kwiecien45 My też nie rozumiemy. Włazidupstwo, wazelinarstwo? 26.05.10, 10:39 A może jest to coś podobnego do przypadku opisanego przez Roberta Harrisa w Ghostwriterze, tylko w edycji polskiej? Przy czym nie liczył bym, że to jest akurat żona ;)) Obama olał nas równo czym tylko mógł. I to wiele razy. Był w krajach obok nas i nie wpadł nawet na 5 minut. Olał pogrzeb Prezydenta RP i pojechał w jego trakcie pograć w golfa. Polacy są ostatnim krajem UE z wizami do USA. A ci goście z Ujazdowskich umieszczają w zamian amerykańskie rakiety w Morągu. Po co? Co oprócz pogorszenia relacji z Rosją da nam ten bezsensowyny gest? Wazeliniarze? Podlizuchy? Sam nie wiem jak to nazwać. Odpowiedz Link Zgłoś
kwiecien45 Re: My też nie rozumiemy. Włazidupstwo, wazelinar 26.05.10, 10:46 A co do Rosjan to nie wierzę, że czują się tak naprawdę zagrożeni tą baterią rakiet w Moragu. Chodzi im o decydowanie co my według nich możemy a czego nie możemy na naszym terytorum.I w tym przypadku muszą sobie uzmysłowić, że czasy Chruszzczowa i Lońki B. mamy, dzięki Bogu, za nami i MY SAMI DECYDUJEMY co nam wolno a czego nie wolno. I wara Iwoanowi od tego. Bo jeśli nawet decyzje naszego rządu są głupie to jest nasz polski problem a nie wasz panowie Moskale. Odpowiedz Link Zgłoś
anarcho-emeryt Rosyjskie MSZ o Patriotach w Polsce: nie rozumi... 26.05.10, 10:53 Czy w koncu w tym kraju znajdzie sie kilku kumatych ludzi ze swiecznika, ktorzy zauwaza , ze od wiekow polska militarna specjalnoscia bylo "branie w dupe"? Nawet jedyna zwyciezka wojna polsko-bolszewicka (nota bene przy duzym wsparciu logistycznym i materialnym Francji-za co placilismy do 1939r a i zaraz po nim) byla epizodem , o ktorym "swiat" raczyl zapomniec za "5 minut"? Czy w Polsce nie wystarczylaby armia w stylu "Gwardii Narodowej"?czy innych jednostek OTK (Japonia)? zajmujacych sie sprawami wewnetrznymi (jak powodzie czy inne kataklizmy)?Pare jednostek specjalnych do dyspozycji ONZ? W XXIw w Europie nikt na nikogo napadal nie bedzie. Kraje zdobywa sie jako "rynki zbytu" a nie terytoria z jej ludnoscia. Pieniadze przeznaczane na zbrojenia nie przynosza Polsce NIC! No moze oprocz defilad dla glowy panstwa i paru stolkow dla "sztabowcow". A w razie gdyby bylo inaczej niz mysle i faktycznie doszlo by do wojenki to....powtorka z rozrywki czyli kamienie na szaniec, bohaterskie poswiecenie i efekt jaki znamy z historii....Kazdy z potencjalnych graczy-agresorow (czy to Rosja , czy Niemcy) przykryja nas czapkami w ciagu 24 godzin i zadne Patrioty ani F-16 nie pomoga. Odpowiedz Link Zgłoś
abhaod a co Rosjanie rozumieją ? tylko przemoc i groźby 26.05.10, 11:13 www.rp.pl/artykul/188669_Rosja_ponownie_grozi_Polsce_atakiem_rakietowym.html Odpowiedz Link Zgłoś
rahi_hexe Ja też nie rozumiem, czemu USA leje na nas 26.05.10, 11:13 ciepłym moczem, a my mówimy, że to pada deszcz. Kompletnie nie rozumiem tego, że skoro nie wywiązali się, co do umowy o Iraku i Afganistanu, nadal prowadzimy z nimi jakieś interesy. To jest chore i ze względu na politykę i czystą ekonomię. Już nie mówię o skandalicznych wizach, i jak konsekwentnie olewa nas Obama. Gdyby kraje słowiańskie trzymały się razem (nie chodzi tylko o Rosję, ale o Ukrainę, Czechy, Słowację, itd.) byłoby to dużo korzystniejsze dla Polski, niż ciągły wyzysk Stanów. Odpowiedz Link Zgłoś
des4 Re: Ja też nie rozumiem, czemu USA leje na nas 26.05.10, 11:16 wizy nie sa skandaliczne, dopoki określony odsetek wyjeżdzjących turystycznie zostaje tam na lewo, nie beda zniesione... po prostu to kraj w którym przestrzega się prawa... co pociągającego jest w krajach słowiańskich? Odpowiedz Link Zgłoś
rahi_hexe Re: Ja też nie rozumiem, czemu USA leje na nas 26.05.10, 11:26 Tu nie chodzi o pracę w stanach na lewo, zresztą w porównaniu z Latynosami, polska szara strefa wcale nie jest duża. Ale jakim prawem inne kraje Unii Europejskiej mają zniesione wizy? Czemu Francuz czy Niemiec, może wjechać kiedy chce? Skąd wiesz czy nie zostaje tam by pracować na czarno? Równi i równiejsi? Jesteśmy krajem UE, czy nie? Polacy to jakieś robotnicze bydło, które jeśli mu pozwolić zaleje biedną Amerykę? Patrzy się na nas jak na kraj tępych niewolników i to jest skandaliczne. Odpowiedz Link Zgłoś
rahi_hexe Re: Ja też nie rozumiem, czemu USA leje na nas 26.05.10, 11:34 A co jest interesującego w krajach słowiańskich? Pomyślmy... Gospodarka z dużym potencjałem na rozwój? Wspólna kultura o podobnych potrzebach? Rosja i Czechy od wielu lat, są świetnym rynkiem dla polskich artystów, jakoś nie widziałam zbyt wiele polskiej literatury w Stanach (Miłosza też już nie ma). Surowce naturalne? Rzeczywiście w kilku dużych krajach, o sporej liczbie ludności, prowadzących wspólną politykę zagraniczną nie może być nic ciekawego. Co one mogą dla siebie na wzajem zyskać... Jedynie wymienić się pamiątkami. Odpowiedz Link Zgłoś
des4 Re: Ja też nie rozumiem, czemu USA leje na nas 26.05.10, 11:39 rahi_hexe napisała: > A co jest interesującego w krajach słowiańskich? Pomyślmy... Gospodarka z dużym > potencjałem na rozwój? potencjałem? aha... Wspólna kultura o podobnych potrzebach? jaka "wspolna" kultura? Rosja i Czechy o > d > wielu lat, są świetnym rynkiem dla polskich artystów, jakoś nie widziałam zbyt > wiele polskiej literatury w Stanach (Miłosza też już nie ma). ??? Surowce naturalne > ? > Rzeczywiście w kilku dużych krajach, o sporej liczbie ludności, prowadzących > wspólną politykę zagraniczną nie może być nic ciekawego. Co one mogą dla siebie > na wzajem zyskać... Jedynie wymienić się pamiątkami. czekam na konkrety, a nie belkot o "wspolnej" kulturze Odpowiedz Link Zgłoś
vladexpat Re: Ja też nie rozumiem, czemu USA leje na nas 26.05.10, 12:27 Opowiadanie o słowiańskiej wspólnocie jest nieco niedorzeczne. Różne kultury, tradycje, religie. Drogi słowian rozeszły się ponad 1000 lat temu. To trochę tak, jak mówić o wspólnocie Finów i uralskich plemion. Natomiast warto mówić o wspólnocie interesów państw Europy środkowo-wschodniej. Mamy mniej więcej podobny poziom rozwoju gospodarczego, sporo podobnych doświadczeń z okresu komunizmu, młode, rozwijające się gospodarki. Dzięki temu możemy współpracować na realnie partnerskich zasadach. Co by nie mówić, stara Europa patrzy na nas nieco z góry. Nie przeczę, ma do tego prawo. Ale za to my możemy pokazać większą dynamikę rozwoju. Każdy może iść oddzielnie. Może nawet ze sporym sukcesem, jak w przypadku Estonii. Jednak razem chyba byłoby łatwiej. I kto wie, kto będzie górą za 20-30 lat. Odpowiedz Link Zgłoś
des4 Re: Ja też nie rozumiem, czemu USA leje na nas 26.05.10, 12:41 dletego też jesteśmy w UE robienie wspólnogy gospodarczej z Rosja czy Ukraina to s-f poglębiające nasze zacofanie Odpowiedz Link Zgłoś
des4 Re: Ja też nie rozumiem, czemu USA leje na nas 26.05.10, 11:38 nie mają zniesionych wiz, wizę amerykanska wbija się na granicy nie mają obowiazku promes wizowych francuz czy niemiec ma zorobki i poziom zycia oporownywalny z amerykanskim, więc praca na czarno jest dla niego po prostu nieatrakcyjna widocznie na ciebie się tak patrzy, ja takiego wrażenia nie odnioslem, ale to już inna bajka i problem twoich kompleksów Odpowiedz Link Zgłoś
snellville Re: Ja też nie rozumiem, czemu USA leje na nas 26.05.10, 11:56 francuz czy niemiec ma zorobki i poziom zycia oporownywalny z amerykanskim, więc praca na czarno jest dla niego po prostu nieatrakcyjna Mylisz sie kolego i to grubo,poziom zycia o wiele wiekszy maja Amerykanie. Chcesz zobaczyc moja chape i wcale nie jetem zadnym kozakiem ale jestem pewien ze PRZECIETNEGO niemca na nia niestac. Odpowiedz Link Zgłoś
biedron78 Rosyjskie MSZ o Patriotach w Polsce: nie rozumi... 26.05.10, 11:17 "Rosyjskie MSZ o Patriotach w Polsce: nie rozumiemy logiki i kierunku współpracy USA i Polski". A co nas to obchodzi? Widocznie mają słabych analityków. Nie widzę powodu żeby nas o tym informować. Odpowiedz Link Zgłoś
janusz_au Rosyjskie MSZ o Patriotach w Polsce: nie rozumi... 26.05.10, 11:28 Prawde powiedziawszy ja tez nie bardzo rozumiem o co w tym wszystkim chodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
teaforme Web grygady poszol won! 26.05.10, 11:30 HA,ha,ha,ha,ha,ha i jeszcze raz ha,ha,ha! Web brygady w Polsce poniosly kleske! czas na pakowanie manatkow i powrot do wscieklych kurdupli z kremlina, tam dobiero dostanie sie im za niezbyt rozumna i logiczna prace propagandzistow na Polskich forach. Mozemy liczyc, na zmiane warty, gdy te obecnie znane osiolki wroca do moskovi, przyjada nowe gluptaski, i z werwa beda dawali przyklady jak sie nie rozumie logiki, tak jak dobry brodaty moskal. Odpowiedz Link Zgłoś
progics Re: jaką proponuje alternatywę? 26.05.10, 12:11 Bardzo proste. Nasze miejsce jest w Unii. Odpowiedz Link Zgłoś
des4 Re: jaką proponuje alternatywę? 26.05.10, 12:21 to dlaczego Unia nie rezygnuje z NATO? wręcz przeciwnie, Francja wraca do struktur militarnych Sojuszu? Odpowiedz Link Zgłoś
gollum.z.kremla Re: to dlaczego Unia nie rezygnuje z NATO? 26.05.10, 12:28 Może dlatego, że - akurat niedawno - definitywnie rozwiązała UZE? ;) Odpowiedz Link Zgłoś
progics Re: jaką proponuje alternatywę? 26.05.10, 12:42 Dominacja USA w NATO powinna byc ograniczona. Niemcy juz sie za to zabieraja. Unia jako calosc ma na to szanse, ale jako calosc. Niemcy wyraznie szukaja konstruktywnych partnerow w Unii, a maja dosc tych co to siedza w Unii jednym poldupkiem. Odpowiedz Link Zgłoś
des4 Re: jaką proponuje alternatywę? 26.05.10, 12:59 nic nie stoi na przeszkodzie, aby Niemcy wydawały więcej niż USA na armię i wprowadzały najnowocześniejsze na świecie uzbrojenie zapewniając sobie dominację w NATO... USA dawno apelują o wzmocnienie militarne europejskich czlonków Sojuszu Odpowiedz Link Zgłoś
wladekryba Rosyjskie MSZ o Patriotach w Polsce: nie rozumi... 26.05.10, 11:46 SIKORSKI BIERZ PASZPORT ANGIELSKI I SPADAJ DO WIELKIEJ BRYTANI I TAM WYŚLIJ BATERIE. Odpowiedz Link Zgłoś
profesor_filutek Rosyjskie MSZ o Patriotach w Polsce: nie rozumi... 26.05.10, 11:48 Fakt ze timing jest nieszczesliwy jak negatywna decyzja o Tarczy we wrzesniu 2009. Patrioty to logistycznie skomolikowana operacja ale mozna bylo ja przesunac o pare miesiecy. Nie dziwie sie ze Rosja mowi ze tego nie rozumie - a co maja tam powiedziec ci ludzie ktorzy sa za poprawa stosunkow z Polska. Militarnie te pare wyrzutni nie ma znaczenia - patrz b. rozsadne posty anarcho-emeryta powyzej na tym forum. Ani NATO ani USA (na szczescie) nigdy nie zaryzykuje konfliktu militarnego z Rosja - to byloby pewne samobojstwo i koniec Europy. Napoleon i Hitler tez juz probowali... Odpowiedz Link Zgłoś
des4 Re: Rosyjskie MSZ o Patriotach w Polsce: nie rozu 26.05.10, 11:53 no i koniec Rosji też Odpowiedz Link Zgłoś
abhaod Re: Rosyjskie MSZ o Patriotach w Polsce: nie rozu 26.05.10, 11:59 w obecnej chwili tylko Chiny by na tym skorzystały, jeżeli Putin zostanie po raz wtóry prezydentem, możemy oczekiwać Osi Moskwa-Pekin- Teheran... Odpowiedz Link Zgłoś
teaforme Czyzby? 26.05.10, 11:50 Czyzby jedna bateria patriotow, wystarczyla na caly ten zlom rakietowy w moskowi? Moskale moga czuc sie obrazeni, ze swiat tak nisko ocenia ich "power" ha,ha,ha. Biedni moskale, teraz beda w dylemacie, zkad zagraza wieksze zagrozenie z Gruzji czy z Polski? A tak naprawde czy wspolnota plemienna moskovi ma jeszce jakiekolwiek panstwo sasiada jako nie potencalnego wroga? Czy sa kraje na swiecie, ktore wyrazaja przyjazn do rezimu kremlina? Odpowiedz Link Zgłoś
abhaod Re: Czyzby? 26.05.10, 12:01 teaforme napisał: Czy sa kraje na > swiecie, ktore wyrazaja przyjazn do rezimu kremlina? są, abchazja i osetia płd. Odpowiedz Link Zgłoś
snellville Re: Czyzby? 26.05.10, 12:02 teaforme napisał: > Czyzby jedna bateria patriotow, wystarczyla na caly ten zlom > rakietowy w moskowi? Moskale moga czuc sie obrazeni, ze swiat tak > nisko ocenia ich "power" ha,ha,ha. Biedni moskale, teraz beda w > dylemacie, zkad zagraza wieksze zagrozenie z Gruzji czy z Polski? A > tak naprawde czy wspolnota plemienna moskovi ma jeszce jakiekolwiek > panstwo sasiada jako nie potencalnego wroga? Czy sa kraje na > swiecie, ktore wyrazaja przyjazn do rezimu kremlina? Wenezuela,Kuba i ktos tam jescze ....zapomnialem. Odpowiedz Link Zgłoś
vladexpat Wyższe stany świadomości 26.05.10, 11:54 Rosja jest krajem świeckim, Polska nie całkiem. Stąd i brak zrozumienia. No bo przecież argumenty za postawieniem w Polsce baterii ślepaków w towarzystwie 100 amerykańskich żołnierzy mogą mieć jedynie metafizyczny charakter, nie poddający się racjonalnej ocenie. Widocznie Rosjanie jeszcze do tego nie dorośli, by wznieść się na polski poziom świadomości. Odpowiedz Link Zgłoś
pszek Rosyjskie MSZ o Patriotach w Polsce: nie rozumi... 26.05.10, 11:55 panowie,gospoda!jak nie wiadomo o co chodzi to wiadomo że chodzi o pieniądze! Nie wiem jakie może mieć zyski materialne Polska,ale USA mają i to solidny.Biznes polega na sprzedaży,jak największej sprzedaży,a upchnąć w Polsce kilka baterii rakiet to niezły kąsek porównywalny do tego z F-16!Poboczne skutki tego biznesu też są na rękę jankesom,a mianowicie podniesienie ciśnienia w regionie a co za tym idzie popyt na strzelający i zabijający złom którego czołowym producentem są "miłujące pokój" Stany Zbydlaczone.Ich cel zawsze jedna,trzymać w napięciu cały świat nie dopuszczając do wielkiej zadymy,małe są wskazane w celach utylizacji starego sprzętu i stworzenia popytu na nowy. Czy ktoś mi chce powiedzieć że na żyuczenie Polski USA na swój kosz wysyłają,będą utrzymywać bazę i szkolić Polskich szwejów?a wała jak Polska cała!to kolejna kasa dla Wuja Sama. Odpowiedz Link Zgłoś
des4 Re: Rosyjskie MSZ o Patriotach w Polsce: nie rozu 26.05.10, 12:00 co masz zamiar zrobić w tej sprawie kajtusiu? Odpowiedz Link Zgłoś
pszek Re: Rosyjskie MSZ o Patriotach w Polsce: nie rozu 26.05.10, 23:25 des4 napisał: > co masz zamiar zrobić w tej sprawie kajtusiu? nie jestem pewien czy zwracasz się akurat do mnie,ale na wszelki wypadek,w czym mogę być pomocny?bo widzę że masz problemy tylko nie wiesz jak je przekazać innym:)))) Odpowiedz Link Zgłoś
newyorker77 Rosyjskie MSZ o Patriotach w Polsce: nie rozumi... 26.05.10, 11:59 Polska zawsze bedzie cieszyc sie ochlapami z panskiego stolu, tlumaczac to sukcesami rzadu i dyplomacji. Coz, ciemny lud to kupi, jak mawiaja POlscy POlitycy. Odpowiedz Link Zgłoś
des4 Re: Rosyjskie MSZ o Patriotach w Polsce: nie rozu 26.05.10, 12:08 trzeba nam PiStoleta? Odpowiedz Link Zgłoś
snellville Re: Rosyjskie MSZ o Patriotach w Polsce: nie rozu 26.05.10, 12:17 newyorker77 napisał: > Polska zawsze bedzie cieszyc sie ochlapami z panskiego stolu, tlumaczac to > sukcesami rzadu i dyplomacji. Coz, ciemny lud to kupi, jak mawiaja POlscy > POlitycy. Jeszcze dwadziescia lat temu stales w kolejce po ocet,a teraz zobacz jak ci smrod od dupy odszedl. Odpowiedz Link Zgłoś
wikary69 Rosyjskie MSZ o Patriotach w Polsce: nie rozumi... 26.05.10, 12:06 ruski pies rznie gupola. On tylko wtedy rozumie jak ruskie wojsko okupuje Polske.Jest to polityka dezorientacji i tylko ludzie z malym IQ daja sie w ta pulapke zlapac. USA jest ostoja demokracji i obrony Polski wlasnie przed rusem.Polityke klamstwa historycznego, a takze dezinformacji to rus sam siebie oklamuje, a to Stalin morderca, ale bohater narodowy. Rus lze jak pies na kazdym kroku. Odpowiedz Link Zgłoś
profesor_filutek Re: Do poczytania dla wikary69 - from low IQ 26.05.10, 13:12 WASHINGTON Odpowiedz Link Zgłoś
profesor_filutek Re: Do poczytania dla wikary69 - from low IQ 26.05.10, 13:29 wikary69 to zart, wiem ze nie przeczytasz ani po angielsku ani po rosyjku ani po niemiecku, to jest do poczytania dla innych :-) Odpowiedz Link Zgłoś
fackir my w Polsce też nie 26.05.10, 12:07 rozumiem USA potrzebują poparcia politycznego i mięsa armatniego ale co z tego ma Polska? wizy do USA Odpowiedz Link Zgłoś
des4 jakiego mięsa armatniego? 26.05.10, 12:10 w Iraku i Afganistanie ogromna większośc ofiar po stronie koalicji to żołnierze amerykańscy ale co tam, ważne jest aby błyskotliwie pobełkotać Odpowiedz Link Zgłoś
starypryk79 Rakiety Patriot są mają charakter obronny 26.05.10, 12:08 Niejednokrotnie mówiliśmy, że nie rozumiemy logiki i kierunku współpracy USA i Polski w tej sferze - podkreślono w MSZ. - Z ubolewaniem stwierdzamy, że nasze pytania do strony polskiej i amerykańskiej pozostały bez odpowiedzi, podobnie jak nasze argumenty na rzecz przeniesienia rejonu czasowej dyslokacji (rakiet) dalej od rosyjskiej granicy. Przepraszam, a jakim zagrożeniem z punktu widzenia Rosji są rakiety Patriot rozlokowane w pobliżu rosyjskiej granicy? Cały system Patriot jest zaprojektowany do działań obronnych - zestrzeliwanie obcych samolotów i pocisków rakietowych. To nie jest broń ofensywna. Czemu Rosjanie tak się więc w tej sprawie rzucają? Chyba nie mają wobec nas wrogich planów? A już na pewno nie po przełomowym i historycznym pojednaniu między naszymi narodami, co to się wydarzyło dosłownie miesiąc temu... Odpowiedz Link Zgłoś
enzo_pl Rosyjskie MSZ o Patriotach w Polsce: nie rozumi... 26.05.10, 12:31 a ja nie rozumiem po co Rosjanom atomówki skoro oni nie rozumeiją po co nam patrioty :D:D:D Odpowiedz Link Zgłoś
1stanczyk "nie rozumiemy logiki i kierunku współpracy USA 26.05.10, 12:47 "nie rozumiemy logiki i kierunku współpracy USA i Polski" I słusznie bo tego nie da się zrozumieć. Amerykanie tez nie rozumieją ale co im tam kilka wyrzutni patriotów w imię potencjalnych możliwości jakie drzemią w naszej rusofobii . Czy w ogóle można zrozumieć opętanych schizofrenią i fobiami. Nikt nas nie rozumie i stad nasz izolacja. Jak można zrozumieć ludzi lecących beztrosko,i bez należytej przezorności oraz związanego z nią czasowego marginesu bezpieczeństwa na patriotyczno medialna przedwyborcza pielgrzymkę, do kraju do którego są, jeśli nie wrogo, to nieufnie nastawieni? Jak można zrozumieć późniejsze honorowanie takiego kretyńskiego postępowania w imię żałobnego kociokwiku spowodowanego tragicznymi skutkami głupoty i skrajnej nieodpowiedzialności samych ofiar? Jak można zrozumieć jednoczesne honorowanie w naszym kraju i oprawców i ofiar: pogrzeb Geremka był tylko jednym z wielu objawów naszej schizofrenii, której nikt nie rozumie bo jej się po prostu nie da zrozumieć. To jest nic innego jak nasze "duchowe" cywilizacyjne zacofanie, o które tak troszczy się watykańska hierarchia w naszym kraju, ze dumnie, licznie i na najwyższym szczeblu uczestnicy w cywilnych uroczystościach pogrzebowych (Geremka). Cywilizacyjne zacofanie, które skrywamy za naszymi ambicjami i aspiracjami, do których po prostu dorastamy, za naszą atawistyczna potrzeba poczucia wspólnoty, ta sama zresztą, którą kultywujemy przy wódce, by leczyć nasze egzystencjalne lęki i nasze kompleksy jaskrawo widoczne w czasie żałoby po tragedii w Smoleńsku. Rosyjskie MSZ o Patriotach w Polsce: nie rozumi... Odpowiedz Link Zgłoś
des4 ja też nie moge zrozumieć 26.05.10, 13:01 dlaczego kraj o takich zasobach naturalnych, aspirujacy do rangi "supermocarstwa" jest tak biedny i tak zapóźniony cywilizacyjnie w stosunku do Polski... Odpowiedz Link Zgłoś
1stanczyk "Tak biedny i tak zapozniony" a mimo to przez 26.05.10, 13:11 wieki skutecznie trzymający nas na swojej smyczy. To świadczy tylko o naszym jeszcze większym zapóźnieniu i "biedzie" która doprowadziła do takiego stanu i którą doskonale obnażyło nasze suwerenne i demokraty tyczne dwudziestolecie. Nie tej materialnej, bo ona jest jedynie wyznacznikiem, tej którą wyrażają twórcze możliwości samodzielnego (bez bezzwrotnej pomocy przeznaczonej dla tych co nie radzą sobie sami) wspólnego skutecznego działania. I ostatnie lata Rosji są dla nas, a przynajmniej powinny być, w tym względzie bardzo poważną przestrogą. Re: ja też nie moge zrozumieć Odpowiedz Link Zgłoś
des4 Re: "Tak biedny i tak zapozniony" a mimo to przez 26.05.10, 13:46 na szczeście z tej smyczy zerwalismy się, nie muszę pisać z czyją wielką pomocą... Odpowiedz Link Zgłoś
profesor_filutek Re: ja też nie moge zrozumieć 26.05.10, 13:53 pewnie, jak sie spojrzy na nasze rodzime odrzutowce pasazerskie , pojazdy kosmiczne, szybkie pociagi i doskonale autostrady (nie mowiac o McDonald'sie i CocaColi) to Rosjanie cywilizacyjnie wysiadaja. No moze kvas i walonki ich ratuja. Zeby nie te te cholerne bobry na naszych walach ochronnych to bysmy juz dawno ... Puknij sie w czolo chlopie zanim zaczniesz o wyzszosci cywilizacyjnej. Polska jest dzis na poziomie sredniego kraju azjatyckiego ale do Korei Pld. juz nam bardzo daleko Odpowiedz Link Zgłoś
des4 Re: ja też nie moge zrozumieć 26.05.10, 14:11 cóż, my nie aspirujemy do rangi "supermocarstwa" a w porownaniu do rzeczonego "supermocarstwa" mamy tych pare km autostrad, nie wspominająć o kanalizacji i oczyszczlniach ścieków btw. rakiety, łunochody i inne miry nie są argumentem jeśli chodz o kraj, ktory do 1985 roku nie opanowal technologii produkcji podpasek btw. aeroflot lata boeingami i airbusami nie pisz boldem bo oczy bolą Odpowiedz Link Zgłoś
1stanczyk Jak mozna zrozumiec kraj w ktorym do wladzy 26.05.10, 13:02 w sposób demokratyczny dochodzą ludzie pretendujący do umiejętności zapewnienia mu swoim międzynarodowym działaniem bezpieczeństwa a nie potrafiący nawet zadbać o swoje własne. Tego się po prostu nie da zrozumieć bo to wszystko jest w sferze szczeniackiego pajacowania z którego, jak się okazuje, nie wyrósł nasz półświatek półinteligentów mający się za "elity" a będący tylko i wyłącznie żałosną spuścizną PRL-owskiego "awansu społecznego". Rosyjskie MSZ o Patriotach w Polsce: nie rozumi... Odpowiedz Link Zgłoś
des4 ja też nie moge zrozumieć 26.05.10, 13:10 w którym prezydent wyznacza kolejnego prezydenta w którym generalowie za flaszkę sprzedaja uzbrojienie islamskim rebeliantom walczącym przeciwko nim Odpowiedz Link Zgłoś
1stanczyk Jak by to, sposob i zakres wyboru bylo samo 26.05.10, 13:24 w sobie najistotniejsze: "każdy orze jak może" co oznacza, ze demokracja sama w sobie nie jest żadnym celem, jest tylko sposobem najlepszym ze znanych w naszej kulturze wyrosłej z chrześcijańskich korzeni, wspólnego działania. Korzeni które dla Rosji są nieco inne nie mówiąc już o Iraku. Jej zakres, zakres demokracji, jest, a przynajmniej powinien być w funkcji, optymalnego z punktu widzenia rozwoju kraju, możliwości współdziałania i współodpowiedzialności. Za Jelcyna był oficjalny cennik za który można było kopić Dumę. To była również demokracja tyle ze mogla się dla Rosji katastrofalnie skończyć co było zresztą już widoczne. A myślisz, ze nasze wojsko jest inne: gdyby było inne nie byłoby tych wypadków. Może dzisiaj nie taka skale, ale w Rosji również ta sytuacja zmienia się na korzyść i pewnie szybciej niż w naszym kraju. Re: ja też nie moge zrozumieć Odpowiedz Link Zgłoś
des4 Re: Jak by to, sposob i zakres wyboru bylo samo 26.05.10, 13:45 oczywiście, że się zmienia, ok. 10% spadku pkb w 2009 przy naszym mizernym, ale jednak wzroście... Odpowiedz Link Zgłoś
1stanczyk Wzroście zapewnionym dzięki unijnej bezzwrotnej 26.05.10, 14:03 pomocy rzędu 1 mld € miesięcznie, "zapewnionym" dzięki pomocy ocenianej na kilka miliardów $ rocznie, rodzinom blisko dwumilionowej naszej emigracji, wzroście na koszt zadłużenia pewnie już naszych wnuków (kiedy Rosjanie mieli i pewnie nadal maja nadwyżki budżetowe), wzroście, który od dwudziestu lat charakteryzuje się co najmniej 25 miliardowym deficytem budżetowym pomimo wyprzedaży za pól darmo skromnego prl-owskiego dorobku i braku jakichkolwiek inwestycji do 2007 roku w nasza infrastrukturę komunikacyjna, energetyczna, telekomunikacyjna (oprócz telefonii komórkowej)przeciwpowodziowa z tych ważniejszych. To jest ten Michnikowski "sukces", którym próbował uwiarygodnić postokrągłostołowe skrajnie niekompetentne i nieudolne, jak się okazało po dwudziestu latach demokratycznego bezmózgowia, "elity" Re: Jak by to, sposob i zakres wyboru bylo samo Odpowiedz Link Zgłoś
des4 Re: Wzroście zapewnionym dzięki unijnej bezzwrotn 26.05.10, 15:14 no i co z tego? brak "jakichkolwiek" inwestycji do 2007??? a np. obwodnica Garwolina kiedy była budowana? Odpowiedz Link Zgłoś
przyjacielameryki Re: Wzroście zapewnionym dzięki unijnej bezzwrotn 26.05.10, 15:59 1stanczyk napisał: > pomocy rzędu 1 mld € miesięcznie, "zapewnionym" dzięki pomocy ocenianej n > a kilka > miliardów $ rocznie, rodzinom blisko dwumilionowej naszej emigracji, wzroście n > a > koszt zadłużenia pewnie już naszych wnuków (kiedy Rosjanie mieli i pewnie nadal > maja nadwyżki budżetowe), wzroście, który od dwudziestu lat charakteryzuje się > co najmniej 25 miliardowym deficytem budżetowym pomimo wyprzedaży za pól darmo > skromnego prl-owskiego dorobku i braku jakichkolwiek inwestycji do 2007 roku w > nasza infrastrukturę komunikacyjna, energetyczna, telekomunikacyjna (oprócz > telefonii komórkowej)przeciwpowodziowa z tych ważniejszych. > > To jest ten Michnikowski "sukces", którym próbował uwiarygodnić > postokrągłostołowe skrajnie niekompetentne i nieudolne, jak się okazało po > dwudziestu latach demokratycznego bezmózgowia, "elity" > Re: Jak by to, sposob i zakres wyboru bylo samo Co Ty bredzisz, na czyich usługach jesteś? Polska obecna a ta sprzed 1989 r. to dwie różne Polski na korzyść tej po 1989 r.Przebudowano wszystkie miasta, miasteczka i wsie. Stworzono olbrzymią infrastrukturę wodną, kanalizacyjną i gazową we wszystkich polskich wsiach. Polska to obecnie jeden wielki front robót drogowych(trasy ekspresowe, autostrady, obwodnice, drogi powiatowe, gminne itd.) Powstają oczyszczalnie ścieków, szkoły, szpitale, telefonia komórkowa, internet. Wszystkie zakłady zmodernizowały się, są nowoczesne i eksportują na zachód. Ludzie wybudowali nowe domy w całym kraju, itd., itd. Obcokrajowcy którzy przyjeżdżają do Polski są zachwyceni Polską i widza gigantyczne zmiany na korzyść ale Ty nie widzisz? To Twój problem!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
1stanczyk "Obcokrajowcy którzy przyjeżdżają do Polski są 26.05.10, 23:03 zachwyceni Polską i widza gigantyczne zmiany na korzyść ale Ty nie widzisz?" Malo znasz obcokrajowców: zachwycenie nic nie kosztuje a podbija serce tubylców: technika znana jeszcze z czasów kolonialnych. Sprawianie taniej przyjemności tubylcom jest zwykłą handlowa metodą by zadomowić się na rynkach. Z rzeczywista ocena niewiele ma wsplnego. Tych, których "zachwyca" to co widza w naszym kraju, bo na mnie tez robi wrażenie, zachwyca dopóki nie przyjrzą się z bliska liczbom, mówiącym o bilansie ostatniego dwudziestolecia, o permanentnym deficycie, o kolosalnym długo, nieznanej chyba na świecie ani w dwudziestym ani w tym obecnym wieku skali emigracji z naszego kraju. Za wyjątkiem Iraku z którego po bandyckim bushowskim napadzie wyemigrowało również kilka milionów. U nas nie bylo żadnej wojny.Wystarczyła reforma Balcerowicza. Twoje subiektywne wrażenia mogą posłużyć na wiecach wyborczych albo jako Michnikowska propaganda post-okrągłostołowego "sukcesu". Mniej więcej tyle są warte: wystarczy parę dni śniegu albo deszczu, nie mówiąc już mgle, by kraj przezywał kolejna tragedia, która obezwładnia na kilka tygodni zwykłą prace rządu próbującego, pomimo ewidentnych świadectw skrajnej niekompetencji zapewnić sobie, pieniędzmi podatników, poparcie przedwyborcze. Re: Wzroście zapewnionym dzięki unijnej bezzwrotn Odpowiedz Link Zgłoś
profesor_filutek Re: ja też nie moge zrozumieć 26.05.10, 14:01 [b]des4 napisał: > w którym premier wyznacza kolejnego prezydenta > w którym generalowie za darmo rozwalaja samoloty to nasze jest przeciez Odpowiedz Link Zgłoś
des4 to kwalifikuje cię jako spamera 26.05.10, 14:12 wypowiedzi się nie modyfikuje zgłoszone do admina Odpowiedz Link Zgłoś
johnny-kalesony Cóż, w Rosji z logiką nigdy nie było najlepiej ... 26.05.10, 13:07 Cóż, w Rosji z logiką nigdy nie było najlepiej, więc tego rodzaju stanowisko dziwić nie powinno. Pozdrawiam Keep Rockin' Odpowiedz Link Zgłoś
1stanczyk Z logika nie bylo najlepiej ale mistrzow szachowyc 26.05.10, 13:29 mieli pewnie z dziesięć razy tylu co my, i podobnie z nagrodami w dziedzinie matematycznej. O tej ostatniej pewnie słyszałeś: nie wiem czy w sumie pogardził tym milionem nagrody czy nie ale rozwiązał problem którego od dziesięcioleci nikt na świecie nie potrafił rozwiązać. Nasza "logika" sama w sobie stanowi oddzielną "naukę". Re: Cóż, w Rosji z logiką nigdy nie było najlepie Odpowiedz Link Zgłoś
przyjacielameryki Re: Z logika nie bylo najlepiej ale mistrzow szac 26.05.10, 14:34 1stanczyk napisał: > mieli pewnie z dziesięć razy tylu co my, i podobnie z nagrodami w dziedzinie > matematycznej. > O tej ostatniej pewnie słyszałeś: nie wiem czy w sumie pogardził tym milionem > nagrody czy nie ale rozwiązał problem którego od dziesięcioleci nikt na świecie > nie potrafił rozwiązać. > > Nasza "logika" sama w sobie stanowi oddzielną "naukę". > > Re: Cóż, w Rosji z logiką nigdy nie było najlepie Ale Ci wybitni matematycy i szachiści często siedzą w więzieniach albo są w grupie wykluczonych społecznie. Nie ma w Rosji na nich zapotrzebowania - na tych myślących i to często niezależnie!!! Odpowiedz Link Zgłoś
1stanczyk Znalazl sie obronca uciesnionych:Bobby Fischera 26.05.10, 23:18 amerykańskiego szachowego mistrza świata z 1972 i 1975 roku Ameryka ścigała do końca życia. Gdyby nie to, ze uciekł amerykańskiemu wymiarowi sprawiedliwości to pewnie spędziłby lata cale w amerykańskim wiezieniu za złamanie embarga w 1992 roku i granie w turnieju rewanżowym ze Spasskym i oszustwa podatkowe nie mówiąc już o licznych antyżydowskich i antyamerykańskich publicznych wystąpieniach. Re: Z logika nie bylo najlepiej ale mistrzow szac Odpowiedz Link Zgłoś
wiesj23 Rosyjskie MSZ o Patriotach w Polsce: nie rozumi... 26.05.10, 13:29 no i nie muszą Odpowiedz Link Zgłoś
dogo-2010 Rosyjskie MSZ o Patriotach w Polsce: nie rozumi... 26.05.10, 13:30 Nie rozumieją tej logiki to ja im pomogę.Oznacza to nie mniej nie więcej że na jakieś 50 do 100 lat Polka wyrwała się z objęć rosyjskiego niedźwiedzia co będzie dalej nie będę przewidywał, ale dobre i to. I to właśnie tak irytuje Moskwę i naszych kryptokomunistów. Odpowiedz Link Zgłoś
1stanczyk "że na jakieś 50 do 100 lat Polka wyrwała się z 26.05.10, 13:45 "że na jakieś 50 do 100 lat Polka wyrwała się z objęć rosyjskiego niedźwiedzia" Zapomniałeś tylko napisać, że jak się dzisiaj okazuje niezwykle szczęśliwie wyrwała się z objęć o które wcześniej skutecznie zadbali (działając podobnie jak mu dzisiaj) nasi przodkowie pozbawiając nas naszego państwa na przeszło 130 lat. I pewnie po części z tego naszego wewnętrznego strachu, z tej naszej obawy wynikającej z przeszłości którą dumnie kultywujemy honorując sprzedajne, karierowiczowskie, niejednokrotnie donosicielskie i zdradzieckie ścierwo wynika nasza potrzeba oddania się w podobne objęcia tych samych co 65 lat temu sprzedali nas za darmo i bez żadnych dodatkowych negocjacji Stalinowi. Re: Rosyjskie MSZ o Patriotach w Polsce: nie rozu Odpowiedz Link Zgłoś
przyjacielameryki Re: "że na jakieś 50 do 100 lat Polka wyrwała się 26.05.10, 14:46 1stanczyk napisał: > "że na jakieś 50 do 100 lat Polka wyrwała się z objęć rosyjskiego niedźwiedzia" > > Zapomniałeś tylko napisać, że jak się dzisiaj okazuje niezwykle szczęśliwie > wyrwała się z objęć o które wcześniej skutecznie zadbali (działając podobnie ja > k > mu dzisiaj) nasi przodkowie pozbawiając nas naszego państwa na przeszło 130 lat > . > > I pewnie po części z tego naszego wewnętrznego strachu, z tej naszej obawy > wynikającej z przeszłości którą dumnie kultywujemy honorując sprzedajne, > karierowiczowskie, niejednokrotnie donosicielskie i zdradzieckie ścierwo wynika > nasza potrzeba oddania się w podobne objęcia tych samych co 65 lat temu > sprzedali nas za darmo i bez żadnych dodatkowych negocjacji Stalinowi. > > Re: Rosyjskie MSZ o Patriotach w Polsce: nie rozu Owszem, żle nas potraktowano po II w.ś. ale jakiekolwiek porównania Rosji z USA w czymkolwiek świadczą, że nie odrobiłeś lekcji z historii. USA ze wszystkimi swoimi sojusznikami mają partnerskie stosunki (chyba tego nie pojmujesz) z Luksemburgiem, Niemcami i Włochami takie same niezależnie od wielkości kraju. Te i inne kraje jak dotychczas nie wyszły żle na tym partnerstwie. A co mamy w Rosji i z Rosją(Gruzja, Czeczenia, Ukraina, Estonia, Inguszetia, Dagestan, Kirgizja. . . . . itd., itd.)nie mówiąc już co było wcześniej - w XIX i XX w. Sprawa jest absolutnie oczywista. O partnerskie stosunki z USA zabiega wiele krajów ale nie wiele może na to liczyć. Czy są jakieś kraje które zabiegają o partnerstwo z Rosją?. Nie znam! Jak ktoś nie rozumie tych prostych i oczywistych kwestii to albo jest bezrozumny albo działa w czyimś interesie! Odpowiedz Link Zgłoś
aurelw Re: "że na jakieś 50 do 100 lat Polka wyrwała się 26.05.10, 18:20 Z debilami nie dyskutuj..szkoda czasu.Jak tak kochaja Rosje..droga wolna..wypie...c! Odpowiedz Link Zgłoś
1stanczyk "Z debilami nie dyskutuj..szkoda czasu.Jak tak ... 27.05.10, 09:59 "Z debilami nie dyskutuj..szkoda czasu.Jak tak kochaja Rosje..droga wolna..wypie..c!" To nie jest kwestia kochania czy nie kochania Rosji. To jest kwestia zastąpienia parawanu jakim dla nieudolności, sprzedajności, głupoty i nieodpowiedzialności naszych przodków jest, w główkach naszych dumnych swoja rusofobia szowinistów, "dzika azjatycka Rosja". Ten parawan ma dwa końce: czym byli skoro przegrali z ta "dziką, azjatycką Rosja). Zamiast winić naszych przodków, że przegrali nasza przeszłość, naszym tradycyjnym zwyczajem ksenofobów i szowinistów, dumnie i nie bezinteresownie, kultywując tamta przegrana wyszczekana, kłótliwa złodziejską tradycje, szukamy innych winnych. Stad właśnie się biorą nasze schizofrenie i fobie, których nikt nie rozumie. Tym niemniej nie bez pewnej satysfakcji przyznaję również, że jako chyba jedyni, obok Afgańczyków, w historii Rosji w ostatnich kilku wiekach (w "doborowym" towarzystwie Francuzów /Napoleon/, Niemców /Hitler/ i Japończyków) wygraliśmy z nimi wojnę i podpisaliśmy bardzo korzystny dla nas pokój. Re: "że na jakieś 50 do 100 lat Polka wyrwała się Odpowiedz Link Zgłoś
1stanczyk Nie czytales dokumentow jakie w swoim czasie 26.05.10, 23:29 odzyskał Urban, redaktor naczelny NIE, z dysków wyrzuconych przez nasze MZS. Tamte dokumenty ilustrowały dokładnie nasze "partnerskie" stosunki z USA. Te "partnerskie" stosunki były wierna copia tłumaczoną z rosyjskiego na angielski, tych jakie mieliśmy z ZSSR. O tych "partnerski" stosunkach świadczyło również podpisane porozumienie w sprawie amerykańskiej bazy w naszym kraju. Dokładnie jak Rosjanie, zmienili zdanie i nie pozostało nam nic innego jak tylko przyklasnąć. Jeśli na tym polega partnerstwo: zresztą o jakim tu partnerstwie mówić my nie jesteśmy, nie potrafimy być partnerami nawet dla siebie samych a co dopiero w odniesieniu do kraju będącego światowym upadającym mocarstwem. Kiedy słyszę ze coś jest oczywiste to jakoś dziwnie staje się skrajnie nieufny. Re: "że na jakieś 50 do 100 lat Polka wyrwała się Odpowiedz Link Zgłoś
propagacja Rosyjskie MSZ o Patriotach w Polsce: nie rozumi... 26.05.10, 14:54 ..i dobrze pilnujcie swoich rakiet,lubicie mieć bezbronne kraje pod bokiem,a poszli wy w piz.... Odpowiedz Link Zgłoś