fraglesi42 11.01.10, 08:13 Racja panowie eksperci! Emeryt kretyn wyda na raz całe zaoszczędzone pieniądze, trzeba więc za niego mysleć i decydować Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
henryk-sikora Re: Rząd planuje rewolucję w emeryturach: ogranic 11.01.10, 08:59 Tak, ludzie w większości są nieodpowiedzialni, tak jak rząd obecnie, który chce poprostu pobudzić konsumpcje i tym samym spowodować większy wzrost PKB. Znaczna część osób wyda zgromadzone w OFE na mieszkania, samochody, wycieczki i rózne inne dobra, a na starość przyjdzie do państwa po emeryture. Za takie rozwalenie systemu emerytalnego cały rząd powinien być pociągniety nie przed Trybunał Stanu, ale przed sądy powszechne!!! Zamist udoskonalać system OFE i mobilizować ludzi do oszczędzania to chce się ich pozbawić środków do życia na starość. Skandal!!! Odpowiedz Link Zgłoś
karpik.pl Re: Rząd planuje rewolucję w emeryturach: ogranic 11.01.10, 10:12 umiesz czytać ze zrozumieniem Panie Henryku? będzie można wypłacić swoje pieniądze jeśli reszta środków wystarczy na emeryturę w wysokości dwóch średnich krajowych (1350zł) czyli dostaję emeryturę 1350zł a całą nadwyżkę w gotówce od razu. Ilość osób które spełnią ten warunek jest raczej znikoma, więc nie wiem o co to bicie piany. Chyba, że po prostu lubisz stawiać polityków przed trybunałem stanu :) Odpowiedz Link Zgłoś
gamma_m Re: Rząd planuje rewolucję w emeryturach: ogranic 11.01.10, 10:13 Sądy powszechne... Człowieku, a co masz dla przeciwników przymusowych ubezpieczeń, obozy koncentracyjne? Odpowiedz Link Zgłoś
maruda.r Rząd planuje rewolucję w emeryturach: ograniczy... 11.01.10, 09:04 "Tymczasem eksperci alarmują, że rząd po pierwsze niszczy reformę emerytalną, której istotą było zbieranie pieniędzy na własne konto." ****************************** Ta reforma zniszczyła się sama, gdyż była oparta na założeniu, że nieruchomościowa bańka spekulacyjna w USA będzie rosła po wsze czasy. Najprawdopodobniej przed rządem stoi widmo stałego dotowania ZUS, więc FE wiążą mu tylko ręce. Odpowiedz Link Zgłoś
mus-zek0 Rząd planuje rewolucję w emeryturach: ograniczy... 11.01.10, 09:16 Składki na ZUS powinny być całkowicie zlikwidowane,każdy indywidualnie powinien zadbać o swoją emeryturę. Odpowiedz Link Zgłoś
koloratura1 Re: Rząd planuje rewolucję w emeryturach: ogranic 11.01.10, 09:32 mus-zek0 napisał: > Składki na ZUS powinny być całkowicie zlikwidowane,każdy indywidualnie > powinien zadbać o swoją emeryturę. A jak nie zadba, to przez ostatnich parę / paręnaście / parędziesiąt lat - będzie go utrzymywać tzw. państwo, tj - ogół podatników. Zasiłkami takimi i owymi... P.S.: Oczywiście - przy ZUS-ie, jako takim, to ja się - bynajmniej - nie upieram. Odpowiedz Link Zgłoś
koloratura1 Zgubił się kawałek... 11.01.10, 09:38 koloratura1 napisała: > A jak nie zadba, to przez ostatnich parę / paręnaście / parędziesiąt lat... ...jego życia... Odpowiedz Link Zgłoś
puuchatek Rząd planuje rewolucję w emeryturach: ograniczy... 11.01.10, 09:51 O ile ideę "jednorazowej wypłaty" mogę zrozumieć (choć nie sądzę, żeby to był dobry pomysł), o tyle pomysł dobrowolnego zabrania środków z OFE i oddania w całości do ZUS to jakiś kosmiczny absurd. OFE są różne, ale nie wyobrażam sobie żeby zbiurokratyzowany, nieudolny ZUS lepiej zarządzał jakimikolwiek pieniędzmi... Odpowiedz Link Zgłoś
zlomas1 Re: Rząd planuje rewolucję w emeryturach: ogranic 11.01.10, 10:08 > O ile ideę "jednorazowej wypłaty" mogę zrozumieć (choć nie sądzę, żeby to był d > obry pomysł), o tyle pomysł dobrowolnego zabrania środków z OFE i oddania w cał > ości do ZUS to jakiś kosmiczny absurd. OFE są różne, ale nie wyobrażam sobie że > by zbiurokratyzowany, nieudolny ZUS lepiej zarządzał jakimikolwiek pieniędzmi.. To sie zainteresuj, może sie zdziwisz. OFE maja slabą rentowność, za to biorą duże prowizje. Odpowiedz Link Zgłoś
trzy.14 Re: Rząd planuje rewolucję w emeryturach: ogranic 11.01.10, 11:03 > To sie zainteresuj, może sie zdziwisz. OFE maja slabą rentowność, za to biorą > duże prowizje. To niestety prawda. OFE zapewnia godziwą emeryturę nie milionom, a dziesiątkom tysiącom "zwyczajnych" Polaków - swoim akwizytorom :-) Odpowiedz Link Zgłoś
javall Nie... rząd znów dłubie przy OFE. To ma być "re... 11.01.10, 11:58 A co tam. Jak slyszelismy Olechowski nie musi sie martwic o emeryture. Odpowiedz Link Zgłoś
puuchatek Nie... rząd znów dłubie przy OFE. To ma być "re... 11.01.10, 16:07 zlomas1 napisał: > To sie zainteresuj, może sie zdziwisz. OFE maja slabą rentowność, za to biorą > duże prowizje. Ja to wszystko wiem - ale jaką "rentowność" ma ZUS? Powiesz mi, że wyższą? Może OFE nie są dobrze prowadzone, ale drugiego takiego worka bez dna jak ZUS nie ma i nie będzie. Instytucja fatalnie zarządzana, kompletnie niewydolna organizacyjnie (o czym wie każdy, kto próbował w niej coś załatwić), z gigantyczna czapą urzędniczo-biurokratyczną składającą się z "fachowców" nie potrafiących poprawnie przepisać nazwiska z formularza... Odpowiedz Link Zgłoś