie,ze sie odzywasz fajnie sie z Toba pisze.
                • Gość: celina Re: Wyjazd do Niemiec IP: *.dip0.t-ipconnect.de 12.09.06, 23:10
                  Gdybys chcial na mojego prywatnego meila napisac to podaje info@hawie.de
                  Pozdrawiam.
                  • Gość: Celina Re: Wyjazd do Niemiec IP: *.dip0.t-ipconnect.de 12.09.06, 23:14
                    Zielona-Gora? Znasz Sulechow? a moze Swiebodzin? To bylo tylko jesli dobrze
                    pamietam okolo 16czy 18 km od Zielonej.Kiedys tam mieszkalam okolo 30 lat temu.
                    • Gość: Marta50 Re: Wyjazd do Niemiec IP: *.pools.arcor-ip.net 13.09.06, 20:46
                      wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53600,3614143.html
                      Ten artykul mowi prawde jesli chodzi o niewolnicza prace rodakow za granica.
                      Kto jest tu winny sam Polak czy Holender?
                      Stawka 16 Euro na godzine dla kierowcy?
                      • Gość: Celina Re: Wyjazd do Niemiec IP: *.dip0.t-ipconnect.de 03.10.06, 23:28
                        Marta skad masz ,az tyle wiadomosci? Kurcze ja czasem potrzebuje jakies porady
                        i nie moge nic znalezc.Dawno Cie nie widzialam na forum zreszta ostatnio ja tez
                        wpadalam tylko sporadycznie,brak czasu.Od jutra bede czesciej.
                  • Gość: campaniol Re: Wyjazd do Niemiec IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.11.06, 21:03
                    SPADAJ DAłEM SOBIE SPOKUJ Z TOBA.
                  • brroger Re: Wyjazd do Niemiec 22.11.06, 18:44
                    www.praca-niemcy.net/
                • Gość: irek Re: Wyjazd do Niemiec IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.11.06, 22:11
                  przestań PLANCIE się chwalć!!!NIEMCY TO PRZEżYTEK!
                • Gość: forest Re: Wyjazd do Niemiec IP: *.ewe-ip-backbone.de 14.01.07, 07:07
                  fajnie ze sie starasz, i piszesz tez z sensem, szkoda tylko, ze niestety
                  niektore osoby stad sa niereformowalne. jak je czasem czytam to dziekuje bogu
                  ze nie musze z nimi przebywac na codzien - zycie jest za krotkie :) ... a
                  europa jest fajna. wazne zeby znalezc swoje miejsce w niej. pozdrawiam z
                  niemiec.
    • Gość: irek Re: Wyjazd do Niemiec IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.11.06, 22:05
      koleś nie pchaj się na czarno do niemiec !chcesz zapłacić kare?kiedyś dawali
      misia i300marek do zapłaty.teraz przepisy są jeszcze bardziej zaostrzone.jadąc
      na czarno nie licz że wiecej zarobisz niz legalnie.najesz się tylko strachu
      przed policją.ZDECYDOWANIE ODRADZAM.POLECAM WYJAZD LEGALNY ,ALE CUDóW SIE I TAK
      NIE ZAROBI.pozdrawiam.
      • Gość: Marta50 Re: Wyjazd do Niemiec IP: *.pools.arcor-ip.net 05.11.06, 22:13
        Jego rzecz, jak go przylapia i wlepia kare bedzie musial zaplacic, a jak nie nie
        bedzie mial tylko wstep do Niemiec do nastepnej kontroli, obojetnie gdzie na
        drodze czy gdzie indziej. Panstwo potrzebuje pieniedzy, wiec dluznikow wylapuje
        i odpowiednio karze.
    • Gość: Ada Re: Wyjazd do Niemiec IP: *.rene.com.pl 08.11.06, 18:39
      Czesc jsetem zainteresowana praca w Niemczech .Prosze o wiecej informacji jakie
      tam sa zarobki, czy oplaca sie jechac .Dzieki z gory
      Moj adres mailowy prawdziwa@yahoo.com
      • Gość: Celina Re: Wyjazd do Niemiec IP: *.dip.t-dialin.net 08.11.06, 22:19
        Ada ile masz lat i czy znasz jezyk?
        • Gość: hela Re: Wyjazd do Niemiec IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.11.06, 19:36
          a ta znowu swoją mantrę; płacę 3.50 ...trutu tutu
          • Gość: Celina Re: Wyjazd do Niemiec IP: *.dip.t-dialin.net 09.11.06, 20:12
            Ty Hela o czym Ty piszesz i do kogo piszesz i o jakie 3,50 Ci chodzi zlotych
            czy o jakies inne pieniadze,bo tu nie wiadomo co chcesz.
            • Gość: hela Re: Wyjazd do Niemiec IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.11.06, 20:36
              nie strugaj wariata z kogoś, strugaj ze swich helmutów
          • Gość: iw78 Re: Wyjazd do Niemiec IP: *.centertel.pl 10.11.06, 18:56
            Gość portalu: hela napisał(a):

> a ta znowu swoją mantrę; płacę 3.50 ...trutu tutu

Skąd u Ciebie taka orientacja, kto ile komu płaci? Plotki?
            • Gość: Celina Re: Wyjazd do Niemiec IP: *.dip.t-dialin.net 11.11.06, 00:05
              Hallo Iw nie mam teraz za duzo czasu,zeby pisac przed swietami jest tak czy
              inaczej mnostwo roboty,kazdy cos chce i szybko ,szybko musi byc zrobione.Ja
              wogole nie wiem o czym ona mowi 3,50 to chyba w Ruminii placa,ale nie tutaj
              Polakom placi sie duzo wiecej.Nie rozumiem co jej do glowy strzelilo jej nie
              zaplacilabym nawet 0,001 za godzine.Mysle,ze ludzie chca pofilozofowac, a moze
              w ten sposob chce sie zalapac na robote.Ide spac pozdrow Ronina jak go gdzies
              na forum spotkasz.I Annejustyne tez.Zycze Wam przyjemniej nocy Dobranoc.
              • Gość: iw78 Re: Wyjazd do Niemiec IP: *.centertel.pl 11.11.06, 11:25
                Przed świętami to normalne. Zawsze jest dużo pracy. Pozdrowie Annejustynę :))
                Przyjemnego dnia. Pozdrawiam.

• Gość: Celina Re: Wyjazd do Niemiec IP: *.dip.t-dialin.net 12.11.06, 17:33
                  Haj Iw.Nie chetnie to robie,ale musze Ci napisac nie jestem przeciwko Polakom
                  napewno nie, moje dziewczyny pracowaly na poczatku prawie dobrze pozniej sie
                  nauczyly pracowac,do momentu kiedy dostaly pozwolenie na pobyt staly,robia sie
                  znow bezczelne ,ordynarne i bluziace.Nie wiem jak mozna tak sie
                  zmienic.Najpierw musialam nauczyc pracy i odchamic,a teraz to wszystko
                  spowrotem wrocilo.
                  • Gość: iw78 Re: Wyjazd do Niemiec IP: *.centertel.pl 12.11.06, 18:08
                    Hej. Ja też nie jestem przeciwko innym narodowościom, a dzięki np Marcie mogłabym powiedzieć wiele złych słow o Niemcach, ale mocno się powstrzymuję. Wolę ocenić człowieka na podstawie własnych doświadczeń z nim, a nie opierać się na plotkach, informacjach z gazet, TV itp.
                    Nie wiem czym jest spowodowane zachowanie Twoich pracowników i nie wnikam, bo to nie moja sprawa. Powiem Ci, ze kiedyś miałam "okazję" wysłuchać opinii, myśle że o Tobie jako pracodawcy, ale nie chciałam.
                    Bycie "dobrym" nie zawsze popłaca. Wiele osób jest "w porządku" do czasu osiągnięcia tego czego pragnie. Potem jesteś już "niepotrzebna". To się chyba nazywa "życie"...:)
                    Pozdrawiam
                    • Gość: Celina Re: Wyjazd do Niemiec IP: *.dip.t-dialin.net 12.11.06, 19:36
                      Mysle,ze masz racje.Osiagniety cel i sie zapomina w ulamku sekundy kim sie bylo.
    • Gość: Maria Re: Wyjazd do Niemiec IP: *.dip0.t-ipconnect.de 09.11.06, 21:45
      Krzys to dziecko .
      Panie Krzysztofie,
      pracy oficialnie w Niemczecz nie ma. Powinie Pan posiadac 1. pobyt w
      Niemczech,(pozwolenie) zameldowanie ,2.pozwolenie na prace. 3.wskazac urzedu
      zatrudnieniu, miejsce pracy,I czekac .
      • Gość: Henryk Re: Wyjazd do Niemiec IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.11.06, 17:29
        Witam wszystkich zaglądających na to forum, zwłaszcza znających niemieckie
        realia i mam takie pytanko ( właśnie wybieram się pierwszy raz do Niemiec ):
        czy można kupić (jaka cena najtaniej) używany tel. komórkowy z numerem
        niemieckim na kartę, ponieważ będę go podczas pobytu często potrzebował;
        słyszałem, że taka możliwość była lecz obecnie są jakieś trudności a w Polsce
        można kupić z polskim nr. bez problemu( na kartę) proszę o wyjaśnienie, dzięki
        i pozdrawiam.
        • Gość: henryk Re: Wyjazd do Niemiec IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.11.06, 16:38
          Przkro, że nikt nie jest w stanie udzielić mi odpowiedzi, mimo wszystko nadal
          liczę na życzliwość.pozdrowienia
          • Gość: ksiegowy Re: Wyjazd do Niemiec IP: *.dip0.t-ipconnect.de 22.11.06, 16:02
            Witam.W przeciwienstwie do innych postaram sie podac kilka rad (strasznie sie
            uhahalem jak laski odbiegly od tematu i zaczely gawedzic o cenach mieszkan),
            bazujac na moich doswiadczeniach.Zaznaczam, ze jestem w Nimeczech obecnie na
            szzkoleniu, czyli nie mieszkam tutaj na stale.Istotnym jest fakt, ze jestem
            tutaj regularnie-zatrudniony jestem w niemieckim koncernie handlowym i srednio
            raz w miesiacu tydzien jestem.Po drugie, iz w przeszlosci,jeszcze studiujac,
            dorabialem solidnie w Anglii i Niemczech.
            Raz pojechalem z kumplem w ciemno.Koniec lat dziewiedziesiatych, Polska nie
            byla jeszcze w Unii. Wsiedlismy w starego VW, zapakowalismy auto
            zarciem.Dodatkowo wzielismy miedzynarodowe dowody studenckie i ruszylismy na
            polnoc Niemiec na pocztku lipca. Po dwoch tygodniach znalezlismy prace w hotelu
            na wybrzezu- na reke zarabialem bez nadgodzin 1300 DM + nocleg i wyzywienie; to
            bylo 350DM-czyli tak jakbym zarabial 1650 Euro na reke.
            Ja po trzech miesiacach wrocilem. Bardzo dobrze zrobilem(zaczalem prace na
            kasie w hipermarkecie, pozniej awansowalem, gdyz studiowalem), majac pozycje
            zawodowa, adekwatna do mojego wyksztalcenia i zarabiajac w Polsce naprawde
            duzo, duzo wiecej.(Moj kumpel zostal a teraz od 2 lat mieszka w Anglii.Przerwal
            studia i jest niestety robotnikiem)
            Aber zum Thema, jak to mawiaja Germanie.
            Przeanalizwalem wszystko odnosnie twoich mozliwosci i o to propozycja.Tzn sie
            ja tak uczynilbym.

Zbliza sie okres zimowy.
            Wybierz osrodki turystyczne w Alpach.
            Jestem pewny, ze po 2 tygodniach laczkowania po hotelach i pensjonatach
            zajdziesz zajecie(ja pracowalem pierwszy rok jako pomywacz a nastepny jako
            kelner i barman.Nastepnie jezdzilem juz w wakacje do pracy do supermarketu tej
            samej sieci sklepow, tylko, ze w Niemczech)-wazne bylo dla mnie doswiaczenie)

Tydzien, dwa, mozesz spac w samochodzie labo w pensjonacie do 30 euro za noc. A
            pozniej cos znajdzesz na pewno. Tylko jedz w Alpy.

Jesli zlapiesz sie na 3 miesiace(tak obecnie jezdza moje mlodsze siotry w
            wakacje; mozna chyba pracowac maksymalnie6 miesiecy. Jak jest sie po szkole
            gastronomicznej to 18 miesiecy-detali nie znam), to lapiesz kontakty i masz
            czas na dluzsze poszukiwania.

Czyli w ciemno mozesz jechac
            a) w zime w Alpy. Latem nad morze i w rolnictwie.Lapiesz prace z wyzywieniem i
            noclegiem na trzy miesiace i szukasz dalej

b) ryzykujesz kapitalem ok 300 Euro
            zycze powodzenia

Pragmatycznie dzialajac wybralbym na twoim miejscu Anglie, Szwecje, albo
            Finlandie.
            Zarobisz wiecej i nie bawisz sie w zadne pozwolenia na prace.
            Wybierasz miasto daleko na polnocy Szwecji albo Finlandii; chodzisz od knajpy
            do knajpy albo do fabryki do fabryki- i gwarantuje,ze po tygodniu cos
            znajdziesz.
            Pracodawca jest happy, gdyz nie musi sie bawic w formalnosci z Arbeitserlaubnis
            und so weiter und so fort.
            oczywiscie wybierajac sztokholm i Helsinki tez jest ok- co prawda wiecej
            Polakow ale takze wiecej ofert pracy

OK? Wierze w ciebie.
      • Gość: Celina Re: Wyjazd do Niemiec IP: *.dip.t-dialin.net 14.12.06, 17:06
        Maria a to wcale nie prawda,bo on moze przyjechac zameldowac sobie firme 1-
        osobowa i moze pracowac tylko nie moze zatrudniac pracownikow.Moi podwykonawcy
        tak robia i pracuja i nikt nic nie mowi.
        • Gość: oszukana Re: Wyjazd do Niemiec IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.03.07, 17:00
          Droga Celino.
          Jak wiadomo to Ty tak zatrudniasz ludzi.Niemusisz wtedy ponosic tyle kosztów co
          przy normalnym etacie.Ale przyznaj sie ile im placisz.900euro na reke.Z tego
          musza wyzyc,oplacic mieszkanie ktore ty im oferujesz.Mieszkaja w ok czworo na
          jednym mieszkanku i placa Ci 180euro od glowy.A jak ktos chce na wlasna reke
          sobie znalezc to juz jest zwolniony.
          Sciagasz do siebie ludzi obiecujac im duzo pracy i godziwe wynagrodzenie.Z
          iloscia pracy sie zgadza tylko wynagrodzenie nie bardzo.Ludzie sa od rana do
          nocy na twoje poslugi.Nawet w niedziele nie maja zaduzo czasu dla
          siebie.
          Nazucasz im nawet co maja robic z zarobionymi pieniedzmi.Obciazasz ich jakimis
          wymyslonymi karami,a jak ktos zaczyna Cie rozgryzac to robisz na nich nagonki i
          wymieniasz na nowych.
          Tworzysz jakac chora atmosfere miedzy nimi zeby sie nawzajem niedogadywali.
          Ze niby sie Ciebie trzymaja rekami i nogami-ha absurd wyssany z palca-to
          dlaczego zmieniaja sie co chwile i uciekaja jak najdalej?
          Niemam nic przeciwko wyjazdom za granice do pracy ale praca u ciebie to istny
          wyzysk.Traktujesz polakow jak swoich niewolnikow.Wmawiasz im ze tak duzo u
          Ciebie zarabiaja,ze wiecej sie nieda.
          Pozdrawienia dla maxi clen.
    • Gość: ktos Re: Wyjazd do Niemiec IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.12.06, 11:17
      nie wyjazdzaj do niemiec w ciemno bo cie oszukaja u nikaj polskich posrednikow
      pana o nazwisku Lukasz gardiasz i jego firmy londoner
      • mijach Re: Wyjazd do Niemiec 25.03.07, 12:36
        hej.ktos pisal o lukaszu gardiasz.czemu trzeba go omijac?
      • mijach do ktos 25.03.07, 12:39
        Gość portalu: ktos napisał(a):

> nie wyjazdzaj do niemiec w ciemno bo cie oszukaja u nikaj polskich
        posrednikow
        > pana o nazwisku Lukasz gardiasz i jego firmy londoner
        czemu go omijac??
    • Gość: agusia Re: Wyjazd do Niemiec IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.03.07, 14:02
      najpierw znajdz mieszkanie do wynajecia w kturym bedziesz mugl sie
      zameldowac.meldunek otrzymasz w ratuszu w poblizu miejsca zamieszkania.potem
      otwierasz firme nazywa sie to gewerba.w ratuszu powiedza ci gdzie masz zlozyc
      papiery na firme.koszt zalozenia to ok 25euro.dostaniesz pisemne pozwolenie na
      pobyt i prace.kiedy ja otwieralam firme przez rok bylam zwolniona od podatku
      ale niewiem czy to nadal aktualne.pracujesz wtedy na zlecenie-budowlanka
      itp.musisz zakupic druki rachunkowe i wystawiasz je zleceniodawcy
      • Gość: mj uwaga!!! IP: *.pools.arcor-ip.net 25.03.07, 12:46
        uwarzaj na firme Rotechbau w Berlinie.bardzo ciezko odebrac od nich
        pieniadze.jest to firma prowadzona przez turkow,ktorych polecam omijac z daleka