singollo 28.11.11, 13:49 Ci wydawcy powinni iść do sądu następnego dnia po przekroczeniu terminu płatności i powinni uzyskać w tydzień nakazy zapłaty. Co to kurde znaczy "nie płacimy". Nie płacimy = bankrutujemy. I tyle Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
postnihilism Re: Bunt wydawców 28.11.11, 14:25 Bankruci nie płacą wcale. Bankruta można zlicytować, ale co za majątek ma empik? Lokale najmowane, trochę szaf na książki (o ile są ich) plus towar wzięty do sprzedaży, który po prostu zwrócą w momencie bankructwa (po wielu miesiącach inwentaryzacji). Empik to wie i dlatego tak rozgrywa wydawców. Wydawcy powinni po pierwsze się zrzeszyć i wystąpić jednym frontem, nie dać rozbić solidarności poprzez indywidualne obietnice składane przez empik niektórym z nich. Po drugie wesprzeć konkurencję np. dając rabaty za terminową płatność. Jak się zbudują sieć, która będzie mogła być alternatywą, wówczas empik nie będzie miał wyjścia jak zacząć grać uczciwie. Nie lubię kupować w empiku i robię to w ostatecznej ostateczności. Jest drogo, nowości pojawiają się czasem z opóźnieniem, wielu pozycji w ogóle nie ma, bałagan na półkach, książki są czasami w dziwny sposób przydzielane do kategorii, no i jeszcze ci irytujący czytacze porozwalani między półkami tak, że nie można obejrzeć tego co by się chciało. Odpowiedz Link Zgłoś
na100procent Niewidzialna ręka rynku Balcerowicza 28.11.11, 15:07 Gdzie jest niewidzialna ręka rynku Balcerowicza? Nikt jej nie widział, wszyscy w nią wierzą - mamy kolejny kościół. Odpowiedz Link Zgłoś
monop2 Re: Niewidzialna ręka rynku Balcerowicza 28.11.11, 15:17 Pomyliłeś Balcerowicza ze Smithem. Odpowiedz Link Zgłoś
czar-par tam zalega masa niesprzedawalnych tytułów, które 28.11.11, 15:45 Empik zamówił, i nie może spieniężyć. Podam przykład Wiedza i Życie wypuściła przewodniki po Brazylii w 2009. Empik kupił je w ogromnej liczbie. NA samym Nowym Świecie w Wawie jest ich ponad 10, a jest rok 2011, czyli 2 lata od debiutu, a przewodniki zalegają półki, co powoduje, że Empik nie ma pieniędzy na zapłatę za inne książki, jeśli za te zapłacił. Odpowiedz Link Zgłoś
bolek_i_jego_worek Re: tam zalega masa niesprzedawalnych tytułów, kt 28.11.11, 16:28 Wnioskuje, że Polacy nie wyjechali masowo do Brazylii. Dobrze myślę? Odpowiedz Link Zgłoś
wolnemiastoursynow Re: tam zalega masa niesprzedawalnych tytułów, kt 29.11.11, 11:26 Skąd wiesz? Może po prostu kupili przewodniki inne i gdzie indziej.. Odpowiedz Link Zgłoś
spacey1 Re: tam zalega masa niesprzedawalnych tytułów, kt 28.11.11, 16:29 Empik ma 100% prawa zwrotu, nie ma więc problemu z zalegającymi tytułami. Chyba, ze je przeoczył nie zwrócił, ale to z własnej winy i własnego bałaganu Odpowiedz Link Zgłoś
forumonline Re: tam zalega masa niesprzedawalnych tytułów, kt 28.11.11, 16:42 a po co tak głupio ustawili zwroty? ktoś kupuje książkę i może ją oddać potem? jakaś paranoja. Zero zwrotów, chyba, że towar jest wadliwy. Pójdą z torbami, znajdzie się inna sieć, może małe księgarnie, empiku nikt nie potrzebuje, kolejny przeżytek z komuny. Odpowiedz Link Zgłoś
acid.jazz Re: tam zalega masa niesprzedawalnych tytułów, kt 28.11.11, 17:22 Komuny? He he, mieszkasz w Polsce? Odpowiedz Link Zgłoś
momy A co Ty wiesz o komunie? I empiku w tejże? 28.11.11, 23:49 Dzisiejszy empik to czysto kapitalistyczna korporacja. Za komuny to były elitarne księgarnie, jedyne, gdzie można było kupić światową prasę. Czasem nawet zachodnią. I najlepsze książki, bez chłamu. Prowadzone przez ludzi uczonych w fachu księgarskim, którzy znali swoje książki od podszewki. Obecny empik jest dokładnym zaprzeczeniem tamtego. Odpowiedz Link Zgłoś
tojasam A ja czekam na polskiego Amazona:) 28.11.11, 16:34 Płyty muzyczne i filmy DVD już kupuję w Amazonie. Książki w Selkarze, Merlinie, w internetowych księgarniach wydawców oraz 2, 3 księgarniach stacjonarnych (w tym we wspomnianym w artykule Matrasie). I gwiżdżę na Empik i jego internetową odnogę. Pomijam już fakt, że książki zamówione w sieci przez Empik są tak wymiętolone, jakby ktoś nimi rzucał o ścianę. Mam nadzieję, że numery z płatnościami wyjdą gigantowi bokiem. Trzymam kciuki za wydawców, bo wiem, że to nie jest łatwy kawałek chleba. Odpowiedz Link Zgłoś
robert919 Re: A ja czekam na polskiego Amazona:) 28.11.11, 17:17 Tylko że Merlin jest/będzie Empiku. Odpowiedz Link Zgłoś
kamel_65 Re: A ja czekam na polskiego Amazona:) 28.11.11, 19:10 Empik nie jest właścicielem Merlina.pl - nie doszło do przejęcia, więc nie wiem po co zmyślasz. Czy będzie? Na chwilę obecną nie - UOKiK nie wyraził na razie zgody na przejęcie. Nie dziwię się - holendersko-luksembursko-polska firma już ma pozycję monopolisty. Przejęcie Merlina zabiłoby małe księgarnie, które i tak ledwo wiążą koniec z końcem. Odpowiedz Link Zgłoś
nutel.la Re: A ja czekam na polskiego Amazona:) 29.11.11, 08:50 Zamówiłam sobie na mikołaja Taniec ze smokami Martina i przyszedł w idealnym stanie. Zresztą nie pierwszy raz zamawiałam książki i nigdy nie były "zmiętolone". Może miałeś pecha po prostu :) Ale numery z płatnościami nie są fair. Chociaż nie wiadomo, czy to nie jest tylko brudna zagrywka. Podejrzewam, że empikowi spadną teraz obroty - skąd więc ma wziąć kasę na spłacenie długów? Odpowiedz Link Zgłoś
jim_marrs Nie żartuj, że dla takiego giganta jak Empik 28.11.11, 16:35 jakieś tam przewodniki, choćby ich było nawet kilka tysięcy, to jest problem finansowy. Zwłaszcza że jest raczej nieprawdopodobne, żeby Empik je kupował. Empik bierze książki w komis i płaci po sprzedaży. Odpowiedz Link Zgłoś
monop2 Re: Bunt wydawców 28.11.11, 15:19 Empik ma znaną markę, ma rynek (kupujących). Można to sprzedać. Odpowiedz Link Zgłoś
stern-75 Bunt wydawców 28.11.11, 14:58 Jakie to szczęście, że Matras jest blisko :D Odpowiedz Link Zgłoś
klapouchywi Re: Bunt wydawców 28.11.11, 16:16 Dokładnie. Do tego taniej i szybciej :) a Empik niech zdycha jak nie wiedzą, że za towar się płaci. Odpowiedz Link Zgłoś
marajka Re: Bunt wydawców 28.11.11, 18:10 Matas też niech się szykuje na bunt, bo działa podobnie, nie płaci bardzo długo. Odpowiedz Link Zgłoś
flat-ower Bunt wydawców 28.11.11, 15:40 Empik to podrzędna gadżeciarnia z us-śmieciami i książkami nie wartymi nawet oglądania. Do kitu ten blichtr i głupawe czekoladki przy kasach. Ten ich wymuskany goguś-właściciel jest niezłym cwaniakiem. Tylko patrzeć jak rozpłynie się z wyprowadzoną kasą.... W sumie najlepiej było za Żydów-założycieli z East Bridge.....Była przynajmniej kultura a nie książkowy McDonalds ! Odpowiedz Link Zgłoś
turysta_z_izraela Czyżby Empik nie był sklepem Agory? 28.11.11, 15:41 Przecież Empik to sklep należący w dużej mierze do GW i spółki. Nie? Odpowiedz Link Zgłoś
flat-ower Re: Czyżby Empik nie był sklepem Agory? 28.11.11, 15:55 Rozczaruję cię, nie ma nic z Agorą wspólnego. Tanie zagrywki anty już tu na forum nikogo nie cieszą. EastBridge było (jest?) firmą starozakonnych z polskim rodowodem. Stawiali oni firmy na nogi , rozkręcali biznes i sprzedawali : Kodak, Dar natury, Nestle, Mazowszanka, Empik i co tam jeszcze. Mieli kiepeły do handlu. Odpowiedz Link Zgłoś
gumo26 Olejcie Empik w Media Markt je 20% teniej.... 28.11.11, 15:50 zapraszamy...... Odpowiedz Link Zgłoś
heimdallr Re: Olejcie Empik w Media Markt je 20% teniej.... 28.11.11, 18:20 Zapytajcie dostawców po jakim czasie płaci Media Markt. Odpowiedz Link Zgłoś
tow.janwinnicki Empik jest bardzo potrzebny!!!!!! 28.11.11, 15:56 Niby gdzie indziej pójdę, żeby zobaczyć i przekartkować czy najnowsza książka jest warta przeczytania aby następnie kupić ją 20 lub 25% taniej w sieci??? :D :D Odpowiedz Link Zgłoś
momy jest kilka sposobów 29.11.11, 00:05 1/ słuchanie recenzji w radio, telewizji, 2/ słuchanie fragmentów w radio, 3/ czytanie recenzji w prasie codziennej, tygodnikach, miesięcznikach, czasopismach księgarskich, 4/ pytanie ludzi 5/ informacje wydawców, 6/ udostępniane przez wydawców fragmenty, np. w Internecie. Najlepiej konsultować się ze źródłami zaufanymi. Np. wyrobić sobie zdanie o recenzentach. Na pewno będzie to bardziej miarodajne, niż przewertowanie samemu paru stron. Poza tym - nie przesadzajmy! Nie znam już księgarni, gdzie wszystkie książki byłyby daleko za ladą i nie można było ich przerzucić. Odpowiedz Link Zgłoś
e-droczek Bunt wydawców 28.11.11, 16:06 Najbardziej mnie śmieszy, że tak dużo osób zagłosowało, że przestanie tak kupować :D Odpowiedz Link Zgłoś
klapouchywi Re: Bunt wydawców 28.11.11, 16:19 Ja już przestałem i przerzuciłem się na wspomnianego w artykule Matrasa. "Taniec ze smokami" kupiłem tam jeszcze przed premierą w empiku i do tego taniej. Odpowiedz Link Zgłoś
e-droczek Re: Bunt wydawców 28.11.11, 17:15 Dlaczego się przerzuciłeś? Gdyż Empik nie płaci swoim dostawcom?:P Odpowiedz Link Zgłoś
klapouchywi Re: Bunt wydawców 28.11.11, 17:45 Jeszcze przed tym, już parę miesięcy będzie jak tam nie kupuję. Odpowiedz Link Zgłoś
forumonline Bunt wydawców 28.11.11, 16:09 trzeba być idiotą, żeby się zgadzać na 12O dni zapłaty, tak się handlowało lata temu, a dziś towar wtedy gdy kasa wpłynie. Sami wydawcy rozpieścili empik, to teraz mają za swoje. A niech empik sprzeda swoje nieruchomości, będzie kasa na wypłaty. I nie podpisywać umów rodem z marketów. Nie ma kasy=nie ma towaru. I żadne opóźnienia w płatnościach. Empik dostaje towar, gdy zapłaci, nigdy wcześniej !!! Odpowiedz Link Zgłoś
marajka Re: Bunt wydawców 28.11.11, 18:10 > trzeba być idiotą, żeby się zgadzać na 12O dni zapłaty Albo nie mieć wyjścia. Albo 120 dni, albo nie bierzemy książek. I co ma zrobić wydawca? Oczywiście może w jakiejś księgarence, ale ile egzemplarzy tam sprzeda? Dużo mniej, albo nic, bo Empik i Matras są na każdym kroku, a małych księgarni trzeba nieraz szukać. Odpowiedz Link Zgłoś
4litery Re: Bunt wydawców 29.11.11, 11:45 Załóż wydawnictwo i pohandluj z empikiem - myślę że padną na kolana przed siłą twej argumentacji i dostaniesz zapłatę z góry. Odpowiedz Link Zgłoś
pochmurna empik ma powazne kłopoty 28.11.11, 16:21 finansowe. Od kilku lat trąbi sie o tym w różnych miejscach internetu. Za chciwość wcześniej czy później się płaci. Odpowiedz Link Zgłoś
jim_marrs Jakie kłopoty finansowe? 28.11.11, 16:29 75 mln zysku netto w 2010 to są kłopoty finansowe? Odpowiedz Link Zgłoś
f_crane Jak się nie płaci dostawcom, to ma się "zysk" 28.11.11, 17:23 Czy pojęcie kreatywnej księgowości jest ci znane? Odpowiedz Link Zgłoś
aby-smal Re: Jak się nie płaci dostawcom, to ma się "zysk" 28.11.11, 17:42 bla bla, weź się najpierw dokształć z księgowości zanim zaczniesz używać oklepanego frazesu. Zwróć uwagę, że Empik zapłacił w ubiegłym roku kilkanaście mln podatku dochodowego, więc prawdopodobnie nie radzi sobie najgorzej. Odpowiedz Link Zgłoś
f_crane Nie trafiłeś. 28.11.11, 18:06 Mój drogi, rozmawiasz z ekonomistą i to nie po szkole szydełkowania i kajakarstwa :-). Wystarczy, że przetrzymają należne dostawcom środki, zużyją je na mniej lub bardziej trafne krótkoterminowe inwestycje i już poprawia się wynik... Prawda jest taka, że 120 dni to gruba przesada, w branży w której pracuję jest to góra 60. Niestety, w Bolandzie taka forma rozlczeń, jak i często pensje pracowników, jest traktowana jako najtańsza forma "kredytu". Odpowiedz Link Zgłoś
aby-smal Re: Nie trafiłeś. 28.11.11, 20:11 ok, to zwracam honor. Ale mimo wszystko oglądając ich raporty roczne nie wygląda, żeby coś knuli. Po prostu najzwyczajniej w świecie kredytują się w taki sposób. A pewnie dostawcy się boją im podskoczyć, bo są za mali i zbyt zależni od Empiku. Stąd próbują połączyć siły nagłaśniając akcję. A Empik sobie pozwala na coraz więcej, skoro widzi, że nie ma reakcji. Z pensjami pracowników, to przesadzasz. Jakiekolwiek opóźnienia w takiej firmie byłyby nie do pomyślenia. Pewnie zdarzają się w bardzo małych firmach, ale wynikają tam jedynie z tego, że pracownicy albo boją się podskoczyć (bo wolą dostać z opóźnieniem, ale przynajmniej dostać) albo wiedzą, że pracodawca jakby chciał wszystko regulować na bieżąco to by się wywrócił. W każdym razie nieterminowe regulowanie wynagrodzeń to tylko w firmach, które balansują na krawędzi. Odpowiedz Link Zgłoś
4litery Re: Nie trafiłeś. 29.11.11, 11:55 gospodarka.gazeta.pl/gospodarka/1,33181,6815295,_PB___Empik_w_opalach.html Odpowiedz Link Zgłoś
jim_marrs Tu nie ma żadnej kreatywnej księgowości 29.11.11, 10:03 Wykazują zyski, płacą podatki, więc księgowość jest zapewne w porządku. Tu jest po prostu dojenie dostawców. Odpowiedz Link Zgłoś
pogromca_kretynow Re: trabienie w internecie 28.11.11, 16:29 pochmurna napisała: > finansowe. Od kilku lat trąbi sie o tym w różnych miejscach internetu. > > Za chciwość wcześniej czy później się płaci. > Niesamowite. Internet, zrodlo najbardziej wiarygodnych informacjach. AMEN > Odpowiedz Link Zgłoś
pochmurna Re: trabienie w internecie 28.11.11, 17:33 pogromca_kretynow napisał(a): > > (...) Internet, zrodlo najbardziej wiarygodnych informacjach. (...) > zgodność przypadków byłaby atutem dla posiadacza nika takiego jak Twój Odpowiedz Link Zgłoś
kamel_65 Re: empik ma powazne kłopoty 28.11.11, 19:16 A mogłabyś podać źródło? :) Odpowiedz Link Zgłoś
jim_marrs Warto wiedzieć, że Empik ma ogromne zyski 28.11.11, 16:28 jeśli nie płaci, znaczy kredytuje się kosztem wydawców: wyborcza.biz/biznes/1,101562,9605278,Wlasciciel_Empiku__zyski_w_2011_r__pojda_w_gore.html Odpowiedz Link Zgłoś
hansfakir Bunt wydawców 28.11.11, 16:42 Google zeskanował 120 milionów książek w tym zbiorze są miliony książek wartych przeczytania ale ludzie ciągle chcą kupowac nowe świerzo napisane. Czytelnicy kupują żeby tylko kupować. W biblotekach i internecie są tysiące książek za darmo ale nie wszyscy wolą kupić coś nowego. Odpowiedz Link Zgłoś
nutel.la Re: Bunt wydawców 29.11.11, 08:58 hansfakir napisał: > Google zeskanował 120 milionów książek w tym zbiorze są miliony książek wartych > przeczytania ale ludzie ciągle chcą kupowac nowe świerzo napisane. Czytelnicy > kupują żeby tylko kupować. W biblotekach i internecie są tysiące książek za dar > mo ale nie wszyscy wolą kupić coś nowego. Nowe nie znaczy gorsze. Nie kupuję dużo książek, ale mam swoich ulubionych autorów jak np. wspomniany w artykule G.R.R. Martin i jego Pieśń Lodu i Ognia. Czekałam ładnych kilka lat na nowy tom więc dlaczego miałabym sobie nie kupić? Mówisz tak, jakby współczesna literatura nie miała czytelnikowi nic do zaproponowania. Moim zdaniem bardzo się mylisz. Odpowiedz Link Zgłoś
lurk3r nie wszyscy kupują w empiku 28.11.11, 16:46 "Podjęcie tak radykalnego działania to dla wydawców ryzyko: fani fantastyki kupują książki głównie właśnie w Empikach, rzadziej w mniejszych księgarniach czy innych sieciach, jak Matras. Jednak Zysk jest zdeterminowany - dopóki Empik nie spłaci całkowitego zadłużenia wobec wydawnictwa, nie dostarczy także dodruków poprzednich powieści Martina." Ja osobiście kupowałem w merlinie i gandalfie. Ostatnio przerzuciłem się na aros.pl. Przy sporym zamówieniu na gwiazdkę różnica wyniosła ~80pln. Odpowiedz Link Zgłoś
forumonline Bunt wydawców 28.11.11, 16:48 empik jest jak makro albo inne centra handlowe, czytałem, że tam też dyktują markety warunki, no ale może coś się z tym zacznie robić i jak się np dostawcy skrzykną, to przestaną dostarczać towar bez kasy albo po super niskich stawkach. Odpowiedz Link Zgłoś
kissinger77 Re: Bunt wydawców 28.11.11, 16:50 Dobrze, że mam w Poznaniu "Powszechną" i "Arsenały" i kilka innych pomniejszych ciekawostek typu "Techniczna" na Półwiejskiej, "Akwarela" na Św. Marcinie. Walić Empik. W sumie to taka sieć powinna mieć ceny dużo tańsze niż małe księgarnie, ale nie...co najwyżej ma takie same. Odpowiedz Link Zgłoś
i.sadhu Empik to złodziej 28.11.11, 17:01 Pracowałem w Empiku jak byłem na studiach i wiem jakie sklep ma marże. To jest grabież w biały dzień, najwyższe marże jakie tam widziałem sięgały 60% ceny. Pracowałem w dziale multimedialnym, gdzie ceny gier były wręcz zaporowe. Wychodzi na to, że: programiści, producenci, wydawcy dostają 40% za swoją często genialną pracę, a Empik 60% za to, że położył produkt na półce. OMIJAJCIE EMPIK! Książki na Allegro (nowe) można kupić 50% taniej! Odpowiedz Link Zgłoś
ami_lii Re: Empik to złodziej 28.11.11, 19:00 Cóż, to tłumaczy czemu gry w Empiku są o 30-40 zł droższe niż np. w Media Markt, nie wspominając o Allegro. To samo dotyczy płyt CD. Odpowiedz Link Zgłoś
pedrolot Re: Empik to złodziej 28.11.11, 21:40 > grabież w biały dzień, najwyższe marże jakie tam widziałem sięgały 60% ceny. Pr > acowałem w dziale multimedialnym, gdzie ceny gier były wręcz zaporowe. > > Wychodzi na to, że: programiści, producenci, wydawcy dostają 40% za swoją częst > o genialną pracę, a Empik 60% za to, że położył produkt na półce. Myslisz marżę z narzutem... Przy marży 60% cena dla klienta wynosiłaby 250% ceny zakupu... Odpowiedz Link Zgłoś
amirez walenie w roki 28.11.11, 17:03 Zapłata po 120 dniach - przecież to ewidentne walenie w rogi. Rzadko kupuje coś w empiku, ale przy następnych zakupach zaproponuję gadom, że i owszem zapłacę, ale za 6 miesięcy! Olać tych pasożytów! Dać preferencyjne warunki innym odbiorcom i doprowadzić gada do bankructwa! Odpowiedz Link Zgłoś
forumonline Re: walenie w roki 28.11.11, 17:10 popieram. ja bym również dał w pysk sprzedawcy, tak za całokształt, za to że tam pracuje Odpowiedz Link Zgłoś
forumonline [...] 28.11.11, 17:09 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
posca Bunt wydawców 28.11.11, 17:10 Z artykułu wiem, że Empik ma opóźnienia w płatnościach, nie wiem jednak, dlaczego? A kupił Gandalfa, WAB, Wilgę, ma pakiet większościowy w Virtualo, e- Muzyka, Gry OnLine. Ma także ochotę na Merlina. Empik chce więc uzyskać dominującą (a przynajmniej bardzo mocną) pozycję na rynku wydawniczym i dystrybucyjnym. I najprawdopodobniej na to idą pieniądze, które należą się wydawcom. Odpowiedz Link Zgłoś
kgbltd Kto kupuje wymacane i drogie ksiązki w EMPIKU? 28.11.11, 17:25 ksiązka jak bielizna, a nie antykwariat. osobiście uważam, że tylko internet i małe księgarnie, Empik do oglądania conajwyżej ;) Odpowiedz Link Zgłoś
marajka Re: Bunt wydawców 28.11.11, 18:14 Dlaczego? Bo wydawca, zwłaszcza mniejszy, nie dostanie pieniędzy, więc nie będzie w stanie płaicć zusów-srusów, nie zapłaci autorom, drukarniom i zacznie upadać. I kto go będzie wtedy ratował? Eureka! Odpowiedz Link Zgłoś
pochmurna Bunt wydawców przeciw EMPIK-owi 28.11.11, 17:26 facebook: niekarmksiazkowegopotwora Odpowiedz Link Zgłoś
labeo Bunt wydawców przeciw EMPIK-owi 28.11.11, 18:02 Miałem na Mikołaja kupić książkę, początkowo planowałem w empiku na miejscu. Dodatkowo na stronie empiku oraz plusagsm była promocja -10 zł. To mnie skusiło. Jednak okazało się, że promocja nie działa, numer pod który wysyła się sms nie funkcjonuje. Zwróciłem się z prośbą o rozwiązanie sprawy do empiku i plusa bez żadnego efektu. No cóż poszedłem do salonu empiku we Wrocławiu, żeby kupić od ręki, okazało się, że pozycji tej nie mają. Mogą sprowadzić i takie tam ble ble ble.... Wtedy poszukałem książki na allegro. Z wysyłką wyszło mnie 20 zł taniej niż kupiłbym w empiku z "niedziałającą" promocją. Empik nawet z punktu widzenia klienta końcowego chyba zaczyna schodzić na psy, a przecież jest to największa sieć książek w Polsce i wcale nie sprzedająca tanio, to chyba powinni ich do czegoś zobowiązywać. Odpowiedz Link Zgłoś
ami_lii Re: Bunt wydawców przeciw EMPIK-owi 28.11.11, 18:53 No właśnie, kupowanie książki na Allegro się znacznie bardziej opłaca. Ostatnio kupowałam książkę "Fashion Babylon" dla koleżanki. Empik - 39.90. Allegro - razem z wysyłką, 32 zł. Dlaczego mam kupować książki drożej, w Empiku skoro mogę mieć je taniej? Odpowiedz Link Zgłoś
rabbinhood Bunt wydawców przeciw EMPIK-owi 28.11.11, 18:04 dla 5latków przebój to http://www.olesiejuk.pl/baza-ksiazek/wyniki-wyszukiwania.html?tx_mzksiegarniaklient_pi1[adv_search]=1&tx_mzksiegarniaklient_pi1[tytul]=wielkie+poszukiwania&tx_mzksiegarniaklient_pi1[autor]=&tx_mzksiegarniaklient_pi1[wydawca]=&tx_mzksiegarniaklient_pi1[opis]=&tx_mzksiegarniaklient_pi1[dzial]=&tx_mzksiegarniaklient_pi1[dzial_cena]=&tx_mzksiegarniaklient_pi1[rok_wydania]=&tx_mzksiegarniaklient_pi1[isbn]=&tx_mzksiegarniaklient_pi1[ean]=&tx_mzksiegarniaklient_pi1[dostepne]=on&tx_mzksiegarniaklient_pi1[opcje]=and Odpowiedz Link Zgłoś
jbest Dlaczego usunięto 2 moje komentarze i dyskusję 28.11.11, 18:28 obnażające akcję GW przeciwko EMPiK'owi, która jest odwetem za nie usunięcie z półek książki Szczuki o aborcji Odpowiedz Link Zgłoś
ami_lii Bunt wydawców przeciw EMPIK-owi 28.11.11, 18:47 Wolę wspomnianego w artykule Matrasa. Po pierwsze, mają nowości znacznie szybciej niż Empik ("W północ się odzieję" Pratchetta w Empiku pojawiło się 1.5 miesiąca po tym jak książka pojawiła się w Matrasie). Po drugie, mają niższe ceny. Po trzecie, często mają promocje podczas których można kupić nowości 25-30% taniej. Inne książki mają czasami przecenione nawet do -50%. Płyty z muzyką czy gry kupuję na Allegro. Jeśli jakaś gra/zespół nie jest aktualnie na mega topie, to i tak nie ma szans by płytę kupić w Empiku. Kolejny przykład : gra Alice, Madness returns (sequel genialnej American McGee's Alice). W empiku przez blisko 2 miesiące nie mieli zielonego pojęcia że w ogóle jest taka gra. Teraz wprawdzie gra "jest" w sklepie internetowym ale jako...niedostępna. Za to The Sims czy Wiedźmin mają reklamy w salonach Empiku i specjalne stoiska. Odpowiedz Link Zgłoś
nutel.la Re: Bunt wydawców przeciw EMPIK-owi 29.11.11, 09:37 Nie generalizuj. Jak na razie nie mają jeszcze książki Howarda "Conan i pradawni Bogowie" (empik ma przedsprzedaż) a "Taniec ze smokami" jest droższy w matrasie... Odpowiedz Link Zgłoś
furry Re: Bunt wydawców przeciw EMPIK-owi 29.11.11, 18:35 wszystkie książki Howarda są dostępne za darmo: www.feedbooks.com/author/245 a jeśli chodzi o Martina, jest sporo taniej niż w Polsce: www.amazon.com/dp/B003YL4LYI www.amazon.com/dp/B004JN1D2I Polecam Kindle, ewentualnie kurs angielskiego w razie potrzeby. Jak widać zwraca się dość szybko :-) Odpowiedz Link Zgłoś
jarema6 Bunt wydawców przeciw EMPIK-owi 28.11.11, 18:51 A ja mam w nosie Empik, wolę zajrzeć do Hetmańskiej na rynku. Blisko Empiku a zupełnie inne ciekawsze miejsce Odpowiedz Link Zgłoś
kamel_65 Re: Bunt wydawców przeciw EMPIK-owi 28.11.11, 19:26 A ja z pracy mam bliżej do Merlina niż do Empiku i właśnie u Merlina kupuję :) Wolę wspierać polski biznes niż międzynarodowy koncern, który ma polskich wydawców i klientów w d... Odpowiedz Link Zgłoś