Dodaj do ulubionych

Dwie oferty tego samego Wykonawcy na różne pakiety

12.12.12, 15:10
Dzień dobry

Zwracam się z takim problemem. Został ogłoszony przetarg na usługi leśne, podzielony na 13 pakietów. Na każdy pakiet zostały złożone oferty. Podczas otwarcia ofert okazało się, że Wykonawca X złożył dwie oferty. Wykonawcy X złożył ofertę na pakiet 8, z wszystkimi wymaganymi dokumentami. Także ten sam Wykonawca X złożył ofertę na pakiet 10 z wszystkimi wymaganymi dokumentami. Na te pakiety nie zostały złożone żadne oferty przez innych Wykonawców. Pierwszy raz mam doczynienia z taka sytuacja. Jak podejść do tego zagadnienia. Należy uwzględnić dwie oferty tego Wykonawcy X na poszczególne pakiety czy inaczej postąpić? Bardzo proszę o pomoc w tym zakresie. Z góry dziękuje.

Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • kancelariazp.pl Re: Dwie oferty tego samego Wykonawcy na różne pa 12.12.12, 20:51
      Rzeczywiście sytuacja nietypowa. Przyjmujemy, że pod pojęciem pakiet należy rozumieć część zamówienia i że zamawiający dopuścił składanie ofert częściowych (przynajmniej na dwie części).
      W takiej sytuacji wydaje się za właściwe uznać obie oferty za prawidłowo złożone, jako oferty częściowe. Dotyczą one bowiem różnych części zamówienia, a zatem będą podlegać odrębnej klasyfikacji wg przyjętych kryteriów oceny ofert. Przepis art. 82 ust. 1 ustawy Pzp ma na celu chronić zamawiającego przed nieuczciwymi praktykami wykonawców. W omawianym przypadku taka sytuacja nie ma miejsca.
    • mk271 Re: Dwie oferty tego samego Wykonawcy na różne pa 16.01.13, 20:13
      znam specyfikę usług leśnych :) witam w klubie:) pakiet = część zamówienia. jedna oferta na jeden pakiet jest w porządku.
      • maniutek23stan Re: Dwie oferty tego samego Wykonawcy na różne pa 17.01.13, 06:23
        Cieszę się ze nie jestem sam ;) pierwszy raz robiłem przetarg na usługi leśne ;) więc trochę trzeba było sie przy tym przetargu nagimnastykować ;)
    • versus_zp Re: Dwie oferty tego samego Wykonawcy na różne pa 07.02.13, 20:40
      Wszystko wydaje się być w porządku. Mógł złożyć dwie oferty w tym zamówieniu.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka