domisj 05.08.10, 20:12 U mojego synka zaraz po urodzeniu przy badaniu USG przezciemiączkowym stwierdzono niewielkie powiększenie komór bocznych mózgu 0,33mm. Czy mam powody do niepokojów i jakie są normy oraz jakie są następstwa. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ach1983 Re: Poszerzone boczne komory mózgu u noworodka 05.08.10, 20:28 A można wiedzieć, czemu robiono usg po urodzeniu? Z jakim obwodem główki się dziecko urodziło? Ja przy przypadkowym pobycie w szpitalu ze swoim 3 tyg dzieckiem również dowiedziałam się o poszerzeniu komór. Usg główki było robione można powiedzieć ot tak sobie. Później kazali nam przyjeżdzać na usg co miesiąc i to kontrolować. Te wskaźniki się zwiększały, ale lekarz który to usg przeprowadzał uspokajał, że to nic nie znaczy. Ważne jest jak się dziecko rozwija. "Bo obrazu usg się nie leczy". Jak dziecko miało ok 10 miesięcy było ostatnie usg. Lekarz mówił, że widocznie taka już dziecka uroda i gdyby robiono wszystkim usg głowy, to pewnie u co którejś tam osoby wyszły by różne dziwne rzeczy. Moja rada: nie czytaj tego wszystkiego co można znaleźć w necie na ten temat. Ja czytałam i przez to prawie osiwiałam. Odpowiedz Link Zgłoś
ach1983 Re: Poszerzone boczne komory mózgu u noworodka 05.08.10, 20:30 Aha i my pojechaliśmy z tymi wynikami usg sami prywatnie do neurolog dziecięcej. Nawet do dwóch. Obie mówiły to samo, co ten lekarz od usg. A te poszerzenie komór to od wylewu w mózgu z powodu niedotlenienia podczas porodu. O niedotlenieniu nikt z nas nie miał pojęcia, do tej pory nie wiem, jak mogło do tego dojść. Odpowiedz Link Zgłoś
kasiaalbrecht Re: Poszerzone boczne komory mózgu u noworodka 07.08.10, 15:04 czy dziecko urodzone o czasie ? jaki poród? czy coś się działo i dlaczego usg? poszerzenie nie jest duze do obserwacji Odpowiedz Link Zgłoś
domisj Re: Poszerzone boczne komory mózgu u noworodka 09.08.10, 17:53 Synek urodził się w 39 tygodniu, poród siłami natury, waga urodzeniowa 3290g obwód główki 34cm. Miał wykonane badanie przezciemiączkowo ponieważ w tym szpitalu wykonuje się je profilaktycznie wszystkim urodzonym dzieciom. Odpowiedz Link Zgłoś
nowi-jka Re: Poszerzone boczne komory mózgu u noworodka 09.08.10, 09:45 ja cie pociesze mam nadzieje u mojego synka komory były tak duze ze gdy połozylam wyniki usg przed neurochirurgiem trzymając synka na kolanach lekarz zapytał gdzie mam to dziecko, na moje pytajace spojrzenie bo siedzielismy naprzeciwko siebie i nei mógł niezauwazyc pólrocznego dziecka na kolanach :) dopytał: to nie jest to dziecko prawda? nie mógł uwierzyc ze z takim usg dziecko siedzi i jest z nim wszytko ok i choc mamy diagnoze wodogłowie to Jas rozwija sie prawidłowo, cisnienie PMR w porzadku, tylko głowe ma duża bardzo i wciaz niezarosniete ciemiaczko (2 lata) tylko sie obserwujemy co 2 m-ce Odpowiedz Link Zgłoś
dkkoks9 Re: Poszerzone boczne komory mózgu u noworodka 07.11.18, 11:57 Czy może pani podać jakie były wymiary tych komór?Czy prze porodem coś wykryto czy dopiero po? Jeśli to nie problem oto mój email.dkkoks9@gmail.com Odpowiedz Link Zgłoś
Popularne wątki Podliczyłam koszty utrzymania syna na studiach. To aż 3000 zł! Kogo na to stać? Forum: emama Chętnie będzie się ze mną spotykał co jakiś czas na seks, ale związku ze mną nie widzi. Forum: emama REKLAMA Osoby po 40tce zaczynające karierę w nowym zawodzie. Czy to ma sens? Forum: emama Moja mega toksyczna matka umyśliła sobie, że na starość zamieszka ze mną. Forum: emama Czuję się stara i zdaję sobie sprawę, że na wszystko robi się za późno. Czy to życiowa porażka? Forum: emama