Dodaj do ulubionych

Czy to refluks??

12.08.12, 08:33
Synek ma niecałe 6 tygodni, od urodzenia cierpiał na problemy z brzuszkiem (pisałam o tym w innym wątku). Sądziliśmy, że to kolki, ale sytuacja się nieco zmieniła. Mianowicie od około tygodnia są straszne problemy z karmieniem - synek płacze okropnie podczas karmienia, wygina się, szarpie, chwyta pierś i puszcza z płaczem.Słyszę, że w brzuszku mu się przelewa i bulgocze. Kupy nadal robi wodniste i strzelające, kilka w ciągu doby. Do tego doszło ulewanie. Nie jest ono bardzo obfite, ale wcześniej w ogóle go nie było, a teraz zdarza się kilka razy dziennie, zarówno bezpośrednio po karmieniu jak i między karmieniami. Mam też wrażenie, że pokarm mu się cofa, czasem ma tak jakby odruch wymiotny, a później mlaszcze i rusza języczkiem. Synek od 3 tygodni dostaje debridat dwa razy dziennie, a mimo to nie jest wcale lepiej. W przyszłym tygodniu wybieramy się do gastroenterologa, ale chciałabym wiedzieć czego się spodziewać na wizycie. Czy refluks można diagnozować badaniami u tak małego dziecka, czy tylko na podstawie wywiadu? Czy jak układ pokarmowy dojrzeje to te problemy znikną/zostaną złagodzone? Jestem załamana tym wszystkim bo karmienie to jeden wielki koszmar. Niekiedy w ogóle nie udaje mi się nakarmić synka i płaczę razem z nim.
Obserwuj wątek
    • karolina33331 Re: Czy to refluks?? 12.08.12, 14:43
      co do refluksu nie pomogę. Refluks musi potwierdzić gastroenterolog dziecięcy. Ale co do karmienia piersią to mogę Ci podpowiedziec jedno:udaj się do doradcy laktacyjnego. Ja byłam w w-wie prywatnie już jedna wizyta zdziałała cuda. Przy ulewaniach, kolkach, strzelajacych stolcach bardzo pomaga karmienie "spod pachy" po ułożeniu dziecka na "rogaliku". U moich obu córek bardzo to pomogło już po pierwszej wizycie doradcy. Jeśli się zdecydujesz na doradcę laktac. zapytaj dziewczyny o namiary na kogoś na forum "karmienie piersią" na pewno Ci kogoś polecą. Przydało by się też przyglądnąć twojej diecie, być może szkodzi dziecku picie przec Ciebie mleka, nabiału, może cytrusy, orzechy, a nawet może szkodzić marchewka!Nie załamuj się, to minie. |Nie rezygnuj z karmienia, szukaj fachowej porady. A i nie zapominaj wyluzowac przed każdcym karmieniem, niech Cię nic nie rozprasza, nikt Cię nie woła, wyłącz telefon, bądźcie sami w pokoju. A w sytuacjach dużego napięcia u dziecka pomaga karmienie na śpiocha.
      • archeopteryx Re: Czy to refluks?? 13.08.12, 09:37
        Mam już namiar na doradczynię laktacyjną i na pewno jeszcze w tym tygodniu postaram się zaprosić ją na wizytę domową. Nie jem nabiału ani potencjalnych silnych alergenów. Dzięki za wskazówkę.
    • ewa.misko-wasowska Re: Czy to refluks?? 13.08.12, 15:50
      Witam,
      a czy próbowała Pani podawać Delicol? Pamiętam, że rozważałam nietolerancję laktozy. Jak Debridat 3 tyg. nie pomaga to można go już odstawić. Refluks u takich maluchów można rozpoznać "gołym okiem" - widać, że dziecko ulewa. Są maluchy, które dobrze sobie z nim radzą, a są takie, które mają problemy np. z karmieniem (dokładnie takie jakie Pani opisuje u synka). Ulewania często nasilają się w 2 miesiącu życia (dziecko zaczyna zjadać coraz większe porcje) - więc to się też zgadza. Zwykle jak przewód pokarmowy dojrzewa i mięśnie brzucha stają się silniejsze (co najczęściej ma miejsce jak dziecko zaczyna siadać) problem ustępuje. Może konieczne będzie podawanie okresowo leków zmniejszających kwaśność soków żołądkowych, żeby złagodzić dyskomfort czy wręcz ból podrażnionego przełyku. Ale to już do decyzji gasrtologa.
      Pozdrawiam serdecznie
      • archeopteryx Re: Czy to refluks?? 13.08.12, 18:32
        Dziękuję za jak zawsze niezawodną odpowiedź. Podaję Delicol prawie od samego początku. Zmieniłam też nieco technikę karmienia, by zapewnić synkowi dostęp do bardziej tłustego pokarmu, zawierającego mniej laktozy i wygląda na to, że od wczoraj jest trochę lepiej, płacz prze karmieniach nie jest już notoryczny, lecz raczej sporadyczny. Staram się też odciągać trochę mleka I fazy. Zapytam w takim razie lekarza o leki łagodzące kwasy żołądkowe. Pozdrawiam serdecznie.
        • ewa.misko-wasowska Re: Czy to refluks?? 13.08.12, 18:40
          Ooo, świetnie, że już Pani zauważyła poprawę. Jeżeli tak będzie się utrzymywać, to dodatkowych leków bym już nie zalecała.
          Pozdrawiam i trzymam kciuki :)
          • ewa.z1980 Re: Czy to refluks?? 17.10.12, 08:55
            orany mam to samo. Caly cyrk zaczal sie pojawiac gdy mala skonczyla okolo 3 tyg. Oczywiscie diagnoza ze to kolki to kupilam infacol delicol biogaje pozniej espusmisan sa simplex. Pomagalo tak troch eale to bylo zludne i w sumie ciagle bylo to samo czyli placz i niepokoj przy ssaniu pioersi. Przeszlam na diete bezmelczna i dalej to samo. Doszlo do tego ze mala za malo przybiera. W Koncu w wieku 2 mc poszlam do gastrologa na oko powiedziala ze to reflusk i przepisala debridat i losec. Podaje teraz tydzien ale poprawe jest mala, wiec poczekam jeszcze z tydzien i chyba przejde na odciaganie pokarmu i podawanie z butli bo teraz zeby ja podtuczyc zaczelam troch epodawac z butli to je chetniej o wiele. Wiec moze po prostu nasze dzieci nie chca ssac i sie meczyc a my je faszerujemy lekami. Nie wiem juz sama. Napisz jak u Ciebie co powedzial gastrolog itd Podaje meila w razie co ewa.z1980@wp.pl
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka