Dodaj do ulubionych

Bardzo mały przyrost wagi

16.09.11, 19:42
Byłam dzisiaj z małym na szczepieniu.Okazało sie że za mało przytył tzn 300 g przez 5 miesięcy!Na szczepieniu MMR ważył 9500 i miał 78 cma to było 17 czerwca 2011.Dzisiaj ważył 9800 i miał 79-80 cm.Lekarka (dodam,że to nie pediatra bo w miejscowości w której mieszkam nie ma pediatry ) stwierdziła,że to alergia pokarmowa i dała syrop ketotifen 2x2,5 ml.Po dwóch tgodniach mam go przyjść zważyć.Wzrost też jej się nie podobał.Z wagą oscyluje wokół 10 centyla, ale tak jest od początku.Dała też skierowanie na badanie krwi, Fe, crp i jescze na jakiś współczynnik alergi.Są jakieś preparaty wspomagające apetyt dla takich małych dzieci?Dziecko w miarę ładnie jje.Od jakiegoś czasu ząbkuje.Najpierw wychodziły wszystkie 4 na raz a teraz 3.Czy to może miećjakiś wpływ?
Obserwuj wątek
    • kasiaalbrecht Re: Bardzo mały przyrost wagi 19.09.11, 15:26
      radziąłbym nanieśc pomiary wzrostu i masy na siatki od poczatku i zobaczyć czy jest na tym samym kanale czy nie, jesli ładnie je to jesli nie bedzie duzych różnic w centylach nie ma wskazań, żeby go tuczyć, jesli nie ma cech alergii nie ma wskazań do leczenia, morfologia nie zaszkodzi i ją warto wykonać
    • rulsanka Re: Bardzo mały przyrost wagi 20.09.11, 12:56
      Ale od czerwca minęło 3 miesiące. 10ty centyl tak przybiera na wadze - przez rok to będzie 1200g. Wzrost też nie jest zły, o ile dziecko ma mniej niż 18 miesięcy. W wieku 18 miesięcy wzrost 80cm to 10 centyl, czyli granica normy - jeżeli spadnie poniżej 10 to już jest powód do niepokoju, a poniżej 3 powód do leczenia.
      • eo1981 Re: Bardzo mały przyrost wagi 21.09.11, 20:12
        Tak tak minęły 3 miesiące.Lekarlka mnie zamotała : )
        Mały skończył 16 miesięcy 13 września.Odebrałam jego wyniki: CRP<6mg; IgE całkowite - 14,73 i żelazo -58

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka