sewa1 08.03.12, 07:57 I bardzo dobrze; czasy są trudne więc po co nam kolejna pętla na szyi. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
linka.a Re: Polska gotowa zawetować unijny szczyt 08.03.12, 08:08 Wetujmy, na zdrowie. Ale czy oprócz tego mamy jakiś plan, żeby redukować emisję CO2? -------------------------- Czy wam się też wydaje, że Fiat Panda 2012 jest mało babski? Odpowiedz Link Zgłoś
jamnnik Re: Polska gotowa zawetować unijny szczyt 08.03.12, 10:38 linka.a napisała: > > Wetujmy, na zdrowie. Ale czy oprócz tego mamy jakiś plan, żeby redukować emisję > CO2? tak, budujemy następne bloki węglowe w elektrowni Opole :D Odpowiedz Link Zgłoś
baalsaack Polska gotowa zawetować unijny szczyt 08.03.12, 09:02 Wstyd. Teraz zawetujemy tłumacząc, że oczywiście chcemy się poprawić, tylko musimy to zrobić własną drogą. I tak do 2050 nie zmieni się nic. Odpowiedz Link Zgłoś
mrrrwrrr Re: Polska gotowa zawetować unijny szczyt 08.03.12, 09:14 Wstyd to będzie jak będziesz czytał przy świeczkach i mył się w zimnej wodzie, bo na prąd Cię nie będzie stać. Odpowiedz Link Zgłoś
jamnnik Re: Polska gotowa zawetować unijny szczyt 08.03.12, 10:43 mrrrwrrr napisał: > Wstyd to będzie jak będziesz czytał przy świeczkach i mył się w zimnej wodzie, > bo na prąd Cię nie będzie stać. a ja wolę świeczki i zimną wodę niż zdychać na raka od zanieczyszczeń Odpowiedz Link Zgłoś
mrrrwrrr Re: Polska gotowa zawetować unijny szczyt 08.03.12, 10:54 ..idealista. Spójrz sobie jaka była średnia długość życia w epoce świeczek i zimnej wody. I zastanów się czy wolisz CO2 czy syf ze śmieci palonych przez Twojego sąsiada który wydał kasę na prąd a na węgiel już nie zostało? I co jest bardziej kancerogenne. Ja takich gnojków palących śmieciami mam w okolicy już teraz. I 10000 razy wolę tych, co palą węglem. Raz byś pociągnął nosem smród palonych śmieci i od razu byś pokochał węgiel. Jeszcze za biedni jesteśmy na takie redukcje. Odpowiedz Link Zgłoś
jamnnik Re: Polska gotowa zawetować unijny szczyt 08.03.12, 11:26 mrrrwrrr napisał: > ..idealista. Spójrz sobie jaka była średnia długość życia w epoce świeczek i zi > mnej wody. uważasz, że powodem było mycie się w zimnej wodzie? > I zastanów się czy wolisz CO2 czy syf ze śmieci palonych przez Twojego sąsiada > który wydał kasę na prąd a na węgiel już nie zostało? a wiesz dlaczego po zapłaceniu rachunków za prąd nie zostaje jej już kasy na węgiel? > I co jest bardziej kancerogenne. > Ja takich gnojków palących śmieciami mam w okolicy już teraz. I 10000 razy wolę > tych, co palą węglem. Raz byś pociągnął nosem smród palonych śmieci i od razu > byś pokochał węgiel. > Jeszcze za biedni jesteśmy na takie redukcje. ja ogrzewam dom drewnem ale niedługo też raczej przejdę na plastikowe butelki bo ceny drewna niebotycznie winduje pobliska elektrownia (węglowa sic!) i nie będzie mnie stać na naturalny opał Odpowiedz Link Zgłoś
rudyrycho Re: Polska gotowa zawetować unijny szczyt 08.03.12, 11:50 Nie wygłupiaj się, jamnik. Średnia długość życia wynika z ogólnego poziomu cywilizacji, w tym i sposobu oświetlania oraz mycia się. Można ci współczuć z powodu niskich dochodów, ale nie usprawiedliwia to bynajmniej palenia plastikowych butelek. (Notabene, ja również nie jestem krezusem, ale dostosowuję swoje potrzeby do możliwości; gdyby mnie nie było stać na opał, to sprzedałbym dom i kupił mniejsze mieszkanie, gdzie płaciłbym mniej za ogrzewanie). Odpowiedz Link Zgłoś
jamnnik Re: Polska gotowa zawetować unijny szczyt 08.03.12, 12:05 rudyrycho napisał: > Nie wygłupiaj się, jamnik. Średnia długość życia wynika z ogólnego poziomu cywi > lizacji, w tym i sposobu oświetlania oraz mycia się. > Można ci współczuć z powodu niskich dochodów, ale nie usprawiedliwia to bynajmn > iej palenia plastikowych butelek. (Notabene, ja również nie jestem krezusem, al > e dostosowuję swoje potrzeby do możliwości; gdyby mnie nie było stać na opał, t > o sprzedałbym dom i kupił mniejsze mieszkanie, gdzie płaciłbym mniej za ogrzewa > nie). oczywiście... trzeba się poświęcać dla dobra prezesów spółek węglowych i energetycznych... a tak na marginesie, koszty utrzymania domu mam porównywalne z kosztami życia w spółdzielczej kawalerce Odpowiedz Link Zgłoś
rudyrycho Re: Polska gotowa zawetować unijny szczyt 08.03.12, 12:32 jamnnik napisał: > oczywiście... trzeba się poświęcać dla dobra prezesów spółek węglowych i energe > tycznych... Polemizuj, proszę, w granicach wypowiedzi rozmówcy. Czy ja coś podobnego twierdziłem? Jak dla mnie to spółki weglowe trzeba by ponownie uspołecznić (upaństwowić), bo de facto zostały one sprywatyzowane i reprezentują interesy managementów oraz bonzów związkowych. > a tak na marginesie, koszty utrzymania domu mam porównywalne z kosztami życia w > spółdzielczej kawalerce No, to czemu jęczysz i grozisz paleniem butelek plastikowych? Węgiel tańszy już nie będzie nigdy (bo już był :-), podobnie zresztą jak ropa i gaz. Pozostaje więc tylko siać rzepak i palić olejem jadalnym, bo tańszy niż opałowy. :-) Odpowiedz Link Zgłoś
baalsaack Re: Polska gotowa zawetować unijny szczyt 08.03.12, 12:10 Owszem, wtedy też. Ale może tego potrzeba, żeby ludzie przejrzeli na oczy i wymusili na rządzie poważne zajęcie się polityką energetyczną. Nieco bardziej dalekowzroczną, niż obrona węgla. Odpowiedz Link Zgłoś
kamyk_wj Polska gotowa zawetować unijny szczyt 08.03.12, 09:16 Bardzo słusznie! Redukcja emisji CO2 w Europie, bez wspólnego programu z innymi krajami na świecie, to pomysł bardzo kosztowny i zupełnie nieskuteczny. Oznacza zwykle przenoszenie emisji CO2 poza Unię (na Ukrainę, do Turcji czy odleglejszych krajów Azji), co łatwo może skutkować ZWIĘKSZENIEM emisji, np. energochłonna produkcja cementu w miarę nowoczesnych zakładach w Europie przenoszona jest np. do Pakistanu, gdzie produkuje się w technologiach dużo uciążliwszych dla środowiska. W efekcie globalna emisja CO2 rośnie. Taka przeciwskuteczna polityka to jednocześnie eksport miejsc pracy z Unii do innych krajów. Dużo rozsądniejsze byłoby zajęcie się emisją sadzy i pyłów, która ma chrakter lokalny, a nie globalny. Te substancje również mogą być przyczyną ocieplania klimatu, może nawet w większym stopniu niż CO2, ponadto wpływają bezpośrednio na zdrowie ludzi. Odpowiedz Link Zgłoś
rudyrycho Dogmat o szkodliwosci atomu 08.03.12, 09:21 Oczywiście, łatwiej wetować niż budować elektrownie jądrowe, bo polska ciemnota wyznaje dogmat o szkodliwości atomu. Odpowiedz Link Zgłoś
artjomka Re: Dogmat o szkodliwosci atomu 08.03.12, 10:29 Tradycja Liberum veto wiecznie zywa. A i Rejtana szybko mozna reaktywowac. Mamy ich wielu na podoredziu! Pozdro! Polska Kargulem silna! Odpowiedz Link Zgłoś
baalsaack Re: Dogmat o szkodliwosci atomu 08.03.12, 12:12 To prawda, ale zarazem sama energetyka jądrowa to za mało. Modernizacja sieci energetycznej i źródła odnawialne to też konieczne elementy układanki. Odpowiedz Link Zgłoś
rudyrycho Re: Dogmat o szkodliwosci atomu 08.03.12, 12:37 Oczywiście, masz rację. Tyle, że przejscie na źródła odnawialne jest znacznie bardziej kosztowne i wymaga więcej czasu. Zwłaszcza w Polsce, gdzie nie ma spiętrzonych wód ani zbyt wiele słońca i wiatru. Duży przyrost ilości czystej energii w stosunkowo krótkim czasie mozna uzyskać w Polsce tylko z energetyki jądrowej. Odpowiedz Link Zgłoś
laptokowiec Polska gotowa zawetować unijny szczyt 08.03.12, 09:51 Czy przypadkiem UE nie ma obecnie ważniejszych problemów niż redukowanie 7% światowej emisji CO2 ? To co lansują "zieloni" w sprawie Co2 kwalifikuje się jako ekoterroryzm. Odpowiedz Link Zgłoś
zapomorski Polska gotowa zawetować unijny szczyt 08.03.12, 10:26 bardzo dobrze ! politykę energetyczną trzeba dostosować do sytuacji a nie do wyobrażeń ekologów z państw, które przez dziesięciolecia budowały swoje gospodarki na węglu i teraz się mądrzą Odpowiedz Link Zgłoś
art.usa.live Polska jak zawsze, "liberum veto" tak się UE też rozpieprzy 08.03.12, 10:32 Polak to u mnie i ma z tym doświadczenie. Naszym interesem jest Niemcom bez miłosierdzia wypowiedzieć wojnę. (Bernard Lecach, Prezydent żydowskiej światowej ligi 09.11.1938) Odpowiedz Link Zgłoś
pio41 Bylismy i pozostaniemy brudasami... 08.03.12, 11:02 A po co nam ekologia? Liczy sie gospodarka, glupcze, bo inwestorzy uciekna! Akcjonariusze musza cieszyc sie, bo akcja rosnie, ciemny lud dusic sie moze i zdychac w cywilizacyjnym smrodzie, a co tam jakas popaprana ekologia. Jak Malediwy calkiem zaleje Ocean, to pojedziemy se kurna gdzie indziej. Nie bedziemy plakac po Arabusach...My chcemy AUTOSTRAD! Autostrad, pilki noznej, wiecej makdonaldowi dobrego programu na tefauenie. A rowerami to niech se w Chinach jezdza, my k... Europa! Odpowiedz Link Zgłoś
wald-ko Re: Bylismy i pozostaniemy brudasami... 08.03.12, 11:08 Częściej się myj, to dasz przykład swoim znajomym. Odpowiedz Link Zgłoś
laptokowiec Re: Bylismy i pozostaniemy brudasami... 08.03.12, 11:17 Uważasz, że redukcja cześci z 7% emitowanego na świecie CO2 warta jest pogrążenia w kryzysie EU ? Odpowiedz Link Zgłoś
wald-ko Niech UE najpierw narzuci sankcje na USA 08.03.12, 11:05 USA, Chiny i inne kraje nigdy nie podpisały tej umowy. Więc dlaczego kraje o dużo niższej emisji CO2 mają się jeszcze bardziej ograniczać? Odpowiedz Link Zgłoś
rudyrycho Re: Niech UE najpierw narzuci sankcje na USA 08.03.12, 12:01 No, to przyłączmy się do wyścigu kto bardziej zatruje Ziemię, wytępi ozon i spowoduje zabójcze napromieniowanie, podniesie poziom oceanów i zaleje jedną czwartą lądów. Niech nasze dzieci i wnuki martwią się o to. Taki sposób myślenia, jakio proponujesz, to droga donikąd. Oczywiście, należy naciskać na USA, Chiny i Rosję, ile tylko się da, żeby zredukowali emisję CO2, ale to nie znaczy, że samemu nie należy nic robić póki inni trują. Emisja dwutlenku węgla ma, co prawda, charakter globalny, ale większość tzw. śladu węglowego (dym, pyły, sadze, związki siarki) pozostaje na miejscu, w bezpośredniej "okolicy" czyli w Europie. I jest to bardziej toksyczna część "śladu" niż CO2. Odpowiedz Link Zgłoś
bd-75 Re: Niech UE najpierw narzuci sankcje na USA 08.03.12, 13:27 rudyrycho napisał: > Taki sposób myślenia, jakio proponujesz, to droga donikąd. Twój sposób myślenia też nigdzie nie prowadzi, poza tym, że ta brudniejsza część produkcji zostanie wyprowadzona poza Unię Europejską - do Chin, Rosji, Indii, Brazylii itp. Czyściej się od tego na świecie nie zrobi. Wręcz przeciwnie - w rozwijających się częściach świata, do których przeniesiona zostanie produkcja, stosować się będzie mniej zaawansowane, a tym samym brudniejsze technologie niż w, jakby nie patrzeć, zaawansowanej technicznie Europie. Co do skuteczności "nacisków" Europy na kraje brudzące (czyli większość świata), to radzę się obudzić. Jeżeli nie ma się czegoś do garnka włożyć dzisiaj, to nie myśli się o tym, że obecne działania za pięćdziesiąt lat mogą spowodować jakąś katastrofę. Odpowiedz Link Zgłoś
rudyrycho Re: Niech UE najpierw narzuci sankcje na USA 08.03.12, 23:21 Znaczy się, według Ciebie, walić w powietrze ile się da tego syfu i nie chrzanić się, a Unii złożyć propozycję nie do odrzucenia żeby się od nas odpieprzyli! I wężykiem, Jasiu, wężykiem ... Odpowiedz Link Zgłoś
bd-75 Re: Niech UE najpierw narzuci sankcje na USA 10.03.12, 10:50 Według mnie należy podejmować racjonalne decyzje. W tym celu trzeba myśleć, a emocje odsunąć na bok. Odpowiedz Link Zgłoś
rudyrycho Re: Niech UE najpierw narzuci sankcje na USA 10.03.12, 11:12 bd-75 napisał: > Według mnie należy podejmować racjonalne decyzje. W tym celu trzeba myśleć, a e > mocje odsunąć na bok. Właśnie do tego (racjonalnego postępowania) zmierzałem w pierwszej swojej wypowiedzi, ale odpowiedziałeś na to, "że jak sie nie ma co do garnka włożyć...", co właśnie jest przesunięciem akcentu w stronę emocji. Odpowiedz Link Zgłoś
6.smiech Polska gotowa zawetować unijny szczyt 08.03.12, 12:01 I znowu Polska warcholem Europy. Wetowac to my potrafimy. Odpowiedz Link Zgłoś
urbanizm Nic dziwnego 08.03.12, 13:26 Nic dziwnego, że polscy politycy wciąż trwają przy wielkich scentralizowanych elektrowniach. Obywatelami zdolnymi do samodzielnej produkcji energii poprzez OZE trudniej sterować... Odpowiedz Link Zgłoś
rum11 Polska gotowa zawetować unijny szczyt 08.03.12, 16:21 O swoje trzeba się bić i twardo stawiać warunki,tak żeby przynioslo to dla kraju pozytywny skutek. Odpowiedz Link Zgłoś
art.usa.live Jedyny brudas Europy Polska powie liberum veto 08.03.12, 16:21 Czas na inwestycje w energię ekologiczną. Ostatnich gryzą psy. My nie braliśmy nikogo do niewoli, kto się poddał tego rostrzeliwaliśmy. (Harold Baumgarten; Lądowanie w Normandi 06.06.1944) Odpowiedz Link Zgłoś
galaxy2099 Stop skrajnie lewicowym ideologiom 08.03.12, 17:30 Swietny pomysl z tym wetem - czas wreszcie stopowac skrajnie niebezpieczne lewicowe, utopijne pomysly ciagle dominujace w Europie, zwlaszcza gdy caly swiat sie z nich smieje Odpowiedz Link Zgłoś
przyjacielameryki Polska gotowa zawetować unijny szczyt 08.03.12, 18:08 I bardzo dobrze. Tak trzymać!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
art.usa.live Re: Inwestycje w Energię ekologiczną?, lepiej Kupić F16 08.03.12, 18:48 Ja zmnielę Niemcy. (Prezydent USA Roosevelt 1932) przyjacielameryki napisał: > I bardzo dobrze. Tak trzymać!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Polskie inwestycje w zbrojenie, w czasach pokoju jakich Europa jeszcze nigdy nie miała. A na inwestycje w Ekologię niema pieniędzy oczywiście. Ostatnia wojna światowa, pokazała widoczniej jak zawsze dotąd, lucyperską naturę cywilizacji. Każde prawo kultury i człowieczeństwa zostało przez zwycięzców złamane. żadne kłamstwo nie było za małe by je użyć. (Mahatma Gandhi; Tu mówi Gandhi 1954) Odpowiedz Link Zgłoś