deggial18 06.03.08, 15:20 Ciekawy artykuł. byłem 2 razy w Chinach, pisze prace magisterską na temat stereotypu Chińczyka. Bardzo lubię ten kraj i z chęcią bym się wybrał tam na wolontariat:) Pozdrawiam wszystkich miłośników Chin. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kauzyperda Re: Skrętoskłony w Pekinie 06.03.08, 16:18 > Ciekawy artykuł. byłem 2 razy w Chinach, pisze prace magisterską na temat > stereotypu Chińczyka. Bardzo lubię ten kraj i z chęcią bym się wybrał tam na > wolontariat:) Pozdrawiam wszystkich miłośników Chin. Pozdrawiam równierz. W tym roku się tam wybieram. A swoją drogą to podziwiam niezwykły zmysł obserwacyji autora. Odkrył, że dzieci w taniej podstawówce na zadupiu są mniej sprawne fizycznie niż dzieci w szkole mistrzowstwa sportowego! wow, coż za aligator reportażu, odkryć taką niespotykaną nigdzie w świecie anomalię. Odpowiedz Link Zgłoś
guojunliang Ja moge jechać od nowego roku szkolnego. 06.03.08, 17:22 Od prawie dwóch lat studiuje chiński, nie wszystko bede rozumiał, ale to kwestia osluchania. Mógłbym uczyć angielskiego, może geografii, matmy itp. Jesli bedzie gdzie spać to nic wiecej nie potrzebuje. Wiecej wiary w ludzi panie Leniarski. Można się w ogóle z tym panem jakoś skontaktować i dostać informacje o tej szkole lub innych tego typu?? Odpowiedz Link Zgłoś
mis22 Wyjazd do Chin może być interesujący 06.03.08, 21:09 guojunliang napisał: > Od prawie dwóch lat studiuje chiński, nie wszystko bede rozumiał, > ale to kwestia osluchania. Mój syn, 28 lat, był 3 miesiące w Chinach w ostatnie wakacje. Miał trudności z porozumiewaniem się po chińsku, ktorego uczył się ponad rok. Ale jego kolega, który uczył się 4 lata nie miał trudności. Zgodnie z opinią Pentagonu Amerykanin lub Europejczyk potrzebują 63 tygodnie aby nauczyć się chińskiego, japońskiego lub koreańskiego. Aby nauczyć się obcego języka europejskiego potrzebują 26 tygodni. A Chiny potrzebują nauczycieli. Ciągle 10% ich społeczeństwa to analfabeci. Jest bardzo duża rozpiętość w stopie życiowej między Szanghajem czy Pekinem, a wsiami na zachodzie Chin. Odpowiedz Link Zgłoś
stary_tramwaj Re: Skrętoskłony w Pekinie 06.03.08, 23:51 Świetny tekst! Prosimy więcej o Kraju Środka. Odpowiedz Link Zgłoś
elisma Re: Skrętoskłony w Pekinie 07.03.08, 08:21 heh... kraj, ktorym partia komunistyczna rzadzi od 60 lat, a nauka w podstawowce jak byla platna, tak i jest (mam na mysli caly ten okres). Co to w ogole ma byc, Odpowiedz Link Zgłoś