Dodaj do ulubionych

Edukacja, antykoncepcja, aborcja. Ile to kosztuje?

07.03.11, 12:17
Pisze Pani:

"Brak edukacji seksualnej nie zachęca młodzieży do używania prezerwatyw, a wazektomia jest nielegalna."

Więcej... wyborcza.pl/1,76842,9202838,Edukacja__antykoncepcja__aborcja__Ile_to_kosztuje_.html#ixzz1FuXUCBch

nie zgodzę się z tym stwierdzeniem, proszę przytoczyć mi artykuł w którym mowa, że wazektomia jest nielegalna, może zamiast pisać nie prawdę powinna Pani przestudiować trochę literatury a nie wypisywać jakieś ochłapy, które ktoś Pani podrzucił, radze zapoznać sie z art dr Siwika mezczyzna-i-zdrowie.wieszjak.pl/seks/271448,Wazektomia--slusznie-niesluszna.html
Obserwuj wątek
    • mnbvcx Re: Edukacja, antykoncepcja, aborcja. Ile to kosz 08.03.11, 12:52
      mozna sie zgadzac badz nie, wazniejsza jest praktyka. szpitale powoluja sie na zapis w kk art. 156. § 1. 25 "kto powoduje ciężki uszczerbek na zdrowiu w postaci: pozbawienia człowieka wzroku, słuchu, mowy, zdolności płodzenia..."
      • iluminacja256 Re: Edukacja, antykoncepcja, aborcja. Ile to kosz 09.03.11, 10:17
        Naprawdę świetny artykuł !

I napisze wprost - znam dwie kolazanki po aborcji - obie tu tego samego lekarza , Jedna 10 lat temu, druga w trym roku. Syf i upokorzenie w zasadzie identyczne 10 lat temu i dzisiaj - szukanie, dzwonienie, dogadywanie się i KASA, KASA, KASA...

A jak mi tu jakiś kretyn napisze, z e mogły się zabezpieczac, to odpisze wprost - obie na tabletkach, jednej załtawił to antybiotykl, drugiej faza przechodzenia z tabletek na plastry, bo cholerny lekarz nie raczył poinformować, ze w pierwszym miesiącu wskazana byłaby jeszcze prezerwatywa, bo mogą zajsc wahania hormonalne...

A dla I. Desperak duzy szacunek za orkę na łodzkim ugorze.
        • big.ot Re: Edukacja, antykoncepcja, aborcja. Ile to kosz 18.03.11, 11:25
          Nie wiem czy to fragment jest wyrwany z kontekstu czy cała książka taka chaotyczna. Coś o edukacji, coś o dostępie do antykoncepcji - wszystko w odniesieniu do "a dlaczego aborcja jest zakazana?"

Ja pani doktor odpowiem dlaczego jest zakazana -nawet nie odnosząc się do prywatnych poglądów.

Aborcja jest zakazana boście sami sobie matołki wybrali takich posłów kilkanaście lat temu (i nadal wybieracie). Przecież księża nie głosują w sejmie, a skoro posłowie głosują tak jak im księża dyktują to wywalcie posłów z POPiSLD? Przecież obecni posłowie nie wzięli się z kosmosu, część z nich zmieniła tylko kolorki z AWS/UW na PO lub PiS.
    • vibhisana Zdrowie reprodukcyjne! 08.03.11, 12:55
      Z okazji 8 marca życzę wszystkim Kobietom w Polsce(i Ich partnerom), by Sejmowa większość wreszcie zadbała o prawo do zdrowia reprodukcyjnego(edukacja seksualna, antykoncepcja, in vitro i aborcja lecznicza).
    • oszolom-z-radia-maryja ten art to stek bzdur 08.03.11, 13:05
      więc i komentowac nie ma czego
    • finrod_cz Edukacja, antykoncepcja, aborcja. Ile to kosztuje? 08.03.11, 13:27
      Zapraszam polskie Panie do nas w Republice Czeskiej, gdzie mozna usunac ciaze bez jakichkolwiek problemow legalnie, i gdzie jak sie ma zamieszkanie tutaj, to jest tez w pelni refundowane przez VZP albo inna alternatywna instytucje. Antykoncepcja nie jest tabu, na ginekologow mozna liczyc. Od nas jezdzilo sie na czarno za wolnoscia w latach 80 do Was, teraz zapraszamy za wolnoscia do nas.
      • ferning Re: Edukacja, antykoncepcja, aborcja. Ile to kosz 08.03.11, 14:21
        Dzięki!
        Jeśli jeszcze macie, drodzy sąsiedzi, szpitale gdzie rodząca kobieta jest traktowana z należytym (lub jakimkolwiek) szacunkiem, to myślę, że czas na emigrację bo u nas nawet z tym jest problem. No i góry macie piękne. Do zobaczenia.
      • zarazaa Re: Edukacja, antykoncepcja, aborcja. Ile to kosz 08.03.11, 14:48
        >to jest tez w pelni refundowane przez VZP albo inna alternatywna instytucje.

Bzdura... Ubezpieczenie zdrowotne pokrywa koszty zabiegu przerwania ciąży tylko kobietom, które ukończyły 40 lat lub w wypadku, kiedy aborcję zleci lekarz z powodów zdrowotnych. W pozostałych przypadkach za zabieg płaci kobieta. Jest dostępny bez większych problemów, czasami konieczne jest badanie przedoperacyjne. Cena zależy głównie od miejsca wykonywania zabiegu i czasu trwania ciąży. Waha się między 1500 a 4000 kc (czyli około 250 - 700 zł) w państwowym szpitalu. Nie wiem, czy może być wyższy, kiedy zabiegu dokonujemy w prywatnej klinice, choć zakładam, że szczególnie na terenach przygranicznych jest duże prawdopodobieństwo takich praktyk.
      • lala1949 Re: Edukacja, antykoncepcja, aborcja. Ile to kosz 08.03.11, 18:28
        Wreszcie coś mądrego!
    • mm0427 Edukacja, antykoncepcja, aborcja. Ile to kosztuje? 08.03.11, 13:50
      Zdaje się, że strach przed aborcją powoduje też, że kobiety w Polsce mają ograniczony dostęp do leków eliminujących nieznośne bóle miesiączkowe, które powoduje hormon występujący także m.in. przy chorobach reumatycznych. Takie leki są przepisywane rzadko i w wyjątkowych okolicznościach. Podobnie bywa z silnymi lekami przeciwzapalnymi, który ciężko chorej kobiecie lekarz przepisuje drżącą ręką wydzielając na sztuki, a stomatolog bez oporów daje mężczyźnie skuteczne dawki ze sporym nadmiarem.
      • jakas-nazwa Re: Edukacja, antykoncepcja, aborcja. Ile to kosz 19.09.11, 10:09
        Nie wiesz, jakie jest w tym kraju podejście lekarzy? E tam, przesadza pani, przecież to tylko lekki ból. A to, że kobieta przez dwa - trzy dni zwija się z bólu i nie może praktycznie funkcjonować to ich nie obchodzi. Pisze to kobieta, która przez dwa - trzy dni w miesiącu łączy co najmniej dwa środki przeciwbólowe w dużych (acz dozwolonych) dawkach i jakoś żyje.
    • r.romanek63 Edukacja, antykoncepcja, aborcja. Ile to kosztuje? 08.03.11, 13:53
      Jest dobra wiadomość, bez seksu można żyć. Bez jedzenia, picia nie. Wiem, że trudno sobie wyobrazić czytelnikom GW, zapatrzonym w krocze i tam widzącym sens egzystencji, ale w życiu człowieka są też inne wartości niż seks.
      • mapokl Re: Edukacja, antykoncepcja, aborcja. Ile to kosz 08.03.11, 14:23
        Można żyć bez pisania głupich postów. W ogóle można żyć żyjąc zamkniętym w celi z kroplówką w żyle i rurką na odchody w pupie. Będzie na chwałę boga, odciętym od świata... Można... Tylko po co?

Poza tym seks jest niezbędny dla ludzkości, bo choć jednostka może bez seksu przetrwać to społeczeństwo nie. Więc stety i niestety ale seks jest niezbędny do życia...
        • strikemaster Re: Edukacja, antykoncepcja, aborcja. Ile to kosz 09.03.11, 09:13
          Przypominam, że in-vitro już wymyślono. LAe to też nie po bozemu chyba?
        • silic Re: Edukacja, antykoncepcja, aborcja. Ile to kosz 18.03.11, 11:27
          > Poza tym seks jest niezbędny dla ludzkości, bo choć jednostka może bez seksu pr
          > zetrwać to społeczeństwo nie.

Ale społeczeństwu potrzebny jest seks kończący się poczęciem a ten artykuł jest o czymś przeciwnym. Seks dla seksu jest zbędny z punktu widzenia ogółu.
          • eryn_7 Seks dla seksu 19.03.11, 02:21
            - Poza tym seks jest niezbędny dla ludzkości, bo choć jednostka może bez seksu przetrwać to społeczeństwo nie.
            - Ale społeczeństwu potrzebny jest seks kończący się poczęciem a ten artykuł jest
            o czymś przeciwnym. Seks dla seksu jest zbędny z punktu widzenia ogółu.

