anetapzn 30.08.10, 13:27 Może wypali i ktoś z Was bedzie chciał się dołączyć. Pamietam, jak to będąc dłuzej za granica tęskni sie za polską ksiażką... forum.gazeta.pl/forum/w,151,115891979,115891979,Potrzebne_ksiazki.html Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jarkoni Re: Książki dla Polonusów na Islandii.... 30.08.10, 17:23 Aneta, czytałem już wcześniej tamten wątek i myślałem nad tym.. Ja byłbym chętny, ale koszta takiej paczki byłyby horrendalne(książki są ciężkie). Chyba żeby na pisać do naszej islandzkiej Polki i spytać, czy ktoś do nie nie jedzie.. Ale z kolei cóż taka osoba zabierze? Jedną torbę? 20 książek? Może w przypływie szaleństwa zainteresować tym tematem Ambasadę Islandii w Polsce.. Mam nadzieję, że takowa istnieje, zaraz sprawdzę.. Odpowiedz Link
jarkoni Re: Książki dla Polonusów na Islandii.... 30.08.10, 17:33 To wszystko co jest: Ambasada Republiki Islandii w Berlinie (i w Polsce) Islaendische Bodchaft Rauststrasse 1, 10787 Berlin tel. (49 30) 5050 400, faks. (49 30) 550 4300 Internet: www.iceland.org/de e-mail: infoberlin@mfa.is Honorowy Konsulat Generalny Islandii w Gdańsku Honorowy Konsul Generalny: Stanisław Laskowski ul. Słowackiego 30 m 7 81-827 Sopot Tel/Fax. (+48-58) 551-58-40 tel./fax (058) 551-58-40 godziny otwarcia: 9.00-11.00 i 13.00-14.00 od poniedziałku do piątku Odpowiedz Link
jarkoni Re: Książki dla Polonusów na Islandii.... 30.08.10, 17:34 Warto zadzwonić do Sopotu, do pana Laskowskiego, jutro to zrobię i dam znać... Odpowiedz Link
jarkoni Re: Książki dla Polonusów na Islandii.... 30.08.10, 17:58 Aaaa, wysłałem maila z prośbą o pomoc w transporcie na Islandię do Konsulatu Generalnego RP w Reykjaviku.. Zobaczymy co odpowiedzą Odpowiedz Link
anetapzn Re: Książki dla Polonusów na Islandii.... 31.08.10, 09:10 Hej Wikingowa odezwała się emailem do mnie, jak będzie miała jakieś wiadomosci da znać. I dziękuje za odzew itd. To czekamy na wieści, moze jej sie uda coś załatwić. Odpowiedz Link
jarkoni Re: Książki dla Polonusów na Islandii.... 31.08.10, 09:21 Do mnie też napisała, skopiowałem jej swój mail do Konsulatu RP w Reykjaviku. Może coś się będzie działo Odpowiedz Link
jarkoni Re: Książki dla Polonusów na Islandii.... 31.08.10, 11:41 Aneta, mamy odpowiedź z Reykjawiku, skopiuję Ci maila, możemy działać dalej: "Szanowny Panie Uprzejmie informuję że oczywiście Konsulat chętnie pomoże finansowo przy tym przedsięwzięciu i pokryje koszty przesyłki książek na Islandię. Po zebraniu odpowiedniej ilości i sprawdzeniu ich wagi proszę o informację jaki będzie koszt tej wysyłki z cennika Poczty Polskiej. Dla informacji tylko nadmienię iż Pani Aneta z Thorshofn otrzymała już od nas w zeszłym roku partię książek dla potrzeb dzieci którymi się zajmuje w swojej miejscowości i trochę szkoda że w tym roku się nie odezwała bezpośrednio do nas ponieważ urząd wspierał zakupy podręczników i pomocy naukowych dla wszystkich uczących dzieci polskie na Islandii. Z poważaniem Michał Gierwatowski Wicekonsul RP w Reykjaviku / Viceconsul of Poland in Reykjavik ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------ Konsulat Generalny RP w Reykjaviku Consulate General of the Republic of Poland in Reykjavik Skulatun 2 105 Reykjavik Islandia - Iceland tel: 00354 520 50 50 fax: 00354 511 11 20 e-mail: michal.gierwatowski@msz.gov.pl www.reykjavik.polemb.net" To co, działamy dalej? Zorganizujemy zbiórkę? Spytam o to na forum Książki.. Daj znać.. Odpowiedz Link
anetapzn Re: Książki dla Polonusów na Islandii.... 31.08.10, 11:48 jarkoni napisał: > To co, działamy dalej? Zorganizujemy zbiórkę? > Spytam o to na forum Książki.. > Daj znać.. > > Łał, ale szybkie tempo. Może mają jeszcze gorszą pogodę niż my i nie maja nic innego do roboty. Ja się dołączam. Podręczników co prawda nie mam, ale za to czytadeł trochę mogę spokojnie przeznaczyć. Zapytaj na forum Ksiażki i daj znać. Trzeba wiedzieć co i jak, gdzie to przesłać itd. Odpowiedz Link
jarkoni Re: Książki dla Polonusów na Islandii.... 31.08.10, 12:08 Już napisałem na Książkach, ale pewnie już to widziałaś.. Odpowiedz Link
f.l.y Re: Książki dla Polonusów na Islandii.... 31.08.10, 12:09 popieram akcję, ale w tej chwili nie mam książek do oddania, nie tak dawno, z miesiąc temu oddałam sporo książek dla polonii australijskiej... trzymam kciuki za Waszą akcję i chylę czoła, że tak szybko się zorganizowaliście Odpowiedz Link
anetapzn Re: Książki dla Polonusów na Islandii.... 31.08.10, 12:14 f.l.y napisała: > trzymam kciuki za Waszą akcję i chylę czoła, że tak szybko się > zorganizowaliście > > Maniacy czytania się zawsze szybko organizują. Odpowiedz Link
jarkoni Re: Książki dla Polonusów na Islandii.... 31.08.10, 12:28 F.l.y szybko i oby skutecznie.. Na razie się organizujemy Odpowiedz Link
jarkoni Re: Książki dla Polonusów na Islandii.... 31.08.10, 18:00 Aneta, ja już mam warszawski adres, od jutra przeglądam książki. Zastanawia mnie tylko stosunkowo mały odzew po wczorajszym i dzisiaj porannym hurraoptymiźmie... Odpowiedz Link
wikingowa Re: Książki dla Polonusów na Islandii.... 01.09.10, 11:19 Ja i tak cały czas jestem po wrażeniem, poważnie! Kilka osób zadeklarowało mi bezpośrednią wysyłkę,na pewno dam znać, gdy już coś do mnie dojdzie)) Pozdrawiam! Odpowiedz Link
kasiag1973 Re: Książki dla Polonusów na Islandii.... 31.08.10, 18:43 A do kiedy można wysyłać książki do W-wy ??? Mam parę pozycji do oddania ale muszę je ładnie skleić, bo trochę są rozwalone. Odpowiedz Link
jarkoni Re: Książki dla Polonusów na Islandii.... 31.08.10, 18:47 Myślę, że w ciągu najbliższego tygodnia do dwóch.. Napisz do: nioma@gazeta.pl Poda Ci adres do wysyłki Odpowiedz Link
kasiag1973 Re: Książki dla Polonusów na Islandii.... 31.08.10, 18:49 Ok. Dzięki za info. Odpowiedz Link
kasiag1973 Re: Książki dla Polonusów na Islandii.... 01.09.10, 19:01 Ode mnie przesyłka powędrowało do W-wy. Kilka książek to niedużo, ale uśmiech na ich Twarzach będzie bezcenny. Odpowiedz Link
jarkoni Re: Książki dla Polonusów na Islandii.... 01.09.10, 19:36 Dzięki Kasiu, jesteś wielka.. Ode mnie przesyłka w poniedziałek, w weekend przegrzebię strych i pudła z książkami Odpowiedz Link
kasia111177 Re: Książki dla Polonusów na Islandii.... 01.09.10, 22:34 A czy używane, ale nie zdewastowane podręczniki do nauki polskiego i historii dla klas 4 i 5 mogą być? jeśli tak, to paczkę będę mogła wysłać w poniedziałek. Odpowiedz Link
kasiag1973 Re: Książki dla Polonusów na Islandii.... 02.09.10, 08:38 kasia111177 napisała: > A czy używane, ale nie zdewastowane podręczniki do nauki polskiego i historii > dla klas 4 i 5 mogą być? jeśli tak, to paczkę będę mogła wysłać w poniedziałek. Jak najbardziej mile widziane podręczniki, zwłaszcza do polskiego i historii Odpowiedz Link
anetapzn Re: Książki dla Polonusów na Islandii.... 02.09.10, 08:54 kasia111177 napisała: > A czy używane, ale nie zdewastowane podręczniki do nauki polskiego i historii > dla klas 4 i 5 mogą być? jeśli tak, to paczkę będę mogła wysłać w poniedziałek. Wydaje mi sie, że tak. Odpowiedz Link
anetapzn Re: Książki dla Polonusów na Islandii.... 02.09.10, 08:54 jarkoni napisał: > Ode mnie przesyłka w poniedziałek, w weekend przegrzebię strych i pudła z > książkami Ode mnie tez poniedziałek-wtorek. Odpowiedz Link
jarkoni Re: Książki dla Polonusów na Islandii.... 04.09.10, 11:41 Powiedziałem o akcji na czterech zaprzyjaźnionych forach, w tym na swoim, jest odzew.. Pytanie jak Nioma poradzi sobie z ważeniem książek i jak dostarczy na pocztę... Odpowiedz Link
baga Re: Książki dla Polonusów na Islandii.... 07.09.10, 12:09 Czy chodzi wyłącznie o aktualne podręczniki? Mam jakieś podręczniki swoich dzieci, ale to tak sprzed 10-15 lat. Nie wiem czy by się nadawały. Odpowiedz Link
jarkoni Re: Książki dla Polonusów na Islandii.... 07.09.10, 13:21 Wikingowa wspominała, że uczy pierwszaków z elementarza Falskich, czyli standardy prawie że przedwojenne. Myślę, że nowsze niż Falscy zawsze się przydadzą Odpowiedz Link
jarkoni Re: Książki dla Polonusów na Islandii.... 07.09.10, 19:04 PS. Nioma dostała już pierwsze paczki z ksiązkami, komentarze na forum Książki(pierwszy link na górze)... Odpowiedz Link
jarkoni Re: Książki dla Polonusów na Islandii.... 14.09.10, 15:24 Podbijam wątek. Książki zbieramy do końca miesiąca, miejsce zbiórki w Warszawie. Kontakt: nioma@gazeta.pl Zapraszamy kolejnych chętnych do udziału w akcji Odpowiedz Link
jarkoni Re: Książki dla Polonusów na Islandii.... 23.09.10, 16:46 Podbijam raz jeszcze, został tydzień.. Odpowiedz Link
jarkoni Re: Książki dla Polonusów na Islandii.... 19.11.10, 11:10 PS. Akcja zakończona bardzo dawno temu, śpieszę donieść, że książki dotarły wczoraj na Islandię do Wikingowej i jej uczniów.. Dzięki dla Anety i tych wszystkich, którzy się przyłączyli Odpowiedz Link