Dodaj do ulubionych

Radio Maryja rozlicza Owsiaka - list

05.01.10, 22:54
czy naprawde episkopatowi i biskupom nie wstyd za takie radio i
takiego wspolbrata?gratuluje im sekty ,ktora tyle lat zatruwa serca
i umysly naiwnych polakow.rydzyk zazdrosci owsiakowi zbieranych sum
pieniedzy,ktore sam chcialby zjesc jak zjadl i przepil amerykanskie
pieniadze zbierane na stocznie .gratuluje biskupom takiego
chrzescijanstwa!
Obserwuj wątek
    • lala1949 Re: Radio Maryja rozlicza Owsiaka - list 06.01.10, 23:17
      Brawo 100% racji nic dodać nic ując
      • maruda.r Re: Radio Maryja rozlicza Owsiaka - list 07.01.10, 22:44

Owsiak przez kilkanaście lat wypracował sobie opinię rzetelnego działacza
        charytatywnego - łamiąc jak zapałkę kilkanaście wieków monopolu kościoła na
        zbiórki charytatywne. I to katolickiej Polsce. To się po prostu w głowie nie mieści.

Nic dziwnego, że Caritas czy Rydzyk są oburzeni i obszczekują Owsiaka, gdzie
        tylko mogą. Ale czy ktoś im bronił być uczciwymi?

• lexus_400 Podono Wujek nawet nie ma nawet konta bankowego? 08.01.10, 17:29
          A moze to prezes PiS-u ... sam juz nie wiem :)
          • atomm Przeciez Radio Maryja nie jest katolickie....!! 11.01.10, 12:09
            A od kiedy to Radio Maryja jest katolickie??
            Nie ma raczej z katolicyzmem za duzo wspolnego...
            Wszyscy prawdziwi katolicy brzydza sie dyrektorem rydzykiem i jego
            przekretami.
    • oszolom.z.radia.maryja O Owsiaku tylko dobrze albo wcale? 06.01.10, 23:26
      przecież on żyje! Też mi autorytet który jedna rękąratuje dzieci a potem drugą zabija (poprzez deprawację lansowanie swobody totalnego luzu braku odpowiedzialności co jak zwykle kończy się przynajmniej dla kilku woodstokowiczów tragicznie)
      • quant34 Re: O Owsiaku tylko dobrze albo wcale? 07.01.10, 19:39
        oszolom.z.radia.maryja napisał:

> przecież on żyje! Też mi autorytet który jedna rękąratuje dzieci a potem drugą
        zabija (poprzez deprawację lansowanie swobody totalnego luzu braku
        odpowiedzialności co jak zwykle kończy się przynajmniej dla kilku
        woodstokowiczów tragicznie)

Bez wątpienia. A gdy jakieś normalny kibic dostanie na meczu butelką od
        kibola-chuligana, to oskarżysz o to piłkarzy? A może samą piłkę nożną?
        Przystanek Woodstock jest wielką imprezą masową. Jest oczywiste, że w masie
        kilkudziesięciu tysięcy ludzi, nie upilnujesz wszystkich i ktoś tam komuś da w
        mordę, wywali się po pijanemu, czy się zachla. Nie bardzo tylko rozumiem
        dlaczego winę za to ma ponosić Owsiak? Posługując się Twoją logiką, jeżeli
        urządzisz imprezę, powiedzmy wesele córki i ktoś na nim dostanie w gębę od
        innego pijanego gościa, to Ty go "zabiłeś". Owsiak Twoim zdaniem deprawuje?
        Czym, hasełkiem "róbta co chceta"? Naprawdę wierzysz, że poukładany człowiek
        natychmiast weźmie sztachetę do ręki i zacznie nią rozwalać ludziom głowy tylko
        dlatego, że zinterpretował hasło Owsiaka jako przyzwolenie na wszystko? Ludzie,
        którzy są skłonni łamać normy społeczne, będą je łamać bez względu na to co
        powie Owsiak. Jak chcesz się dowiedzieć co to jest deprawacja to obejrzyj
        dowolne wiadomości telewizyjne ociekające krwią ofiar morderstw, zamachów,
        eksponujące afery, korupcję, upodlenie człowieka i wszystko to, co tak widzowie
        lubią oglądać. Albo włącz sobie dowolny sensacyjny film produkcji USA, na którym
        nieodmiennie wszyscy obijają sobie mordy i do siebie strzelają. Zajrzyj do
        internetu, gdzie można obejrzeć absolutnie wszystko od stosunku faceta z kozą po
        brutalne morderstwa zarejestrowane telefonem komórkowym. Dzisiejsza młodzież to
        wszystko ogląda i przyswaja, a Ty wierzysz biedaku, że to Owsiak swoim głupawym
        hasełkiem jest w stanie kogoś zdeprawować?
        • q-ku po co mu tłumaczysz? 07.01.10, 21:17
          ma nienawiść wmontowaną w system operacyjny
      • daga_1 Re: O Owsiaku tylko dobrze albo wcale? 08.01.10, 11:51
        A byłeś kiedy na takim Przystanku? Jak nie, to nie wypowiadaj się na te tematy.
        Moja córka jeździła z przyjaciółmi, nie jest zdeprawowana to i przystanek jej
        nie zdeprawował.
      • tempus Re: O Owsiaku tylko dobrze albo wcale? 08.01.10, 13:11
        Powtarzasz bzdury stworzone przez niektórych księży. Nie rozumiesz Owsiaka i nie osmieszaj się.
      • rysiopysio Re: O Owsiaku tylko dobrze albo wcale? 08.01.10, 20:20
        oszolom.z.radia.maryja napisał:

> przecież on żyje! Też mi autorytet który jedna rękąratuje dzieci a potem drugą
        > zabija (poprzez deprawację lansowanie swobody totalnego luzu braku odpowiedzia
        > lności co jak zwykle kończy się przynajmniej dla kilku woodstokowiczów tragiczn
        > ie)

A ile osób zginęło na katolickiej imprezie w Gdańsku ?
      • franciszek18 to tak jakby obarczyc kosciół za zabitych w pielgr 08.01.10, 22:16
        pielgrzymkach. jestes na tyle głupi ze nie widzisz jak sekta ojca muchomorka okrada takich jak ty.chcesz spotkac Boga jedz na koncert, bo tam gdzie go szukasz tam go nie ma. radio ma ryja.
      • p1rat Re: O Owsiaku tylko dobrze albo wcale? 09.01.10, 16:21
        a jaką odpowiedzialność ponosi kościół katolicki za swoją dzialałność ?
        • lexus_400 Re: O Owsiaku tylko dobrze albo wcale? 09.01.10, 17:30
          Tylko przed panem bogiem :)
    • www.nasznocnik.pl Re: "Prowadzący przytaczał kwoty z rozliczenia" 07.01.10, 00:20
      Przynajmniej jest z czego przytaczać... ;->
      • gejowy.kaczucha Rydz znów ogonem na mszę dzwoni ;) 07.01.10, 13:00
        .
    • landaverde [...] 07.01.10, 07:11
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • pan_i_wladca_mx Re: Tekst sprzed roku nadal aktualny... 07.01.10, 08:48
        "Ocenia się, że na dostosowanie naszych szpitali do wymogów unijnych
        trzeba dać 14 mld złotych. WOŚP musiałby więc zbierać na ten cel jakieś 460
        lat. "

jedno pytanie, dostosowanie szpitali do wymogow unijnych to zadanie panstwa
        chyba? a nie orkiestry? czy owsiak zdeklarowal sie kiedys ze to zrobi?
        chyba jednak nie
        nie mylmy zadan orkiestry z zadaniami panstwa!
        to ze orkiestra dokupuje troche sprzetu do szpitali nie oznacza ze ma utrzymywac
        sluzbe zdrowia?

ja generalnie nie wiem czy sa jakies przekrety czy nie, srednio przemawia do
        mnie argument, ze inne kraje tego nie nasladuja, jednak jak synek znajomej lezal
        na patologii noworodka w lublinie to praktycznie pol sprzetu bylo oblepione
        serduszkami.
        widze na stronie wosp wykaz sprzetu dla kazdego miasta, lista jest imponujaca
        choc zdaje sobie sprawe ze to tylko kropla w morzu
        • maaac Re: Tekst sprzed roku nadal aktualny... 07.01.10, 09:34
          www.wosp.org.pl/jurek//comment/1233218073
          Koszty Przystanku Woodstock są jawne, tak samo jak całe finanse
          Orkiestry. Dane są udostępnione w taki sposób, że wiele fundacji im
          do pięt nie dorasta pod względem szczegółowości. Wszyscy
          zainteresowani, o ile dla nich prawda jest ważniejsza od kłamstw,
          mogą się z nimi zapoznać. Mogą je też porównać z publikowanymi przez
          inne fundacje. Zwłaszcza z tymi, które mogą utrzymywać pracowników z
          innych funduszy, z których nie muszą się rozliczać. Z takimi co w
          sposób naturalny promocję mają bezpłatną.
          • lexus_400 Koszty zbiorki na Stocznie tez byly jawne? 07.01.10, 19:52
            Wujek Tadek zebral tego circa PLN 160 mln! Nikt nie wie na
            pewno co sie z tymi pieniedzmi stalo, ale jest dosc mocno
            prawdopodobne, ze jego prawa ronczka ojciec Jan Król
            (nazywany "kasjerem radia") zainwestował przez pośrednika w giełdową
            spółkę ESPEBEPE ze Szczecina, której upadłość ogłoszono w 2002 r.
            Radio Maryja zgromadziło od 600 tysięcy do miliona świadectw,
            których cena jednostkowa wahała się od 60 do 160 zł. Te informacje
            częściowo potwierdziło stanowisko warszawskiej Prowincji
            Redemptorystów. Sprawą powinny zająć się organy ścigania - tak by
            sie stalo w panstwie Prawa i Sprawiedliwosci :)
            • maaac Re: Koszty zbiorki na Stocznie tez byly jawne? 07.01.10, 23:35
              Nie wiem i średnio mnie to obchodzi co z nimi Rydzyk zrobił. Nie ja dawałem
              kasę, więc niech się martwią ci, którzy nie wiedzą co się stało z ich pieniędzmi.

Wkurza mnie tylko jak pewne osoby powtarzają łatwo weryfikowalne kłamstwa.
              • szampans Re: Koszty zbiorki na Stocznie tez byly jawne? 08.01.10, 04:37
                Na stocznie dalem 1 600 FF. Zbierano do tekturowego pudla. Kazdy
                dawal ile mogl, czyli jak najwiecej. Kto we Francji mogl wowczas
                pomyslec o braniu jakiegokolwiek kwitu? Wszyscy moi znajomi, ktorzy
                wtedy dawali, dzis pogoniliby zbierajacych psami. Nie dadza rodakom
                juz NIGDY chocby zlamanego centima. Ja tez NIGDY NIE DAM.

Skoro Kosciol nie potrafil zagwarantowac spozytkowania tych naprawde
                ogromnych sum na stocznie, a polska prokuratura nie dobrala sie
                Rydzykowi do d..., to o czym tu mowic ?
                Mam wrazenie, ze bylo tego znacznie wiecej, niz sie mowi. Polacy
                mieszkajacy za granica nie szczedzili grosza. Cala Polonia az
                wrzala, chcac stocznie ratowac. Stoczniowcy nie dostali z tego
                ABSOLUTNIE NIC. Ale wcale mi ich nie zal, kiedy widze, ze oskarzaja
                wszystkich, procz Rydzyka. Maja za swoje. Tylko uczciwych Polakow,
                tych zyjacych w biedzie, mi zal.
              • hieronim_kowalski Nie ty dawałeś kasę na Owsiaka 08.01.10, 09:27
                Nie ty dawałeś kasę na Owsiaka, więc niech się tym interesują osoby,
                które dawały. Wkurza mnie tylko jak pewne osoby powtarzają łatwo
                weryfikowalne kłamstwa.
                • maaac Re: Nie ty dawałeś kasę na Owsiaka 08.01.10, 10:01
                  Skąd wiesz komu i co dawałem, prócz tego co sam deklaruję?
                  Gdzie skłamałem? No?
                  • lexus_400 Re: Nie ty dawałeś kasę na Owsiaka 08.01.10, 15:02
                    A kto i gdzie mowi, ze jakoby skłamałes? Nie dziwi Cie, ze tak
                    powazne ilosci pieniedzy z nielegalnie zorganizowanej zbiorki
                    po prostu wyparowaly?
                    • maaac Re: Nie ty dawałeś kasę na Owsiaka 08.01.10, 15:25
                      > A kto i gdzie mowi, ze jakoby skłamałes?
                      Post wyżej, będący aluzją do mojego postu.

> Nie dziwi Cie, ze tak powazne ilosci pieniedzy z nielegalnie
                      >
                      zorganizowanej zbiorki po prostu wyparowaly?

Nie. Nie dziwi. :))))))). Jak się powierza swoje pieniądze tego
                      typu osobie, to nie trzeba się dziwić, że potem się ona z nich nie
                      rozlicza.

Dziwi mnie co innego - ludzka naiwność, skleroza, nie umiejętność
                      wyciągania wniosków? Ot mamy dwóch panów biorących pieniądze w
                      publicznych zbiórkach. Robią to już od lat. Możemy zobaczyć jakie
                      sa "owoce" działalności jednego i drugiego pana. Każdy na własną
                      rękę może ocenić. Na podstawie tego niech sam decyduje, komu
                      powierzając pieniądze lepiej uczyni. Jak to zrobi, a potem pieniadze
                      nie trafią tam gdzie się spodziewał to powinien mieć pretensję TYLKO
                      do siebie.
                      • lexus_400 Re: Nie ty dawałeś kasę na Owsiaka 08.01.10, 15:30
                        No widze, ze i Ty wreszcie dochodzisz do prawidlowych konkluzji.
                        Owsiak dziala tam gdzie chory aparat PRL-bis jak zwykle zawodzi
                        podatnikow. Natomiast wujek Rydzyk jest zwyklym oszustem i
                        nawet dzieci w podstawowce to widza ... jak myslisz, czy w normlnie
                        dzialajacym panstwie wujek bylby zapuszkowany?
                        • maaac Re: Nie ty dawałeś kasę na Owsiaka 08.01.10, 15:49
                          :)
                          > No widze, ze i Ty wreszcie dochodzisz do prawidlowych konkluzji.
                          Ależ my się różnimy nie oceną działalności tego Pana, ale tym co
                          należy z tym faktem zrobić. Jak rozumiem, uwazasz, że powinno się go
                          pociagnąć do odpowiedzialności. Ja osobiście uważam, że dorośli
                          ludzie powinni wiedzieć co robią, ze swoimi pieniędzmi.

> Owsiak dziala tam gdzie chory aparat PRL-bis jak zwykle zawodzi
                          > podatnikow.
                          To nie jest PRL-bis - bo to by sugerowało pozytywną przerwę i powrót
                          do jakiś negatywnych - PRLowskich zachowań. IMHO niczego takiego nie
                          było. Nasza służba zdrowia dalej w sporej części żyje w PRLu. Sporo
                          się zmieniło, bo już ktoś kogo stać może uczciwie za swoje leczenie
                          płacić. Jednak dalej wielu ludzi uważa, że "należy mi się". Zresztą
                          to jest głębszy temat.

> Natomiast wujek Rydzyk jest zwyklym oszustem i nawet dzieci
                          > w podstawowce to widza ... jak myslisz, czy w normlnie dzialajacym
                          > panstwie wujek bylby zapuszkowany?
                          A wiesz - nie jestem pewien. Czy naprawdę KAZDA zbiórka publiczna
                          musi być kontrolowana przez państwo? Czy raczej nie podzielić je na
                          takie, gdzie państwo gwarantuje kontrolę nad ich uczciwością, w
                          zamian wymagajac określonej biurokracji. Oraz takie, które obchodzą
                          się BEZ państwowej kontroli, maja przez to niższe
                          koszty "administracyjne" ale i ich uczciwość opiera się tylko
                          na "słowie honoru" zbierających.
                          • lexus_400 Re: Nie ty dawałeś kasę na Owsiaka 08.01.10, 16:10
                            Nasza służba zdrowia dalej w sporej części żyje w PRLu.

Bo taka jest kondycja psychiczna wiekszej czesci spoleczenstwa i
                            takowez oczekiwania tejze czesci spoleczenstwa. W calej 20-to
                            letniej historii tego chorego produktu z Magdalenki (jakim niestety
                            jest PRL-bis) tylko raz byla szczera chec reformy sluzby zdrowia
                            zainicjowana przez gabinet Buzka. Dzisiaj kazdy wie, ze ten stan nie
                            moze dlugo trwac, ale o dziwo nikt nic nie robi. Tusk zapowiadal
                            zmiany, ale co z tego?

Czy naprawdę KAZDA zbiórka publiczna musi być kontrolowana przez
                            państwo?

Kazda zbiórka publiczna powinna być rejestrowana w odpowiedni sposob
                            i w efekcie kontrolowana. Podobnie jak kazdy organizacja koscielna
                            powinna posiadac ksiegi fiskalne i jesli prowadzi dzialanosc
                            gospodarcza to powinna placic podatki. A co w tym zlego?
                            • maaac Re: Nie ty dawałeś kasę na Owsiaka 08.01.10, 16:26
                              > Nasza służba zdrowia dalej w sporej części żyje w PRLu.
                              >
                              > Bo taka jest kondycja psychiczna wiekszej czesci spoleczenstwa i
                              > takowez oczekiwania tejze czesci spoleczenstwa. W calej 20-to
                              > letniej historii tego chorego produktu z Magdalenki (jakim
                              > niestety jest PRL-bis) tylko raz byla szczera chec reformy sluzby
                              > zdrowia zainicjowana przez gabinet Buzka. Dzisiaj kazdy wie, ze
                              > ten stan nie moze dlugo trwac, ale o dziwo nikt nic nie robi. Tusk
                              > zapowiadal zmiany, ale co z tego?
                              Buzek jest tez "produktem Magdalenki". Błąd - "Magdalenka" nie ma
                              nic do rzeczy. Nawet jakby zamiast Magdalenki była by ogólna
                              rzeź "komunistów" komunizm by w ludziach przetrwał. To ten "ukryty"
                              komunizm w wielu ludziach powoduje taki, a nie inny wygląd służby
                              zdrowia.
                              Kolejne rządy tak naprawde nic nie robią w tym względzie bo się boją
                              narazić w większości socjalistycznemu polskiemu społeczeństwu. A jak
                              głęboko wszedł w umysły ludzi zaraz ci pokażę.

> Kazda zbiórka publiczna powinna być rejestrowana w odpowiedni
                              > sposob i w efekcie kontrolowana. Podobnie jak kazdy organizacja
                              > koscielna powinna posiadac ksiegi fiskalne i jesli prowadzi
                              > dzialanosc gospodarcza to powinna placic podatki. A co w tym
                              > zlego?
                              Ależ nic. Ale przejmowanie przez państwo odpowiedzialności za
                              myślenie przez ludzi - czy można zaufać tej fundacji czy nie jest
                              elementem socjalizmu. :) Ot wyszło, że i Ty, akurat w tym względzie
                              jesteś nim skażony :).
                              Prowadzenie jawnych finansów przez kościoły powinna wynikac z czegoś
                              innego niż prawo państwowe - z poczucia wiernych, że powinni być
                              odpowiedzialni za finanse swojego kościoła. No a nie ma
                              odpowiedzialności bez wiedzy jak one wyglądaja.
                              • lexus_400 Re: Nie ty dawałeś kasę na Owsiaka 08.01.10, 16:48
                                PRL-bis jako chory produkt Magdalenki nie wyraza sie faktem braku
                                rzeźi "komunistów". Jakich komunistow? Byl to stek roznych
                                karierowiczow i skundlonych aparatczikow, ktorzy mieli tyle do
                                komunizmu co obecnie kr-k ma do religii katolickiej. Fiasko
                                Magdalenki to skomplikowany temat, ale fakt ze PRL-bis dalej tkwi w
                                makowkach milionow ludzi jest oczywisty. Znacznej czesci Polakom do
                                dzis sie "cos nalezy" od panstwa. Ta dalej znaczna grupa ludzi do
                                dzis wierzy w obowiazek "opiekunczosci" panstwa.

Prowadzenie jawnych finansów przez kościoły powinna wynikac z
                                czegoś innego niż prawo państwowe.

Czyli kr-k powinien byc jakims suwerennym tworem podleglym jedynie
                                Watykanowi? Sam fakt, ze czarni nie musza placic podatkow od
                                dochodow z dzialalnosci gospodarczej jest niezgodny z konstytucja!
                                • maaac Re: Nie ty dawałeś kasę na Owsiaka 09.01.10, 09:36
                                  > PRL-bis jako chory produkt Magdalenki nie wyraza sie faktem braku
                                  > rzeźi "komunistów".
                                  No to czym? Dogadanie się z partyjnymi aparatczykami to źle, wyrzynanie ich (nie
                                  koniecznie w sensie dosłownym, to może być pozbawianie majątków, jakieś sądy itp
                                  przy pomocy "rewolucyjnego sądownictwa") też źle? Więc czego byś chciała? No czego?

> Byl to stek roznych karierowiczow i skundlonych aparatczikow,
                                  > ktorzy mieli tyle do komunizmu co obecnie kr-k ma do religii
                                  > katolickiej.
                                  Prawda no i co z tego? Komunizm tkwił w ludziach, w Tobie też tkwi. Ty jednak
                                  czepiasz się "Magdalenki" o co? Potrafisz to sprecyzować? O co masz pretensje?
                                  Czego byś chciała?

> Magdalenki to skomplikowany temat, ale fakt ze PRL-bis dalej tkwi w
                                  > makowkach milionow ludzi jest oczywisty. Znacznej czesci Polakom do
                                  > dzis sie "cos nalezy" od panstwa. Ta dalej znaczna grupa ludzi do
                                  > dzis wierzy w obowiazek "opiekunczosci" panstwa.
                                  Przecież Ty też tak sądzisz. Wystarczy poczytać Twoje posty. Jednym z przejawów
                                  tej "opiekuńczości" jest przecież tzw. "bezpłatna służba zdrowia".

> Prowadzenie jawnych finansów przez kościoły powinna wynikac z
                                  > czegoś innego niż prawo państwowe.

>
                                  > Czyli kr-k powinien byc jakims suwerennym tworem podleglym jedynie
                                  > Watykanowi? Sam fakt, ze czarni nie musza placic podatkow od
                                  > dochodow z dzialalnosci gospodarczej jest niezgodny z konstytucja!

Powoli, powoli... Co innego prowadzenie zbiórek, co innego działalność
                                  gospodarcza. Na razie mówiliśmy o prowadzeniu zbiórek. Uważam, że państwo nie
                                  musi się do nich wtrącać. Co innego sprawy gospodarcze. Tu też obowiązek
                                  prowadzenia jawnej księgowości / i ewentualnego opodatkowania ich nie ma wynikać
                                  z faktu "że kościół też" ale z faktu równości wszelkich podmiotów gospodarczych.

Co do "płacenia podatków" to też powinno być inaczej. Nie ważne kto i z czego ma
                                  dochody, ważne na co je przeznacza. Jeśli na to co i tak "wydało by" je państwo
                                  - służba zdrowia, obronność, bezpieczeństwo codzienne, szkolnictwo, konserwacja
                                  zabytków itp. (można dyskutować o zakresie tych dziedzin) to nie powinien płacić
                                  z tych pieniędzy podatku. Proste i oczywiste? Przeznacza je na własną
                                  konsumpcję? To niech płaci! I płaci obojętnie czy to jest jakiś kapitalista,
                                  dziennikarz, ksiądz, rabin czy mułła.
            • donskar Re: Koszty zbiorki na Stocznie tez byly jawne? 09.01.10, 11:40
              a dlaczego tak sie nie stalo w Panstwie Platformy Obywatelskiej?
          • landaverde Re: Tekst sprzed roku nadal aktualny... 08.01.10, 05:21
            maaac napisał:
            > Koszty Przystanku Woodstock są jawne, tak samo jak całe finanse
            > Orkiestry. Dane są udostępnione w taki sposób, że wiele fundacji im
            > do pięt nie dorasta pod względem szczegółowości. Wszyscy
            > zainteresowani, o ile dla nich prawda jest ważniejsza od kłamstw,
            > mogą się z nimi zapoznać ...

Skoro tak to to proszę uprzejmie podać i podliczyć wszystkie wydatki związane
            z organizacją finałów WOŚP. Skoro koszty są jawne to zapewne nie sprawi ci
            trudności zsumować wydatki lokalnych samorządów, publicznego radia i telewizji
            oraz tzw. "partnerów" finału WOŚP, którymi są spółki skarbu państwa lub z
            udziałem skarbu państwa. To zapewne masz masz na myśli pisząc o "innych
            funduszach, z których nie muszą cię rozkliczać"
            i które "w sposób
            naturalny promocję mają bezpłatną"
            ?
            • lmblmb do 10% 08.01.10, 08:39
              landaverde napisał:

> Skoro tak to to proszę uprzejmie podać i podliczyć wszystkie wydatki związane
              > z organizacją finałów WOŚP.

O ile dobrze pamiętam, w statusie fundacji jest zapis, że do 10% przychodów
              można przeznaczyć na te właśnie "finały WOŚP".
              • landaverde Re: do 10% 08.01.10, 09:10
                A mógłbyś łaskawie przytoczyc ten status? Od pewnego czasu na ich stronie
                jest tylko jego fragment...
              • maaac Nie ma co dyskutować z kłamcą. 08.01.10, 09:22
                Kolega l. to rasowy kłamca. Wpierw cytując podaje konkretną kwotę,
                która jakoby była kosztami przystanku Woodstock wydanymi przez
                fundację. Kwotę którą można sprawdzić w dokumentacji fundacji.

Potem już o tym "zapomina" o czym pisał przytaczając cytat. Nagle
                zaczyna interesować się całościowymi kosztami zbiórki, które
                doskonale wie, że z jednej strony są niemożliwe do policzenia, a z
                drugiej strony nie zapewniają jedynie "reklamę" samej zbiórki ale
                i "ludową rozrywkę" organizowaną zarówno przez miasta jak i przez
                stacje RiTV również z innych lub całkiem "bez okazji". Jakoś kolega
                l. zupełnie się nie troszczy o pieniądze wydawane w identyczny
                sposób z okazji Nowego Roku, różnych świąt państwowych, "dni"
                miasta, okolic czy np takiej okazji jak Noc Świętojańska, przy
                których jednak nic się od ludzi nie zbiera.
                • landaverde Nie ma co dyskutować z kłamaaacą 08.01.10, 10:18
                  maaac napisał:

> Kolega l. to rasowy kłamca. Wpierw cytując podaje konkretną kwotę,
                  (...)
                  > Potem już o tym "zapomina" o czym pisał przytaczając cytat. Nagle
                  > zaczyna interesować się całościowymi kosztami zbiórki, które
                  > doskonale wie, że z jednej strony są niemożliwe do policzenia,

Niczego maaaciołku nie zapominam - interesują mnie i jedne, i drugie koszty.
                  Ty zaś sam sobie przeczysz skoro najpierw piszesz, że koszty są jawne i można
                  się z nimi zapoznać, a teraz twierdzisz, ze są "niemożliwe do
                  policzenia"
                  .

Koszty WOŚP to nie tylko te deklarowane przez Owsiaka, o czym doskonale wiesz
                  i o czym mówi cytowany przeze mnie artykuł. Niczego przecież w nim nie
                  zmieniałem, zacytowałem go w całości a teraz mi oczywiście "wycieło", mimo że
                  żadnego prawa ani regulaminu nie złamałem. Nic to - zacytuję ponownie.

Proszę bardzo - zweryfikuj podane liczby i podlicz koszty Orkiestry, zamiast
                  kombinowac jak koń pod górę.
                  • maaac Re: Nie ma co dyskutować z kłamaaacą 08.01.10, 10:38
                    > Niczego maaaciołku nie zapominam - interesują mnie i jedne, i
                    > drugie koszty.
                    Wystarczy przeczytać co i gdzie interesuje l. Na tym własnie
                    polegają jego kłamstwa.

> Ty zaś sam sobie przeczysz skoro najpierw piszesz, że koszty są
                    > jawne i można się z nimi zapoznać, a teraz twierdzisz, ze są
                    > "niemożliwe do policzenia".
                    Tu też można sprawdzić kiedy i o jakich kosztach piszę jako jawnych
                    i sprawdzalnych, a kiedy o kosztach niemożliwych do oszacowania. Tu
                    tez widac na czym polegaja kłamstwa l.

> Koszty WOŚP to nie tylko te deklarowane przez Owsiaka, o czym
                    > doskonale wiesz i o czym mówi cytowany przeze mnie artykuł.
                    Oczywiście wystarczy przeczytać że pisze o dwóch rodzajach kosztów
                    którymi l. manipuluje w zalezności od tego, które dla niego są
                    wygodne w danej chwili. Wystarczy poczytać kolejne posty by
                    zrozumieć mechanizm kłamstwa.

> Niczego przecież w nim nie zmieniałem, zacytowałem go w całości a
                    > teraz mi oczywiście "wycieło", mimo że żadnego prawa ani
                    > regulaminu nie złamałem. Nic to - zacytuję ponownie.
                    Też jestem zły że wycieli ci powtarzanie cudzych kłamstw, pod
                    którymi się podpisujesz.

> Proszę bardzo - zweryfikuj podane liczby i podlicz koszty
                    > Orkiestry, zamiast kombinowac jak koń pod górę.
                    Nie To TY podaj na podstawie jakich danych autor tego tekstu podał
                    te koszty.

PS. No i gratuluje tradycyjnego kłamliwego pominięcia reszty mojego
                    postu mówiącego o tym że koszty "niepoliczalne" towarzyszące
                    Orkiestrze pojawiają się i przy okazji innych wydarzeń - przy
                    których jednak płaczu twojego i cytowanego przez ciebie pana nie
                    słychać, chociaż nalezało by traktowac w waszym ujęciu jako "czystą
                    stratę" bo z WOŚP są chociaż jakies pieniądze na leczenie.
                    • landaverde Re: Nie ma co dyskutować z kłamaaacą 08.01.10, 10:45
                      Maaaciołku, idioto, fakty to jest to co jest, a nie to co się tobie wydaje,
                      albo co byś chciał żeby było. Naprawdę wydaje ci się, ze wmówisz komus swoją
                      intrpretację tego co kazdy może sobie sam przeczytac? Ocknij się kretynie.
                      • maaac Potwierdziłeś po raz kolejny to, co wiem od dawna. 08.01.10, 11:17
                        Jesteś wyrafinowanym kłamcą i chamem.

Chamstwo właśnie wyszło. Przedtem wychodziły kłamstwa. Każdy może
                        porównać to co piszesz i to co potem twierdzisz, że pisałeś.

Dla mnie temat jest skończony.
                        EOT
                        • landaverde Potwierdziłeś po raz kolejny to, co wiem od dawna 08.01.10, 11:46
                          Maaciołku, skoro stwierdzenie faktu, że jesteś idiotą i przekręcenie twojego
                          nicku nazywasz chamstwem to przyjmuję to za komplement! Naprawdę sprawia mi
                          ogromną satysfakcję, że nawet TY jesteś w stanie zarzucić mi jedynie takie
                          uchybienia. ;-)

> Każdy może porównać to co piszesz i to co potem twierdzisz, że pisałeś.
                          Święte słowa, każduy może równiez porównać to sobie z tym co ty na ten temat
                          wydziwiasz.

Dla mnie jesteś skończony, tak intelektualnie, jak i moralnie. Szalom maaaca.
                          • maaac Re: Potwierdziłeś po raz kolejny to, co wiem od d 08.01.10, 12:10
                            landaverde napisał:

> Maaciołku, skoro stwierdzenie faktu, że jesteś idiotą i
                            > przekręcenie twojego nicku nazywasz chamstwem to przyjmuję to za
                            > komplement! Naprawdę sprawia mi ogromną satysfakcję, że nawet TY
                            > jesteś w stanie zarzucić mi jedynie takie uchybienia. ;-)
                            Kłamiesz po raz kolejny. Zarzucam ci znacznie więcej i w zakresie
                            kultury osobistej i w zakresie mijania się z prawdą. Wystarczy
                            poczytać Twoje i moje posty.

> > Każdy może porównać to co piszesz i to co potem twierdzisz, że
                            >> pisałeś.
                            > Święte słowa, każduy może równiez porównać to sobie z tym co ty na
                            > ten temat wydziwiasz.
                            I prosze bardzo.

> Dla mnie jesteś skończony, tak intelektualnie, jak i moralnie.
                            > Szalom maaaca.
                            No cóż. Jeżeli ktoś kłamcy wykazuje kłamstwo i robi to powołując się
                            na KONKRETNE argumenty to musi to tego kłamcę naprawdę mocno
                            zdnerowac. Jak chamowi wypomni chamstwo to chama tez to musi
                            zdenerwowac. Ja tam się opiniami chama i kłamcy nie będę przejmował.

W dodatku głupca, któremu się ubzdurało, że obrazi mnie lub coś
                            przekaże życząc mi w języku Jezusa pokoju.

EOT zarówno tematu jak i dalszej dyskusji. Znów udało ci się
                            sprowadzić ją do ulubionego dla Ciebie rynsztoka.
                            • landaverde Re: Potwierdziłeś po raz kolejny to, co wiem od d 08.01.10, 12:45
                              Człowieku, najpierw wymyślisz sobie co twoim zdaniem oponent ma na myśli,
                              a potem krytykujesz to co ci się tam ubzdurało. Każdy kto zada sobie trud
                              przeczytania twoich wpisów bez trudu to zauważy, oczywiście z wyjątkiem
                              ciebie samego. Postępujesz tak już rutynowo - cyniczny sofizm stał się w
                              twoim przypadku już chyba nawykiem i chyba naprawdę wierzysz w to co
                              piszesz! Być może więc jest to cecha nabyta, ale uprawnia mnie do
                              stwierdzenia, po raz kolejny, że jesteś naprawdę klinicznym idiotą. Bez
                              obrazy.

Tak czy inaczej jak zwykle zamiast merytorycznej dyskusji na temat mamy
                              kolejny przykład twojego sofizmu i udowadniania jakichś wymyślonych przez
                              ciebie bredni nt wypowiedzi oponenta, a gdy i w tym miejscu potykasz się o
                              własne nogi - oskarżasz oponenta o chamstwo. Jakby takie przekomarzania i
                              zarzuty zmieniały cokolwiek w dziedzinie faktów! Człowieku, ciebie nie
                              można po prostu brać poważnie!

maaac napisał:

> W dodatku głupca, któremu się ubzdurało, że obrazi mnie lub coś
                              > przekaże życząc mi w języku Jezusa pokoju.

Idioto, a skąd przypuszczenie, że chciałem cię tym obrazić? Tobie naprawdę
                              odbiło. Życzyłem ci na odchodne pokoju i krzyżyk ci na drogę. Ciao.
                          • rysiopysio @landaverde - schamiałeś ostatnio strasznie 08.01.10, 20:31

• maaac Nie ostatnio. On ma tak od zawsze jak brak mu 09.01.10, 09:41
                              argumentów. :(
                              • landaverde maacuś, ty jak zwykle źdźbła w cudzym oku szukasz 11.01.10, 06:30
                                I kto to pisze? Człowiek, który zamiast rzeczowo odpowiedzieć na merytorycznie
                                postawione argumenty wyzywa ludzi od komuchów, po czym twierdzi, że
                                napisał 'lewicowiec'...

Jakie ty maaaca możesz mieć argumenty? Że np dwa razy dwa to nie cztery, jeśli
                                wynik zapisać w systemie binarnym? Inne tego typu rewelacje?
              • maaac Re: do 10% 08.01.10, 10:00
                "Zaginiony" statut WOŚP:

s.wosp.org.pl/Files/statut_fundacji_wosppdf.pdf
                Nie ma tam wpisu o 10%.
                • landaverde Re: do 10% 08.01.10, 10:26
                  > "Zaginiony" statut WOŚP:

Znalazł się? Świetnie! W zeszłym roku można było na stronie WOŚP przeczytać
                  jedynie "wyciąg" ze statutu - 2 punkty. ;-)

> Nie ma tam wpisu o 10%.

Teraz już nie ma - i dobrze, bo nie był zgodny z prawem.
            • minkat Re: Tekst sprzed roku nadal aktualny... 08.01.10, 23:51
              Zapukaj do Caritasu i spytaj gdzie jest kasa z smsow dla ofiar tsunami i
              dlaczego ofiary tsunami jeszcze calosci nie dostaly.

A i czy moga ci udostepnic wlasne rozliczenia finansowe.
              • landaverde Re: Tekst sprzed roku nadal aktualny... 11.01.10, 06:34
                minkat napisała:

> Zapukaj do Caritasu i spytaj gdzie jest kasa z smsow dla ofiar tsunami i
                > dlaczego ofiary tsunami jeszcze calosci nie dostaly.

A co ma piernik do wiatraka? Jak wiesz coś na ten temat - to proszę barzo,
                podziel się informacjami.

> A i czy moga ci udostepnic wlasne rozliczenia finansowe.
                Wystarczy skorzystać z google.com.
        • landaverde Re: Tekst sprzed roku nadal aktualny... 08.01.10, 08:17
          pan_i_wladca_mx napisała:
          > nie mylmy zadan orkiestry z zadaniami panstwa!

Ano własnie! Przecież na zakupy sprzętu medycznego rząd już raz podatki
          zebrał, więc do czego potrzebny nam Owsiak? I dlaczego otrzymuje oprawę
          publicznych mediów za publiczne pieniądze, dofinansowanie z pieniędzy
          samorządów i wpłaty ze spółek skarbu państwa? Czy nie prościej i taniej byłoby
          te pieniądze przeznaczyć wprost na sprzęt i "dzieciaczki", a zaoszczędzić
          pieniędzy ofiarodawcom? Skąd takie wyjątkowe traktowanie przez władze
          publiczne tego "najbardziej radosnego zbieracza podatków", jak Jerzego Owsiaka
          nazwał Jakub Wygnański?

> jak synek znajomej lezal na patologii noworodka w lublinie to praktycznie
          > pol sprzetu bylo oblepione serduszkami.

Żeby się nie powtarzać - czytaj tutaj:
          forum.gazeta.pl/forum/w,904,105244954,105360507,Re_Tekst_sprzed_roku_nadal_aktualny_.html
          • lmblmb Re: Tekst sprzed roku nadal aktualny... 08.01.10, 08:43
            landaverde napisał:

> pan_i_wladca_mx napisała:
            > > nie mylmy zadan orkiestry z zadaniami panstwa!
            >
            > Ano własnie! Przecież na zakupy sprzętu medycznego rząd już raz
            > podatki zebrał, więc do czego potrzebny nam Owsiak?

Owsiak zbiera pieniądze na sprzęt medyczny.

> I dlaczego otrzymuje oprawę publicznych mediów za publiczne
            > pieniądze, dofinansowanie z pieniędzy samorządów i wpłaty ze
            > spółek skarbu państwa?

Bo publika uważa, że Owsiak wykonuje dobrą pracę.

> Czy nie prościej i taniej byłoby te pieniądze przeznaczyć wprost
            > na sprzęt i "dzieciaczki",

Trafiłeś w sendo sprawy: prywatne inicjatywy są zawsze bardziej oszczędne od
            państwowej administracji, stąd taniej jest zostawić Owsiaka ze swoim zbieractwem.

> Skąd takie wyjątkowe traktowanie przez władze
            > publiczne tego "najbardziej radosnego zbieracza podatków",

Z jego wyjątkowości w Polsce. Nie ma takich ludzi, którzy są w stanie, robiąc
            coś dobrego, być wzorem dla nieco niedostosowanych. Stąd również złość Kościoła
            katolickiego, bo zabiera mu wiernych.-
            • landaverde Re: Tekst sprzed roku nadal aktualny... 08.01.10, 09:07
              Czy ty rozumiesz co piszesz?

lmblmb napisał:

> Owsiak zbiera pieniądze na sprzęt medyczny

- na który państwo już zebrało...

> publika uważa, że Owsiak wykonuje dobrą pracę'

Bo państwo 'darmowo' pompuje go w telewizji.

> Trafiłeś w sendo sprawy: prywatne inicjatywy są zawsze bardziej oszczędne od
              > państwowej administracji,

I to dlatego państwo do niego dokłada?

> stąd taniej jest zostawić Owsiaka ze swoim zbieractwem.

Wydawanie na tę hucpę publiczych pieniędzy nazywasz "zostawieniem Owsiaka
              ze swoim zbieractwem"

> Z jego wyjątkowości w Polsce.

Rzeczywiście, jego pompują wyjakowo.

> Nie ma takich ludzi, którzy są w stanie, robiąc coś dobrego, być wzorem dla
              nieco niedostosowanych.

Ba, Owsiak dowodem, że przy 'darmowej' promocji w telewizji byle durnia można
              wylansować na "wzorzec".

> Stąd również złość Kościoła katolickiego, bo zabiera mu wiernych.

Złość? Zabiera?? Ci "wierni" przez lata organizowali mu finały, jak i
              najwięcej ofiarowują, nie przestając pozostawać wiernymi.

Zaś Caritasowi on zwyczajnie powiewa - wg ich wypowiedzi "w dobroczynności
              jest wystarczająco miejsca dla każdego".
              • november84 Na ile trzeba być ograniczonym??? 08.01.10, 09:54
                Jak bardzo trzeba być ograniczonym, by z powodu własnego wewnętrznego jadu i zawiści krytykować akcję, która jakby nie było przynosi ogromne korzyści? Co z tego, że Owsiak i Fundacja ma z tego pieniądze? Aż tak Ci to przeszkadza? Prawda jest taka, że w wielu szpitalach, gdyby nie ten sprzęt, nie udało by się uratować życia lub zdrowia wielu istot ludzkich! Czy aż tak Twoje marne grosze (choć nie sądzę byś cokolwiek na Orkiestrę dawał)są ważne w porównaniu z tym, jaki to odnosi ogólny skutek? Co z tego, że płacimy w podatkach na służbę zdrowia, jak większość i tak g. z tego ma, a od kilkudziesięciu złotych, czy nawet paru groszy nie zbiednieje nikt. Co z tego, że takie akcje podnoszą solidarność społeczną? Nie ważne, że za granicą nam tej akcji zazdroszczą. Liczy się tylko to, że nie da się rozliczyć 100% działalności Orkiestry. Dla mnie Owsiak i Fundacja może dostawać i ćwierć tego co zebrane, bo tych 3/4 z jednego Finału Polska służba zdrowia nie wygospodarowała by przez lata. Nie potrafisz tego dostrzec? "Owsiak zbiera na sprzęt, na który państwo już dało" G. dało. Widzisz gdzieś ten sprzęt? Nie rozumiem czemu państwo nie miałoby dokładać Owsiakowi skoro z państwowej kasy szły środki na świątynię opatrzności (celowo małą literą). Jakim prawem? Co z tego, że jest promowany w publicznej telewizji za publiczne pieniądze? Kościół także a do tego nie płaci podatków. Żal Ci tyłek ściska..."polaczku"
                • landaverde Kolejna, która czytac nie umie... 08.01.10, 10:31
                  november84 napisała:
                  > Jak bardzo trzeba być ograniczonym, by z powodu własnego wewnętrznego jadu i
                  > zawiści krytykować akcję, która jakby nie było przynosi ogromne korzyści?
                  itd.

Kobieto, a przynosi korzyści? Jakim kosztem? To jest istotne - cała reszta "to
                  przesądy światło ćmiące".
                  • 099max Re: Kolejna, która czytac nie umie... 08.01.10, 12:05
                    landaverde życzyłbym sobie aby sekta tzw >kosciół
                    katolicki<;>caritas< publikowały i rozliczały się ze swoich zbiórek
                    tak jak to robi wośp.
                    Spórz w oczęta dr dyr Rydzyka i spytaj się co zrobił ze swoimi
                    zbiórkami,czy rozliczył się z pieniędzy i świadectw,które zbierał
                    kiedyś.
                    Twój mentor jakoś nie może także przedstwić rozliczenia finansowania
                    swego imperium radio + tv choć zobowiązuje do tego prawo tego
                    chorego państwa.
                    Osobiście dam kasę w niedzielę na wośp bez obaw,a Ty jak wolisz
                    przekaż na dr dyr Rydzyka lub >caritas< lub >kościół katolicki< może
                    dadzą ci pokwitowanie to odliczysz sobie z podatku!!Pozdrawia durny
                    polaczek oszołom,prawdziwego polaczka katola
                    • landaverde Re: Kolejna, która czytac nie umie... 08.01.10, 13:10
                      099max napisał:

> landaverde życzyłbym sobie aby sekta tzw >kosciół
                      > katolicki<;>caritas< publikowały i rozliczały się ze swoich zbiórek
                      > tak jak to robi wośp.

Wygoogluj: 'INFORMACJA DODATKOWA DO SPRAWOZDANIA FINANSOWEGO CARITAS'.

> Spórz w oczęta dr dyr Rydzyka i spytaj się co zrobił ze swoimi
                      > zbiórkami,czy rozliczył się z pieniędzy i świadectw,które zbierał
                      > kiedyś.

Odpowiedź na to pytanie jest, o ile mi wiadomo, na stronach RM. Sam sobie
                      zresztą patrz w oczy Rydzyka i pytaj.

> Twój mentor jakoś nie może także przedstwić rozliczenia finansowania
                      > swego imperium radio + tv choć zobowiązuje do tego prawo tego
                      > chorego państwa.

Primo - rozczarowanie - jestes kolejnym cretinusem, który nie może się
                      powstrzymaż żeby nie zaszufladkować oponenta. Jaki mentor człowieku?
                      Przypisujesz mi własne nawyki i zachowania?

Secundo - myślę, że gdyby nie przedstawiał odpowiednich sprawozdań to z
                      pewnością różne michnikoidy już by go zagryzły.

Reszta twego wpisu to bzdety nie warte odpowiedzi.
                  • november84 Re: Kolejna, która czytac nie umie... 08.01.10, 12:58
                    Człowieku, Ty mylisz kilka spraw. To, że płacimy w podatkach na służbę zdrowia,
                    i że z jej kasy powinno iść na sprzęty i oczywiście to, jak to jest spełniane to
                    jedna sprawa. Działalność Orkiestry jest czymś odrębnym. I sądzę, że koszt jaki
                    wnosi państwo w Orkiestrę jest adekwatny do faktycznych efektów działań Fundacji
                    Owsiaka. Państwo nigdy nie przekazałoby takich pieniędzy. A jeśli jest możliwość
                    wsparcia kogoś, kto znalazł sposób na wsparcie lecznictwa to nie widzę powodu,
                    dla którego nie miałoby tego robić. Dla Ciebie liczy się koszt - mniejszy niż
                    pieniądze przeznaczone przez państwo (bo przekazane "do puszek" są darem woli i
                    serca), a dla mnie liczy się efekt. Inaczej rzecz ujmując - pieniądze, jakimi
                    państwo wspiera Owsiaka są w pewien sposób "inwestowane" w imprezę, której
                    "zysk" przewyższa koszt. To chyba proste. Niestety nie łamiesz stereotypu -
                    nadal dostrzegasz szklankę do połowy pustą.
                    • landaverde Re: Kolejna, która czytac nie umie... 08.01.10, 13:53
                      november84 napisała:
                      > Działalność Orkiestry jest czymś odrębnym.

Skoro 'państwo' się w to angażuje to już czymś odrębnym nie jest.

> I sądzę, że koszt jaki wnosi państwo w Orkiestrę jest adekwatny do
                      > faktycznych efektów działań Fundacji Owsiaka.

Tak sądzisz? A na jakiej podstawie? A dlaczego nie wspiera w ten sam sposób
                      wszystkich innych fundacji, mniejsza o Caritas?

> Państwo nigdy nie przekazałoby takich pieniędzy. A jeśli jest możliwość
                      > wsparcia kogoś, kto znalazł sposób na wsparcie lecznictwa to nie widzę
                      > powodu, dla którego nie miałoby tego robić.

Nie widzisz? A np taki, że skórka może się nie opłacać za wyprawkę? Albo taki,
                      że 'państwo' swbodnie dysponuje sobie pieniędzmi podatnika, wydając je akurat
                      na "Orkiestrę"? Z jakiej niby racji?

Dlaczego "nigdy nie przekazałoby takich pieniędzy" bezpośrednio
                      na "dzeciaczki", a przeznacza na WOŚP?

> Dla Ciebie liczy się koszt - mniejszy niż pieniądze przeznaczone przez
                      > państwo (...), a dla mnie liczy się efekt. Inaczej rzecz ujmując -
                      > pieniądze, jakimi państwo wspiera Owsiaka są w pewien sposób "inwestowane"
                      > w imprezę, której "zysk" przewyższa koszt.

Przewyższa? A o ile? I z jakiej niby racji 'państwo' inwestuje akurat w tę,
                      czy w ogóle w jakąkolwiek fundację? Przecież to nie są pieniądze 'państwa',
                      tylko podatnika! Takie "inwestowanie" może być wyrazem urzędniczej
                      korupcji i nierównego traktowania podmiotów.
                      • november84 Re: Kolejna, która czytac nie umie... 08.01.10, 14:50
                        Oczywiście nie znam liczb. Tak jak nie znasz ich Ty. Nie wiem o ile przewyższa.
                        Mniemam, że tak jest. Jeśli chcesz, to postaraj się policzyć, ile to może
                        kosztować. Nie rozumiem... Jak można być takim materialistą. Ty widzisz tylko
                        pieniądze, nie widzisz ile ludzkich istnień już dzięki temu zostało uratowane?
                        Może i jest to patos, ale jest to też fakt. Ty z jednej strony żądasz dowodów,
                        potwierdzeń, liczb.. a jak ktoś Ci mówi, że jego dziecko zostało uratowane to od
                        razu poddajesz to w wątpliwość. Człowiekowi, takiemu jak Ty nigdy nie przemówi
                        relacja ojca, którego dziecko żyje, i dla któremu oddałby wszystkie swoje
                        pieniądze by było zdrowe. Ty jesteś zimnym, kalkulującym sknerą. Ot co. Ja nie
                        rozstrzygam tego, czy Orkiestra jest faworyzowana. Ba, ja o tym nie wspomniałam.
                        Powiedziałam jedynie, że kościół był faworyzowany od zawsze. Ale odnieść się do
                        tego to już Ci nie po drodze. Dla Ciebie zysk to tylko kasa. A nie życie i
                        zdrowie. Nie powiedziałam także, że złym pomysłem byłoby przekazanie takich
                        pieniędzy bezpośrednio tam gdzie trafić powinny, więc ten argument tu jest
                        nietrafny, a ciągle przez Ciebie powtarzany jest wręcz sloganem. O odrębności
                        mówiłam także nie w kwestii tego, że jest od państwa niezależna - bo przecież
                        jest przez nie wspierana. Tylko w tym, że działalność Owsiaka, a nieudolność
                        państwa w kwestii opieki zdrowotnej to dwie różne sprawy. Oczywiście możesz
                        zarzucać, że nie potrafię się wysłowić, tak jak zarzucasz mnie i innym
                        nierozumienie tego co Ty piszesz. W rzeczywistości w jakiej żyjemy nie wierzę po
                        prostu w to, by nagle z państwowej kasy przekazywano "pieniądze ekstra". One by
                        się rozeszły po łapach i tyle. A wsparcie idei Orkiestry to prawie jak
                        "talenty", których zysk jest niepoliczalny, ale nie w finansowym wymiarze, tylko
                        innym, ważniejszym, o którym chyba masz nikłe pojęcie.
                        Proponuję byś zbierał podpisy pod petycją o referendum w sprawie rozdysponowania
                        publicznych pieniędzy w służbie Orkiestry Owsiaka. A przy tym dołączyć także o
                        wydawaniu publicznej kasy na sylwestry z jedynką i gromady szmalu na gwiazdy
                        wątpliwego formatu. Nie mam nic do dodania.
                  • pan-dzikus Re: Kolejna, która czytac nie umie... 08.01.10, 19:16
                    landaverde napisał - cała reszta "to
                    przesądy światło ćmiące".

To w pełni oddaje jego poglądy i stan umysłu.

Ludzie! przestańcie z nim pisać, patrząc na to z boku widzę, że on swoich rozmówców zwyczajnie nie szanuje
                    - manipulacja i kłamstwo to jego główna i jedyna broń.
                    A napędza się nienawiścią, nie gniewem.
                    • maaac Re: Kolejna, która czytac nie umie... 09.01.10, 09:39
                      > Ludzie! przestańcie z nim pisać, patrząc na to z boku widzę, że on
                      > swoich rozmówców zwyczajnie nie szanuje
                      > - manipulacja i kłamstwo to jego główna i jedyna broń.
                      > A napędza się nienawiścią, nie gniewem.

Dzięki. Miałem nadzieje, że po wymianie paru zdań z tym osobnikiem więcej osób
                      się przekona z kim mamy do czynienia. Inaczej zastosował bym taktykę zwaną: "nie
                      ruszaj *****, bo śmierdzi".
                      • landaverde Bardzo merytorycznie, maaca, jak zwykle 11.01.10, 06:53
                        Pytanie było nadzwyczaj poroste - czy "Orkiestra" przynosi więcej pożytku
                        niż kosztuje,
                        a jeśli tak to jak ta proporcja wygląda? Słowem - czy
                        warta skórka wyprawki
                        ?

Jak dotąd jedyną odpowiedzią na to proste pytanie są ataki personalne na mnie,
                        do których ty się, jak widać, chętnie przyączasz, zaplątawszy się uperzednio
                        we własnej manipupacji. A przecież wybór - kompromitować się dalej, czy nie -
                        też miałeś bardzo prosty, maaciołku. Nieprawdaż?

Czyżby jednak za trudny?
                  • rysiopysio @landaverde - głupiś i tyle. 08.01.10, 20:34
                    landaverde napisał:

> november84 napisała:
                    > > Jak bardzo trzeba być ograniczonym, by z powodu własnego wewnętrznego jad
                    > u i
                    > > zawiści krytykować akcję, która jakby nie było przynosi ogromne korzyści?
                    >
                    > itd.
                    >
                    > Kobieto, a przynosi korzyści? Jakim kosztem? To jest istotne - cała reszta "to
                    > przesądy światło ćmiące".
                    >
              • lmblmb Trzeba powoli tłumaczyć, może zrozumie. 09.01.10, 17:58
                landaverde napisał:

> Czy ty rozumiesz co piszesz?
                >
                > lmblmb napisał:
                >
                > > Owsiak zbiera pieniądze na sprzęt medyczny
                >
                > - na który państwo już zebrało...

Nie, na więcej sprzętu zbiera. W Polsce składka zdrowotna jest niska i nie
                starcza na cały sprzęt.

> > publika uważa, że Owsiak wykonuje dobrą pracę'
                >
                > Bo państwo 'darmowo' pompuje go w telewizji.

Udowodnij, że to TYLKO z tego powodu.

> > Trafiłeś w sendo sprawy: prywatne inicjatywy są zawsze bardziej
                > > oszczędne od państwowej administracji,
                >
                > I to dlatego państwo do niego dokłada?

Państwo nie dokłada do Orkiestry. Spółki Skarbu państwa nie dają pieniędzy za
                nic, a telewizja pokazuje Owsiaka w ramach misji nadawcy.

> > stąd taniej jest zostawić Owsiaka ze swoim zbieractwem.
                >
                > Wydawanie na tę hucpę publiczych pieniędzy nazywasz
                > "zostawieniem Owsiaka ze swoim zbieractwem"

Najpierw udowodnij, że na akcję Orkiestry idą publiczne pieniądze.

> > Z jego wyjątkowości w Polsce.
                >
                > Rzeczywiście, jego pompują wyjakowo.

To nie jest sendo jego wyjątkowości. Nie zrozumiałeś, czym Orkiestra się
                zajmuje, albo czujesz się poszkodowany przez świat.

> > Nie ma takich ludzi, którzy są w stanie, robiąc coś dobrego, być
                > > wzorem dla nieco niedostosowanych.
                >
                > Ba, Owsiak dowodem, że przy 'darmowej' promocji w telewizji byle
                > durnia można wylansować na "wzorzec".

Nie jest prawdą jakoby.

Przy okazji sugestia: nie wstawiaj wyrazów rosyjskich, nawet jeśli są
                powszechnie używane w twoim dialekcie, bo nie każdy wie co to "durak" czy
                "urawniłowka".

> > Stąd również złość Kościoła katolickiego, bo zabiera mu wiernych.
                >
                > Złość? Zabiera?? Ci "wierni" przez lata organizowali mu finały,
                > jak i najwięcej ofiarowują, nie przestając pozostawać wiernymi.

Poproszę o link do źródła, bo pierwsze słyszę.

> Zaś Caritasowi on zwyczajnie powiewa - wg ich wypowiedzi "w
                > dobroczynności jest wystarczająco miejsca dla każdego".

Ile Caritasowi "powiewa" to dopiero widzę po przeprowadzeniu się do Niemiec.
                Wcześniej NIGDY nie miałem styczności z Caritasem, bo w Polsce to on po prostu
                prawie nie istnieje.
      • mariuszelwood Re: Tekst sprzed roku nadal aktualny... 07.01.10, 19:50
        Mój syn został uratowany dzięki inkubatorowi z WOŚP .
        A ja się po prostu tOBĄ brzydzę .
        Mówiąc o "walcu głupoty " popatrz w lustro .
        • landaverde Re: Tekst sprzed roku nadal aktualny... 08.01.10, 06:30
          mariuszelwood napisał:

> Mój syn został uratowany dzięki inkubatorowi z WOŚP .

No to gratuluję i życzę powodzenia (oczywiście o ile to prawda, a nie, jak
          podejrzewam, emocjonalne sranie w banię).

Szkoda tylko, że ten inkubator tak cholernie przepłacony! Przeciętny
          ofiarodawca zapłacił już przecież składkę na NFZ, a więc zapłacił zarówno za
          sprzęt, jak i pensje urzędasów, którzy wydają jego pieniądze; z jego podatków
          poszły pieniądze na dofinansowanie WOŚP przez lokalne samorządy, a z jego
          abonamentu utrzymuje się telewizja, której "bezpłatne" koszty obsługi WOŚP idą
          w miliony. Wreszcie z jego datków utrzymuje się Owsiak i jego fundacja, która
          jak można było onegdaj przeczytać w jej statucie, na te cele przeznacza 10%.

Ja się brzydzę takim dojeniem podatnika, zwłaszcza pod perfidnym pretekstem
          zbiórki "na dzieciaczki". Czy nie lepiej i taniej byłoby darować sobie całą tę
          hucpę i oszczędzając podatnikowi pieniędzy, o ile zachodzi taka potrzeba,
          przeznaczyć część jego pieniędzy z podatków wprost na celowe dofinansowanie
          szpitali? Ale cóż - "trzeba doić, strzyc to bydło, a jak padnie - zrobić
          mydło"
          , jak pisał Janusz Szpotański w "Towarzyszu Szmaciaku".
          • lmblmb Jak prawdziwy polaczek tylko siejesz nienawiść. 08.01.10, 08:50
            landaverde napisał:

> mariuszelwood napisał:
            >
            > > Mój syn został uratowany dzięki inkubatorowi z WOŚP .
            >
            > No to gratuluję i życzę powodzenia (oczywiście o ile to prawda, a nie, jak
            > podejrzewam, emocjonalne sranie w banię).
            >
            > Szkoda tylko, że ten inkubator tak cholernie przepłacony!

Udowodnij to, albo GTFU. Jak prawdziwy polaczek tylko siejesz nienawiść.

> Przeciętny ofiarodawca zapłacił już przecież składkę na NFZ,

...która nie pokrywa zakupu tego sprzętu.

> z jego podatków poszły pieniądze na dofinansowanie WOŚP przez
            > lokalne samorządy,

W jaki sposób są to pieniądze zmarnowane - rozwiń. Bo działalność społeczna
            Owsiaka nie jest niczym.

> a z jego abonamentu utrzymuje się telewizja, której "bezpłatne"
            > koszty obsługi WOŚP idą w miliony.

Przed i po transmisji nie ma reklam, jak rozumiem.

> Wreszcie z jego datków utrzymuje się Owsiak i jego fundacja

Ach, tu cię boli! Że jeden mógł i chciał, a ty chciałeś albo mogłeś i się nie
            udało. Według takich wypierdków jak ty, to osoby robiące dobre rzeczy dla ogółu
            powinny chodzić w podartych skarpetkach i opierać się o drewniany kij. Bardziej
            cywilizowani obywatele RP nie widzą nic złego w tym, żeby Owsiak za swoje akcje
            otrzymał sporą zapłatę. Jak menedżer.

> Czy nie lepiej i taniej byłoby darować sobie całą tę hucpę i
            > oszczędzając podatnikowi pieniędzy, o ile zachodzi taka potrzeba,
            > przeznaczyć część jego pieniędzy z podatków wprost na celowe
            > dofinansowanie szpitali?

Nie, bo jak już wyżej pisałem, państwowa administracja jest z reguły mniej
            wydajna niż prywatna. Taki Owsiak doskonale wie, że polactwo patrzy mu z
            nienawiścią na ręce, i szansa przepuszczenia pieniędzy na bzdury jest 10x
            mniejsza niż u pani Krysi w urzędzie, gdzie marnotrawstwo jest dużo
            powszechniejsze.
            • landaverde Człowieku, ty naprawdę jestes aż taki durny? 08.01.10, 10:00
              lmblmb napisał:

> > Szkoda tylko, że ten inkubator tak cholernie przepłacony!
              > Udowodnij to, ..

Człowieku, co tu udowadniać, przecież napisałem powyżej ile razy podatnik
              płaci na ten sam sprzęt i darmozjadów, którzy przy okazji wydawania
              'państwowych' pieniędzy zapewniają sobie 'wesołe' posadki.
              Naprawdę nie rozumiesz co czytasz??

> > Przeciętny ofiarodawca zapłacił już przecież składkę na NFZ,
              >
              > ...która nie pokrywa zakupu tego sprzętu.

Duh! A o czym ja wyżej pisałem?

> W jaki sposób są to pieniądze zmarnowane - rozwiń. Bo działalność społeczna
              > Owsiaka nie jest niczym.

Koleś, a co tu rozwijać? - po cholerę dokładać jeszcze publiczne pieniądze do
              zbiórki? Przecież to podwyższa koszty. Czy Owsiak zbiera chociaż więcej niż ta
              cała hucpa kosztuje?

> a z jego abonamentu utrzymuje się telewizja, której "bezpłatne"
              > > koszty obsługi WOŚP idą w miliony.

> Przed i po transmisji nie ma reklam, jak rozumiem.

Ba, w publicznej telewizji nikt się kosztami nie przejmuje, bo to 'państwowe',
              ściągnie się z emerytek czy innych darczyńców Owsiaka. A może tak zlikwidowac
              abonament? Wówczas będzie więcej kasy na "dzieciaczki"! Tyle tylko, że żadna
              komercyjna telewizja nie zafunduje Owsiakowi kilkugodzinnej medialnej
              'darmochy', bo tam liczy się każda minuta czasu antenowego.

> > Wreszcie z jego datków utrzymuje się Owsiak i jego fundacja
              >
              > Ach, tu cię boli! Że jeden mógł i chciał, a ty chciałeś albo mogłeś i się nie
              > udało... itd.

Pudło. Owsiak mi nie przeszkadzał dopóki nie zaczął się rozbijać po
              Polsce 'orkiestrolotem'. Dopiero wtedy zacząłem się zastanawiać czy chodzi
              o "dzieciaczki", czy o gwiazdorstwo Owsiaka i czy to przynosi więcej pożytku
              niż kosztuje.

> Nie, bo jak już wyżej pisałem, państwowa administracja jest z reguły mniej
              > wydajna niż prywatna. Taki Owsiak doskonale wie, że polactwo patrzy mu z
              > nienawiścią na ręce, i szansa przepuszczenia pieniędzy na bzdury jest 10x
              > mniejsza niż u pani Krysi w urzędzie, gdzie marnotrawstwo jest dużo
              > powszechniejsze.

Po pierwsze piszesz bzdury, bo jak już wyżej wielokrotnie pisałem państwowa
              administracja dokłada do akcji Owsiaka. Po drugie właśnie cała rzecz w tym by
              zdać sobie sprawę ile naprawdę kosztuje ta cała hucpa.
              • lmblmb Rzeczywiście jesteś trollem. 09.01.10, 18:01
                landaverde napisał:

> lmblmb napisał:
                >
                > > > Szkoda tylko, że ten inkubator tak cholernie przepłacony!
                > > Udowodnij to, ..
                >
                > Człowieku, co tu udowadniać,

Bo zostałeś o to poproszony.

Rzeczywiście jesteś trollem. EOT.

Przy okazji, rosyjski wyraz "durny" to po polsku "głupi".
          • mariuszelwood Re: Tekst sprzed roku nadal aktualny... 08.01.10, 15:59
            No to gratuluję i życzę powodzenia (oczywiście o ile to prawda, a nie, jak
            > podejrzewam, emocjonalne sranie w banię).

Syn się urodził / 26.11.2009 / w 26 tygodniu ciąży i ważył 800 gramów.
            Jest zdrowy .
            Pozdrawiam
          • rysiopysio @landaverde - przestań już trollować 08.01.10, 20:35

• hanishl Re: Tekst sprzed roku nadal aktualny... 07.01.10, 20:15
        >landaverde napisał: <>okazałoby się, że po prostu akcja Owsiaka więcej kosztuje
        niż przynosi
        > pożytku
        • landaverde Re: Tekst sprzed roku nadal aktualny... 08.01.10, 07:28
          hanishl napisał:

> PI*oko = być może !Tylko jedno małe ale : To się tyczy wszystkich
          > organizacji a zwłaszcza fundacji i Caritasu > Również świeczkowych akcji dla
          > biednych na święta i innych ...

"drugi program państwowej telewizji, który - obok banku Pekao BP, KGHM Polska
          Miedź, Polskiego Radia i TPSA - jest "partnerem" XIV Finału WOŚP, w dniu 8
          stycznia przeznaczył dla pana Jerzego Owsiaka aż 7 godzin 45 minut swego czasu
          antenowego. Nie tylko zresztą czasu - ten czas wypełniony jest programem
          przygotowanym i sfinansowanym przez TVP, łącznie z kosztami studia, prądu,
          wozów transmisyjnych, ekip technicznych, wynagrodzeń pracowników itd., itp. Do
          tego dochodzą koszty programów przygotowanych i emitowanych przez ośrodki
          regionalne: łódzki, lubelski, bydgoski i gdański. Ile państwową telewizję
          kosztuje sfinansowanie obsługi medialnej XIV Finału Wielkiej Orkiestry
          Świątecznej Pomocy i w jakich proporcjach ta inwestycja pozostaje do kwot
          zebranych przez wolontariuszy? Bo kwoty zebrane przez wolontariuszy stanowią
          tylko część dochodów Fundacji Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy z siedzibą
          przy ul. Niedźwiedziej w Warszawie. Inną część dochodów stanowią wpłaty
          dostarczone, zgodnie zresztą z przepisami prawa, przez spółki skarbu państwa
          bądź z udziałem skarbu państwa"

> Źródło: Kręcioła

Naprawdę uważasz, że "to się tyczy wszystkich organizacji a zwłaszcza
          fundacji i Caritasu"
          ? Rzeczywiście dostają one "darmową" (czytaj - za
          pieniądze podatnika) oprawę medialną, dofinansowanie z lokalnych samorządów
          (czyli znów z podatków) oraz wpłaty od "partnerów" orkiestry, czyli
          'spółek skarbu państwa i z udziałem skarbu państwa'?

Po co tak pie...ć? Bądż obiektywny!
          • lmblmb Re: Tekst sprzed roku nadal aktualny... 08.01.10, 08:59
            landaverde napisał:

>
            > "drugi program państwowej telewizji, który - obok banku Pekao BP, KGHM Polska
            > Miedź, Polskiego Radia i TPSA - jest "partnerem" XIV Finału WOŚP, w dniu 8
            > stycznia przeznaczył dla pana Jerzego Owsiaka aż 7 godzin 45 minut swego czasu
            > antenowego.

...co było zapewne chętnie oglądane przez widzów, a w międzyczasie leciały reklamy.

Jak leci sport w telewizji to też dostajesz ataku apopleksji?

> Nie tylko zresztą czasu - ten czas wypełniony jest programem
            > przygotowanym i sfinansowanym przez TVP, łącznie z kosztami studia, prądu,
            > wozów transmisyjnych, ekip technicznych, wynagrodzeń pracowników itd., itp. Do
            > tego dochodzą koszty programów przygotowanych i emitowanych przez ośrodki
            > regionalne: łódzki, lubelski, bydgoski i gdański. Ile państwową telewizję
            > kosztuje sfinansowanie obsługi medialnej XIV Finału Wielkiej Orkiestry
            > Świątecznej Pomocy i w jakich proporcjach ta inwestycja pozostaje do kwot
            > zebranych przez wolontariuszy?

Kto powiedział, że między działaniami państwowej niekomercyjnej telewizji a
            przychodami Orkierstry powinna zachodzić taka zależność? Orkiestra organizuje
            "event", który jest pokazywany przez TV, bo 1) jest pozytywnym zjawiskiem, 2)
            widzowie są zainteresowani.

> Bo kwoty zebrane przez wolontariuszy stanowią tylko część dochodów
            > Fundacji Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy

No i? Do czego dążysz, drażni cię że człowiek organizuje coś taniej i
            efektywniej od państwa, czy też drażni cię to, że jest - dla pewnych środowisk -
            konkurencją dla KRK?

> Inną część dochodów stanowią wpłaty dostarczone, zgodnie zresztą z
            > przepisami prawa, przez spółki skarbu państwa bądź z udziałem
            > skarbu państwa"

Jeśli są to komercyjne spółki skarbu państwa, to mają prawo robić sobie
            pozytywny PR poprzez takie dotacje.

> Naprawdę uważasz, że "to się tyczy wszystkich organizacji a zwłaszcza
            > fundacji i Caritasu"
            ? Rzeczywiście dostają one "darmową" (czytaj - za
            > pieniądze podatnika) oprawę medialną, dofinansowanie z lokalnych samorządów

Nie, ale Caritas w Polsce nie robi praktycznie nic. Może coś w katolickiej
            części Polski, ale osobiście nigdy nie spotkałem się z działaniami Caritasu.

Co więcej, taka pomoc dla organizacji związanej z kościołem mogłaby naruszać
            Konstytucję (jednocześnie identyczna pomoc dla Owsiaka jej nie narusza)
            • landaverde Re: Tekst sprzed roku nadal aktualny... 08.01.10, 11:17
              lmblmb napisał:

> ...co było zapewne chętnie oglądane przez widzów, a w międzyczasie leciały
              > reklamy.

Rozumiem, że na tym właśnie polega misja TVP za 'publiczne' pieniądze - na
              organizowaniu Owsiakowi "Orkiestry"?

> Jak leci sport w telewizji to też dostajesz ataku apopleksji?

bardzo meryterycznie i na temat, poza tym - no comments.

> Kto powiedział, że między działaniami państwowej niekomercyjnej telewizji a
              > przychodami Orkierstry powinna zachodzić taka zależność?

Nikt, taka zależność po prostu istnieje.

> Orkiestra organizuje "event", który jest pokazywany przez TV,

Poważnie? A nie jest tak, że TV organizuje Owsiakowi "event" pokazując go w
              państwowej telewizji?

> bo 1) jest pozytywnym zjawiskiem, 2)widzowie są zainteresowani.

Poważnie, dlatego? A nie chodzi o socjotechnikę, i o nagonienie Owsiakowi
              darczyńców? Dlaczego akurat ta zbiórka zasługuje na zainteresowanie TVP i
              wydawanie milionów publicznych pieniędzy?

> No i? Do czego dążysz, drażni cię że człowiek organizuje coś taniej i
              > efektywniej od państwa,

Człowieku, ocknij się! W jaki niby sposób "organizuje coś taniej i
              efektywniej od państwa"
              , skoro państwo o tego dokłada? pogieło ci um, czy
              co?

> czy też drażni cię to, że jest - dla pewnych środowisk - konkurencją dla
              KRK?

A jest? W jaki niby sposób?

> Jeśli są to komercyjne spółki skarbu państwa, to mają prawo robić sobie
              > pozytywny PR poprzez takie dotacje.

Komercyjne spółki skarbu państwa? To chyba jakiś oksymoron.

Dochody spółek skarbu państwa - to dochody państwa, czyli podatników. Kto
              decyduje o tym, że zyski tych firm są przepuszczane przez fundację Owsiaka i
              po co?

> Nie, ale Caritas w Polsce nie robi praktycznie nic. Może coś w katolickiej
              > części Polski, ale osobiście nigdy nie spotkałem się z działaniami
              > Caritasu.

No to się mylisz, robi wielokrotnie więcej i przez okrągły rok, przy znacznie
              mniejszych kosztach. No ale skąd ty możesz o tym wiedzieć, skoro publiczna
              telewizja nie wydaje publicznych pieniędzy na rozpowszechnienie działalności
              Cartasu?

> Co więcej, taka pomoc dla organizacji związanej z kościołem mogłaby naruszać
              > Konstytucję (jednocześnie identyczna pomoc dla Owsiaka jej nie narusza)

No proszę - Owsiak jest uprzywilejowany, choć obie fundacje działają chyba na
              tych samych zasadach prawnych, czyż nie? A co z setkami innych fundacji, np
              fundacją Anny Dymnej? Dlaczego ona nie otrzymuje identycznej pomocy co Owsiak?
      • vito3 Re: Tekst sprzed roku nadal aktualny... 07.01.10, 21:03
        tak sobie mysle jakaz pi... takie dzieci rodzi
      • elsby Re: Tekst sprzed roku nadal aktualny... 08.01.10, 05:06
        festiwalem i poruszeniem ogólnonarodowym, a stanem służby zdrowia.
        >
        > Przy całej histerii jaką co roku rozpętuje telewizja, trudno o zachowanie
        .....zdrowego rozsądku. Nikt nie ośmieli się zapytać ile to wszystko kosztuje i
        > jakie są efekty? Również te wychowawcze. Walec głupoty miażdży Polskę. No bo
        > inaczej jak wytłumaczyć, że ludziom tak bardzo smakuje zupa z gwoździa?
        > Janusz Sanocki
        .................................
        ... tyle energii na śledzenie sprawy i przekłamywanie faktów - bez dowodów - tylko po to ,zeby się scharkać...myślę,ze ten poziom to raczej do radia w toruniu.
        >
        • landaverde Re: Tekst sprzed roku nadal aktualny... 08.01.10, 07:46
          elsby napisał:

> przekłamywanie faktów - bez dowodów

Trzeba ci udowadniać, że 'darmowa' oprawa medialną WOŚP kosztuje? Czy może, że
          'oficjalne koszty promocji, "Przystanku Woodstock" to ok. 6 mln'?
          • lmblmb To są koszty TVP? 08.01.10, 09:01
            landaverde napisał:

> elsby napisał:
            >
            > > przekłamywanie faktów - bez dowodów
            >
            > Trzeba ci udowadniać, że 'darmowa' oprawa medialną WOŚP kosztuje?

Nie ma czegoś takiego jak "darmowy".

> Czy może, że 'oficjalne koszty promocji, "Przystanku Woodstock"
            > to ok. 6 mln'
            ?

To są koszty TVP? To dobrze, przynajmniej w tej części spełnia misję nawadcy
            publicznego. Bo pozytywny wpływ społeczny Orkiestry jest ogromny.
            • landaverde Od kiedy masz te objawy? 08.01.10, 09:24
              lmblmb napisał:

> > Trzeba ci udowadniać, że 'darmowa' oprawa medialną WOŚP kosztuje?
              >
              > Nie ma czegoś takiego jak "darmowy".

Duh! Wiesz co to pytanie retoryczne? Czy może koniecznie chciałeś przyznać mi
              rację?

>
              > To są koszty TVP?
              Nie, nie są. Jak napisałem wyżej to są koszty "Przystanku Woodstok". Ty
              naprawde nie rozumiesz co czytasz?

> To dobrze, przynajmniej w tej części spełnia misję nawadcy
              > publicznego. Bo pozytywny wpływ społeczny Orkiestry jest ogromny.

Misją 'nawadcy publicznego' jest naganianie Owsiakowi dawców datków na sprzęt,
              na który owi dawcy już 'publicznej służbie zdrowia' dali pieniądze? Przeciez
              to jest chore. Ilu darmozjadów trzeba utrzymać by zapwenić zaopatrzenie
              szpitali w sprzęt medyczny?
              • rysiopysio Kochani - nie karmcie trolla @landaverde !!! 08.01.10, 20:37

• lmblmb Popieram: nie karmcie trolla @landaverde !!! 09.01.10, 18:00
                  rysiopysio napisał:

Wprawdzie to psychol (lub "odrzucony"), a nie trroll per se, jednak popieram
                  sugestię.
              • lmblmb W takim razie nie rozumiem w czym problem 09.01.10, 17:51
                landaverde napisał:

> lmblmb napisał:
                >
                > > > Trzeba ci udowadniać, że 'darmowa' oprawa medialną WOŚP kosztuje?
                > >
                > > Nie ma czegoś takiego jak "darmowy".
                >
                > Duh! Wiesz co to pytanie retoryczne?

Wyraz "darmowy" nie był częścią pytania retorycznego. Musiałoby ono wyglądać
                tak: 'Czy to jest darmowe?'.

> > To są koszty TVP?
                > Nie, nie są. Jak napisałem wyżej to są koszty "Przystanku Woodstok". Ty
                > naprawde nie rozumiesz co czytasz?

W takim razie nie rozumiem w czym problem - to są pieniądze prywatnej
                organizacji, i co konkretnie tobie do tego?

> > To dobrze, przynajmniej w tej części spełnia misję nawadcy
                > > publicznego. Bo pozytywny wpływ społeczny Orkiestry jest ogromny.
                >
                > Misją 'nawadcy publicznego' jest naganianie Owsiakowi dawców
                > datków na sprzęt, na który owi dawcy już 'publicznej służbie
                > zdrowia' dali pieniądze?

Zbieranie na sprzęt to nie jedyna rzecz, którą Orkiestra robi. Owsiak tworzy
                społeczeństwo obywatelskie, którego - poza wyspami- w Polsce bardzo brakuje.

Stąd spokojnie można zaliczyć pokazywanie Orkiestry do misji TVP.

> Przeciez to jest chore. Ilu darmozjadów trzeba utrzymać by
                > zapwenić zaopatrzenie szpitali w sprzęt medyczny?

Tylu, ilu potrzeba.
          • maxik-g Czego się, koleś, w ogóle tu rzucasz? 08.01.10, 14:02
            Masz jakiś problem z WOŚP? Nie uratowali ci życia? Ale nieużyci, nie?
            • landaverde Co się, koleś, w ogóle głupio pytasz? 08.01.10, 16:30
              Owszem, mam - uważam, że ta kuriozalna hucpa więcej kosztuje niż
              przynosi pożytku.
              • lexus_400 Re: Co się, koleś, w ogóle głupio pytasz? 08.01.10, 16:54
                Akcja Owsiaka produkuje w spoleczenstwie szkodliwa iluzje: panstwo
                moze marnowac podatki (rozdawnictwo poprzez chory system rent i
                emerytur, KRUS, etc.) zamiast przeznaczac je na sluzbe zdrowia. A
                moze panstwo czeka az publiczna sluzba zdrowia umrze smiercia
                naturalna i przejmie ja sektor prywatny? Jesli tak, to co stanie sie
                z tysiacami bardzo dobrze zarabiajacych biurokratow z NFZ, Min.
                Zdrowia ... tak po prostu na bruczek?
                • maaac Re: Co się, koleś, w ogóle głupio pytasz? 09.01.10, 10:03
                  Mylisz się.

> Akcja Owsiaka produkuje w spoleczenstwie szkodliwa iluzje: panstwo
                  > moze marnowac podatki (rozdawnictwo poprzez chory system rent i
                  > emerytur, KRUS, etc.) zamiast przeznaczac je na sluzbe zdrowia.

Publiczna służba zdrowia to taka sama forma rozdawnictwa - tyle że rozdaje się
                  "za darmo" nie bezpośrednio pieniądze ale usługi (tu ratowania życia i zdrowia).

Orkiestra Owsiaka robi coś wręcz przeciwnego. Bardziej ludziom uświadamia że są
                  to NASZE pieniądze. Te co idą przez "aparat państwowy" jakoś po drodze "tracą
                  właściciela". Nagle okazuje się że renta nie jest wypłacana z moich podatnika
                  pieniędzy, ale "od państwa". Tak samo służba zdrowia leczy nie dla tego, że "my
                  za to płacimy - Ty i ja" ale, że "państwo dało". Ten co nie płacąc w ogóle
                  podatków, czy składek ubezpieczenia zdrowotnego jednak korzysta z ich
                  dobrodziejstw, nawet przez chwile nie pomyśli, że ma to dzięki nam i naszej pracy.
                  Co innego z Orkiestrą. Zbieraliśmy na np badanie słuchu u noworodków i wiemy na
                  co poszły te pieniądze. Każdy może sprawdzić jak zostały wydatkowane.
                  Przychodząc do szpitala je WIDZI. Widzi jak jego pieniądze służą dla niego i
                  innych ludzi. Ci których zdrowie dzieci zostało uratowane przez sprzęt Orkiestry
                  też WIEDZĄ komu to zawdzięczają - ludziom którzy dali dobrowolnie te pieniądze,
                  ochotnikom którzy te pieniądze zbierali i ochotnikom którzy tą zbiórkę
                  zorganizowali.
                  Jest jeszcze jedna dobra cecha Orkiestry. Owsiak rzuca tak wkurzające różnych
                  "prawicowych"- klerykałolewaków hasło "róbta co chceta", a potem pokazuje -
                  czego to towarzystwo już nie zauważa, że można "chcieć coś dobrze zrobić".
                  Zorganizować zbiórkę pieniędzy dla kogoś, zorganizować koncert dzięki któremu
                  ludzie się zgromadzą i będą szczęśliwsi. Uczy ich, że można coś SAMEMU zrobić (a
                  nie tylko jęczeć, że jest nam źle i ktoś powinien nam pomóc), że można to robić
                  WSPÓŁDZIAŁAJĄC z innymi (wiadomo, że gdzie dwóch Polaków tam trzy zdania, więc
                  jednak trzeba się nauczyć współpracy).

> A moze panstwo czeka az publiczna sluzba zdrowia umrze smiercia
                  > naturalna i przejmie ja sektor prywatny? Jesli tak, to co stanie
                  > sie z tysiacami bardzo dobrze zarabiajacych biurokratow z NFZ, Min.
                  > Zdrowia ... tak po prostu na bruczek?
                  :) Ma dla Ciebie takie intelektualne wyzwanie - opisz wszystkie zakresy
                  znaczeniowe słowa państwo - bo chyba już wiesz, że tym słowem określa się różne
                  rzeczy?
                  • maaac PS. do porzedniego. 09.01.10, 10:16
                    Jeszcze jedna sprawa.

Skąd taka wściekłość na Orkiestrę różnych osób.
                    To między innymi dwa powody:
                    1. Pierwszy taki dość przyziemny, o którym wiele osób pisze. Banalna zazdrość o
                    pieniądze. To Owsiak nimi obraca, a nie oni. Jak się obraca pieniędzmi to zawsze
                    istnieje teoretyczna możliwość by z nich coś "uszczknąć" dla siebie. Im ktoś
                    jest większym złodziejem to sądząc Owsiaka według swojej miary, oskarża go o
                    coraz większe malwersacje. Tylko uczciwy człowiek wie, że można coś robić za
                    darmo tylko dla idei, złodziejom się to nie mieści w głowach.

2. Drugi powód jest bardziej psychologiczny i nawiązuje do tego CO daje
                    Orkiestra społeczeństwu i młodzieży w szczególności. Otóż jest pewna grupa osób,
                    która zdaje sobie sprawę że tego typu działalność jest moralnie ICH obowiązkiem.
                    Moralnie gdyż powinni to robić jeśli chcą się nazywać tymi kim się nazywają.
                    Widząc Orkiestrę reagują na nią różnie. Ci uczciwi albo gratulują, albo myślą
                    jak samemu pomóc. Jednak i jest pewna grupa którym bliżej do "ciemnej strony
                    mocy". Ich zjada złość, że ktoś udowadnia że MOŻNA robić coś co oni powinni
                    robić, a nie robią. Widzą to i zamiast samemu coś robić, raczej będą psuć robotę
                    Orkiestrze, by nie była ich wyrzutem sumienia.

To tak jak ze złym i dobrym gospodarzem. Jeden będzie pracowity i krowy będą mu
                    się ładnie trzymały i dawały dużo mleka. Drugi będzie leniwy i jego krowy będą
                    chude, a mleka nikt nie będzie chciał kupować ze względu na kiepskie parametry.
                    To co zrobi ten leniwy? Weźmie się do pracy? O nie! Raczej będzie kombinować jak
                    z zazdrości otruć krowy pracowitego i bogatego.

Ot chociażby "trując" ludziom umysły pisząc pewne posty na forum GW.
                    • ttiikkttaakk Re: PS. do porzedniego. 09.01.10, 12:02
                      maaac napisał:

> Jeszcze jedna sprawa.
                      >
                      > Skąd taka wściekłość na Orkiestrę różnych osób.
                      > To między innymi dwa powody:
                      >...

to nie wszystko

Nie chodzi o tylko o te miliony, które nie idą na tacę i na datki na radio ma
                      ryja (kler i watykan okradają co rocznie państwo polskie na miliardy)
                      Chodzi o to, że:
                      Do tej pory czarne świnie miały monopol na akcje charytatywne i "niesienie
                      dobra" (za pieniądze wcześniej ukradzione obywatelom buehehe), a tu okazało się,
                      że skuteczniejszy, uczciwszy i po prostu lepszy od nich jest człowiek, który nie
                      wyciera sobie buzi "wartosciami chrześcijańskimi". Nie można pozwolić, by ludzie
                      dowiedzieli się, że można być dobrym porządnym obywatelem i wcielać w życie
                      piękne idee mając w doopie kościółek i jego puste hasełka o "wartościach
                      chrześcijańskich", jakoby bez których (jak wmawiają owcom pasterze) człowiek nie
                      może być dobrą istotą.

Poza tym, Owsiak odbiera kościółkowi target w postaci młodziezy, która zamiast
                      kółek różańcowych wybiera przystanek Woodstock i samodzielne myślenie, cieszenie
                      się życiem na ziemi. Ci młodzi ludzie nie dadzą się nabrać na to, że muszą
                      zaplacić czarnym za bilet do nieba czy gdzie tam pasterze te swoje owce
                      wysyłają (jaaaasneeeeee).

Kościółek pieprzy gadki, o tym, że bez krzyża i tym podobnych pierdół świat się
                      skończy, zapanuje cywilizacja śmierci, ludzie zejdą na psy i zamienią się w
                      nieuczciwe zdemoralizowane złe bestie (czemu przeczy doswiadczenie całej
                      cywilizowanej Europy, nie jesteśmy ani uczciwsi, ani porządniejsi, ani bardziej
                      tolerancyjni, ani bardziej miłujący współobywateli, ani mniej zawistni itd itp
                      od np. laickiej Francji).
                      A tu przez takiego Owsiaka okazuje się, że ludzie są dobrzy, za udział w
                      koncercie rockowym bozia na nikogo się nie gniewa, slogany o "wartościach
                      chrzescijanskich" są tylko hasełkami marketingowymi KaKa, ludzie zobaczyli, że
                      można być uczciwym czlowiekiem (Owsiak) i prowadzić finanse fundacji jawnie,
                      transparentnie, brać od zebranych datków promil na działalność a resztę oddać
                      ludziom, czyli odwrotnie niż ma to miejsce w przypadku KaKa...

• lexus_400 Re: PS. do porzedniego. 11.01.10, 15:41
                        To po co placic podatki, jesli Owsiak moze zapewnic sluzbe zdrowia?
                        Moze jakis jego sobowtor zacznie zbierac na policje, bo ona takze
                        kuleje? Ograniczmy role panstwa do zera i nie spodziewajmy sie
                        wiecej, ze bedzie ono wykonywac swoje konstytucyjne obowiazki ...
              • rysiopysio Re: Co się, koleś, w ogóle głupio pytasz? 08.01.10, 20:38
                landaverde napisał:

> Owszem, mam - uważam, że ta kuriozalna hucpa więcej kosztuje niż
                > przynosi pożytku.

Ty chyba sobie na jajach usiadłeś.
      • maaac Cenzor - dla czego usunąłeś kłamstwa l.? 08.01.10, 09:28
        Teraz może sobie wymyslać co chce na temat tego co napisał. I jak
        innym osobom udowadniać jakim on jest człowiekiem?
        • landaverde Re: Cenzor - dla czego usunąłeś kłamstwa l.? 08.01.10, 10:41
          Maaaciołku - zrób sobie dobrze i wygoogluj "Zupa z gwoździa - owsik", a potem
          wklej cały tekst.

Następnie zweryfikuj co tam jest napisane nt kosztów tej hucpy Owsiaka, żebyś
          nie pisał już więcej bzdur i nie kompromitował się oskarżając mnie o kłamstwa.
          • maaac Re: Cenzor - dla czego usunąłeś kłamstwa l.? 08.01.10, 11:28
            Nie muszę kłamco.
            Tu przytoczyłem już link do odpowiedzi Owsiaka zawierającą cały ten
            kłamliwy tekst:
            forum.gazeta.pl/forum/w,904,105244954,105309545,Re_Tekst_sprzed_roku_nadal_aktualny_.html
            Tu jest wypowiedź kłamcy Janusza Sanockiego:
            Oficjalne koszty promocji, „Przystanku Woodstock” to ok. 6 mln.
            Nieoficjalne - czyli to co dają samorządy i telewizja -
            przypuszczalnie, przekraczają w sumie to, co WOŚP może przeznaczyć
            na zakup sprzętu.

A tu są oficjalne koszty nie tylko promocji ale całego przystanku
            Woodstock:
            s.wosp.org.pl/Files/Sprawozdanie_2008.pdf
            strona 7
            - wydatki na organizację XVI Finału 1.716.537,45
            - wydatki na organizację koncertu Przystanek Woodstock 1.933.192,75

Jak widac nawet w sumie z kosztami Orkiestry jest to mniej niż 6 mln.

Można też zobaczyć że kłamca Sanocki wyraźnie rozdziela wydatki na
            oficalne czyli Orkistry - które można skonfrontowac z opublikowanymi
            i nie oficjalne samorządów i TV.

Myśle że to kończy po raz kolejny temat.

Jak widać ty nie potrafisz nawet zrealizować tego co wyżej obiecałeś
            czyli ponownie przytoczyć omawianego tekstu Sanockiego.
            • landaverde Re: Cenzor - dla czego usunąłeś kłamstwa l.? 08.01.10, 13:33
              Coś ci się, jak zwykle, uroiło maaaciołku - gdzie Sanocki napisał,
              że "oficjalne" oznacza to co deklaruje Owsiak?

A skoro, jak piszesz, artykuł mówił też o kosztach samorządów i telewizji, ty
              sam zaś pisałeś: "Koszty Przystanku Woodstock są jawne, tak samo jak całe
              finanse Orkiestry"
              , to po co ta twoja żałosna manipulacja powyżej gdy
              pytałem cię o podliczenie tych kosztów?

Myślę, że to kończy po raz kolejny temat.

maaac napisał:

> Jak widać ty nie potrafisz nawet zrealizować tego co wyżej obiecałeś
              > czyli ponownie przytoczyć omawianego tekstu Sanockiego.

Aleś mi dowalił! Nawet nie wkleiłem, łolaboga, wielka mi trudność! ;-)
              No i? A co bedzie jak ten tekst teraz wkleję? Rozpłaczesz się maaaciusiu?

Wszak napisałem ci wyżej żebyś sam sobie zrobił przyjemność, chciałem ci dać
              szansę... ;-)
      • landaverde Wycięło więc wklejam ponownie artykuł sprzed roku 08.01.10, 17:32
        Zupa z gwoździa - owsik

W ludowej opowieści Cygan pokazywał gospodyni jak ugotuje zupę z
        gwoździa. Wrzucił gwóźdź do wrzątku, a potem poprosił o trochę soli,
        mąki, słoniny, na koniec gospodyni zadziwić się nie mogła, że zupa z
        gwoździa taka dobra.

Jak co roku cała Polska przeżywa spektakl telewizyjny pod nazwą
        "Finał Wielkiej Orkiestry Jurka Owsiaka". Setki tysięcy
        podrygujących w rytm muzyki młodych ludzi, sam guru licytujący
        kolejne "fanty", "pękające miliony" i telewizja
        wyciskająca nam łzy widokiem chorych dzieci, bo "w tym roku
        orkiestra gra dla dzieci z chorobami nowotworowymi"
        . Kto nie
        wzruszy się widokiem chorego dziecka? Kto poskąpi grosza do puszek
        "wielkiej orkiestry"?

Kto, nie zgodzi się z opinią jakiejś-tam profesor, że "wczesne
        wykrywanie choroby nowotworowej u dzieci jest bardzo ważne"
        . No
        pewnie, że jest ważne. Tymczasem bezduszni artyści nie chcą już
        występować za darmo. We Wrocławiu zażądali coś ok. 80 tys. za
        występy, ale sponsorzy tym razem dali tylko połowę. No to co było
        robić - miasto dołożyło swoją działkę. Podobnie w Olsztynie, Ełku,
        Białymstoku i całej Polsce.

Na "chciwych" artystów nakrzyczał Jurek Owsiak, że jak nie
        chcą grać za darmo, to wynocha! Sprawa jakoś jednak szybko
        przycichła, a gwarantuję wam, że w szoł-biznesie nikt nie
        kiwnie palcem za darmo.

No bo czy producenci sprzętu czy dają ten sprzęt "dla chorych
        dzieci"
        za darmo, albo chociaż "po kosztach"? A
        dziennikarze czy nie biorą honorariów za entuzjastyczne komentowanie
        "finału"?

Najprawdopodobniej artyści - będący najbliżej sztabu WOŚP,
        zorientowali się że w całym interesie chore dzieci i owszem, są bo
        trudno byłoby wprost zbierać na "producentów sprzętu", albo
        na zespoły, albo na reklamę Jurka i postanowili nie być frajerami i
        wytargować większą działkę. Na szczęście samorządy jak zwykle
        sypnęły publicznym groszem (ile to było w skali kraju? Nie lepiej
        było wprost kupić sprzęt) i tym razem jeszcze się udało.

Tymczasem cichutko jak myszka pod miotłą, przy wszystkich tych
        audycjach o chorych na nowotwory dzieciach, siedzi sobie minister
        zdrowia. Pani Minister, Panowie dyrektorzy ZOZ-ów! Toż wy nie
        wiecie, że respiratory i ultrasonografy trzeba kupić! Dopiero
        witrażysta Jurek Owsiak wam to musi przypomnieć! Tymczasem trwa
        radosna feta do późnych godzin młodzi wolontariusze biegają z
        puszkami po miastach (w poniedziałek nie pójdą do szkoły), grają
        kapele rockowe, po prostu karnawał. W Rio też jest karnawał, też
        podrygują, ale tam nie ma Owsiaka i WOŚP. Dlaczego?

Koncerty rockowe też odbywają się na całym świecie, ale tam też nikt
        nie czaruje, że ratuje chore dzieci. Bo to oczywiste czary-mary.
        Rocznie na zakupy sprzętu wydaje się w Polsce ok. 4 mld zł, a cała
        zbiórka WOŚP to ok. 30 mln zł.
        Czyli nawet nie ułamek procenta
        tego co rocznie i tak się wydaje na sprzęt. A gdzie koszty akcji?
        Oficjalne koszty promocji, "Przystanku Woodstock" to ok. 6
        mln.

Nieoficjalne - czyli to co dają samorządy i telewizja -
        przypuszczalnie, przekraczają w sumie to co WOŚP może przeznaczyć
        na zakup sprzętu.
        Dlatego takich akcji nigdzie na świecie nie
        ma, bo nawet prości ludzie w trzecim świecie, nie mówiąc o
        Anglikach, Francuzach czy Niemcach, nie dają się tak nabierać na
        plewy jak Polacy. Gdyby policzyć wszystkie koszty rzetelnie,
        okazałoby się, że po prostu akcja Owsiaka więcej kosztuje niż
        przynosi pożytku. Ocenia się, że na dostosowanie naszych szpitali do
        wymogów unijnych trzeba dać 14 mld złotych. WOŚP musiałby więc
        zbierać na ten cel jakiś 460 lat.

Opowiadanie, że Owsiak ratuje polskie szpitale to pic na wodę.
        Prawdę powiedziawszy nie ma żadnego, zauważalnego związku między tym
        wielkim festiwalem i poruszeniem ogólnonarodowym, a stanem służby
        zdrowia.

Przy całej histerii jaką co roku rozpętuje telewizja, trudno o
        zachowanie zdrowego rozsądku. Nikt nie ośmieli się zapytać ile to
        wszystko kosztuje i jakie są efekty? Również te wychowawcze. Walec
        głupoty miażdży Polskę. No bo inaczej jak wytłumaczyć, że ludziom
        tak bardzo smakuje zupa z gwoździa?
        Janusz Sanocki

Źródło: Zupa z gwoździa - owsik
        • lmblmb landaverde, głupiś jak but. 09.01.10, 18:15
          landaverde napisał:

> [...] Na szczęście samorządy jak zwykle
          > sypnęły publicznym groszem (ile to było w skali kraju?

landaverde, głupiś jak but. bo dajesz się nabierać na stare tricki, z których
          dawno temu komuchy korzystały, a teraz odgrzewa rydzyk. Nie muszę nawet szukać w
          internecie skąd ten tekst pochodzi, bo na 80% jest on z "Ich dziennika".

Skąd wiem? prosty przykład: niedokończone zdanie, zakończone pytaniem. Teksty
          typu "wy wiecie kto za tym stoi" czy "ile to rzeczywiście kosztowało" jest
          prostą manipulacją. Manipulacją, bo nie podaje danych potwierdzających tezę, ale
          też wprost nie twierdzi, że ktoś kasą sypnął, bo za to mieliby proces o
          zniesławienie.

I ty na takie sztuczki dajesz się nabierać?!

> Koncerty rockowe też odbywają się na całym świecie, ale tam też nikt
          > nie czaruje, że ratuje chore dzieci. Bo to oczywiste czary-mary.

Kto kiedykolwiek powiedział, że chodzi tylko o dzieci i o sprzęt? Nie widzisz
          społecznej częci działalności Orkiestry? Tego, że dla wszystkich tych
          niedostosowanych punków i innych ćpunów jest miejsce raz do roku, które im
          pokazuje, że można coś zrobić, że nie trzeba się od społeczeństwa odwracać.

Tobie też tego potrzeba.

>
          > Rocznie na zakupy sprzętu wydaje się w Polsce ok. 4 mld zł, a cała
          > zbiórka WOŚP to ok. 30 mln zł. Czyli nawet nie ułamek procenta
          > tego co rocznie i tak się wydaje na sprzęt.

No i? Kto kiedykolwiek powiedział, że tu chodzi tylko o sprzęt dla dzieci? Może
          masz wystarczająco lat, żeby pamiętać Owsiaka z radia. Ja go pamiętam, już wtedy
          był kolesiem pełnym kreatywnych pomysłów.

Wiesz w ogóle co oznacza "TPChR" na jego mikrofonie? Bo ten skrót ma z 25 lat.

> A gdzie koszty akcji?
          >
          > mln.

Zrobiłbyś to taniej? Jeśli tak, to zapraszamy. Bo na razie tylko marudzisz.

> Nieoficjalne - czyli to co dają samorządy i telewizja -
          > przypuszczalnie, [b]przekraczają w sumie to co WOŚP może przeznaczyć
          > na zakup sprzętu.

Co konkretnie daje telewizja co nie jest misją nadawcy publicznego? Czy TVP dała
          jakieś konkretne pieniądze Orkiestrze? Bo powtarzasz ten argument zupełnie bez
          zastanowienia po idiotce, która to napisała.

> Dlatego takich akcji nigdzie na świecie nie ma,

...bo nie są potrzebne. W krajach cywilizowanych idzie zbierać pieniądze w
          cywilizowany sposób. Polska jeszcze do tego nie dorosła.

> Gdyby policzyć wszystkie koszty rzetelnie,
          > okazałoby się, że po prostu akcja Owsiaka więcej kosztuje niż
          > przynosi pożytku.

Większość ludzi wie, że Lotto nigdy się nie zwróci, a grają. Dla zabawy.

> Ocenia się, że na dostosowanie naszych szpitali do
          > wymogów unijnych trzeba dać 14 mld złotych. WOŚP musiałby więc
          > zbierać na ten cel jakiś 460 lat.

Dostosowanie szpitali do wymogów UE nie jest ani celem, ani obowiązkiem Orkiestry.

> Przy całej histerii jaką co roku rozpętuje telewizja, trudno o
          > zachowanie zdrowego rozsądku.

Tobie zdaje się zachować ten rozsądek wyjątkowo trudno.

> Źródło: Zupa z gwoździa - owsik

No nie, wklejasz nam tutaj wypociny jakiegoś bloggera i traktujesz to zupełnie
          poważnie? Ty chyba rzeczywiście nie masz równo pod sufitem.
          • landaverde lmblmb, durnyś jak szpadel 11.01.10, 08:48
            lmblmb napisał:

> Teksty typu "wy wiecie kto za tym stoi" czy "ile to rzeczywiście kosztowało"
            > jest prostą manipulacją.

Powyższe zestawienie jest manipulacją, do tego głupią. W przeciwieństwie
            do "wy wiecie kto za tym stoi", co jest sugestią, często zresztą wcale nie
            pozbawioną podstaw, "ile to rzeczywiście kosztowało" jest bardzo rzeczowym
            pytaniem. W przypadku WOŚ odpowiedź na to pytanie rozstrzyga o zasadności jej
            funkcjonowania.

> > Koncerty rockowe też odbywają się na całym świecie, ale tam też nikt
            > > nie czaruje, że ratuje chore dzieci. Bo to oczywiste czary-mary.
            >
            > Kto kiedykolwiek powiedział, że chodzi tylko o dzieci i o sprzęt? Nie widzisz
            > społecznej częci działalności Orkiestry? Tego, że dla wszystkich tych
            > niedostosowanych punków i innych ćpunów jest miejsce raz do roku, które im
            > pokazuje, że można coś zrobić, że nie trzeba się od społeczeństwa odwracać.

Pomerdało ci się, jak temu zajączkowi - mylisz "Finał" z "Woodstockiem". A za
            takie sugestie, że podczas finałów zbiera się na punków i ćpunów, to możesz
            dostać wciry nawet od samoego Owsiaka.

> > Rocznie na zakupy sprzętu wydaje się w Polsce ok. 4 mld zł, a cała
            > > zbiórka WOŚP to ok. 30 mln zł. Czyli nawet nie ułamek procenta
            > > tego co rocznie i tak się wydaje na sprzęt.
            >
            > No i? Kto kiedykolwiek powiedział, że tu chodzi tylko o sprzęt dla dzieci?

Jak to kto? Jurek Owsiak. A chińskie ręczniki nie mają tu nic do rzeczy.

> > A gdzie koszty akcji?
            > >
            > > mln.

>
            > Zrobiłbyś to taniej? Jeśli tak, to zapraszamy

Gdyby Jurek Owsiak zorganizował prywatny koncert, na który by sprzedano
            normalne bilety, zaś część przychodów z ich sprzedaży przeznaczono by "na
            dzieciaczki", to mielibyśmy sytuację moralnie czystą. Tu zaś jest odwrotnie:
            mamy rzekomo darmowy koncert, zorganizowany pod pretekstem zbiórki "na
            dzieciaczki", tyle że koncert wcale nie jest darmowy, nagłośnienie, światło i
            obsługa techniczna, itd. sporo kosztują, "gwiazdy" zaś, łącznie z Owsiakiem,
            niekoniecznie wytępują gratis, a płaci za to podatnik, często, jak to dziś w
            zwyczaju, "bez własnej wiedzy i zgody".

> Co konkretnie daje telewizja co nie jest misją nadawcy publicznego?

Sugerujesz, że misją nadawcy publicznego jest emisja "Orkiestry" Owsiaka?
            Ciekawe kto o tym decyduje?

> > Dlatego takich akcji nigdzie na świecie nie ma,
            >
            > ...bo nie są potrzebne. W krajach cywilizowanych idzie zbierać pieniądze w
            > cywilizowany sposób. Polska jeszcze do tego nie dorosła

Litościwie ograniczę swój komentarz do stwierdzenia faktu, że Caritas i cały
            szereg innych fundacji w Polsce to jednak potrafią. To pokazuje wyraźnie kto w
            Polsce dorósł, a kto nie. ;-) Twoje własne słowa...

> > Ocenia się, że na dostosowanie naszych szpitali do
            > > wymogów unijnych trzeba dać 14 mld złotych. WOŚP musiałby więc
            > > zbierać na ten cel jakiś 460 lat.

>
            > Dostosowanie szpitali do wymogów UE nie jest ani celem, ani obowiązkiem
            > Orkiestry.

'Zapomniałeś' zacytować: "Opowiadanie, że Owsiak ratuje polskie szpitale to
            pic na wodę."

> Tobie zdaje się zachować ten rozsądek wyjątkowo trudno.

Masz rację - zdaje ci się. ;-)

> > Źródło: Zupa z gwoździa - owsik
            >
            > No nie, wklejasz nam tutaj wypociny jakiegoś bloggera i traktujesz to
            > zupełnie poważnie?

Twoich wypocin nie sposób traktowac poważnie. Ty z pewnością nie masz równo
            pod sufitem.
            • smalec.i.krew Re: lmblmb, durnyś jak szpadel 12.01.10, 00:24
              Landaverde, czy ty w ogóle zastanawiasz się co chcesz napisać ?
              Z tobą nie sposób dyskutować, nie ma żadnego punktu zaczepienia,
              te kłamstwa, które wypisujesz pozbawione są jakiejkolwiek logiki, piszesz w sposób,
              by nie musieć nic tłumaczyć i udowadniać.

Bo dobrze wiesz, że kłamiesz.
    • marekna Nawet szkoda dyskutować z KK 07.01.10, 12:50
      Przecież ta cała nagonka jest spowodowana tym, że Owsiak i Jego odebrał im
      jedną niedzielę, że porwał taki tłum młodzieży, o jakim oni mogą tylko
      pomarzyć, że odebrał im monopol na zbieranie kasy dla biednych. Fundacja
      Owsiak łamie też inne zasady. Pokażcie mi jakiekolwiek rozliczenie fundacji
      kościelnych! Owsiak wszystko publikuje, wszystkie zakupy dokonuje w
      przetargach i organizuje dla młodzieży imprezę tak popularną, że "Przystanek
      Jezus" próbuje się jedynie do niego przytulić, by z tego korzystać. Intencje
      KK są nieczyste. Oni nie patrzą na Fundację Owsiaka, jako coś dobrego,
      boważniejsze są ich straty, niż dobro tych malutkich dzieci. KK woli zajmować
      się tymi nienarodzonymi, bo mniej kosztują.
    • aleksandra991 Radio Maryja rozlicza Owsiaka - list 07.01.10, 13:03
      I to jest właśnie współczesny, katolicki kościół. Brzydzę się!
      • klara551 Re: Radio Maryja rozlicza Owsiaka - list 07.01.10, 13:30
        Niestety to prawda.A gdzie rozliczenie społecznej zbiórki na
        stocznię,a gdzie te pieniądze?Najłatwiej opluć kogoś co coś robi i
        ukryć własne matactwa.Sławetne radio ma jeden cel ,czyli zagarnianie
        mamony na niby święte cele,a tak naprawdę to mataczenie ze
        świętością w tle.Jeszcze chwila,a będą oferować miejsce w raju za
        odpowiednią opłatą,no nie wspomnę,że przez to że nie dostali
        pieniędzy na odwierty nie dowiercili się do piekła.Gdzie w tym
        geszefcie miejsce na wiarę i pokorę?W tym radiu ,jaj nigdzie indziej
        prawdziwym jest stwierdzenie,że za pieniądze ksiądz się
        modli.Bardziej prawdziwe byłoby ,że dla tych sukienkowych pieniądz
        jest Bogiem.
    • jurek4491 Radio Maryja rozlicza Owsiaka - list 07.01.10, 13:36
      Jeśli chodzi o geotermię to trzeba zrobić tak, jeśli są gotowe dwa otwory to
      trzeba postawić dwa wychodki damski i męski to cały Toruń przez czterdzieści
      lat będzie mógł w te dziury sr... bez potrzeby pompowania szamba a będzie to z
      pożytkiem dla miasta.
      • lexus_400 Re: Radio Maryja rozlicza Owsiaka - list 07.01.10, 19:54
        Wujek Tadek i tak by pewnie chcial pobierac oplaty :)
      • antropoid Re: Radio Maryja rozlicza Owsiaka - list 07.01.10, 21:08
        Ekstra pomysł z tymi wychodkami - podpisuję się pod nim.
    • quant34 I czym tu się martwić? 07.01.10, 19:22
      Ależ Panie Redaktorze, cieszmy się, że Radio z Mordą popełnia medialne
      samobójstwo! WOSP cieszy się poparciem tak przytłaczającej większości Polaków,
      że wylewanie pomyj na tę inicjatywę jest dla Rydzyka najlepszym sposobem na
      utratę części słuchaczy. Co to ma za znaczenie, że paru różańcowych klakierów
      popluło trochę na antenie? To jest garstka staruszków, którym Alzheimer
      odebrał zdolność do formułowania sensownych ocen. Rydzyka jednak słucha także
      część normalnych ludzi, którzy jednocześnie wspierają piękną inicjatywę Jurka
      Owsiaka. Po takiej audycji, część z tych normalnych ludzi wyłączy Radio
      Maryja. Z tego się trzeba cieszyć! Rydzol w końcu udławi się swoją chciwością,
      bo historia dowiodła już nie raz, że na ludzkich lękach nie da się żerować w
      nieskończoność. Za to idea ratowania chorych dzieci nie umrze na pewno. Nie ma
      także sensu stawiać pytań dlaczego kościół pozwala zwalczać Orkiestrę. Pozwala
      bo chciałby mieć monopol na wszelkie datki. Solą w oku stoi czarnym hienom, że
      taka góra forsy trafia gdzie indziej niż do ich kieszeni. Co w tym dziwnego?
      Ale to nie ma znaczenia, bo babcie nawalające różańcami każdego kto myśli
      inaczej niż Wielki Ojciec, jest coraz mniej. Nikt nie jest wieczny, a
      "elektorat" Rydzyka to ludzie starzy i schorowani. W końcu wymrą, a ci, którzy
      się w międzyczasie zestarzeją, nie będą już tacy chętni do rozstawania się z
      emeryturami ;) Rydzyk w końcu się skończy, tak samo jak skończył się każdy
      inny krwiopijca i bydlak w historii.
      • lexus_400 Re: I czym tu się martwić? 07.01.10, 20:05
        Z Jerzym Borowczakiem, byłym szefem "Solidarności" Stoczni
        Gdańskiej, rozmawia Michał Lewandowski.

- Czy stocznia otrzymała kiedykolwiek choć złotówkę z pieniędzy
        zbieranych przez o. Tadeusza Rydzyka?
        - Nie. Chcę jednak od razu zaznaczyć, że nie mieliśmy do tego
        zastrzeżeń. Sami stoczniowcy, którzy przekazali świadectwa NFI Radiu
        Maryja mówili, że jak nie pójdą na stocznię, to niech pójdą na
        radio.
        - Ale nie czuliście się oszukani?
        - Tych pieniędzy i tak nie było na co wykorzystać. Nie
        przywiązywaliśmy się do nich. Syndyk sprzedał Stocznię Gdańską
        Stoczni Gdynia.

Z Romanem Gałęzewskim, obecnym szefem "S" Stoczni Gdańskiej i szefem
        jej Rady Nadzorczej rozmawia Michał Lewandowski.

- Powinno być śledztwo w sprawie zbiórki pieniędzy na stocznię przez
        Radio Maryja?
        - Nie chcę tego komentować. Powiem tylko, że wtedy, kiedy te
        pieniądze były zbierane, trzeba było wyraźnie powiedzieć, że nie da
        się ich wykorzystać na ratowanie stoczni.
        - Dlaczego?
        - Komitet przy radiu zbierał pieniądze na wykup upadłej wtedy
        stoczni od syndyka. Ten zapowiadał, że komitetowi jej nie sprzeda.
        Poza tym o. Rydzyk mówił, że jak ktoś chce to odda mu pieniądze. Nie
        znam nikogo kto by się zgłosił.
        - W latach 11997-98, kiedy zbiórkę prowadziło radio, robiło to
        również Stowarzyszenie Solidarni ze Stocznią Gdańską. Co się dzieje
        z tymi pieniędzmi?
        - To było stowarzyszenie, którym kierował i nadal stoi na czele
        Marian Krzaklewski
        . Zebraliśmy pięć mln zł ze sprzedaży
        cegiełek, które nadal są na koncie stowarzyszenia i cały czas były
        wykorzystywane, np. na zapomogi dla stoczniowców. Tam wszystko jest
        w porządku i pod ścisłą kontrolą.

Zrodlo: Portal Morski
        www.portalmorski.pl/Stoczniowcy-nie-chca-pieniedzy-od-ojca-Rydzykaa2594

• antropoid Re: I czym tu się martwić? 07.01.10, 21:25
          Ten cały szum wokół stoczni musi robić zgraja nakręcanych przez PiS oszołomów,
          bo nie chce mi się wierzyć, żeby zwykli stoczniowcy byli tacy głupi.
          • quant34 Re: I czym tu się martwić? 07.01.10, 21:42
            Przyznam, że nie znam tego tematu, ale z cytatów, które zamieścił lexus_400
            wynika, że Rydzyk okradł stoczniowców, chociaż oni mu tego nie mają za złe.
            Jeżeli prawidłowo to interpretuję, to dlaczego miałby to nagłaśniać PiS, który
            trzyma z Rydzykiem sztamę? Przecież wydźwięk tych cytatów jest jednoznacznie
            antyrydzykowy.
            • antropoid Re: I czym tu się martwić? 08.01.10, 00:40
              Chodziło o ten antyrządowy szum wokół stoczni - taka mała dygresja.
    • vito3 Radio Maryja rozlicza Owsiaka - list 07.01.10, 20:04
      czarne plugastwo i sklerotyczne jelenie
      • po_stach Rydzyk, to zakłamene,sprzedajne bydle.. 07.01.10, 20:07
        takim się urodził i takim zdechnie..Amen.
    • antropoid Radio Maryja rozlicza Owsiaka - list 07.01.10, 21:19
      Pewnie, zamiast na dzieciaki lepiej było te miliony przekazać na konto tego
      ziejącego nienawiścią do bliźnich złodzieja z Torunia. Niech sobie kupi nowy
      helikopter, albo luksusowego mercedesa. Niech mu wyłożą komnaty bursztynem i
      zamontują złoty sracz.
      Niech tylko ten ślubujący ubóstwo hochsztapler pamięta, że do grobu tego ze
      sobą nie zabierze...
    • hieronim_kowalski Jak nie wiadomo o co chodzi, chodzi o pieniądze 07.01.10, 22:21
      Jak nie wiadomo o co chodzi, chodzi o pieniądze. Stara prawda ale
      jaka aktualna. Kościół a w szczególności Rydzyk uważają, że mają
      monopol na zbieranie datków. Krew ich zalewa, że znów kolejne
      dziesiątki milionów złotych trafiają do kogoś innego. Problem w tym,
      że ja podobnie jak większość Polaków na Owsiaka dam a na Kościół a w
      szczególności na Rydzyka nie dam złamanego grosza. Z bardzo prostej
      przyczyny: Owsiak zbiera na godny cel i rozlicza się ze zbiórki co
      do grosza. Rozliczenia np. Caritasu nie mówiąc o Kościele czy
      Rydzyku nikt na oczy nie widział i nigdy nie zobaczy. Można za to
      zobaczyć rosnący przepych hierarchów kościelnych i ciągle rosnącą
      pazerność na dobra doczesne.
    • maura4 Radio Maryja rozlicza Owsiaka - list 07.01.10, 22:58
      Mnie uczono szacunku do ludzi i ja go mam. Jednak naprawdę trudno mi
      go wydobyć wobec słuchaczy i prowadzących radyja, szczególnie w
      takich właśnie momentach. Nie to, żebym w jakiś sposób ten brak
      okazywała, ale czuję , że nie mogę , nie potrafię tych ludzi
      szanować czy myśleć o nich pozytywnie.
      • antropoid Re: Radio Maryja rozlicza Owsiaka - list 08.01.10, 00:45
        Ależ to zupełnie naturalne. To dlatego, że zachowanie ludzi z tej rozgłośni u
        każdego w miarę normalnego człowieka może wzbudzać wyłącznie obrzydzenie.
    • yanfhowah kto w koncu rozliczy tego Rydzyka 08.01.10, 03:23
      w koncu rozliczy jego za wszystkie jego zbiorki a specjialnie za za
      WIELE MILIONOW zebranych (niby ) na pomoc
      stoczni???????????????
    • opinia-pollpressagency Owsiak prowadzi dzialalnoac pol-legalna,zebry 08.01.10, 05:50
      Na Zachodzie prawie kazda stacja TV na ogromne spotkania muzyczne w
      dni swiat. Tam rygory administracyjne sa ostre bo dzieci nie moga
      zbierac pieniedzy-kwestowac aby nie dostaly na cale zycie nawyku
      zebrania, nie mozna tez w odleglosci 200 metrow od szpitali, szkol,
      swiatyn...podkladac swoich puszek i zbierac(czytaj zabierac z innych
      celow..) pieniadze. Spotkania zas nie moga miec tresci
      lewackich,imprez seksualnych, podpierac sie wznioslymi haslami i
      musza byc bezpieczne. Mimo tolerancji wczesnie czy pozniej Owsiak
      jest wypraszany za naruszenie powiedzmy Corpus Diplomati,
      demoralizacje.. W kazdym razie nie jest gosciem mile widzianym.
      Oczywiscie lewacka gazetka adasia kurcypedry@Gw wciska kit
      szaraczkom i robi afere psedo-religijna. Niech sie Owsiak nauczy
      wiecej kultury a fakt, ze lewusie Gw sie o niego troszcza swiadczy o
      fatalnym stanie tej imprezy. Powyzsza notatka jest na granicy
      smietnika i tego trendu nikt juz nie zmieni. BONAWENTURA.
      • pan-dzikus Re: Owsiak prowadzi dzialalnoac pol-legalna,zebry 08.01.10, 18:37
        opinia-pollpressagency napisała jak zwykle kompletne bzdury, ale jedno to ona trafiła - Nikt lepiej żebractwa i wyciągania upierścienionej tłustej łapy nie uczy ludzi lepiej niż CZARNA MAFIA.

Samą opinię-pollpressagency uczy też skutecznie, jak zwalczać konkurencję.
        Pojętny uczeń z gościa...

Marni indoktrynatorzy - marny indoktrynowany...
    • maczimo Radio Maryja rozlicza Owsiaka - list 08.01.10, 08:00
      Wybiórcza kłamie - to standard.
      • jkt2 Re: Radio Maryja rozlicza Owsiaka - list 08.01.10, 10:41
        A Ty bierzesz standadtową opłatę od Tadeusza Rydzyka
    • negr_worker Radio Maryja rozlicza Owsiaka - list 08.01.10, 08:10
      To wstyd,że dają pieniądze temu Owsiakowi na jakieś tam leczenie
      dzieci i inne głupoty, a nie pomyślą że może Ojciec Doktor Dyrektor
      chciałby sobie nowy samochód kupić bo przecież święta osoba nie może
      starym jeżdzić ! A Ojciec Dr Dyr za te pieniądze pomodliłby się i
      wszystkie chore dzieci by od razu wyzdrowiały a tak to wyzdrowieją
      tylko niektóre !
      Moherro.
    • kalasanty18 Owsiakowa hucpa... 08.01.10, 08:12
      Nigdy nie słuchałem radia z Torunia,nigdy nie dałem ani grosza na
      wośp - ale wspomagam jak mogę potrzebujących,płacę też składkę na
      ubezpieczenie zdrowotne.Owsiakowi wczasów w tropikach finansować nie
      zamierzam.
      • hieronim_kowalski hucpa kalasantego18 08.01.10, 09:32
        Składkę na ubezpieczenie zdrowotne płacisz za siebie i dla siebie.
        Owsiak zbiera na innych a nie na siebie. Zanim zaczniesz powtarzać
        za Radiem Maryja bzdury o wczasach w tropikach najpierw sprawdź
        rozliczenie zbiórek WOŚP. Są powszechnie dostępne. Nawet Rydzyk je
        ma.
        • pan-dzikus Re: hucpa kalasantego18 08.01.10, 18:43
          Rydzyk za pogrążające Owsiaka papiery dałby maybacha i wymarzony przez siebie hElikÓpteR.
          TO ZWYKŁY ZŁODZIEJ I SZUJA MENTALNA
    • ewa8a Radyjo niech rozliczy Ojca Dyrektora za stocznię 08.01.10, 08:42
      A Owsiak kole w oczy, oj kole. Bo nie dość, że wiele dobrego robi,
      to jeszcze na dodatek finanse czyste i przyrzyste.
    • grzx a kto rozliczy Sektę Maryja za Stocznię...??? 08.01.10, 08:53

• evilenka666 Radio Maryja rozlicza Owsiaka - list 08.01.10, 09:02
      W Polsce panuje zasada:zgnoić tego ,któremu się coś powiodło.Tylko dlaczego
      prym zawsze wiodą w tym katolicy?Po raz kolejny powtarzam,całe nieszczęście w
      tym,że nie dotarła do nas REFORMACJA.
      • grzx w Sekcie Maryja nie ma chrześcijan...jest diabeł.. 08.01.10, 09:07