ojuciasan 13.08.09, 15:38 Facet zasługuje na odrębny wątek. Dla mnie to prawdziwy literacki czarodziej Które jego książki najbardziej przypadły Wam do gustu? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kasia111177 Re: A może porozmawiamy o książkach Eco? 13.08.09, 16:32 Felietony zebrane w "Zapiskach na pudełku od zapałek" - czytam zawsze na poprawę humoru Zwłaszcza felieton o wynalazkach, które mają nam ułatwić życie. "Imię róży" lubię, ale bez entuzjazmu. Czytałam wieki temu, może teraz kiedy jestem starsza czytałoby mi sie lepiej... Chyba spróbuję - dzięki ojuciasan za czytelniczą inspirację A na półce czeka książka, którą dostałam na ostatni prezent od kogoś bardzo mi bliskiego "Rakiem..", ale ciągle jeszcze nie potrafię jej otworzyć... Odpowiedz Link
ojuciasan Re: A może porozmawiamy o książkach Eco? 13.08.09, 18:10 "Imię róży" również czytałam pierwszy raz jeszcze w epoce prehistorycznej potem oglądałam film - i też aż tak bardzo nie byłam zachwycona. Drugi raz przeczytałam parę lat temu i dopiero wtedy naprawdę mnie wzięło! Podobnie było z "Wahadłem Foucaulta". Do Eco w ogóle chyba trzeba dojrzeć. Teraz uwielbiam w zasadzie wszystkie jego książki, szczególnie "Wyspę dnia poprzedniego" i "Baudolino", znacznie mniej ostatnią ("tajemniczy płomień królowej Loany"). Z nie-powieści bardzo lubię jego "Historię piękna" i "Historie brzydoty". Odpowiedz Link
lucyolejniczak Re: A może porozmawiamy o książkach Eco? 13.08.09, 21:30 Ja na "Zapiskach..." uczyłam się pisać swoje felietony, a do "Imienia róży" wracam często i chętnie. Niestety, nie udało mi się przebrnąć przez "Wahadło Foucault" Chyba zrobię jeszcze jedno podejście. Lubię jego "Historię piękna", marzy mi się jeszcze "Historia brzydoty", ale muszę ją gdzieś taniej upolować. Odpowiedz Link
super.ciapa Re: A może porozmawiamy o książkach Eco? 18.08.09, 11:37 Ja poszla ambitnie i kupilam Imie rozy i Baudulinio po angielsku. Na razie mnie przerazaja ale chce je przeczytac. Od ktorej zaczac? Nadmienie ze film Imie rozy ogladalam i bardzo mi sie podobal Odpowiedz Link
ojuciasan Re: A może porozmawiamy o książkach Eco? 18.08.09, 15:14 Po angielsku, no, no!... Gratulacje Zacznij jednak chyba od Imienia Róży. Odpowiedz Link
kamkap Re: A może porozmawiamy o książkach Eco? 22.09.09, 13:58 Imię róży przeczytałam dawno temu Bardzo mi się podobało i chciałabym jeszcze do niej wrócić. "Zapiski.." obie części uwielbiam. Czytałam jeszcze , raczej nie powieść, "Superman w literaturze masowej" Na razie tyle. Kiedyś się zabierałam za "Wahadło..", ale tylko zaczęłam i nie pamiętam dlaczego nie czytałam dalej.. Odpowiedz Link
ojuciasan Wahadło - 22.09.09, 14:29 kamkap napisała: > > Kiedyś się zabierałam za "Wahadło..", ale tylko zaczęłam i nie > pamiętam dlaczego nie czytałam dalej.. Zachęcam bardzo do ponowienia próby Odpowiedz Link
kamkap Re: Wahadło - 23.09.09, 10:23 Mam nadzieję, że mi się uda. Na pewno nie dołożyłam, bo mi się nie podobała, tylko pewnie złapałam coś innego i zapomniałam. Ta dyskusja mi to właśnie uświadomiła. Odpowiedz Link
ojuciasan Re: Wahadło - 23.09.09, 14:46 Ja polecam. Jak już zabrniesz dalej, to nie będzie sposobu, by przerwać. Zwłaszcza w końcówce nie można się oderwać nawet na chwilę Odpowiedz Link
magdalenka20z Re: A może porozmawiamy o książkach Eco? 28.09.09, 23:20 Ja uwielbiam Imię róży i Wahadło Fouccault'a. Uważam, że Baudolino i Tajemniczy płomień... są kiepskie. Ale wszystkim fanom Eco polecam Borgesa, którym Eco się inspirował. Sama go niedawno odkryłam i jestem zachwycona. Odpowiedz Link
ojuciasan Re: A może porozmawiamy o książkach Eco? 29.09.09, 03:10 magdalenka20z napisała: > Ja uwielbiam Imię róży i Wahadło Fouccault'a. Uważam, że > Baudolino i Tajemniczy płomień... są kiepskie. > Ale wszystkim fanom Eco polecam Borgesa, którym Eco się inspirował. Sama go > niedawno odkryłam i jestem zachwycona. Przepraszam, Baudolino... kiepski?! No dobra, otrząsnęłam się z szoku, chyba Co do Borgesa racja, piękna proza. Odpowiedz Link