Dodaj do ulubionych

Krew utajona w stolcu u dziecka ,

18.07.13, 19:07
Witam córka w marcu skończyła 5 lat warzy na dzień dzisiejszy 14,5 kg , wzrost 104, cm
W marcu pojawiła się u niej krwawienie przy wypróżnieniu czerwona krew na kupie krwawienie trwało około tygodnia miała zaparcia na przemian z biegunkami Pediatra przepisała debridat przez 2 miesiace było wszystko dobrze w maju dostała biegunki , bóle brzucha temperatura do 39 stopni i wymioty po tygodniu przeszło, prawie trzy tygodnie było wszystko dobrze po dwóch tygodniach miała zrobione badania na krew utajono w kale wynik pozytywny , pasożyty nie wykryto i morfologia wyniki
leukocyty 10,6 (4,5 -13,0 ) erytrocyty 4,31 M/ul (4,3 -5,5) hemoglobina 12,4 g/dl (10,9 -14,2 )
hematokryt 37,1 % (34,0 - 41,0 ) MCV 86,1 fl MCH 28,8 pg (27,0 -34,0) MCHC 33,4 g/dl (32,0-36,0) RDW 13,4 % płytki krwi 316 K/ul (150 - 350) PCT 0,31% PDW 16,4 fl MPV 9,9fl
NEU % 51,5 % (35,0 -55,0) NEU 5,50 tys/ul (1,50-7,50)LYMPH % 32,3 % (40,0-60,0) LYPH 3,40 tys/ul( 1,50-8,00) MON% 14,3 % (2,0-7,0) MON 1,50tys/ul (0,30-2,00) EOS % 1,2(1.0- 5,0) EOS 0,10tys/ul (0,10 -0,60 ) Baso % 0,7% (0,0 -1,0 ) BASO ,0,100 tys/ul ( 0,015 -0,060 )
Czas protrombinowy (PT) , INR/ (G21) - Czas protombinowy ( PT )11,28 sek ( 8,72 -13,8 )
Współczynnik protombinowy 1,03 (0,80 -1,20 ) INR 1,04 (0,8-1,2 )
równowaga kwasowo - zasadowa( 029 ) - PH 7,369 ( 7,350 - 7,430 ) PCO2 46,3 mmHg ( 45,0 - 50,0 ) PO2 60,2 mmHg (33,0 - 53,0 ) HCO3 25,1 mmol/l ( 22,0 - 26,0 ) SBE 1,4 mmol / ( -3,0/+2,0 ) SO2 90,7% ( 54,4- )
sód 138 mmol/l ( 136 - 145 )
Potas 4,7 mmol/l (3,5 - 5,1 )
Chlorki 104 mmol/l ( 98 -107 )
Glukoza 83 mg/dl (60 -100 )
kreatynina 0,31 mg/dl
Wapń całk. 2,34 mmol/l ( 2,19 - 2,69 )
Fosforan nieorganiczny 1,36 mmol/l 9 1,05 - 1,80 )
Magnez 0,77 mmol/l ( 070 - 0,95 )
cholesterol całkowity 136 mg/dl ( 106 - 193 )
Triglicerydy 92 mg/dl (` 200)
Białko całkowite 69,4 g/l ( 60,0 - 80,0 )
albuminy 42,1 g/l ( 38 ,0 - 54,0 )
żelazo 24ug/dl (37 -145 )

Lekarka powiedziała że nie jest zle tylko żelazo jak biegunki jej przejdą to coś jej poda
trzy tygodnie temu znowu miała temperaturę do 38,5 biegunkę i 2 razy wymioty biegunka z ropą śluzem i nawet krew pojawiała bóle brzucha czasem siadała robić kupę ale nie było miała tylko jakby parcie i skarżyła się ze brzuch boli jak dotykałam to brzuszek miękki pediatra badała tez mówiła że z brzuchem nic się nie dzieje .
Podajemy Enterol raz dziennie i dicoflor raz dziennie,
badania jakie miała zrobione to
posiew w kierunku rotawirus i adenowirus wynik ujemny
na salmonelle i shigellę ujemny
dwa razy krew utajona wyszło jedno pozytywny a w drugiej nie wykryto
na dzień dzisiejszy mała czuje się lepiej biegunki ustąpiły skarży się czasem na ból brzuszka i w kupach pojawia się śluz zrobiłam jej wczoraj prywatnie na krew utajono kał i jest wynik pozytywny nie wiem jakie mam badania jej jeszcze wykonać do gastrologa mamy za trzy miesiące dopiero . najgorsze że z wagi spada w marcu ważyła ponad 15 kilo a teraz 14,5 kg jak miała biegunki to waga była 14,2 kg .

Obserwuj wątek
    • mamakacperka11 Re: Krew utajona w stolcu u dziecka , 18.07.13, 21:56
      Witaj, żaden ze mnie specjalista, ale w Twoim przypadku zmieniłabym lekarza oraz szukała przyczyny takiego stanu rzeczy.
      Wykonała gastroskopię, kolonoskopię prywatnie nie oczekując 3 miesięcy, robiliście OB czy CRP bo nie doczytałam?
      Pojawiająca się systematycznie krew w kale oraz spadek masy ciała to alarmujące dolegliwości, których przyczyn należy szukać jak najprędzej.
      Nic nie dzieje się w ciele bez przyczyny a Twoja rolą jest znaleźć teraz kompetentnego lekarza, który wgłębi się w problem.
      Czy córka miała wykonane USG brzucha?
      Jak węzły chłonne?
      Czy wykonywałaś jej badania na alergie pokarmowe?jak wyniki?
      Nie lekceważ takich objawów i nie daj się zbyć "debridatem" na odczepnego.
      Mam nadzieje,że córka będzie w pełni zdrowa.
      • mamakacperka11 Re: Krew utajona w stolcu u dziecka , 18.07.13, 22:00
        Chciałam jeszcze napisać ,że bardzo często poziom żelaza spada kiedy w organiźmie toczona jest jakaś walka, może to mieć również podłoże alergiczne.
        Utrzymujący się niedobór żelaza to też nie taka "pierdółka".
        Jeśli nie zbadaliście CRP zrób to koniecznie jak najszybciej.
        Jeśli mała ma jakiś stan zapalny ten wskaźnik Ci o tym powie.
      • annne Re: Krew utajona w stolcu u dziecka , 19.07.13, 11:06
        usg miała robione w lutym bo jest leczona w CZD w Warszawie na kamicę żadnych zmian poza
        W pęcherzyku żółciowym złóg dł. 6 mm. i śledziona powiększona dl. 90 mm .
        na razie do obserwacji leki przyjmowała Ursocam ale bez skutku
        węzły chłonne na szyi miała powiększone w marcu i teraz są jeszcze minimalnie powiększone
        Jeśli chodzi o wagę to zawsze mało warzyła teraz przy biegunkach jej spadła jest pod opieką poradni żywieniowej w CZD i gastrologicznej do drugiego roku życia była żywiona pozajelitowo , urodziła się z niedrożnością jelit zalecone mamy Nutridrinki 1 buteleczkę dziennie
        w tamtym roku miała wymioty które trwały miesiąc była na odziale gastrologi w CZD nie znaleziono przyczyny miała wykonane pasaż pp nie stwierdzono odchyleń , PH - metria w normie , rtg jamy brzusznej , usg brzucha , CT głowy , badanie dna oczu , nic nie znaleziono
        wymioty ustąpiły po miesiącu planowana była gastroskopia ale odwołali bo przestała wymiotować
        a gastroskopie i kolonoskopię u tak małego dziecka trzeba w znieczuleniu robić to nie jest takie proste iść i prywatnie zrobić
        mamy 20 września wizytę w CZD dzwoniłam żeby przyśpieszyć ale nic nie da się zrobić a przyjęcia na odział są na listopada dopiero dobrze że teraz chociaż biegunki niema
      • annne Re: Krew utajona w stolcu u dziecka , 19.07.13, 18:16
        Jeszcze nie miała robionych żadnych badań w kierunku colitis ulcerosa lub choroba crohna .
        Zawsze jak pojedziemy na wizytę stan jej się polepsza morfologia jest w granicach normy i nic nie robią z tym zobaczymy teraz jak jest krwawienie to potrzebna będzie diagnostyka
        • agnesgie Re: Krew utajona w stolcu u dziecka , 19.07.13, 23:28
          Moja córka też była zawsze planowo przyjmowana do szpitala, ale ostatnio, gdy miała zaostrzenie choroby, wzięłam skierowanie od pediatry rejonowego i zawiozłam ją prosto na izbę przyjęć.Nie chcieli jej zrobić gastroskopii, bo nie była przewidziana w planie ale inne dziecko zachorowało i znalazło się miejsce.Jeśli Twoja córka miała tak poważne problemy w przeszłości to nie czekałabym ani chwili, bo krew prawie zawsze jest poważnym objawem.U nas dopiero po gastroskopii dowiedziałam się, co dolega mojemu dziecku, bo wszystkie inne badania nic nie pokazywały.Usg zawsze wychodziło idealnie a dziecko miało biegunki i wymioty.
          • annne Re: Krew utajona w stolcu u dziecka , 20.07.13, 10:33
            Ale jak u was było biegunki i wymioty ustępowały na jakiś czas a pużniej znowu wracały w tej chwili nawet z skierowaniem jej nie przyjmą bo na razie jest wszystko dobrze w wtorek mam dzwonić na gastrologię z doktor Celińską rozmawiać może ona coś nam pomoże
            Czytałam trochę o objawach crohna piszą że dzieci mają problemy z aftami u nas jak w wrześniu pojawiła się pierwsza tak z pół roku nie mogliśmy jej wyleczyć jedna znikała a następna znowu
            bóle stawów skarży się na nóżki że ją bolą szczególnie wieczorem , bóle brzucha w trakcie jedzenia skarży się że ją boli brzuszek często odmawia jedzenia przez ból i te nawracające biegunki i wymioty
            Probiotyki to cały czas dostaje jak tylko odstawiamy to zaraz są biegunki

            • agnesgie Re: Krew utajona w stolcu u dziecka , 21.07.13, 19:30
              To na razie czekaj na planowe przyjęcie, ale jeśli zaczną się ostre objawy to może spróbuj dostać się do szpitala tak jak mówiłam.U nas choroba była raczej przewlekła, dziecko miało problemy w zależności od tego co zjadło.Ale u nas jest podejrzenie celiakii.Piszę podejrzenie, bo córce nie wychodzą przeciwciała i lekarze nie mają pewności choć wszystko na to wskazuje.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka