Dodaj do ulubionych

Najbardziej wyszukane potrawy jakie jedliście

19.10.04, 19:14
Taki wątek ciekawy. Można napisać, co Wam się oryginalnego, luksusowego,
smacznego przytrafiło kiedyś jeść. :-)
Obserwuj wątek
    • qwerty.tarnow Re: Najbardziej wyszukane potrawy jakie jedliście 19.10.04, 19:15
      No to ja od siebie na dobry początek. Po obronie pracy magisterskiej - frytki z
      solą. Pycha. ;-D
      • teklat Re: Najbardziej wyszukane potrawy jakie jedliście 19.10.04, 19:19
        Nooooo! Zaszalało się z tymi frytkami...:))!

Najbardziej ekskluzywnym jedzonkiem jest kawior i trufle... Kawior - jadłam i
        czasem jadam, bo uwielbiam... Trufle zdarzyło mi się raz.... Zapewniam, że
        lepsze niż frytki :)))
        • qwerty.tarnow Re: Najbardziej wyszukane potrawy jakie jedliście 19.10.04, 19:20
          No co? Sola - taka ryba. :-P
          • qwerty.tarnow Re: Najbardziej wyszukane potrawy jakie jedliście 19.10.04, 19:22
            A kawior chyba raz w życiu próbowałem w dzieciństwie jeszcze. W hotelu "Gdynia"
            (tym którego Lubona na wakacjach miała szukać). Wiem, że mi powiedzieli, że to
            kawior. Chyba próbowałem. Wiem, że wszyscy mówili, że to słone było. Ale dziś
            to dokładnie nie już pamiętam.
            • teklat Re: Najbardziej wyszukane potrawy jakie jedliście 19.10.04, 19:27
              Nie wiem, czy to bardzo ekskluzywne, ale z pewnością nie takie zwyczajne i
              raczej egzotyczne: niedawno byłam gościem mojej przyjaciółki i jej męża,
              Wietnamczyka w jego restauracji i na obiad podano miedzy innymi paluszki z
              krabów w cieście ryżowym. Przepyszne.
              • qwerty.tarnow Re: Najbardziej wyszukane potrawy jakie jedliście 19.10.04, 19:29
                Wszystkiego warto spróbować. Najważniejsze by to jednak miało wygląd jadalny.
                Bo czasami może i coś jest dobre, ale widok skutecznie zniechęca.
                • teklat Re: Najbardziej wyszukane potrawy jakie jedliście 19.10.04, 19:33
                  Idę stąd, bo zgłodniałam od tego pisania... Mam w lodówce pyszną, choć moze nie
                  nazbyt wyszukaną sałatkę z brokułów, cebulki dymki, jajek na twardo, koperku i
                  majonezu, która miała zostać na jutro...:))
                  • qwerty.tarnow Re: Najbardziej wyszukane potrawy jakie jedliście 19.10.04, 19:35
                    1) Hehe Pewnie!Niech siępozostali domownicy jutro martwią, co zjeść na
                    śniadanie.
                    2) Szczęśliwi Ci co w domu teraz i lodówkę pod ręką mają. ;-((((((((((((((((((((
                    • teklat Re: Najbardziej wyszukane potrawy jakie jedliście 19.10.04, 19:37
                      OOOO!!!!! Tu jeszcze muszę wyrazić swoje zdziwienie - i pytanie: gdzie się,
                      Qwerty, szlajasz o tak późnej porze?:))
                      • qwerty.tarnow Re: Najbardziej wyszukane potrawy jakie jedliście 19.10.04, 19:40
                        Jak to gdzie? Jako porządny obywatel odsiaduję swoje 8 godzin w pracy. :-D
                        • qwerty.tarnow Re: Najbardziej wyszukane potrawy jakie jedliście 19.10.04, 19:46
                          (Sam wywołałem ten wątek, ale zaczynam tego żałować. Dodatkowo na komputerze
                          tutaj ma zdjęcia z jakichś konkursów na najlepsze potrawy - ryby, mięsa,
                          ciasta, torty, owoce, miody, sałatki, bigosy, drożdżówki... RATUNKU!!!!)
                          • qwerty.tarnow Re: Najbardziej wyszukane potrawy jakie jedliście 19.10.04, 19:52
                            A ostatnio coś (obiad) o 11 jadłem. :-((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((
                            • qwerty.tarnow Re: Najbardziej wyszukane potrawy jakie jedliście 19.10.04, 19:54
                              No i zamiast mnie wspierać duchowo iodwracać myśli do jedzenia, to Tekla poszła
                              w najlepsze pałaszować sałatki do lodówki. Nieładnie tak opuszczać przyjaciół w
                              biedzie. :-P
                              • qwerty.tarnow Re: Najbardziej wyszukane potrawy jakie jedliście 19.10.04, 22:21
                                No, teraz to coś tam pisze że saatka dobra była. Ale ja już najedzony jestem. I
                                teraz to dobre rady o jedzeniu już nie są mi potrzebne. :-P
    • qwerty.tarnow Re: Najbardziej wyszukane potrawy jakie jedliście 19.10.04, 19:33
      No to z innej beczki - w Sheratonie w Warszawie: krewetki panierowane i
      upieczone jak malutkie kotleciki. Pycha!!! Zjadłem tego mnóstwo. Jak kurczak,
      czy coś. W ogóle nie można było powiedzieć, że to jest jakieś "coś", co jak
      żyje to wyglądu ładnego nie ma. A może to dlatego tak smakowało, że za darmo
      było? ;-)
      • teklat Re: Najbardziej wyszukane potrawy jakie jedliście 19.10.04, 19:35
        Też mi się zdarzyło próbować krewetek - i też uważam, że pyszne. Zwłaszcza te
        duże i już bez oczek....
        • qwerty.tarnow Re: Najbardziej wyszukane potrawy jakie jedliście 19.10.04, 19:40
          Jak już napisałem - moje były w panierce, więc nie widziałem co w środku. Poza
          tym co to jest dowiedziałem się w trakcie jedzenia. Ale byłem tak
          zdeterminowany dobrym smakiem, że było mi obojętne co ów produkt w sobie
          zawiera i gotowy znieść nawet najgorszy cios w postaci słów "żabie
          udka", "małże", "ośmiornica", itp. Choć nawiasem mówiąc jakieś
          małe "ośmiorniczki" gdzieś tam podobno w którejś ze sałatek były - ale nie
          wiem, bo nie jadłem, a dowiedziałem się poniewczasie. :-(
    • qwerty.tarnow Re: Najbardziej wyszukane potrawy jakie jedliście 19.10.04, 19:42
      Kolejne: rok temu na weselu - szynka upieczona w całości, przyniesiona na
      płonąco. Podana z ostrą musztardą i majonezem, oraz kapustą. PYCHA!!!
      • jacaaa2 Re: Najbardziej wyszukane potrawy jakie jedliście 19.10.04, 19:53
        Dla mnie najbardziej ekskluzywnym co mi sie przytrafiło a własciwie to tym nie
        było to była pierwsza parzona kawa po trzech tygodniach pobytu w wojsku,a do
        tego zwykłe wafle kakaowe-smakowało to jak kawior ,trufle i nawet nie wiadomo
        co
        a tak w temacie to dwa razy w życiu jadłem baraninę będąc jeszcze dzieckiem -
        taki baran nadziewany farszem na rożnie na prawdziwym ognisku -czy trafi mi
        sie takie cudo kiedyś jeszcze?
        • qwerty.tarnow Re: Najbardziej wyszukane potrawy jakie jedliście 19.10.04, 19:55
          Serdeczne życzenia spełnienia tegoż marzenia! :-D (nawet lekko rymowane)
        • lemuriza Re: Najbardziej wyszukane potrawy jakie jedliście 19.10.04, 21:26
          kurcze nic sobie nie przypominam, ale ja w niewielu miejscach byłam i bywam.
          Za to slav był gdzieś bardzo daleko, w kraju egzotycznym i pewnie niejedno bym
          Wam powiedział, ale śpi niestety:(.Mówił, że przez pierwsze dni żarli pizzę i
          hamburgery bo się bali ichniego żarcia, ale potem zaczeli próbować...
          • qwerty.tarnow Re: Najbardziej wyszukane potrawy jakie jedliście 19.10.04, 21:47
            A że potrawy owe były jadalne, to może zaświadczyć swoim przykładem do dnia
            dzisiejszego. ;-)
            • lemuriza Re: Najbardziej wyszukane potrawy jakie jedliście 19.10.04, 21:53
              no raczej tak
              • qwerty.tarnow Re: Najbardziej wyszukane potrawy jakie jedliście 19.10.04, 22:01
                Ewentualnie efektem ubocznym jest utrzymująca się zbytnia senność. ;-D
                • lemuriza Re: Najbardziej wyszukane potrawy jakie jedliście 19.10.04, 22:13
                  no niestety
                  • qwerty.tarnow Re: Najbardziej wyszukane potrawy jakie jedliście 19.10.04, 22:26
                    To może by Go teraz wysłać do kraju, gdzie mają jakieś potrawy pobudzające? ;-)
                  • lubona Re: Najbardziej wyszukane potrawy jakie jedliście 19.10.04, 22:29
                    Niestety, żadne takie frutti di mare, oj , nie!!! Raz miałam możliwość zjeść w
                    chińskiej restauracji krewetki z ryżem. Jak smakuje, nie wiem. Połknęłam jak
                    lekarstwo. Nigdy więcej. Kawior też mi nie smakuje. Jadłam za to pyszne
                    chińskie eskalopki. Pierwszy raz ( przyznam się bez bicia) wypiłam niedawno, w
                    Tarnowie zresztą, pyszną kawę po irlandzku. Oj, zasmakowała mi.
                    • qwerty.tarnow Re: Najbardziej wyszukane potrawy jakie jedliście 19.10.04, 22:42
                      A ja raz piłem zieloną herbatę. Taka lura. Żadnego smaku.
                      • caro333 Re: Najbardziej wyszukane potrawy jakie jedliście 20.10.04, 10:59
                        Chciałbym się wtrącić,ale mam słabe doświadczenia..:
                        ((Kawior,krewetki,ślimaki,owszem,jadłem,ale jedzenie jest dla mnie raczej
                        czynnością stricto fizjologiczną.Picie...A,to co innego!
                        Brandy,wino,piwo,wszelkie mieszanki różnych takich składników...mniam,mniam..:)
                        Z jedzonka lubię najbardziej różne zapleśniałe serki jako dodatek do wina i
                        piwa..:)
                        • qwerty.tarnow Re: Najbardziej wyszukane potrawy jakie jedliście 20.10.04, 12:17
                          Eee, to chyba za karę. Przecież to niedobre.
                          • teklat Re: Najbardziej wyszukane potrawy jakie jedliście 20.10.04, 12:19
                            Do niektórych potraw, tak jak do współczesnej sztuki i muzyki, trzeba dojrzeć,
                            drogi Qwerty :))
                            • qwerty.tarnow Re: Najbardziej wyszukane potrawy jakie jedliście 20.10.04, 12:41
                              To ja wolę pozostać dzieckiem. ;-D
                              • teklat Re: Najbardziej wyszukane potrawy jakie jedliście 20.10.04, 18:45
                                U nas dziś było spaghetti pesto. Niezbyt wyszukane, choć brzmi cudzoziemsko i
                                nieco snobistycznie:)) Ale ma jedną zaletę - robi się to w trakcie gotowania
                                makaronu, w międzyczasie popijając popołudniową kawę.
                                • qwerty.tarnow Re: Najbardziej wyszukane potrawy jakie jedliście 20.10.04, 18:48
                                  teklat napisała:

> U nas dziś było spaghetti pesto

Czytaj "z pestkami"????
                                  • teklat Re: Najbardziej wyszukane potrawy jakie jedliście 20.10.04, 18:51
                                    Nie. Z pesto. Pesto to jest mieszanina bazylii, czosnku, oliwy i orzeszków
                                    piniowych, która sie kupuje albo robi własnoręcznie (poszłam na łatwiznę). Ja
                                    do tego wrzucam przesmażone na cebuli pieczarki i czasem jajka na twardo. I
                                    trochę czosnku.
                                    • qwerty.tarnow Re: Najbardziej wyszukane potrawy jakie jedliście 20.10.04, 18:54
                                      Skoro z orzechami, to = z pestkami (pestki, skorupki - jeden kamień). ;-)

Ale teraz najważniejsze pytanie: gdzie w tym jest mięso?!?!?!
                                      • 1gomez Re: Najbardziej wyszukane potrawy jakie jedliście 20.10.04, 20:12
                                        sam nie wiem.bo jedzenie to tylko czesc liczy sie wystroj a jeszcze bardziej
                                        wspolbiesiadnicy.dlatego sam juz nie wiem co bylo lepsze .te raki wlasnorecznie
                                        lapane w dunajcu czy piwko pite w Waszym towarzystwie.jest wskazanie na piwko
                                        • qwerty.tarnow Re: Najbardziej wyszukane potrawy jakie jedliście 20.10.04, 21:33
                                          Następnym razem zamówimy wszyscy raki. :-D
                                    • tradycja1 Re: Najbardziej wyszukane potrawy jakie jedliście 21.10.04, 00:16
                                      Teklo robie doladnie tak samo!

Jadlam wiele cudow swiata ale do dzis pamietam smak bazanta.

• giks Może zabrzmi banalnie ale.... 20.10.04, 21:22
      ..sernik w hotelu Marriott w Warszawie. Nie da się opisać tego słowami... sewgo
      czasu był u nas cały wątek jemu poświęcony....
      • qwerty.tarnow Re: Może zabrzmi banalnie ale.... 20.10.04, 21:37
        To zdradź teraz nam, co było w tym serniku takiego?
        • 1gomez Re: Może zabrzmi banalnie ale.... 20.10.04, 21:39
          RAKI?
    • dziejas Re: Najbardziej wyszukane potrawy jakie jedliście 21.10.04, 22:19
      hmmm.... no coz... pewnie nie bede orginalny, ale... jakos nie przykladam wagi
      do tego co jem. jem szybko i generalnie to co jest akurat pod reka )))))) nie
      zastanawiam sie nawet czy mi to smakuje czy nie. zgodnie z zasada 'jem po to
      zeby zyc, a nie >zyje po to zeby jesc<' )))))
      pozdr.
      • lobuzek1 Re: Najbardziej wyszukane potrawy jakie jedliście 21.10.04, 22:47
        Raz jadłem pieczeń z dzika. Niedobre i łykowate mięsiwo. Innym razem zdarzyło
        mi się jelenia spróbować. Wrażenia podobne. Błe!
        • qwerty.tarnow Re: Najbardziej wyszukane potrawy jakie jedliście 21.10.04, 22:53
          To ja kiełbasę (taką jak wiejska) tylko z dzika próbowałem raz. Niedobra.
          Tłusta, z dużą ilością czosnku. W smaku nijaka. Chyba że to wina masarza. Ale
          lepiej było pieczeń mi dać jakąś - milej by się to degustowao. :-D
          • teklat Re: Najbardziej wyszukane potrawy jakie jedliście 21.10.04, 23:17
            Cieszcie się, że nie trafiliście w tej dziczyźnie na śrut, który lubi w takim
            czymś bywać...
            • qwerty.tarnow Re: Najbardziej wyszukane potrawy jakie jedliście 21.10.04, 23:21
              Śrut to się trafił jakiemuś Rosjaninowi kilka lat temu. Tylko, że ten śrut miał
              dzwnie spiczasty kształt. I po badaniu wyszło że miał na obiad szynkę o
              wysokiej dawce humanizmu (je-m człowiekiem i nic co ludzkie nie jest mi...
              niesmaczne?)
              • teklat Re: Najbardziej wyszukane potrawy jakie jedliście 21.10.04, 23:29
                brrrrr!
    • qwerty.tarnow Re: Najbardziej wyszukane potrawy jakie jedliście 03.11.04, 23:26
      Dziś jadłem - może to nie było wyszukane, ale ładnie wyglądało i było pyszne:
      placek z ptasiego mleczka i galaretek, na biszkoptach. Mniam!
      • teklat Re: Najbardziej wyszukane potrawy jakie jedliście 03.11.04, 23:57
        A my dojadaliśmy dzis pierogi ruskie od mojej mamy! O!!!!!
        No i kto ma lepiej?:))
        • qwerty.tarnow Re: Najbardziej wyszukane potrawy jakie jedliście 04.11.04, 10:02
          Nie wymawiając - JA!!! :-P
          • caro333 Re: Najbardziej wyszukane potrawy jakie jedliście 05.11.04, 08:58
            Stawiam na ruskie pierogi odsmażane na smalcu,z brązową,chrupiącą skórką!:)
            • lemuriza Re: Najbardziej wyszukane potrawy jakie jedliście 05.11.04, 09:04
              ojej, litości....
              aż mnie ssie w żołądku
              • qwerty.tarnow Re: Najbardziej wyszukane potrawy jakie jedliście 05.11.04, 09:52
                Eee, jak dla mnie to za tłuste, za suche, bez smaku jakiegoś
                charakterystycznego i zapychające szybko.
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka