Dodaj do ulubionych

Przymusowa sterylizacja?

14.02.11, 19:24
Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
Obserwuj wątek
    • asiazlasu Re: Przymusowa sterylizacja? 14.02.11, 20:23
      jak kotki ?
      • klara551 Re: Przymusowa sterylizacja? 14.02.11, 21:31
        Nie nie jak kotka,bo ta po kilku tygodniach ma potomstwo zdolne do samodzielnego życia.A co z kobietami ,które po prostu lubią być w ciąży,a dziećmi się nie zajmują? W tej całej zabawi chodzi o świadome i odpowiedzialne macierzyństwo,a nie o nieodpowiedzialny przypadkowy seks,którego efektem jest przypadkowa nie planowana ciąża. A skąd się biorą te tysiące tzw. samotnych matek? Autentycznych,takich których partner zginął,zmarł jest w skali kraju rocznie może z setka.a reszta? Albo nie wie z kim zaciążyła,albo partner zwiał,albo uważa,że jak zaciążyła,to reszta ma utrzymywać efekt jej zabawy. Niestety nasze potomstwo wymaga świadomości,odpowiedzialności ,utrzymania przez kilkanaście lat.Przyjemność z seksu trwa powiedzmy kilkanaście minut,a potomstwo potrzebuje wiktu i opierunku kilanaścielat.
        • rozenek_taki Re: Przymusowa sterylizacja? 14.02.11, 22:31
          Na Słowacji i w Czechach podejmowano nieśmiałe próby sterylizacji Cyganek ale podniósł siś taki rwetes wśród Cyganów i w Unii, że dali sobie spokój.

• chamoobrona nieodpowiedzialne narodziny=morderstwo 15.02.11, 15:08
            To bardzo dobry pomysł. Populację ludzką należy częściowo sterylizować, gdyż - jak pokazują badania psychologów - życie większości ludzi jest nieszczęśliwe, a poza tym świat jest zdecydowanie przeludniony i to właśnie przeludnienie jest powodem wszystkich nieszczęść na świecie: zniszczeń ekologicznych, kapitalizmu, komunizmu, wojen, terroryzmu, religii, kultury masowej itp. Kiedyś może nadejdzie taki czas, że narodziny drugiego człowieka będzie się postrzegać w tych samych kategoriach, co dzisiaj morderstwo. Moim zdaniem nie ma większej różnicy czy życie się komuś daje czy odbiera. W jednym i drugim przypadku pretendujemy do bycia Bogami.
            • rozenek_taki Re: Przymusowa sterylizacja? 15.02.11, 16:07
              Szwecja dźwiga brzemię kraju, w którym dokonano proporcjonalnie najwięcej takich operacji, bo aż 62 tysiące pomiędzy latami 1930 a 1976 w ramach jedynie sześciomilionowej populacji. W kraju tym było to narzędzie służące do kontroli zachowań społecznych – sterylizacja była często warunkiem otrzymania opieki społecznej, opuszczenia zakładu karnego, bądź placówki psychiatrycznej oraz utrzymania prawa do opieki nad dziećmi.

W Indiach i Chinach nie istniały państwowe programy mające na celu kontrole populacji, choć dochodziło w tych krajach do przypadków przymusowej sterylizacji.

W trakcie stanu wyjątkowego , jaki miał miejsce w Indiach pomiędzy 1975 a 1977 rokiem, w ramach polityki planowania rodziny, jaką rozpoczęto w kwietniu 1976 roku, doszło do tysięcy zabiegów sterylizacji u mężczyzn i podwiązania jajowodów u kobiet. Zabiegi te były przeprowadzane za rekompensatą (radia tranzystorowe) lub w warunkach przymusu.

Chiny w ramach prowadzonej polityki jednego dziecka ograniczyły absurdalny przyrost populacji jednak Indie mają spora górkę przed sobą - połowa populacji to ludzie poniżej 25-go roku życia!

• ubiquitousghost88 Pierwsza myśl: Mońka Olejnik!...Ale, za późno! 14.02.11, 20:30
      • kamyk_wj Re: Pierwsza myśl: Mońka Olejnik!...Ale, za późno 14.02.11, 22:15
        W przypadku, kiedy pierwsza myśl jest bez sensu, to lepiej poczekać na drugą. Nawet, jeśli miało by się tylko jedną myśl dziennie.
        • rozenek_taki Re: Pierwsza myśl: Mońka Olejnik!...Ale, za późno 14.02.11, 22:33
          Powinieneś Kamyk zostać osobistym doradcą Prezesa Tysiąclecia :)

• kamyk_wj Re: Pierwsza myśl: Mońka Olejnik!...Ale, za późno 14.02.11, 23:21
            Na wiele by się to nie zdało; prezes ma zawsze tylko pierwszą myśl.
            Ale Bóg Ci zapłać za dobre słowo. Zdaje się, że stanowisko już zajęte.
            • rozenek_taki Re: Pierwsza myśl: Mońka Olejnik!...Ale, za późno 16.02.11, 01:46
              Ciekaw jestem przez kogo?

• pablobodek Re: Przymusowa sterylizacja? 14.02.11, 20:31
      Ja też jestem za. Jeśli chodzi o oldnick5.
      Taka Nagroda Darwina.
      Jakie to proste - głosowaniem można zdecydować, czy Remuszkę wykastrować !
    • albwu Re: Przymusowa sterylizacja? 14.02.11, 21:16
      obrońcy kobiety powołuja sie na prawa człowieka.
      Ale co z prawami dziecka - kto zaopiekuje sie z nim ?
      A co bedzie gdy dziecko rowniez bedzie niepełnosprawne - czy to ma byc kontynuowane ?
      • fred_die Re: Przymusowa sterylizacja? 14.02.11, 22:26
        Ostatnio w TVP oglądałem program o przymusowych sterylizacjach w USA przed II wojną światową. Wmawiano ludziom aby poddawali się zabiegom dla własnego zdrowia, wielu ludziom zrobiono krzywdę tylko dlatego że jakiś "lekarz" miał wizję. Istny horror: link
        • aurelis07 Re: Przymusowa sterylizacja? 15.02.11, 06:08
          Wyobraź sobie jaki horror może zgotować niepełnosprawna intelektualnie matka, która może nie wiedzieć, że dziecko trzeba nakarmić, albo zapomnieć, że trzeba przewinąć. O bardziej zaawansowanych formach pomocy nie wspominając.
    • ian54 Przymusowa sterylizacja? 14.02.11, 21:17
      Można!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    • q-ku popieram sterylizację w takiej sytuacji 14.02.11, 21:26
      dobro gatunku a i przywoływanie na świat nieszczęśników za tym przemawia
    • lmblmb Tysiąc? nie da rady 14.02.11, 21:28
      szuwarek75 napisał:

> niejaka Tysiąc też powinna przejść podobną procedurę

W Polsce sterylizacja jest bardziej nielegalna od aborcji.
    • popijajac_piwo To Jarka też trzeba 14.02.11, 22:06
      Niby zagrożenia nie ma, ale nuż się przyszwęda jakaś Kempa czy Sobecka i Alik dostanie eksmisję...
    • jule Hitlerowcy to stosowali 14.02.11, 22:42
      Hitlerowcy stosowali przymusowa sterylizacje.

Sadzac po wpisach na forum, wielu forumowiczom ta idea jest bliska.
      Klara555 podala nawet uzasadnie - prawie identyczne jak w hitlerowskich pseudonaukowych tlumaczeniach.

Mozna miec tylko nadzieje, ze ci forumowicze to nie reprezantatywna grupa Polakow.
      • klara551 Re: Hitlerowcy to stosowali 15.02.11, 00:00
        Nie jestem lekarzem,ani p. Bogiem.Ja tylko zadałam pytanie co z przypadkami nieodpowiedzialnych ciąż. I dlaczego całe społeczeństwo ma za nie płacić/odchowywać dzieci/. Czytaj ze zrozumieniem.I zrozum,że posiadanie potomstwa to nie jedyny powód do życia,źle to napisałam,seks to nie jedyny powód do życia, a seks bez odpowiedzialności za potomstwo to jest dużo gorsze przestępstwo niż sterylizacja,czy aborcja. Niestety natura tak nas urządziła,że nasze potomstwo długo nie jest zdolne do samodzielności.Nie jesteśmy jak zwierzęta,gdzie albo prokreacja jest ostatnim obowiązkiem wobec potomstwa,albo liczba potomków jest tak duża,że przeżywa nikły procent,albo rozmnaża się tylko para alfa,a reszta zajmuje się jej potomstwem.
        • gl67 Re: Hitlerowcy to stosowali 15.02.11, 08:57
          Biedna ta nasza Klara551 . Chciałbym Ci pomóc zrozumieć ale tu trzeba zacząć od podstaw - forum do tego nie służy . Powiem tylko tyle - nigdy nikomu nie wolno nikogo okaleczać . Żaden "genialny" lekarzyna nie ma do tego prawa . Postaram się to wyjaśnić nieco przekornie dlatego baz łapania za słówka . Idąc waszym tokiem myślenia powinno się wysterylizować każdego pederastę , pedofila , zoofila itd . nawet dalej każdego lewaka ( może lobotomia jakaś ) - mielibyśmy mniej zboczków i myślących inaczej . Jedna myśl , jedna religia , jedna waluta , jeden rząd , chipy na łapę , pilot do ręki i jeden przekaz medialny . Każdy uśmiechnięty zaprogramowany "zadowolony". Tylko gdzie tu jest WOLNOŚĆ . To właśnie tą drogą chcesz Klaro podążać . Jeżeli się patrzy na każde narodzone chore i ułomne dziecko jako na "karę bożą" to niestety ma się ochotę na ingerencję w to co niezbadane i nie poznane . Człowiek - bogiem . Dla mnie takie dziecko jest DAREM bo uczy miłości nie tylko rodziców ale i rodzeństwo .

napisałaś : seks to nie jedyny powód do życia, a seks bez
          > odpowiedzialności za potomstwo to jest dużo gorsze przestępstwo niż sterylizac
          > ja,czy aborcja.
          Może zatem młodym dorastającym ludziom pomóc w budowie zdrowego moralnego kręgosłupa aby mogli w przyszłości tak właśnie kształtować swoich potomków żeby nie traktowały seksu jak rozrywki i tylko rozrywki .

Zadałaś pytanie co z przypadkami nieodpowiedzialnych ciąż . Jak to co ? Jako społeczeństwo , naród jesteśmy odpowiedzialni za te dzieci których rodzice są nieodpowiedzialni . Odpowiedzialni nie oznacza że mamy włazić z buciorami w rodzinę zabierać dzieci itd. I teraz pewnie pomyślisz to jak ? Niestety na to Ci nie odpowiem tutaj bo tu właśnie musiałbym zacząć wyjaśnianie od podstaw a to niestety zamieniłoby się w wykład . Praca u podstaw w rodzinach ale nie tylko ( bez instytucji państwowych ) to fundament do osiągnięcia tego celu . Celowo nie piszę o Bogu bo dla tutejszych forumowiczów to czysta abstrakcja - może nie wszystkich.

Wystarczy. I tak za bardzo się rozpisałem . Pozdrawiam . Ojciec ośmiorga dzieci .
          • watersnakes2 Re: Hitlerowcy to stosowali 15.02.11, 09:08
            > Powiem tylko tyle - nigdy nikomu nie wolno
            > nikogo okaleczać .

Oczywiscie ze nie. Mnie tez wydaje sie straszne sterylizowanie kogos tylko dlatego, ze nie jest w stanie wychowac dziecka. Ale z drugiej strony, nigdy nie chcialabym sie na miejscu takiego dziecka znalezc, a niekochanych maluchow mamy juz wystarczajaco duzo.

> Dla mnie takie (chore i ułomne) dziecko jest DAREM
            > bo uczy miłości nie tylko rodziców ale i rodzeństwo .

A czego uczy zdrowe dziecko, chora i ulomna matke? Czego taka matka uczy dziecko?

> Praca u podstaw w rodzinach ale nie tylko ( bez
            > instytucji państwowych ) to fundament do osiągnięcia tego celu .

Piszemy o chorej umyslowo osobie, a nie zwyklej dysfunkcyjnej rodzinie ktorej trzeba dac wedke.

> Ojciec ośmiorga dzieci

Gratuluje. Nie watpie, ze kazde z Twoich dzieci jest kochane, a przynajmniej doswiadczylo odpowiedzialnego rodzicielstwa, opieki, zainteresowania i wsparcia adkwatnego do wieku i potrzeb.
            • maaac Re: Hitlerowcy to stosowali 15.02.11, 15:44
              > > Ojciec ośmiorga dzieci
              >
              > Gratuluje. Nie watpie, ze kazde z Twoich dzieci jest kochane, a przynajmniej do
              > swiadczylo odpowiedzialnego rodzicielstwa, opieki, zainteresowania i wsparcia a
              > dkwatnego do wieku i potrzeb.

No i zapewne jest utrzymywane wyłącznie z pracy rąk rodziców i ewnetualnie krewnych, a nie żyją na koszt reszty społeczeństwa.

I niech mi nikt nie pisze, że one będa mnie na starość utrzymywać, bo jakoś tak statystycznie się głupio skłąda, że dzieci z wielodzietnych rodzin jak dorosną prędzej są konkurentami do pomocy spolecznej niż tymi, którzy utrzymują innych.
              • gl67 Re: Hitlerowcy to stosowali 15.02.11, 17:57
                No i zapewne jest utrzymywane wyłącznie z pracy rąk rodziców i ewnetualnie krewnych, a nie żyją na koszt reszty społeczeństwa.

Ponieważ bardzo zainteresowany jesteś to ci odpowiem. Każde utrzymywane jest z pracy rodziców ( nie tylko rąk ) . Na twój koszt na pewno nie - możesz spać spokojnie . Słodkiego miłego życia . Co do reszty twoich wypocin to się powstrzymam od polemiki . Twoja piaskownica - Twoje zabawki ; moja - moje. Jak będziesz już staruszkiem to nie wyciągaj rączki po emeryturkę do moich dzieci ;D .
    • mroowa49 Przymusowa sterylizacja? 14.02.11, 23:05
      Chciałabym, żeby parlamentarzyści sprzeciwiający się podwiązaniu jajników tej pani, zadeklarowali chęć adoptowania jej dzieci.
      • fred_die Re: Przymusowa sterylizacja? 14.02.11, 23:09
        Chciałbym aby tym kobietom które są za sterylizacją, podwiązali jajniki.
        • aurelis07 Re: Przymusowa sterylizacja? 15.02.11, 06:09
          Jak zaczniesz wychowywać dzieci rodzin, które nie potrafią się nimi zająć, to wtedy pogadamy jak równy z równym.
    • k.lalinea Przymusowa sterylizacja? 14.02.11, 23:44
      Ciekawe, że większość osób pod tym artykułem jak dotąd wypowiada się wyłącznie w systemie zerojedynkowym. Albo sterylizacja, albo nic. Mimo tego, że nawet w artykule wspomina się o innych rozwiązaniach.

O pełno lub niepełnosprawności umysłowej dziecka nie można się wypowiadać na tym etapie raczej (zwłaszcza, że ewentualne źródła milczą), więc jest to argument o wyłącznie ewentualnej niepełnosprawności, który można by wystosować przy każdej parze powyżej trzydziestu kilku lat (co, ad absurdum, prowadzi nas do przymusowej sterylizacji i wasektomii osób powyżej, na przykład, 35 lat).

Dalej - mając do wyboru TRWAŁE metody sterylizacji i NIEtrwałe antykoncepcyjne i jednocześnie widząc postęp medycyny - nie widzę żadnego argumentu, aby popierać te pierwsze. Zwłaszcza że historia uczy nas, że granica za którą te pierwsze uważa się za uzasadnione jest niebezpiecznie płynna. Hiperbolicznie Hipotetycznie - gdyby kolejny medyczny cud sprawił, że przywrócono by tej kobiecie pełnię władz umysłowych - dlaczego miałaby być pozbawiona możliwości zajścia w ciążę?

Z serdecznym pozdrowieniem dla wszystkich wielbicieli zerojedynkowych rozwiązań.
    • antypaladyn Przymusowa sterylizacja? 15.02.11, 03:03
      Nie rozumiem o co to wielkie halo. Domyślam się, że słowo sterylizacja źle się większości ludziom kojarzy ale metoda której ma być poddana ta kobieta (podwiązanie jajowodów) jest najskuteczniejszą z metod antykoncepcji, w dodatku nazywanie jej sterylizacją uważam za nadużycie gdyż organizm tej kobiety nadal będzie produkował komórki jajowe. Jedyne ryzyko wiążące się z tym zabiegiem to partactwo ze strony lekarzy (źle wykonany zabieg grozi zwiększeniem szansy na ciążę pozamaciczną) i zakażenie szpitalne ale to ryzyko będzie poniesione i tak ze względu na to, że poród ma się odbyć za pomocą cesarki.
      Ciekawe dlaczego ta metoda jest prawnie zakazana w Polsce, nawet na życzenie pacjentki.
    • jott-ka Przymusowa sterylizacja? 15.02.11, 03:03
      jestem za.
      ale mam pytanie.
      czy o cesarce decyduje lekarz?
      i tak-w obu przypadkach-jestem za,ale jesli nie ma watpliwosci,ze kobieta rzeczywiscie jest niepelnosprawna intelektualnie i czy droga sprawdzenia tego nie pozostawia zadnych watpliwosci i jest pewnosc,ze niesprawnosc intelektualna jest dziedziczona genetycznie.
    • cafe_justysia Przymusowa sterylizacja? 15.02.11, 03:04
      I ja będę za,szkoda jedynie i kobiety,że jej opiekunowie,tudzież krewni pozwolili na ciążę,i dziecka bo matka prawdopodobnie nie będzie się mogła nim zająć i wychować.
      Ciekawa jestem czy dziecko urodzi się też niepełnosprawne czy może jednak zdrowe...
    • korektor11 Przymusowa sterylizacja? 15.02.11, 03:14
      Bzdura – my, Polacy, wiemy, jak takie sprawy załatwiać. Szkoda czasu na dyskusje i jakieś „podwiązywania jajowodów”. Jak baba rodzi kolejne dziecko, to ją wytrzebić bez dyskusji, a dziecko odebrać – w majestacie prawa z wykładnią poznańskiego sądu. Ot, co!
      A swoją droga artykuł nie wyjaśnia, dlaczego zaplanowano cesarkę? Ot tak sobie, bo to zazwyczaj normalne? A kto to sand i kto mu/jej puścił ten artykulik tak bez zastanowienia? Hę?
    • oldnick5 Jestem za 15.02.11, 10:10
      Jestem za.
      Stanisław Remuszko
      www.remuszko.pl
    • veri.tas3 sterylizja to male piwo, w PL przymusiwo zabija 15.02.11, 16:26
      lub okalecza sie niemowlęta trującymi szczepieniami i nikt przeciw temu nie protestuje, a tym bardziej żadna GW nie napisze o tym artykułu. Bo w przypadku zabójczych szczepień biega o interes globalnych koncernów, a rodzice, którym zabito dziecko nie mają żadnych praw ani możliwości dochodzenia sprawiedliwości, bo nasz wymiar sprawiedliwości podobnie jak wadza też jest totalnie skorumowany. Taka jest nasza demokracja - nazitowska.
    • nie-pelnosprawni.pl Utrzymanie dzieci 15.02.11, 18:03
      Jeśli ta kobieta jest wstanie utrzymać dziecko/dzieci to jakim prawem jakiś sędzia będzie decydował o tym czy powinna mieć kolejne potomostwo???

A Wielkiej Brytanii jest gościu, który ma kilkolo dzieci z każde z inną i za wszystko płaci państwo

"Jest ojcem 10 dzieci, każde ma z inną kobietą
      20 wrz 10, 08:37

Określany jako najgorszy ojciec w Wielkiej Brytanii 25-letni Keith Macdonald oczekuje swoich dwóch kolejnych potomków. Mężczyzna jest już ojcem ósemki dzieci. Jak donosi serwis dailmail.co.uk, Macdonald porzucił wszystkie swoje dzieci - każde z nich ma inną matkę."

wiadomosci.onet.pl/regionalne/wielka-brytania/jest-ojcem-10-dzieci-kazde-ma-z-inna-kobieta,1,3691415,wiadomosc.html
      I to jest OK?
    • k.lalinea Przymusowa sterylizacja? 16.02.11, 01:12
      Dziecko jest. Niepełnosprawna umysłowo matka jest (na tyle niepełnosprawna umysłowo, żeby zastanawiać się, czy powinna kiedykolwiek jeszcze móc zajść w ciążę). Ja zadam tylko jedno pytanie - gdzie jest ojciec?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka