Dodaj do ulubionych

ominiecie prowizji dla pośrednika...

06.05.11, 22:56
Witam,

Dziś podpisałem umowę (jako kupujący) pośrednictwa z biurem nieruchomości po czym pojechaliśmy obejrzeć interesujące mnie mieszkanie. Właściciela nie było, sąsiedzi maja klucz i udostępniają oglądającym.
Po powrocie do domu zaglądnąłem do neta i znalazłem ofertę prywatną tego samego mieszkania oraz kontakt. W trakcie rozmowy ze sprzedającym dowiedziałem się że on nie podpisywał żadnej umowy z tym biurem i oferta w biurze jest tylko na słowo.
Czy w tej sytuacji mogę zakupić nieruchomość bez wynagrodzenia dla pośrednika? skoro pośrednik nie może mieć nieruchomości w ofercie bo nie ma umowy ze sprzedającym...?
proszę o rzeczową pomoc za którą z góry dziękuję.
Michał
Obserwuj wątek
    • decort Re: ominiecie prowizji dla pośrednika... 14.05.11, 14:20
      to jest nieco skomplikowane. Pośrednik może mieć w swojej ofercie nieruchomości bez umowy z właścicielem, nie może jednak ogłaszać takiej nieruchomości. Jeżeli Pośrednik zaproponował ją Tobie wiedząc czego poszukujesz należy Mu się prowizja od Ciebie, od Sprzedającego zaś nie. To jest tak: Ty zlecasz znalezienie czegoś - Pośrednik znajduje, Ty płacisz jako zleceniodawca /do tego nie jest potrzebna umowa ze Sprzedającym/.
      • jeepwdyzlu Re: ominiecie prowizji dla pośrednika... 14.05.11, 15:20
        hakos jesteś żenujący
        Podpisałeś umowę? Zobowiązałeś się zapłacić jeśli kupisz wskazaną nieruchomość?
        To nie szukaj pretekstu, żeby uniknąć zapłaty. A przynajmniej nie na tym forum. Może na Złodzieje i Złodziejaszki?
        nie odpisuj
        jeep
        • hakos Re: ominiecie prowizji dla pośrednika... 15.05.11, 00:15
          żenujący to jesteś ty.... jak mnie może ktoś robić na kasę? czyli oferując coś czego nie może mieć w ofercie(tłumaczenie dla ciebie: sprzedawać czegoś czego nie ma) to dlaczego mam być potulny i praworządny i płacić tylko 4 tyś. za coś czego nie może mieć w ofercie. Chłopie nie ma swawolki w pewnych kwestiach. a takie zachowanie grozi nawet utratą licencji!
          • kredycik-i-wio Re: ominiecie prowizji dla pośrednika... 16.05.11, 09:04
            Sam znalazłeś mieszkanie czy znalazł je (w jakikolwiek sposób) pośrednik?
            Podpisałeś umowę z pośrednikiem, że za doprowadzenie do kupna tego lokalu zapłacisz prowizję?

No to o Ci chodzi z tym sprzedającym? Co Ciebie obchodzi umowa sprzedającego z agencją? To nie jest Twoja sprawa.
          • bezpocztyonline Re: ominiecie prowizji dla pośrednika... 16.05.11, 09:39
            hakos napisał:

> to dlaczego mam być potulny i praworządny

A dlaczego akurat ty masz nie być praworządny?

> i płacić tylko 4 tyś. za coś czego nie może mieć w ofercie

Skoro ma - to może.

Jedyne, co wiesz, to to, co sprzedający ci powiedział przez telefon, ale pytanie, czy to samo powtórzy w sądzie pod przysięgą?

Bo może powie, że nie dosłyszał nazwy biura, sądził, że chodzi o jakieś inne, a w ogóle to on ze trzy umowy podpisał, ale nazw biur nie zapamiętał, tak, by rzucać nimi z pamięci.

A zaskoczyłeś go pytaniem, więc może nawet i powiedział, że nie - ale co z tego?

A jest też możliwość, że biuro, które ciebie obsługuje, pobrało dla ciebie ofertę od innego biura, które ma podpisaną umowę ze sprzedającym - tak czy siak - udowodnią, że prowizja im się należy. A ty wtedy zapłacisz znacznie więcej niż 4 tys., bo dojdą koszty sądowe i adwokackie plus pewnie koszty komornicze.

A tak swoją drogą - że też ludziom się chce zeszmacać dla tak stosunkowo niedużych pieniędzy...

Nie ma to nic wspólnego z brakiem pieniędzy, a głównie ze sposobem na życie.

Bo ci, którzy mają niedużo, uczciwie uprzedzają, zastanawiają się nad wydatkami, negocjują przed podpisaniem umowy wysokość prowizji, a często i termin zapłaty (nawet rozłożenie na raty).

A ci, którzy mają taki sposób na życie - kraść, naciągać i nie płacić - robią, jak widać powyżej.
      • decort Re: ominiecie prowizji dla pośrednika... 16.05.11, 20:21
        wiecie koledzy, ja nie bywam tak ostry jak Wy, ale w tym wypadku pełna zgoda: pytający w ogóle nie wziął pod uwagę mojego wpisu; od razu się obraził na jeep'a - bez żadnego merytorycznego odniesienia do własnego "problemu". Pieniacz, oszust, cwaniak szukający na forum poparcia swojej niecnej postawy. Skoro zaś szuka poparcia - czuje, że coś jest nie tak z tą jego postawą. Houk!
        • alejaja202 Re: ominiecie prowizji dla pośrednika... 17.05.11, 14:37
          Hakos zamówiłeś u pośrednika podjęcie czynności zmierzających do zawarcia umowy nabycia i zgodnie z ustawą o gospodarce nieruchomościami za takie czynności należy się pośrednikowi wynagrodzenie. I nigdzie w ustawie nie ma nic na ten temat ,że pośrednik może podejmować czyności zmierzające do zawarcia umowy nabycia , jeśli ma zawartą umowę o podjęcie czynności zmierzających do zawarcia umowy zbycia tej samej nieruchomości. . Uregulowania są nawet takie / standardy zawodowe/ ,że powinienieś wyrazić zgodę aby ten sam pośrednik reprezentował Ciebie i sprzedajacego.
          Tak więc płać i nie kombinuj.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka