guska24
06.12.11, 09:38
Witam, Pani Doktor i Mamy, proszę o wskazanie jakie badania lub gdzie mogę się udać, żeby dowiedzieć się, co jest przyczyną kaszlu u mojej 13 miesięcznej córki. Pierwszy kaszel pojawił się gdy miała 7 tygodni, silny, napadowy, suchy kaszel, w nocy potrafi kasłać 3-4 godziny praktycznie ciągiem, gdy była malutka wziewy pulmicort i berodual dawały szybką poprawę, jednak kaszel pojawia się 1-2 razy na miesiąc, przy czym każde inhalacje trwają ok 7-10 dni, czyli praktycznie kaszle przez większą część miesiąca... W czerwcu miała badanie kału wyszły lamblie - przeleczone syropem, teraz ich nie ma, od mniej więcej 2 m-ca życia na plecach występowały również różniej wielkości liszaje, kilka ich było, zniknęły dopiero po podaniu od czwerwca syropu na lamblie plus singular przez miesiąc, zalecony przez alergologa, przez 2 m-ce nie kasłała, od 3 m-ca życia jest na nutramigenie, nabiał do tej pory nie wprowadzony, wszystko inne je, kaszel nie łączy się z nowymi pokarmami, jak była mniejsza raz były zmiany w oskrzelach, teraz od czwartku kaszel tak nasilony, stwierdzone obturacyjne zapalenie oskrzeli, wziewy plus zinnat, do tego dołączyła wysypka na ciele - podobno uczuleniowa (pojawiła się razem z kaszlem), od jakiegoś pół roku zanim pojawia się kaszel występuje duża ilość przezroczystej wydzieliny z nosa, lekko gęsta, fridą się nie daje usunąć nawet po podaniu wody morskiej, sama wypływa z nosa z różnym nasileniem. Gdy miała 3 m-ce byłyśmy u kardiologa na kontroli ( przeszłam ospę w I trymestrze ciąży) - miała PFO, PDA - w czerwcu PDA już ok, śladowe PFO zostało, do kontroli. W wieku 3 m-cy wykonany rtg klatki piersiowej - rozdęcie obwodowe płuc. Teraz czekam na wyniki testów alergicznych, może Pani Dokotr lub któraś z Mam mnie nakieruje jakie badanie jeszcze wykonać mam? pediatrzy odsyłają mnie z kwitkiem - nadwrażliwość oskrzelowa, tylko mnie to nie satysfakcjonuje, bo moje dziecko ma 13 miesięcy, a kaszle 11 z nich, czy jeśli na mukowiscydozę była krew pobrana w szpitalu to mam 100% pewności, że jej nie ma jeśli nie dostałam żadnej informacji? jestem już wykończona psychicznie, widzę, jak się męczy rzy tym kaszlu, im jest starsza tym jest bardziej nasilony, czasem aż popłakuje przy napadach. Proszę o jakiekolwiek wskazówki, dziękuję i pozdrawiam, Agnieszka