krzysztof_wandelt 18.02.11, 17:34 RUMSZTYK SYBARYTY szczegoly: fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,122332253.html Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
felinecaline Re: Kuchnia sybaryty - zjesc smacznie i nie urobi 18.02.11, 17:44 Krzysiu, czy temu malowniczemu miesku towarzyszy konfitura cebulowa? Odpowiedz Link
krzysztof_wandelt Re: Kuchnia sybaryty - zjesc smacznie i nie urobi 18.02.11, 17:50 Nie... to jest biala cebula (czosnkowa) zeszklona na oliwie z maslem, ale masz racje bo smakuje prawie jak konfitura Odpowiedz Link
kasik68 Re: Kuchnia sybaryty - zjesc smacznie i nie urobi 18.02.11, 19:54 Zapomnialam, ze istnieje cos takiego, jak rumsztyk.. Odpowiedz Link
kk345 Re: Kuchnia sybaryty - zjesc smacznie i nie urobi 18.02.11, 23:25 Były lata 80-te, a mój Tata, w uznaniu zasług w pracy, dostał w nagrodę bony do "Bistro Grisza"- więc co niedzielę uroczyście wybieraliśmy się na elegancki obiad... i niezmiennie zamawialiśmy z siostrą i bratem to samo- rumsztyk wołowy z frytkami. Wyglądał tak, jak na Twoim zdjęciu tylko cebulka była na wierzchu... Ten smak pamiętam do dzisiaj- musze sprawdzić, czy w "Bistro", ktore nadal istnieje, podają jeszcze to cudo... Chociaż nie wiem, czy warto konfrontować wspomnienia z dzieciństwa z rzeczywistością Odpowiedz Link
krzysztof_wandelt Re: Kuchnia sybaryty - zjesc smacznie i nie urobi 18.02.11, 23:59 Tak... rumsztyk byl klasycznym daniem i chetnie branym przez znawcow, bo trudno bylo go podkrecic zagłuszając nieswiezosc aromatycznym sosem, jak np w: "Kotlet a'la Corleone w sosie mysliwskim" - mieso w takim daniu juz nie jedno widzialo i niejeden je wachal Wpadni na Jackowskiego albo zatelefonuj, a co do konfrontacji z rzeczywistoscia, to jednak byly fajne lata, kiedy cieszylo wszystko co sie zdobylo lub zalatwilo, przywiozlo za scyzoryki i klucze z Budapesztu, a teraz wracasz z zakupami z Tesco lub Lidla beznamietnie najwyzej zdenerwujesz sie ze cos zapomnialas i schodzisz po to na dol do Zielonej Zabki Odpowiedz Link
kk345 Re: Kuchnia sybaryty - zjesc smacznie i nie urobi 19.02.11, 00:09 Okazuje się, ze już wtedy miałam zadatki na (nieświadomego) smakosza Czyżbyś znał nasze kultowe bistro??? A z wycieczki do Budapesztu Tata przywiózł nam hit- dezodoranty Fa! Odpowiedz Link
krzysztof_wandelt Re: Kuchnia sybaryty - zjesc smacznie i nie urobi 19.02.11, 09:08 Bistro zaliczane podczas obecnosci na Targach, smaczne jedzenie na kazda kieszen, ulubione przez studentow - taka mialo opinie u obcych U nas byla tradycja jadania w niedziele rodzinne w Orbisie i wybieralem rumsztyk lub szaszlyk z kolorowym ryzem, a na zupke bulion z jajkiem lub barszczyk z pasztecikiem Pani Mecenas (moja) przywozila z Budapesztu pomarancze i cytryny dla malego Michala... bo reszte potrafilem sam zrobic, upiec, ugluglac, przegotowac, wystugac, Odpowiedz Link
krzysztof_wandelt Re: Kuchnia sybaryty - zjesc smacznie i nie urobi 20.02.11, 17:29 wedle zyczenia... rumsztyk gastronomiczny, cienszy i z pierzynka na wierzchu do tego pieczona papryka pychowata milych wspomnien Odpowiedz Link
felinecaline Re: Kuchnia sybaryty - zjesc smacznie i nie urobi 21.02.11, 16:39 Kuzynku, Twoja recepta pogodziles mnie z rumsztykiem. Dotad byla to dla mnie porcja wolowiny jadana "na krwisto", jesli mialo sie ambicje do posiadania jakiejs "kultury gastronomicznej" ("Zabojady" to nie tyle konsumenci tych uroczych zimnokrwistych zwierzatek, ale glownie wlasnie krwistego wolu - do czego ja nijak nie dojrzalam. Ale jesli mi sie ten rumsztyk tak pieknie posieka to skonsumuje z najwyzsza przyjemnoscia i smakiem. Odpowiedz Link
felinecaline Re: Kuchnia sybaryty - zjesc smacznie i nie urobi 21.02.11, 16:42 A tu spektakl z rumsztykiem w wydaniu francuskim w roli glownej: recettes.doctissimo.fr/pave-de-rumsteak-aux-poivres.htm Odpowiedz Link
krzysztof_wandelt Re: Kuchnia sybaryty - zjesc smacznie i nie urobi 21.02.11, 17:23 hm... no to robic stek a nie rumsztyk, ale co kraj to obyczaj - a moim laczy go tylko pieprz - wczoraj ogladalismy uroczy film "Julie i Julia" - o przepisach tez francuskich dla amerykanskiej geby --- Tlumaczenie bezdusznego robota: Składniki przepis na stek z pieprzem zad: 4 szt. zad stek (140 g każdy) 30 g masła solonego 2 łyżeczki. łyżki oleju słonecznikowego 4 łyżeczki. łyżki koniaku 20 cl odwodnione cielęciny (?) 20 cl śmietany kremówki (30% tłuszczu) 1 / 2 łyżeczki. łyżka biały pieprz, różowy pieprz, papryka sól Przygotowanie przepis na zad stek z papryką: - Crush pieprzu. - W patelni, ciepła masło i olej, obsmażyć mięso (gotować według uzyskać dobre wyniki). Odstawić na stojaku pokrytych folią. Nadmiar tłuszczu w patelni, deglaze z brandy, wymieszać i na dole złom patelni za pomocą łopatki. Wlać cielęciny czas. Season. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i wymieszać ze śmietaną (sos powinien być kremowy). Sprawdź, czy przyprawy. Miejsce mięsa w sosie (tylko tyle czasu na podgrzewanie). - Ułóż na talerzu. To danie może być podawana z smażonymi pieczarkami i ziemniakami. Crush Crush grubo. Deglaze: rozpuścić w płynie (woda, ocet, śmietanę, wino, cielęciny ...) soki gotowania podłączone do spodu po gotowaniu. Należy wtedy rub pan z łopatką, aby wybrać i wymieszać cieczy. Będą one przydatne do tworzenia sos. Odpowiedz Link
krzysztof_wandelt Re: Kuchnia sybaryty - zjesc smacznie i nie urobi 21.02.11, 16:52 wlasnie napisalem na GP o tym ze ja krece maszynka na duzych oczkach 6 lub 12 oczek na sitko jak na Barbary zmielilem na 6 oczek polendwice zydowska to byl tatar wspanialy ale niektore damy nie mogly zjesc wymiennymi zabkami - dlatego juz siekam 12 oczkami --- mam gruba deske i tasak przedwojenny Solingena ale nie tasakuje i juz! Odpowiedz Link
felinecaline Re: Kuchnia sybaryty - zjesc smacznie i nie urobi 21.02.11, 16:58 Zompki majac jeszcze wszystkie swoje (choc nie wszystkie "przydzialowe 32, bo mi matka natura te od madrosci" felerne dala) przemiele sobie takoz, jak prawisz. Tatara uwielbiam i ostatnio postanowilam uciac sobie romans z Dukanem, wiec i rumsztykowac mi wypadnie czesto. W taki sposob bedzie to przyjemnosc. Odpowiedz Link
krzysztof_wandelt Filety udzca kurczkow pieczono-duszone w karmi 20.02.11, 19:03 BEZ TLUSZCZU przepis: fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,122399219,122399219.html Odpowiedz Link
felinecaline Re: Filety udzca kurczkow pieczono-duszone w karm 20.02.11, 22:31 Bossszzz, jakbym w to wpila zabki - chociaz objedzona dzis jestem jak baczka Po powrocie padlam na fotel i bylam zdolna tylko zasnac. Foty jutro Odpowiedz Link
kasik68 Re: Filety udzca kurczkow pieczono-duszone w karm 20.02.11, 23:34 A ja bylam na obiadku u mamusi, a to sie rzadko zdarza... Rumsztyk i udka boskie. Odpowiedz Link
felinecaline Re: Filety udzca kurczkow pieczono-duszone w karm 21.02.11, 00:03 A tu skromne fragmenty naszego menu. Wyjasniam: glupio mi bylo wszystko zdejm owac, wiec zamieszczam tylko fragmenty. Wiec najpierw bylo jako aperitif rozowe wino musujace z piwnicy szwagrostwa z "zabawpyskamiNastepnie losos z jarzykami w majonezie i peczkiem szparagow a na danie glowne zapiekanka z ziemniakow, magret czyli biust kaczy i ciotka fasolki szparagowej na chrupko. Popijalismy m.in (tu z mysla o kwiatku) gewow?.... grzech, obzarstwo to zdajesie jeden z glownychurzztaminera, bym pyyyyyszny i zaskakujaco intensywny w kolorze. Potem byl jeszcze deser z mnooostwem czekolady w roznej postaci. Uuuuf, zrzeszylam dzis ciezko obzarstwem. Odpowiedz Link
krzysztof_wandelt Re: Filety udzca kurczkow pieczono-duszone w karm 21.02.11, 00:12 Jeny!!! ale fajne rozgwizdziajstwo... fajnie ze milo spedzilas dzien ocierajac sie o grzech glowny Basia dzisiaj zapytala mnie o kaczke wyluzowana - po historii z zakochanym kaczorem nabrala duzej niecheci do kaczek a tu taka niespodziewanka. Ostatnio nawet w halach patrzylem na tusze kaczek i na galanterie ale nie odwazylem sie kupowac, ja bardzo lubie kaczuchy... czyli mam wolna reke tylko jeszcze jak, hamletowski dylemat... wracaj do zdrowia z milymi wspomnieniami Odpowiedz Link
felinecaline Re: Filety udzca kurczkow pieczono-duszone w karm 21.02.11, 00:13 Alez ja jestem zdrowa jak rybka z Loary, tylko obzarstwo mnie uspilo. Odpowiedz Link
kwiatek_leona Re: Filety udzca kurczkow pieczono-duszone w karm 21.02.11, 18:08 Niech Ci Bog pelna piwniczka wynagrodzi, dobra kobieto! Ostatnio, niestety, takie zacne Grand Cru alzackie moge tylko lizac przez monitor. Pijam wprawdzie czerwone wina, bo to medykament, jak twierdzi moj kumpel,wierzacy acz niepraktykujacy, muzulmanin ale serce sie rwie do tych pagórków leśnych, do tych łąk zielonych, szeroko po Vogezach rozciągnionych . Odpowiedz Link
felinecaline Re: Filety udzca kurczkow pieczono-duszone w karm 21.02.11, 18:24 Wie, rz mi, Kwiatku, ten Gewurzta z wczoraj byl najgenialniejszy, jakiego kiedykolwiek pilam. To nie bylo picie, to byla fuzja mojego podniebienia z winem, ono we mnie nie tylko splywalo ale wnikalo. Juz wlane do kieliszka obiecywalo zadowolnic wszystkie degustacyjne kanony: piekna, zlocista niemal miodowa "szata" (albo suknia, jak mawiaja kiperzy), dalej nader zgrabna i silna "noga", pachnaca miodem i zywica wogezkich borow, czule "serce" woniejace mirabelka i ozywione nieco jakby powiewem imbiru - zaprawde, niebo w gebie, powiadam Ci, Kwiatuszku. Dopinaj walizy i laduj po tej jedynaj wlasciwej stronie Wielkiej Kaluzy. To i podniesiemy wspolnie wskaznik spozycia tego szlachetnego "cru" na "twarz". I nie tylko tego Odpowiedz Link
felinecaline Re: Filety udzca kurczkow pieczono-duszone w karm 21.02.11, 19:00 A w tej chwili ogladam program kulinarny i mysle o Marguyi, bo program dotyczy kuch ni "ch'ti" czyli polnocno - najwschodniejszej Francji, gdzie zreszta sporo "naszych" zyje od pokolen. Smakowicie tam podjadaja, cholerka! Odpowiedz Link
metodiw Re: Filety udzca kurczkow pieczono-duszone w karm 21.02.11, 19:04 Cha, cha! Feline, jesteś już rodowitą Francuzką! Napisać taki poemat o winie chyba tylko Francuz potrafi Odpowiedz Link
felinecaline Re: Filety udzca kurczkow pieczono-duszone w karm 21.02.11, 19:08 Rodowita nie bede nigdy, ale moge byc z krwi - a wlasciwie z wina z domieszka krwi plynacej w moich zylach, tetnicach, naczyniach wlosowatych i wypelniajacej serducho. Znawcy win mowia, ze wino ma byc jak piekna kobieta: miec piekna suknie, noge i serce, na tym opieral sie moj poemat. Odpowiedz Link
krzysztof_wandelt Re: Filety udzca kurczkow pieczono-duszone w karm 21.02.11, 19:18 popieram i jestem za... wina obecnie mniej pije niz kiper wchonie sluzowka ale co do kobiet, poki dech w piersi i istra w oczach... polkieliszka wina i haust szczescia... ---- mama prosbe, czy mozna wejsc w moje foldery ze zdjeciami na moim koncie: krzysztof-wandel.fotosik.pl/albumy/696003.html Odpowiedz Link
kwiatek_leona Re: Filety udzca kurczkow pieczono-duszone w karm 21.02.11, 19:30 "...czy mozna wejsc w moje foldery ze zdjeciami na moim koncie" Mozna, mozna, przynajmniej z obejrzeniem slicznego gravlaxu (a?) nie bylo problemu. Odpowiedz Link
krzysztof_wandelt Re: Filety udzca kurczkow pieczono-duszone w karm 21.02.11, 19:45 dziekuje teraz do gravlax mam specjalna praske ktora zrobilem z dwoch desek kuchennych i srub zamkowych z motylkami - i dwa razy dziennie dokrecam - w naturze zakopuje sie w ziemi i doklada kamora Odpowiedz Link
felinecaline Re: Filety udzca kurczkow pieczono-duszone w karm 21.02.11, 19:45 Blad zasadniczy popelniasz, Kuzynku drogi. Wino jeszcze nikomu nic zlego nie zrobilo, oczywiscie spozywane w rozsadnych ilosciach. Przykladem niech bedzie moj ukochany Dziadek Biotteau, jako nestor tutejszych winiarzy dozyl pieknego wieku 97 lat a w wigilie swojej podrozy na lono Abrahama rozpil jeszcze butelke swojego "czerwonca" z osobistym dochtorem, ktory leczyl go coprawda od lat, ale ani na serce, ani na watrobe. Duch Dziadka zawsze jest gdzies w poblizu mnie a Jego zdjecie figuruje gdzies na tym forumie. To dopiero byl sybaryta pelna geba! Odpowiedz Link
felinecaline Re: Filety udzca kurczkow pieczono-duszone w karm 21.02.11, 19:47 Kwiatku, ja tez te winne elegie i peany pisze w pozycji nawpol horyzontalnej (jak starozytni rzymscy sybaryci zwykli na swoich jeszcze wtedy bezinternetowych sympozjonach. Odpowiedz Link
felinecaline Re: Filety udzca kurczkow pieczono-duszone w karm 21.02.11, 20:00 Oto wlasnie Jego winiarska wysokosc wszechczasow: Dziadek Biotteau - Orkiestra tusz, marsza weselnego poprosze - zalobne nie licuja z duchem Dziadka. Odpowiedz Link
felinecaline Re: Filety udzca kurczkow pieczono-duszone w karm 21.02.11, 23:16 Ogladam dzis wieczorem konkurs mlodych kucharzy - finaly "nadziei kuchni francuskiej". Smakowite i okrutne. Kandydaci sa traktowani wrecz z perwersja, wymaga sie od nich cudow odpornosci fizycznej i psychicznej, dokladnoscoi wrecz aptekarsiej a przy tym fantazji godnej niemal Salvadore'a Dali. Nie opisze Wam, jak mi dzialaja slinianki w odruchu Pawlowa - czubki palcow mam mokre, klawisze sie rozplywaja... Odpowiedz Link
krzysztof_wandelt Credo... 22.02.11, 00:14 ja jakos nie moge sie przekonac do programow kuchennych w tv. Jesli cos zaczynam wymyslac to szukam konkretnie i porownuje pare przepisow zeby zrobic po swojemu. Nie jadam duzo ale krew mnie zalewa na podawanie potraw ktore na talerzy wygladaja jak obraz Miró ktoremu zabraklo farby... jedno wlokno cieleciny, jedna fasolka szparagowa i rozyczka kalafiora posikane trzema kolorami sosow, a organizowanie uczty weselnej w restauracji serwujacej takie potrawy, za kiepski zart z gosci Lubie zajrzec do Kuchni Neli, Kuchni Polskie ktora dalismy do nowej oprawy oraz ksiazki przedwojennej mojej mamy ale bez ston tytulowych. Mamie sluzyla w szkole dla panien z dobrych domow, takiej szkoly dla gejsz bez tematu prokreacji i pokrewnych Mam duzo ksiazek z kuchniami swiata, przyjelo sie ze mnie sie kupuje w prezencie taka ksiazke Na poczatku robilem potrawy mocno wyszukane realizujac przepis literalnie, ale mi przeszlo i mam swoj styl i w ramach niego gotuje zapominajac co i jak uwarzylem - w powtorzeniu pomagaja mi przepisy i foto ktore mam w folderach i zbiorach. Chodzimy regularnie do dobrych restauracji karmiacych po ludzku i jedzac zastanawiam sie jak to jest przygotowane. NIedaleko mamy steakhouse Rozario's z kuchnia meksykanska, ale juz dawno wszystkie pozycje jadlem - www.rozarios.pl/menu_p.pdf Na rocznice slubu staramy sie zeby bylo cos wystrzalowego na pelen gwizdek i swiatowego. a teraz to pora isc w piernaty... DobrejNocki Odpowiedz Link
kwiatek_leona Re: Filety udzca kurczkow pieczono-duszone w karm 21.02.11, 19:41 Perly przed wieprze! Ty tu Feline siegasz Parnasu opisem czaru wina a ja sobie ucielam drzemke ukolysana miarowym mruczeniem komputera i wydobywajacym sie z niego ciepelkiem. Ach, uroki wylegiwania sie... Odpowiedz Link
krzysztof_wandelt Sola w szpinaku z sosem serowym 23.02.11, 18:45 Sama sie robi fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,122525339.html Odpowiedz Link
felinecaline Re: Sola w szpinaku z sosem serowym 23.02.11, 19:16 Bestyjka nader apetycznie sie prezentuje. Co do stylu "nouvelle cuisine" tzn Mirô w kuchni to ja go tez wole na blejtramie niz na talerzu. To znaczy: lubie, jak jest podane "malowniczo", co ma byc przyrumienione niech jest rumiane, co domaga sie wnieboglosy jakiejs przyprawy winno byc nia potraktowane (hojnie, acz bez przesady), co blaga o nute marynaty (w sensie slodko-kwaskowatego uzupelnienia ) niech dostanie krople takiego sosu, ponoc wszystko mozna, byle z wolna i ostrozna. Fantazje sa doskonale, zwlaszcza te, ktore wyrastaja z bazy "starych ksiazek kucharskich bez pierwszych stron" Odpowiedz Link
felinecaline Re: Sola w szpinaku z sosem serowym 23.02.11, 19:22 O recepture soli nie pytam, bo juz podczytalam na GP, ale i nam moglbys dac. Odpowiedz Link
krzysztof_wandelt Re: Sola... przepis :) 23.02.11, 19:28 - 2-4 kawałki soli - 1 opakowanie mrożonego szpinaku rozdrobnionego - 1 opakowanie mrożonego szpinaku liście - 200 dag sera pleśniowego - opakowanie śmietany 18% - przyprawy do ryby, sól i pieprz - cukier - 3 ząbki czosnku - łycha masła 1) Rozmrożony szpinak ułożyłem na dnie naczynia, następnie rozmrożone filety z soli posypane wcześniej mieszanką przypraw, na wierzchu położyłem rozmrożone kuleczki szpinaku liście. 2) Śmietanę, ser pleśniowy, masło, czosnek, przyprawy, cukier utarłem blenderem i zalałem solę ze szpinakiem 3) Piekłem w kombiwarze, ale radze jednak w piekarniku 30 min. od momentu kiedy zacznie bomblować. Przewaga duszenie w szpinaku nad smażeniem filetów wpierw na patelni jest taka, że sola jest jędrna a nawet jak jest troszkę niedoduszona smakuje jak langusta Danie rewelacyjne Odpowiedz Link
krzysztof_wandelt Watrobka drobiowa z pieczarkami i smietana 25.02.11, 14:55 smażenie na maśle + oliwa pierwej cebula z pieczarkami, nastepnie na tluszczu po... kawalki watrobki panierowane w mace, polaczylem razem i podusilem troche z przypraw dodałem tylko sól, dużo kolorowego pieprzu i pyl grzybowy z ogonow na koniec podlalem śmietanką podałem z brązowym ryżem Odpowiedz Link
krzysztof_wandelt Re: Watrobka drobiowa z pieczarkami i smietana 25.02.11, 14:58 dzisiaj podaje watrobke indycza... te ze zdjecia Odpowiedz Link
felinecaline Re: Watrobka drobiowa z pieczarkami i smietana 25.02.11, 16:52 Uwielbiam wtrobke wszelka, najbardziej krolicza i "jalowkowa" . Sprawiles, ze znowu sie slinie jak zaprzyjazniona wyzlica z "braozowego dworku". Nawiasem mowiac - mam do Ciebie wielka prosbe: jako doswiadczony praktyk uchyl rabka tajemnicy na temat diety Basi (przepraszam za tak wielka poufalosc, ale to z sympatii). Czuje wewnetrzna nieprzemozna potrzebe "romansu" z Panem Dukanem). Odpowiedz Link
krzysztof_wandelt Re: Watrobka drobiowa z pieczarkami i smietana 25.02.11, 17:17 www.dieta-dukan.pl/ radze Ci kupic ksiazki troche jest skomplikowana, w trzech etapach i z dozywociem, ale nawazniejsze ze jesz i nie glodzisz sie - kanonem jest dzien proteinowy i jadanie otrebow owsianych troche mnie zakoczylas bo jest to dieta francuska, ale milo mi ze moge pomoc Jak pisalem ja nie stosuje tej diety ale postanowilem w dni proteinowe jesc to samo co Basia oraz zmiana paru nawykow i przez 1,5 roku zgubilem 13 kg az dostalem polecenie zaprzestania bo garderobe trzeba bedzie wymieniac Odpowiedz Link
metodiw Re: Watrobka drobiowa z pieczarkami i smietana 25.02.11, 20:52 U córki książka z dietą Ducana już leży. Tylko jeszcze do niej nie zajrzałam Odpowiedz Link
goskaa.l specjalnie dla Felinecalice 25.02.11, 18:52 Podaję link do forum o diecie Dukana forum.gazeta.pl/forum/f,95274,Proteinki_dieta_Dukana.html Wśród linków podpiętych jest kalkulator diety. Polecam, sama na niej schudłam 12 kg. Odpowiedz Link
felinecaline Re: specjalnie dla Felinecalice 25.02.11, 19:15 Dzieki wielkie Wam obojgu. Odpowiedz Link
goskaa.l Re: specjalnie dla Felinecalice 25.02.11, 19:22 Czy chcesz polską wersję książki Dukana w PDF? Odpowiedz Link
felinecaline Re: specjalnie dla Felinecalice 25.02.11, 19:44 Ooooooh!czywiscie Jak fajnie mi odmienilas nicka, nie cierpie tego "ogona" caline a calice jako kielich baaaardzo mi pasuje. Odpowiedz Link
goskaa.l Re: specjalnie dla Felinecalice 25.02.11, 20:02 Nick z samości tak wyszedł, francuskiego nie znam - domyślam się jedynie, że Caline może być polską Celiną? Przesyłam Ci książkę na pocztę gazetową (z innej mojej skrzynki, nie zdziw się)). Odpowiedz Link
felinecaline Re: specjalnie dla Felinecalice 25.02.11, 20:26 Oj, nie, nie - celinka -poczciwinka nie ma nic do mojego nic'ka. Odpowiedz Link
goskaa.l Re: specjalnie dla Felinecalice 28.02.11, 07:33 Feline, dosłałam Ci na pocztę to, czego nie załączyłam pomimo obietnicy. Odbierz, proszę. Odpowiedz Link
krzysztof_wandelt Mielone z suszona żurawina, w cieście francuskim 28.02.11, 18:27 Mielone wol-wieprz. z suszona żurawina, w cieście francuskim Na dwie sztuki: 1 kg mielonego wolowo-wieprzowego *) 15 dag suszonej żurawiny *) 15 dag Kuskus *) 3 ząbki czosnku *) 1 jajko + 1 jajko do posmarowania ciasta *) 1 łyżeczka cukru *) 1 łyżeczka soli *) Przyprawy: jakie dodajemy do mielonego, dużo! Moje proporcje na załączonym foto ' zmieszałem Kuskus z przyprawami, sola, cukrem, wrobić w mięso, ' utrzepałem jajko na puszyście, połączyć z mięsem i na końcu dosypywać partiami ' podzieliłem na pół ' uformowałem wałek ' druga połowę zawiązałem w woreczku i do zamrażarki ' wałek ułożyłem na wysmarowaną oliwą folią aluminiową w formie 'do piekarnika na termoobieg 210*C 25 minut ? w tym czasie podpieka się mięso i wytapia tłuszcz, po wyjęciu zlałem tłuszcz ' ostudziłem podpieczone mięso, ułożyłem na arkuszu ciasta francuskiego, pociąłem wystające spod mięsa ciasto w paski, owinąłem paskami mięso, posmarowałem skłóconym jajkiem i wstawiłem do piekarnika na 210*C 35 min. t.o. ' podałem z żurawiną Odpowiedz Link
felinecaline Re: Mielone z suszona żurawina, w cieście francus 03.03.11, 12:31 Nader apetyczny ten rumiany "jezusek w powijakach" (te hrancuzy to za nic majom sfientosci). A o paczkach to coz tu powiedziec - zamieszczanie takich zdjec jest bezlitosne!!!!!! Mmmmmmm, zjadlabym, zjadla i jednego i drugiego. Bedzie to nie w pore ale poze cos usmaze w w-end... Odpowiedz Link
metodiw Re: Mielone z suszona żurawina, w cieście francus 03.03.11, 13:37 Ja po prostu poszłam do sklepu i kupiłam pączki Ale jutro mam ambitny plan - smażę swoje popisowe faworki! Jeżeli wyjdą, zamieszczę zdjęcie Odpowiedz Link
felinecaline Re: Mielone z suszona żurawina, w cieście francus 04.03.11, 19:08 Pozwole sobie wrocic do Twojego "galerniczego" watku o soli. Zmierzila mnie tam mocno dosc czcza dyskusja o wyzszosci soli nad limanda i cenach tychze. Wczoraj bedac przelotem w pospolitym Géancie tuz przed godzina zamkniecia (to taki "maly Géant osiedlowy wiec zamykany wczesniej niz wielkie supersamce) trafilam na sliczne" solki w promocji cos po 15€ z groszami za kg. Kupilam 2, w sam raz "miarowe dla nas obojga z kKicurem (Pitka woli tunczyka lub losia w sosie) popelniajac horrendalny wydatek niecalych 4€70 cts . Zrobilam je na kolacje pt "sola mlynarka w duecie" Czas przygotowania: oplukanie, odglowienie 2 minuty osolenie sol i umaczenie 1 minuta rozgrzanie tluszczu (mieszanka fifty-fifty masla i oliwy na krazku elektrycznym nastawionym na max'a 2 minuty Smazenie frytek w mini fryciarce 3-4 minuty (zadanie Kicura) smazenie solek w duecie: 4 minuty strona grzbietowa, 1 minuta strona brzuszna; organizacja spotkania solek z frytkami, marynowana papryka i ogoreczkami konserwowanymi na talerzach 2 minuty z przeniesieniem na stol do jadalni wlacznie (odleglosc 6 m) Otwarcie butelki wina 15 sekund. Solkom w duecie akompaniowal Sauvignon z Turenii. Podany co prawda w kieliszkach do wina z rodzimej Anjou, ale to i tamto to dyc ten sam "ogrod Francji", wiec uchodzi (Turenia jakos nie dorobila sie wlasnego modelu kieliszka). Konsumpcja w tempie degustacyjnym zajela nam okolo 10 minut a wiec dluzej trwala niz przygotowanie "koncertu". Odpowiedz Link
krzysztof_wandelt Re: Mielone z suszona żurawina, w cieście francus 04.03.11, 19:32 ale mi narobilas apetytu Basia przepada ale musza byc filety po mlynarsku jemy w basenie Morza Srodziemnego, ale Basia tyle sie nadziabie i napluje ze szkoda soli --- po mlynarku uwielbiam zwykla fladre ze spieczona skora z maslem -- pierwszy raz moderator lub admin wywalil posty atakujace mnie widocznie porownal IP z wieloma nickami... szkoda gadac Odpowiedz Link
azalijazaza Re: Mielone z suszona żurawina, w cieście francus 04.03.11, 21:36 Ojejj! To sie biedaczka pozbawia najlepszego - tej zarazem chrupiacej i klejacej skorki... a odfiletowac mozna arcylatwo juz po usmazeniu: przeciac posrodku czesci brzusznej, odgiac skore najdalej jak to mozliwe w gore i w dol (kiedy solka lezy poziomo na talerzu), obciac ostrym i konczastym nozem wzdluz "linii brzegowej" tam, gdzie wyrasta pletewka brzgowa. Zdjac skorke i odstapic komus, kto nie jest meczennikiem diety,usunac szkielet z solki i odwrocic ja (ostroooozniutko!!!!) na druga strone i tak samo postapic ze skora z czesci grzbietowej. Odpowiedz Link
felinecaline Re: Mielone z suszona żurawina, w cieście francus 06.03.11, 14:55 Wita Was poobiednio objedzona do rozpuku sybarytka, ktora popelnila po raz pierwsszy od niepamietnych czasow na obiad krolika. Nie specjalnie ten "drob" lubie z powodow, ktore przez zmilowanie przemilcze. Robilam wg receptury "krolik w smietanie i musztardzie", ktora jest moja spontaniczna kompilacja 2 roznych przepisow z dodatkiem roznosci, ktore mi rownie spontanicznie fantazja podsunela w momencie pichcenia. Danie wyszlo typu "niebo w gebie" ale zupelnie nie nadajace sie do fotografowania, bo kroliczyna sie po prostu rozpadla. Pierwsza degustowala Pitka, widac zwabiona zapachem nagle sie obudzila i zaczela dopominac o zarciucho. Zjadla i przez kolejne 10 minut oblizywala sie z ukontentowaniem wielkim. My tez zjedlismy, Kicur oblizal wszystkie kostki, kosteczki i chrazastki, zostalo tylko troche sosu smietanowo-musztardowego z cebula i czosnkiem i odrobina majeranku. Popilily tym samym winem co niedawna sole, ktora bedac podana na kolacje spowodowala nikle obnizenie poziomu wina w butelce (nie bardzo moge pijac wino wieczorem z powodu refluxu). No i bylo na dzis jak znalazl. Odpowiedz Link
krzysztof_wandelt Re: Mielone z suszona żurawina, w cieście francus 06.03.11, 15:23 a my dzisiaj ukarani za lenistwo postanowilismy zamowic lasagne i gyros (i sie zamienic po polowie) czekamy juz 1'15" i nie widac poslanca... slina nam na oczy chlapie mamy jeszcze troche indyka w warzywach w smietanowym sosie od wczoraj ale postanowilismy byc twardzi juz telefonowalem z morda Odpowiedz Link
felinecaline Re: Mielone z suszona żurawina, w cieście francus 13.03.11, 12:58 Ciekawa jestem, co dzisiaj pichci nasz arcysybaryta - wirtuoz rondla? Odpowiedz Link
kasik68 Re: Smacznego! Tłusty czwartek! 03.03.11, 15:19 Ja poprosze te wszystkie paczki...jakie musza byc pyszne. W ramach "obchodow swieta" zrobilam nalesniki z karmelem(bretonskim ze slonym maslem) i hiszpanskimi truskawkami. Odpowiedz Link
metodiw Re: Kuchnia sybaryty - zjesc smacznie i nie urobi 04.03.11, 16:16 Tym razem faworki własnego wypieku, dzisiejsze. Jeszcze trochę zostało Odpowiedz Link
kasik68 Re: I jeszcze raz zdjęcie: 04.03.11, 16:55 O ja cie... Jakie faworki!! Zjadlabym) Odpowiedz Link
azalijazaza Re: I jeszcze raz zdjęcie: 04.03.11, 17:01 Uslinilam sie oblesnie... zgrrrrozaaaa!!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link
felinecaline Re: I jeszcze raz zdjęcie: 04.03.11, 17:08 Rzeczywiscie, to arcy-faworki. Meto, dalabys przepis na @? Odpowiedz Link
metodiw Re: I jeszcze raz zdjęcie: 04.03.11, 17:30 elinecaline napisała: > Rzeczywiscie, to arcy-faworki. > Meto, dalabys przepis na @? Mogę i tutaj. Tylko że ja robię zawsze "na oko" Odpowiedz Link
felinecaline Re: I jeszcze raz zdjęcie: 04.03.11, 17:36 To robisz dokladnie...tak jak i ja Odpowiedz Link
metodiw Re: I jeszcze raz zdjęcie: 04.03.11, 18:00 No to, powiedzmy, że tak: - ok. 25 dag mąki tortowej, - 6 żółtek, - śmietana kremówka wysokoprocentowa, - ocet lub spirytus, - 2 kostki smalcu do smażenia (na smalcu lepsze niż na oleju). Mąkę sypię na stolnicę, w dołek wbijam żółtka (mogą być niestarannie obrane z białka), dodaję śmietany i skrapiam octem. Wyrabiam ciasto - ma być twarde, nie kleić się, ale mąką prawie nie podsypywać! (jak jest za dużo mąki, tłuszcz się burzy.) Wyrobione ciasto dzielę na trzy kulki i rozwałkowuję bardzo cienko. Radełkiem wycinam faworki. Staram się od razu smażyć, żeby nie obeschły. Smażę po 3 w płaskim rondlu. Nie odchodzę od gara, zaraz odwracam jak wypłyną, wyciągam, osączam z tłuszczu. Kiedy wystygną, przekładam na inny talerz i posypuję warstwami cukrem pudrem. Odpowiedz Link
krzysztof_wandelt Re: I jeszcze raz zdjęcie: 04.03.11, 17:20 sliczne chrusty... wole od paczkow Odpowiedz Link
krzysztof_wandelt Re: Kuchnia sybaryty - zjesc smacznie i nie urobi 13.03.11, 16:11 dopiero co przyjechalismy z lasu bo ludzie go porzadkuja - tna, rzna, grabia i wywoza czyli tylko szybko w grillu elektrycznym zapiekanka z niczego... w domu mialem robic gicz wolowa z rosolu z tukiem, ale odpuscilem i bedzie tylko barszczyk z uszkami... mieso z rosolu jutro jak sie ogarne i zrzuce foty to moze cos bedzie sie nadawalo do pokazania Odpowiedz Link
kasik68 Re: Kuchnia sybaryty - zjesc smacznie i nie urobi 13.03.11, 23:30 Dzis upichcilam kurczaka z warzywami i z curry, do tego ryz(nie woreczkowy), dobre bylo.A na deser szarlotka. Odpowiedz Link
kk345 Gratulacje, Krzysztofie 15.03.11, 14:05 Twój wątek trafił na główną, awansowałeś w wielki świat Odpowiedz Link
krzysztof_wandelt Jejku ;/ ale nie wiem gdzie... wpadam w panike 15.03.11, 14:24 ja jestem bardzo kameralny... Odpowiedz Link
kk345 Re: Jejku ;/ ale nie wiem gdzie... wpadam w panik 15.03.11, 15:28 Oj tam, oj tam, dasz radę Odpowiedz Link
felinecaline Re: Jejku ;/ ale nie wiem gdzie... wpadam w panik 15.03.11, 15:33 Gdzie tooooo????????????? Dawaj juz - zaraz prooosze! Odpowiedz Link
kk345 Re: Jejku ;/ ale nie wiem gdzie... wpadam w panik 15.03.11, 15:50 Już zniknął niestety . Link do tego wątku Gazeta wyciągnęła dziś na stronę główną- ale nie pomyślałam, żeby skopiować ekran dla potomności Odpowiedz Link
krzysztof_wandelt Re: Jejku ;/ ale nie wiem gdzie... wpadam w panik 15.03.11, 16:17 ...no i posiala zwiatpienie i niepokoj ;/ Odpowiedz Link
felinecaline Re: Jejku ;/ ale nie wiem gdzie... wpadam w panik 15.03.11, 17:06 Nooo - no! To w ogole debiut LESerostwa na stronie glownej !!!!!!!!!!!!!!!!! Chyba trzeba bedzie cos odszpuntowac. Myslalam, ze chodzilo o watek "galerniczy", ale jak nasz to koniecznie, jakem stara pudernica Odpowiedz Link
krzysztof_wandelt Re: Jejku ;/ ale nie wiem gdzie... wpadam w panik 15.03.11, 17:22 przypuszczam ze gdzybym nie byl tez z forum wolnomularzy i sybarytow to nie zawitalbym na glowna Odpowiedz Link
felinecaline Re: Jejku ;/ ale nie wiem gdzie... wpadam w panik 15.03.11, 17:42 Trafilbys z kazdego jakkolwiek by sie nie nazywalo za to, ze jestes soba. Odpowiedz Link
krzysztof_wandelt Re: Jejku ;/ ale nie wiem gdzie... wpadam w panik 15.03.11, 17:44 ehhhh.... Dziewczyny... Dziewczyny Odpowiedz Link
kk345 Re: Jejku ;/ ale nie wiem gdzie... wpadam w panik 15.03.11, 23:11 feline szczerą prawdę mówi, potwierdzam, a ja nie rodzina, więc liczy sie podwójnie Wznosze toast czerwonym wytrawnym Odpowiedz Link
felinecaline Sprzeniewierzylam sie 22.03.11, 11:21 dzis LESersstwu i zamiast slodziutko odsypiac dyzur pofolgowalam chcicy. A to wszystko przez Krzysia i Jego wczorajsze kopytka odsmazane z cebulka. Tak mnie na nie "wzielo", ze wpadlam do dom i "popelnilam" 30 sztuk, z czego 10 sie odgrzeje na dzisiajszy obiad a reszta zamrozi "na zas". Tylko jedna nieznaczna roznica: jakos pewniejsza siebie jestem w produkcji klusek slaskich tzw gumowych i moje dzielo to wlasnie one, takie z "pepkiem". Beda z wieprzowym "sauté" z cebulka i podsmazajna "skisla" kapusta wlasnie prosto z zamrazarki. A dla zrehabilitowania sie jalo LESerka podaje drobny szczegol produkcji: do fabrykacji rzeczonych gumiklajzek zawsze uzywam kupnego purée w proszku. Odpowiedz Link
krzysztof_wandelt Re: Sprzeniewierzylam sie 22.03.11, 12:08 wczoraj podalem kopytka (krojonych skosem) zasmazane z cebula z resztkami klopsikow - Basia najpierw sie obruszyla bo byl przygotowany ryz basmati, ale per saldo bardzo zadowolona, a Ty mowisz chyba do pepkowych jakie mielismy w sobote (vide ponizej) Odpowiedz Link
felinecaline Re: Sprzeniewierzylam sie 22.03.11, 12:43 Tak, kuzynku, jakos mi sie kopytka nie udaja, a ze rowna sympatia darze te "pepkowe" no to robie wlasnie "pepkowe". Za chwile nastapi konsumpcja. Odpowiedz Link
krzysztof_wandelt Re: Sprzeniewierzylam sie 22.03.11, 12:52 smacznego a ja robie dzisiaj zupe z soczewicy, boczku itd oraz pomidorow, ale mi wlasnie Zabke zamkneli bo dostaw dokupie jak wyjde z Toffim mloda juz sie wyszalala w parku - w kagancu bo zzera wszystko co lezy luzem Odpowiedz Link
metodiw Re: Sprzeniewierzylam sie 22.03.11, 13:42 Denerwujecie mnie tymi kulinarnymi dyskusjami Jak ja nie lubię gotować! Robię dziś schab pieczony z kaszą gryczaną z torebki i surówką z kapusty czerwonej ze sklepu I nie pamiętam, kiedy jadłam kopytka lub insze pyzy, bo nie kupuję ziemniaków. Ale zjeść, to bym zjadła Odpowiedz Link
goskaa.l Re: Sprzeniewierzylam sie 22.03.11, 15:11 O rany! Przypomnieliście mi, że istnieją kartofle! Chyba dziś zaszaleję i zjem z natką i jogurtem. W planie pasztet z wołowiny, kury i indyka. Odpowiedz Link
azalijazaza Lato, ja tez nie lubie 22.03.11, 17:40 alisci co moge, jak mi kuzynek takie pychoty pokazujac o zadze przyprawia? Tak oto wygladaly moje "pepkowki". Strasznie zalowalam, ze nie przeznaczylam na dzis wiecej niz po 5 na "dziob". Do towarzystwa mialy wysmienite sauté, ktore jakims cudem nie bylo suche i kapuste z ciecierzyca od niepamietnych czasow przechowywana w zamrazarce a dzis uzyta jako "smakolamacz". I musze Wam powiedziec, ze u mnie tez ziemniaki w formie ziemniaka, zwlaszcza obieranego sa ewenementem. Natomiast chetnie uzywam wszystkich ziemniaczanych "gotowcow", jak wyzej wspomniana purée do produkcji klusze, czy tez frytki, "pommes dauphines" takie duperelki z ziemniaczanego ciasta ptysiowego czy ich zgrzebna wersja " noisettes" (dla ciekawych: "dauphines" roznia sie od swoich "ubogich kuzynow jedynie mniej wyrafinowana forma. Wyciska sie je przez szprycke w formie rozetek. To znaczy robia to nie-leserki, ja kupuje gotowce. I nikt mi nie wyperswaduje, ze zrobione "wlasnozrecznie" sa lepsze. Kiedys nawiedzila nas para przyjaciol - pan bardzo ale to bardzo antygotowcowy i jego zona - ofiara przysiegi malzenskiej, wszystko gotujaca od stadium "0", czyli ledwoco wykopanego z przydomowej grzadki. Wizyta sie przedluzyla, nie bardzo mialam co podac na kolacje a wypuscic ich bez takowej byloby wielkim "fopa£em" wiec odgrzalam na cito jakies zalegajace w zamrazarce miesiwo, rozrobilam "tytke" purée i podalam. Pan malo sie nie rozplynal z ukontentowania, my z Kicurem dlawilismy sie ze smiechu a biedna malzonka i jej smakosz bardzo sie dziwili naszej wesolosci. No, to cytujac popularna wtedy reklame owego pioora powiedzialam im, ze po prostu "zostalo przyzadzone z uczuciem". Pani pojela w czym rzecz.I odtad stosuje. Odpowiedz Link
krzysztof_wandelt Zupa z zielonej soczewicy z pomidorami i baleronem 22.03.11, 15:28 Basia zachwycona i powiedziala ze bedzie to danie dla dziewczyn - czyli nobilitacja! Odpowiedz Link
kasik68 Re: Zupa z zielonej soczewicy z pomidorami i bale 22.03.11, 21:00 O matuchno, jakie smakolyki, i kluski z dziurka, i kopytka, i zupka wygladajaca smakowicie bardzo. A tak z ciekawosci do "gumiklejzow" dajecie jajko, zoltko, czy nic?) Ja dzis popelnilam zurek, uwielbiam. Odpowiedz Link
felinecaline Re: Zupa z zielonej soczewicy z pomidorami i bale 22.03.11, 21:24 Dalam cale jajko, jak zwykle. A dzis ogladalam "lekscje produkcji gnocci" czyli kopytek po nicejsku albo jak kto woli po wlosku. Okazuje sie, ze to tylko ziemniaki + maka w proporcji 4/1. No i troche "oliwy z lokcia" Odpowiedz Link
krzysztof_wandelt Filety udzcow z kurczaka duszone w bulionie z cebu 04.04.11, 20:49 jedzone wczoraj w pelnym sloncu na powietrzu Odpowiedz Link
krzysztof_wandelt Generał Kurczak 19.04.11, 16:39 zamiast gesi, indyczki czy kaczki jednoczesnie dwa kurczaki upieke pionowo na butelkach z piwem, na Swieta probny wypiek wczorajszy Odpowiedz Link
felinecaline Re: Generał Kurczak 19.04.11, 18:29 Ach, jakiz on piekny, rumianiutki i smakowity zapewne rowniez a ja wyglodniala a moja kuchnia w stanie post-kataklizmu (ale za to z czynnymi oboma kranami i zamontowana obudowa zlewozmywaka. Niech zyje Johny (nie H, ale kumpel mojego Kicura!!!!!!!!!!!! Zdziwilam sie jego obowiazkowoscia i skutecznoscia, bo to ex-alkoholo, ale okazal sie godny zaufania. To bede sobie mogla przedswiatecznie poszalec kulinarnie, a ten "general" mnie kusi, oj, kusi... Odpowiedz Link
felinecaline Re: Generał Kurczak 19.04.11, 20:04 Janous, najpierw musze sprzatnac i wyczyscic slady buciorow. Kuzynku, malo ekranu nie wylizalam! Odpowiedz Link
janou Re: Generał Kurczak 19.04.11, 23:03 felinecaline napisała: > "La chaleur tournante". merci Feline Odpowiedz Link
janou Re: Generał Kurczak 19.04.11, 19:38 krzysztof_wandelt napisał: > zamiast gesi, indyczki czy kaczki jednoczesnie dwa kurczaki upieke pionowo na bu > telkach z piwem ---------- prosze,jak to dokladnie robisz? Odpowiedz Link
krzysztof_wandelt Re: Generał Kurczak 19.04.11, 19:49 Generał Kurczak – swobodna interpretacja kurczaka M.Gessler W większości przepis ten znany od pokoleń. Ja postanowiłem zrobić próbny rozruch przed świętami, bo upiekę na świąteczny stół jednocześnie dwa kuraki zamiast indyka. - urodziwy kurczak z nieuszkodzoną skórą - mieszanka przypraw które stosujemy do pieczenia drobiu na zewnątrz - sól, czosnek i oregano do środka - mała butelka jasnego piwa bez naklejek - w kurczaku delikatnie wyciąłem szyjkę przy nasadzie żeby nie uszkodzić skóry - w środku natarłem zmiażdżonym czosnkiem utartym z solą i oregano - na zewnątrz natarłem mieszanką przypraw i soli - w szczelnym pojemniku trzymałem dobę w chłodzie - z butelki odlałem trochę piwa do naczynia na którym kurczak będzie stał podczas pieczenia, - nadziałem kurczaka na otwartą butelkę tak żeby szyjka wyszła przez skórę szyjki kurczaka - skórę szyjki kurczaka okręciłem szczelnie nicią na butelce - nagrzałem piecyk do 200*C - wstawiłem kurczaka ustawionego na pojemniku na tyle czasu ile ważył (1 kg = 1 godz) - w trakcie pieczenie trochę uzupełniałem piwo w naczyniu i wraz ze ściekającym sosem polewałem kurczaka - na ostatnie 15 min. włączyłem termoobieg żeby skóra się mocno spiekła, była pyszna i może być samodzielnym przysmakiem - do pojemnika dokładałem w trakcie pieczenia surowe ziemniaki, cebulę i jabłka - trzeba to robić na wyczucie i odpowiedniej kolejności, każdy piekarnik inaczej ‘pali’ Na święta może skrócę czas pieczenia lub zmniejszę temperaturę bo Generał przy dotknięciu nożem rozpadał się na pyszne kawałki. Sos boski a ziemniaki łupinkach jak spod ogniska. Przepis niby prosty jak drut a tyle możliwości Alleluja ============== naszykowany do piekarnika, jeszcze szklaneczka piwa do kamionki Odpowiedz Link
krzysztof_wandelt Re: Generał Kurczak 24.04.11, 20:03 stereo na swiateczny stol pochloniete wsrod mlaskow i zachwytow Odpowiedz Link
felinecaline Re: najwyzsza pora nastawic gravlax na Swieta 19.04.11, 22:29 Przyznaje, ze malowniczy ten losos, ale ja wlasciwie lubie tylko wedzonego, wole inne ryby, wiec go sobie podaruje (nie watpie, ze wg Twojego przepisu jest doskonaly). Natomiast bardzo mnie intryguja fiolki roznych plynow na drugim planie. Oskomy dostalam... Odpowiedz Link
krzysztof_wandelt Re: najwyzsza pora nastawic gravlax na Swieta 19.04.11, 23:09 ale nie odroznisz od wedzonego, najwyzej stwierdzisz ze jest smaczniejszy lub wyjatkowo smaczny w klasynym naczyniu nie musze tlumaczyc co jest - zdobylo mistrzostwo swiata, a w likierowym kieliszku okowita zmieszna z ekstraktem dymu (opcjonalnie) Odpowiedz Link
felinecaline Re: najwyzsza pora nastawic gravlax na Swieta 19.04.11, 23:16 Nie, chodzi mi o te dwa cylinderki z rozowawa zawartoscia ;D. Supezr - sympa! A w gravlaxie to chyba koper jest a ja nie znoszeeeeee..... Odpowiedz Link
krzysztof_wandelt Re: najwyzsza pora nastawic gravlax na Swieta 19.04.11, 23:31 koper uzywam tylko zielony w galazkach i wyrzucam po, traperzy stosowali suszony z woreczka i zakopywali w ziemi przyciskajac kamieniem - stad nazwa tego lososia po zielonym koprze smaku kopru nie wyczuje nawet koprofan, bo spelnia on role jedynie katalizatora... Odpowiedz Link
felinecaline Re: najwyzsza pora nastawic gravlax na Swieta 19.04.11, 23:35 Krzysiu, doceniam, ale nie zmoge, jedyny wyjatek to koper w skislych ogorkach. Tak samo zywe uczucie mam dla pietruszki - przeklenstwo dziecinstwa: rosol z siekana natka tejze a na drugie mlode ziemniaki oblepione grubo drobno posiekanym koperkiem. Ale- wlasnie pare dni temu posialam koperek na balkonie ;P. Odpowiedz Link
krzysztof_wandelt Re: najwyzsza pora nastawic gravlax na Swieta 19.04.11, 23:42 posialas zeby nim pogardzac i przeklinac a w rurkach tym razem jest cukier i sol normalnie pijamy ajerkoniak mojej roboty - jest gesty i jesli zabraknie jezora do wylizania to wybieramy resztki paluchem pelna kultura, Savoir-vivre, bon ton i kindersztuba Odpowiedz Link
krzysztof_wandelt Re: najwyzsza pora nastawic gravlax na Swieta 19.04.11, 23:43 zapomnialem zrobic ajerkoniak! moj musi lezakowac 1 miesiac! Odpowiedz Link
felinecaline Re: najwyzsza pora nastawic gravlax na Swieta 19.04.11, 23:56 No nieeeee!!!!! Kuzynku, <ijesz sie jak piskora adyc ja widze, ze tam sa plynne zawartosci. Moze i ciemniejsze niz rozowe jak napisalam, ale przeciez i nie biale. Ajerkoniaku nie pilam juz chyba z 15 lat . Byl to swego czasu ulubiony trunek jednej z ciotek Kicura, zawsze domagala sie, by Jej przywiezc z wakacji. Odpowiedz Link
felinecaline Re: najwyzsza pora nastawic gravlax na Swieta 20.04.11, 00:04 Oj, zwracam honor! To, co bralam za urocza pianke na wyimaginowanych alkoholach to istotnie sol i cukier. Glodnemu chleb na mysli ;P Odpowiedz Link
felinecaline Re: najwyzsza pora nastawic gravlax na Swieta 23.04.11, 23:11 A oto jeden z moich 2 swiatecznych wypiekow pod tytulem "mazurek brzoskwiniowo - migdalowy: . Drugim jest baba, ale juz nie pokaze, bozem bardzo slaba. Dawno sie tak nie narobilam przed Swietami - chyba sie starzeje - wczesniej mi sie jakos nie chcialo a w tym roku jakos wrecz przeciwnie. Jak zdaze sfotografowac jutro przed pozarciem ( bo u nas to bedzie "potrawa sniadaniowa" w miejsce codziennego croissante'a przezutego nir'emal "w biegu") to sie pochwale. Proba generalna sprzed tygodnia byla obiecujaca. Odpowiedz Link
mysiulek08 Re: Kuchnia sybaryty - zjesc smacznie i nie urobi 28.04.11, 00:03 Bedzie bez zdjecia Losos w dwoch odslonach. 1. Filety z lososia (albo dzwonka) ulozyc w naczyniu zaro, skropic cytryna (albo i nie) posolic lekko sola morska (albo i nie), podlac bialym winem, skropic oliwa lub rzucic kawalki masla. Wsadzic do piekarnika. Zapomniec na kilka chwil Do tego pieczone ziemniaki, ktore gotujemy sobie np dzien wczesniej w mundurkach, potem obieramy, kroimy na czastki, troche maslo/oliwy, ulubionych przypraw i razem z ryba do piekarnika. 2. Kawalki lososia wkladamy do parowara, na drugie 'pieterko' wsypujemy ryz i dolewamy troche wody. Parujemy 30 minut. Jest jeszcze wersja trzecia Obieramy pyrki, skrawamy w plasterki, solimy (albo i nie) na patelni rozgrzewamy olej wsypujemy ziemniaki, przykrywamy. W trakcie smazenia przekladamy ze dwa-trzy razy. Uwaga tluszcz pryska. Jak pyrki sie rumienia, na drugiej patelni rozgrzewamy troche oliwy i grudke masla, Jak sie maslo rozpusci kaldziemy kawalki lososia. Przykrywamy. Okolo 15 minut i mamy gotowe zarelko. Lososia nie przekladamy. W tzw miedzyczasie do kazdego z powyzszych robimy salate. Zamiast lososia, moze byc kazda inna ryba, byle byla zwarta, lub poledwica wolowa. Z argentynskiego wolu najlepiej Odpowiedz Link
krzysztof_wandelt jajecznica z kurkami oraz podgrzybkiem, na maśle 30.07.11, 23:33 - kurki wg potrzeb + jeden podgrzybek - po dwa jajka na porcję - łyżka stołowa maślanki na porcję - pół cebuli - masło - pieprz sól 1. Oczyściłem grzyby, większe połamałem na mniejsze kawałki 2. Pokroiłem cebule w ćwierćpiórka 3. Na patelni rozpuściłem masło, dodałem cebulę i grzyby, nakryłem pokrywką i smażyłem przez 10 min. na słabym ogniu. Zdjąłem przykrywkę, posoliłem i popieprzyłem, przemieszałem, smażyłem dalej bez przykrycia aż do odparowania soków z grzybów i cebuli – ca 10 min – mieszając. 4. Pozostawiłem do całkowitego wystudzenia (można smażyć wieczorem na rano). 5. Do miseczki wbiłem jajka, dodałem maślanki, troszkę soli i pieprzu, dodałem masę grzybową z patelni i dokładnie wymieszałem-utrzepałem widelcem. 6. Smażyłem na patelni po smażeniu z odrobiną masła do konsystencji lekko ściętej. 7. Zjedliśmy natychmiast w wydrążonych kajzerkach z opiekacza. 8. Na koniec wylizaliśmy patelnię skórkami bułek 9. Jeśli będziecie się trzymali kolejności, gwarantuję wspaniałą leśną ucztę. Odpowiedz Link
metodiw Re: jajecznica z kurkami oraz podgrzybkiem, na ma 31.07.11, 00:01 Pyszności! Jak ja tego dawno nie jadłam Odpowiedz Link
felinecaline Re: jajecznica z kurkami oraz podgrzybkiem, na ma 31.07.11, 10:27 Pycha, takie grzybki wlasnie zbieralo sie w moich slawetnych "Rowach" (eee tam, 3 drzewka i zaraz "lasek"). Tu niestety - do najblizszego "otwartego" lasu szmat drogi, grzyby w wiekszosci calkiem nie te (np "trabki...smierci"), pod blokiem i brzozkami na skraju skweru co prawda rosna jakies nawet ladnie sie prezentujace, ale strrrasznie niebiesciejace, wiec sie nigdy nie odwazylam. U nas bedzie dzis "ksiezniczka - perliczka", chcialam ja zrobic "siedzaca" na piwnym tronie, ale puszka przekraczala jej wymiary, wiec zlegla w brytwance pod kolderka z boczku, bo chudzina z niej taka, ze inaczej bylaby trociniasta. Bedzie z mlodymi ziemniaczkami, bobem i piorem z marchewki. Odpowiedz Link
felinecaline Re: jajecznica z kurkami oraz podgrzybkiem, na ma 31.07.11, 14:06 Obiad francuskich sybarytow (sybarytka byla nieleniwa). Ksiezniczka perliczka nie udala sie na siedzaco, piekla sie w kapieli oliwno - piwnej. Najpierw wszakze bylo "entrée" (czyli wstep: melon, brzoskwinia z winnicy, zurawina w Rivesaltes (z tej samej rodziny, co sakramentalne Porto. Zauwazcie roznice miedzy tym rodzajem brzoskwini a normalna. Smak niebianski. Psuje sie nieslychanie szybko. Potem juz "ksiezniczka w towarzystwie jarzynek". Potem juz nie bylo nic, na sery i desery nie starczylo nam sily i miejsca, Kicur juz zasnal... [imgfotoforum.gazeta.pl/photo/6/hi/gi/yakb/CPD6l5pdWLZ4PJ78BB.jpgimg] Deser nastapi po pobudce, w postaci lodow ananasowych z tymi samymi owocami co na "wejscie" ( musi sie znalezc i "wyjscie, jak mawiala Ciotka Marcela. Odpowiedz Link
metodiw Re: jajecznica z kurkami oraz podgrzybkiem, na ma 31.07.11, 14:14 A ja niechętnie zabieram się do tarcia ziemniaków, bo mi się zachciało placka po węgiersku Mięsko już pachnie i się dopieka Odpowiedz Link
felinecaline Re: jajecznica z kurkami oraz podgrzybkiem, na ma 31.07.11, 14:23 Zaaaaapros mnie na placka. Miesa moze nie byc. a tu danie glowne: Odpowiedz Link
felinecaline Re: zapraszam na placek po węgiersku :) 31.07.11, 16:20 torturujesz mnie, wieeeesz?!!!! Odpowiedz Link
metodiw Re: zapraszam na placek po węgiersku :) 31.07.11, 16:34 Ale cóż można robić przy takiej pogodzie? Leje cały czas Nawet ziemniaki utrzeć mi się chciało, na rozgrzewkę Odpowiedz Link
krzysztof_wandelt Re: zapraszam na placek po węgiersku :) 31.07.11, 17:24 my jedlismy leczo z parówkami wrocilismy teraz ze spaceru na nogach. Jest niedziela to nie zabralismy nic na grzyby, jednak kurek i zajaczkow zebralismy - do kapturow kurtek nadal jestem najedzony i nie w glowie mi gotowanie... o placku pomysle spolszcze, bo mam cukinie i z ziemniakami wyjda delikatne jak chmurka placory ja preferuje z kwasna smietane i odrobine cukru --- wlasciwie mialy byc szaszlyki z poledwiczki wieprzowej, ale... Odpowiedz Link
felinecaline Re: zapraszam na placek po węgiersku :) 31.07.11, 18:10 Ja tez mam znowu cukinie a zapiekanka juz mi uszami wychodzi, prosze, podaj recepte na placek. Odpowiedz Link
krzysztof_wandelt Re: zapraszam na placek po węgiersku :) 31.07.11, 19:39 Na placki sa najlepsze cukinie grubości uda – miałem takie za czasow sadownictwa-warzywnictwa… Obierasz ze skory, wywalasz pestki, scierasz miąższ na osobna miseczke, pozniej cala biala cebule i ziemniakow wg uznania. Odsaczasz przecier cukini ze zbędnego soku. Mieszasz całość dodajesz maki ziemniaczanej oraz jajko – można dodac jeszcze maki pszennej jeśli jest obawa ze się nie zetnie przy smazeniu – można zrobic probe. Smazyc male placuszki… niebo w gebie Odpowiedz Link
krzysztof_wandelt Re: jajecznica z kurkami oraz podgrzybkiem, na ma 31.07.11, 14:26 u nas brzoskwinie płaska (płaskoowocowa) roznie nazywaja ale w wiekszosci Brzoskwinia Pewruwiańska - uwielbiam, jest w zasiegu reki od konca z truskawkami Odpowiedz Link
metodiw Re: jajecznica z kurkami oraz podgrzybkiem, na ma 31.07.11, 14:45 Mówisz, że dobre te brzoskwinie? Widziałam, kiedy byłam w piątek na targu, ale jakoś nigdy nie jadłam i nakupowałam śliwek Odpowiedz Link
krzysztof_wandelt Re: jajecznica z kurkami oraz podgrzybkiem, na ma 31.07.11, 14:55 kiedy sa dojrzale trudno je porownac do innych owocow sa pyszne, soczyste i mysia skorka ladnie schodzi, jem odpokrojone od pestki w szostki Odpowiedz Link
metodiw Re: jajecznica z kurkami oraz podgrzybkiem, na ma 31.07.11, 15:07 To dam się skusić i kupię następnym razem, jak zobaczę Odpowiedz Link
kasik68 Re: jajecznica z kurkami oraz podgrzybkiem, na ma 31.07.11, 18:50 Kurki, mniam, mamy jeszcze porcyjke zamrozonych, jadamy najczesciej w omlecie, czyli podobnie , jak Krzysztof. Lasy mamy na szczescie blisko i to dosyc "grzybne". Placki ziemniaczane, uwielbiam, tylko to tarcie Najczesciej robimy take malenkie placuszki, na jedenego gryza, do tego chetnie gulasz miesny albo warzywny, albo kawalek wedzonego lososi, koperek i kleks smietany. Feline, ze tez Ci sie chce takie cuda pichcic) Odpowiedz Link
myszyna Re: jajecznica z kurkami oraz podgrzybkiem, na ma 08.10.11, 23:18 Feline, jeśli te straszliwie niebieszczejące to te: http://www.google.pl/search?q=piaskowiec+modrzak&hl=pl&client=firefox-a&hs=9XK&rls=org.mozilla:pl:official&prmd=imvns&source=lnms&tbm=isch&ei=9ryQTurXNdCN-wbH6dWfDg&sa=X&oi=mode_link&ct=mode&cd=2&ved=0CA8Q_AUoAQ&biw=1440&bih=746 to możesz śmiało jeść. Osobiście zrobiłam z (między innymi) nich ostatnio carpaccio i podałam niespodziewającym się kolorku gościom. Zjedli, nadal żyją. A ja odczuwam z Tobą pokrewieństwo dusz, odkąd przeczytałam, że Ty koperek i pietruszkę to nie. Myślałam że ja jedna taka a świecie... Odpowiedz Link
krzysztof_wandelt Re: jajecznica z kurkami- powtorka z rozrywki... 05.08.11, 16:22 tak lubie ja jesc Odpowiedz Link
felinecaline Re: jajecznica z kurkami- powtorka z rozrywki... 05.08.11, 16:53 Pyyyszne! Ja kurki najbardziej lubie...wygrzebywac spod piasku i igliwia. Ale i w jajeczniczce tez. Odpowiedz Link
felinecaline zostalam dzis ukarana za 05.08.11, 17:20 brak profesjonalizmu i cierpliwosci. Papietacie moja "bretonska pomarancaze" czyli ziemniaka na balkonie? Doroooodne lety mial az ktoregos dnia ...kaaaput! wziely i zaczely degenerowac. Wiec je dzis wzielam i ciachnelam sekatorem i wyrzucilam. Zeby zapelnic pustke postanowilam zasadzic innego "pomaranczowc a" w tej samej donicy, wiec...wzielam sie do przekopywania ziemi a tam...mlode ziemniaczki kalibru od orzecha wloskiego po ziarno ...grochu. Ugotowalam i byl pyszny obiadek (chociaz rybka "tylko" gotowcowa z zapasow Pitki, bo swieza mi..."wyszla" Odpowiedz Link
krzysztof_wandelt Re: zostalam dzis ukarana za 05.08.11, 18:00 wczoraj pojechalismy na rowerach na brzeg lasu gdzie otwiera sie przepiekna panorama na pola, widok zepsulo pole ziemniaka ktory takze kaput - smutny widok hektara rudych letow... moze mial u Ciebie przyspieszona wegetacje?? moze go kot obsikal, albo... Odpowiedz Link
felinecaline Re: zostalam dzis ukarana za 05.08.11, 18:07 Moja Pitunia do sikania uzywa wylacznie osobistej kuwety a w tym roku tutaj wszystko ma wegetacje przyspieszona o srednio 3 tygodnie - tu by sie wsio zgadzalo, w "raju mojego dziecinstwa" kopanie zaczynalo sie 1.09. A w poludniowo - zachodnich regionach Francji wlasnie zaczelo sie ...winobranie. Odpowiedz Link
krzysztof_wandelt rocznicowa kolacja wyjsciowa... XXXIII 09.09.11, 23:55 Krem z dyni Risotto serowe (ser Taleggio&Parmezan) polane bazyliowym pesto Risotto z kozim serem, burakami i szparagami podane z pieczoną polędwicą wieprzową Halibut pod kruszonką ziołową ze szpinakiem czosnkowym i sosem z muli Panna cotta polana sosem malinowym oraz glowny deser rocznicowy – recznie robiona koperta z bransoleta ze srebra 925 z oprawionym dobrym werkiem Odpowiedz Link