Dodaj do ulubionych

dlaczego ludzie tak narzekają na pośredników ?

17.07.10, 12:32
...odnoszę wrażenie , że ludzie bardziej i bardziej narzekają na pośredników.
Czyż nikt nie rozumie, że jest kryzys i nastąpiło prawo dżungli i pośrednik
aby przeżyć musi tak się zachowywać? Uczciwi pośrednicy musza odejść z zawodu
, bo rynek nie sprzyja i techniki sprzedaży można sobie wsadzić.
Obserwuj wątek
    • lukabrazzi333 Re: dlaczego ludzie tak narzekają na pośredników 19.07.10, 11:28
      No sam sobie odpowiedziałeś na pytanie - zgoła retoryczne.
      "ludzie.. narzekają na pośredników...bo pośrednik aby przeżyć musi tak się zachowywać" Tak, to znaczy jak??

"..Uczciwi pośrednicy musza odejść z zawodu.." - no myśle że powinno być całkiem odwrotnie, żeby ludzie przestali kojarzyć Pośrednika w sposób pejoratywny.
      A dlaczego nie lubią??? - bo biorą oni wynagrodzenie za przysłowiowe "nic"- jak prawnicy...

A tak na marginesie. Ja za chwilę będę Pośrednikiem, a moja żona już jest Komornikiem... to dopiero będzie z nas rodzinka, którą ludzie znienawidzą :)
      Córka jak podrośnie powinna zostać kanarem... a co??
      • baran_zodiakalny Re: dlaczego ludzie tak narzekają na pośredników 19.07.10, 14:44
        To jeszcze niech syn zostanie redemptorystą... :-))
        • decort Re: dlaczego ludzie tak narzekają na pośredników 19.07.10, 22:59
          No to faktycznie Was "znienawidzą". Ty będziesz wyłudzaczem, a Twoja żona będzie
          ścigać zadłużonych. Przynajmniej wierzyciele będą zadowoleni. :-))))
      • fertighaus Sadist Familly:) 20.07.10, 08:06
        dentysty brakuje do kompletu ''Sadist Familly''
        • baran_zodiakalny Re: Sadist Familly:) 20.07.10, 21:09
          Jednak, tak na wszalki wypadek, drzwi załóż sobie "niepalne"... ;-)
      • tomekwwa Re: dlaczego ludzie tak narzekają na pośredników 23.07.10, 19:00
        Prawnik nie bierze 20-30 tysięcy nawet za skomplikowane pismo, które wymaga lat
        siedzenia w temacie i o wiele, wiele więcej zaangażowania niż przeglądanie ofert
        i pokazywanie mieszkań...
        • dk71-beauty Re: dlaczego ludzie tak narzekają na pośredników 23.07.10, 21:15
          Trudno aby brał. Dobry prawnik to ten co wygrywa sprawy a nie ten co wydaje opinie i pisze pisma. Temu drugiemu to nawet złotówki szkoda.
          Ten pierwszy gdy tytułem chociażby odszkodowania wygra dla Ciebie np.200 tys PLN wart jest tych 20-30 tys?
          Tak samo pośrednik za poradę jak sprzedać możesz wynagrodzić go sumą 1 tys PLN ale ten pośrednik co sprzeda Ci dom za 1mln wart jest 30- 50 tys PLN.
          • tomekwwa Re: dlaczego ludzie tak narzekają na pośredników 24.07.10, 06:15
            Przepraszam, nie dodałem, że piszę z pozycji kupującego. Uważam, że jeśli ktoś
            sprzeda nieruchomość z pomocą wybranego przez siebie pośrednika to oczywiście
            taka zapłata jest w porządku. Nie rozumiem natomiast brania po kilkadziesiąt
            tysięcy od kupującego - to jest odpowiedź, dlaczego szuka się nieruchomości
            samemu, bo jest to tańsze.
            • echo1978 Re: dlaczego ludzie tak narzekają na pośredników 24.07.10, 12:32
              Tomekwwa - sam sobie odpowiedziałeś - płacisz za znalezienie nieruchomości. A
              jak znajdziesz sam- nic nie płacisz pośrednikowi.
              To by było logiczne, prawda?

A jednak tak nie jest :(
              Szukam teraz małego mieszkania dla mamy. Niedaleko mojego mieszkania. Pocztą
              pantoflową dotarłam do mieszkania, które jest dwa bloki dalej niż moje. Sąsiedzi
              mieli numer telefonu do właścicieli, bo oni już dawno się wyprowadzili poza
              miasto. Właściciele dali mi telefon do pośrednika, z którym mają umowę na
              wyłączność, i który miał mi pokazać mieszkanie (właściciel zapewniał, ż
              ebezpłatnie, bo tak jest umowa skonstruowana). Zadzwoniłam do pośrednika (firma
              TAKSBUD z Łodzi), może błąd, że nie przyznałam się od razu, że z polecenia
              właściciela dzwonię. Pan pośrednik chciał zaprosić mnie do biura celem
              podpisania umowy i na 2,5% (nie wiem czy to dużo) wynagrodzenia. Dodam, że
              interesowało mnie tylko i wyłącznie to jedno mieszkanie, bo mój cel - znaleźć
              mieszkanie bez pośrednika.

Tak poza wątkiem - Panie z Taksbudu, pazarność nie popłaca.
              • tomekwwa Re: dlaczego ludzie tak narzekają na pośredników 24.07.10, 16:26
                echo, owszem za znalezienie, ale jeśli to ofertę znalazłem ja i jedyne co może
                mi zaoferować pośrednik to namiar na właściciela, to skłonny byłbym zapłacić za
                te dane jakąś ustaloną sumę, ale na pewno nie 20-30 tysięcy, a rozmowa zawsze
                jest o procentach i zero o tym co mnie interesuje tylko tu podpisuj.
            • 123zuzanna Re: dlaczego ludzie tak narzekają na pośredników 30.07.10, 23:46
              a moze wprowadzmy system amerykanski: tam sprzedajacy placi prowizje
              w wysokosci 5-6% ceny transakcyjnej, z czego zazwyczaj polowa idzie
              do posrednika klienta sprzedajacego a druga czesc do posrednika
              klienta kupujacego (czasami posrednik dostaje podwojna prowizje, ale
              w niektorych stanach jest zakaz reprezentowania obu stron
              transakcji), prowizja jest z gory ustalona, kupujacy nie musi ponosi
              dodatkowych kosztow i dlatego nie unika posrednika,
              co Wy na to drodzy koledzy? moze to uzdrowiloby rynek i podnioslo
              zaufanie klientow do naszego zawodu?
              pozdrawiam
              • mojamagna Re: dlaczego ludzie tak narzekają na pośredników 31.07.10, 10:50
                Możesz sobie wprowadzać co chcesz, ale skoro teraz sprzedający robią wszystko co
                mogą aby uniknąć płacenia 2-3% to jak ich zmusisz, żeby płacili 5-6%? Przecież w
                tej sytuacji oferta bezpośrednia będzie tańsza o 5-6%+ Vat 23%.
            • gosia.radwan Re: dlaczego ludzie tak narzekają na pośredników 01.08.10, 21:28
              ale przecież teraz już nie pobiera się prowizji od kupującego!
    • zegmarek Re: dlaczego ludzie tak narzekają na pośredników 24.07.10, 16:10
      Polak to człowiek , który lubi narzekać . Zawsze ktoś jest winny czegoś. Zawód
      pośrednika jest takim samym zawodem jak wiele innych . I tu są dobrzy fachowcy
      i kompletne zera. Jedno jednak jest pewne z zawodu odchodzą nie najlepsi i
      uczciwi ale ci , którzy nie potrafią tego zawodu wykonywać. W czasach
      prosperity każdemu się wydawało że jest fachowcem. Czas zastoju to zweryfikował.
      Często pisałem ,że pośrednik to handlowiec . Zbierałem za to duże cięgi. Czas
      obecny pokazuje kto miał rację. W tym zawodzie pracuję 17 lat i zawsze
      najlepsze zarobki miałem w okresach kiedy sprzedać nieruchomość było trudno.
      Co do kupujących - płacić powinien każdy kto pragnie skorzystać z usługi
      pośrednika. Jeżeli pragnie taniej to powinien samodzielnie szukać .

Marek Obtułowicz
      • fertighaus zbytnia gloryfikacja profesji 25.07.10, 09:48
        Nie gloryfikujmy zawodu posrednika. Posrednictwo to nie misja. Biznes jak kazdy
        inny. Dzisiaj poprostu mniej oplacalny niz kiedys, rzad tez nam nie sprzyja.
        Entuzjazm, wiedza i serce oddane klientom to za malo. Kto jest wytrwaly zostanie
        i bedzie walczyl, kto nie chce zostac- odejdzie gdzie mu bedzie lepiej.I tyle.
        Samo zycie.
      • jeepwdyzlu Re: dlaczego ludzie tak narzekają na pośredników 26.07.10, 12:10
        Jedno jednak jest pewne z zawodu odchodzą nie najlepsi i
        uczciwi ale ci , którzy nie potrafią tego zawodu wykonywać.
        ---------
        to nieprawda
        odchodzą też Ci którzy generują wieksze dochody w innych branżach...
        jeep
        • zegmarek Re: dlaczego ludzie tak narzekają na pośredników 26.07.10, 18:59
          Dobry pośrednik będzie zawsze generował dobre zyski.
          Kiepski znajdzie podobno lepszy biznes

Marek Obtułowicz
          • fertighaus Kiepski czy Dobry? 26.07.10, 19:45
            zegmarek napisała:

> Dobry pośrednik będzie zawsze generował dobre zyski.
            > Kiepski znajdzie podobno lepszy biznes
            >
            > Marek Obtułowicz

Hmm...nie bardzo wiem do której kategorii Pan siebie zalicza... Pozwoliłam wejść
            na Pana stronę skoro podaje Pan nazwisko...hmm 4 domy w ofercie, brak informacji
            'o firmie' i do tego taki kwiatek: ''Poszukujesz nieruchomości skątaktuj się z
            nami , nasza specjalkość to poszukiwanie nieruchomości na zlecenie''

• sp_zoo Re: Kiepski czy Dobry? 26.07.10, 22:40
              znaczy się w pośrednictwie zostaną tylko ci,
              których spcjalKością jest kĄtaktowanie się z klientam?
              Panie Marku, obym nigdy nie musiał się z Panem kĄtaktować.........
              • decort Re: dlaczego ludzie tak narzekają na pośredników 26.07.10, 23:40
                dlatego, że ludzie, zasadniczo narzekają na wszystko. I już. A kto zostaje w
                zawodzie? Różnie. Kiedyś tylko fachowcy, teraz - trudno powiedzieć. Ale zegmarek
                ma rację w 1-nym z pewnością: pośrednik to handlowiec, wszystko inne to dodatek
                (czasem cenny, a czasem przeszkadza - bo inaczej najlepszymi pośrednikami byliby
                prawnicy, a tak nie jest). Ja zostaję w zawodzie - lubię to (mimo wszystko), co
                nie znaczy, że nie robię innych rzeczy :-))))
            • zegmarek Re: Kiepski czy Dobry? 27.07.10, 22:47
              Kiedy 17 lat temu stawiałem pierwsze kroki w zawodzie pośrednika jeden z
              najlepszych moim zdaniem poznańskich pośrednik powiedział do mnie " Nie sztuką
              jest mieć sto ofert i żadnej nie sprzedać . Sztuką jest mieć dwie i obie sprzedać.
              Ja swoje oferty sprzedaję i robię skutecznie od wielu lat. Ten ładny kwiatek to
              zwykła literówka. Ale dziękuję za zwrócenie uwagi

Marek Obtułowicz
              • zegmarek Re: Kiepski czy Dobry? 27.07.10, 23:06
                Właśnie sprawdziłem swoją stronę firmową www.doradca-rynku.pl
                Nie zauważyłem tam żadnych opisywanych błędów.
                Zatem zapewne chodzi o jedną z wielu stronek na różnych portalach.

Marek Obtułowicz
              • fertighaus Re: Kiepski czy Dobry? 28.07.10, 08:33
                zegmarek napisała:

> Ja swoje oferty sprzedaję i robię skutecznie od wielu lat.

Nr oferty: 4124
                Typ: Dom - Sprzedaż
                Powierzchnia: 220 m2
                Lokalizacja szcz.: Starołęka - Marlewo
                Cena: 790000 zł

Zdjęcia są z 'głębokiej, smutnej zimy''.....a mamy już pełnię lata:)
                ...ale już się nie czepiam....to raczej było na zasadzie
                Czemu widzisz drzazgę, a nie dostrzegasz belki…(ŁK6, 39-42)
                Nie przystoi krytykować innych jak samemu nie jest się mistrzem świata.

Ten ładny kwiatek to
                > zwykła literówka. Ale dziękuję za zwrócenie uwagi
                >
                > Marek Obtułowicz
                • zegmarek Re: Kiepski czy Dobry? 28.07.10, 16:23
                  Zimowe zdjęcia pokazuje tylko jak trudno obecnie sprzedać dom.
                  Jak byś się wysilił to zobaczyłbyś film a ten jest już z wiosny.
                  A różnica między nami jest taka ,że od 17 lat mam klientów a ty pytasz na
                  forum czy warto być pośrednikiem

Z poważaniem

Marek Obtułowicz
                  • jeepwdyzlu Re: Kiepski czy Dobry? 29.07.10, 10:35
                    A różnica między nami jest taka ,że od 17 lat mam klientów a ty
                    pytasz na forum czy warto być pośrednikiem

------
                    jesteś arogancki
                    a czasy się zmieniają
                    jest 21 wiek, ludzie nie wykonują zawodó dozywotnio przekazując
                    potem praktyke dzieciom..

Mozna powiedzieć inaczej - od 17 lat satysfakcjonuje Cię drugorzędna
                    profesja...
                    Żeby było jasne: KAŻDY zawód może być wysokodochodowy. I dawać
                    poczucie dobrze wykonywanej roboty. Ty zegmarku na pewno nalezysz do
                    tej grupy - dowodzi tego choćby pisanie pod prawdziwym nazwiskiem.
                    Niemniej - z przyczyn których nie znam - uważasz krytyczne podejście
                    do powaznego kryzysu naszej profesji - za nieprawdziwe i szkodliwe.
                    Przypomne - że to forum dość specjalistyczne a zdania ludzi spoza
                    branży - maja dodatkową i niebagatelna wartość..
                    jeep
                    • zegmarek Re: Kiepski czy Dobry? 29.07.10, 21:47
                      I w tej twojej odpowiedzi jest zawarty cały sens twoich nie powodzeń i
                      frustracji zawodowej.
                      Jeżeli ktoś sam uważa swój zawód za podrzędny to trudno by inni widzieli go
                      inaczej .
                      Nie ma zawodów podrzędnych są tylko podrzędne osoby próbujące wykonywać zawód do
                      którego nie mają predyspozycji.
                      Dotyczy to każdego zawodu od szewca po inżyniera.
                      Lubie wypowiedzi ludzi i z branży i z poza niej. Oczywiście jeżeli faktycznie
                      wnoszą jakąś wartość dodaną .

Piszę pod swoim nazwiskiem ponieważ uważam ,że człowiek powinien brać
                      odpowiedzialność za to co mówi i za rady jakich udziela.

Marek Obtułowicz
                      • jeepwdyzlu Re: Kiepski czy Dobry? 30.07.10, 11:08
                        I w tej twojej odpowiedzi jest zawarty cały sens twoich nie powodzeń
                        i frustracji zawodowej.
                        Jeżeli ktoś sam uważa swój zawód za podrzędny to trudno by inni
                        widzieli go inaczej .
                        --------
                        no cóż
                        nie wiem czemu uważasz że nie odnoszę w tej branży sukcesów i
                        odnotowuję niepowidzenia...
                        bo z niej odchodzę?
                        zegmarku - od kilku lat mam ten komfort, że mam całkowitą
                        niezależność finansową - to pochodna moich inwestycji w branży
                        nieruchomości.
                        Pośrednictwo - dawało mi spora satysfakcję. I duże pieniądze.
                        I dlatego potrafię powiedzieć: ta branża zmieniła się w ciągu
                        ostatnich lat. I kierunek tych zmian mnie sie nie podoba.
                        Ty udajesz - że wszystko jest ok. Twoje życie, Twoje prawo...
                        Jedno jest pewne. Ty tez się zmieniłeś. Obserwuję Cię - z sympatią -
                        od lat. Kiedyś - potarfiłes być zabawny, zawsze - merytoryczny.
                        Dziś - jestes zgorzkniały i arogancki. I bardzo często - ślepy..
                        Kończę i jadę na wakacje...

eot
                        jeep
                        • zegmarek Re: Kiepski czy Dobry? 30.07.10, 22:16
                          Miłych wakacji
                          A co do zgorzknienia to radzę poczytać swoje wypowiedzi.

Zawsze jestem pogodny i staram się być dowcipny ale w tym potoku chamskich
                          wypowiedzi części internautów pewnie tonie mój dowcip.

A co to wolności finansowej to miałem ją za komuny i mam teraz.

Jak to mówią nie czasy są ważne , ważni są ludzie.

Marek Obtułowicz
    • kasiaradzymin Re: dlaczego ludzie tak narzekają na pośredników 28.07.10, 14:13
      To ja Ci powiem:

1. bo psują rynek - to samo ogłoszenie pojawia się kilka/kilkanaście razy z różnymi cenami i różnym opisem (!) w wielu miejscach, często nie tylko bez zgody ale nawet wiedzy właściciela
      2. bo nie mają bladego pojęcia, co sprzedają - i w efekcie marnują czas i sprzedającego i kupującego pokazując oferty, które nia ma szans na transakcję (lokalizacja, metraż, ilość pokoi, standard)
      3. bo tworzą idiotyczne historie i koloryzują rzeczywistość, w efekcie czego oferta ma się nijak do opisu
      4. bo całe zaangażowanie polega na pokazaniu oferty i pobraniu 5-6% prowizji (a gdzie pomoc prawna, zebranie dokumentów, doradzenie, itd.?)
      5. bo nie wnoszą żadnej wartości dodanej

Na szczęście są wyjątki i są też agencje / pośrednicy, którzy jak najbardziej zasługują na i na uznanie i na szacunek i na prowizję za swoją pracę.
    • kicia1-1 Re: dlaczego ludzie tak narzekają na pośredników 28.07.10, 16:41
      Akurat nie zgadzam się ze stwierdzeniem, ze uczciwi pośrednicy muszą odejść.
      Jestem właścicielką kilku mieszkań w Poznaniu, które wynajmuję od kilku lat.
      Zdarzyło mi się współpracować z kilkoma agencjami a raczej z pracownikami z tych
      agencji. Wiem, że z niektórych juz na pewno nie będę korzystała, jak np. Admico
      czy Real Estate 24 bo wykazali się brakiem profesjonalizmu.
      Natomiast mam kilka agencji z których usług korzystam regularnie jak np.Ewa
      Harendarz, dlatego że pracują tam ludzie kompetentni i uczciwi. A to jest ważne
      dla obu stron transakcji.
    • marcin_gtm Re: dlaczego ludzie tak narzekają na pośredników 31.07.10, 10:20
      Ludzie zawsze będą narzekać. Tym bardziej w Polsce. A wystarczy czytać umowy
      pośrednictwa (inne także). Jeśli umowa nie określa w sposób konkretny czynności
      pośrednictwa, nie należy się spodziewać niczego więcej, niż skojarzenia stron.
      Jeśli zatem pośrednik chce wyłącznie skojarzyć strony, negocjujmy wysokość jego
      wynagrodzenia, a nie narzekajmy, że za dużo bierze. Jeśli ktoś podpisuje umowy
      "w ślepo", gratuluję fantazji i współczuję głupoty.
      • 123zuzanna Re: dlaczego ludzie tak narzekają na pośredników 01.08.10, 20:28
        jeszcze raz napisze - co Wy na ten pomysl:
        wprowadzmy system amerykanski: tam sprzedajacy placi prowizje
        w wysokosci 5-6% ceny transakcyjnej, z czego zazwyczaj polowa idzie
        do posrednika klienta sprzedajacego a druga czesc do posrednika
        klienta kupujacego (czasami posrednik dostaje podwojna prowizje, ale
        w niektorych stanach jest zakaz reprezentowania obu stron
        transakcji), prowizja jest z gory ustalona, kupujacy nie musi ponosi
        dodatkowych kosztow i dlatego nie unika posrednika,
        co Wy na to drodzy koledzy? moze to uzdrowiloby rynek i podnioslo
        zaufanie klientow do naszego zawodu?
        pozdrawiam
        • ams70 Re: dlaczego ludzie tak narzekają na pośredników 03.08.10, 10:17
          Możesz mi powiedzieć jakim cudem wszyscy się do tego
          zastosują.Jeżeli nie będzie przymusu obligatoryjnego to możesz
          zapomnieć o każdym dobrym rozwiązaniu.Do tego trzeba konsekwencji a
          w Polsce jej nie ma.pozdrawiam
          • eu-07 Re: dlaczego ludzie tak narzekają na pośredników 03.08.10, 21:19
            dlaczego ludzie tak narzekają na pośredników ???-
            • zyrafa46 Re: dlaczego ludzie tak narzekają na pośredników 11.08.10, 20:44
              To proszę mi wskazać takiego pośrednika z okolic Warszawy...
              Znajomi mają problem. Sami (bez pośrednika) sobie nie radzą. Ja też nie umiem im
              nic poradzić.

...jak widać nie jestem (ani moi znajomi) z branży.
              • decort Re: dlaczego ludzie tak narzekają na pośredników 12.08.10, 20:10
                No, to zwróć się (Twoi znajomi) do "ludzi z branży". W czym problem? Nie radzą
                sobie sami, a do pośrednika nie idą? Może nie chcą? I co to w ogóle znaczy
                "okolice W-wy"? Konkretnie, które okolice? Jakiego typu nieruchomość, jakiego
                typu problem? Nie działam w żadnych okolicach W-wy, ale mam znajomych dobrych
                pośredników z tzw. okolic, lecz pośrednik operujący np. na płn. rubieżach i płn.
                okolicach miasta nie będzie się zajmował płd, że nie wspomnę o wsch. lub zach. -
                bo nie ma o tym pojęcia.
          • sony75 Re: dlaczego ludzie tak narzekają na pośredników 13.08.10, 21:41
            Od czego jest WSPON tylko od brania składek o organizacji bezsensownych szkoleń?
            Może określili by nowe standardy pobierania wynagrodzenia
            • decort Re: dlaczego ludzie tak narzekają na pośredników 13.08.10, 21:55
              tak właśnie, od brania składek i sądu koleżeńskiego, działającego przeciwko
              członkom. Zamierzam się wypisać ze WSPONu. A może sami mnie skreślą wcześniej,
              bo już 2 m-ce zalegam. Aktualny skarbnik zapowiedział, że nie będzie tolerował
              żadnych zaległości. I OK.
        • marcin_gtm Re: dlaczego ludzie tak narzekają na pośredników 07.08.10, 11:08
          Twoja propozycja, która w USA faktycznie została wcielona w życie, jest dobrym
          rozwiązaniem. Ale, aby polskie pośrednictwo mogło funkcjonować na takich
          zasadach, musi zmienić się sposób myślenia pośredników. Obecnie, jesteśmy
          świadkami oddziaływania praw wolnego rynku państwa rozwijającego się. Biur jest
          dużo, każde chce mieć oferty, a tych ofert nie ma wiele. W rezultacie, większość
          obsługuje te same nieruchomości. Właścicieli ten fakt utwierdza w przekonaniu,
          że im więcej pośredników zajmie się ich zleceniem, szybciej sfinalizują
          transakcję. Pośrednicy nawet nie myślą o wyjaśnianiu swoim klientom na czym de
          facto polega ich praca, godzą się na pracę za darmo (bo konkurencja nie śpi i
          też pracuje za darmo).
          Spora grupa, która chce zmian, nic nie zdziała, bo jeśli nie dostosuje się do
          trendu, automatycznie wypada z rynku. Prawdą jest, że jedynie narzucenie sposobu
          pracy przez ustawę mogłoby coś zmienić. Ale czy wszystko można regulować poprzez
          ustawodawstwo? Nie. A nawet nie można. Sami musimy do tego dojść, że pośrednik
          ma być wynajętą osobą, której zleca się sprzedaż nieruchomości i płaci się za
          pracę (nie za rezultat). Wynagrodzenie musi być współmierne do włożonego wysiłku
          i wykorzystanych środków, a nie wprost proporcjonalne do wartości nieruchomości.
          • decort Re: dlaczego ludzie tak narzekają na pośredników 09.08.10, 19:37
            no, świetna myśl. Też miałem takie pomysły. Tyle, że zaraz zarzucą nam zmowę
            cenową lub inną, np. korporacyjną. Dlaczego? Bo żeby wdrożyć te zasady musimy
            być solidarni, a żebyśmy byli solidarni - wcześniej musimy się co do tego
            porozumieć. Inna sprawa, że również zaryzykować, bo przez pierwsze tygodnie czy
            nawet miesiące nie zarabialibyśmy prawdopodobnie. Jeśli ktoś ma pomysł jak to
            rozwikłać niech pisze, ale lepiej na prywatne maile lub do swoich stowarzyszeń.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka