Dodaj do ulubionych

wysypka po prawej stronie ciała

21.12.15, 14:01
Witam,
Córka prawie 2 latka przechodziła infekcję z katarem, kaszlem, zapaleniem spojówek. W trakcje trwania choroby na udzie córki skóra zrobiła się szorstka. Po dwóch tygodniach wysypka stała się grudkowo-kropkowa i zalała całą prawą nogę i pośladek, jest też duży placek na brzuchu i plama na plecach. Stan ogólny b.dobry, nie drapie się, wygląda brzydko, kolor ma cielisto-brązowy. Obszar zajęty tylko po prawej stronie ciała, lewa strona czysta. Co to takiego? Odpowiedź na wirus? Ospy nie miała więc półpaśca wykluczam.
Obserwuj wątek
    • rulsanka Re: wysypka po prawej stronie ciała 21.12.15, 15:07
      Wygląda na uczulenie, może na jakiś lek? Albo po prostu uczuliła się na np. proszek do prania. Uczulić się można w dowolnym momencie, nawet po długim czasie stosowania. miejsca wysypki mogą oznaczać właśnie uczulenie na proszek lub kosmetyk.
      • pruszkowianka Re: wysypka po prawej stronie ciała 21.12.15, 21:30
        ....ale jak wytłumaczyć tą jednostronność wysypki? Zajęta prawa noga, a plama na brzuchu jakby od linijki odcięta pionowo na linii pępka, prawy pośladek i plama na plecach po prawej stronie? Lewa strona ciała czyściutka, prawa jak trędowata. No i wysypka ewidentnie wędruje, bo najpierw było udo, potem przeszło na pośladek, tak samo z brzuchem - plama rozciąga się stopniowo na żebro.
        • rulsanka Re: wysypka po prawej stronie ciała 21.12.15, 21:53
          Przeszukałam internet i wyskoczyło mi coś o nazwie dziecięca asymetryczna osutka. Nie udało mi się znaleźć materiałów po polsku, ale po angielsku wygląda to tak:
          emedicine.medscape.com/article/1118863-clinical#b4
          generalnie podejrzewają, że podłoże choroby może być wirusowe, dziecko czuje się dobrze. Czasami używa się hydrocortisonu, żeby złagodzić stan zapalny oraz w razie potrzeby stosuje się leki uspokajające, jeżeli świąd bardzo przeszkadza. Średnia wieku dzieci to 2 lata. Samo mija po kilku tygodniach.

Najlepiej pokażcie się lekarzowi.
          • pruszkowianka Re: wysypka po prawej stronie ciała 22.12.15, 13:35
            Dziękuję Ci Ruslanko, też przewaliłam internet i natknęłam się na tą osutkę, ale jest bardzo mało informacji. Z diagnozą lekarzy w przypadku skórnych rewelacji miałam już do czynienia przy starszej córce, niestety ze szkodą dla jej skóry i mojego portfela po nietrafnym leczeniu różnorakimi maściami steroidowo-przeciwgrzybiczo-antybiotykowymi. Będę czekać i obserwować czy stan skóry się nie pogarsza. Może Pani Ewa się spotkała z taką przypadłością.
    • ewa.misko-wasowska Re: wysypka po prawej stronie ciała 22.12.15, 21:28
      Witam,
      przy półpaścu zajęty obszar jest mniejszy obszar, do tej pory już pojawiłyby się pęcherzyki, a poza tym to niezmierna rzadkość w tym wieku. Dobry trop Rulsanki. Osobiście nie miałam do czynienia z podobną przypadłością.
      Pozdrowienia!
    • zdrowiezdrowie Re: wysypka po prawej stronie ciała 22.12.15, 22:08
      Moje dziecko tak miało, tez akurat około 2-3 lat. faktycznie pomogly dopiero leki antyalergiczne i wapno. Nie mam pojecia co to bylo. Bylo tylko po jednej stronie ciala. Mloda ogolnie jest alergikiem, pani doktor sugerowala, ze lezala na czyms co jej zaszkodzilo.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka