Dodaj do ulubionych

jakie pytania na egzaminie dla administratorów?

IP: *.upc.chello.be 27.11.06, 11:36
Koledzy i kolezanki,

pytanie do tych ktorzy sa juz "po". Jakie byly pytania na egzaminie z zakresu
EU? Jakie was zaskoczyly? Pod jakim katem sie przygotowywac.
Ja jestem caly czas jeszcze przed egzaminiami i juz glupieje. Nie wiem czego
sie wiecej uczyc, ktora dziedzine poglebiac, a co sobie odpuszczac. Prosba o
podpowiedz i wrazenia z egzaminu.

pozdrowienia dla wszystkich!
Obserwuj wątek
    • Gość: feministka Re: jakie pytania na egzaminie dla administratoró IP: *.cec.eu.int 27.11.06, 17:10
      zaczyna sie kolezanki i koledzy. A nie na odwrot. Sa juz watki na ten temat,
      sobie poczytaj. Nikt pary z ust nie pisnie, zwariowalas. Ucz sie to Ci na dobre
      wyjdzie.
      • Gość: anbxl Re: jakie pytania na egzaminie dla administratoró IP: *.73-136-217.adsl-dyn.isp.belgacom.be 27.11.06, 18:01
        TAKKKKKKKK to wlasnie polska glupia mentalnosc-egoisci........czy naprawde
        jestescie tak slabi ze boicie sie konkurencji rodakow........Przeciez to tylko
        i wylacznie od was zalezy czy bedzie bingo......
        • Gość: olo Re: jakie pytania na egzaminie dla administratoró IP: *.dyn.luxdsl.pt.lu 27.11.06, 18:45
          ooo jak mnie wqurza takie, za przeproszeniem, pie..nie o mentalnosci
          polakow. lec na forum anglikow, belgow, litwinow i calej reszty i szukaj. na
          pewno juz skompletowali wszystkie pytania i dziela sie nimi ze wszystkimi.

wylecz sie z kompleksu polskosci, na prawde nie ma sie czego wstdzic.
          • Gość: olo przepraszam IP: *.dyn.luxdsl.pt.lu 27.11.06, 18:50
            za byka. nie za przeklinanie.
          • Gość: anbxl Re: jakie pytania na egzaminie dla administratoró IP: *.52-201-80.adsl-dyn.isp.belgacom.be 27.11.06, 22:30
            masz prawo sie wkurzac,ale wlasnie takie...... jak ty mysla jak ty......
            Przebywam w srodowisku VL od wielu lat i wlasnie ta nacje reprezentuje na
            roznego rodzaju zebraniach,kongresach,a wiec chyba rozumiesz,ze nie moge miec
            kompleksu POLACZKA(a wreczprzeciwnie-nawet w Brazylii wiedza,ze VL reprezentuje
            Polka),no ale u ciebie takowy jest.........
            Moze inni nie dziela sie testami,ale nie pisza takich glupot publicznie,a u
            nas,,sam nie zje i drugiemu nie da,,to przeciez polskie powiedzonko i do ciebie
            pasuje......
            Jeszcze raz tobie powtorze,ze na preselekcji przechodza wszyscy co zdali,a co
            moze mi przeszkodzic jakis rodak,ktory tez zda.......a jak nie zdasz to
            widocznie nie douczyles sie i sam sobie jestes winny......Zycze powodzenia i
            mniej egoizmu....
            • Gość: asiunia.lux Re: jakie pytania na egzaminie dla administratoró IP: *.dyn.luxdsl.pt.lu 27.11.06, 23:37
              ,,sam nie zje i drugiemu nie da,, (...) do ciebie pasuje......

Nie anbxl, WCALE to nie pasuje do olo, bo olo by wolal z glodu zdechnac, a zeby
              inni sie najedli. Tak, taki jest olo.
              Glupote, egoizm i kompleksy mozesz wciskac innym, ale nie krzycz prosze na olo,
              bo to jest niesluszne, durne i w ogole!

(Olo, wiem, ze Ty sam potrafisz pisac, ale musialam sie wtracic,
              (jak zwykle...;))
              • Gość: anbxl Re: odp asiuni IP: *.52-201-80.adsl-dyn.isp.belgacom.be 28.11.06, 00:09
                Nie znam olo osobiscie w przeciwienstwie do ciebie,ale i ty mnie znasz na
                tyle,ze wiesz,ze brzydze sie ego,a z jego wypowiedzi tak wyczytalam...Dalej nie
                moge pojac jak jeden moze byc zazdrosny o drugiego do tego stopnia,ze nawet
                pisze bzdury o jakiejs konkurencji na preselekcji.......A moze co niektorzy
                przyznaja sie,ze sa zazdrosni o to,ze ktos zdaje egzamin w pozniejszym
                terminie......live is brutal,a moze ja jestem nie z tego swiata........
                • Gość: olo odp ola dla niektorych oleja IP: 80.246.106.* 28.11.06, 09:36
                  po pierwsze:

preselekcji nie przechodzi kazdy kto zaliczy.

po drugie:

ja nigdzie nie napisalem, ze sie nie podziele z innymi pytaniami, bo boje sie
                  konkurencji. w innym watku napisalem, ze pomysl dzielenia sie pytaniami ma male
                  szanse na przejscie z 2 powodow: uczciwosci zdajacych i ich niecheci do
                  pomagania innym, w sytuacji gdy im nikt nie pomagal. "life is brutal" sama to
                  mowisz.

po trzecie:

dowolywanie sie do polskiej mentalnosci jest po prostu glupie,, bo nie ma
                  centralnie sterowanej "polskiej" swiadomosci. jesli chcesz sprowadzac dyskusje
                  do tego poziomu to zapraszam popisac sobie w komentarzach pod artykulami na WP.
                  tam takich bredni jest wiecej.

po czwarte:

dzieki asiuniu za cieple slowa.
                  • Gość: olo Re: odp ola dla niektorych oleja IP: 80.246.106.* 28.11.06, 09:48
                    tak dla sprecyzowania, bo wyszlo maslo maslane w pkt 1.

The candidates (4)(see table below) who obtained the highest overall scores in
                    the admission tests and a pass
                    mark in each test will be asked to submit a full application with a view to
                    being admitted to the competition.

i tu nastepuje tabelka z iloscia przepuszczanych przez admission tests.
                  • byly_eurokrata Re: odp ola dla niektorych oleja 28.11.06, 09:53
                    Jak slusznie napisal olo, preselekcji nie przechodzi kazdy, kto zaliczy 50%
                    prawidlowych odpowiedzi, bo trzeba dodatkowo nalezec do grona najlepszych.
                    Jedno nie wyklucza drugiego, osoby zainsteresowane odsylam do ogloszenia o
                    konkursie i do podrecznikow matematyki pod haslem "warunek konieczny lecz
                    niewystarczajacy"

Co do uczciwosci, life is brutal itd.
                    Podobna dyskusje mielismy przed egzaminem ustnym na tlumaczy. Bardzo wiele
                    osob, ktore zdawaly we wczesnych terminach, szczegolowo opisaly swoje pytania.
                    Bylo to bardzo sympatyczne. Ja zdawalem w przedostatni dzien. Wiec niby
                    powinieniem byl byc gosc. Ale ja nie dosalem ANI JEDNEGO pytania z
                    opublikowanych na forum. Co wiecej, przez caly ostatni tydzien wkuwalem
                    niepotrzebnie fakty, ktory okazaly sie byc zupelnie nieprzydatne. Moglem isc na
                    egzamin bez zadnego przygotowania i tak bym zdal tak jak zdalem.

Wniosek dla tych, ktorzy natarczywie domagaja sie szczegolow: dajcie sobie
                    spokoj, o ile pytania o rzeczywisty czy wirtualny kalkulator maja sens, o tyle
                    cala reszta wam zrobi wiecej metliku w glowie niz wam cos da.
                  • Gość: anbxl Re: Do olo IP: *.52-201-80.adsl-dyn.isp.belgacom.be 28.11.06, 20:44
                    olo nie denerwuj sie ale ja tak odebralam twoje slowa..........
                    A co do polskiej mentalnosci to min byl temat mojej memoire w Strasbourg'u i
                    hhhmm ty mozesz twierdzic inaczej,a ja mam prawo uwazac,ze jednak na podstawie
                    roznych czynnikow mozna zdefiniowac polska mentalnosc,no i to potwierdzam na
                    podstawie wieloletnich doswiadczen z wyzszych i bardzo niskich sfer tutejszego
                    zycia...........
            • Gość: ale jaja Re: jakie pytania na egzaminie dla administratoró IP: *.cec.eu.int 28.11.06, 09:49
              W Brazylii wiedza?
              Cos mi sie tu myli chyba ale z dotychczasowych postow to mialem wrazenie ze ty
              jestes jakas sekretarka czy moze asystentka do organizacji.
              A tu OOOOOOOOOOOOOO reprezenyjesz VL.
              No nic musze uwazniej czytac.
              I powodzenia na egzaminie dla Dyrektorow Generalnych bo chyba z takim CV to
              tylko to jest na miare Twoich mozliwosci.
              • Gość: kapitanica Re: jakie pytania na egzaminie dla administratoró IP: *.181-78-194.adsl-static.isp.belgacom.be 28.11.06, 12:58
                alez tu trza z przymruzeniem oka przecie... :)))
      • Gość: zabulka29 Re: jakie pytania na egzaminie dla administratoró IP: *.upc.chello.be 27.11.06, 18:24
        Feministko,

Po pierwsze nie bądź taka drażliwa. Po drugie sama się zorientowałam o mojej
        pomyłce, ale już "poszło"na forum. :-)

Myślisz, że się nie uczę? Chyba jak każdy przed egzaminem siedzę i niczym gąbka
        chłonę "unijną" wiedzę. Chodzi mi po prostu o jakieś naprowadzenie, bo tych
        wiadomości jest masa.

Nie zgadzam się z Tobą, że "nikt pary z ust nie puści", bo mam przykłady
        zupełnie innych zachowań. Więc nie uogólniaj.

pozdr i uczę się dalej :-P

• Gość: anbxl Re: jakie pytania na egzaminie dla administratoró IP: *.73-136-217.adsl-dyn.isp.belgacom.be 27.11.06, 18:31
          zabulka nie tlumacz sie tej pani.......szkoda twojego czasu-wszedzie sa ludzie
          i ludziska,ale chyba wsrod naszych rodakow jest sporo tego gorszego gatunku....
        • Gość: dziubek Re: jakie pytania na egzaminie dla administratoró IP: *.dip.t-dialin.net 28.11.06, 00:46
          Ludzi od cholery, a CZLOWIEKA ani na lekarstwo.

pozdro.
          dziubek

p.s.
          Szkopy sa jeszcze gorsze.
          A hoj
          • Gość: kapitanica Re: jakie pytania na egzaminie dla administratoró IP: *.181-78-194.adsl-static.isp.belgacom.be 28.11.06, 09:55
            lekki bezsens to wszystko.
            testow i pytan konkursowych jest full na luxie i na kajszczaku (jesli jeszcze
            chodzi :) oraz na calej masie portali o EU, nie wspominajac juz o ksiazkach
            dostepnych na wolnym rynku :)
            czym tu sie dzielic po konkursie, ktory trwa mgnienie oka i raczej trzeba sie
            skupic na sensownych odpowiedziach, niz zapamietywaniu pytan dla kolezanek i
            kolegow; a jesli chodzi o strone formalna, to tez, o co sie tu wypytywac, jak
            wszystko napisane jest po 3 razy w EPSO info.
            testy sa losowane przez komp w x-tysiecy konfiguracjach i to, ze ktos rzuci, ze
            nia historii, a sa instytucje na tapecie, moze okazac sie wielce zwodnicze.
            dla mnie to jest takie lekkie bicie piany.
            mysle, ze i tak na tym forum ludzie sobie wyjatkowo bratersko pomagaja :)
            pozdro i powodzenia.
            • Gość: xyz Re: jakie pytania na egzaminie dla administratoró IP: *.cec.eu.int 28.11.06, 10:18
              Ja mam jedna uwage na temat tych egzaminow.

Uczestniczac w egzaminie tradycyjnym i tez tym zkomputeryzowanym moje wrazenie
              bylo takie ze test tradycyjny ma o wiele trudniejsze pytania.

Na zkomputeryzowanym pytannia so losowane z ogromnej puli a w tej puli jest
              niesamowita liczba pytan banalnych. Z tego co pamietam to w moim zestawie
              pytanie sie nawet powtorzylo.

Tak wiec mysle ze na zaliczenie preselekcji komputerowej trzeba bedzie miec o
              wiele wiecej punktow niz przy zdawaniu na papierze.
              • Gość: kapitanica Re: jakie pytania na egzaminie dla administratoró IP: *.181-78-194.adsl-static.isp.belgacom.be 28.11.06, 10:30
                jak sie powtorzylo, to juz naprawde zenada :)))
                moze sa i tacy, ktorzy mieli to samo pyt ze 3 i wiecej razy- wtedy takie
                zdawanie- to pestka :)))
                • Gość: olo Re: jakie pytania na egzaminie dla administratoró IP: 80.246.106.* 28.11.06, 10:36
                  no, chyba ze nie zna sie odpowiedzi na to pytanie... :-D
                  • Gość: kapitanica Re: jakie pytania na egzaminie dla administratoró IP: *.181-78-194.adsl-static.isp.belgacom.be 28.11.06, 10:55
                    kurcze, o tym nie pomyslalam ;) to bylby wtedy super-pech :)))
                • mala_obludnica Re: jakie pytania na egzaminie dla administratoró 28.11.06, 11:31
                  Informacja powyzej troche mnie dobila, bo oznacza tyle ze po prostu mialam
                  pecha :))
                  Z wiedzy o UE trafily mi sie pytania beznadziejne, jedno gorsze od drugiego, z
                  tych "banalnych", byly cale 2,a takich na poziomie starszych testow (do
                  zassania z luxembourga" )moze 5. Reszta to pytania o konkretne artykuly
                  traktatow (!) , pare pytan o niuanse (nie wystarczy np. ogolna orientacja czego
                  dotyczyly rozmowy w Petersburgu, w odpowiedziach do wyboru pare postanowien z
                  tej samej parafii) itp itd. Wiekszosc pytan z pobocza dzialalnosci unii, zeby
                  nie powiedziec peryferii, bardzo malo "konkretow" :)
                  WYdawalo mi sie ze jestem w miare przygotowana, no ale coz, nikt nie obiecywal
                  ze zycie bedzie sprawiedliwe.. :)

Numeryczne - proste
                  Werbalne - nie :) Niewiele czasu, trzeba sie skupic, czesto moze sie wydawac ze
                  zadna z odpowiedzi nie pasuje. Mysle ze osoby ktore nie znaja perfekcyjnie
                  jezyka, w ktorym zdaja egzamin i nie przestaja z owym jezykiem na co dzien,
                  beda - lagodnie rzecz ujmujac- mialy pod gorke.

Co do pytan o UE - moze rodzaj pytan zalezy od tego, na jakiego administratora
                  sie zdaje? Ja zdawalam na administratora ekonomicznego.

Zycze powodzenia wszystkim, ktorzy maja egzamin jeszcze przed soba!
                  • byly_eurokrata Re: jakie pytania na egzaminie dla administratoró 28.11.06, 11:36
                    "Mysle ze osoby ktore nie znaja perfekcyjnie
                    jezyka, w ktorym zdaja egzamin i nie przestaja z owym jezykiem na co dzien,
                    beda - lagodnie rzecz ujmujac- mialy pod gorke."

Bez przesady, jak ktos mial klopoty ze zrozumieniem tekstu, to po prostu za
                    slabo zna jezyk i tyle, Wiec tak czy innaczej nie nadaje sie do pracy w
                    instytucjach. Mowie to tak kategorycznie, bo moim pierwszym jezykiem obcym jest
                    niemiecki, ale zdalem juz dwie preselekcje po angielsku i uwazam, ze slownictwo
                    na verbalu jest na tyle ograniczone, ze mozna tu mowic co najwyzej o poziomie
                    zaawansowowanym ale nie perfekcyjnym.
                    Ale nie-jezykowcy maja jakos czesto sklonnosc do przecenia swojej znajomosci
                    jezyka i jak sie potrafiam dogac w sklepie i w hotelu, to im sie wydaje, ze
                    znaja jezyk perfekcyjnie albo przynajmniej bardzo dobrze.
                    • byly_eurokrata Re: jakie pytania na egzaminie dla administratoró 28.11.06, 11:38
                      boshe co ja piszem, "potrafiom" zamiast potrafia. Jeszcze mnie z listy cofnom
                    • mala_obludnica Re: jakie pytania na egzaminie dla administratoró 28.11.06, 12:26
                      Nie uwazam, zebym przesadzila.
                      Zwlaszcza, jezeli na pytanie z verbala przypada mniej niz dwie minuty.
                      Dopiero co pisalam ten test, wiec poki co niektore pytania nie wywietrzaly mi
                      jeszcze z glowy... I, np, w jednym z pytan (o rodzaje obrazen) jezeli ktos nie
                      zna slownictwa biologicznego i nie wie co to "capillaries" (pojawiajace sie nie
                      w tekscie ale w jednej z odpowiedzi. Nalezy wiec wiedziec co to slowo oznacza i
                      powiazac je z tekstem), nie zaznaczy prawidlowej odpowiedzi.
                      Taki ot, przyklad, ktory rzucil mi sie w oczy, bo przemknelo mi na egzaminie
                      przez mysl ze chociazby ten jeden raz w zyciu, wyuczone nieonegdaj ang.
                      slownictwo biologiczne do czegos sie przydalo.
                      Nie wiem, moze nie obracam sie w odpowiednich srodowiskach, ale ze znanych mi
                      ludzi z wyksztalceniem ekonomicznym i z zaawansowanym, jak mowisz, angielskim ,
                      niewielu odpowiedzialoby na to pytanie w poltorej minuty i z calkowita
                      pewnoscia co do odpowiedzi.
                      • Gość: kapitanica Re: jakie pytania na egzaminie dla administratoró IP: *.181-78-194.adsl-static.isp.belgacom.be 28.11.06, 13:02
                        nie o pewnosc tu chodzi, a o skutecznosc :)
                        • byly_eurokrata Re: jakie pytania na egzaminie dla administratoró 28.11.06, 13:12
                          dokladnie jak pisze caryca. Ja tez nie zrozumialem kazdego slowa w moim
                          verbalu. Trzeba zrozumiec sens.
                          W twoim przykladzie: jest polskie slowo "kapilary", ja mam wyksztalcenie
                          wylacznie humanistaczne, ale cos o tym slyszalem, wiec to zadne czary mary,
                          trzeba miec po prostu w miare dobre wyksztalcenie ogolne, a nie znac angielski
                          zargon ekonomiczny i nic wiecej. Pare filmow angielskich w oryginale np. na
                          cyfrze i juz masz kontakt z autentycznym jezykiem
                          Co do malej ilosci czasu: na tym polega ten test. W domu na kanapie kazdy by
                          odpowiedzial dobrze na pytania. Ale nie o to chodzi. Dlatego mozna sobie
                          pocwiczyc na starych testach (tej mozliwosci nie mieli ludzie w 2003 r. a jakos
                          zdali) i wypracowac sobie metode. Wiekszosc osob, ktore zdaly, czyta najpierw
                          odpowiedzi a dopiero potem tekst. Ja tez tak robilem i za kazdym razem zdalem.
                          • caryca1 Re: jakie pytania na egzaminie dla administratoró 28.11.06, 13:29
                            byly , akurat nie ja to napisalam ale tez uwazam ze trzeba rozumiec sens,
                            chociaz porownujac egzaminy ktore sa teraz do 2003 to wtedy byl ciut
                            latwiejszy. chyba poprostu poprzeczka jest wyzej podnoszona bo jednak duzo
                            chetnych nadal jest (vide 25 tys na jednen egzamin!!)
                            • byly_eurokrata Re: jakie pytania na egzaminie dla administratoró 28.11.06, 13:50
                              ogolna liczba osob, ktore sie zglosily, nie gra przeciez zadnej roli. Tutaj
                              obowiazuja przeciez kontyngetny narodowe, wiec licza sie tylko dane dt.
                              kandydatow z Polski
                              EPA I: 1803 kandydatow na 145 miejsc
                              IV: 302 kandydatow na 95 miejsc

Nie jest to wyjatkowa konkurencja, moim zdaniem EPA I jak najbardziej
                              porownywalna ze wszystkimi wczesniejszymi konkursami.
                              • mojzeszowicz Re: jakie pytania na egzaminie dla administratoró 28.11.06, 16:09
                                byly_eurokrata napisał:

> ogolna liczba osob, ktore sie zglosily, nie gra przeciez zadnej roli. Tutaj
                                > obowiazuja przeciez kontyngetny narodowe, wiec licza sie tylko dane dt.
                                > kandydatow z Polski
                                > EPA I: 1803 kandydatow na 145 miejsc
                                > IV: 302 kandydatow na 95 miejsc
                                >
                                > Nie jest to wyjatkowa konkurencja, moim zdaniem EPA I jak najbardziej
                                > porownywalna ze wszystkimi wczesniejszymi konkursami.

Byly.
                                Sadze, ze chodzilo o ad/25/05 (PA/HR). W tamtym konkursie bylo na poczatku
                                25.500 kandydatow, potwierdzilo nieco ponad 19.000. Teraz zostala garstka, a i
                                te przetrzebia.
                                W 60/06 (PA/HR) istotnie jest dosc malo kandydatow. Ledwo 12 na jedno miejscie.
                                Co oczywiscie nie oznacza, ze konkurs jest latwy. Wszystko zalezy od konkurencji :)

Co do testow:
                                zrobilem 60/06. Uwazam, ze werbalno-numeryczny byl o niebo latwiejszy niz w
                                25/05. Byl komfort.

Ogolna uwaga:
                                Byly - az milo czytac Twoje opninie :) (szczery komplement)
                                • Gość: jacek Re: jakie pytania na egzaminie dla administratoró IP: *.mt.gov.pl 28.11.06, 16:48
                                  Nie zgodze sie. AD/29/05 (porownywalne z AD/25/05) bylo proste, a pisalem w
                                  swoim drugim jezyku obcym, ktorego delikatnie mowiac nie bardzo trawie.

AD/60/05 pisalem wczoraj w moim pierwszym jezyku, w ktorym studiowalem i
                                  pisalem prace magisterska i ogolnie nie bylo najlatwiej. Pierwszy raz nie
                                  wyrobilem sie z czasem. Jakos nie moglem sie skoncentrowac przed monitorem...
                                  • mojzeszowicz Re: jakie pytania na egzaminie dla administratoró 28.11.06, 17:09
                                    no coz. okazuje sie, ze i na tym polu de gustibus non est disputandum*. 25/05
                                    zdawalem tez w moim drugim obcym, ktory jest mniej wiecej na tym samym (dobrym)
                                    poziomie co moj pierwszy obcy. zdalem, ale uwazam, ze bylo bardzo ciezko.

tak wiec jacku - propunuje, by kazdy z nas pozostal przy swoim zdaniu. a potomni
                                    niech orzekna, ktory z nas mial racje.

*) z gory uprzedzam, ze lacina nie jest jednym z moich aktywnych jezykow. niech
                                    wiec nikomu do glowy nie przychodzi zaczynac wielowatkowej dysputy na temat tego
                                    cytatu.
                      • Gość: kapitanica Re: jakie pytania na egzaminie dla administratoró IP: *.181-78-194.adsl-static.isp.belgacom.be 28.11.06, 13:43
                        "capillaries" to naczynka, nie? jest na kremach w Paris Ici ponapisywane, albo
                        w ulotkach do kremow :)na rozszerzone naczynka. byly ma racje z wiedza ogolna :)
                        • mala_obludnica Re: jakie pytania na egzaminie dla administratoró 28.11.06, 14:18
                          Tak, capillaries to naczynka. Oczywiscie ze racja - wiedza ogolna baaardzo
                          pomaga,i na pewno mozna sobie bez znajomosci specj. slownictwa dac rade, ale -
                          tak jak powiedzialam- pod gorke bedzie. Zwlaszcza, ze przy malej ilosci czasu
                          ciezko sobie pozwolic na snucie przypuszczen, hipotez itp :)
                          Dlatego uwazam verbal za dosc trudny, nawet rozumiejac kazde slowo z osobna
                          oraz razem jako tresc, mialam watpliwosci - glownie dlatego ze pytania po
                          prostu podchwytliwe byly :)
                          Mam nadzieje ze jakos mi to poszlo , tym bardziej ze z wiedza o UE mialam
                          pecha :(
                          • Gość: kapitanica Re: jakie pytania na egzaminie dla administratoró IP: *.181-78-194.adsl-static.isp.belgacom.be 28.11.06, 14:30
                            niech sie obludnica nie martwi.
                            ja sobie rok temu poszlam z marszu na egz dla kontraktowych, strzelalam
                            wiekszos pytan, nie mowiac o numericalu, ktory nie lezy w mojej naturze, a
                            zdalam. kolega inny byl- strzelal i zdal, a kolezanka, ktora sie uczyla- nie
                            przeszla :)))
                            grunt to strzelac.
                            • mala_obludnica Re: jakie pytania na egzaminie dla administratoró 28.11.06, 15:34
                              :)))
                              Byly czasy kiedy potrafilam fuksem niesamowite rzeczy pozdawac, szarzowalam
                              strasznie (lezka sie w oku kreci), ale jak to mowia, kto ma szczescie w kartach
                              ten nie ma szczescia w milosci;)
                              W istocie, odkad szczesliwam niepomiernie w sprawach sercowych, moj fuks zaczal
                              cosik nawalac :p
                              Nie mozna miec wszystkiego? :)
                              Poki co, to naprawde, NAPRAWDE, ciesze sie ze mam ten cholerny egzamin za soba
                              i moge zajac sie przyjemniejszymi sprawami ;) Zdecydowalam sie podchodzic tak
                              o, z glupia frant, i musze przyznac ze przez pare ostatnich dni, podczytujac co
                              bardziej fascynujace lektury, plulam sobie w kolnierz :)
                              • mojzeszowicz Re: jakie pytania na egzaminie dla administratoró 28.11.06, 16:13
                                Od tego plucia moze i szczescie w milosci sie skonczyc. Oslizgle kolnierze nie
                                sprzyjaja kontaktom blizszym. Lepiej wiec pozostac przy podczytywaniu co
                                ciekawszych lektur nie plujac przy tym. A jesli juz pluc, to ukradkiem, w
                                doniczke, bo to dla roslinek jak ambrozja.
                                • Gość: kapitanica Re: jakie pytania na egzaminie dla administratoró IP: *.181-78-194.adsl-static.isp.belgacom.be 28.11.06, 16:27
                                  mojzeszowicz, tak czule piszesz...
                                  az mnie rozmarzenie w pracy wzielo... :)
                                  • mojzeszowicz Re: jakie pytania na egzaminie dla administratoró 28.11.06, 16:42
                                    Dosc tej pracy! Czas do domu, droga Kapitanico.
                                  • Gość: xyz kapitanica IP: *.cec.eu.int 29.11.06, 09:46
                                    to niewyzyta panna, albo ktos jej dawno nie stu..., albo jest chlopem z nocnymi
                                    polucjami.
                                    • Gość: kapitanica Re: kapitanica IP: *.181-78-194.adsl-static.isp.belgacom.be 29.11.06, 09:48
                                      genialna diagnoza.
                                      a jaka prawdziwa :)))
                                    • mojzeszowicz Re: kapitanica 29.11.06, 10:03
                                      Niezwykle blyskotliwa uwaga, xyz. Zaskakuje glebia refleksji i przenikliwoscia
                                      spostrzezen. Oby tak dalej, xyz. Wyjdziesz na ludzi!
                            • epska_zenobia Re: jakie pytania na egzaminie dla administratoró 05.12.06, 16:42
                              byle do kaczek ;)q
                  • Gość: XY Re: jakie pytania na egzaminie dla administratoró IP: *.16-218-195.catv.internet.lu 02.12.06, 21:51
                    A ja mam wręcz przeciwne wrażenia: tylko dwa szczegółówe pytania, reszta to same
                    ogólniki -rozwój instytucjonalny i traktaty. Werbale pokrętne, numeryki banalne,
                    czasu zabrakło mi na ostatnie pytanie.
                    • byly_eurokrata Re: jakie pytania na egzaminie dla administratoró 02.12.06, 21:53
                      ludzie, jak moze zabraknac czasu na odpowiedz jednego czy kilku pytan.
                      Zasada nr 1 na tym konkursie to
                      TIME MANAGEMENT!
                      Jak sie nie mozesz zdecydowac,ktora odpowiedz jest dobra a czas mija, to sie
                      zakresla pierwsza lepsza.
                      • Gość: mm Re: jakie pytania na egzaminie dla administratoró IP: *.acn.waw.pl 03.12.06, 10:49
                        Co bysmy zrobili bez twoich bezcennych i odkrywczych spostrzezen,
                        byly_eurokrato...
                        • byly_eurokrata Re: jakie pytania na egzaminie dla administratoró 03.12.06, 11:06
                          mm: to nie sa MOJE spostrzezenia, tylko zasada nr 1 wpajana na kazdym kursie
                          przygotowawczym do tego rodzaju konkursow.
                          Mozna zrozumiec, ze osoby, ktore poszly na pierwszy ogien, tego nie wiedzialy.
                          Ale ten egzamin trwa juz od tygodni i nastepna osoba pisze, ze jej czasu
                          zabraklo, chociaz mogla przeczytwac wczesniejsze wskazowki, to sie troche
                          dziwie, a akurat mam jakie takie pojecie o sprawie, bo zdawalem 4 preselekcje
                          dotychczas, z tego zdalem 3, w tym 2 w moim drugim a nie pierwszym jezyku, a w
                          tej, ktora oblalem, zabraklo mi 0,17 punkta.
                          Na ostatniej preselekcji skonczylem verbala jakies dobre kiklka albo nawet
                          kilkanascie minut przez uplynieciem limitu czasu
                      • mojzeszowicz Re: jakie pytania na egzaminie dla administratoró 03.12.06, 21:47
                        Troche przeginasz, byly, z ta krytyka. Boc w koncu to obojetne, czy ktos "na
                        random" odpowie na ostatnie pytanie, czy taz na ktores z tych w srodku. Jesli
                        czasu zabraknie na jedno tylko pytanie, to bym powiedzial, ze sie egzamin w
                        miare udal.
                        • byly_eurokrata Re: jakie pytania na egzaminie dla administratoró 03.12.06, 21:53
                          no coz,ja swojego pierwszego egzaminu nie zdalem przez 0,17 punkta, to byla
                          wlasnie odpowiedz na jedno pytanie.....
                          • mojzeszowicz Re: jakie pytania na egzaminie dla administratoró 04.12.06, 00:14
                            ja rozumiem, ze to, ze czasu zabraknie, swiadczy o niedociagnieciach w
                            przygotowaniu. ale zeby tak od razu XY-a spisywac na straty i mu wymawiac, ze
                            nie zrozumial podstaw? daj zyc, byly!

a tak swoja droga - á propos tego, ze startowales do 4 konkursow - pozwole sobie
                            na niedyskretne pytanie: czy do 60/06 tez startujesz, czy tez sobie tym razem
                            odpusciles?*

*) z ciekawosci sie pytam, bez najmniejszej domieszki wscibstwa
                            • Gość: Arwydd Re: jakie pytania na egzaminie dla administratoró IP: *.bulldogdsl.com 04.12.06, 00:26
                              Zdziwilabym sie, gdyby startowal, przeciez to nie jest konkurs dla tlumaczy...
                              • byly_eurokrata Re: jakie pytania na egzaminie dla administratoró 04.12.06, 08:27
                                No coz, skoro moja osoba wzbudza takie zainteresowanie: poniewaz ja z
                                sentymentu i tak czesto spedzam weekendy w Berlinie i poniewaz i tak musialem
                                sie przygotowywac w 1,5 miesiac temu do ustnego dla tlumaczy, postanowilem mimo
                                wszystko podejsc do tego AD 60. Egzamin mam o 10.30, napisze wam, co mialem, o
                                ile uda mi sie zapamietac cos konkretnego. Ale poniewaz jestem zupelna noga z
                                matematyki, nie sadze, zeby mi sie udalo dac ta preselekcje.

Co do osoby z opuszczonym jednym pytaniem: oczywiscie ze to nie jest taka
                                tragedia, ale pare dni wczesniej ktos napisal, ze "nie zdazyl" odpowiedziec na
                                kilka pytan, a to jest przegrana juz na starcie.
                                • mojzeszowicz Re: jakie pytania na egzaminie dla administratoró 04.12.06, 09:03
                                  Powodzenia, byly. Polamania tabliczki mnozenia!

Co do pytan: Jak chcesz pisac, jakie miales, to pisz. Ja bym tam nic nie pisal,
                                  zeby szanse byly rowne.
                                  • byly_eurokrata Wrazenia z Berlina 04.12.06, 13:17
                                    Ok, jak w imie rownosci szans mam nie pisac szczegolow, to nie bede.
                                    Ogolne wrazenia:
                                    - jest kalkulator w komputerze i zwykly kalkulator, plus 2 "kartki" zmywalnie
                                    - pytania o Unii sa przecietne, ani trudne ani latwe, nie mialem zadnych o
                                    szczegolowe artykuly w traktach. Moim zdaniem, ten test mozna zrobic spokojnie
                                    w polowie czasu, bo albo sie wie, jaka instytucja sie miesci w Pernambuco albo
                                    sie nie wie, zastanawianie i tracenie czasu nic tu nie daje
                                    - verbal byl przecietny. Ja mam zasade, ze czytam najpierw odpowiedzi. W jakisc
                                    3-4 pytaniach mozna bylo zgadnac wlasciwa odpowiedz bez czytania tekstu, bo
                                    pozostale byly tak absurdalne, tzn. niespojne same w sobie
                                    - 3-4 verbale byly durne, ale jednak ogolnie bylo tak, ze mozna bylo wybrac z 2
                                    prawdopodonbych odpowiedzi

bylo 10 numericali. Jakies 3 tak proste, ze nawet taka noga jak ja mogla
                                    wyliczyc w glowie i odpowiedziec od razu, ale jakies 3-4 pytania wymagaly
                                    intensywniejszego liczenia, przekraczajacego moja motywacje i moje checi, wiec
                                    po prostu zaznaczylem na chybil trafil to co mi wydawalo prawdopodobne. Ale
                                    sadze, ze osoba w miare swieza po liceum powinna dac sobie rade.
                                    Ja raczej wychodze z zalozenia, ze zdam numericala najwyzej fuksem.
                                    Rozmawialem po egzaminie z takim Lotyszem, potwierdzil moje wrazenie, ze ani
                                    latwy ani trudny, on sam juz bral udzial w innej preselekcji i zdal, ale oblali
                                    go na ustnym, chociaz do ustnego dopuszczono mniej ludzi niz mialo byc na
                                    liscie rezerwowej! I dodam, ze Lotysz chociaz byl bardzo mlody, mowil doskonale
                                    po niemiecku, praktycznie bez akcentu, to tyle, jesli chodzi o znajomosc
                                    jezyka, bo tu byly kontrowersje.

Zycze powodzenia innym
                                    • Gość: gosc Re: Wrazenia z Berlina IP: 212.190.74.* 04.12.06, 14:03
                                      byly_eurokrata napisał:

> mowil doskonale
                                      po niemiecku, praktycznie bez akcentu

Sam jako obcokrajowiec, mozesz pozwolic sobie na taka ocene?
                                      • mojzeszowicz Re: Wrazenia z Berlina 04.12.06, 14:13
                                        ale ty jestes upierdliwy! pewnie, ze mozna ocenic. gosciu, jesli juz chcesz na
                                        ludzi naskakiwac, to znajdz sobie inne forum i tam sie wyladowuj swoje
                                        frustracje na innych. tu powazni ludzie pisza! masz nadmiar agresji - idz
                                        pobiegaj sobie po lesie.
                                        • byly_eurokrata Re: Wrazenia z Berlina 04.12.06, 14:20
                                          oj gosciu gosciu,
                                          - skad wiesz, czy ja jestem w Niemczech obcokrajowcem? Akurat nie jestem
                                          - skonczylem tutaj (w Niemczech) studia filologiczne
                                          - jestem weryfikatorem grupki niemieckich tlumaczy, tym samym sprawdzam owoce
                                          ich pracy rowniez z polskiego na niemiecki, wiec jako takie rozeznanie mam,
                                          jesli chodzi o ten jezyk. Ale nie o to chodzi, bo kazdy troche ponadprzecietny
                                          filolog potrafi ocenic, czy ktos inny mowi w danym jezyku z akcentem czy bez,
                                          nawet jak sam nie ma bezblednego akcentu. Ty tez chyba potrafisz odroznic
                                          gornoslaski od czystej polszczyzny, nawet jesli nie potrafisz mowic po
                                          gornoslasku
                                      • Gość: maz.a Re: Wrazenia z Berlina IP: *.dyn.luxdsl.pt.lu 04.12.06, 18:52
                                        Byly kann sich sehr wohl ein Urteil erlauben, da sein Deutsch wirklich perfekt
                                        ist. Bastian Sick hätte nichts auszusetzen. Mancher deutsche Lokalplattsülzer
                                        redet da in wesentlich unverständlicherem Deutsch!
                                        • byly_eurokrata Re: Wrazenia z Berlina 04.12.06, 20:22
                                          Vielen Dank für die Blumen! :-) Die betreffende Person wird es aber sowieso
                                          nicht glauben, weil das ihr Vorstellungsvermögen übersteigt.
                                          • Gość: maz.a Matthäus 5.3 IP: *.dyn.luxdsl.pt.lu 04.12.06, 21:49
                                            Grüsse! ;-)
                                            • mojzeszowicz Ich würde Sprüche 1:23 vorschlagen 05.12.06, 11:46
                                    • mojzeszowicz Re: Wrazenia z Berlina 04.12.06, 14:16
                                      byly: a Lotysz puscil pare z geby na temat tego, dlaczego go na ustnym oblali?
                                      (ustne mnie obecnie troche interesuja.)
                                      • byly_eurokrata Re: Wrazenia z Berlina 04.12.06, 14:21
                                        no niestety nie moglem pogadac dluzej z Lotyszem, ale to akurat zdazylem sie
                                        zapytac, on twierdzil, ze nie wie dlaczego, bo mu sie wydawalo, ze mu dobrze
                                        poszlo na ustnym. Ale nie zdazylem sie zapytac, jaki to byl konkurs
                                        • mojzeszowicz Re: Wrazenia z Berlina 04.12.06, 14:25
                                          no coz. moze mu za zle wzieli, ze jest Lotyszem. miejmy nadzieje, ze
                                          nie-Lotyszom pojdzie lepiej, choc nie jest wcale pocieszajacym fakt, ze myslal,
                                          ze poszlo dobrze, a go i tak oblali, choc kandydatow bylo zbyt malo :( smuta, smuta.
                                          • byly_eurokrata Re: Wrazenia z Berlina 04.12.06, 15:11
                                            czy ja wiem, tych baltow jest tyle co kot naplakal w instytucjach, powinni ich
                                            przyjmowac z pocalowaniem reki. On robil takie sympatyczne wrazenie, ale
                                            niezbadane sa pobudki EPSO
                                            • Gość: Arwydd Re: Wrazenia z Berlina IP: *.bulldogdsl.com 04.12.06, 21:48
                                              Byly, co to sa 'dwie kartki zmywalne'? Z wczesniejszych relacji wynikalo, ze to
                                              jest znikopis, czyzbys dostal dwie sztuki? :)
                                              • byly_eurokrata Re: Wrazenia z Berlina 05.12.06, 05:59
                                                Gość portalu: Arwydd napisał(a):

> Byly, co to sa 'dwie kartki zmywalne'? Z wczesniejszych relacji wynikalo, ze
                                                to jest znikopis, czyzbys dostal dwie sztuki? :)

Zaden znikopis, nie wiem jak sie to nazywa fachowo. Dwie plastikowe kartki
                                                formatu A4 na ktorych mozesz pisac takimi scieralnymi pisakami, jak na tych
                                                nowoczesnych tablicach, na ktorych sie pisze scieralnymi flamastrami.

Czy to az tak istotne, zeby sie az tak podniecac? ;-)
                                    • Gość: kapitanica Re: Wrazenia z Berlina IP: *.148-65-87.adsl-dyn.isp.belgacom.be 08.12.06, 17:37
                                      byly, ja cie przepraszam, ale pozwole sobie na spoufalenie w to piatkowe
                                      popoludnie; az sie rozesmialam czytajac twoja relacje z brl i pomyslalam, ze
                                      jestes jakims moim bratem blizniakiem ;)- sposob w jaki podeszles do egz, a
                                      przede wszystkim do numericali- to po prostu toczka w toczke moje podejscie i
                                      metoda- jesli metoda mozna nazwac strzelanie w procenty :)))
                                      pozdrawiam i udanego weekendu
                                      • byly_eurokrata Re: Wrazenia z Berlina 08.12.06, 18:29
                                        spoko kapitanica ;-)
                                        ja jestem tylko ciekawy wynikow, jak przez fuksa zdam, to to bedzie Witz roku
                                        2007 r.
                                        Ale to samo myslalem na preselekcji AD 37, z wychodzeniem po kilkanascie minut
                                        przed czasem i zdalem, jak dostalem maila z EPSO, to o malo z krzesla ze
                                        smiechu nie spadlem. Tak jest z tymi epsimimi egzaminami, im sie czlowiek
                                        bardziej stresuje, tym gorzej mu wychodza.
    • andora1 Re: jakie pytania na egzaminie dla administratoró 06.12.06, 10:57
      Ktos juz wspominal, ze nie mial nic o konstytucji, czy ktos moze to potwierdzic?
      • eps_in_spe Re: jakie pytania na egzaminie dla administratoró 06.12.06, 13:38
        Mysle, ze na pewno sporo osob moze potwierdzic, ze nie bylo konstytucji... I
        sporo moze zaprzeczyc. Zestawy sa losowane z puli kilkuset (kilku tysiecy?)
        pytan i sugerowanie sie tym, jakie pytania wylosowala jakas jedna osoba jest
        naprawde kiepskim pomyslem. U mnie bylo pytanie z konstytucji, wiec jesli juz,
        to ta informacja, ze konstytucji nie ma, tylko mi zaszkodzila. Pozdrawiam.
        • andora1 Re: jakie pytania na egzaminie dla administratoró 06.12.06, 19:44
          Troche mnie ta informacja zmartwilam, bo skoro Konstytucji jeszcze nie ma i raczej sie nie zanosi, zeby byla przyjeta w tej formie w jakiej jest obcecnie, to nie ma sensu uczyc sie na przyklad, jak bedzie sie powolywalo ministra spraw zagranicznych UE itp. A jakie doklednie mialas pytanie, bardzo szczegolowe czy raczej ogolne??
          Pozdrawiam
          • Gość: kapitanica Re: jakie pytania na egzaminie dla administratoró IP: *.181-78-194.adsl-static.isp.belgacom.be 07.12.06, 11:12
            gwoli zadoscuczynienia wszystkim krzyczacym na forum o PL co to taka
            niesolidarna, solidarnie podaje do wiadomosci, iz bylam rano w selorze,
            kandydaci przetrzebieni, puste miejsca, proste pytania, W OGOLE SIE NIE TRZEBA
            UCZYC, jak ktos juz raz zdawal jakis egzamin; teksty z verbala (EN) proste i
            latwo znalezc odpowiedz, nawet numericale mnie nie zabily :)
            skonczylam 13 min przed czasem.
            niepotrzebnie wzielam dwa dni wolnego, by porazwiazywac sobie testy. w ogole mi
            sie to nie przydalo- teraz za to wiem za duzo :)))
            oraz potwierdzam info od poprzednich kandydatow: jest kalkulator, zarowno w
            komputerze, jak i na stoliku.
            no to powodzenia dla ostatniego rzutu ;)
            • byly_eurokrata Re: jakie pytania na egzaminie dla administratoró 07.12.06, 11:27
              "teksty z verbala (EN) proste i
              latwo znalezc odpowiedz, nawet numericale mnie nie zabily :)
              skonczylam 13 min przed czasem."

Oj kapitanica, czekam teraz na komenatarze, co do Twojej osoby, ze jestes
              zarozumiala szuja itd, bo tez skonczylas przed czasem ;-)
            • Gość: ona Re: jakie pytania na egzaminie dla administratoró IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.12.06, 11:36
              W OGOLE SIE NIE TRZEBA UCZYC

no coz, rozne sa strategie walki z konkurentami :)
              • byly_eurokrata Re: jakie pytania na egzaminie dla administratoró 07.12.06, 11:52
                aha, teraz sie pojawia spiskowa teoria dziejow.

Ona: co ty wiesz o kapitanicy? Moze ona sie nie musiala uczyc, bo jest w takim
                srodowisku, ze wiedze o unii ma na podstawie faktu przebywania w nim? Albo moze
                przygotowywala sie na wczesniejszy egzamin i to wystarcza?

Ja do ostatniej zdanej preselekcji nie uczylem sie nawet 5 minut, bo mi sie nie
                chcialo, ale jak sie ma podstawy wiedzy z pierwszego egzaminu i czyta sie na
                biezaco gazety, to naprawde nie trzeba sie uczyc. Ale ktos kto mieszka w
                Polsce i nigdy nie mial do czynienia z tematyka UE, to czywiscie musi sie
                wczytac w temat. A
                • Gość: kapitanica Re: jakie pytania na egzaminie dla administratoró IP: *.181-78-194.adsl-static.isp.belgacom.be 07.12.06, 13:54
                  napisalam, ze nie trzeba sie uczyc w ogole, jak ktos juz podchodzil kiedys do
                  konkursu AD, bo nie bylo naprawde zadnych fajerwerkow pytaniowych. nie powiem,
                  sama uleglam jakiejs dziwnej panice- to chyba przy czytaniu forum ;)- i wzielam
                  dzien wolnego na dokladne przestudiowanie metod, procedur i konfiguracji przy
                  podejmowaniu decyzji, co bylo w ogole niepotrzebne- pytania byly banalne i
                  tyle.
                  do bylego n/t czasu- z tego co pamietam, to jestesmy przodownikami zdawania
                  preselekcji przed czasem, byly? na niedawnym dla tlumaczy skonczyles chyba 15
                  min wczesniej- ja tez :))) a dzisiaj zreszta wyjatkowo spieszylam sie do pracy.
                  pozdrawiam szybkich i powolnych ;)
                  • byly_eurokrata Re: jakie pytania na egzaminie dla administratoró 07.12.06, 14:50
                    tak, wyszedlem duzo wczesniej, ale ja sie nad tym troche zastanowilem i chyba wiem dlaczego.
                    Ty i ja mieszkamy poza Polska, wiec na codzien poslugujemy sie w pracy innym jezykim niz polski. Wobec tego dla nas zdawanie verbala w "obcym" jezyku wcale nie jest tak na prawde zdawaniem w jezyku obcym, stad moze nam jest rzeczywiscie latwiej szybciej skonczyc verbala.
                    Ale z drugiej strony ja preselekcje AD 37 zdawalem po angielsku, ktorego nie znam az tak dobrze jak niemieckiego, a tez nie mialem klopotow ze zrozumieniem.
                    Moze rzeczywiscie znajomosc jezyka jest duza przeszkoda dla tych, ktorrzy skarza sie na brak czasu.
                    • Gość: kapitanica Re: jakie pytania na egzaminie dla administratoró IP: *.181-78-194.adsl-static.isp.belgacom.be 07.12.06, 14:59
                      byly, ja preselekcje zdawalam we francuskim, ktorym posluguje sie rozmawiajac z
                      kilkoma jedynie przyjaciolmi raz lub dwa w mcu, badz ewentualnie na poczcie i w
                      agencjach nieruchomosci ;). mnie sie wydaje, ze rozumienie to jedno, a
                      rozumienie na czas to drugie i to sobie trzeba wycwiczyc z zegarkiem w reku i
                      pozniej nie ma dramatow ;)a w ogole to inteligentnym trzeba byc i kropka ;)))
                      • byly_eurokrata Re: jakie pytania na egzaminie dla administratoró 07.12.06, 15:04
                        no tyz prawda, to ja preselekcje AD 37 zdawalem po angielsku, ktorym aktywnie mowie tylko na urlopie
                        ale jak ogladam film na DVD albo na Cyfrze+ to zawsze przelaczam na wersje oryginalna, to potem procentuje
                        • conchis Re: jakie pytania na egzaminie dla administratoró 07.12.06, 15:34
                          Do bylego i kapitanicy: jesli faktycznie skonczyliscie werbale 15 min przed
                          czasem to, ze jest bardzo duza szansa, ze po prostu nie doceniliscie albo nie
                          zrozumieliscie zadan.. Bardzo wiele jest w ten sposob skonstruowanych, ze nie
                          ma oczywistych odpowiedzi, czesto nie ma zadnej prawdziwej a sa tylko bardziej
                          czy mniej prwdopodobne, czesto odpowiedzi sa nielogiczne etc. Tak wiec jesli
                          ktos robi te zadania az tak szybko (15 min krocej na 40 czy 60 minut to bardzo
                          duzo) to prawdopodobnie nie zrozumial po prostu o co chodzi. Wydalo mu sie
                          oczywiste cos co oczywistym nie jest.
                          Zaraz mi byly odpisze, ze on zdal preselekcje jedna czy dwie. To moze lut
                          szczescie pomogl?
                          Nie pisze tego po to by zaklocic przyjemny klimat w stylu " tak super znamy
                          jezyki, ale tak naprawde to chyba jednak jestesmy tacy inteligentni, bo nawet w
                          drugim jezyku jestesmy tacy szybcy". Jesli Wam dobrze poszlo macie prawo sie
                          cieszyc. I gratuluje!

Pisze po to, by osoby ktore te wypowiedzi czytaja, i moze nie maja duzego
                          doswiadczenia z konkursami EPSO, nie braly ich na powaznie. Wbrew temu co
                          twierdza byly i kapitanica- problemy z czasem na tym konkursie sa powszechne i
                          normalne. Tak on jest skonstruowany. Trzeba cwiczyc zeby sobie z tym poradzic.
                          Ale osoba, ktora zrobila werbalne w mniej niz 75% czasu po prostu
                          najpradopodobniej nie zrobila ich dobrze. Chyba, ze miala fuksa albo jest
                          geniuszem. Czy to drugie to przypadek bylego i kapitanicy? Coz, przynajmniej
                          jesli chodzi o bylego to jest na tym forum wiele jego wypowiedzi, ktore temu
                          przecza.
                          • Gość: kapitanica Re: jakie pytania na egzaminie dla administratoró IP: *.181-78-194.adsl-static.isp.belgacom.be 07.12.06, 16:31
                            conchis,

napisalam dokladnie, ze umiejetnosc rozumienia na czas, ze tak sie wyraze,
                            trzeba sobie wycwiczyc z zegarkiem w reku. przed pierwszym egzaminem w koncu
                            2005 roku, pojedynczy tekst z testow werbalnych czytalam i "rozumowalam" w 3-4
                            min, co oczywiscie nie przeszloby na egzaminie. ale po kilku lekcjach szybkiego
                            czytania i testach na skim-reading na 5-6 linijek tekstu wystarcza mi 30 sec,
                            co i tak nie jest rekordem.
                            nie chce nikogo paralizowac i wmawiac, ze nalezy konczyc przed czasem, bo
                            wlasciwie jak jest 55 min, to po co wychodzic po pol godzinie... rozne sa
                            szkoly, inni jeszcze weryfikuja poprawnosc odpowiedzi, lub zostawiaja sobie
                            wiecej czasu na to, co jest ich pieta achillesowa. a info, ktore z bylym
                            podalismy na forum, ze sobie wychodzimy 13-15 min wczesniej zapisywalismy w
                            zamach bardziej anegdoty niz wskazowki dla kogokolwiek.

pozdro
                          • byly_eurokrata Re: jakie pytania na egzaminie dla administratoró 07.12.06, 16:43
                            conchis, zgadzam sie z Toba na 100%, ze egzamin jest tak skonstruowany, by byla
                            presja czasu.
                            Otoz moje przemyslenia sa takie, ani ja geniusz ani chyba to zaden fuks.
                            Jedynym moim atutem moze byc fakt, ze ja mowie po niemiecku tak samo jak po
                            polsku, wiec zdawanie preselekcji po niemiecku jest dla mnie moze troche
                            latwiejsze.
                            Ale ja NIE zdalem pierwszej preselekcji, wlasnie po niemiecku. I po fakcie
                            wydaje mi sie, ze wlasnie dlatego, ze za duzo sie zastanialem nad kazdym
                            pytaniem z verbala. Czyalem tekst w ta i z powrotem, kazde pytanie po dwa razy
                            i mialem coraz wiecej watpliowsci. Nie zdalem, ale - w przeciwienstwie do
                            innych - nie szukalem winy mojej kleski "egzaminach nie do zdania" (= w
                            przyczynach zewnetrznych), tylko we wlasnej osobie. Dzis wiem, ze za slabo sie
                            przygotowalem z wiedzy o unii i ze niepotrzebnie wlasnie kombinowalem na
                            verbalu.
                            Na drugim egzaminie, kiedy wewnetrznie pozegnalem sie juz z kariera epsia, ale
                            na ktory poszedlem, bo bylem wtedy tempem i dostalem na to wolny dzien, bylo mi
                            wszystko jedno. Oczywiscie czytalem pytania w miare uwaznie, ale wybieralem
                            odpowiedzi bardziej intuicyjnie niz rzeczowo. No i zmienilem - DZIEKI FORUM -
                            strategie, najpierw czytalem odpowiedzi a dopiero potem tekst. I mimo ze w ten
                            dzien sie fatalnie czulem, zdalem, chociaz i na tym egzaminie skonczylem przed
                            czasem.
                            Co chce przez to powiedziec: czasem zbyt dlugie zastanawianie sie jest
                            kontrproduktywne. Nikt nie musi sie tutaj udzielac w wyscigu, kto skonczy
                            pierswzy verbala, ale jak sie po 1,5 minuty nie jest pewnym odpowiedzi, to nie
                            ma sensu sie dalej zastanawiac, tylko trzeba wybrac jedna z odpowiedzi
                            podpowiadana przez glos wewnetrzny i leciec dalej.
                            No i mimo wszystko powtorze, ze na konkursie AD 37 zaobserwowalem, iz wiele
                            osob skonczylo przed czasem, ale do tego egzaminu podchodzilo mase zawodowych
                            zdawaczy ;-), albo takich, jak ja, ktorzy juz praktycznie byli na innej liscie
                            rezerowej. Wiec luzackie nastawienie do egzaminu wbrew pozorom dosyc pomaga i
                            nie jest objawem chwalenia sie na forum, jaki to jestem gosc. W tym jest po
                            prostu jakas obiektywna prawda.
                            Nadal zycze wszystkim tym, ktorzy egzamin maja przed soba, polamania myszki i
                            pamietajcie: jak nie zdazycie odpowiedziec na wszystkie pytania, to bedzie to
                            tylko i wylacznie wasz blad w sztuce (zly time management) a nie wina "egzaminu
                            nie do zdania w tak ktortkim czasie bez strzelania".
                            • Gość: solid Re: jakie pytania na egzaminie dla administratoró IP: *.cec.eu.int 07.12.06, 17:36
                              rozumiem, ze pytaniami nikt sie nie podzieli?...
                              • Gość: mario Re: jakie pytania na egzaminie dla administratoró IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.12.06, 00:50
                                byłem dzisiaj i co do zasady w tym z wiedzy mniej wiecej 20 pytan prostych, 5
                                troche trudniejszych no i piec ktore tak naprawde bralem na wyczucie a nie
                                wiedze. Bylo:
                                - pytanie o TEN (jakie dziedziny sie wlicaja)
                                - Karta Praw Podstawowych (czy jest czescia konstytucji czy moze protokolem do
                                Trktatu)
                                - Cotonou Agreement w ogole ACP
                                - Development Fund (czym sie zajmuje no i czy jest funduszem strukturalnym)
                                - kto jest High Representative
                                - gdzie jest Court of Auditors
                                - kto wchodzi w Schengen (do wyboru Irlandia, Norwegia, UK i Ukraina)
                                - którym jezykiem mówi najwiecej ludzi w UE
                                - jak sa wynierani sedziowie TS
                                - klika dat (wprowadzenie EMS, traktat o EWWiS, traktat o fuzji, traktat
                                rzymski)
                                Generalnie zgadzam sie z opiniami poajwiajacymi sie na forum ze jezeli ktos
                                zdawal wczesniej i ma do czynienia z tematyka europejska to w zasadzie moze isc
                                z biegu lub powtórzyc kilka rzeczy (1-2 dni max).
                                Proponuje zdecydowanie natomiast poswicic czas na przygotowanie sie do testu
                                numerycznego i werbalnego, jezeli ktos nie mial stycznosci wczesniej to bedzie
                                na pewno mial roblem z czasem (zalezy to rowniez od zanjoomsci jezyka). Zgadzam
                                sie ze nalezy potrnowac z zegarkiem, obrac jakis system (najpierw odpowiedzi,
                                lub tekst) znalezsc w skrocie metode.
                                Ja niestety niepotrzebnie posiwcilem zbyt duzo czasu na uczenie sie teorii
                                poraz n-ty a za mało na verbale i numeryczne, no i skonczylo sie tak ze
                                otatnie teksty bralem w 1-1,5 minuty. Zaczalem wogole od numerycznych bo
                                wydawaly mi sie latweijsze ale sie przejchalem bo czesc nie byla i wymagala
                                zaangazowania.
                                i jeden komentarz:
                                mysle ze przy znajomosci jezyka (praca w srodowisku obcojezycznym tak jak byly)
                                i lekkim potrenowaniu mozna faktycznie skoczyc ten test przed czasem o jakies
                                10-15 minut tka jak byly i...przepraszam zapomnialem nicka..
                                wszystkim ktorzy jeszcze podchodza zycze powodzenia
                                • Gość: arise4 Re: jakie pytania na egzaminie dla administratoró IP: *.w83-202.abo.wanadoo.fr 08.12.06, 09:37
                                  Dziekuje Mario.

• byly_eurokrata Re: jakie pytania na egzaminie dla administratoró 08.12.06, 09:52
                                  Mario, abstrahujac od oceny mojej osoby w twoim poscie, gratuluje rzeczowej, samokrytycznej oceny egzaminu, zamiast naburmuszania i emocjonalnych wybuchow!

Po raz kolejny potwierdza sie zasada nr 1 - gospodarka czasem! ;-)
                                  • Gość: mario Re: jakie pytania na egzaminie dla administratoró IP: 80.51.246.* 08.12.06, 11:05
                                    wielkie dzieki były..bez samokrytycyzmu co do wlasnej osoby chyba nie ma wogole
                                    co uczestniczyc w takich dyskusjach...zreszta wogole rzadko to robie aczkolwiek
                                    czesto czytam...na to forum zajrzałem niestety juz po egazminie a szkoda bylbym
                                    moze troche madrzejszy...to byl moj 2 raz (pierwszy pod koniec 2003) i ogolnie
                                    wrazenia po tescie komputerowym sa mieszane...chyba jednak wolalbym pisemny...z
                                    drugiej strony kontrola czasu na ekranie i jednka pewna presja zmusza do
                                    zdwojonej koncentracji...
                                    szanuje Twoje posty z podobnych powodów...samokrytyka, rzeczowa ocena sytuacji i
                                    znajomosc swojej wartosci..
                                    pozdrawiam i odezwe sie o ile przejde pisemny...moze beda jakies rady co i jak
                                    ujac w CV aby dopuscili do ustengo..no i ewentualnie jak sam ustny...
                                    • Gość: jeszcze przed egz. Re: jakie pytania na egzaminie dla administratoró IP: *.dip.t-dialin.net 08.12.06, 20:36
                                      Ode mnie rowniez wielkie dzieki i gratulacje!
                                • kandydat7 Re: jakie pytania na egzaminie dla administratoró 08.12.06, 16:36
                                  ode mnie tez wielkie dzieki mario.
                                  jeszcze jedno pytanie: miales kalkulator tylko w kompie czy tez rowniez taki
                                  zwykly? czy jesli musiales skorzystac z kalkulatora to czy to w miare sprawnie
                                  dzialal czy tez tak jak pisza niektorzy bardzo wolno, ze nawet nie warto czasu
                                  tracic na jego uzycie?
                                  • Gość: mario Re: jakie pytania na egzaminie dla administratoró IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.12.06, 19:48
                                    nie mialem kalkulatora dodatkowego, ale tylko w kompie
                                    no i bez problemu i zwalniania wykonywal wszystkie operacje
                                    w czesci pytan radze dobrze sie najpierw zastanowic bo czesc odpowiedzi mozna
                                    poprostu wywnioskowac bez obliczen
                                    pozdawiam i zycze powodzenia

• Gość: przed Re: jakie pytania na egzaminie dla administratoró IP: *.cec.eu.int 12.12.06, 11:16
      Ktos moze jeszcze zapamietal jakies pytania? I sie podzieli...
    • Gość: cymbette Re: jakie pytania na egzaminie dla administratoró IP: *.dsl-static.scarlet.be 12.12.06, 11:34
      To jest konkurs i kazdy punkt sie liczy, wiec duzo osob nie ma zamiaru dzielic
      sie z pytaniami - chyba to jest oczywiste. Powodzenia .....;; Trzeba troche sie
      pouczyc i napewno sie zda.
      • Gość: lu Re: jakie pytania na egzaminie dla administratoró IP: *.acn.waw.pl 12.12.06, 11:38
        Cymbette, nie chodzi o to zeby zdac, tylko o to, zeby zdac lepiej niz klkunastu
        innych kandydatow na to samo miejsce. W przeciwienstwie do egzaminu na
        studiach, tu niczego nie osiagniesz, nawet jesli zdasz na czworke z plusem, bo
        przechodza tylko ci, co zdali lepiej niz inni.
      • Gość: przed Re: jakie pytania na egzaminie dla administratoró IP: *.cec.eu.int 12.12.06, 11:42
        No i skucha z werbala. Prosilam o podzielenie sie pytaniami a nie "madrymi"
        uwagami...
        • Gość: jezowlos Re: jakie pytania na egzaminie dla administratoró IP: *.cust.tele2.be 13.12.06, 21:55
          Przepraszam najmocniej w imieniu wszystkich startujacych. To nasza wina ze
          polalas egzamin. tak nam wstyd, tak nam wstyd...
    • Gość: cymbette Re: jakie pytania na egzaminie dla administratoró IP: *.dsl-static.scarlet.be 12.12.06, 12:27
      O to wlasnie mi chodzilo - to tylko konkurs - dlaczego mamy
      dac pytania i zmiejszyc nasze szanse .........
      Jeszcze raz zycze powodzenia .......Tym co szukaja pytan i tym co juz znaja
      pytania ........;
      • Gość: przed Re: jakie pytania na egzaminie dla administratoró IP: *.cec.eu.int 12.12.06, 15:34
        nie macie, ale mozecie. przeciez "Was" nikt do niczego nie bedzie zmuszal...
        • amberka2 Re: jakie pytania na egzaminie dla administratoró 12.12.06, 15:57
          Ja mialam pytnia dotyczace polityki konkurencji ( a konkretnie o to co wolno
          firmom i panstwom w ramach tej polityki ) jaka polityke wprowadzil do
          pierwszego filaru (do wyboru rolna, trasportu, wspolpracy w sprawach
          cywilnych, transportu) Traktat Amsterdamski , ktore panstwa UE sa neutralne"
          gdzie ma siedzibe CEDEFOP, ile poslow ma w EP Wielka Brytania po wyborach w
          2004 r. nie mialam konstytucji, nie mialam zadnych pytan o kwoty polowowe ,
          zadynch dat, nic z tego co podal Mario.
          Pytanmia w sumie dosc szczegolowe (kilka pytan o polityke konkurencji.

Testy werbalne w miare proste (albo mi sie tak wydaje?) troszke zakrecone wiec
          trzeba bylo sie wczytac sie i uwazac na pulapki.Numeryczne -niektore bardzo
          proste - niektore skomplikowane. Moja rada -jak nie jestes pewnien odpowiedzi-
          strzelaj , potem i tak nie ma czasu wracac do pytan.

Zobaczymy czy sie udalo:)

Zycze tym co jeszcze "przed" powodzenia.
          • Gość: egoista dajcie juz spokoj IP: *.upc.chello.be 14.12.06, 09:30
            Moja prosba do tych co ciagle wypytuja sie jakie pytania, z czego sie
            przygotowac i wogole...przestancie tracic czas na zadawanie pytan tylko sie
            uczcie, jesli nie mozecie liczyc na siebie i swoja wiedze,to nie ma co liczyc
            na to ze akurat traficie na pytanie, ktore zostalo juz opisane na forum...
            Pozdrawiam i powodzenia zycze wszystkim.
        • Gość: arise4 Re: jakie pytania na egzaminie dla administratoró IP: *.w82-123.abo.wanadoo.fr 12.12.06, 16:15
          Nie ma sensu przejmowac sie pytaniami o Unii, bo sa dosc proste. Takie z
          trudniejszych, to jakie sa zadania Agence europeenne de défense AED, kto
          wybiera Controleur eur. de la protection des données, kto jest akcjonariuszem
          Banque eur. d'investissement, czego dotyczyla reforma Mansholt, reszta bardzo
          prosta w stylu kto jest czlonkiem rady unii eur., kto wybiera mediatora i jaki
          traktat go wprowadzil, dwa pytania praktycznie takie same, bo dotyczace
          Funduszu rozwoju - komu ma sluzyc..., duzo z traktatu Maastricht, ale b.
          prostych rzeczy. Dziele sie pytaniami, bo akurat nie w tej czesci wszystko sie
          rozegra.
          Powodzenia
    • Gość: Cymbette Re: jakie pytania na egzaminie dla administratoró IP: *.dsl-static.scarlet.be 12.12.06, 16:40
      Arise4- A jak ktos bedzie mial tyle samo punktow z verb+num a wiecej z pytan o
      unii - To wtedy co ? Mysle ze co konkurs to konkurs to nie zwykly egzamin
      gdzie trzeba tylko przejsc - Jeszcze raz powodzenia. Jeszcze tylko kilka dni i
      pytania sie skoncza az do nastepnego konkursu...............
      • led54 Re: jakie pytania na egzaminie dla administratoró 13.12.06, 13:30
        Chyba sie nie skończą bo sa podstawy do uniewaznienia tego podejścia - bo
        przecież ewidentnie naruszona została zasada równych szans - komputery były w
        jednych miejscach np Berlin a juz w Warszawie nie było tylko te cholernie
        powolne w kompie. Ja w każdym razie piszę skargę
        • Gość: arise4 Re: jakie pytania na egzaminie dla administratoró IP: *.w83-202.abo.wanadoo.fr 13.12.06, 14:42
          W paryzu tez nie bylo kalkulatorow, poza tym powtarzajace sie pytania w tym
          samym tescie dla tej samej osoby.
        • byly_eurokrata Re: jakie pytania na egzaminie dla administratoró 13.12.06, 14:48
          no coz, miec racje a wyegzekwowac swoje prawa, to niestety dwie rozne rzeczy.
          Podam ci taki hipotetyczny scenariusz led54:
          piszesz odwolanie, ktore zostaje uwzglednione
          wszyscy musza robic test jeszcze raz
          udaje ci sie zdac i preselekcje i pisemny
          przychodzi egzamin ustny a sekretarka z EPSO przekazujac Twoja teczke komisji
          (a tak jest, bo ja mam ustny za soba) dyskretnie szepcze: to ten pieniacz,
          ktora zrobil zadyme z powtarzaniem egzaminow

i dostajesz pytania typu: co jest w art. 63 f statutu i dlaczego, co bylo w
          starym statucie i dlaczego w nowym wprowadzono zmiane.
          Nie zdajesz ustnego, od tego sie nie odwolasz.

Co zyskales?......
          • amberka2 Re: jakie pytania na egzaminie dla administratoró 13.12.06, 15:18
            Byly eurokrato w jednym z watkow sam nawolywales do skladania zazalen i sam
            podkreslales, ze nalezy dochodzic swoich praw.
            Pamietam jak w jednym z watkow na temat egzaminow pisemnych dla tlumaczy
            (gratuluje dostania sie na liste rezerwowa, bo z tego co sie zorientowalam, to
            jestes laureatem) poruszales problem poprawnego przetlumaczenia
            zwrotu "Europejskiej Agencji Bezpieczenstwa" i podkreslael, ze sam napisalbys
            skrage do EPSoO albo nawet do rzecznika jezeli nie uznaliby twojego
            tlumaczenia. Dlaczego teraz zmieniasz zdanie? Bo zdales i uwzglednili twoje
            tlumaczenie?

Uwazam, ze jezeli ktos mial wolny komputer, kalkulator lub niescislosci w
            pataniach to jak najbardziej powinien to zglosic EPSO. Ja mialam fantastyczne
            warunki we Frankfurcie: profesjonalna, mila obsluga, ogromy monitor, sluchawki
            (ktore sie przydaly, bo jeden delikwent bez przerwy kaszlal), kalkulator tylko
            w komputerze , ale bardzo szybki.

• Gość: mm Re: jakie pytania na egzaminie dla administratoró IP: *.adsl.proxad.net 13.12.06, 23:59
              Zaglądam na to forum od jakiegoś czasu i widzę, że Były Eurokrata często
              zmienia poglądy. Za to niezmienny jest jego pouczający ton wobec innych i
              powtarzanie w każdym możliwym miejscu, że zdał i wyrobił się w czasie. Brrrrry!
              Chyba nie ma wątku bez jego wypowiedzi.
              • byly_eurokrata Re: jakie pytania na egzaminie dla administratoró 14.12.06, 06:55
                skoro uwaznie sledzisz forum, to powinnas wiedziec, ze mozliwosc negatywnego
                traktowania kandydydata po odwolaniu to nie moj wynalazek, tylko ze wskazal na
                to tutaj jakis polski eps znajacy temat.
                Co do konkursu: nie jestem jedynym, ktory zdalw czasie i nie mial z tym zadnych
                problemow. I nie ma to jak przekrecanie faktow: chyba w kazdym poscie, w ktorym
                pisalem, ze MOZNA zdac spokojnie w czasie, jak sie odpowiednio gospodaruje
                czasem, pisalem, ze za pierwszym razem NIE zdalem.
                I zastanow sie MM, po co ja to pisze. Nie po to, zeby udowodnic, jaka ze mnie
                gwiazda, tylko staram sie przekazywac doswiadczenia, zeby inni nie robili
                mojego bledu. I mimo ostrzezez w kolko ten blad sie powtarza, o czym mozna
                przeczytac na tym forum. Natomiast ludzie, ktorzy odpowiadaja na pytania
                konsekwentnie patrzac na zegarek, nie maja problemu z "niezdazeniem"
                odpowiedzenia na pytania.
                Zmienianie pogladow, coz, rzecz normalna, tylko krowa nie zmienia pogladow. Jak
                mi ktos wykaze, ze nie mam racji, co sie jak najbardziej zdarza, to przyjmuje
                to do wiadomosci
              • Gość: jacek Re: jakie pytania na egzaminie dla administratoró IP: 212.190.74.* 14.12.06, 10:08
                > Chyba nie ma wątku bez jego wypowiedzi.

I bardzo dobrze. Zauwaz, ze dzieki takim fajnym osobom jak byly, to forum trwa
                bo inaczej umarloby smiercia naturalna i jest prawdziwa kopalnia wiedzy. Zawsze
                mozna sie od niego ciekawych rzeczy dowiedziec, szczerz przekazuje swoje cenne
                doswiadczenia i nie kapie od niego zawiscia, ze inni maja prace a on nie.
                Troche pokory i uznania, chyba ze wolisz taki czcze gadki Pawia...
                • Gość: arise4 Re: jakie pytania na egzaminie dla administratoró IP: *.w82-123.abo.wanadoo.fr 14.12.06, 13:51
                • Gość: arise4 Jacek IP: *.w82-123.abo.wanadoo.fr 14.12.06, 13:53
                  Przylaczam sie do twego postu.

Natomiast wady Bylego_, a kto ich nie ma ?
                • Gość: mm Re: jakie pytania na egzaminie dla administratoró IP: *.adsl.proxad.net 15.12.06, 20:34
                  Uwazasz, ze forum umarloby bez pouczajacego tonu Bylego_Eurokraty?
        • piotrzkar Re: jakie pytania na egzaminie dla administratoró 13.12.06, 15:25
          raczej nie, testy na kompach bylu juz w przypadku konkursu na stanowiska
          kontraktowe.
          Nie ludzilbym sie na Twoim miejscu na powtorke z rozrywki.
          • byly_eurokrata Re: jakie pytania na egzaminie dla administratoró 13.12.06, 15:52
            amberka,
            ja jestem w troche innej sytuacji, bo ja mam dozywotni etat, za mniej pieniedzy
            co prawda, ale na codzienna bulke z szynka i urlop w australii co roku na razie
            mi wystarcza. Ja bym zrobil zadyme dla zadymy, biorac w rachube, ze mnie przez
            to nie przyjma do pracy.
            Oczywiscie, ze jest rzecza niesprawiedliwa, iz jedni mieli cisze i spokoj i na
            dodatek dobre wyposazenia stanowiska komputerowego, a inni halas i do tego brak
            kalkulatora. Ale zorganizowanie ponownej preslekecji dla takiej masy osob jest
            malo realistyczne. A jesliby do tego doszlo, to "odwolywacz" powinien sie
            liczyc z ew. psychologicznymi konsekwencjami tego kroku. Listy rezerwowe to -
            jak wiemy niestety - zadna gwarancja zatrudnienia.
            Myslac o odwolaniach wiele osob z Polski ma chyba na mysli cos takiego jak
            odwolanie od decyzji nieprzyjecia na studia. Odwolujesz sie, przyjmuja cie,
            koniczysz studia i nikt potem nie wie, ze ty z odwolania. Ja sie obawiam, ze w
            przypadku EPSO tak nie bedzie. Ale jak najbardziej rozumiem rozgoryczenie danej
            osoby.
            • Gość: mm Re: jakie pytania na egzaminie dla administratoró IP: *.adsl.proxad.net 13.12.06, 23:59
              Przeciwnie, byly juz powtorki konkursu do UE i to na wielka skale.

Nie widze tez zadnych konsekwencji "psychologicznych" odwolywacza, jesli
              zostala zlamana zasada rownych szans. A zostala zlamana.
              • Gość: kapitanica Re: jakie pytania na egzaminie dla administratoró IP: *.181-78-194.adsl-static.isp.belgacom.be 14.12.06, 11:14
                wlasciwie czemu nie. ja sie chetnie przejde do selora raz jeszcze :))) poza tym
                teraz juz znamy pytania: cala ich baze mamy w tym watku ;)
                pozdrawiam
      • Gość: arise4 do Cymbette IP: *.w82-123.abo.wanadoo.fr 14.12.06, 13:50
        Cymbette, doskonale wiem czym jest konkurs i konkurencja, ale w moim przypadku
        tej konkurencji praktycznie nie ma (prawo), poza tym moje pytania byly tak
        typowe, ze bez ich opublikowania i tak kazdy wykul te dziedziny.
        Co do mnie, to pytania, ktore pojawily sie na forum spotykalam rowniez w
        starych testach, wiec nic nowego, sama mialam pytania, ktore juz padly w marcu.

Bardzo dziekuje tym, ktorzy pisali o konkursie, dzielili sie doswiadczeniami i
        uwagami, bo to jest akurat zdrowe i normalne.
    • Gość: cymbette Re: jakie pytania na egzaminie dla administratoró IP: *.dsl-static.scarlet.be 14.12.06, 15:42
      To po co tak nalegalas i nalegalas z tymi pytaniami - to naprawde smieszne ..
      Powodzenia
      • Gość: arise4 Cymbette IP: *.w82-123.abo.wanadoo.fr 14.12.06, 16:14
        Mylisz mnie z kims, nie nalegalam, nie prosilam o pytania. Podziekowalam
        jedynie mario.
        Mozesz sie smiac, ale ze swojego roztrzepania.

Powodzenia.

• Gość: Arwydd Re: jakie pytania na egzaminie dla administratoró IP: *.bulldogdsl.com 14.12.06, 23:41
        Ufff, egzamin za mna, co za ulga. Nie zebym sie specjalnie do niego uczyla, ale
        sama swiadomosc ze powinnam byla wyczerpujaca.
        Moje wrazenia- bylo duzo latwiej niz sadzilam. Zaczne od konca- druga czesc
        naprawde latwa, skonczylam 10min przed koncem. Numeryczne tak banalne, ze az
        nie do wiary- mialam zadanie o panu, ktory kupil sobie bilet zbiorczy na metro,
        10 przejazdow za 15 euro, ile kosztowal jeden przejazd? Trzy razy przeczytalam,
        zanim uwierzylam w to co widze. Werbale tez byly latwe, zdziwilo mnie tylko, ze
        sa takie niejednorodne co do dlugosci- jeden tekst mial 5 linijek, a nastepny
        35, jesli ktos wylosowal same dlugie teksty, to nie za ciekawie.
        Ale na tescie o EU to walczylam i skonczylo sie strzelaniem :) Ale tylko siebie
        moge winic za brak odpowiedniego przygotowania, bo mialam np duzo pre-historii,
        ktorej mozna bylo sie nauczyc. Choc trafilam tez na 2 pytania mega zlosliwe,
        typu 'czego dotyczyla dyrektywa 34552/97?' - te mnie zawsze powalaja na
        lopatki :))

Warunki w Londynie super- spokoj, cisza (plus sluchawki), zwykly kalkulator.
        • byly_eurokrata Re: jakie pytania na egzaminie dla administratoró 15.12.06, 06:49
          Gość portalu: Arwydd napisał(a):

"Zaczne od konca- druga czesc
          naprawde latwa, skonczylam 10min przed koncem. "

Dzieki Ci za te uwage, moze co poniektore osoby zarzucajace mi chorobliwa
          zarozumialosc wreszcie uwierza, ze jest to mozliwe ;-)
          • Gość: arise4 Re: jakie pytania na egzaminie dla administratoró IP: *.w86-212.abo.wanadoo.fr 15.12.06, 09:25
            Byly_, ja na werbala "wydalam" 31 minut i na numeryczny zostalo mi duzo czasu,
            masz racje, to sie cwiczy.
          • Gość: egoista Re: jakie pytania na egzaminie dla administratoró IP: *.upc.chello.be 15.12.06, 09:25
            ja również skończyłem przed czasem, grunt to dobra organizacja czasu, nie
            miałem z tym najmniejszych problemów, pozdrawiam
            • Gość: Beata Re: jakie pytania na egzaminie dla administratoró IP: *.kline-europe.com 15.12.06, 09:28
              Ja tez skonczylam na 9 minut przed czasem verbale + numeriki - grunt to jak
              juz bylo powiedziane TRENING.....
              • byly_eurokrata Re: jakie pytania na egzaminie dla administratoró 15.12.06, 09:50
                beata, egoista i arise: jestescie zarozumiale szuje, bo przeciez wiadomo, ze
                tych testow nie da rady rozwiac w czasie, nie mowiac o tym, zeby im podolac
                przed czasem. Brakuje przynajmniej 10 minut albo powinno byc 5 pytan mniej. To
                jest fakt i koniec! ;-)))
                • conchis Re: jakie pytania na egzaminie dla administratoró 15.12.06, 10:16
                  Oczywiscie, ze da sie rozwiazac przed czasem. Pytanie tylko - na jakim
                  poziomie. I to jest message, ktory nie do wszystkich tych, ktorzy podniecaja
                  sie tym jak wczesnie skonczyli, dociera.
                  • byly_eurokrata Re: jakie pytania na egzaminie dla administratoró 15.12.06, 10:22
                    conchis napisał:

> Oczywiscie, ze da sie rozwiazac przed czasem. Pytanie tylko - na jakim
                    > poziomie.

conchis, ryzykujac ponowne okrzykniecie zarozumialcem: na wystarczajacym
                    poziomie, bo jak pisalem, zdalem juz trzy preselekcje, wszystkie konczac przed
                    czasem i nie jestem w tym zakresie zadnym ewenementem.
                    I nie chodzi o zadne podniecanie sie tym kto szybciej, tylko o gospodarke
                    czasem, i to jest message, ktory nie do wszystkich, ktorzy nie zdazyli
                    odpowiedziec na pytania i przez to z gory nie zdali egzaminu nie dociera.
                    • conchis Re: jakie pytania na egzaminie dla administratoró 15.12.06, 10:52
                      Ojejku, rece opadaja, trzy preselekcje, wow!;-) I przeszedles tez juz jeden
                      ustny prawda?;-)
                      Zgadzam sie , ze w testach werbalnych i numerycznych chodzi o gospodarke
                      czasem. To jest oczywiste. Zgadzam sie tez, ze to mozna wycwiczyc. Tak wiec w
                      tym sensie takie wypowiedzi maja moze jakis pozytywny skutek dla ludzi, ktorzy
                      sie do konkursow przygotowuja. Wiedza, ze mozna. W czasie, a nawet i przed.
                      Cala ta dyskusja zaczela sie jednak od tego , ze ktos zaczal opieprzc jakiegos
                      innego forumowicza za to, ze nie udalo mu sie skonczyc w czasie. Po czym
                      zaczela sie licytacja na temat kto wczesniej skonczyl i jacy to jestesmy piekni
                      i inteligentni. A przeciez nie chodzi o to kto w ile czasu skonczyl ale jak
                      zdal. Nie wiem, moze na tym konkursie byly jakies super latwe pytania, moze
                      niekrorzy jakis super proste wylosowali , ale jesli nie, jesli to bylm konkurs
                      na normalnym poziomie to , jesli ktos wychodzi 10 czy 15 min przed czasem (o
                      tym zdaje sie byla mowa) to dla mnie to jest glupota.
                      • byly_eurokrata Re: jakie pytania na egzaminie dla administratoró 15.12.06, 11:02
                        tak conchis, jestem na liscie rezerwowej jedno z tych 3 konkursow, w jednym
                        zabraklo mi 1 punkta, zeby przejsc od pisemnego do ustnego, ale to byl konkurs
                        dla niemieckich nativow, wiec uwazam, ze i tak niezle mi poszlo, bo preselekcje
                        zdawalem po angielsku, ktory nie jest moim najmocniejszym jezykiem
                        3 konkurs jest w toku.
                        I teraz do Twojej uwagi:
                        jesli to bylm konkurs
                        > na normalnym poziomie to , jesli ktos wychodzi 10 czy 15

Kazdy konkurs w ostatnim czasie byl na normalnym poziomie, bo z reguly na kazdy
                        zglasza sie masa ludzi. I skoro jak pisze zdalem 3 preselekcje, to trudno mowic
                        chyba o potrojnym przypadku albo o trzykrotnie latwym konkursie.
                        Nie wiem wiec skad ta "glupota": celem preselekcji jest jej zdanie. Udalo mi
                        sie to trzykrotnie osiagnac przed czasem, I powtarzam, nie mnie jednemu. Czy
                        osiagniecie celu jest glupota???
                        • conchis Re: jakie pytania na egzaminie dla administratoró 15.12.06, 11:11
                          Ojej, pasuje, bo nie mam najmniejszej ochoty na tego rodzaju wycieczki
                          personalne. Gratuluje listy, i zycze zeby sie okazalo ze wystarczy dla Ciebie
                          jednak etatow, co teraz wydaje sie glownym zrodlem zmartwien.
                          • Gość: kapitanica Re: jakie pytania na egzaminie dla administratoró IP: *.181-78-194.adsl-static.isp.belgacom.be 15.12.06, 14:07
                            zostawta juz bylego w spokoju :)))
                  • Gość: Beata Re: jakie pytania na egzaminie dla administratoró IP: *.kline-europe.com 15.12.06, 10:49
                    to wlasnie skonczenie przed czasem daje Ci np. mozliwosc przejzenia verbali i
                    upewnienia sie co do odpowiedzi zaznaczonych.
    • amberka2 Re: jakie pytania na egzaminie dla administratoró 16.12.06, 10:50
      Nie rozuiem tego pasjonowania sie czy ktos skonczyl 10 minut przed czy " czy
      rowno z dzwnonkiem" oraz czy sie bralo udzial w pieciu czy tylko jednym
      konkrsie. Wazne jest kto przejdzie dalej.

Chodzi przeciez o to, zeby zdobyc etat. Mi wystarczylby jeden konkurs:) Nie
      musze widziec swojego nazwiska na trzech roznych listach rezerwowych.
      • Gość: aua Re: jakie pytania na egzaminie dla administratoró IP: *.cec.eu.int 18.12.06, 11:13
        A moze sie podzielimy pytaniami?
        Ja np mialam dyrektywe SEVESO i bardzo dziwne pytanie na temat ECSC (co bylo
        innowacja tego traktatu). Ponadto dwa pytania z Komitetu Regionow, ECHO,
        wiekszosc sie w sumie powtorzyla. Moze stworzymy baze danych.

• kandydat7 Re: jakie pytania na egzaminie dla administratoró 19.12.06, 12:50
          Mile uczucie byc juz po tym egzaminie.

Czesci o Unii nie wspominam tak slodko moze dlatego, ze to nie byla moja mocna
          strona. Pytania na pozor latwe, ale po przeczytaniu opcji od wybory, tak troche
          nie do konca. Z pewnoscia osoby lepiej przygotowane ode mnie nie mialy z tym
          problemu. Oczywiscie w udziale mialam slawny zakaz polowu wieloryba rekina
          sawfish i lososia co do ktorych nawet na forum nie doszlismy do porozumienia.
          Agencja Obrony, European Food Authority - czym sie zajmuje, Transeuropean
          networks (z tych prostych), Ombudsman - kto go powoluje i odwoluje, kto tropi
          defraudacje, glosy panstw czlonkowskich w PE, zespol wysp (jakis bardzo
          oddalonych czy cos w tym stylu) jakiego kraju wchodzi w sklad EU, kiedy
          wprowadzono assent procedure i co-decision plus oczywiscie wiele innych, ktore
          teraz mi umknely.

Na czesci verbalno-numerycznej oczywiscie malo czasu i nalezalo byc bardzo
          zdyscyplinowanym. Mumeryczne wydawaly sie nieskomplikowane, ale nie bede sie
          spierac jesli ktos powie, ze trudne i zakrecone. Moze jakies z haczykiem byly i
          ja nie doczytalam i tyle. Czy dla kogos latwe czy trudne byly, nieistotne,
          liczy sie, jak to juz wiele osob przede mna wspomnialo, kto je rozwiazal
          prawidlowo i przejdzie dalaj bo to raczej na czesci verbalno-numerycznej bedzie
          decydujace.

Na koniec, wielkie dziekuje wszystkim, ktorzy podzielili sie swoimi
          doswiadczeniami z egzaminu. Mam wrazenie, ze glownie pomagali sobie ludzie,
          ktorzy jeszcze nie pracuja w strukturach UE, ale to tylko moje subiektywne
          odczycia. A Ci co juz w srodku (przynajmniej niektorzy) co do ktorych wiem z
          historii forum, ze juz w srodku znalezli swoje miejsce, to tak jakby przeplyw
          informacji na zewnatrz pragneli zablokowac roznymi wywodami i sposob. Daje mi
          to troche do myslenia o konkurencji w instytucjach. I jeszcze jedna uwaga na
          marginesie: dla kogos kto nie obraca sie w srodowisku eurokratow, nie mieszka w
          Brukselii, forum bylo pewnie jedynym miejscem uzyskania info o egzaminie, jak
          sie przygotowywac etc. dlatego tym wredniejesze uznaje zachowanie
          niektorych 'psow ogrodnika' i podwojne dzieki tym ktorzy sa juz 'in' a jednak
          napisali o swoich doswiadczeniach z EPSO testem.

Pozdrawiam, zyczac wszystkim, ktorzy dobrneli do konca tego postu Wesolych
          Swiat i udanego zaluzonego odpoczynku po EPSO torturach ;-)! Czesc.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka