bamafriz
29.01.15, 14:56
Witam serdecznie, mam synka, który za tydzień skończy 2 miesiące, od 3 tygodni mamy problem alergiczny. Od urodzenia prowadzimy karmienie mieszane, pierś i Bebilon 1 (po cesarce ciężko było z laktacją). Od początku mu się ulewalo, miał gazy, kolki, walczył przy karmieniu piersią (myślałam że wina leży bo źle go przystawiam), jak skończył 4 tygodnie, pojawiła się wysypka na policzkach, czole, potem się zaostrzyła zalała w rumień, zaczęła swędziec. Następnie chrostki pojawiły się na tułowiu i plecach, teraz już są na rękach. Jeden lekarz kazał przejść na karmienie piersią (wskazał skaze białkową lub alergię na laktozę) bo stosuję dietę eliminacyjną, po tygodniu doszły wodniste, strzelając kupki, objawy skórne bez zmian, Lekarz zalecił Bebilon pepti (powrót do karmienia mieszanego) i maść sterydową na twarz. Po sterydach zmiany skórne się wycofały, po odstawieniu znów wróciły :(. Gdy karmie mlekiem modyfikowanym kupki są prawidłowej konsystencji, zaś po moim mleku są rzadkie, wodniste i strzelające. Problem ulewań i kolek pozostał. Zaczęłam podejrzewać ze z moim mlekiem jest coś nie tak, jem obecnie ryż z marchewką, ale trzeci lekarz kazał się nie wygłupiać i wrócić do normalnej diety stopniowo bo źle wyglądam i karmić małego mieszanie (ponoć mleko matki nikomu nie zaszkodziło) z dodatkiem zagęstnika p/ulewanie i kilku kropel Espumisan na kolki oraz steryd w maści w razie gdyby go bardzo swędzialo . Zasugerował probiotyki, nie wskazał konkretnego. Poczytałam na ten temat i rodzice polecają Latopic i Dicloflor, oba mają takie samo zadanie, efekty ich stosowania są ponoć rerewelacyjne, przeznaczone nawet dla maluszków ale mają różne bakterie i teraz moje zapytanie czy można je ze sobą łączyć u 2 miesięcznego dziecka? Jestem na skraju wyczerpania z powodu tych kolek, płaczu i wyglądu skóry. Dodam tylko ze jesteśmy rodziną alergików i boję żeby nie doszło do AZSu lub marszu alergicznego. Pokładam nadzieje ze probiotyki pomogą/złagodzą, ale nie chcę synowi zaszkodzić. Dodam, że jak dotąd syn przybiera na wadze prawidłowo (waży równo 6 kg. Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam.