megakowal
08.08.14, 18:32
Dzień Dobry.
Moja firma startowała w przetargu na ochronę fizyczną. Wpłaciliśmy stosowne wadium.
Warunkiem wzięcia udziału w przetargu było ubezpieczenie na kwotę 100 000 zł, zgodnie z SIWZ:
"4. Znajdowania się w sytuacji ekonomicznej i finansowej zapewniającej wykonanie zamówienia.
Zamawiający uzna za spełnienie tego warunku wykazanie, że Wykonawca ubezpieczony jest
od odpowiedzialności cywilnej w zakresie prowadzonej działalności związanej
z przedmiotem zamówienia na kwotę nie mniejszą niż 100 000,00 zł."
Moja firma jest cały czas ubezpieczona na kwotę 80 000 zł, do przetargu daliśmy polisę za 100 000 zł, ale nieopłaconą (termin płatności 14 dni).
Po otwarciu ofert otrzymałem wiadomość, aby uzupełnić dokumenty o opłaconą polisę:
"Zgodnie z zapisami art. 26 ust. 3 ustawy Prawo zamówień publicznych prosimy
o uzupełnienie następujących dokumentów potwierdzających spełnianie warunków udziału w postępowaniu:
- opłacona polisa, a w przypadku jej braku innego dokumentu potwierdzającego, że Wykonawca jest ubezpieczony od odpowiedzialności cywilnej w zakresie prowadzonej działalności związanej z przedmiotem zamówienia.
..............
W ofercie brak jest dowodu opłacenia polisy nr (numer dostarczonej, nieopłaconej polisy).
W postępowaniu o udzielenie zamówienia publicznego ustawodawca wyraźnie zastrzega obowiązek przedłożenia opłaconej polisy (arg. z § 1 ust. 1 pkt 11 rozporządzenia w sprawie dokumentów), co wymaga wykazania spełnienia świadczenia obciążającego ubezpieczającego, wynikającego z umowy ubezpieczenia (art. 805 kc). W związku z powyższym wymóg opłacenia polisy OC powinien być wypełniony na dzień upływu terminu składania ofert lub wniosków w postępowaniu o udzielenie zamówienia publicznego. Późniejsze wypełnienie tego obowiązku przez wykonawcę (opłata polisy) nie może być uznane za spełnianie warunku podmiotowego udziału w postępowaniu o zamówienie publiczne, nawet - jeśli w świetle obowiązujących przepisów prawa, przede wszystkim przepisów kodeksu cywilnego - później polisa ubezpieczeniowa zostanie przez dany podmiot opłacona, a tym samym ochrona ubezpieczeniowa danego wykonawcy obowiązuje, czy też wstecznie obowiązywała w momencie składania wniosku o dopuszczenie do udziału w postępowaniu (por. wyrok KIO z dnia 10.08.2011 r., sygn. akt KIO 1623/11, wyrok z dnia 6.12.2011 r., sygn. akt KIO 2537/11). Nie można więc uznać za „opłaconą” w rozumieniu przepisów rozporządzenia polisę, której termin płatności jest odroczony i upływa po terminie otwarcia ofert.
W/w dokumenty prosimy uzupełnić do dnia ......r. i dostarczyć do siedziby Zamawiającego
Informujemy, że zgodnie z art. 26 ust. 3, uzupełniane dokumenty muszą potwierdzać spełnianie przez Wykonawcę warunków udziału w postępowaniu nie później niż na dzień składania ofert.
Nie dostarczenie dokumentów w wyznaczonym terminie skutkować będzie wykluczeniem Państwa z postępowania na mocy art. 24 ust. 2 pkt. 4 ustawy –Prawo zamówień publicznych oraz zatrzymaniem wadium zgodnie z art. 46 ust. 4a ustawy Pzp."
Otwarcie kopert nastąpiło o 10:00, natomiast powyższe pismo otrzymałem drogą emailową tego samego dnia po godz. 15:00 i nie miałem szansy na opłacenie potrzebnego ubezpieczenia.
Następnego dnia roboczego wysłałem drogą emailową oraz listem poleconym za potwierdzeniem odbioru niniejsze oświadczenie:
"W odpowiedzi na wezwanie do uzupełnienia dokumentów nadmieniam, iż nie mam możliwości uzupełnienia wymaganego dokumentu, gdyż polisa nie została opłacona przed terminem składania ofert."
Czy zamawiający może zatrzymać mi wadium ?
Z góry dziękuje za odpowiedz,
Marcin