Dodaj do ulubionych

katalogowanie książek z domowej biblioteki

07.01.12, 19:16
Chciałabym spisać, a może skatalogować książki, które mam w domowej bibliotece.
Jest ich kilka tysięcy. Wiem, że czeka mnie sporo pracy, ale co tam - przynajmniej w tej chwili będę miała okazję wszystkie książki ponownie trzymać w dłoni smile.

Myślałam o zapisaniu tytułu, autora, wydawnictwa i roku wydania. Ale zupełnie nie wiem, czy to wystarczy, czy tak się to robi.
Takie dane mają służyć tylko mi, więc jest to czysto domowe wykorzystanie tych zapisków.

Może w ramach podpowiedzi: kupuję mnóstwo książek i niekiedy np. nie pamiętam, że mam taki tytuł. Bywa, że chciałabym mieć książkę wydaną przez inne wydawnictwo, ale nie pamiętam, jakie wydanie mam. Szukanie wśród tej masy nie zawsze jest możliwe.

Mam do Was ogromną prośbę - na co zwrócić uwagę przy takim spisie ? jakie dane powinny znaleźć się w takim wykazie ? czy są jakieś programy komputerowe, które taką pracą nie tyle ułatwią, ile usystematyzują ?
Zapewne są na tym forum osoby, które takie "spisy" robiły i wdzięczna będę przeogromnie za każdą podpowiedź, sugestię i pomoc.
Obserwuj wątek
    • muszczek77 Re: katalogowanie książek z domowej biblioteki 07.01.12, 19:48
      Ja robiłam taki spis w Excelu - po prostu tabelka. Pisałam autora, tytuł i ewentualnie adnotację w stylu - fantastyka, literatura religijna, eseje, dziecięce itp. Bo niektóre książki mam osobno ustawione i dzięki temu łatwiej znaleźć, albo jak Mąż czyta tylko fantastykę to też mu lepiej. Generalnie moim zdaniem wystarczy autor i tytuł + właśnie ewentualnie notki ułatwiające lokalizaję, chyba że wszystko masz alfabetycznie.
      • kasia111177 Re: katalogowanie książek z domowej biblioteki 07.01.12, 22:06
        Jej, podziwiam. Mi by się po prostu nie chciałosmile
    • mbmm Re: katalogowanie książek z domowej biblioteki 08.01.12, 13:37
      Na dobreprogramy.pl jest program bibliotecznysmile
      • kasia111177 Re: katalogowanie książek z domowej biblioteki 23.06.12, 22:20
        Zapytam... i jak wyszło?
        Przede mną remont i pytanie jak ogarnąć bibliotekę, to może być dobra okazja do takiego spisu inwentarza.
    • zas_ale_pyra Re: katalogowanie książek z domowej biblioteki 25.06.12, 19:07
      Też zrobiłem katalog w Excelu.
      Łatwo szukać:
      autor, tytuł, miejsce (typu "prawa biblioteczka, 3 pólka od góry").
      Zastanawiam się, czy nie dodać jeszcze Typ książki.
      • kasia111177 Re: katalogowanie książek z domowej biblioteki 25.06.12, 22:46
        Ja sobie na razie planuję zrobić spis w excellu, a potem zastanowić się nad organizacją, bo teraz mam różnych autorów, różne dziedziny poutykane jak popadnie.
    • daria64 Re: katalogowanie książek z domowej biblioteki 25.02.21, 16:18
      Ja kataloguję w programie Word. Wpisuję tytuł, autor, wydawnictwo, miejsce i ocenę.
      • daria64 Re: katalogowanie książek z domowej biblioteki 25.02.21, 16:19
        I jeszcze piszę styl
    • toadette Re: katalogowanie książek z domowej biblioteki 01.09.21, 12:21
      ja bym zrobiła sobie po prostu spis w excelu, chyba najprostsza metoda
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka