Dodaj do ulubionych

Podział zamówienia

21.03.12, 22:21
Witam. W 2012 r. planuję organizację 3 wystaw o różnej tematyce (odrębne projekty). Wartośc każdej wystawy poniżej 14.000 EURO, razem ich wartość przekracza 14.000 Euro. W ramach każdej z wystaw będę udzielała zamówienia na wykonanie konstrukcji stalowych. Razem szacunkowa wartość konstrukcji stalowych dla 3 wystaw przekracza 14.000 EURO, dla każdej wystawy z osobna nie przekracza. Czy jeżeli udzielę zamówienia na wykonanie konstrukcji stalowych do 3 wystaw ( w różnym czasie) jednej firmie, w trybie art. 4 ust. 8, z pominięciem ustawy PZPczy będzie to naruszenie art. 32 ust. 2 ustawy PZP? Bardzo proszę o odpowiedź. Dziękuję
Obserwuj wątek
    • anna.hermanowicz Re: Podział zamówienia 21.03.12, 22:29
      Dodam, że nasz prawnik uważa, że w tej sytuacji powinnam stosować przepisy ustawy PZP na wykonanie stelaży do ekspozycji fotografii na 3 planowanych wystawach.
      Dla mnie sprawa nie jest oczywista, gdyż wg mnie każda wystawa to odrębny projekt, dotyczy innej tematyki.
      • anna.hermanowicz Re: Podział zamówienia 26.03.12, 22:03
        art. 6a w tej sytuacji nie wchodzi w grę. Wartość stelaży przerkracza 20 % zamówienia.
        • anna.hermanowicz Re: Podział zamówienia 27.03.12, 20:01
          W uzupełnieniu dodat, że konstrukcje będa wkonwane na podstawie projektów plastycznych i graficznych do wystaw. Projekty będa powstawały w różnym czasie w ciągu roku 2012, w miarę jak komórka organizacyjna zajmująca się wystawami będzie je tworzyć lub zlecać. W związku z powyższym póki nie mam projektu nie jestem w stanie oszacowac dokładnie wartości zamówienia na konstrukcje wystawiennicze. Ile dokładnie przypadnie na każda wystawę będę wiedziała jak będa projekty (ale raczej przekroczy to 14.000 EURO). Jeżeli chodzi o kryterium czasu to nie jestem w stanie zlecic wykonania firmie całości zamówienia od razu i rozpisać specyfikację na każda z części. Jeżeli więc zdecyduje się jednak na udzielenie zamówienia w trybie pzp, jak oszacowac jego wartość i jak sporządzić siwz?
          • kancelariazp.pl Re: Podział zamówienia 02.04.12, 21:04
            W szeroko opisanym przypadku brak jest niestety informacji o tym, jakie powierzchnie będą przewidziane na stoiska. Znając powierzchnię wystawienniczą (pomieszczenia) można oszacować niezbędną ilość materiałów niezbędnych do stworzenia wystawy. W przypadku kilku projektów rozłożonych w czasie istotne będzie ustalenie, czy jest możliwe obiektywnie oszacowanie wielkości zamówienia na kolejne usługi. Brak możliwości ustalenia powyższych informacji uniemożliwia dokonanie oszacowania wartości, tym samym, mając również na uwadze wskazany brak możliwości wykonania usługi jednorazowo, brak będzie przesłanek do łączenia tych zamówień. Należy pamiętać, że najbardziej wiarygodnym źródłem ustalenia, czy wykonanie danej usługi jest możliwe, jest badanie rynku.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka