Dodaj do ulubionych

Refluks a usunięcie migdała.Proszę P.dr o opinię

29.01.12, 15:54
Pani doktor. Kilka dni temu pisałam o mojej 3 letniej córci i o tym, że jest alergiczką i stale choruje na oskrzela, krtań, płuca, migdały itd...Ostatnio laryngolog stwierdził, że 3 migdał jest do usunięcia. Mam jednak mieszane uczucia, gdyż trafiłam ostatnio na 1 chirurga laryngologa, który uważa, że dzieci z refluksem mają tendencję do angin oraz problemów z migdałami przez cofającą się treść pokarmową i związane z tym kwaśne opary, czy coś w tym stylu. Jego zdaniem należy leczyć refluks i zobaczyć, czy stan migdałów się polepsza i dopiero potem podejmować decyzję o usuwaniu. Moja córcia ma refluks. Teraz będzie miała gastroskopię ale lekarze są praktycznie pewni, gdyż ulewa, odbija jej się, cofa jej się pokarm i od razu potem ma kaszel.
IgE podwyższone. Czy powinnam usunąć migdał, czy rozpocząć najpierw leczenie refluksu?
Co Pani doktor uważa, jako lekarz i matka? Czy leczenie refluksu farmakologiczne (diety nie dały rezultatu) może mieć pozytywny wpływ na 3 migdał, że on się zmniejszy, czy raczej to wątpliwe?
Z góry dziękuję za odpowiedź.
Obserwuj wątek
    • e-kasia27 Re: Refluks a usunięcie migdała.Proszę P.dr o opi 29.01.12, 16:30
      Jeśli jest alergiczką i nie znajdziesz odpowiedniej diety, która wyeliminuje wszystkie objawy alergii (ulewania, odbijanie, refluks, choroby układu oddechowego) to wszelkie próby leczenia będą bardzo wątpliwe.


      Spróbuj takiej diety:

      Dozwolone do jedzenia są:
      mięso indyka, kaczki, gęsi, strusia, przepiórki, gołębia, wieprzowina, może też być dziczyzna: sarna, jeleń, dzik i mięso można jeść gotowane, pieczone, smażone, ale nie w postaci wędlin i konserw, gotować, piec, smażyć można tylko z dodatkami napisanymi poniżej

      - ryż, kasza gryczana biała i palona, kasza krakowska, kasza jaglana, amarantua, quinoa, tapioka, kasza i mąka kukurydziana,
      jeśli nie zamierzamy wyłączać z diety glutenu, to dozwolone jeszcze są kasza manna, kuskus, makaron bez jajeczny, kasza jęczmienna i płatki owsiane oraz mąka pszenna, orkiszowa, żytnia

      - olej słonecznikowy, rzepakowy, kukurydziany, z pestek winogron, ryżowy, oliwa z oliwek. sojowy, masło bez mleka (beviva omega3+6), margaryna zwykła(bezmleczna), smalec wieprzowy, tłuszcz kokosowy i palmowy

      - jajka przepiórcze, kacze, gęsie, indycze - można sobie pozwolić zjeść, nie częściej niż raz w tygodniu i bacznie obserwować po tym dziecko

      - bataty, buraki, szpinak, szczaw, rabarbar, sałata, cykoria, ogórki(tylko świeże i mrożone; kwaszone i marynowane są niedopuszczalne!), cukinia i wszystkie dynie, brokuły, kalafior, rzodkiewka(rzadko!), kapusta pekińska (rzadko!), kukurydza, groszek, bób, fasolka szparagowa, soczewica, cieciorka i wszystkie fasole i soja(soja czasem może uczulać, gdy jest uczulenie na mleko, trzeba to mieć na uwadze i obserwować dziecko)( mogą też być z puszki, ale tylko takie o składzie woda, sól, cukier, kwasek cytrynowy, lub kwas askorbinowy), oliwki(ale tylko takie które nie mają w składzie kwasu mlekowego i octu winnego), pieczarki, boczniaki i inne grzyby świeże, mrożone lub suszone. Jeśli ktoś ma dostęp to topinambur, salsefia i skorzonera.

      - czarne jagody, borówki amerykańskie i brusznica, żurawina, banany, winogrona, figi, mango, liczi, arbuz, melon, porzeczki, agrest, ananas, daktyle, flaszowce, granaty, karambola, papaja, tamaryndowiec, marakuja, rambutan, hurma(khaki), gujawa, ale nie w postaci gotowych dżemów i bez dodatku żelfiksów i cukru żelującego.

      --sól, cukier, fruktoza, majeranek, cząber, oregano, bazylia, pieprz, tymianek, imbir, gałka muszkatołowa, cynamon, mięta, rumianek, melisa, skrzyp, rozmaryn, herbata czarna i zielona, mączka chleba świętojańskiego(karob), rodzynki, suszone figi, daktyle, żurawina, mango, melon, wiórki kokosowe, orzechy makadamia, brazylijskie, włoskie, pekan, nerkowce, pistacje, kasztany, sezam, siemię lniane, wiesiołek, słonecznik, pestki dyni

      - wafle ryżowe, kukurydziane, maca, chlebki sonko, chrupki kukurydziane(czytać skład, żeby mleka, serwatki nie było), kajzerki zwykłe, chleb, ale tylko paczkowany z wypisanym pełnym składem na opakowaniu(bez mleka, serwatki, margaryny mlecznej), bułka tarta, ale tylko domowa z kajzerek bez mleka, chleb tostowy(bez mleka, serwatki) - to oczywiście jeśli nie wyłączamy glutenu

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka