Dodaj do ulubionych

Troche to wkur....

21.04.10, 16:45
Witam;
Szukam od pewnego czasu działki; i co - znajduję działkę gdzie w opisie dowiaduję się że: jest budowlana nawet podane w ogłoszeniu warunki zabudowy itp. na szczęście jednak znam się z racji wykonywanego zawodu na tego typu zagadnieniach i co się okazuje że działka jest po prostu za mała pośrednik oczywiście uważa inaczej do momentu kiedy mu przedstawiam zapisy planu czarno na białym ...... to chyba się nadaje do prokuratury /oszustko na kwotę ok. 500000zł /; aha ta działka jest wystawiona jako budowlana przez kilka biur ....
Co mnie jeszcze 'denerwuje' .. teksty typu - nie spokojnie pan dostanie warunki .... jak coś takiego słyszę to mi się włącza czerwona lampka - to może niech pośrednich wystąpi o warunki to nie są duże koszty a o warunki może wystąpić każdy tym bardziej jeżeli ma na tym zarobić ok. 20000zł a czeka na kupca parę/paręnaście miesięcy ; niezłe są również oferty na których jest zdjęcie trawy albo logo biura to chyba nie problem zrobić normalne zdjęcie - z obiektywem szerokokątnym, nawet z googli zamieścić widok lub napisać parę zdań o sąsiedztwie komunikacji i mediach czego nagminnie brakuje w ogłoszeniach. Po cholerę zamieszczać ogłoszenie w internecie jak nic z tego ogłoszenia nie wynika tym bardziej że podobnych jest kilkaset
Podsumowując:
Widzę że rynek pośredników w Polsce nie dorósł do poziomu europejskiego, co widać wyraźnie jak ogląda się program bodajże na Domo jak powinna wyglądać sprzedaż nieruchomości ....
Uważam również że takie ogłoszenia wręcz odstraszają klientów
i że Sprzedawca sam może spokojnie dużo łatwiej sprzedać daną nieruchomość jeżeli poświęci na to z godzinę czasu przy komputerze i umieści to na paru/parunastu portalach czyli napisze dobry opis + zamieści parę fotek 'nie zbliżenia trawy' + mapkę z dokładna lokalizacją działki.
Aha i jeszcze jedna dygresja sam prowadzę firmę i jeżeli miałbym w ten sposób pracować to nie widzę długiej przyszłości takiej firmy :)
pozdrawiam wszystkich pośredników i pseudo pośredników z W-wy i okolic.
Obserwuj wątek
    • koparex Re: Troche to wkur.... 21.04.10, 17:06
      aha i jeszcze jedno; był wcześniej wątek dotyczący prowizji osoba pytała się czy musi zapłacić pośrednikowi jeżeli pośrednik znalazł kupca a on się rozmyśliła ze sprzedażą -
    • bezpocztyonline Re: Troche to wkur.... 21.04.10, 18:51
      koparex napisał:

> nawet podane w ogłoszeniu warunki zabudowy itp. na sz
      > częście jednak znam się z racji wykonywanego zawodu na tego typu zagadnieniach
      > i co się okazuje że działka jest po prostu za mała

Czyli gmina wydała decyzję o warunkach zabudowy, ale tobie się to nie podoba, bo
      twoim zdaniem działka jest na to za mała? Dobrze rozumiem?
      • koparex Re: Troche to wkur.... 21.04.10, 19:01
        nie; nie wydaje się decyzji jak jest aktualny plan; w tym wypadku jest plan w którym jest zapis o minimalnej powierzchni działki budowlanej wydzielonej przed uchwaleniem planu na 800 m2. W tym konkretnym przypadku działka nie spełnia tego kryterium.
        • koparex Re: Troche to wkur.... 21.04.10, 19:08
          pisząc o 'warunkach zabudowy' nie miałem na myśli 'decyzji o warunkach zabudowy' tylko 'parametry zabudowy'
          cytuję z ogłoszenia:
          "Działka budowlana z planem zagospodarowania z 2002 przewidującym budynki wolnostojące jednorodzinne, max H=10,5m, niepłaskie dachy"
          ......
          • bezpocztyonline Zamiast spamować zadzwoń do urzędu gminy 21.04.10, 19:36
            koparex napisał:

> nie; nie wydaje się decyzji jak jest aktualny plan; w tym wypadku jest plan w k
            > tórym jest zapis o minimalnej powierzchni działki budowlanej wydzielonej przed
            > uchwaleniem planu na 800 m2. W tym konkretnym przypadku działka nie spełnia teg
            > o kryterium.

koparex napisał:

> pisząc o 'warunkach zabudowy' nie miałem na myśli 'decyzji o warunkach zabudowy
            > ' tylko 'parametry zabudowy'
            > cytuję z ogłoszenia:
            > "Działka budowlana z planem zagospodarowania z 2002 przewidującym budynki wolno
            > stojące jednorodzinne, max H=10,5m, niepłaskie dachy"
            > ......

Zadzwoń do urzędu gminy i zapytaj. Zajrzyj sam w tekst i na rysunek planu. Może
            jest nawet dostępny w internecie?

Plan najczęściej mówi o ograniczeniach w PRZYSZŁYM podziale działek, a nie o
            działkach już podzielonych.

Pośrednik może mieć rację, a ty złościsz się tu niepotrzebnie.
            • koparex Re: Zamiast spamować zadzwoń do urzędu gminy 21.04.10, 20:19
              no to właśnie sprawdzałem w planie; i tam jest zapis taki jak przytoczyłem czyli dla działek przed uchwaleniem planu 800m2 dla działek wydzielanych po uchwaleniu planu 2000m2; tak się składa że uczestniczę przy opracowywaniu tego typu opracowań i posiadam wiedzę i doświadczenie w tym zakresie; zwykły 'obywatel' by tego nie zauważył i pewnie ktoś TO kupi nieopacznie
              • koparex Re: Zamiast spamować zadzwoń do urzędu gminy 21.04.10, 20:38
                pół miliona w błoto .. dosłownie i w przenośni; aha jeżeli moje teksty uważasz za spam to brak mi słów
                • bezpocztyonline Re: Zamiast spamować zadzwoń do urzędu gminy 21.04.10, 20:57
                  koparex napisał:

> aha jeżeli moje teksty uważasz
                  > za spam to brak mi słów

A za co mam uważać?

Tworzysz wątek, w którym sam sobie odpowiadasz i cały poświęcasz temu, że
                  upatrzyłeś sobie działkę, której się nie da "ugryźć".

I co ma z tego wynikać?
                  • koparex Re: Zamiast spamować zadzwoń do urzędu gminy 21.04.10, 21:36
                    to ma z tego wynikać że działka jest wystawiana cały czas jako budowlana a nią nie jest - czy to mało ?? uważasz że jest wszystko w porządku ?? wystawia je kilka biur pośrednictwa z W-wy -
                    • bezpocztyonline Re: Zamiast spamować zadzwoń do urzędu gminy 21.04.10, 23:36
                      koparex napisał:

> to ma z tego wynikać że działka jest wystawiana cały czas jako
                      > budowlana a nią nie jest - czy to mało ??

Nie wiem, to nie moja oferta, nie znam tej działki, nie widziałam dokumentów,
                      ani rysunku planu ani jego tekstu ani nie wiem, czy to jest plan aktualny (bo
                      plan z 2002 roku mógł się zdezaktualizować i może jest jakiś nowszy plan z
                      innymi założeniami), nie widziałam ogłoszeń, nie wiem, jakie biura.

Jeśli rzeczywiście działka nie może zostać zabudowana, a jest oferowana przez
                      jakieś biuro jako budowlana, to najlepiej Pan zrobi zgłaszając ten fakt do
                      Komisji Odpowiedzialności Zawodowej przy Ministerstwie Infrastruktury. Tylko w
                      ten sposób może Pan coś sensownie z tym fantem zrobić.

Ogłaszanie natomiast takich rzeczy tutaj na forum - gdzie sprawdzić tego nie
                      możemy - jest spamowaniem.
                      • koparex Re: Zamiast spamować zadzwoń do urzędu gminy 21.04.10, 23:57
                        można sprawdzić wszystko jest w internecie

otodom.pl/index.php?mod=show&insId=647789
                        otodom.pl/index.php?mod=show&insId=4606523
                        otodom.pl/index.php?mod=show&insId=1926322
                        MPZP Wilanów-Potułkały
                        www.plany.wilanow.pl/ - teren funkcjonalny 26MN

paragraf 8 pkt.2 :
                        "minimalną wielkość działek istniejących, wydzielonych przed
                        uprawomocnieniem planu, pozwalającą na zainwestowanie, określa się na min. 800m2,"
                        paragraf 57 pkt.2 litera a :
                        "minimalna wielkość działek nowo tworzonych 2.000m2"
                        • bezpocztyonline Re: Zamiast spamować zadzwoń do urzędu gminy 22.04.10, 12:05
                          koparex napisał:

> można sprawdzić wszystko jest w internecie

> MPZP Wilanów-Potułkały
                          > www.plany.wilanow.pl/ - teren funkcjonalny 26MN

Rysunek jest z 1998 roku. Jest Pan pewien, że jest aktualny?

To, że coś jest na stronie internetowej Urzędu Miasta czy Urzędu Gminy wcale
                          niestety nie oznacza, że jest aktualne. Tak samo, jak to, że czegoś na stronie
                          internetowej nie ma, nie oznacza, że nie ma faktycznie. Taka już nasza polska
                          urzędnicza rzeczywistość.

> paragraf 8 pkt.2 :
                          > "minimalną wielkość działek istniejących, wydzielonych przed
                          > uprawomocnieniem planu, pozwalającą na zainwestowanie, określa się na min. 800m
                          > 2,"
                          > paragraf 57 pkt.2 litera a :
                          > "minimalna wielkość działek nowo tworzonych 2.000m2"

Muszę przyjąć na wiarę, bo tekstu planu nie widzę.
                          • koparex Re: Zamiast spamować zadzwoń do urzędu gminy 22.04.10, 13:12
                            tekst uchwały jest w załączniku który przesłałem; jeżeli rozpakowałeś plik to jest tam plik .doc z uchwałą; rzeczywiście w ramce rysunku jest data 1998 zakładam że 4 lata trwała procedura do uchwalenia od momentu opracowania rysunku; chociaż powinien być w ramce umieszczony nr uchwały i data bo rysunek jest załącznikiem do uchwały; każdy plan zrobiony wg nowej ustawy jest aktualny bezterminowo chyba że na dany teren zrobiono nowy plan; zakładam że jeżeli ten plan jest umieszczony na stronie gminy to jest aktualny tym bardziej że w ogłoszeniach jest podawany 2002 rok jako data uchwalenia planu;
                            • koparex Re: Zamiast spamować zadzwoń do urzędu gminy 22.04.10, 13:21
                              jeszcze dokończę dla jasności:
                              a w pliku .doc jest właśnie data 2002 jako data uchwalenia planu
                              • koparex Re: Zamiast spamować zadzwoń do urzędu gminy 22.04.10, 13:47
                                jeszcze gwoli jasności:
                                wszystkie plany uchwalone po 01.01.1995 są aktualne bezterminowo do czasu ich zmiany
                            • bezpocztyonline Szeregówkę 22.04.10, 15:00
                              koparex napisał:

> tekst uchwały jest w załączniku który przesłałem; jeżeli
                              > rozpakowałeś plik to jest tam plik .doc z uchwałą;

Rzeczywiście, teraz mi się otworzyło, wcześniej miałam tylko jeden rysunek (ten
                              właściwy), ikonkę drugiego rysunku (nie otwierała się) i ikonkę folderu.

"§ 8. W zakresie struktury przestrzennej ustala się:
                                1)   dla nowej zabudowy mieszkaniowej jednorodzinnej wolno stojącej
                              i bliźniaczej
                              minimalną wielkość nowo tworzonych działek:
                              a)   (2) w strefie na wschód od ul. Potułkały - 1.200-1.500m2 z wymogiem
                              zachowania 70% powierzchni biologicznie czynnej,
                              b)  po stronie zachodniej ul. Potułkały tzn. w granicach Warszawskiego Obszaru
                              Chronionego Krajobrazu - 2.000m2, z wymogiem zachowania 80% powierzchni
                              biologicznie czynnej.
                                2)   minimalną wielkość działek istniejących, wydzielonych przed
                              uprawomocnieniem planu, pozwalającą na zainwestowanie, określa się na min. 800m2,
                                3)   na działce o funkcji mieszkaniowej MN bądź mieszkaniowo - usługowej MN,U,
                              poza budynkiem mieszkalnym dopuszcza się budowę drugiego obiektu o funkcji
                              gospodarczej lub usługowej. Powierzchnia usług wbudowanych lub wolno stojących
                              nie może przekroczyć 40% powierzchni użytkowej wszystkich budynków
                              zlokalizowanych na działce,
                                4)   nieprzekraczalną wysokość zabudowy 10m od poziomu gruntu do najwyższego
                              punktu budynku.
                              (...)
                              § 57. Dla obszaru funkcjonalnego 26MN ustala się:
                                1)   przeznaczenie terenu: zabudowa jednorodzinna w zieleni z
                              towarzyszącymi nieuciążliwymi usługami, jako przeznaczenie podstawowe,
                                2)   sposób zagospodarowania:
                              a)  minimalna wielkość działek nowo tworzonych 2.000m2,
                              b)  linie zabudowy: nieprzekraczalne 5m od linii rozgraniczających ulic i ciągów
                              pieszych i pieszo jezdnych,
                              c)  wysokość zabudowy - max. 10m,
                              d)  obowiązek utrzymania min. 80% powierzchni biologicznie czynnej
                              (nieutwardzonej i niezabudowanej)."

Będę wredna, ale z tekstu wnika mi, że można tam zbudować szeregówkę.

Mieści się w pojęciu "zabudowy jednorodzinnej", nie jest wolnostojąca ani
                              bliźniacza.
                              • jeepwdyzlu dodam jeszcze 22.04.10, 15:07
                                minimalną wielkość działek istniejących, wydzielonych przed
                                uprawomocnieniem planu, pozwalającą na zainwestowanie, określa się
                                na min. 800m2,
                                --------
                                że w tym punkcie rada gminy uchwalając plan się zagalopowała..
                                bo to jest ograniczanie praw nabytych - obawiam się - nie do obrony
                                w sądzie..

ale to na marginesie - bo koparex pisze o pewnym zjawisku, nie tyle
                                o tej konkretnej działce..
                                Pozdrawiam
                                jeep
                                • koparex Re: dodam jeszcze 22.04.10, 15:38
                                  tak słowo 'zainwestowanie' jest bardzo mało precyzyjne, ale skarżenie do WSA dużo nie zmieni, mogą ewentualnie zmianą tekstu planu doprecyzować to 'zainwestowanie' ale 800m2 zostanie zapewne, z sądzeniem i zmianami to jakieś pewnie z 3-5 lat :)
                                • bezpocztyonline Re: dodam jeszcze 22.04.10, 15:39
                                  jeepwdyzlu napisał:

> minimalną wielkość działek istniejących, wydzielonych przed
                                  > uprawomocnieniem planu, pozwalającą na zainwestowanie, określa się
                                  > na min. 800m2,
                                  > --------
                                  > że w tym punkcie rada gminy uchwalając plan się zagalopowała..
                                  > bo to jest ograniczanie praw nabytych - obawiam się - nie do obrony
                                  > w sądzie..

Do obronienia.

Tylko, że powinni właścicielowi zapłacić odszkodowanie za mniejszą wartość
                                  działki związaną z uchwaleniem planu. Na dzień sprzedaży.
                                  • koparex Re: dodam jeszcze 22.04.10, 15:50
                                    zgodzę się tylko połowicznie, bo nie wiemy co było w poprzednim planie jeżeli w poprzednim była to samodzielna działka budowlana to tak a jeżeli nie to nie
                              • koparex Re: Szeregówkę 22.04.10, 15:24
                                to chyba źle ci się wydaje niestety
                              • bezpocztyonline Przepraszam, odwołuję szeregówkę 22.04.10, 15:33
                                > Będę wredna, ale z tekstu wnika mi, że można tam zbudować szeregówkę.
                                >
                                > Mieści się w pojęciu "zabudowy jednorodzinnej", nie jest wolnostojąca ani
                                > bliźniacza.

Odwołuję szeregówkę:

"9)   zabudowie jednorodzinnej - należy przez to rozumieć budynek mieszkalny
                                jednorodzinny lub zespół takich budynków w układzie wolno stojącym lub
                                bliźniaczym
                                przy czym w budynku wolno stojącym dopuszcza się realizację do
                                czterech lokali mieszkalnych, a w budynku bliźniaczym do dwóch lokali w jednym
                                segmencie; nieprzekraczalna maksymalna wysokość budynku od poziomu gruntu
                                rodzimego do jego najwyższego punktu - 10m,"

W definicji zabudowy jednorodzinnej już wykluczyli szeregówkę.

Jeżeli plan nie został zmieniony, ani nie szykuje się jakaś jego zmiana w
                                najbliższym czasie, a działka leży na zachód od ulicy Potułkały na obszarze
                                określonym 26 MN i ma poniżej 800 m2, to można na niej budować tylko przy
                                założeniu, że dokupi się sąsiadującą działkę (lub sąsiadujące działki) i je scali.

• koparex Re: Przepraszam, odwołuję szeregówkę 22.04.10, 15:40
                                  dokładnie tak jest
                        • jeepwdyzlu koparex dzięki za cenne uwagi 22.04.10, 12:08
                          dotyczące jakosci pracy prezentowanego przez część środowiska..
                          Masz duzo racji.
                          Niemniej - nie wszyscy tak pracują, uwierz mi, ze wiekszość
                          posredników potrafi stwierdzić, czy działka jest budowlana czy nie..

Czy tak jest w tej sytuacji - nie wiem, bo plan to jedno, stare
                          podziały to drugie.. bez szczegółowej analizy nie da się na 100%
                          stwierdzić, czy NIE da sie tam postawic domu.
                          pozdrawiam
                          jeep
                          • koparex Re: koparex dzięki za cenne uwagi 22.04.10, 13:17
                            Wiesz tu nie ma za bardzo co analizować; jest napisane czarno na białym jakie mają być parametry działki;
                            ale masz rację za pewnie nie wszyscy są nie w porządku :)
                            oto przykład: to samo ogłoszenie
                            otodom.pl/index.php?mod=show&insId=1220267
                            a jednak można napisać "działka nie stanowi samodzielnej działki budowlanej" czyli w tym konkretnym przypadku działka może być budowlana jeżeli ją kupi sąsiad :)
                            pozdrawiam
                            • bezpocztyonline Re: koparex dzięki za cenne uwagi 22.04.10, 14:40
                              koparex napisał:

> oto przykład: to samo ogłoszenie
                              > otodom.pl/index.php?mod=show&insId=1220267

Ale to całkiem inne jakieś zdjęcia niż w poprzednio zalinkowanym ogłoszeniu!

To jest szczere pole czy ogród w drugiej linii zabudowy ze skrzynką elektryczną?
                              • koparex Re: koparex dzięki za cenne uwagi 22.04.10, 15:16
                                :) tak ale to jest ta sama działka; zdjęcia jakieś 100m od działki a to że zdjęcia nie przedstawiają nieruchomości która jest na sprzedaż to do tego już się przyzwyczaiłem;
                                • koparex jeszcze jedna sprawa 22.04.10, 16:03
                                  jeżeli ktoś umieszcza ogłoszenia w portalu /np. właśnie jestem na gratce/ i ja wrzucam wyszukaj działki w 'Warszawie' to jak ktoś sprzedaje w Czosnowie albo innej miejscowości to proszę nie pisać 'Warszawa' bo mi wywala mnóstwo ogłoszeń do których dopiero muszę 'wejść' żeby się zorientować że to jest w odległości 40km.
                                  Szanujcie nasz czas. W ten sposób nie znajdę oferty która może by mnie zainteresowała bo nie chce mi się klikać na wszystkie 'w miarę tanie' a zakładam że takie teraz się sprzedają albo powinny się przynajmniej sprzedawać :) Jeżeli szukam w Warszawie to nie w Czosnowie albo innym Grodzisku.
                                  • jeepwdyzlu Re: jeszcze jedna sprawa 22.04.10, 16:29
                                    no pewnie że masz rację
                                    koparex - tu na tym forum nie znajdziesz pośredników bezrefleksyjnie
                                    broniących prerogatyw (wątpliwych zresztą) swojego zawodu..
                                    Ubolewamy nad upadkiem naszego autorytetu (? :-), widzimy
                                    katastroflane zaniedbania srodowiska, które doprowadziły nie tylko
                                    do likwidacji liecencji (co jest przesądzone), ale i do odwrócenia
                                    się rzesz Klientów...
                                    Co robić?
                                    szanować klientów i robic swoje. Profesjonalistę rynek doceni.
                                    Gówniarze - niech odejdą..
                                    Pozdrawiam
                                    jeep
                                • ams70 Re: koparex dzięki za cenne uwagi 17.05.10, 21:13
                                  W ogólnej sprawie masz rację.Oferta jest nieżetelna.Ale wracając do
                                  poprzednich wypowiedzi, nie dziw się , że w ofercie nie ma
                                  konkretnych zdjęć,lokalizacji,opisów.Może ty jesteś uczciwy , ale
                                  jest dużo cwaniaków, którzy szukają dobrze opisanych ofert, mają
                                  sporo czasu , jadą szukają po zdjęciach i opisach,łażą po sąsiadach
                                  i omjają pośrednika korzystając z jego pracy i nakładów.klienci sami
                                  nauczyli nas takiego przedstawiania ofert, i nie zmieni się to do
                                  czasu sprzedaży nieruchomości na wyłączność, a myslę , że wtedy i
                                  solidność agentów będzie większa.pozdrawiam.
    • bezpocztyonline Reasumując 22.04.10, 15:55
      Asystentom z przytoczonych w tym wątku biur (a pewnie i nie tylko im) ich
      przełożeni nie zwracają uwagi na konieczność przeczytania pełnego tekstu planu.

Dobrali się młodzi ludzie do oznaczenia 26 MN, ucieszyli się, że działka była
      wcześniej wydzielona, a tekst w tym punkcie mówił tylko o nowo wydzielanych
      działkach i uznali, że budować się da.

Niestety - kontrola i jeszcze raz kontrola wszystkiego, co czyta, robi, mówi,
      pisze asystent.

Przyjęli młodzi ludzie ofertę, puszczać tak ogłoszenia mogą w nieskończoność
      generując koszty, a klienta, który wyłoży pół miliona nie będzie - wbrew obawom
      autora wątku - bo każdy, zanim wyłoży tyle pieniędzy, najpierw z takim planem
      pójdzie do projektanta, który mu wszystko wyczyta (jeśli nie będzie umiał
      przeczytać sam).

A gdyby nawet taki ryzykant się znalazł, to tym razem pośrednik może swoim
      majątkiem odpowiadać (o ile nie ma odpowiednio wysokiego ubezpieczenia OC), więc
      choćby przed samą transakcją - plan w końcu przeczyta.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka