gazaj 05.03.08, 08:48 1. Dlaczeego nie adopotowali wnuków? 2. Skoro dostają pieniądze na dzieci, to dlaczego mielby mieć ulgi podatkowe? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ritazien Im się ulga nie należy 05.03.08, 08:49 Rodziny zastępcze otrzymują dostateczną pomoc z budżetu. Jako osoba blisko związana z MOPS uważam, że nie można mówić o krzywdzie w ich sytuacji. Podobnie ma się sprawa z projektem wypłaty ulgi dla osób nie płacących podatków. Skoro nie płacą podatków to nie mają odpowiednich dochodów, więc z pewnością korzystają z innych form pomocy np świadczeń rodzinnych. A to też pokaźne kwoty. Pomysły LiD i red. Pacewicza doprowadzają do sytuacji, że niektórzy otrzymają pomoc budżetową kilkakrotnie a płacący podatki co najwyżej skorzystają z ulgi. Odpowiedz Link Zgłoś
aapa Re: Im się ulga nie należy 05.03.08, 15:48 Tak mądralko, powiedz mi w takim razie jaka Twoim zdaniem pomoc jest wystarczająca? Ja dostaje 650 PLN na 8 letnie dziecko i nie jest to żadna łacha ze strony Państwa (czyt. Twojej), bo w domu dziecka, koszt utrzymania jest 3 razy taki. Dodaj też sobie koszty społeczne wychowania w takim domu. Żeby jeszcze Ci zagmatwać sprawę, żebys nie miał łatwo, to powiem Ci, że jestem też prawnym opiekunem dzicka, jego biologiczni rodzice nie maja z nim żadnego kontaktu. Kto Twoim zdaniem może skorzystac z ulgi? Odpowiedz Link Zgłoś
nessie-jp Re: Im się ulga nie należy 05.03.08, 16:02 > Kto Twoim > zdaniem może skorzystac z ulgi? To przecież oczywiste Odpowiedz Link Zgłoś
aapa Re: Im się ulga nie należy 05.03.08, 20:53 czyżby? MOPS płaci mi 650 PLN/msc, co z resztą? Ze "swoich" tez wychowuję dziecko i dlaczego miałbym sobie tego nie odliczyć? Odpowiedz Link Zgłoś
anka1 Im się ulga nie należy 05.03.08, 08:49 kolejny przyklad na to jakie bzdury produkuja nasi poslowie. Odpowiedz Link Zgłoś
gubaska Im się ulga nie należy 05.03.08, 09:13 jest to kolejna niesprawiedliwość ,tym dzieciom nie należy się rodzinne teraz nie nalezy się ulga .nasi posłowie myślą o sobie ale gorąco zachęcają do brania dzieci z domów dziecka .W domu dziecka utrzymanie dziecka kosztuje 3tys w rodzinach zastępczych około tysiąca jeżeli dziecko jest niepełnosprawne a warunki nieporównywalne .Sama jestem rodzina zastępcza dla wnuka kochamy go bardzo ,uczy sie dobrze jest normalnym dzieckiem nie ma z nim zadnego problemu. Zamiast pomagać takim rodziną to ciągle o nas się zapomina ktoś nie pomyślał o takich dzieciach wstyd Odpowiedz Link Zgłoś
fransson Re: Im się ulga nie należy 05.03.08, 10:59 To ulga dla płacących podatki i nie mających innego wsparcia dlarodziny z dziecmi. Popiera sie "samotnych" rodziców /rozliczają się z dziećmi/ i rodziny spokrewnione/ płaci się za opiekę nad wnukiem, bratem, czy innym pociotkiem/ Tylko jak normalnie funkcjonująca rodzina może coś odliczyć na dzieci to NIESPRAWIEDLIWOSC. Raczej nareszcie sprawiedliwość Odpowiedz Link Zgłoś
jck.x Re: Im się ulga nie należy 05.03.08, 09:44 podpisuję się pod tymi punktami w 100 % ! Odpowiedz Link Zgłoś
szalonyprofesor Re: Im się ulga nie należy 05.03.08, 10:01 > 1. Dlaczeego nie adopotowali wnuków? A czy dziadek moze w ogole adoptowac wnuczke? Nie wiem, jakie sa przepisy, ale adopcja jest chyba poto zeby utworzyc wiezy rodzinne pomiedzy osobami biologicznie niespokrewnionymi, a w tym wypadku sa spokrewnieni > 2. Skoro dostają pieniądze na dzieci, to dlaczego mielby mieć ulgi > podatkowe? Sa de facto rodzicami (przynajmniej w sensie wykonywanych obowiazkow), wiec chyba logiczne, ze powinni dostawac te same ulgi, co rodzice. Odpowiedz Link Zgłoś
aurita Re: Im się ulga nie należy 05.03.08, 10:25 To ze rodziny zastepcze nie maja prawa do ulgi jest niesprawiedliwe, ale o wiele bardziej przeraza mnie brak empatii wypowiadajacych sie tutaj pracownikow socjalnych. Jakie "pokazne kwoty" dostaje sie na dziecko ? 100 zl? 50 ? Wstydzcie sie !!! Odpowiedz Link Zgłoś
ritazien Re: Im się ulga nie należy 05.03.08, 11:04 Primo: nie pracownik socjalny a urzędnik samorządowy. Z pomocą społeczną wspólny tylko budynek. Secundo: na przestrzeni roku są to kwoty pokaźne. Osoby pobierające po kilkaset zł świadczeń rodzinnych miesięcznie to nie jest rzadki przypadek. Albo ulga podatkowa albo świadczenia pomocowe z budżetu. Żebyś Ty dziewczyno wiedziała jak niektórzy doją ten budżet... Odpowiedz Link Zgłoś
paskudek1 Re: Im się ulga nie należy 05.03.08, 12:15 dodatek tzw. rodzinny to jest obecnie 48 zlotych miesięcznie, i to przy odpowiednim dochodzie. 48 x 12 = 576 zł. No rzeczywiscie, KOLOSALNA suma. Odpowiedz Link Zgłoś
ritazien Re: Im się ulga nie należy 05.03.08, 12:52 Osoby z pojedynczym rodzinnym to rzadkość. To rodzinnego są dodatki. Poza tym 48 zł jest na dzieci do 5 roku życia a w tym czasie oprócz tego są różne becikowe, wychowawcze itd. Starsze mają wyższe rodzinne i inne dodatki. Tak summa summarum to przecietna roczna wysokość pobieranych świadczeń rodzinnych nie odbiega zbytnio od ulgi podatkowej. Dla jednych będzie nieco niższa dla innych wyższa. Odpowiedz Link Zgłoś
pjanu Re: Im się ulga nie należy 05.03.08, 12:15 Szczególnie doją budżet urzędnicy, którzy w godzinach pracy mają czas na dyskusję na forum;) Odpowiedz Link Zgłoś
ritazien Re: Im się ulga nie należy 05.03.08, 12:49 CO racja to racja. Jednak akurat ten urzędnik siedzi w domu na zaległym urlopie :) Odpowiedz Link Zgłoś
acc4 Przecież pobierają za to wynagrodzenie 05.03.08, 10:31 Nie utrzymują tych dzieci w własnych środków, pobierają wynagrodzenie za pracę. Dajmy rodzicom zastępczyum tę ulgę, a dopiero będziemy mieć patologię: wogóle znikną tzw. normalne rodziny, bo wszyscy "przekażą" dzieci na wychowanie dziadkom lub innym krewnym jako rodzinom zastępczym. To się przerodzi w niezły biznes. Odpowiedz Link Zgłoś
babaqba Re: Przecież pobierają za to wynagrodzenie 05.03.08, 11:30 Nie masz racji. Normalni tego nie zrobią, hodowany starannie margines, który ostatnimi czasy bujnie nam się rozwinął, będzie miał trudności ze skorzystania, bo jest to ulga podatkowa: najpierw trzeba płacić podatki, by móc sobie odliczyć. Klienci MOPSu do tej grupy nie należą. To jeden z pierwszych intrumentów wspierających normalność, zamiast jak do tej pory, promujących nieróbstwo, życie na koszt innych. Wyniki tej polityki mamy: połowa zdolnych do pracy nie pracuje, najwyższa liczba rencistów, milion młodych emerytów i MOPS z budżetem jak MON :) Odpowiedz Link Zgłoś
roosevelt5 Im się ulga nie należy? 05.03.08, 10:41 Podany przykład pokazuje jak bardzo ułomne jest nasze ustawodawstwo. Mam tu na myśli naszą klasę polityczną. Pod sztandarem haseł wymyślają ustawy tak do końca nie przemyślane. Niestety zadziorność i uprzedzenia niszczą zdrowy rozsądek i zdrowe myślenie. Nie jest to pierwsza ustawa, w której pominięto lub zapomniano o szczegółach. Ale co tam liczy się idea i posłuch. O ile zawodowa rodzina zastępcza dostaje wynagrodzenie za opieke nad nie swoim dzieckiem (obojętnie jak to nazwać) i można dyskutować o zwolnieniu podatkowym (tym bardziej, że w ustawie jest mowa o uldze na dziecko, a nie z tytułu posiadania dziecka). O tyle inaczej wygląda sytuacja tak jak opisana w artykule. Niestety jak na razie nie widzę podstaw do poprawy naszego ustawodawstwa a dokładniej tych co za tym stoją. Odpowiedz Link Zgłoś
mara571 Re: Im się ulga nie należy 05.03.08, 11:33 czy wiesz jakie pieniadze dostaja? Znam babcie, ktora nic nie dostaje, po smierci corki wnuczka otrzymuje rente rodzinna. Tatus zniknal. Adres nie do ustalenia. Babcia by chetnie adoptowala, ale nie moze. Odpowiedz Link Zgłoś
phodopus Re: Im się ulga nie należy 05.03.08, 11:45 "Są dzieci równe i równiejsze" No właśnie, skoro im należy tę ulgę dać, to powinno to zadziałać również w drugą stronę, tzn. wtedy rodzice w rodzinach niezastęprzych powinni dostawać na dzieci takie same zasiłki, jak ci z rodzin zastępczych :) Odpowiedz Link Zgłoś
teles Im się ulga nie należy 05.03.08, 11:51 Ja jestem dzieckiem z rodziny zastepczej i zawsze i do tej pory mam przez to klopoty, np nic nie dziedzicze, za wszystkie pieniadzie przekazena od rodziców "którzy nie stworzyli więzi ze mną formalno prawnej" muszę płacić podatki od darowizny. Porąbany to kraj, rodzice moi nie mogli mnie adoptowac bo wymagaloby to zrzeczenia sie praw rodzicielskich moich genetycznych rodzicow co nie bylo proste do zalatwienia. Odpowiedz Link Zgłoś
mariuszr_77 Re: Im się ulga nie należy 05.03.08, 14:47 teles napisał: > Ja jestem dzieckiem z rodziny zastepczej i zawsze i do tej pory mam przez to > klopoty, np nic nie dziedzicze, Nic nie dziedziczysz ustawowo, natomiast nic nie stoi na przeszkodzie abyś dziedziczył na podstawie testamentu. Odpowiedz Link Zgłoś
h.b ulga na dzieci należy się tylko posłom i senatorom 05.03.08, 13:19 Ja mam 3 uczących się dzieci - nie należy mi się rodzinne, żadna pomoc socjalna i mogę odliczyć sobie na 2/3 dziecka a jestem samotną matką na dokładkę Odpowiedz Link Zgłoś
ritazien Re: ulga na dzieci należy się tylko posłom i sena 05.03.08, 13:25 Dlaczego się nie należy rodzinne? A zaliczka alimentacyjna? Odpowiedz Link Zgłoś
h.b Re: ulga na dzieci należy się tylko posłom i sena 05.03.08, 13:35 500 zl alimentow i zarabiam 3000 zł netto, częśc zarobków i odprowadzono 903 zł podatku (część zarobków na umowe o dzieło tzw. autorskie). Płacę 700 zl czynszu telefony światło, internet. To jest ulga dla bogatych. Odpowiedz Link Zgłoś
ritazien Re: ulga na dzieci należy się tylko posłom i sena 05.03.08, 13:45 No to lipa rzeczywista. Na zasiłki rodzinne niewiele za dużo a na ulgę za mało. Odpowiedz Link Zgłoś
intrata.am Im się ulga nie należy 05.03.08, 14:04 Ludzie! Przecież ta dziewczyna ma rentę po nieżyjacych rodzicach. Na pewno nie jest to mała kwota. Dlaczego opiekunowie mieliby korzystać z ulgi? Sama wychowuję dwie córki, otrzymuję na nie zaliczkę alimentacyjną razem 340 zł. Gdyby babci tamtej dziewczyny należała sie ulga czuła bym sie okropnie. Myślcie sobie co chcecie. Odpowiedz Link Zgłoś
kspa Im się ulga nie należy 05.03.08, 16:30 z ulgi mogą skorzystać rodzice biologiczni tych dzieci i pieniążki np. przepić, bo do kontroli podatkowej przynoszą akt urodzenia dziecka, a tam nie ma wzmianki, że dziedcko jest umieszczone w rodzinie zastępczej i to moim zdaniem jest największym problemem Odpowiedz Link Zgłoś
mariuszr_77 Re: Im się ulga nie należy 05.03.08, 22:58 Jeśli ktoś zarabia na tyle dużo aby tą ulgę sobie odpisać to raczej nie jest z tych ktorzy by ją przepili. Ci co przepijają albo w ogóle nie płacą podaktów bo mieszczą się w kwocie wolnej albo dostaną zwrotu kilkadziesiąt złotych. Odpowiedz Link Zgłoś
martastrykowska Im się ulga nie należy 05.03.08, 16:33 a co z dziećmi rolników? Przecież rolnicy nie płacą podatku dochodowego.O nich też ustawodawca zapomniał? A może ta ustawa w ogóle pisana była nogami? Odpowiedz Link Zgłoś
mariuszr_77 Re: Im się ulga nie należy 05.03.08, 23:07 Jak sama nazwa wskazuje jest to ulga podatkowa, a więc aby ją dostać należy płacić podatek dochodowy od osób fizycznych, to nie są pieniądze dane przez kogoś, to są pieniądze które ludzie sobie wypracowali i zamiast oddać je państwu zatrzymują we własnych portfelach. Rolnicy już na samych składkach na KRUS w porównaniu z naszymi na ZUS są tlye do przodu że żadna ulga tego nie wyrówna. Odpowiedz Link Zgłoś
m_z_r Re: Im się ulga nie należy 05.03.08, 20:34 do gazaj: No to policz i jeszcze raz powtórz patrząc mi głęboko w oczy, że mi się nie należy. Od pięciu lat wychowujemy razem z żoną córkę w niespokrewnionej rodzinie zastępczej. Piszę córkę nie przez pomyłkę. Traktujemy ją jak córkę. Ze wszystkim. Jestem od roku emerytem (1200zł), żona też (1100zł). Na dziecko otrzymujemy ok. 800zł. Córa skończyła 12 lat. Właśnie wróciliśmy z zakupów. Noga znowu urosła (obecnie rozmiar 43). Trzeba było kupić trzy pary butów. Do tego trochę bielizny, spodnie (też wyrosła). Apetyt też dopisuje. Zgadnij ile nam zostało po tych zakupach... Myślę, że tak samo dzieje się w zwykłych rodzinach i one mają ulgi. My nie. Mało tego ulgę mojego dziecka prawdopodobnie przejmie matka alkoholiczka, która ma pełne prawa rodzicielskie (jak większość naturalnych rodziców w rodzinach zastępczych). My nie możemy dziecku wyrobić paszportu (matka alkoholiczka zgubiła dowód osobisty) i mimo że mieszkamy niedaleko granicy nie możemy pokazać dziecku innego kraju. Jak dziecko będzie miało wypadek będę musiał zrobić rundę po melinach, by matka podpisała zgodę na pobyt dziecka w szpitalu i ew. zabiegi. Odpowiedz Link Zgłoś
jjjjaaaa1 Re: Im się ulga nie należy 06.03.08, 08:43 Dostajecie 800zł miesięcznie na dziecko, a rodzice w zwykłych rodzinach (nie zastępczych) nic nie dostają na dziecko, dostają jedynie nieco ponad 1000 zł rocznie (o ile mają odpowiednie zarobki), a wy 12*800=.... Ja też jestem w sytuacji rodzica zastępczego i brzydko sobie pomyślałem, jak przeczytałem o braku ulgi, ale później chwilę pomyślałem i doszedłem do wniosku, że raczej nie jest to niesprawiedliwe - skoro dziecko dostaje kilkaset zł miesięcznie (kwota zależy od kilku czynników, więc dokładnie nie da się podać). Skrzywdzony raczej się nie czuję, bardziej oszukany, gdyż wcześniej pisano (chyba nawet w Gazecie Wyborczej), że ulga jest również na dzieci przysposobione w ramach rodziny zastępczej i już miałem plany na te pieniądze. Odpowiedz Link Zgłoś