Dodaj do ulubionych

kredyt na 100tys. PLN w EUR

26.09.10, 18:48
zakup mieszkania rynek wtórny za 350 tys. PLN aktualnie wybieram między raiffeisen a BZWBK.
możecie mi doradzić co można wynegocjować ? raiffeisen marża 2.5% wciskają (zbędną) kartę kredytową i ubezpieczenie na życie w zamian prowizji. ponadto usłyszałem w BZWBK, że nic z ich oferty nie można negocjować(?) a może jest coś przy tych parametrach kredytu lepsza oferta w EURO lub CHF?
Obserwuj wątek
    • arfer Re: kredyt na 100tys. PLN w EUR 26.09.10, 19:20
      A dlaczego akurat te dwa banki ? Z dwójki zdecydowanie Raiffeisen - bez kosztów prowizyjnych, z możliwością spłaty bez kosztów po 3 latach, rozsądnym spreadem i logicznymi pozostałymi parametrami.

Opisz swoją sytuację, bo zapewne znalazłoby się kilka innych banków mających tańszy kredyt.
      • mih.po Re: kredyt na 100tys. PLN w EUR 27.09.10, 15:56
        rozważam jeszcze CHF nordea co do sytuacji jak wspominałem kredyt ma być na 100tys pln jest umowa przedwstępna na nieruchomość wartość transakcji 350tys. pln mieszkanie Poznań 2 osoby na umowach o pracę zdolność kredytowa bez problemu.
    • poszukiwaczka.in Re: kredyt na 100tys. PLN w EUR 27.09.10, 15:44
      NIe ograniczalabym sie do tych bankow, mysle ze moga byc lepsze oferty. Napisz tylko jakie masz zarobki, jakie ponosisz koszty (karty kredytowe, limity w rachunkach, raty) , czy jest jakis wklad wlasny, ile osob bierze kredyt, ile osob w gospodarstwie domowym, jaki wiek najstarszego kredytobiorcy.
      To co nazywasz wcisnieciej zbednej karty kredytowej, najczesciej gwarantuje w ogole negocjowanie lepszych warunkow i jest w sumie obligiem w tych czasach. Sprzedaz krzyzowa to takie malzenstwo banku z klientem ;-)) W jednym jest karta, w drugim ubezpieczenie, w trzecim obowiazkowym bedzie otwarcie rachunku osobistego i gwarancja wplywow w okreslonej wysokosci.
      • mih.po Re: kredyt na 100tys. PLN w EUR 27.09.10, 16:10
        dodam, że nie ma obciążeń kredytowych, kart kredytowych lub niespodzianek w BIKu. wiek 36lat, 4 os w gosp domowym kredyt na 30 lat. akurat karta kredytowa jest dla mnie całkowicie zbędna, bo nawet debetową mam dla ozdoby, zresztą kredytową w raiffeisen idzie zamienić na jakiś plan inwestycyjny. wolę mieć w miarę przejrzystą ofertę z nieco wyższą marżą ale bez 5 zbędnych mi produktów, które w sumie kosztują tyle to co obniżka na marży - to kwestia gustu ;)
        • michas007 Re: kredyt na 100tys. PLN w EUR 27.09.10, 16:31
          Rozważyłbym w Euro DnB, DB. Nie ma informacji o dochodach więc to póki co tylko sugestia.
          • michas007 Re: kredyt na 100tys. PLN w EUR 27.09.10, 16:37
            Nie zauważyłem wcześniej kwoty kredytu. DnB odpada.
            • arfer Re: kredyt na 100tys. PLN w EUR 28.09.10, 22:00
              W placówkach daje radę odstępstwem
        • poszukiwaczka.in Re: kredyt na 100tys. PLN w EUR 03.10.10, 15:03
          Przy danych które podałeś bardzo istotny jest Twój dochód i liczba osób biorących kredyt. Niestety znowu ten fakt pomijasz, więc trudno cokolwiek doradzić.
          • banaszek.jj Re: kredyt na 100tys. PLN w EUR 15.10.10, 13:38
            Witam!

Szukam kredytu..Zamierzam kupić 1/2 nieruchomości, której druga połowa należy już do mnie (traktowane przez bank jako wkład własny...) potrzebuję kredytu w EUR na 130 000 zł na 15 lat. Dochody 3300 netto, 1 osoba w gospodarstwie, wiek 25 lat (będę przystępować sama do kredytu).. czy oferta banku PKO BP -(podobno indywidualna): marża 2,62%, stawka referencyjna 0,9850% , prowizja 0%, rata stała ok 1050 zł, to dobra oferta? na co jeszcze zwrócić uwagę? czy możecie coś polecić.. będę wdzięczna za wszelkie inf.

pozdrawiam
            • michas007 Re: kredyt na 100tys. PLN w EUR 15.10.10, 15:17
              Do porównania - BPH, Nordea z tych rozsądnych ofert.
              Zdolności nie liczyłem.
              • banaszek.jj Re: kredyt na 100tys. PLN w EUR 16.10.10, 12:08
                michas007 napisał:

> Do porównania - BPH, Nordea z tych rozsądnych ofert.
                > Zdolności nie liczyłem.

dzięki serdeczne, ale czy w mojej sytuacji polecałbyś kredyt w EUR, gdy wypłata środków ma być w styczniu 2011? ryzyko kursowe jest spore, ale pocieszono mnie, że mogę negocjować kurs w razie spadku.. zdolność jest, decyzję już dostałam.. martwi mnie jeszcze to, że w umowie jest zapis, że w razie rezygnacji z karty kredytowej oprocentowanie rośnie, podobnie jak w przypadku rezygnacji z programu "niska rata" lub w przypadku rezygnacji z ubezp. na wypadek utraty pracy.. no i dlaczego w umowie w polu rzeczywista stopa procentowa brak jest wpisu? kompletnie niektórych rzeczy nie rozumiem...
                • michas007 Re: kredyt na 100tys. PLN w EUR 16.10.10, 14:05
                  Lepsze warunki można uzyskać we wspomnianych bankach (bezpieczniejszy przy wypłatach kredyt indeksowany). PKO BP w sytuacji późniejszej wypłaty środków jest ryzykowne - kredyt jest denominowany i możliwe, że będziesz musiała dopłacać z własnych środków, bo Euro ostatnio trochę straciło na wartości. Ofertę dostałaś słabą; potwierdzam - rezygnując później z karty kredytowej zostanie podniesiona marża (dotyczy całego okresu trwania umowy).
                  Kredyt z powodu jego wysokości nie podlega ustawie o kredycie konsumenckim więc bank nie ma przymusu pokazania rzeczywistej stopy procentowej.
                  Polecam Euro, ale raczej nie w PKO BP w tej sytuacji.
                  Pozdrawiam
                  • banaszek.jj Re: kredyt na 100tys. PLN w EUR 16.10.10, 17:56
                    dziękuję serdecznie za odp. czy możesz mi podpowiedzieć jak można wynegocjować w PKO niższą marżę?
                    Jeśli chodzi o PKO BP zachęciła mnie mało skomplikowana procedura - mam tam konto i inne produkty, w zasadzie w ciągu 2 tyg od wizyty w banku dostałam decyzję - no i dodam jeszcze, że mieszkanie kupuję od rodziców, a chyba nie każdy bank przychyla się do finansowania takich inwestycji.. co do kredytu denominowanego - czy można zatem wydębić od PKO BP kredyt indeksowany czy w ogóle to nie wchodzi w grę?
                    • michas007 Re: kredyt na 100tys. PLN w EUR 18.10.10, 11:56
                      Plus tego banku, to jak wspomniałaś, niewielkie wymagania dot. dokumentów wymaganych do złożenia wniosku kredytowego. Czy coś więcej ugrasz z nimi w tej sytuacji? Możesz próbować (zapytaj czy można uzyskać coś lepszego, bo dostałaś ofertę innego banku - lepszą).
                      Niekoniecznie fakt zakupu nieruchomości od rodziny musi być od razu problemem.
                      Kredyt jest tam denominowany - nie do ruszenia.
                      • banaszek.jj Re: kredyt na 100tys. PLN w EUR 19.10.10, 11:16
                        Dziękuję ponownie za odp. Zastanawiam się czy PLN nie byłoby bardziej korzystne.. choć rata o 100 wyższa to jak dla mnie sporo... nie wiem co robić.. w każdym razie dziękuję bardzo..pozdrawiam
                        • burza4 Re: kredyt na 100tys. PLN w EUR 03.11.10, 11:22
                          porównaj sobie stosunek spłaty kapitału do odsetek i policz wysokość odsetek w ogole.
                          Mi przy kredycie w PLN wyszła 3krotność kwoty odsetek w EUR. Jakiekolwiek ryzyko kursowe by nie pokryło tej różnicy.

Osobiście wzięłabym kredyt na maksymalny okres czasu z możliwością wcześniejszej spłaty - żeby się niepotrzebnie nie zarzynać. DnB/Nordea ma jakieś promocje.
                • poszukiwaczka.in Re: kredyt na 100tys. PLN w EUR 22.10.10, 15:45
                  Sprzedaz krzyzowa jest juz na porzadku dziennym, dlatego rezygnacja z karty i ubezpieczenia podniesie marze lub oprocenotwanie, bowiem idac do innego banku dostaniesz oferte, w ktorym warunkiem obnizenia oprocenotwania lub marzy, beda produkty dodatkowe - wiec mozesz wyjsc na tym w mysl przyslowia "zamienil stryjek siekierke na kijek". Wsrod ofert nie znalazlam lepszej niz ta PKO. Deczko drozsze jest Deutsche i Multi.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka