kasia111177 20.07.09, 23:11 Skoro mamy wątek o literackich niewypałach, to może czas poopowiadać jaką książke polecilibyście z czystym sumieniem? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ojuciasan Re: polecam z czystym sumieniem... 21.07.09, 03:03 "Lód" Dukaja. Z czystym sumieniem Odpowiedz Link
kasia111177 Re: polecam z czystym sumieniem... 21.07.09, 13:31 "Opowieść podręcznej" Atwood. Przerażająca wizja przyszłości kobiet w świecie zdominowanym przez mężczyzn. Ku rozwadze. Odpowiedz Link
takajataka1 Re: polecam z czystym sumieniem... 21.07.09, 21:30 "przegrane życie ewy braun" angela lambert Odpowiedz Link
mmascarpone Re: polecam z czystym sumieniem... 23.07.09, 10:24 Oj duzo tego.Ale na dzien dzisiejszy zdecydowanie Wyspa - Hislop Victorii Odpowiedz Link
iwonek.75 Re: polecam z czystym sumieniem... 24.07.09, 21:05 Hanna Kowalewska-Tego lata, w Zawrociu i pozostałe części:Góra śpiących węży i Maska Arlekina. Przyjemna lektura na wakacje i nie tylko Odpowiedz Link
f-ox Re: polecam z czystym sumieniem... 24.07.09, 19:46 Trzy ebooki - i świetne książki: "Złodziej dusz. Opowieści niesamowite" Anny Klejzerowicz "Morderstwo w La Scali" Tomasza Piątka. "Cień Władcy Sabatu" Andrzeja Sarwy. Odpowiedz Link
mmascarpone Re: polecam z czystym sumieniem... 24.07.09, 20:33 Tomasz Piątek napisal coś nowego? Jakim cudem to przeoczylam... Czytalam jego juz wszystko ,choc po Heroinie, Kilku nocach poza domem oraz Bagnie bywalo juz róznie. Odpowiedz Link
kamkap Re: polecam z czystym sumieniem... 26.07.09, 20:32 Widzę, że mamy tu fana/fankę e-booków Piątek wyszedł również w wersji papierowej, WAB wydał Odpowiedz Link
ojuciasan Re: polecam z czystym sumieniem... 27.07.09, 00:11 kamkap napisała: > Widzę, że mamy tu fana/fankę e-booków > Nie on jeden. Jest nas tu więcej Chociaż ja akurat lubię książki w każdej postaci, byle dobre! Odpowiedz Link
kamkap Re: polecam z czystym sumieniem... 27.07.09, 17:48 nie, no nie mam nic przeciwko e-bookom. Wolę jednak tradycyjną książkę, ale z braku laku... poczytam e-booka, choć wolę audiobooka, nie trzeba oczu męczyć Odpowiedz Link
ojuciasan Re: polecam z czystym sumieniem... 27.07.09, 21:19 kamkap napisała: ... poczytam e-booka, choć wolę audiobooka, nie trzeba oczu męczyć Niby tak Ale, nie wiem dlaczego (pewnie to moje dziwactwo) - czyjś głos i interpretacja przeszkadzają mi... Odpowiedz Link
kamkap Re: polecam z czystym sumieniem... 27.07.09, 23:05 > (pewnie to moje dziwactwo) każdy ma jakieś dziwactwa Fakt, czasem lektor wszystko psuje. Najlepiej jak czyta dobry aktor lub zawodowy lektor, polecam Marka Kondrata, Adama Ferency'ego czy Artura Barcisia (" Księga bez tytułu" genialna w jego wykonaniu) . Moi faworyci jeśli chodzi o audiobooki Odpowiedz Link
kamkap Re: polecam z czystym sumieniem... 26.07.09, 12:52 "Filary ziemi" Ken Follett "Cień wiatru" Carlos Ruiz Zafón "Miłość w czasach zarazy" Gabriel García Márquez 2 pierwsze ktoś wymieniał jako gnioty w odpowiednim wątku, dla mnie są to książki rewelacyjne. Odpowiedz Link
babeczka27 Re: polecam z czystym sumieniem... 27.07.09, 09:51 A mnie zachwyciła "Trzynasta opowieść" Diane Setterfield. Jeśli kogoś pociągają mroczne rodzinne sekrety i nieodkryte tajemnice - gorąco polecam! Odpowiedz Link
ala.b30 Re: polecam z czystym sumieniem... 27.07.09, 16:32 Andreas Steinhoffel "Srodek świata" - niezwykła historia o dorastaniu i poszukiwaniu swojego miejsca. Odpowiedz Link
tynia Re: polecam z czystym sumieniem... 18.08.09, 14:33 "Opowiadania" Cortazara. Wiesław Myśliwski - wszystko. Czechow - opowiadania. Cejrowski - relacje z podróży (od publicystyki radzę trzymać się z dala jak od zarazy, co za schizofreniczny człowiek). "Paragraf 22" Hellera. "Tsotsi" (także film). Odpowiedz Link
mmascarpone Re: polecam z czystym sumieniem... 19.08.09, 08:17 To wiem na pewno- autor Wally Lamb,wspaniala powieść na kilka dobrych wieczorow bo ma z 600 stron.Czyta sie ją ze smakiem,powoli żeby za szybko nie rozstać sie z bohaterami Odpowiedz Link
nana_c Re: polecam z czystym sumieniem... 03.11.09, 22:24 mmascarpone napisała: > To wiem na pewno- autor Wally Lamb,wspaniala powieść na kilka > dobrych wieczorow bo ma z 600 stron.Czyta sie ją ze smakiem,powoli > żeby za szybko nie rozstać sie z bohaterami Znam te historie pod tytulem: Wczesnym rankiem zaczyna sie dzien Polecam równie goraco! Odpowiedz Link
areck Re: polecam z czystym sumieniem... 20.08.09, 11:27 www.1939.com.pl i www.1944.waw.pl Pierwszą przeczytałem w ciągu jednego dnia (z przerwami na różne rzeczy) ale spokojnie połknąłbym w jeden dłuższy wieczór. Druga - jestem w połowie, obie świetne, wciągające bezdyskusyjnie. Oczywiście jeśli lubicie klimaty wojenne. W dodatku historia alternatywna, mniam! Odpowiedz Link
mmascarpone Re: polecam z czystym sumieniem... 20.08.09, 18:46 Historia alternatywna? Cos w stylu Alterlandu Wolskiego gdzie Polska przyjela Plan Marshalla? Uwielbiam: co by było gdyby...Zaciekawiłeś mnie Odpowiedz Link
ewa.mila Re: polecam z czystym sumieniem... 21.08.09, 09:37 Co polecam? ciężko powiedzieć, czytam ostatnio sporo, ale jakoś nie natrafiła, na książkę taką och i ach! taką, która wbija się w umysł i serce i zostawia swój ślad. Może inaczej - każda coś zostawia ale nie wiem czy tak z czystym sumieniem jedną bądź drugą mogłabym polecić ... Odpowiedz Link
areck Re: polecam z czystym sumieniem... 21.08.09, 14:19 Rożnica jest taka, że powieść www.1939.com.pl opisuje kampanię wrześniową i zderzenie nowoczesnej techniki wojskowej z uzbrojeniem i możliwościami wojsk niemieckich A.D. 1939. Nie ma nic na temat zmiany historii ale wciąga bardzo. W www.1944.waw.pl jest ciut więcej. Polecam także opowiadanie "Samolot von Ribbentropa" ze zbioru opowiadań "Czerwona gorączka" Andrzeja Pilipiuka. horror.com.pl/books/recka.php?id=311 Odpowiedz Link
areck Re: polecam z czystym sumieniem... 21.08.09, 14:28 mmascarpone > Na pewno spodobają Ci się oba tomy. Całkiem niezłe książki z tego nurtu to także: Krzyżacki poker - Dariusz Spychalski Trylogia John-a Birmingham-a: "Wybór Broni" "Wybór Celu" "Ostateczny Cel" Odpowiedz Link
ojuciasan Re: polecam z czystym sumieniem... 04.11.09, 16:37 Historia alternatywna? Modna się u nas zrobiła - szczególnie po "Lodzie" Dukaja. Można ją znaleźć także w niektórych opowiadaniach J.T. Olejniczaka. Odpowiedz Link
tessa.m Re: polecam z czystym sumieniem... 20.08.10, 22:16 "Terytorium Komanczów" A. Perez-Reverte i "Na Zachodzie bez zmian" Remarque'a - to dzięki nim zrozumiałam, czym jest wojna. Odpowiedz Link
rozmowy-z-monitorem Re: polecam z czystym sumieniem... 21.08.10, 00:16 Trzy filiżanki herbaty Wzruszająca, poruszająca - do tego pobudza wyobraźnie podróżniczą. Odpowiedz Link
kasiag1973 Re: polecam z czystym sumieniem... 22.08.10, 21:18 "Taniec Życia" Mirosław Prandota. Może być trudno dostępna, ale naprawdę warta przeczytania. Odpowiedz Link
mmascarpone Re: polecam z czystym sumieniem... 23.08.10, 08:47 kasiag1973 napisała: > "Taniec Życia" Mirosław Prandota. > > Może być trudno dostępna, ale naprawdę warta przeczytania. Skąd Ty to wytrzasnęłaś? Czytałam to jeszcze w podstawówce i juz wtedy mi sie podobala.Ciekawa jestem,jakbym ją odebrala po latach.Muszę podejść do Taty i mu zwinąć z półki Odpowiedz Link
anetapzn Cała seria autorstwa Petera Berlinga 23.08.10, 14:07 Jest tego 5 tomów: Dzieci Graala, Krew królów, Korona świata, Czarny kielich- tajemnica templariuszy, Czarny kielich- Pieczęć Salomona. Odpowiedz Link
kasiag1973 Re: polecam z czystym sumieniem... 23.08.10, 22:37 mmascarpone napisała: > Skąd Ty to wytrzasnęłaś? Czytałam to jeszcze w podstawówce i juz wtedy mi sie > podobala.Ciekawa jestem,jakbym ją odebrala po latach.Muszę podejść do Taty i mu > zwinąć z półki Z allegro wytrzasnęłam. Ktoś nie wiedział co sprzedaje a ja na tym skorzystałam Odpowiedz Link