Dodaj do ulubionych

Jakie ksiażki należa do Waszych ulubionych????

11.09.10, 10:54
Które z książek należą do Waszych ulubionych? Które Was zachwyciły, porwały, od których nie mogliście sie oderwać i do których wracacie. Tylko błagam bez krytyki, jak ktoś uwielbia czytac harlequiny, niech czyta, nie krytykujmysmile. Ja namiętnie w ogóle czytam, nawet obczytuję druga strone biletów komunikacji miejskiej, ale nie znaczy to, ze mnie one zachwycająsmile. Kazdy ma prawo czytac co lubi. Po prostu jestem ciekawa, co innych maniaków czytania zachwyca.
Obserwuj wątek
    • anetapzn Re: Jakie ksiażki należa do Waszych ulubionych??? 11.09.10, 10:59
      U mnie prym wiodą: Trylogia Sienkiewicza, Chłopi Reymonta i Ziemia obiecana i z naszej klasyki jeszcze Nad Niemnem E. Orzeszkowej.
      Poza tym: Martin Eden J. Londona, Przeminęło z wiatrem M. Mitchel, Filary ziemi Folletta + wczesna Chmielewska.
      To są pozycje, które na stałe goszczą w mojej pamieci i do których często wracam.
      • god-of-a-shrinking-universe Re: Jakie ksiażki należa do Waszych ulubionych??? 11.09.10, 11:12
        "Dobre chwile, złe chwile" Jamesa Kirkwooda
      • jarkoni Re: Jakie ksiażki należa do Waszych ulubionych??? 11.09.10, 11:32
        Aneta, może należałoby spytać "jacy autorzy należą do ulubionych", bo wymieniając konkretne pozycje, to może się zrobić całkiem długa lista smile

Postaram się: Trylogia oczywiście, czytana setki razy, Ziemia obiecana też, którą wymieniłaś..
        Z Sienkiewicza jeszcze Listy z podróży do Ameryki..
        Hłasko cały(Drugie zabicie psa zrobiło kiedyś na mnie wielkie wrażenie).
        Cały Chandler i Ross McDonald jako klasyka kryminału.
        Suworowa uwielbiam od prawie 20 lat(Żołnierze wolności, Akwarium, Lodołamacz i iinne), może dlatego, że jestem rusofil straszny.
        Osiecką, Chmielewską(masz rację, że wczesną, szczególnie Wszystko czerwone z super duńskim policjantem próbującym gadać po polsku językiem Sienkiewiczasmile)
        Jeszcze i Heller i Paragraf 22, i Vonnegut.. I dużo fantastyki: Lem, bracia Strugaccy, Zajdel.
        A gdzie tu Łysiak, o nim można długo..
        A gdzie młodzieńcza fascynacja Niziurskim, odświeżana regularnie..
        Za trudny temat zadałaś smile
        • anetapzn Re: Jakie ksiażki należa do Waszych ulubionych??? 11.09.10, 11:47
          A u mnie jeszcze cała, calutenka A. Christie. Prym wiedzie oczywiscie niesamowity H. Poirotsmile. Ale wszystkie pozycje królowej kryminalu uwielbiamsmile.
          • jarkoni Re: Jakie ksiażki należa do Waszych ulubionych??? 11.09.10, 12:06
            Aneta, znam i Christie i Herculesa, ale spróbuj twardego, mrocznego, męskiego kryminału Chandlera i McDonalda..
            Dam się zabić, że Ci się spodoba...smile
            • anetapzn Re: Jakie ksiażki należa do Waszych ulubionych??? 11.09.10, 12:25
              jarkoni napisał:

> Aneta, znam i Christie i Herculesa, ale spróbuj twardego, mrocznego, męskiego k
              > ryminału Chandlera i McDonalda..
              > Dam się zabić, że Ci się spodoba...smile

Przy nastepnym pobycie w bibliotece pożycze coś. Mam nadzieję, ze życia nie straciszsmile.

• czytelniczkaa Re: Jakie ksiażki należa do Waszych ulubionych??? 13.09.10, 11:01
          Zdecydowanie najbardziej podoba mi się styl Marka Hłasko smile Jest rewelacyjny!! Szczególnie polecam Wam "Ósmy dzień tygodnia" smile Polecam też "Ojca Chrzestnego" Puzo, "Panne Nikt" Tomka Tryzny i również Tryzny "Idź, kochaj" smile
    • ojuciasan Re: Jakie ksiażki należa do Waszych ulubionych??? 11.09.10, 14:05
      To ja polecam najbardziej "męskie" z kryminałów - książki Denise Mina "Pole Krwi", "Martwa godzina", "Ostatnie tchnienie". (to kobieta, jakby kto nie uwierzył, można sprawdzić wink
      A co do Twojego pytania, Anetko, nie dam rady wymienić, lubię czytać niemal wszystko, oprócz cihick lit, bo tego nie da się czytać (przynajmniej dla mnie).
      • wilma1970 Re: Jakie ksiażki należa do Waszych ulubionych??? 11.09.10, 15:37
        "Czytam" namiętnie Charlesa M. Schulza - Peanutsy mnie rozweselają.
        Uwielbiam Cortazara (wszystko) i Llosę (nie wszystko). Bardzo sobie cenię Akunina i Sapkowskiego - oni mnie poważnie traktują. Ostatnio wpadła mi w ręce perełka Barańczaka "Pegaz zdębiał" - przednia zabawa. Cenię sobie Atwood, choć nie wszystko, te mniej fantastyczne pozycje.
        • jarkoni Re: Jakie ksiażki należa do Waszych ulubionych??? 11.09.10, 17:29
          wilma1970 napisała:
          "Czytam" namiętnie Charlesa M. Schulza - Peanutsy mnie rozweselają.
          > Uwielbiam Cortazara (wszystko) i Llosę (nie wszystko). Bardzo sobie cenię Akuni
          > na i Sapkowskiego - oni mnie poważnie traktują. Ostatnio wpadła mi w ręce pereł
          > ka Barańczaka "Pegaz zdębiał" - przednia zabawa. Cenię sobie Atwood, choć nie w
          > szystko, te mniej fantastyczne pozycje.

Mówiłem, że wszystkiego nie wymienię.. Cortazar oczywiście, a Margaret Atwood to moje odkrycie sprzed wielu lat: Kobieta do zjedzenia, Wynurzenie..
          Muszę do niej wrócić..
    • nchyb Re: Jakie ksiażki należa do Waszych ulubionych??? 11.09.10, 16:36
      u mnie to tak od Sasa do Lasa...
      Na jednej stronie stoją kryminały. Cała ich gama, różni autorzy, część czysta sensacja, inne to tzw. zbrodnie na wyspie, jeszcze inne mroczne thrillery, noir i kryminały historyczne.
      Wymienianie poszczególnych autorów zajęłoby znaczną część serwera wink

Wśród ulubionych znajdą się i książki z lubianego przeze mnie gatunku, łączącego wątki obyczejowe, podróże z kulinariami, life stylowe, coś ale Mayle, Moyes i inne, w których piszę w różnych wątkach.
      Książki stricte podróżnicze też uwielbiam.

Do tego wszystkiego dołączę całą gamę powieści historycznych. Starożytność i średniowiecze górą, ale i inne epoki nie od macochy. Epoki georgiańska i wiktoriańska toż to cudo nad cudami i jak tu nie lubić.

Wiele biografii ciekawych osób lubię. Często są to biografie niezwykłych kobiet.

Wszystkie te grupy często przenikają się między sobą, coś zaliczonego do jednej, może doskonale pasować do innej.

Więc w sumie ciężko mi powiedzieć jaie lubię najbardziej...

Chociaż niejednokrotnie pisałam, że najczęściej powracam do Sztyletu weneckiego Jacka Joachima i Martina Edena Jacka Londona...
      Ale i do Joe Alexa powracam, i to zarówno w brytyjskim wydaniu, jak i jako naszego polskiego Kazimierza Kwaśniewskiego...

Czyli co najbardziej lubię? Najbardziej to ja lubię CZYTAĆ! Po prostu...
      • jarkoni Re: Jakie ksiażki należa do Waszych ulubionych??? 11.09.10, 17:36
        Aaaa, znowu mi się przypomniało: polecam Shirley Jackson: Życie wśród dzikusów i kolejna część(tytuł mi uciekł), szczególnie dla tych co mają dzieci.
        Wybornie się czyta...
        • mmascarpone Re: Jakie ksiażki należa do Waszych ulubionych??? 11.09.10, 17:48
          Duzo tego jest ale na pewno Przeminęlo z wiatrem, Dag- córka Kasi, Asfaltowy salon Łysiaka-książki u mnie zaczytane
    • marjanna1 Re: Jakie ksiażki należa do Waszych ulubionych??? 12.09.10, 10:32
      Ja mam mnóstwo książek, które są moimi ulubionymi. I z roku na rok jest ich coraz więcej. Kilka przykładów: "We Need to Talk About Kevin" lub "Musimy porozmawiać o Kevinie" Lionel Shriver, "Jonathan Strange & Mr. Norrell" Susanna Clarke, "The Time Traveler's Wife" Audrey Niffenegger i bardzo jestem ciekawa jej nowej książki, jak i innych książek Lionel Shriver. Do ulubionych należą książki Sarah Waters i Margaret Atwood, chociaż niektóre pozycje pani Atwood nie koniecznie wpisują sie na listę naj. "Czekolada" i "The Lollipop Shoes" Joanne Harris, "Ontdekking van de hemel" ("Odkrycie nieba"?) Harry Mulisch, "Small Island" Andrea Levy, "Het recht op terugkeer" Leon de Winter (nie wiem czy jest polskie tlumaczenie) i wlaśnie zdałam sobie sprawę, że mogłabym jeszcze dosyć długo wymieniać. smile
      • jarkoni Re: Jakie ksiażki należa do Waszych ulubionych??? 12.09.10, 11:08
        Marjanna, a jak Ci idzie czytanie w oryginale?
        Ja przebrnąłem przez część pierwszego Harry'ego Pottera, ale zarzuciłem..
        A Ty jeszcze holenderski..
        • marjanna1 Re: Jakie ksiażki należa do Waszych ulubionych??? 13.09.10, 11:48
          jarkoni napisał:

> Marjanna, a jak Ci idzie czytanie w oryginale?
          > Ja przebrnąłem przez część pierwszego Harry'ego Pottera, ale zarzuciłem..
          > A Ty jeszcze holenderski..

Czytanie w oryginale uwielbiam i idzie mi bezproblemowo. Największą zaletą jest to, że jeżeli książka Ci sie nie podoba lub nie odpowiada Ci styl pisarza, nie musisz się zastanawiać czy to autor czy może jednak tłumacz spaprał robotę. smile
          Co do Harry'ego Pottera to przeczytałam całość w oryginale właśnie i 3 pierwsze tomy po polsku. Andrzej Polkowski dokonał wspaniałego tłumaczenia, które dokładnie oddaje styl J.K. Rowling i nie ujmuje nic oryginałowi.
          Próbuj Jarkoni dalej, może się też zakochasz w oryginałach.
          Ja rozważam naukę kolejnych języków, żeby móc czytać też innych autorów w oryginale. Na razie zaczęłam studia na polonistyce na Uniwersytecie Amsterdamskim i skupię się na tym, ale w okolicach lata mam zamiar się poważnie zabrać za naukę/dalszą naukę/odświeżanie francuskiego i włoskiego. A na trzecim roku studiów wezmę, jako minor, język rosyjski i może mi się wreszcie uda przebrnąć przez "Annę Kareninę", bo tłumaczenie mnie zmogło. smile
          • anetapzn Re: Jakie ksiażki należa do Waszych ulubionych??? 13.09.10, 12:14
            marjanna1 napisała:

> jarkoni napisał:
            >
            > > Marjanna, a jak Ci idzie czytanie w oryginale?
            > > Ja przebrnąłem przez część pierwszego Harry'ego Pottera, ale zarzuciłem..
            > > A Ty jeszcze holenderski..
            >
            > Czytanie w oryginale uwielbiam i idzie mi bezproblemowo. Największą zaletą jest
            > to, że jeżeli książka Ci sie nie podoba lub nie odpowiada Ci styl pisarza, nie
            > musisz się zastanawiać czy to autor czy może jednak tłumacz spaprał robotę. :-
            > )

Dokładnie. Ja w oryginale czytam tylko po niemiecku, ale dzięki temu przeczytałam kilka ksiażek autorów u nas nieznanych jeszcze. A poza tym niektóre ksiażki są tak żle na polski przetłumaczone, ze wolę 10000x niemieckie tłumaczeniesmile.
            • jarkoni Re: Jakie ksiażki należa do Waszych ulubionych??? 13.09.10, 17:15
              Aneta, też zajrzyj na Pro-Z, to nie żadna kryptoreklama, warto:
              www.proz.com/
              PS. Mój niemiecki jest zbyt kiepski, żeby się porywać na książki w oryginale, miałem niemiecki tylko w liceum, zakupy zrobię, o drogę spytam, hotel zaklepię i tyle chyba sad
              • anetapzn Re: Jakie ksiażki należa do Waszych ulubionych??? 15.09.10, 09:59
                jarkoni napisał:

> PS. Mój niemiecki jest zbyt kiepski, żeby się porywać na książki w oryginale, m
                > iałem niemiecki tylko w liceum, zakupy zrobię, o drogę spytam, hotel zaklepię i
                > tyle chyba sad
                Nie przejmuj się, niektórzy i tego nie potrafiąsmile.
                • f.l.y Re: Jakie ksiażki należa do Waszych ulubionych??? 15.09.10, 12:59
                  ulubione? to chyba książki dzieciństwa: Siesicka, Minkowicz te klimaty....
                  takie Czarne Stopy na przykład smile Robinson Cruzoe lub Tajemnicza Wyspa Verne'a
                  z 'dorosłych' Nurowska i Tokarczuk..
          • jarkoni Re: Jakie ksiażki należa do Waszych ulubionych??? 13.09.10, 17:10
            Marjanna, ja jestem absolutny rusofil, uwielbiam rosyjski (zresztą byłem w Rosji "miliony" razy, w samej Moskwie chyba z 50 razy, mógłbym być tam przewodnikiem smile), polecam rosyjską poezję, jest przecudna, język tak śpiewny, że aż do poezji stworzony...
            Warto się nauczyć rosyjskiego...
            I spojrzyj jeszcze w wolnej chwili na tę stronę, być może Cię zainteresuje:
            www.proz.com/
            Bardzo polecam, znasz języki - możesz zarabiać, a tam sami profesjonaliści, jest również forum, służą radą i pomocą...
            Warto się zarejestrować..
            • marjanna1 Re: Jakie ksiażki należa do Waszych ulubionych??? 14.09.10, 20:25
              Jarkoni, dziękuję za linka, ale ja nie jestem oficjalnie tłumaczem. Bardzo bym chciała tłumaczyć teksty i książki, to nawet takie moje małe marzenie. smile Jednak nie sądzę, żebym mogła tam zarabiać skoro nie mam papierów tłumacza. Wiem, że do tłumaczenia zwykłych (czyt. nie oficjalnych) tekstów i książek nie trzeba mieć specjalnych papierów. Bardzo bym chciała w ten sposób móc zarabiać na życie. Ech... marzenia...
    • kasiag1973 Re: Jakie ksiażki należa do Waszych ulubionych??? 12.09.10, 19:28
      Ja uwielbiam książki autora - Robin Cook, oprócz tego seria o Ani z Zielonego Wzgórza.
      Przyznaję się również, że w chwilach złości i wściekłości sięgam po... "Kubusia Puchatka" smile
    • ladetre Re: Jakie ksiażki należa do Waszych ulubionych??? 13.09.10, 12:48
      Na pewno do książek mojego życia należą:
      - "Sto lat samotności" Marqueza
      - "Wilk stepowy" Hessego
      - "Mistrz i Małgorzata" Bułhakowa
      - "Wiosa" Undset
      - "Obcy przyjaciel" Heina
      - "Lektor" Schlinka
      To pozycje, którymi się zachwyciłam ileś tam lat temu i zachwycają mnie do dziś - co jakiś czas ponownie po nie sięgam.
      Ponadto Chmielewska (niekoniecznie stara, choć faktycznie stara lepsza), Christie, Mankell, bo uwielbiam kryminały. Z ostatnio czytanych polecam Ćwirleja (choć może tylko dla mnie taki ciekawy, bo akcja w Poznaniu i w czasach zgrzebnego PRL-u) oraz "Polichromię" Jodełki. Uwielbiam też prozę Carrolla (szczególnie zać "Krainę Chichów", "Calując ul" i "Zaślubiny patyków") oraz trylogię Sapkowskiego.
      A ostatnio zachwyciły mnie:
      - "Kafka nad morzem" Murakamiego (właśnie skończyłąm, choć na początku nie mogłam się w to "wgryźć")
      - "Dom duchów" Isabel Allende
      - "Szkarłatny płatek i biały" Fabera
      - "Historia miłości" Krauss
      - "Bądź zdrowa Lizbono" Veloso (ale to chyba dlatego, że tak kocham Lizbonę smile)
    • mala200333 Re: Jakie ksiażki należa do Waszych ulubionych??? 18.09.10, 20:15
      Ksiazki Remarquea...szczegolnie "Trzej towarzysze" i "Luk..." i "Noc w Lizonie" i.....
    • elen.77 Re: Jakie ksiażki należa do Waszych ulubionych??? 19.09.10, 13:18
      Obchodziłam ten temat bardzo długo, bo szczerze mówiąc - nie miałąm pojęcia co napisacsmile i doszłam do wniosku, że nie o ulubionych pojedynczych sztukach powinnam napisac ale o ulubionych gatunkach w poszczególnych okresach zyciasmile
      dawno dawno temu, w szkole średniej zaczytywałam się w książkach o II WŚ, nie dotyczących walk ale życia zwykłych ludzi w tamtym niezwykłym czasie, oraz we wszelkich Mastertonach, Kingach, Koontzach itp.
      Potem była faza kryminałów i "klasycznych" romansideł. Szokujące połacznie smile
      Była też faza realizmu magicznegosmile Cały Marquez, Allende i Borgessmile
      W czasie pracy na wygnaniu pozerałam książki podróżnice: Pawlikowska, Cejrowski, Fiedler i inni.
      Potem książki o problemach w związkach sad
      Teraz wszystkiego po trochu. Chyba się starzejębig_grin
      No i wracam do początków (taaaa, zycie zatacza krąg) i czytam Lindgren, Milne i Jansson smile
    • mala200333 Re: Jakie ksiażki należa do Waszych ulubionych??? 19.09.10, 21:54
      Remarque'a.
      A teraz czytam:
      "Lilka. Wspomnienia o Marii Pawlikowskiej-Jasnorzewskiej" - Mariola Pryzman
    • friendlyhag Re: Jakie ksiażki należa do Waszych ulubionych??? 20.09.10, 14:46
      J. Chmielewska "boczne drogi"
      A. Mickiewicz "pan tadeusz"

oraz c. cuslera, a. christe i nie wiem kto jeszcze smile znaczy się nie pamiętam smile
      • slawek32_pl Re: Jakie ksiażki należa do Waszych ulubionych??? 20.09.10, 15:30
        Nie czytam autorów zagranicznych. Wyjątek na jaki się zanosi to Czechow. Kupiłem ostatnio trochę klasyki typu Camus, Zola...
        Do moich ulubionych pozycji należą różnego rodzaju wspomnienia, biografie, dzienniki, książki oparte o fakty.
        Pozdrawiamsmile
        • mala200333 Re: Jakie ksiażki należa do Waszych ulubionych??? 20.09.10, 17:37
          Lubie tez wspomnienia i biografie
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka