Dodaj do ulubionych

Pożegnanie z Rosją

03.09.09, 20:47
Slawa Bohu szo ja ne Moskal? To chyba nie za bardzo po
ukraińsku...
Obserwuj wątek
    • alakyr Kapuścińskiego nie przebijesz 03.09.09, 21:13
      Proponuję żebyś przejechał się również gdzie ińdziej, np. w
      kieleckie albo koszaliśkie, może rzeszowskie. Wiesz jakie artykuły
      mógłbyś potem pisać?
      • bmc3i Re: Kapuścińskiego nie przebijesz 04.09.09, 21:44
        alakyr napisał:

> Proponuję żebyś przejechał się również gdzie ińdziej, np. w
        > kieleckie albo koszaliśkie, może rzeszowskie. Wiesz jakie artykuły
        > mógłbyś potem pisać?

Raczej nie takie. Nie poprawiaj sobie samopoczucia.
    • aekielski Pożegnanie z Rosją 03.09.09, 21:17
      Ja byłem tylko trzy tygodnie na Ukrainie nad Dniestrem.Ludzie wspaniali,ale
      zbytnio pozwoliłem się gościć.Wytrzeżwiałem po powrocie.
    • a-ve15 Przywitanie ze stereotypami 03.09.09, 21:30
      Z takim podejściem do Rosji autorka pracuje we właściwej gazecie i ma w niej
      szanse na karierę, w innych zresztą też. Takich analityków Rosji Polsce trzeba
      od Gazety Wyborczej po Nasz Dziennik.
      Stefan Meller w swoich przedśmiertnych wspomnieniach pisze, że Polacy nawet w
      przebogatej Moskwie do której się w Warszawa ani materialnie ani z ofertą
      kulturalną nie umywa, leczą swoje kompleksy traktując Rosjan z góry i
      pogardliwie.
    • lonczyk Pani ma powazne kompleksy 03.09.09, 21:39
      Przeczytalem pani blog i moge powiedziec ze klamstwo na klamstwie.
      Niech pani sie zajmie czyms innym, hodowaniem kwiatow na przyklad...
      • scibor3 Re: Pani ma powazne kompleksy 03.09.09, 23:09
        Radzinowicz już długo nie pociągnie. Marskość wątroby mu się kroi, trzeba by
        zastępstwa. Pani jak znalazł. Też bredzi głupoty i może nawet nie używa
        procentów do osiągnięcia takiego stanu "nieważkości".
        • herr7 Rosjanie nie powinni Panią wpuścić... 03.09.09, 23:32
          Komentarz kubek w kubek przypominający listy żołnierzy Wehrmachtu którzy w 39 r "przybyli" do Polski w ramach swojej misji "cywilizacyjnej" - ta sama buta i chamstwo w stosunku do polskich "podludzi". Film był produkcji niemieckiej i miał obnażać zbrodnie popełnione przez Wehrmacht we wrześniu 39 r.
          Uważam, że byłoby właściwe, żeby rosyjscy "podludzie" następnym razem nie dali Pani wizy. Po prostu nie powinna tam Pani nigdy więcej wjeżdżać.

PS
          Redakcji Gazety Wyborczej należy tylko pogratulować współpracownika. Jeżeli tacy ludzie pisują o krajach dokąd ich wysyłacie....
        • darekvtb Re: Pani ma powazne kompleksy 26.09.09, 07:20
          Wspaniały komentarz!

W ironii i lakonicznosci jest Pan niedościgniony :-)))
    • polonski Zapomniał wół jak.... 03.09.09, 23:52
      Co za prymitywizm myślenia. Swiat jest piękny.. bo jest różnorodny.
      Autor zapomina o jednej najważniejszej sprawie, że rosyjski naród ma godność i
      nie ma szwajnehund gówna w swoich "parkach" hrr..hrr. kaput folksdojczom i
      głupim quazipolakom.
    • swinia_spigelmana Witaj w erecu - proponuej nastepny tytul 04.09.09, 00:16
      i opis jak tu slicznie. Sloneczne ulice, piekni a madrzy ludzie.

• minipolak Cudze chwalicie swego nie znacie 04.09.09, 01:48
      U nas menele made in Poland sa pierwszej jakosci,
      nie wiem czemu czepia sie pani rosyjskich ludzi.
      Ale to chyba jakis kompleks (tatus menel?)

• johnjj Pożegnanie z Rosją 04.09.09, 07:10
      Pojedz na zachód aby zobaczyć jak prymitywna jest Polska w porównaniu do tych
      krajów. Lub taniej - wyjrzyj przez okno i policz ilu ludzi dziennie szuka
      dobrobytu w twoim śmietniku.

W Rosji czy tez ZSRR nigdy specjalnie nie dbano o większość populacji tylko
      mała elita opływała w bogactwie. Na to bogactwo pracowali pachołkowie
      rosyjscy, polscy i inne narodowości.

Nie wiem czy dotarło kiedyś do ciebie iż Rosja była Imperium. Podobnie jak w
      Anglii, Francji etc. ludzie są dumni ze swojej przeszłości obojętnie jakie
      bardzo upaprane w krwi były ręce ich przodków.

Nie rozumiem tego stronniczego skomlenia nad tyrania Rosji jak by inne
      mocarstwa były wspaniałomyślne dla podbitych narodów. Gdyby nie konflikt
      miedzy mocarstwami to dalej byli byśmy obywatelami trzech narodów.

Ruscy tak samo maja prawo do dumy iż byli mocarstwem, jak i Polacy są dumni z
      tego iż udało się im zdjąć but siepaczy z karku - tylko dlatego iż w swojej
      pazerności Imperia wyniszczyły się podczas I wojny światowej.

Staraj się mniej pic na przyjęciach w Rosji to twój mozg będzie bardziej
      obiektywnie funkcjonował i nie będziesz myliła zwykłej biedy z idiotyzmami
      które wypisujesz w tym artykule.

Najbardziej mi się podobała twoja dygresja do prymitywnych Rosjanek w
      szpilkach. Boże... jacy są oni zacofani i niemodni. Ty w tym swoim obuwiu
      sportowym spełniałaś chyba role falangi kultury Europejsko-światowej. Powinnaś
      tam częściej jeździć aby ich ucywilizować - taka reprezentantka kultury
      Europejskiej i dobrobytu polskiego.
    • lubat Pożegnanie z Rosją 04.09.09, 08:24
      "Ale za kilka lat znów przyjadę. Bo lubię tych cholernych Rusków. Chamów,
      brudasów, nacjonalistów, pijaków."

Cóż, perwersja niejedno ma imię;))

"Codziennie, od 2 miesięcy, z wdzięcznością myślę, że urodziłam się w Polsce,
      że wszyscy moi przodkowie przytomnie wynieśli się dostatecznie daleko na Zachód"

Czy dostatecznie daleko na Zachód nie oznacza przypadkiem na ziemie
      podarowane nam przez Stalina, a odebrane Niemcom?

• polonski Lubat! a ty jak zwykle.. 04.09.09, 09:06
      swoje folksdojczu zatracony.
      Te ziemie przy Odrze i do Berlina od wieków były słowiańskie a że szwajnehund
      wlazł w nie swoje to dostał po ryju. A po drugie jak nie Stalin to znalazłby
      się ktoś inny "sprawiedliwy"".. Hrrr.hrr kaput.

Chwała setkom tysięcy radzieckich żołnierzy, którzy polegli i ktorzy przeżyli
      za to aby Poloński zażywał spokojnego i majętnego życia na swojej farmie przy
      Odrze. Składam co roku kwiaty przy pomniku poległych Rosjan przy Odrze. Nie
      powiem Ci gdzie poniewaz mam uzasadnione obawy, że jakaś folksdojcz_świnia
      narobi szkód.

• adam.2x Ruskij czełowiek 04.09.09, 16:11
      Myślę że to jest dobra charakterystyka mentalności Rosjan. Ich duma
      wielkorosyjska jest tworzona w ich głowach jako wygodny temat zastępczy
      pozwalający na władzę nad nimi. Putinowscy nie muszą się matwić o zapewnienie
      wielu innych potrzeb życiowych bo w umyśle człowieka impresje są ważniejsze od
      faktów. Dlatego Marks (czy któryś z klasyków tego typu) powiedział że religia
      jest narkotykiem narodów. Wielkorosyjskość jest dla nich tą religią. Ktoś
      wcześniej na tym forum pisał że Brytyjczycy i Francuzi są dumni z ich dawnych
      imperjów. Akurat oni mogą być dumni bo przy wszystkich tego negatywach
      ucywilizowali pół świata. Z Rosją było odwrotnie. Byłi wszędzie siłą wsteczną
      a i sami też niewiele skożystali. Powinni się raczej ciężka wstydzić a nie być
      dumni czegokolwiek.
      Panią Ludwikę witamy z powrotem.
      • johnjj Ciekawa teoria 04.09.09, 21:50
        Ktoś
        > wcześniej na tym forum pisał że Brytyjczycy i Francuzi są dumni z ich dawnych
        > imperjów. Akurat oni mogą być dumni bo przy wszystkich tego negatywach
        > ucywilizowali pół świata. Z Rosją było odwrotnie. Byłi wszędzie siłą wsteczną
        > a i sami też niewiele skorzystali. Powinni się raczej ciężka wstydzić a nie być
        > dumni czegokolwiek.
        No tak co za durnie z naszych dziadów, dlaczego wyzwalali się z pod rozbioru
        Austrii i Niemiec. Powinismy pod nim zostac bysmy mieli bardzo wysoka kulture.

Szczególnie niemiecki faszyzm w 1939-tym przyniósł Polsce wysoka kulturę.
        Polacy byli drudzy w kolejce do eksterminacji zaraz po żydach. Ruscy z drugiej
        strony zostawili niezależne państwo Polskie choć mogli z nas zrobić republikę.
        Domyślam się iż w tym monecie nie za bardzo obawiali się waleczności polaków. Z
        reszta byli na tyle silni aby stłamsić jakiekolwiek powstanie.

Francuzi za Napoleona byli tym dla reszty Europy co Stalin albo Hitler.
        Wliczając przychylna im Anglię.

A sama Anglię to biedne ukulturalnione narody takie jak Indie błagały o
        okupacje? Ciekawa teoria.

Nie bylem niestety w Moskwie i innych dużych miastach Rosji wydaje mi się jednak
        ze bogactwo architektury, muzea, malarstwo etc. jest troszeczkę większe niż w
        Polsce.
        Ciekawe jak kulturę masz na myśli?
    • bez_paliwa Pożegnanie z Rosją 04.09.09, 17:13
      Pani ludwiko, nie warto wracać do Rosji, przecież to Pani nie lubi rusków. Pisząc artykuł o ludziach mieszkających w b.ZSSR, przy tym mocno stawiając akcent polityczny świadczy tylko o bezsensowności pani życia. No cóż, taka praca.

Życzę powodzenia.
      • detrius Re: Pożegnanie z Rosją 04.09.09, 20:52
        Mieszkała Pani byle gdzie. Może warto było znaleźć jakiś porządny hotel. Wrażenia były by inne. A tak na serjo: Na pewno uważa Pani siebie za misjonarkę z Zachodu, ktora uszczęsliwia swoim pobytem zacofanych tubylców (chyba, że mieszka byle gdzie - przepraszam!). Najlepiej przetłumaczyć te wszystkie paszkwile i przekazać ludziom, którzy Panią serdecznie gościli i - coś mi mówi - stołowali. Wtedy na pewno tego drugiego razu nie będzie, a jak będzie to powitają Panią trochę inaczej niż ten raz.
        • lonczyk Re: Pożegnanie z Rosją 04.09.09, 21:38
          No wlasnie, w następną podróż radzę wziąć więcej pieniędzy, a nie
          podróżować jak dziad do dziadowstwa.
        • rusakolep Odpierd....cie sie juz ... 04.09.09, 21:40
          i od Ruskow i od Polakow.Jest piatek,wyluzujcie,zajmijcie sie czyms
          pozytecznym-no chociazby przekopaniem ogrodka,lub depilacja wloskow na du...
          • johnjj Re: Odpierd....cie sie juz ... 04.09.09, 21:58
            rusakolep napisał:

> i od Ruskow i od Polakow.Jest piatek,wyluzujcie,zajmijcie sie czyms
            > pozytecznym-no chociazby przekopaniem ogrodka,lub depilacja wloskow na du...
            No wlasnie rusaklep wroc lepiej do tych swoich zwyczjowych zajec masz w tym
            prawdopodobnie duza wprawe.

• rusakolep Re: Odpierd....cie sie juz ... 05.09.09, 03:31
              tak,k...,mam.
        • johnjj Dobre podsumowanie tak zwanej kultury osobistej. 04.09.09, 21:54
          detrius napisał:

> Mieszkała Pani byle gdzie. Może warto było znaleźć jakiś porządny hotel. Wrażen
          > ia były by inne. A tak na serjo: Na pewno uważa Pani siebie za misjonarkę z Za
          > chodu, ktora uszczęsliwia swoim pobytem zacofanych tubylców (chyba, że mieszka
          > byle gdzie - przepraszam!). Najlepiej przetłumaczyć te wszystkie paszkwile i pr
          > zekazać ludziom, którzy Panią serdecznie gościli i - coś mi mówi - stołowali. W
          > tedy na pewno tego drugiego razu nie będzie, a jak będzie to powitają Panią tro
          > chę inaczej niż ten raz.

detrius to dDobre podsumowanie tak zwanej kultury osobistej
        • bmc3i Re: Pożegnanie z Rosją 04.09.09, 21:56
          detrius napisał:

> Mieszkała Pani byle gdzie. Może warto było znaleźć jakiś porządny hotel. Wrażen
          > ia były by inne. A tak na serjo: Na pewno uważa Pani siebie za misjonarkę z Za
          > chodu, ktora uszczęsliwia swoim pobytem zacofanych tubylców (chyba, że mieszka
          > byle gdzie - przepraszam!). Najlepiej przetłumaczyć te wszystkie paszkwile i pr
          > zekazać ludziom, którzy Panią serdecznie gościli i - coś mi mówi - stołowali. W
          > tedy na pewno tego drugiego razu nie będzie, a jak będzie to powitają Panią tro
          > chę inaczej niż ten raz.

Piszesz do tych ktorzy wypowiadaja sie na tym forum o Stanach Zjednoczonych?
          • johnjj Re: Pożegnanie z Rosją 04.09.09, 22:03
            bmc3i napisał:

> Piszesz do tych ktorzy wypowiadaja sie na tym forum o Stanach Zjednoczonych?

Ach to do mnie bmc3i. Dziki ja uwielbiam te dwa tematy.
    • swiblowo Pożegnanie z Rosją 04.09.09, 22:25
      Leczy sie Pani z kompleksow.
      Zazdroszcze. U mnie nie przebiega to tak prosto.

Najpiekniejsze wrazenia z podrozy i po podrozy mozna odniesc jedynie
      wtedy, gdy czlowiek wyzbedzie sie jakichkolwiek uprzedzen co do
      miejcsa, w ktore sie jedzie i wyobrazen o tym, co zobaczy na miejcu.
      Wiele "obrazkow", ktore Pani opisuje zgadza sie niestety z
      rzeczywistoscia. Zastanawiam sie, co w takim razie Pania tak ciagnie
      w te strony?
      Czy nie jest to fantastyczny potencjal, dziwne pulsowanie i oddech
      tej ziemi i ludzi, ktorzy na niej mieszkaja?
      Czy to jest ten dziwny zapach powietrza i wiatru, ktory nie wiadomo
      dlaczego tak mam pasuje i wydaje sie znajomy?
      Czy nie wabi nas tutaj ta magia przestrzeni?
      Czy nie przyciaga nas tutaj ten dreszcz emocji, odczuwany zawsze juz
      przy pierwszym spojrzeniu pogranicznika a poglebiajacy sie razem z
      wrazeniem, ze przestepujemy wlasnie prog i oto zaraz otoczy nas
      magia historycznych wydarzen, ktore przetoczyly sie przez ten kraj,
      chlodne spojrzenia Rosjan, i dzika obawa czy wiatr rozpedzi chmury,
      czy tez spadnie na nas ten szary dach?
      Nie lecze sie tu z kompleksow.
      Chodzac po ruskiej ziemi, mam wrazenie, ze Stworca patrzy na mnie
      tak, jak ja na mrowke u swoich stop.
      Kiedy raz tego doswiadczysz, tesknota nigdy cie nie opusci.
      • rusakolep Re: Pożegnanie z Rosją 05.09.09, 03:29
        ..nu ty blia i poet ! Swiblovskij poet,to est-deshevyi kak packa belomorov.
        • swiblowo Re: Pożegnanie z Rosją 05.09.09, 22:00
          Co chcesz?
          Slowianska dusza...
    • przyjacielameryki Pożegnanie z Rosją 05.09.09, 12:14
      Bardzo dobry artykuł, potwierdzający już któryś raz z kolei poziom życia na
      rosyjskiej prowincji, potwierdzający że Rosja tak naprawdę to kraj zacofany o
      skłonnościach faszystowskich, nie przyznający się do swoich zbrodni wobec
      zarówno swoich sąsiadów jak i mniejszych narodów tworzących ZSRR, cały czas
      fałszujący historię. Dlaczego ta dziennikarka miałaby kłamać???? Podobnie
      piszą o rosyjskiej prowincji, rosyjskiej mentalności i świadomości
      dziennikarze z innych państw!!!!
      50% wszystkich inwestycji w Rosji pochłania Moskwa, pozostałe regiony są tam
      zaniedbane a życie jest ciężkie co potwierdzają różni również rosyjscy
      dziennikarze.Wg. różnych analityków rozwarstwienie społeczne w Rosji pogłębia
      się!!! Rosja stosuje metody gospodarcze typowe dla III Świata a to odbija się
      fatalnie na życiu tzw. zwykłych ludzi.
    • jk2007 Pożegnanie bladi z Rosją 05.09.09, 22:45
      ale po co te jeki?
    • santa666 Pożegnanie z Rosją 07.09.09, 21:12

Gratulacje

najlepszy artykul o rosji ktory czytalem w polskim jezyku.....

bardzo pani dziekoje
      pieknie i trafnie opisane
      • rusakolep Tylko ch..e pisza przez "oje" slowo "dziekuje" 10.09.09, 21:59
        I rowniez tylko ch..e afiszuja sie z wlasnym analfabetyzmem.To zenujace.Mam
        nawet wrazenie ze jestes jakims zasranym kacapem,probujacym dyskredytowac
        Polakow jako nawiedzonych politycznie analfabetow.
    • karvik Pożegnanie z Rosją 17.09.09, 20:10
      Если вас так угнетает обстановка и люди в России, то не надо к нам ездить. Сидите себе в Польше и любуйтесь как ваш президент обнимается с Сакашвили, Ющенко и прибалтами, как каждый день открывают памятники голодоморам и жертвам всяких придуманных репресий. Пейте свой кефир и ешьте свои огурцы дома. Мы любим нашего президента и его политику. Мы не любим вашего президента-лилипута и ваш неблагодарный народ так же, как и вы нас. Мы хотим жить своим умом и в вашем мнении не нуждаемся. Не надо рыться в нашей истории и обвинять только мой народ во всех бедах, изучите лучше и обьективно свою. Россия всегда была великой и сегодня она возрождается снова. Вы боитесь видеть Россию сильной, поэтому лаете как шавка на слона. Мир не такой демократичный как вам кажется. США вы уважаете за силу, а не за демократию, боитесь ее, поэтому и лижете им задницу. Сидите в своей любимой демократичной Польше и не путайтесь у нас под ногами. Целее будете.
      • gollum.z.kremla Re: "Bo lubię tych cholernych Rusków" 25.09.09, 23:04

A dla kacapka - jak widać - to i tak za mało ;->
        • darekvtb Re: "Bo lubię tych cholernych Rusków" 26.09.09, 07:55
          Ja także, jak i autorka, nieco podróżowałem. Byłem a Niemczech, kilkakrotnie we
          Włoszech, wielu krajach Azji i Rosji. Wszędzie można znalezć wady i zalety, ale
          nigdy nie pozwalałem sobie takich pogardliwych wypowiedzi pod adresem kraju w
          którym gościłem. Tym bardziej mnie dziwi blog Pani Ludwiki Włodek, poniaważ ja
          jestem zwykłym inżynierem, a autorka - doktorem (nie wiem jakich nauk - jeśli
          oczywiście doktorat obroniła). Miałem nadzieję że ludzie z "naukoweg" kręgu są
          zdolni do bardziej obiektywnej i kulturalnej pozycji. Zasady dobrego tonu nie
          pozwalają mi naśmiewać się z Niemców "puszczających głośno gazy" w obecności
          innych, a jest to u nich częste.. I wiele takich "niuansów" spotykałem w innych
          krajach! Widocznie zasady dobrego tonu nie sa znane Pani "doktor", dlatego swoje
          sandały uważa za symbol cywilizacji, a szpilki - zacofanej Rosji.
          A ja, jako mężczyzna, kocham Rosjanki za to, że chodzą na szpilkach a nie w
          sandałach!
          • jk2007 Re: "Bo lubię tych cholernych Rusków" 26.09.09, 15:45
            J.Mackiewicz pisal: "...to co my Polacy nazywami z szacunkiem w
            Anglii tradycja, to w Rosji pogardliwie okreslamy - zacofanie".
    • nefil Re: Pożegnanie z Rosją 12.12.09, 23:13
      Polskie kompleksy najlepiej leczy się na Wschodzie.
      Tylko Warszawa w porównaniu do Moskwy i Petersburga to totalna prowincja. I
      szkoda, że u nas rzadko można spotkać tak otwartych i prostolinijnych ludzi. Ech.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka