azalijazaza 30.08.09, 22:52 www.angers.fr/ i zwlaszcza polecam z kolumny po prawej stronie ekranu Decouvrir. Tedy spacerek. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
metodiw Re: Kazda pliszka swoj ogonek chwali a my nasze m 30.08.09, 23:05 www.dabrowa-gornicza.pl/strona-501-Zakonczenie+Lata+i+Dozynki+Miejskie.html Czyli dobrze przypuszczałam Odpowiedz Link
metodiw Re: Kazda pliszka swoj ogonek chwali a my nasze m 30.08.09, 23:15 Polecam: www.dabrowa.pl/ Oprócz oficjalnej strony miasta istnieje nieoficjalna Prowadzi ją mój były kolega z pracy. Jego miłość do Dąbrowy, cierpliwość w gromadzeniu informacji i robieniu zdjęć jest godna podziwu Przecież moje miasto nie jest zbyt atrakcyjne, a jednak moje... Mieszkałam już w czterech różnych miejscach, ale zawsze w Dąbrowie, tak jak moi rodzice, dziadkowie i niektórzy pradziadkowie Obejrzyjcie sobie na zdjęciach nasz Pentagon - fotogeniczna bestia! Odpowiedz Link
keruj5 Re: Kazda pliszka swoj ogonek chwali a my nasze m 24.09.09, 09:38 <a href="www.archideko.pl/panoramy/meble/warszawa/willowhouse/salon-2_Janki/panorama.html" title="oko">oko</a> Odpowiedz Link
felinecaline Re: Kazda pliszka swoj ogonek chwali a my nasze m 30.08.09, 23:10 A tak nawiasem mowiac to moj Ojciec byl m.in absolwentem (bardzo z tego dumnym) dabrowszkiej "Sztygarki" ;-D Odpowiedz Link
metodiw Re: Kazda pliszka swoj ogonek chwali a my nasze m 30.08.09, 23:24 O, tak... Nasza Sztygarka była niegdyś renomowaną szkołą Założona przez Staszica, przeniesiona z Kielc do Dąbrowy, bo to właśnie Staszic odkrył u nas złoża węgla. W ostatnich latach odnowiona, obok mieści się muzeum... Obecnie strasznie zeszła na psy Odkąd zaczęli likwidować kopalnie, zlikwidowali również w szkole kierunki górnicze i póki co nikt nie znalazł pomysłu na przyciągnięcie nowych uczniów. Podobno nabór skurczył się katastrofalnie A pamiętam, że jako dziewczyna mieszkałam na Kościuszki i rankiem widywałam całe grupy chłopców w mundurach, wędrujących pod górkę (bo Sztygarka na górce stoi) Odpowiedz Link
felinecaline Re: Kazda pliszka swoj ogonek chwali a my nasze m 30.08.09, 23:28 Wiem, ze "na gorce", bo czesto przejezdzalismy przed pomnikiem Staszica jadac do Olkusza, jeszcze zanim powstala "nowa" droga "kolo reala). I jako dziecko wspolczulam Panu S, ze mu ta wyciagnieta reka chyba strasznie dretwieje ;-D Odpowiedz Link
metodiw Re: Kazda pliszka swoj ogonek chwali a my nasze m 30.08.09, 23:38 A jaki biedaczek był sprayem pomazany, kiedy ostatnio tam byłam Odpowiedz Link
metodiw Re: Kazda pliszka swoj ogonek chwali a my nasze m 30.08.09, 23:50 Nasze najnowsze centrum handlowe: pl.wikipedia.org/w/index.php?title=Plik:8_listopada_2008_r._059.jpg&filetimestamp=20081111142423 Pentagon, czyli Urząd Miasta: pl.wikipedia.org/w/index.php?title=Plik:Urz%C4%85d_Miasta-DG.jpg&filetimestamp=20090423192653 Z Wikipedii: pl.wikipedia.org/wiki/D%C4%85browa_G%C3%B3rnicza Właśnie mnie zatkało, bo przeczytałam listę najsłynniejszych dąbrowiaków i tam zgodnie wymieniono: Aleksander Zawadzki - Przewodniczący Rady Państwa PRL, Janusz Gajos - aktor, Zdzisław Marchwicki - najsłynniejszy polski "wampir"... Odpowiedz Link
zettrzy Re: Kazda pliszka swoj ogonek chwali a my nasze m 18.09.09, 20:33 no to ja tez: forum.gazeta.pl/forum/f,89735,Miasto_ogrod_Podkowa_Lesna.html Odpowiedz Link
felinecaline Re: Kazda pliszka swoj ogonek chwali a my nasze m 23.09.09, 13:30 Ja tym razem pochwale francuska TVizje a w szczegolnosci Journal de 13.00 (Dziennik o 13.00). Powod: cotygodniowe cykle reportazowe "skadstam - oczymstam", w tym tygodniu i lada chwila ...mozemy wpasc w okolice Janou, bo pokazuja zamki Owerni. Niestety, nie znalazlam linka, ale Janou pewnie mnie wspomoze. A z mojej strony polecam wam np te: www.tf1.fr/jt-13h/magazines-semaine/a-la-rencontre-d-elevages-insolites-4422297.html Odpowiedz Link
janou Re: Kazda pliszka swoj ogonek chwali a my nasze m 23.09.09, 14:02 probowalam otworzyc "la vie de chateau d'un agriculteur" kreci kreci i nic z tego videos.tf1.fr/jt-13h/le-13-heures-du-23-septembre-2009-4764702.html Odpowiedz Link
felinecaline Re: Kazda pliszka swoj ogonek chwali a my nasze m 23.09.09, 14:12 Bo to chyba sie dokreci dopiero jutro - w dzien po emisji. Wczorajszy jest swietny. Odpowiedz Link
felinecaline Re: Kazda pliszka swoj ogonek chwali a my nasze m 23.09.09, 14:15 O, o ten mianowicie mi chodzi: videos.tf1.fr/jt-13h/le-chateau-d-anjony-une-histoire-familiale-4763448.html Odpowiedz Link
janou Re: Kazda pliszka swoj ogonek chwali a my nasze m 23.09.09, 14:42 Odkrecilo sie, super reportaz,na reszte poczekam do jutra. Odpowiedz Link
janou Re: Kazda pliszka swoj ogonek chwali a my nasze m 23.09.09, 14:16 to moze tak pokaze Wam moja Auvergne; www.auvergne-centrefrance.com/galerie/galerie1.htm Odpowiedz Link
janou Re: Kazda pliszka swoj ogonek chwali a my nasze m 23.09.09, 14:30 wczesniej byl region a teraz jakby wojewodztwo;Le Puy de Dome to tez nazwa starego wulkanu i symbol regionu www.auvergne-centrefrance.com/geotouring/villages/pdd/jpimenu/jp_imagmenu.html www.routard.com/lieu/0-auvergne.htm Odpowiedz Link
metodiw Re: Kazda pliszka swoj ogonek chwali a my nasze m 23.09.09, 17:17 Ależ masz tam śliczności wokół siebie Oglądałam po kolei wszystkie fotki. W czasie wakacji emitowali u nas w tv francuskie serialiki, których akcja toczyła się w jakichś miasteczkach i wsiach, wśród zieleni i pięknych krajobrazów. Głównie z tego powodu oglądałam z przyjemnością Odpowiedz Link
felinecaline Re: Kazda pliszka swoj ogonek chwali a my nasze m 23.09.09, 23:44 Fakt, ze mnostwo jest fajnych reportazowych filmikow z francuskiej prowincji. Bo tez i wszystkie miasta, miasteczka, pipidowy, pateliny i bledy sie przescigaja w pielegnowaniu regionalnych odrebnosci, w estetycznym zagospodarowaniu i jak najwiekszym uatrakcyjnieniu dla przybysza. Wszak Republika Ciotki Marianny turystyka stoi a Paryz to jeszcze nie (cala) Francja). A ja nie wiem, czy do dzis bylam slepa, ze nigdy nie widzialam tej Twojej stronki, Janou? Swietne zdjecia,podziwiam i gratuluje . Odpowiedz Link
janou Re: Kazda pliszka swoj ogonek chwali a my nasze m 24.09.09, 19:41 metodiw napisała: Ależ masz tam śliczności wokół siebie > Oglądałam po kolei wszystkie fotki. ************ Milo mi ze moj region sie podoba, ale trzeba powiedziec ze Francja to naprawde piekny kraj,jest mnostwo regionow i kazdy ma swoj urok,i jak jestes np.w Owernii ta nie ma nic wspolnego z Alzacja,lub Lazurowym albo kraina zamkow nad Loara gdzie zyje Feline Ja wprawdzie nie mieszkam w gorach,jak mozna myslec ogladajac moje fotki,do gor i do pierwszego wulkana mam dokladnie ,wnuk to wszystko wyliczyl w necie; 32 km lotem ptaka,ale widze szczyt wulkana (w piekna pogode) z ogrodu. Odpowiedz Link
janou Re: Kazda pliszka swoj ogonek chwali a my nasze m 24.09.09, 19:47 Dokladnie tez tak mysle Feline,we Francji kazda pipidowa dba o swoj wyglad. A propos moich fotek,dzieki za gratulacje ale Ty tez mozesz dopisac klucze do fotek w Twojej galerii i pokazac wszystkim jak twoj region jest piekny. bizzzzzzzzzz Odpowiedz Link
felinecaline Re: Kazda pliszka swoj ogonek chwali a my nasze m 24.09.09, 20:08 Bonsoir, Janou,Wlasnie nie bardzo wiedzialam, jak to zrobic . Czy wystarczy tylko dodac klucze? Poza tym zlikwidowalam w swojej galerii przeszlo 2 tysiace fotek, wlasciwie to musialabym zalozyc nowa, chyba zrobie to na koncie zazy azaliji ;-D bo feline nie ma prawa autopublikacji. To ponoc dozywotnie jest ;-P. Odpowiedz Link
felinecaline Re: Kazda pliszka swoj ogonek chwali a my nasze m 24.09.09, 20:11 Janou, swietnie by bylo, gdybys nm "puscila" kilka zdjec z Vichy. A ja mam jedno osobiste zapotrzebowanie o baaaardzo szczegolnym charakterze. Odpowiedz Link
felinecaline Re: Kazda pliszka swoj ogonek chwali a my nasze m 24.09.09, 20:22 Trzeba jednak oddas sprawiedliwosc, ze i Polska ostatnio wypiekniala i to nie tylko "fasada", czyli wielkie miasta, ale glownie male miescinki i wioseczki, ktore mijamy jadac od granicy (czeskiej w Bohuminie/Chalupkach) lub Slowackiej (ale to strega uzdrowisk - Piowniczna, Krynica chyba zawsze byly zadbane. Teraz jednak i male wioseczki na uboczu coraz czesciej sa czyste i zdobne w sliczne ogrodeczki i wlasciwie prezentuja sie nawet lepiej niz miasta w ktorych nader czesto swiezo odnowione fasady sa w ciagu kilku dni zdewastowane idiotycznymi tagami, jak to sie przytrafilo np moim przyjaciolom, ktorzy pieczolowicie wyremontowali kamieniczke (my bysmy powiedzialy "hôtel particulier"), zdazyli polozyc nowe tynki i co? pierwszej nocy "pignon" zostal wytagowany. Odpowiedz Link
azalijazaza Re: Kazda pliszka swoj ogonek chwali a my nasze m 24.09.09, 20:33 O, wlasnie znalazlam fotke tych tagow. Nie zwracajcie-prosze-uwagi na defekty zdjecia, ktore bylo robione bardzo zlym aparatem. Ta bardziej zolta czesc kamieniczki jest nasza, zdjecie jest zrobione 2 lata temu - 7 lat po otynkowaniu i tuz przed kolejnym. Okno z zaluzja opuszczona do polowy to nasza sypialnia zwana pieszczotliwie "sypialnia Sissi".Na Sadecczyznie wszystko "tchnie" epoka Jej Wysokosci i Franza Joseph'a ;-D. Na szczescie dla Jasnie Panujacych w Ich epoce sadeckie uliczki nie byly tak ruchliwe, nas odglosy ruchu na ulicy budza juz o 6 rano i to pomimo rolet. Odpowiedz Link
janou Re: Kazda pliszka swoj ogonek chwali a my nasze m 24.09.09, 21:14 felinecaline napisała: > Bonsoir, Janou,Wlasnie nie bardzo wiedzialam, jak to zrobic . > Czy wystarczy tylko dodac klucze? ------ Do kazdej fotki dodajesz klucz jak np."Francja,Owernia,Clermont- Ferrand" nie zapomnij przecinka. Potem klik na "klucze"(na gorze po prawej stronie) bedziesz miala na moim przykladzie 3 klucze Francja,Owernia i Clermont-Ferrand,klik np.na Owernia to ci da link ktory wpisujesz w signaturke Zrobie fotki z ekranu komputera i Ci wysle mailem jezeli cos nie zrozumialas,a jakie fotki chcesz z Vichy? Odpowiedz Link
felinecaline Re: Kazda pliszka swoj ogonek chwali a my nasze m 24.09.09, 21:19 Na forum obojetne jakie, byle z Vichy, publikowalas piekne na f.architektura. Prywatnie zaraz Ci napisze. Dzieki za porady. Bede probowala. Odpowiedz Link
janou Re: Kazda pliszka swoj ogonek chwali a my nasze m 25.09.09, 22:21 No to kilka fotek z Vichy do ktorego mam sentyment,bo to piekne miasto,wiem ,wiem kojarzy sie z Petain'em ale czego miasto jest winne ze wybrali je na siedzibe rzadu? A wiecie dlaczego Vichy,bo jako miasto uzdrowisko,jest ogromna liczba hoteli,wiec rzad Petain'a mial gdzie sie ustalic. Dla mnie to miasto gdzie mieszkali moi tesciowie,moi rodzice i gdzie urodzil sie moj mlodszy syn, do Vichy mam 30km tak jak do Clermont- Ferrand tu link z wikipedi: pl.wikipedia.org/wiki/Vichy Merostwo; Odpowiedz Link
janou Re: Kazda pliszka swoj ogonek chwali a my nasze m 25.09.09, 22:33 Link z wikipedii pomieszal sie z pierwsza fotka,wiec jeszcze raz pl.wikipedia.org/wiki/Vichy Dodam ze od dwudziestu lat prezydentem miasta jest Claude Malhuret bardziej znany jako jeden z zalozycieli "Lekarze bez granic" nie wiem czy dobrze tlumacze,"Medecins sans frontières" cd fotek; Odpowiedz Link
janou Re: Kazda pliszka swoj ogonek chwali a my nasze m 25.09.09, 22:40 Nowoczeszny instytut produktow Vichy,kremy szminki itp i hotel Sofitel,naprzeciwko instytutu. zrodlo wody. Odpowiedz Link
janou Re: Kazda pliszka swoj ogonek chwali a my nasze m 25.09.09, 23:03 Zdaje sprawe ze te fotki z trzech lat maximum bardzo zle sie zestarzaly w mojej galerii na gazecie z innej strony esplanada Napoleona III Odpowiedz Link
felinecaline Re: Kazda pliszka swoj ogonek chwali a my nasze m 25.09.09, 23:06 Janou, co Ty? Nic sie nie postarzalo, to jest piekno ponadczasowe. A poza tym masz teraz calkiem nowiutenka publicznosc, nikt stad chyba nie zagladal na F.Archirektura. Odpowiedz Link
janou Re: Kazda pliszka swoj ogonek chwali a my nasze m 26.09.09, 00:19 Eh,ja Sables d'Olonnes znam troche z fotek bo mieszka tam siostra mojej synowej,wiec kiedy moja wnusia jedzie do cioci,kuzynki,babci i dziadka to foty przez net mam jak w banku,ale ja jeszcze tam nigdy nie bylam ale pozyjemy zobaczymy Nie wiem jaka pogoda na week end na zachodzie , korzystaj jak najbardziej bo jak widze jak dzisiaj rano mgle i mysle ze to juz koniec lata, to zle sie czuje -- wulkany w Owerni fotoforum.gazeta.pl/uk/wulkany,janou.html Odpowiedz Link
felinecaline Re: Kazda pliszka swoj ogonek chwali a my nasze m 26.09.09, 13:55 A ja wczoraj dalam straszna plame i winna Wam jestem errate, bo pomylilam 2 miejsca doskonale mi znane (moze wlasnie dlatego): "la côte d'amour" rozciaga sie nie w okolicy Sables d'olonne, lecz bardziej na polnoc, w okolicy innej miejscowosci letniskowej, rownie lub nawet bardziej eleganckiej - La Baule. I to wlasnie tu jest najpiekniejsza, najobszerniejsza plaza wybrzeza Atlantyckiego. Odcinek wybrzeza natomiast nalezacy do Les Sables d'Olonne nalezy juz do sasiedniego wojewodztwa (departamentu Vendée) i zwie sie "côte de lumière" (wybrzezem swiatla). Fotki nastapia pozniej Odpowiedz Link
azalijazaza Re: Kazda pliszka swoj ogonek chwali a my nasze m 26.09.09, 21:57 Oto najwieksza atrakcja plazy w "Piaskach" (Les Sables...): szczelina w przybrzeznych skalach zwana "Piekielna Studnia ("Puits d'enfer"). W czasie przyplywu wdzierajaca sie w szczeline fala wzbija sie w powietrze pienistym "pioropuszem". To stare zdjecie, przy odrobinie szczescia uda mi sie moze zrobic lepsze. Odpowiedz Link
janou Re: Kazda pliszka swoj ogonek chwali a my nasze m 26.09.09, 21:59 A ja bylam dzisiaj po poludniu we Vichy,pogoda byla piekna wiec napstrykalam kilka fotek i znalazlam artykul w polskim necie lepiej mowi o Vichy niz ja. "Vichy, miasto we Francji, nad rzeką Allier (dopływ Loary), w Masywie Centralym, w Owernii, w departamencie Allier. 27,7 tys. mieszkańców (1990). W czasach rzymskich miejscowość Aquae Calidae, znana z leczniczych źródeł mineralnych. Po upadku Rzymu (476) wyludniło się. Nowożytne miasto rozwinęło się wokół istniejącego od XI w. klasztoru. Od XVII w. słynne uzdrowisko i stacja klimatyczna. 1940-1944 siedziba kolaborującego z Niemcami rządu utworzonego przez marszałka Ph. Pétaina, zwanego potocznie rządem Vichy. Zakłady produkujące butelki oraz farmaceutyki. Butelkowanie wody mineralnej. Ośrodek turystyczno-wypoczynkowy. Uzdrowisko z gorącymi źródłami mineralnymi. Kościół Saint-Blaise (XII w.), baszta (XIV w.), pawilon Sévigné (XVII w.)." WIEM darmowa encyklopedia. Odpowiedz Link
felinecaline Re: Kazda pliszka swoj ogonek chwali a my nasze m 26.09.09, 22:38 Eeee, ja wole, jak Ty piszesz. A tak nawiasem mowiac z jaka przyjemnoscia zanurzylabym sie w takiej cieplej, mineralnej kapiolce... Odpowiedz Link
janou Re: Kazda pliszka swoj ogonek chwali a my nasze m 26.09.09, 23:06 felinecaline napisała: > Eeee, ja wole, jak Ty piszesz. --------- Czy dostalas maila z fotka? Odpowiedz Link
felinecaline Re: Kazda pliszka swoj ogonek chwali a my nasze m 26.09.09, 23:16 Taaaak, i odpisalam Ci, dziekuje. Moja pacjentka i Jej maz maja atelier poligraficzne w Polsce i sobie zrobia reprodukcje. Kartka, ktora ja mialam byla zdecydowanie nie tak ladna - figurka na tle jakiejs boazerii. Dzieki raz jeszcze. Odpowiedz Link
janou Re: Kazda pliszka swoj ogonek chwali a my nasze m 26.09.09, 23:31 ok.dostalam tu kosciol St Blaise we Vichy. Odpowiedz Link
felinecaline Re: Kazda pliszka swoj ogonek chwali a my nasze m 26.09.09, 23:34 Obejrzelismy,, pokazalam Kicurowi fotke wnetrza Kosciola, od razu rozpoznal, bo on rowniez sie kurowal w Vichy a na wieze kosciola to nawet sie osobiscie wspinal. To niestety atrakcja nie dla mnie, z moim sromotnym lekiem wysokosci. Odpowiedz Link
felinecaline Re: Kazda pliszka swoj ogonek chwali a my nasze m 26.09.09, 23:37 Bedac niemloda lekarka za rubieza przypomina mi sie, jak bedac mlodym i chorowitym dziecieciem bywalam pojona przez kochanych i kochajacych Autorow moich woda Vichy i nie moglam wyjsc z podziwu, ze te wode kupowalo sie ...calkiem sucha w aptece w postaci tabletek - to byly pierwsze znane mi i to z autopsji leki "effervescentes". Odpowiedz Link
janou Re: Kazda pliszka swoj ogonek chwali a my nasze m 28.09.09, 19:24 no na wieze tez nie wejde bo mam tak jak Ty Ten kosciol ma ciekawa histore i szczegolna architekture,otoz "przybudowano do malej kapliczki nowy kosciol na linku ponizej dobrze widac jak to bylo,ten niebieski to stary kosciol w ktorym znajduje sie "la vierge noire" http://www.vichyvirtuel.com/stblaise/malade.html Odpowiedz Link
janou Re: Kazda pliszka swoj ogonek chwali a my nasze m 28.09.09, 19:30 link z fotka starego i nowego kosciola; www.vichyvirtuel.com/stblaise/malade.html Odpowiedz Link
janou Re: Kazda pliszka swoj ogonek chwali a my nasze m 28.09.09, 19:46 w "nowym" kosciele z portretem JPII Odpowiedz Link
janou Re: Kazda pliszka swoj ogonek chwali a my nasze m 28.09.09, 19:53 Pasaz miedzy centrum miasta a parkiem hotel w centrum Vichy; w tym budynku na parterze i pierwszym pietrze jest centrum handlowe Monoprix; Odpowiedz Link
janou Re: Kazda pliszka swoj ogonek chwali a my nasze m 28.09.09, 20:00 pasaz tu; po lewej park,po prawej centrum wejscie do parku od poludniowej strony Odpowiedz Link
felinecaline Re: Kazda pliszka swoj ogonek chwali a my nasze m 28.09.09, 20:18 Piekne, uwielbiam te "cukiernicza" architekture uzdrowisk i "wakacjowisk". A na widok szyldu z "douceurs de Vichy" wraca mi wspomnienie eleganckiej torebeczkiz ich zawartoscia przywozonej mi coorocznie przez Ymperatryce z pobytu na kuracji. Dzis wiele sie nie poudzielam, towarzystwo przygotowuje sie do wyjscia na "Sables by night". Przeciez raczej nie bede ze soba taszczyla Dell'a, cholernik ciezki jest. Odpowiedz Link
janou Re: Kazda pliszka swoj ogonek chwali a my nasze m 01.10.09, 21:49 kilka fotek jeszcze; Odpowiedz Link
felinecaline Re: Kazda pliszka swoj ogonek chwali a my nasze m 01.10.09, 22:23 Piekny jest ten azurowy pasaz, wyobrazac sobie mozna mase romantycznych scen, ktore sie tam mogly rozegrac...aaaach.... Odpowiedz Link
felinecaline Re: Kazda pliszka swoj ogonek chwali a my nasze m 25.09.09, 22:58 Dzieki wielkie i serdeczne, Janou, za fotki. Uwielbiam takie bardzo charakterystyczne widoki i atmosfere kurortow. Vichy akurat nie znam, kuracji zadnej nie odbywalam, taka silna cholera jestem ;-D, choc z czasem przybywa mi po temu checi... zwlaszcza, jak slysze rozne moje kumy chwalace ich uroki. Do Vichy jezdzil natomiast Kicur, zanim jeszcze mnie poznal i zanim to nastapilo Jego "cudowne ozdrowienie" (jakos odkad jestesmy razem przestal miec dawne dolegliwosci ale nabyl nowych, wiec sie zbilansowlao). Jezdzila tam tez namietnie "do wod" Ymperatryca Tesciowa moja, Kicurowa mac, jednak ja nie bardzo widzialam u niej njakiekolwiek zmiany po kazdorazowej kuracji. Ale trez Ymperatryca nie lubila byc zdrowa czy tez dobrze sie czuc, niezmiernie podobala Jej sie rola chorej, cierpiacej, niedocenianej, samotnej (czy to dziwne? Po smierci Tescia znikli z Jej horyzontu wszyscy dawni znajomi). No, ale nie w tym rzecz. Piekna Vichy nie ujmuje nawet jego petainowska przeszlosc. W najblizszy week-end jade do pobliskiego nie tyle kurortu, bo zrodel tam akurat nie ma, ale do bardzo eleganckiego wczasowiska nad ta czescia wybrzeza atlantyckiego, ktora nosi nazwe "wybrzeza milosci" (Côte d'Amour). Miasteczko nazywa sie Les Sables d'Olonne i wg rozpowszechnionej i zoficjalizowanej opinii posiada najpiekniejsza i najwieksza nad Atlantykiem plaze. Dawniej bywalismy tam czesto, bo akurat mieszkala tam siostra Ymperatrycy, ktora wyjatkowo nas lubila (o dziwo, zwlaszcza mnie). Mam z tego okressu mase zdjec, ale wylacznie serbrzankowych i nie mam sily ich skanowac, zreszta zawsze dzieje sie to ze szkoda dla jakosci. Zrobie cyfrowe i pokaze po powrocie. Zwlaszcza, ze jedziemy na "pendaisoon de la crémaillere" czyli rodzima "parapetowke" Oj, bedziecie sie moglyponapawac i poznecac, bo jak znam gust gospodyni bedzie to kwintesencja buzrujstwa, durnostojek ze o nieszczesnych Ludwikach nie wspomne.Ale taka wlasnie jest Reine ;-Dzwana przez nas oboje Maria Naftalina - taka dama jak z "arszeniku i koronek A.Christie. Okaz. Uwielbiam Ja, kocham Sables, plaze, Ocean. Odpowiedz Link
regata7 Re: Kazda pliszka swoj ogonek chwali a my nasze m 14.10.09, 21:58 ech, poczułam się jak uboga krewna z tą moją kochaną Warszawą... Naprawdę ją uwielbiam, interesuję się historią, nigdy nie wybaczę przydupasom stalinowskim zabicia serca i duszy miasta, czyli postawieniem akurat tego pałacu kultury, akurat w tym miejscu, rozwalając całe centrum. Chociaz urodziłam się wiele lat po wojnie, to wyrosłam w kulcie przedwojennego miasta. Wiem, że to niepopularne, ale naprawdę lubię Warszawę. Szczególnie Żoliborz, Trakt Królewski, starą Pragę, cieszy mnie każda udana nowa inwestycja. Ale zazdroszczę Wam tych pięknych miejsc, w których mieszkacie. Jestem pod wrażeniem Waszych zdjęć. Muszę w końcu ruszyć doopę i skorzystać z otwartych wreszcie granic. Gdybyście miały zaproponować komuś podróż po Francji (autem, może z namiotem, może jakieś niedrogie hotele, bo kasę wolałabym wydawać na zwiedzanie i specjalności miejscowej kuchni i winnic), to byście poradziły? W programie musiałaby się znaleźć przejażdżka TGV, bo syn jest pasjonatem kolejnictwa Odpowiedz Link
felinecaline Re: Kazda pliszka swoj ogonek chwali a my nasze m 14.10.09, 23:21 No to ja Ci dam taki zarys: Ograniczasz sie do polowy Francji. To akurat dobra dawka na 3 tygodnie pobytu.Wyjezdzasz z Warszawy w kierunku na Swiecko. Niemcy przecinasz niemal poziomo kierujac sie na Saarbrucken, ktore jest miejscowoscia gdzie dawniej przebiegala granica. Radze zatrzymac sie na noc po przejechaniu gora 900 km, jesli prowadzi jedna osoba. Wjezdzasz do Francji autostrada A4 i...zaraz mozesz z niej zjechac, kierujac sie na BEZPLATRA Route Nationale w kierunku Reims. To piekne, stare, pelne zabytkow miasto, gdzie korobowao krolow Francji. Koniecznie zobacz przynajmniej katedre i Bazylike Swietego Remigiusza. Oczywiscie mam nadzieje, ze zabralas ze soba aparat fotograficzny i bardzo pojemna karte pamieci. Dalej jedziesz ta sama Nationalka do Epernay i zwiedzasz piwnice wytworni win szampanskich, proponuje Mercier i Moët & Chandon. Na koniec kazdej uczestniczysz w degustacjach, wiec dalej nie pojedziesz. Nastepnego dnia dotrzesz do Paryza, na ktory radze poswiecic conajmniej 3 dni i nie zawracac sobie glowy Disneylandami i podobnymi dooperelami. Z Paryza wyjedziesz, kiedy uznasz za stosowne, kierujac sie na Nationale 20 a potem w kierunku na Chartres, gdzie zwiedzasz katedre, dalej - Orleans, Potem z biegiem Loary zaliczasz kilka zamkow , co znow zajmie Ci ze 2-3 dni. Jedziesz sobie spokojnie, powolutku droga wzdluz Loary i pooooooooo-dziwiasz. Dojezdzasz do Saumur , jaka masz sily i ochote to zwiedzasz jak nie to dzwonisz do mnie, ze bedziesz za...no, godzine - do poltorej. Dojezdzasz, robimy impreze, na drugi dzien wypoczynkowo zwiedzamy miasto, potem mozesz nadac syna na TGV do Nantes, gdzie go odbierzemy i pojedziemy sobie nad Ocean. Pobyczymy sie jakies 2-3 dni, postaram sie pokazac Wam co najfajniejsze rzeczy. Wracamy do Angers, odpoczywacie dzien (degustacje okolicznych plodow winnic) i proponuuje wyjazd do St Malo, stamtad zaliczyc Mont St Michel, "Plaze Desantu 1944", koniecznie stare miasteczko portowe Honfleur, moze Deauville/trouville, skad powrot w kierunku Saarbrucken. Jesli syna to pasjonuje mozecie zaliczyc Muzeum Bitwy pod Verdun i wreszcie docieracie spowrotem do Saarbrucken skad jedziecie znowu wpoprzek Niemiec w kierunku na Swiecko. Po powrocie bierzesz jeszcze tydzien urlopu i odpoczywasz. Pasuje? Odpowiedz Link
regata7 Re: Kazda pliszka swoj ogonek chwali a my nasze m 15.10.09, 10:24 suuuuper ! zaraz wydrukuję i pokażę familii, mam nadzieję, że podzielą mój entuzjazm. Syn z pewnością Odpowiedz Link
felinecaline Re: Kazda pliszka swoj ogonek chwali a my nasze m 15.10.09, 19:05 Cieszesie, ze Ci preypzsowalo. Odpowiedz Link
felinecaline Re: Kazda pliszka swoj ogonek chwali a my nasze m 15.10.09, 19:07 To napisala Pitka, ktora przyszla sie ogrzac na moich kolanach. Temperatura u nas tez wlasnie mocno spadla Odpowiedz Link
janou Re: Kazda pliszka swoj ogonek chwali a my nasze m 15.10.09, 20:17 Dzisiejszy zachod slonca(godz 18:55) na Masywie Centralnym,druga fotka z zoomem. Odpowiedz Link
felinecaline Re: Kazda pliszka swoj ogonek chwali a my nasze m 15.10.09, 21:53 Pieeeekne to slonce. Zeby jeszcze lepiej grzalo.... .....no, doooobra, poczekam do marca ;-D Odpowiedz Link
felinecaline Re: Kazda pliszka swoj ogonek chwali a my nasze m 16.10.09, 17:20 oto dobre strony ulicznych "korkow". Ten zlapal mnie na moscie przestalam 3 kolejki swiatel, ale warto bylo dla takiego widoku: Odpowiedz Link
marguyu Re: Kazda pliszka swoj ogonek chwali a my nasze m 23.10.09, 01:21 Jak na przylatana cht'i przystalo zaczne od Lille, ktore pieknie sfotografowal pewien brytyjczyk. Jest czym oczy nacieszyc. www.pbase.com/fohoizey/lille_metropolis&page=all pozniej, wstydliwie wstawie moje fotki Odpowiedz Link
janou Re: Kazda pliszka swoj ogonek chwali a my nasze m 02.11.09, 13:30 Jakos nie mialam humoru(nie wiedzac co sie stalo matce zalozycielce na wklejanie fotek,oto Place de Jaude w Clermont Ferrand w ostatni czwartek29.10.09,tlumy na tarasach a pogoda jak sierpniu ps.marguyu a Twoje fotki o Lille i polnocnej Francji,co my(maz i ja) nie znamy,bo na polnoc od Paryza to dla nas biegun polnocny Odpowiedz Link
felinecaline Re: Kazda pliszka swoj ogonek chwali a my nasze m 02.11.09, 14:21 Janou, my obiedwie takie "Polko-Francuzki to powinnysmy do tej "mekki" polakow we Francji na piesza pielgrzymke sie wybrac ;-D Nawiasem mowiac: "wyemigrowala" tam moja kuma sprzed lat, sympatyczne malzenstwo polsko - francuskie i jednoczesnie polsko - bretonskie albo jak kto woli polsko - korsykanskie (bo maz Kumy jest pol Bretonem pol korsykancem. Slad po nich niestety zagional a ja tesknie za Ich synkiem, ktory majac 5 lat zdeklaroal sie jako moj "nrzeczony". Odpowiedz Link
marguyu Bienvenue chez les ch'tis ;) 02.11.09, 22:16 Niesfrancuzialym wyjasnie, zec ci wszyscy nieszczesnicy zamieszkujacy centralna, wschodnia, zachodnia i poludniowa Francje mysla, ze u nas na polnocy niedzwiedze polarne podaja w bistrach kawe, a z nas, mieszkancow polnocnego departamentu zwanych ch'tis (czytaj szti) robia sobie niecne zarty. No coz, taki to juz los tych biednych ludzi, ktorzy sa skazani na dozywotnie picie wina. MY mamy takze i piwo, bo Flandria to kraina tysiaca browarow. Oto kilka fotek ze stolicy poludniowej Flandrii - Lille. Wiecej jest w galerii, a najwiecej na blogach, szczegolnie na photomar. [img][/img] [img]https://[/img] [img]https://[/img] [img]https://[/img] [img]https://[/img] Odpowiedz Link
marguyu Re: Bienvenue chez les ch'tis ;) 02.11.09, 22:32 A to jest dowod, ze na polnocy takze swieci slonce i sa plaze. [img]https://[/img] Odpowiedz Link
felinecaline Re: Bienvenue chez les ch'tis ;) 05.11.09, 21:01 Troche mi te fotki Twojego Lille przypominaja Place Ducale w Charleville - Mezières w Ardenach, wiec tez juz na niemal "zapadlej polnocy". Plac piekny, wspolczesny Place de Vosges w Paryzewie z podobna architektura. To tam zaczela sie moja "francuska epopeja" - pierwsze wakacje we Francji i absolutne oczarowanie, zawrot glowy i w ogole niewiedziec co, oszolomienie kompletne i zaszczepienie przez Ciotke milosci do Ludwikow. W czasie tych samych wakacji "zaliczylam" jeszcze oprocz Paryza i Ch-M Sedan, kawaleczek osciennej Belgii gdzie niegdys, w dziecinstwie wujek chadzal tajemnymi sciezkami i kupowal taniej papierosy z nadzieja sprzedania ich po "drogiej" francuskiej stronie. Nadzieja Go zawiodla sromotnie, bo bande dzieciakow postraszyli i pogonili celnicy i wujcio swoje papierosy zgubil po drodze. Byla tez wycieczka do Reims, Epernay, Amiens, Deauville (gdzie wtedy mieszkaly moje 2 kuzynki). Tysiac wrazen co dnia- nie do zapomnienia. Odpowiedz Link
marguyu Re: Bienvenue chez les ch'tis ;) 05.11.09, 21:24 Belgia ktora znam, to podzielona miedzy Francja i Belgia Flandria, ktora tak dobrze spiewa Brel. Trudno o lepszy opis nieba nad Hazebrouck, Godewaersvelde, Ingeland, Zuytpenne i innymi miasteczkami noszacymi 'typowo' francuskie nazwy www.youtube.com/watch?v=-oBeMx-Ilcg Le plat pays by Jacques Brel Avec la mer du Nord pour dernier terrain vague Et des vagues de dunes pour arrêter les vagues Et de vagues rochers que les marées dépassent Et qui ont à jamais le cœur à marée basse Avec infiniment de brumes à venir Avec le vent de l'est écoutez-le tenir Le plat pays qui est le mien Avec des cathédrales pour uniques montagnes Et de noirs clochers comme mâts de cocagne Où des diables en pierre décrochent les nuages Avec le fil des jours pour unique voyage Et des chemins de pluie pour unique bonsoir Avec le vent d'ouest écoutez-le vouloir Le plat pays qui est le mien Avec un ciel si bas qu'un canal s'est perdu Avec un ciel si bas qu'il fait l'humilité Avec un ciel si gris qu'un canal s'est pendu Avec un ciel si gris qu'il faut lui pardonner Avec le vent du nord qui vient s'écarteler Avec le vent du nord écoutez-le craquer Le plat pays qui est le mien Avec de l'Italie qui descendrait l'Escaut Avec Frida la Blonde quand elle devient Margot Quand les fils de novembre nous reviennent en mai Quand la plaine est fumante et tremble sous juillet Quand le vent est au rire, quand le vent est au blé Quand le vent est au sud, écoutez-le chanter Le plat pays qui est le mien. Odpowiedz Link
felinecaline Re: Bienvenue chez les ch'tis ;) 05.11.09, 21:37 No ladnie! A wlasciwie pieknie! Jak wszystko, co spiewal Brel. Ale majac litosc a wlasciwie poszanowanie dla naszych niefrankojezycznych trzebaby znow jac sie tlumaczenia. Tylko za kazdym razem mam wrazenie, ze spod mojej klawiatury wydobywaja sie jakies karykatury (rym niezamierzony) oryginalow. Ci nasi "bardowie" jednak sa nie do nasladowania... Ja ze wzgledu na slaskie pochodzenie wyjatkowym sentymentem darze jeszcze Pierre Bachelet'a i jego "Corons". Dam to na "dobranoc". Odpowiedz Link
marguyu Re: Bienvenue chez les ch'tis ;) 05.11.09, 21:48 Toz to nasz hymn !!! Masz wersje spiewana na stadionie LOSC? Jest na mojej liscie na youtube. No i znowu jets problem, bo tekst jest doskonaly. Odpowiedz Link
felinecaline Dzis chwale nie moje miasto 09.11.09, 12:39 a zaprzyjaznione miasteczkow okolicy, doskonalym winem plynace.Przybyszom zyczliwe, na kulture szeroko otwarte. Zajrzyjcie tu: www.aubignevillageeuropeenfleuri.fr/ Kicur podal ratatuille wiec nastepne linki beda po obiadku. Odpowiedz Link
felinecaline Re: Dzis chwale nie moje miasto 09.11.09, 13:21 Tu obiecane pozostale linki do Aubigné i okolicy: Jest ich ogromna ilosc, bo to miejsce znane ze swoich walorow turystycznych i chetnie odwiedzane a lokalna administracja dba o jego rozslawianie, bo turystyka i winiarstwo to przeciez dwie sily napedowe francuskiej gospodarki. www.villes-et-villages-fleuris.com/aubignesurlayon.htm www.france-voyage.com/ I w najblizszej okolicy: www.chateaudetigne.com/vinsgerarddepardieu-chateau-de-tigne.html i inne wina tu: www.pyrprod.com/maineloire/ Odpowiedz Link
felinecaline Re: Dzis chwale nie moje miasto 09.11.09, 17:13 A to juz calkiem inna wycieczka: www.chateau-montsoreau.com/ Tutaj sygnalizuje angielska wersje jezykowa, chyba wsrod nie-francuskich sybarytek bardziej latwostrawna. Marguyu i Janou, Wy sobie dacie rade, zeby przejsc na francuskojezyczna. Odpowiedz Link
janou Re: Dzis chwale nie moje miasto 09.11.09, 19:25 Moze tak,bo Twoj link nie dzialaa potem klik na angielska wersje www.chateau-montsoreau.com/ Ja ten zamek mam na fotce,ale gdzie?(balaganiara jestem) ps.prywata do Feline;RAS pour aujourd'hui. Odpowiedz Link
felinecaline Re: Dzis chwale nie moje miasto 09.11.09, 19:39 RAS bylo do przewidzenia (dalej na @) Ten zameczek w Montsoreau jest fantastycznie polozony, dominuje nad Loara na jej stromym, lewym brzegu. Owiany legenda "Damy z Montsoreau" - niedawno w TV tez byl o niej film. Burzliwa epoka krwawych walk o wladze w "Slodkiej Andegawenii" a jednoczesnie walka o uczucie "wybranki serca". Odpowiedz Link
janou Re: Dzis chwale nie moje miasto 09.11.09, 20:24 Kiedy pstrykalam w maju 2008,wracajac z Nantes do Owernii,nie wiedzialam ze to zamek Monsoreau Odpowiedz Link
felinecaline Re: Dzis chwale nie moje miasto 09.11.09, 20:57 Tu te "tapais" le parcours par la Levée de la Loire" - dla niewtajemniczonych - piekna trasa, rownolegla do koryta Loary, biegnaca po specjalnej grobli wzdluz prawego brzegu. Budowa zapoczatkowana zostala jeszcze w ...sredniowieczu, nastepnie droga umacniana byla przez Napoleona i ostatnio stosunkowo niedawno. Bardzo licznie uczeszczana przez turystow z calej Europy i nie tylko.Ale tez dlatego barfzo niebezpieczna, bo waska i dosc kreta a ludziska niezmiennie kochaja szybka jazde. Odpowiedz Link
felinecaline Re: Dzis chwale nie moje miasto 09.11.09, 21:02 Zerknijcie tutaj: angevine.blogspot.com/2006/03/la-leve-de-la-loire-en-vlo.html Odpowiedz Link
janou Re: Dzis chwale nie moje miasto 09.11.09, 23:01 Dokladnie tak,to jest piekna trasa i prawda ze niebezpieczna ale.... odkiedy jest bezposrednia autostrada z Tours do Twojego miasta,jest mniej ruchu i samochodow,jedzie sie nie najgorzej,widzielismy tez pozamykane na zawsze restauracje i cafés Odpowiedz Link
marguyu Re: Dzis chwale nie moje miasto 09.11.09, 23:14 Rozmarzylam sie... Kiedys dosc czesto jezdzilam sluzbowo do Nantes, do firmy ktora podejmowala nas wrecz po krolewsku a jej wlasciciele robili wszystko zeby nam pokazac region z jak najlepszej strony. Od tej pory vins de Loire czesto goscily na mym stole. Jadac przez Paryz czesto 'popasalismy' a Angers. Szkoda, ze to bylo tak dawno i wspomnienia zacieraja sie. Odpowiedz Link
felinecaline Re: Dzis chwale nie moje miasto 09.11.09, 23:15 Ta autostrada to blogoslawione przez nas rozwiazanie pozwalajace uniknac przy okazji wyjazdow do Polski piekielnej Françilienne. Jechalismy tak w tym roku, nie wiadomo kiedy zlalezlismy sie w Troyes a stamtad to juz betka wydostac sie na A4 na "wylocie" w strone Niemiec. Odpowiedz Link
felinecaline Re: Dzis chwale nie moje miasto 09.11.09, 23:30 O, tu masz racje, jest kilka takich miejsc, m.in w Gennes "Chez les soeurs Barrault" - slawna kiedys oberza w ktorej obzerallam sie jeszcze w latach '80 tradycyjnymi daniami regionalnymi z frytura swiezo zlowiona w Loarze na czele. Niestety, epoka zacnych Panien Barrault minela bezpowrotnie, panny jak to panny nie majac potomstwa nie przekazaly nikomu oberzy, nastepca spoza rodu sie nie "nawinal" i klops! A miejsce piekne jest. To lewy brzeg Loary, trzeba dojechac od Saumur do Saint Mathurin, przekroczyc most i skierowac sie na Gennes, Treves, Cunault zawadzajac po drodze o le Thureuil - to cudenka regionalnej starenkiej architektury, wspanialy krajobraz z Loara i mnostwem szalonej zieleni i kwiecia. Wino wszechobecne, polecam wrocic lewym brzegiem do Saumur i zwiedzic wytwornie win musujacych : Bouvet-Ladoubay, Veuve Amiot czy Langlois -Château. Jak Wam sie znudza wina wstapcie do "troglodytow " na male, przasne chlebki "fouasses" z tutejszym smalcem (rillettes), pieczarkami lub drobna, biala fasolka. A " Paryskie grzybki"czyli wlasnie pieczarki hoduje sie tu w tuffowych jaskiniach tegoz wlasnie stromego, lewego brzegu. Dla poboznych polecam zwiedzenie Kosciola Notre Dame des Ardilleres - jednej z nielicznych tu rotund przykrytych szyfrowa kopula. Wytrwalsi moga sie pokusic o kontynuacje wyprawy az do Fontevraud, gdzie w nagrode beda mogli podziwiac wiekowe opactwo www.routard.com/guide_voyage_lieu/7948-abbaye_de_fontevraud.htm Odpowiedz Link
felinecaline Janou, znasz to? 12.11.09, 17:54 damelolo.canalblog.com/archives/2007/07/20/5668952.html Tak sobie dzis zaczelam szukac i deptac Ci po pietach... W Anjou pogoda podla, ja mam narzucone godziny "wolnosci" i marynuje sie w domu, sprzatania wole nie ryzykowac, do tworczosci weny mi brak, "forumo" opustoszale takie, ze az wicher hula.... A tu takie widoki ;-D Odpowiedz Link
felinecaline Uwaga! Do wszystkich dysponujacych F1 13.11.09, 13:31 Mam przyjemnosc zawiadomic Was, ze jutro w dzienniku telewizyjnym TF1 bedziecie mogli podziwiac moje miasto. Plone z ciekawosci, co tez nasi ulubieni reporterzy z Pania Chazal na czele nam (Wam pokaza). Mam nadzieje, ze sie wlaczycie i obejrzycie. Odpowiedz Link
felinecaline Re: Uwaga! Do wszystkich dysponujacych F1 13.11.09, 13:34 A te, ktore nie dysponuja tivizja moga jednak obejrzec Dziennik w internecie.Trafia po nitce Ariadny ponizej: www.tf1.fr/jt-13h/ Odpowiedz Link
felinecaline zapomnialam ze "zwruszenia" 13.11.09, 13:36 podac godzine, a wiec oto wszystkie szczegoly razem do kupy: TF1 14.11.09; godz.13.00 Pomacham Wam batystowa chusteczka z balkonu. ;-D Odpowiedz Link
marguyu Re: zapomnialam ze "zwruszenia" 13.11.09, 14:21 Odmacham tobie Bede ogladala, codziennie ogladam. Dobrze, ze uprzedzilas. Jakiego koloru chusteczka? Odpowiedz Link
felinecaline Re: zapomnialam ze "zwruszenia" 13.11.09, 20:44 Biala w romantyczne kffffiatuszki, jakzeby- przecie ja jestem znana amatorka kiczu. Odpowiedz Link
felinecaline Re: zapomnialam ze "zwruszenia" 13.11.09, 20:49 To tez warte obejrzenia: paris-ile-de-france-centre.france3.fr/emissions/le-plus-grand-musee-du-monde/index.php?page=article&numsite=1508&id_rubrique=1655&id_article=4334 Odpowiedz Link
felinecaline Po niewielkim retuszu: 24.11.09, 20:22 fotoforum.gazeta.pl/photo/3/mf/ji/cvpa/y8ziNyjVonpDBhVZ1B.jpg Odpowiedz Link
felinecaline W tym okresie szopek, swiatkow i koled 25.12.09, 19:29 zajrzyjcie na te bardzo niestety skromne stronki: www.lesplantagenets.fr/public/patrimoine/secondeguerre.php www.lesplantagenets.fr/public/costumes/costumes.php www.lesplantagenets.fr/public/costumes/naulets.php www.lesplantagenets.fr/public/groupe/danse.php. Niestety, nie-frankofonki prosze o wybaczenie: dzisiaj nie jestem w stanie tlumaczyc. W skrocie: MaNeapol i Prowansja swoje szopki z tradycyjnymi swiatkami obrazujacymi zycie tych prowincji, my w QAnjou nie jestesmy gorsi i mamy swoje "Naulets" tzn tradycyjne postaci szopki andegawenskiej. Co przedstawiaja, jak sie ubieraja, co spiewaja i jak tancza znajdziecie pokrotce na tych stronach. Odpowiedz Link
felinecaline Szukajac obrazka kominka znalazlam cos lepszego 27.12.09, 15:43 parc-expo.akaaba.net/ronde-de-nuit/index.html Obrazki nocnego iluminowanego Angers - i jak tu sie nie chwalic takim "ogonkiem? Odpowiedz Link
marguyu Re: Szukajac obrazka kominka znalazlam cos lepsze 27.12.09, 16:06 Angers sliczne i doskonala praca autora strony. Odpowiedz Link
metodiw Re: Szukajac obrazka kominka znalazlam cos lepsze 27.12.09, 16:52 Piękne iluminacje W dodatku macie taki fajny zamek... Odpowiedz Link
felinecaline Re: Szukajac obrazka kominka znalazlam cos lepsze 27.12.09, 17:01 Mamy, Meto, mamy ale pociesze Cie, ze i Ty mozesz miec kawalek: Jest subskrybcja na odbudowe po zeszlorocznym pozarze, kazdy moze zaplacic jakas skladke i poczuc sie wlascicielem odnowionej czastki. Odpowiedz Link
metodiw Re: Szukajac obrazka kominka znalazlam cos lepsze 27.12.09, 17:15 Hm, chyba jednak zaczęłabym od naprawienia dachu u moich dzieci Odpowiedz Link
felinecaline Dzisiaj na TF1 06.01.10, 20:26 w Journal de 30H00 byla pediatria naszego CHUjka ;-D videos.tf1.fr/jt-20h/les-titres-du-20h-du-6-janvier-5626960.html Odpowiedz Link
felinecaline Re: Dzisiaj na TF1 25.01.10, 22:31 Rebelotte czyli...powtorka z "rozrywki", dzis znow byl reportaz m.in od nas w tym i z mojego "dziedzinca cudow" ne F3. Czesciowo krecony "na zywo", czesciowo z wykorzystaniem naszych nagran szkoleniowych. Dziwnie mi sie ogladalo... Odpowiedz Link