Nauka nie zgadza się z drugim poglądem. Według genetyków i psychologów ewolucyjnych seks dla seksu jest odpowiedzialny za model społeczeństwa, w którym żyjemy, gdzie oboje rodziców opiekuje się potomstwem, czyli za istnienie rodziny. W szerszej perspektywie "seks dla seksu" jest odpowiedzialny za nasze duże mózgi, bo pomoc okazywana przez mężczyznę partnerce seksualnej umożliwiła jej rodzenie bezradnych niemowlaków, których mózg dojrzewa podwajając swoją objętość już po urodzeniu. W czasach jaskiniowych i później dzietność była niewielka, bo przeciwności takie jak okresowy głód, choroby itp. zabijały wiele dzieci i powodowały poronienia. Dzisiaj, dzięki osiągnięciom cywilizacji te zagrożenia się zmniejszyły, lecz nadal seks dla seksu jest nierozerwalnie wpisany w istotę człowieczeństwa i jest podstawą istnienia rodziny. Kto twierdzi inaczej jest hipokrytą. Cywilizacja umożliwiła kontrolę urodzin nie poprzez głód i choroby, lecz poprzez antykoncepcję i zakłamaniem jest odmawianie jej potrzebującym.
      • ferning Re: Edukacja, antykoncepcja, aborcja. Ile to kosz 08.03.11, 14:23
        Taką wartością w naszym kraju jest dla przykładu decydowanie o losach kobiet przez mężczyzn, którzy legalnie z kobietą związać się nie mogą.
        Jeszcze jakieś wartości?
      • rysiopysio @r.romanek63 nie staje Ci już ? Możesz 08.03.11, 19:50
        sobie bez seksu żyć. Twój wybór.
        Wyjątkowo głupio się zaprezentowałeś.
      • yan.nick Re: Edukacja, antykoncepcja, aborcja. Ile to kosz 09.03.11, 09:07
        r.romanek63 napisał:
        > Jest dobra wiadomość, bez seksu można żyć.

Nie wiem kim jesteś, czy moją szwagierką czy też tymi 3% księży, którym się to udało. Wypowiedź jest na poziomie wykładowcy ewangelizacji z 5 klasy podstawówki.
      • strikemaster Re: Edukacja, antykoncepcja, aborcja. Ile to kosz 09.03.11, 09:12
        Od jak dawna tą ascezę uprawiasz?
      • jakas-nazwa Re: Edukacja, antykoncepcja, aborcja. Ile to kosz 19.09.11, 10:11
        Krytykujecie podejście, że seks to nie wszystko. Wasze prawo. Ale dopóki w tym kraju są głodujące dzieci, którym nie zawsze szkoła zapewni posiłki, to nie widzę powodu, aby antykoncepcja była refundowana. Nie chcę mieć dzieci a nie stać mnie na zabezpieczenie? Nie uprawiam seksu i po problemie.
    • jerz24 Edukacja, antykoncepcja, aborcja. Ile to kosztuje? 08.03.11, 14:16
      romanek, nic dodać nic ująć. Wystarczy poczytać w innych źródłach niż GW i mamy jasność. Ani aborcja ,ani antykoncepcja szczęścia (ani zdrowia) nie dają. Ale oczywiście na tym można zarobić kupę kasy i o to przede wszystkim chodzi. Wystarczy spojrzeć na Wielką Brytanię... Ciemnogrod !!!
      • strikemaster Re: Edukacja, antykoncepcja, aborcja. Ile to kosz 09.03.11, 09:14
        Spodnie też Ci zdrowia nie dają, wręcz przeciwnie, a w nich chodzisz.
    • komunista_trocki Edukacja, antykoncepcja, aborcja. Ile to kosztuje? 08.03.11, 14:33
      Ludzie powinni głośno wyrażać swój sprzeciw. Wielu jest za legalną aborcją, ale boi się przyznać. Odwagi, zostać sponiewierawszy przez dewotów to zaszczyt.
      • lala1949 Re: Edukacja, antykoncepcja, aborcja. Ile to kosz 08.03.11, 18:32
        Ale głupoty!
    • same.zalety Edukacja, antykoncepcja, aborcja. Ile to kosztuje? 08.03.11, 14:37
      tak, dziekuję posłom za to, że problemy kobiet mają w dupie. ja wiem, euro 2012 i stadiony, wojska w afganistanie itp są ważne. a ty sobie usuwaj ciąże w podziemiu.

serdeczne podziękowania dla kościoła katolickiego za zmuszanie mnie do przestrzegania zakazów kościelnych za pomocą prawa, nie sumienia.

to kiedy zaczyna się życie nie jest ustalone. to czy 3 dniowy zarodek jest istotniejszy od kobiety, to kwestia światopoglądu.

żyję w kraju, w którym jestem zmuszana do przestrzegania cudzego sumienia. jest fantastycznie...
      • asraz Re: Edukacja, antykoncepcja, aborcja. Ile to kosz 08.03.11, 22:58
        same.zalety napisała:

> tak, dziekuję posłom za to, że problemy kobiet mają w dupie. ja wiem, euro 2012
        > i stadiony, wojska w afganistanie itp są ważne. a ty sobie usuwaj ciąże w podz
        > iemiu.
        >
        > serdeczne podziękowania dla kościoła katolickiego za zmuszanie mnie do przestrz
        > egania zakazów kościelnych za pomocą prawa, nie sumienia.
        >
        > to kiedy zaczyna się życie nie jest ustalone. to czy 3 dniowy zarodek jest isto
        > tniejszy od kobiety, to kwestia światopoglądu.
        >
        > żyję w kraju, w którym jestem zmuszana do przestrzegania cudzego sumienia. jest
        > fantastycznie...

""Zarodek płci męskiej staje się człowiekiem po 40 dniach,zarodek żeński po 80. Dziewczynki
        powstają z uszkodzonego nasienia lub też w następstwie wilgotnych wiatrów."" Święty
        Tomasz z Akwinu, Ojciec Kościoła Katolickiego
        Z wypowiedzi tego świętego wynika,że aborcja jest dopuszczalna do 40 dnia,gdyż w tym
        czasie zarodek nie jest człowiekiem. Biskupi i księża nie znają swoich świętych i opowiadają
        bajki.
    • williamadama Edukacja, antykoncepcja, aborcja. Ile to kosztuje? 08.03.11, 14:40
      "Hiszpańska mucha tak! Antykoncepcja nie!"

Popie...ny naród!
    • onefoks Edukacja, antykoncepcja, aborcja. Ile to kosztuje? 08.03.11, 14:49
      z okazji dnia kobiet życzę kobietom żeby usunięćie niechcianej ciąży zależało jedynie od waszej decyzji.to kobieta ponosi głównie ciężar rodzenia i wychowania i żaden papista ani ateista nie pwinien wtykać nosa .
    • nameja Wazektomia nielegalna??? 08.03.11, 15:16
      www.wazektomia.pl/
      • grooken Re: Wazektomia nielegalna??? 18.03.11, 15:45
        " * posiadanie potomstwa
        * wiek min. 35-40 lat"
        Katalog uprawnionych jest zamknięty. Ba, nawet wymagania stanowisko Prezydenta RP są mniejsze. ;)
    • tss123 Dzień Kobiet 08.03.11, 20:14
      Polecam uprzejmie - www.stachurska.eu/?p=763
    • jk1962 W Polsce nie jest źle 08.03.11, 21:43
      Mogło być gorzej:

www.newsweek.pl/artykuly/sekcje/swiat/latynoskie-pieklo-kobiet,11357,1
    • hammurabina Re: Edukacja, antykoncepcja, aborcja. Ile to kosz 08.03.11, 22:09
      no, i co z tego wynika?
      tak z okazji tego śmiesznego święta -
      a może wreszcie wysłać parę skarg do Trybunału Praw Człowieka na łamanie praw kobiet w tym katolandzie?
      - na brak dostępu do antykoncepcji
      - na brak RZETELNEJ edukacji seksualnej w szkołach ( nie mylić a katolickim bełkotem)
      - na brak respektowania prawa matek do pracy, powrotu do zawodu po porodzie, na ochronie matek pracujących????? Wy sobie w d...wsadźcie te kwiatki i całuski w rączki ( a tfu!!!) a dajcie nam szansę. Wy - za przeproszeniem, polscy macho. W polityce - zapchleni macho. Stare dziady. Widziałam te komentarze po "Manifie". Stare wstrętne mumie. I oni stanowią prawo w Polsce???
    • myslacyszaryczlowiek1 Kasa , kasa , kasa, pieniądze , pieniądze 08.03.11, 22:40
      Tu się czeka na wizytę, tu brak pieniędzy, tam brak pieniędzy, pół artykułu jest o tym.
      Tylko że kto do tego doprowadził. przecież przez znaczną część dwudziestolecia wyborcza była biurem kadrowym rządu. Ona wyznaczała kto ma rządzić. Przecież PO to też jej sprawka. Więc do kogo te pretensje, że na nic nie ma kasy.
    • ksiadz_gazeta Edukacja, antykoncepcja, aborcja. Ile to kosztuje? 09.03.11, 00:46
      kolejna niespełniona, brzydka i gruba lesba? nie, dziękuję.
      • yan.nick Re: Edukacja, antykoncepcja, aborcja. Ile to kosz 09.03.11, 09:11
        ksiadz_gazeta napisał:
        > kolejna niespełniona, brzydka i gruba lesba? nie, dziękuję.

Księże proboszczu, nie musisz dziękować, nie musisz też czytać. Możesz sobie sam zrobić dobrze.
        • ksiadz_gazeta Re: Edukacja, antykoncepcja, aborcja. Ile to kosz 11.03.11, 15:12
          lesby są w tym niezrównane :)))
    • rodzaj_konta Jak mają się chronić przed niepożądaną ciążą 12.03.11, 19:34
      "Dziewczyny, których partnerzy nie chcą używać prezerwatyw?"

Podstawową techniką zapobiegania ciąży jest zmiana partnera na coś co myśli tak samo jak konkretna dziewczyna.

Czyli jeżeli ona nie akceptuje prezerwatyw (religia) i on też to w czym problem.
      Jak ona chce gumki, a on nie, to wyp....... Również jeżeli jego motywacja jest religijna. To się na pewno nie sklei w żaden rozsądny związek w przyszłości.

Może to moje męskie uproszczone myślenie, ale jaki jest stosunek faceta do dziewczyny, jeżeli nie chce z gumką bo tak jest fajniej? Trochę się trzeba szanować. Nawet jeżeli to "wielka miłość".

Albo niech zaczeka aż złapie anginę (najlepiej ropną) i wtedy zrobi "loda". Znajomy urolog opowiada, że tak zakończone "relacje" bardzo zmieniają podejście o różnych spraw.
      • 1mzeta Re: Jak mają się chronić przed niepożądaną ciążą 18.03.11, 10:45
        I tu się zgodzę.
      • lavinka Re: Jak mają się chronić przed niepożądaną ciążą 18.03.11, 11:24
        Dokładnie. Jeśli człowiek decyduje się na współżycie bez zabezpieczenia, to musi się liczyć z konsekwencjami(nie, nie straszę, przecież nie z każdego stosunku jest ciąża). A jeśli naprawdę, naprawdę, naprawdę się dziecka nie chce - to niech się człowiek z nikim nie wiąże. To obowiązek jakiś ciupciać się po krzakach z byle kim byleby tylko?
        Powody podjęcia decyzji o aborcji są różne, ale zazwyczaj są konsekwencją braku odpowiedzialności (obojga) partnerów. Że akurat konsekwencje bardziej spadają na kobietę - wina biologii. Może gdyby panowie też zachodzili w ciąże, to by się częściej zastanawiali z kim i po co sypiają. Moim zdaniem traktowanie aborcji jako rozwiązanie problemu, problem tylko stwarza. Bo to zwalnia mężczyzn z odpowiedzialności za dziecko. Nie będę używał prezerwatywy, najwyżej się usunie. Takiej chcemy mentalności? Czy na pewno?
        • tezas Re: Jak mają się chronić przed niepożądaną ciążą 18.03.11, 14:11
          Jesli nie zauwazylas -artykul jest wlasnie o problemach z dostepem do zabezpieczenia.

Nb mozna bardzo nie chciec dziecka i chciec sie z kims wiazac - nb sa tez osoby bez partnera marzace o dziecku. Jedno nie wyklucza drugiego.

Nie mam pojecia skad bierzesz pomysl ciupciania sie po krzakach z byle kim - jesli naprawde widzisz tylko taka alternatywa dla sypialnianego aktu malznenskiego majacego na celu splodzenie potomka, to wspolczuje. Mozna tez sie kochac ze wspanialym partnerem i nie chciec dziecka ani troche :)).
          Co ma jedno wspolnego z drugim? ---------------------------------
          Józef Piłsudski: "Kościół bierze, nie kwituje, żąda więcej."

Pozbawieni majątku przez KM:
          www.polityka.pl/kraj/analizy/1513722,1,pozbawieni-majatku-przez-komisje-majatkowa.read
    • agrest.agrest Edukacja, antykoncepcja, aborcja. Ile to kosztuje? 18.03.11, 10:13
      Aż się przypomina Regulamin tłoczni win Irvinga.
      • martishia7 Re: Edukacja, antykoncepcja, aborcja. Ile to kosz 18.03.11, 13:39
        Różnica taka, że tam lekarz był uprzejmy dla idei, w czynie społecznym, a nie za grubą kabonę :/
    • lewania plakac sie chce nad rzeczywistoscia... 18.03.11, 10:18
      Rzad niestety boi sie za bardzo aby zorganizowac referendum w sprawie aborcji... plakac sie chce nad polska rzeczywistoscia i sytuacji kobiet, gdzie srodki antykoncepcyjne nie sa refundowane i aborcja nie jest prywatnym wyborem...

Pamietam z 10 lat temu rozgozala dyskusja nad refundacja srodkow antykoncepcyjnych i aborcji i zaczepili starsza pania w kolorowym berecie i pytaja co ona na to... i sie zaczelo, ze to z jej pieniedzy bedzie ta refundacja i zabijanie dzieci i ona sobie nie zyczy... az chcialoby sie kontrowersyjnie powiedziec, ze ja tez nie mam ochoty doplacac do lekow dla osob starszych, ze swoje juz przezyli...
      (nie powiemy tak ale mozna by...)

dlatego jestem za referendum w sprawie aborcji do ktorej dopuszczone beda tylko kobiety w wieku rozrodczym. DObra propozycja? :)
      • kotek.filemon I tak jest lepiej niż 10 lat temu 18.03.11, 10:36
        Granice Unii w pełni otwarte a przepaść cenowa między polaczkowem i cywilizacją coraz mniejsza. Naprawdę, zamiast nabijać kabzę polskim specjalistom od "sumienia" można za niewiele większe pieniądze udać się na wycieczkę do Pragi (nie mylić z prawobrzeżną Warszawą).
      • big.ot przy okazji referendum.... 18.03.11, 11:16
        ...dodałbym pytanie "czy jesteś za tym, aby każdemu obywatelowi Polski wypłacić 10 tys., zł"
        • lewania Re: przy okazji referendum.... 21.03.11, 15:13
          big.ot napisała:

> ...dodałbym pytanie "czy jesteś za tym, aby każdemu obywatelowi Polski wypłacić
          > 10 tys., zł"

Czyli zakladasz, ze nie ma potrzeby referendum, bo wiadomo jaka bylaby w tym przypadku odpowiedz?
          :)
      • trdecus Czy ty dziecko wiesz co mówisz 18.03.11, 13:58
        "dlatego jestem za referendum w sprawie aborcji do ktorej dopuszczone beda tylko
        > kobiety w wieku rozrodczym"
        A gdzie równouprawnienie i tolerancja? A gdzie konstytucja? A gdzie poszanowanie godności i praw człowieka? Czyżby na wasz lewacki, antyhumanistyczny i antyhumanitarny użytek można je było dozować tylko niektórym?

A może by tak odwrócić sytuacje i zamiast wmawiać kobietom, że piguły i skrobanki to szczyt ich szczęścia i rozwiązanie wszelkich problemów, działać na rzecz uświadomiania mężczyznom że kobiety to nie zabawki, które można rzucać w kąt kiedy już się znudzą. Że kobiety to ludzie: czują, chcą być akceptowane razem ze swoją naturą, że ciąża to nie problem i wstyd, tylko możliwa konsekwencja zobowiązań, jakie się zaciąga tak czy owak idąc do łóżka.
        • ewelina_1 Re: Czy ty dziecko wiesz co mówisz 18.03.11, 20:42
          trdecus napisał:

> "dlatego jestem za referendum w sprawie aborcji do ktorej dopuszczone beda tylk
          > o
          > > kobiety w wieku rozrodczym"
          > A gdzie równouprawnienie i tolerancja?
          jak mężczyźni będą chodzić w ciąży i rodzić to też będą dopuszczeni do referendum.
        • lewania po pierwsze, to nie dziecko... 21.03.11, 15:12
          ... a po drugie to ja doskonale zdaje sobie sprawe, ze jest to nierealna propozycja w zwiazku z konstytucja. jednak uzyskalibysmy najbardziej wiarygodny obraz tej czesci spoleczenstwa, ktorej zjawisko ciazy dotyczy - czyli kobiet w wieku rozrodczych.

Nikt nie wmawia niczego kobietom, jednak chodzi tu jak najbardziej o wolny wybor. I jak najbardziej zgadzam sie, ze edukacja jest wazna, ale nie jako alternatywa, ale jako dopelnienie.

Stwierdzenie, ze ciaza to nie problem w obecnych czasach kiedy kobiety w ciazy maja problemy w pracy, lub ja traca, a w pozniejszym okresie maciezynstwa panstwo nie pomaga w takim stopniu jak powinni - to raczej kontrowersyjne okreslenie.
    • 1mzeta Re: Edukacja, antykoncepcja, aborcja. Ile to kosz 18.03.11, 10:42
      Może zapoznaj się z odpowiednim kodeksem i odpowiednio go zinterpretuj to będziesz wiedzieć,że owszem- jest nielegalna.
    • ka_g Edukacja, antykoncepcja, aborcja. Ile to kosztuje? 18.03.11, 10:57
      Z aborcją to i tak pół biedy - oczywiście, w idealnym świecie byłaby dostępna w państwowych szpitalach, ale nawet teraz po prostu można ją zrobić. Gorzej ze sterylizacją. Zabieg wymaga specjalistycznego sprzętu, więc nie zrobi go pierwszy lepszy ginekolog i o ile wiem, w Polsce jest nieosiągalny (jeśli ktoś ma inne informacje, będę wdzięczna za wiadomość). Tym samym odbiera się nam prawo do decydowania o własnym ciele, nawet jeśli w grę wchodzi tylko i wyłącznie ono, bez mitycznego życia poczętego.
      • lavinka Re: Edukacja, antykoncepcja, aborcja. Ile to kosz 18.03.11, 11:26
        To ważny temat Zamiast o aborcję walczyłabym o pozwolenie na dobrowolną sterylizację. Ile by to problemów rozwiązało. Lepiej zwalczać przyczyny niż skutki :)
      • wildcat_x1 Re: Edukacja, antykoncepcja, aborcja. Ile to kosz 18.03.11, 12:16
        W Polsce sterylizacja nie jest dostępna,w każdym razie w przypadku kobiet.Ale w Niemczech już tak.Jest sporo klinik przy granicy z Polską i mają tam nawet polskojęzycznych lekarzy.Sterylizacja to koszt około 450 euro(klinika w Prenzlau)
        • ka_g Re: Edukacja, antykoncepcja, aborcja. Ile to kosz 18.03.11, 12:43
          Że w Niemczech ze sterylizacją nie ma problemów, to wiem. I koszt nawet nie jest zaporowy. Dlaczego w Polsce nie można tak samo? Pytanie jest retoryczne. Chociaż nie, moja ginekolog powiedziała, że już po zabiegu mogę zmienić zdanie i w związku z tym żaden lekarz nie podejmie ryzyka bycia oskarżonym o odebranie mi możliwości posiadania potomstwa. Wygląda na to, że razem z płodnością zanika kobiecie również opamiętanie, zdrowy rozsądek i odpowiedzialność za własne decyzje.
    • miss_beton Edukacja, antykoncepcja, aborcja. Ile to kosztuje? 18.03.11, 11:29
      mam nadzieje, ze niedlugo naprawde wejda w zycie przepisy, pozwalajace na leczenie w innych krajach unii (refundacja rownaw wysokosci takiej, na jaka NFZ wycenil swiadczenie wykonywane w Polsce). Wtedy kobiety moglyby w pelni legalnie, w sasiednich krajach unii, np. Niemczech czy Czechach.
      W Czechach aborcje na zadanie przeprowadza w kazdym szpitalu, zabieg jest czesciowo refundowany a ze swojej kieszeni trzeba zaplacic oplate, z reguly nie wyzsza niz 4.000-5.000 CZK (jakies 600-750 PLN, nie wiem jaki kurs teraz. cena moze sie roznic w zaleznosci od szpitala) Warunki b. dobre. Do 8 tygodnia z reguly przeprowadza sie tzw. miniinterrupce, ambulatoryjnie. Lekarze, polozne itd. w zaden sposob nie szykanuja pacjentek. Zdaja sobie sprawe, ze dacyzja o aborcji jest wystarczajaco trudna. Podobni sprawa wyglada z antykoncepcja, nikt nie zaslania sie katolickymi sumieniem (nawet jesli jest wierzacy - to jego prywatna sprawa i nie miesza tego do publicznej dzialalnosci refundowanej przez panstwo).
      Mam nadzieje, ze juz niedlugo kobiety z Polski nie beda musialy narazac swojego zdrowia (fizycznego i psychicznego) i beda mogly korzystac z tej opcji.
      • ka_g Re: Edukacja, antykoncepcja, aborcja. Ile to kosz 18.03.11, 11:49
        A orientujesz się może, jak jest w Czechach ze sterylizacją? O ile wiem, jest legalna, ale ile kosztuje?
        • miss_beton Re: Edukacja, antykoncepcja, aborcja. Ile to kosz 18.03.11, 17:41
          sterylizacja jest legalna, u kobiet jes potrzebna zgoda tzw komisji sterylizacyjnej, ale to czysta formalnosc (tak przynajmniej sie na forach kobiety wypowiadaja) - z reguly komisja byla jednoosobowa i skladala sie z ordyntora w danym szpialu. Wg prawa moze o nia poprosic kbiet, kt. ma 4 dzieci, lub 3 ale jest po 35 roku zycia; ew. z waznych powodow zdrowotnych - choroby serca, dziedziczna wada genetyczna czy wiecej niz dwie cesarki w przeszlosci. Refundowane (nietorzy chca doplaty od kobiet bez edycznych przeciwskazan, kwestia kilka tysiecy koron, ceny podobne jak w przypadku aborcji) Wasektomia mezczyzn bez problemu, operacja latwiejsza, bo nie trzeba otwierac jamy brzusznej, cena jakies 10.000-15.000 CZK.
      • niunia-n Re: Edukacja, antykoncepcja, aborcja. Ile to kosz 18.03.11, 12:28
        Niekoniecznie bezplatne tabletki antykoncepcyjne, prezerwatywy czy tabletka po zlikwiduja problem niechcianych ciaz. wystarczy spojrzec na UK, bezplatne absolutnie wszystko, tabletki przepisywane przez pielegniarke na 3 lub wiecej miesiecy. Bez problemow i bez kosztow. I co? Najwyzszy odsetek ciaz wsrod nastolatek...
        Prosze nie przesadzac z tym brakiem dostepu do ginekologa w Lodzi. Tak owszem, trzeba wczesnie dzwonic, zeby sie umowic. Ale kto o zdrowych zmyslach rezygnuje z antykoncepcji calkowicie, bo pani w recepcji powiedzial, ze na dzis juz nie ma miejsc? Albo dlatego, ze jej partner nie lubi uzywac prezerwatywy?
        • takisobienik Re: Edukacja, antykoncepcja, aborcja. Ile to kosz 18.03.11, 15:54
          niunia-n napisała:

> Niekoniecznie bezplatne tabletki antykoncepcyjne, prezerwatywy czy tabletka po
          > zlikwiduja problem niechcianych ciaz. wystarczy spojrzec na UK, bezplatne absol
          > utnie wszystko, tabletki przepisywane przez pielegniarke na 3 lub wiecej miesie
          > cy. Bez problemow i bez kosztow. I co? Najwyzszy odsetek ciaz wsrod nastolatek.

Tam akurat nastoletnie matki mają niezły socjal.
    • znaleziatko Edukacja, antykoncepcja, aborcja. Ile to kosztuje? 18.03.11, 12:44
      Jest to niesamowitą bzdurą, że w naszym kraju - gdzie od dawna obowiązuje rozdzielność państwa od Kościoła - prawo w wielu aspektach dyktowane jest przez katolików.
      Dlaczego zabrania się aborcji? Jeśli kobieta jest katoliczką - a wedle Kościoła oczywiście każda Polka jest głęboko wierząca - to nie podda się takiemu zabiegowi, zgodnie ze swoją wiarą i sumieniem. Więc nie trzeba zakazywać czegoś, czego i tak owieczki nie zrobią, prawda?
      Obrzydliwe, że nie mający o tym wszystkim pojęcia księża i posłowie mają najwięcej do powiedzenia w tej kwestii. Że odbiera się kobietom możliwości decydowania o własnym ciele i życiu. A to jej ciało radykalnie zmienia się w ciągu dziewięciu miesięcy, to ona musi przejść przez poród, radzić sobie z bólem jeszcze długo potem, bronić się przed depresją poporodową, zajmować się dzieckiem, mieć problemy z pracą etc, etc... Z jakiej niby racji odmawia się nam prawa do decyzji?
      Nie wiem, czy bym się kiedykolwiek zdecydowała na aborcję stojąc w obliczu niechcianej ciąży. Ale uważam, że moje państwo powinno mi zapewniać taką MOŻLIWOŚĆ. Nie powinno mnie ograniczać w wyborach, które podejmuję, a które dotyczą tylko i wyłącznie mnie samej. Bo mówienie o zabijaniu dzieci, w sytuacji gdzie chodzi o grupy komórek, którym daleko do człowieka, to jedna wielka pomyłka i katolicka demagogia wyższego szczebla.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka