Dodaj do ulubionych

Kornwalia - czekam na Wasze wrazenia

29.03.07, 17:57
Mieszkam na obrzezach plw Kornwalijskiego i czesto bywamw Kornwalii. Oczywiscie mam wyrobione zdanie o polwyspie - natomiast ciekaw jestem jakie sa Wsasze spostrzezenia i uwagi. Ciekawe czy takie same - a ja jestem w Kornwalii zakochany po uszy...
Obserwuj wątek
    • xiv Re: Kornwalia - czekam na Wasze wrazenia 31.03.07, 19:02

nie wiem dlaczego ale wszystkie wioski zaczynaja sie na litere T

a tak po za tym - Land's End przereklamowane :) i tak szczerze mówiąc porównując
      Kornwalię z Pemborshire - wybieram to drugie - jakoś takoś mniej tłoczno i mniej
      kempingów z psami
      • kicior99 Re: Kornwalia - czekam na Wasze wrazenia 01.04.07, 19:18
        pozostalosc po jezyku kornwalijskim zapewne.
        Co do Land's End - mozliwe ze przereklamowane ale ja lubie. Kempingi z psami - sa ale mnie to nie przeszkadza :)
        • xiv Re: Kornwalia - czekam na Wasze wrazenia 02.04.07, 11:20

Land's End - ogromny płatny parking, a obok atrakcje rodem z Alton Towers lub Madame Tussauds. Dziwne? Nie, bo wszystkie te "atrakcje" posiada ta sama firma.

Dziwnym trafem prawie za każdym razem, gdy jesteśmy w Kornawlii zawsze lądujemy na Lizard Point - nie sprzedają tam waty cukrowej :)
          • kicior99 Re: Kornwalia - czekam na Wasze wrazenia 02.04.07, 15:38
            Popieram zybor miejsca. Ja zawsze w St. Ives i Truro (ktore zartobliwie nazywamy Ty ruro! :)
            • xiv Re: Kornwalia - czekam na Wasze wrazenia 02.04.07, 16:30

St.Ives nam podpadło najbardziej nudnym muzeum sztuki nowoczesnej w jakim kiedykollwiek byliśmy. To już BWA we Wrocławiu ma lepsze ekspozycje...

Natomiast sama droga pomiędzy Land's End i St.Ives jest fajna - parę latarń, parę opuszczonych budowli

Truro... z tą rurą to akurat dobrze trafiłeś - wymieniałem tam tłumik :). No i jest ogromne Tesco, co się przydaje do uzupełnienia wiktuałów
              • kicior99 Re: Kornwalia - czekam na Wasze wrazenia 02.04.07, 16:34
                Byc moze spedze najlbizszy urlop w Truro - mam zaproszenie od kolegi z pracy. Nieprzebrane obszary rowerowych wycieczek. W ogole mam projekt przejechania rowerem przez cala Kornwalie - tylko maszyne musze miec lepsza. Jakby ktos reflektowal - moze sie zabrac :) Trasa - Bristol - Land's End, z powrotem pociag z Penzance...
                • xiv Re: Kornwalia - czekam na Wasze wrazenia 02.04.07, 16:43

> moze sie zabrac :)
                  na przyczepkę? ;)
                  • kicior99 Re: Kornwalia - czekam na Wasze wrazenia 02.04.07, 16:50
                    Bron Boze. Kornwalia jest mocno pagorkowata i nikogo nie bede ciagnal :)
                    • Gość: Dominika Re: Kornwalia - czekam na Wasze wrazenia IP: *.bb.sky.com 11.04.07, 20:41
                      Kornwalia jest piekna: gorki i pagorki, waskie drogi (w sam raz na rajdy
                      sanochodowe...;-)), romantyczne zachody slonca, zamki i ogrody, plaze i
                      klify... W ciagu 2 dni zrobilismy z 200 zdjec!!!
                      Ale niestety nic poza tym... Nie moglismy znalezc restauracji serwujacej dobra,
                      swieza rybke (NAD MORZEM, w Falmouth!!!!). Nie udalo nam sie wypic kawki i
                      zjesc ciastka po poludniu, bo nie znalezlismy zadnej kafejki - wzdluz promenady
                      w Penzance znlezlismy jedynie angielski pub...
                      Nasi znajomi radzili nam, zebysmy zarezerwowali nocleg z wyprzedzeniem, bo
                      mozemy miec problem ze znalezieniem go. Pojechalismy w ciemno i faktycznie
                      mielismy problemy, ale tylko dlatego, ze nie ma wiele miejsc, w ktorych mozesz
                      przenocowac. Najwiecej jest campingow - niestety ja juz nie mam 15 lat, zeby
                      spac w przyczepie albo pod namiotem!!!
                      Inna sprawa - mielismy wrazenie, ze nie zostalismy obsluzeni w paru miejscach,
                      tylko dlatego, ze jestesmy obcokrajowcami!!! SKANDAL!!!
                      Mam ochote znalezc osobe, ktora nazwala Kornwalie angielska riwiera, tylko po
                      to zeby ja 'zabic'...;-), bo kompletnie nie wie co to znaczy riwiera!!!
                      Wszyscy mi tlumaczyli po powrocie, ze Kornwalia to raczej miejsce dla rodzin z
                      dziecmi, takie spokojne. Na Boga!!! W Polsce nad morzem, niewazne czy to duze
                      miasto czy miescina - kazdy znajdzie cos dla siebie, a juz na pewno w spokoju
                      usiadzie i zje swieza rybke, a po poludniu wypije kawe i zje lody albo
                      ciastko!!!
                      To sum up, planowalismy spedzic w Kornwalii 4 dni, po 2 wrocilismy do siebie!!!
                      NIGDY WIECEJ!!! nastepny weekend spedzamy w Europie, bo zmuszona jestem
                      stwierdzic ze Anglia nie jest jej czescia! Nie mam pojecia skad sie urwala... ;-
                      )).
                      • kicior99 Re: Kornwalia - czekam na Wasze wrazenia 13.04.07, 10:17
                        > Mam ochote znalezc osobe, ktora nazwala Kornwalie angielska riwiera, tylko po
                        > to zeby ja 'zabic'...;-), bo kompletnie nie wie co to znaczy riwiera!!!

Nie ja ja tak nazwalem, a nazwa "angielska riviera" odnosi sie do zatoki Torbay o jest powszechnie uzywana. Ja ja tylko zacytowalem.

BTW nazwa nawiazuje do wrecz srodziemnomorskiego klimatu Torbay - zatem zastanow sie jak cos napiszesz. BTW bylem na Rivierze i naprawde znam fajniejsze i zarazem mniej przereklamowane miejsca - chocby Hame i Savo w Finlandii.
                      • kicior99 Re: Kornwalia - czekam na Wasze wrazenia 13.04.07, 10:25
                        1. spanie w namiocie. Tez nie mam 15 lat a 42, jestem statecznym panem z brzuszkiem i dobrym zyciorysem :)a uwazam ze spanie w namiocie mi nie uwlacza, bo nie jestem krolewiczem. W tym roku wybieram sie w rowerowa trase Bridgwater - Land's End i zabieram ze soba namiot.

2. Restauracja z rybami. Nie wszedzie sa, to fakt, ale ja jakos nie mam problemu z ich znalezieniem. Moze mam wiecej szczescia?

3. Braki noclegow. W kazdej miejscowosci jest informacja turystyczna dysponujaca pelnym wykazem nie tylko hoteli ale i BB. Nie zdarzylo mi sie nie znalezc noclegu.

4. Rybki, ciastka itp. Odnosze wrazenie ze pojechalas tam spac i jesc. W calym poscie sprawom nie zwiazanym z wlasnymi potrzebami a po prostu atrakcyjnoscia okolicy i przezyciami wtyzszej natury poswiecasz zaledwie jedna linijke. Moze faktycznie Riviera dla Ciebie lepsza. Tyle ze tam tez trzeba rezerwowac miejsca, do czego, jak widze, zywisz jakis atawistyczny wstret.
                        • xiv Re: Kornwalia - czekam na Wasze wrazenia 15.04.07, 12:10

1. nie mam 42 lat, ale uwielbiam spac w namiocie w zupelnie odludnych
                          miejscach - niestety w Kornwali ciezko to zrobic, a kempningi czasami sa
                          ogromne i okropne - psy, dzieci, telewizronie...

2. ja jakos nie przepadam za rybami smazonymi, gdzie wiecej panierki niz
                          ryby... wiec tez raczej nie mam problemów

3. zgadzam sie, ze moga byc problemy z noclegiem - szczegolnie w B&B,
                          doswiadczylem tego parokrotnie, a raz wyladowalem na stole bilardowym, bo nie
                          bylo innego miejsca do spania... w sezonie B&B za pelne, a po za sesonem... sa
                          zamkniete!!! naprawde warto rezerwowac miejsca

4. ja tam delj twierdze, ze Pembrokshire bardziej mi lezy, ale moze to tylko
                          lepsze wspomnienia?
                          • kicior99 Re: Kornwalia - czekam na Wasze wrazenia 16.04.07, 03:34
                            Co do rezerwacji - masz racje, troche sie rozpedzilem. Tyle ze w Kornwalii
                            zwykle sypiam u przyjaciol w Truro, a kilka razy mialem okazje diostac BB w
                            ostatniej chwili wlasnie z informacji turystycznej (ostatnio w Llanberis). Ale
                            z reguly rezerwuje sobie miejsca.
    • Gość: narcolepsy Re: Kornwalia - czekam na Wasze wrazenia IP: *.city.ac.uk 12.04.07, 10:32
      Bylam tam 2 lata temu, na kilka dni i bardzo mi sie podobaly widoki z Land's
      End, plaza w St. Ives i wlasciwie cale miasteczko, spacer wybrzezem z Penzance
      do St. Michael's Mount (w Marazion - dobre jedzonko i przyjazni tubylcy) i
      przede wszystkim zamek Artura - Tintagel. Rewelacja.
      • Gość: mona Re: Kornwalia - czekam na Wasze wrazenia IP: 194.74.230.* 12.04.07, 17:42
        Nigdy nie bylam w Kornwalii, ale naczytalam sie ksiazek Rosamund Pilcher- maja
        niesamowity klimat, opisy wlasnie Kornwalii. Moja ulubiona to Poszukiwacze
        Muszelek. A jak tam z pogada w lecie- cieplo czy leje ?
        • kicior99 Re: Kornwalia - czekam na Wasze wrazenia 13.04.07, 10:26
          cieplo i leje :) Choc w zeszlym roku bylo przepieknie.
      • Gość: Marcin Pyć Re: Kornwalia - czekam na Wasze wrazenia IP: *.interblock.pl 29.01.09, 13:50
        Witam!

Czy może wiesz jak się można dostać do Tintangel z Plymouth?

Byłbym wdzięczny za podpowiedź:)

Mój e-mail: martinstw@o2.pl
        • cornish1 Re: Kornwalia - czekam na Wasze wrazenia 29.01.09, 22:17
          Pociąg do Bodmin Parkway - autobus 555 do Wadebridge, 594 do Tintagel.
    • Gość: TataFilipa Re: Kornwalia - czekam na Wasze wrazenia IP: *.eu.org 21.04.07, 10:55
      Wybieram się w tym roku z rodziną samochodem z Krakowa do Kornwalii. Co
      powinienem wiedzieć? Jaką trasę proponujecie? Ile kosztuje prom na wyspy? Ile
      kosztuje przejazd tunelem?

Jakie są koszty wynajęcia domku w Kornwalii na tydzień?
      • Gość: TataFilipa Re: Kornwalia - czekam na Wasze wrazenia IP: *.eu.org 21.04.07, 11:01
        Założyłem nowy wątek

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=908&w=61143286
        będę wdzięczny za wszelkie sugestie.
    • farpakon Re: Kornwalia - czekam na Wasze wrazenia 11.05.07, 11:23
      a ja pare lat temu zwiedzilam kornwalie na rowerze. z namiotem.
      pociag z londynu do penzance, potem land's end, lizard point, st michael's
      mount. raczej poludniowe okolice. bylo super!!!
      to byl akurat rok zacmienia slonca i wszyscy pedzili do kornwalii, bo tam
      najlepsze widoki. ale dzien byl pochmurny.
      spalismy w namiocie na malych kempingach, a kilka nocy na klifach nad morzem, na
      dziko. bosko!!!!
      poniewaz przejezdzalismy przez male wioseczki, omijajac raczej te wieksze
      miasta, bylismy zachwyceni.

2 lata temu bylismy po raz drugi, w polnocno-wsch czesci, spalismy na terenie
      holiday park, w przyczepie. to byl dobry pomysl, bo padalo, wiec sporo czasu
      spedzilimy na basenie, hehe. ale troche tez pozwiedzalismy, m.in. eden project.
      i dalej kornwalia mi sie podoba.
      • xiv Re: Kornwalia - czekam na Wasze wrazenia 11.05.07, 12:03

> to byl akurat rok zacmienia slonca

na zacmienie slonca akurat sie wybralem do Szkocji :)
        • kicior99 Re: Kornwalia - czekam na Wasze wrazenia 11.05.07, 13:41
          a ja je widziałem w Szombathely na Węgrzech... s niesamowitego. Pogoda byla
          super, rozpogodziło się na jakieś 20 minut przed zaćmieniem...
          • xiv Re: Kornwalia - czekam na Wasze wrazenia 12.05.07, 11:51

sorry za prywatę - kicior, jest jakaś szansa na odpowiedź na mojego maila?
            • kicior99 Re: Kornwalia - czekam na Wasze wrazenia 12.05.07, 20:40
              żadnej, eudore mi wywaliło - przez własna głupote. musisz wysłać jeszcze raz :(
              sorry
              • coverack Re: Kornwalia - czekam na Wasze wrazenia 13.05.07, 18:53
                Kornwalia jest cudowna!Goraco polecam Eden Project ,ostatnio nawet pokazany w
                polskiej tv.Oprocz tego mnostwo uroczych miejsc.Ja uwielbiam male wioski
                rybackie np;Porthleven.A co do kafejek czy restauracji-tych raczej nie
                brakuje,ale sa zatloczone w sezonie turystycznym.
                • xiv Re: Kornwalia - czekam na Wasze wrazenia 14.05.07, 12:44

tutaj linek:
                  www.edenproject.com/
                  jesli ktos nie wie o co chodzi
    • Gość: Marta Re: Kornwalia - czekam na Wasze wrazenia IP: *.dynamic.dsl.as9105.com 06.08.07, 16:22
      Pięknie, po prostu pięknie!
      Zgadzam się, że nie wszędzie, bo niektóre miejsca mogą być zatłoczone w
      sezonie, ale mimo wszystko Kornwalia jest urocza...
      Możecie obejrzeć ją w moim obiektywie :)
      www.kornwalia.pl/index.php?option=com_zoom&Itemid=26
      Najciekawsze, jakie udało mi się zrobić...
      Jeśli chcecie podzielić się własnymi i zamieścić na mojej stronie to zapraszam
      do kontaktu (na stronie jest formularz).
      Pozdrawiam.
      • Gość: Marcin Pyć Re: Kornwalia - czekam na Wasze wrazenia IP: *.interblock.pl 29.01.09, 14:02
        Witam!

Ponieważ między 11.02.2009 a 18.02.2009r. będę przebywał w Plymouth w Anglii,
        chciałbym prosić o pomoc w uzyskaniu pewnych informacji.
        Szukałem na internecie i nie znalazłem interesujących mnie informacji.

Czy mógłbyś mi pomóc w zdobyciu informacji nt biletów autobusowych jednodniowych
        oraz na następujące tematy:

- w jakich godzinach wyjeżdżają autobusy lub pociągi z Plymouth do:
        - Falmouth, Penzance i Porthcurno
        - St. Austell (Eden Project), Fowey i Bodmin,
        - Tintangel, Bude i Newquay
        - Sidmouth i Exmouth koło Exeter
        - Bath i Stonehenge

Oraz godziny wyjazdów powrotnych z tych miast.

Jeśli by były ceny biletów to byłbym też wdzięczny.
        Nie za bardzo też wiem do jakich przejazdów uprawnia bilet 1- dno dniowy.

Pomyślałem, że te miejsca które przedstawiłem są warte obejrzenia. Tutaj też
        brałem pod uwagę ładne ogrody i plaże, z racji tego że będę zwiedzał je z
        dziewczyną.

Nie znam za bardzo Kornwalii, tą listę przygotowałem na podstawie zdjęć które
        oglądałem na stronach.

Może mógłbyś mi powiedzieć w skrócie co w tych miejscach jest warte obejrzenia?

Prosiłbym o informacje na powyższe tematy albo maila: martinstw@o2 albo na gg:
        4753114.

Z pozdrowieniami
        • cornish1 Re: Kornwalia - czekam na Wasze wrazenia 29.01.09, 21:50
          Jako że mieszkam w Kornwalii, mogę napisać co nieco o tutejszej komunikacji.

Autobusy www.westerngreyhound.com
          Całodzienny bilet kosztuje 7GBP, obejmuje całą sieć WG, można dojechać do
          Plymouth. Bilet powrotny jest minimalnie droższy od singla. Autobusami można
          objechać z pół Kornwalii. Tyle plusów. Sieć to coś jak regionalny PKS. Należy
          się przygotować, że do niektórych mieścin autobus zajeżdża np tylko dwa razy
          dziennie, najwcześniej o 8 rano (w dni powszednie, w niedziele może w ogóle nie
          jeździć), a ostatni o 16. Prędkość autobusów też nie powala. Kierowcy wprawdzie
          robią co mogą, śmigając zielonymi merolami po klaustrofobicznie wąskich wsiowych
          uliczkach Kornwalii, ale rozkład jest rozkład, każdą wioskę po drodze trzeba
          zaliczyć. I np autobus Plymouth - Bodmin jedzie 1,5h (pociąg 0,5h, samochodem
          0,7h). Bodmin - St Austell 1h (samochód, pociąg 20 min). Ogólnie na autobusach,
          mimo że wożą głównie powietrze, można polegać, ale trzeba pamiętać, że w wielu
          miejscowościach, jeżeli nie zdążymy na ostatni autobus, zostaje tylko taksówka
          (St Austell - Bodmin 40GBP). Trasy autobusów, dla przeciętnego pasażera są dosyć
          pogmatwane. Żadko kiedy, autobus który kończy bieg zwyczajnie zawraca i jedzie z
          powrotem. Zazwyczaj kierowca zmienia numer i jedzie dalej po innej trasie. Tak
          jest np z trasą Plymouth - Newquay. W rozkładzie trzeba jechać dwiema liniami z
          przesiadką w Liskeard - w rzeczywistości jedziemy jednym autobusem (w rozkładzie
          jest to opisane). Kierowcy to na szczęście ludzie. Udzielą bez łaski informacji
          gdzie należy się przesiąść, wysadzą też na prośbę gdzieś pomiędzy przystankami
          (o ile to możliwe). Jeżeli jedziemy z przesiadką, warto poinformować kierowcę
          gdzie się przesiadamy i na co. Autobusy są wyposażone w radio i kierowca zrobi
          co może, żeby wstrzymać przesiadkowy autobus.

Pociągi www.firstgreatwestern.co.uk/
          Był kiedyś taki bilet Cornish Day coś tam, ale jak nazwa sugeruje, do Plymouth
          na nim nie dojedziemy (o bilet trzeba się pytać w kasie, jeżeli jeszcze w ogóle
          jest). Pociągi to jedna główna trasa Plymouth - St Austell - Truro - Penzance i
          branchline do Newquay, Falmouth i St Ives. Prędkość pociągów też nie powala.
          Jeżdżą znacznie wolniej, niż na trasie Plymouth - Londyn. Ale jeżeli miasteczko,
          do którego chcemy się dostać leży na trasie linii - nie ma lepszego środka
          transportu. Pociągi też jeżdżą zazwyczaj od późnych godzin porannych do
          wczesnego wieczora.

Ogólnie mówiąc, jak chcesz zobaczyć dużo w krótkim czasie - to tylko samochód.
          Wybrzeże gdziekolwiek nie pojedziesz będzie ciekawe. Plaż też mnóstwo, warto też
          podjechać do St Ives. Pamiętaj tylko, że w lutym będzie padać, czasem słabiej,
          czasem mocniej. Jak nie będzie padać, to będzie porządnie wiało.
    • dag_dag Re: Kornwalia - czekam na Wasze wrazenia 31.01.09, 00:32
      Kornwalia jest piękna. Nieco mniej piękny jest mój obdrapany samochód, ale cóż ;)
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka