Dodaj do ulubionych

getinbank - propozycja nowych warunkow kredytu

09.02.11, 10:08
witam, prosze o porade - mam kredyt w GetinBanku na 52.000CHF. Kredyt brany 5 lat temu, zadzwonila do mnie pani z banku, ze w zwiazku z fuzja "ujednolicaja system kredytowy" i zaproponowala spotkanie w sprawie zmian kredytu. Zaproponowala - zniesienie oplaty za wczesniejsza splate ( mam jeszcze 2 lata kary) oraz zmiane kursu splaty z ich lichwiarskiego na NBP. Za to wszystko Getin liczy sobie 3,75% prowizji... niby w papierkach u niej wyglada ze bedzie fajnie i mniejsza rata, ale jakos nie dowierzam temu bankowi - do kogos jeszcze telefonowali? oplaca sie zmieniac? Dodam, ze za ok. rok mysle o sprzedazy mieszkania, wiec akurat brak kary za wczesniejsza splate milo brzmi, aczkolwiek jak sie zawezme, to moge poczekac i dwa lata... pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • robertind Re: getinbank - propozycja nowych warunkow kredyt 09.02.11, 20:46
      Moim zdaniem nie opłaca się.
      • Gość: wesi Re: getinbank - propozycja nowych warunkow kredyt IP: *.acn.waw.pl 09.02.11, 23:18
        Robertind, dlaczego sie nie oplaca? Jezeli bede splacac kredyt wczesniej to zaplace kare plus teraz przez np. rok placilabym raty po kursie NBP...pani z Getinu wszystko ladnie rozrysowala jak to sie oplaca, ale wlasnie jakos tak..wolalabym porade kogos spoza banku :)
        • robertind Re: getinbank - propozycja nowych warunkow kredyt 10.02.11, 08:59
          Jaką masz opłatę za wcześniejszą spłatę? Jakie oprocentowanie kredytu? Napisałaś, że taki aneks kosztuje 3,75% i taka kwota zostanie doliczona do kredytu - powiększy kapitał do spłaty. Spłacisz za rok całość bez prowizji ale dzisiaj zapłacisz za aneks. Kiedyś liczyłem jakiemuś klientowi koszty takiej operacji i wyszło, że realne korzyści z tego aneksu uzyska za ok. 7-9 lat
          • arfer Re: getinbank - propozycja nowych warunkow kredyt 13.02.11, 15:00
            a więc -

prowizja za spłatę na poziomie do ok. 10 %

koszt aneksu (można taniej, ale mniejsza o tym) doliczany w walucie spłaty, czyli w CHF

• arfer Re: getinbank - propozycja nowych warunkow kredyt 13.02.11, 14:58
        "moim zdaniem" dlaczego ?

w zależności od opcji - wcześniejsza spłata jest możliwa po 2 latach (standardowo w ciągu pierwszych 10 - a jeśli kredyt był na ponad 30 lat - i dłużej - lat obowiązuje drakońska prowizja za wcześniejszą spłatę)

kurs Dombanku jest najwyższym z możliwych, zatem jeśli jest opcja zaoszczędzenia - warto skorzystać TYM BARDZIEJ, gdyby kredyt miał być wcześniej spłacony
        • wesi Re: getinbank - propozycja nowych warunkow kredyt 14.02.11, 09:43
          dzisiaj po pracy poszukan dokumentow z danymi jaka mam marze, oplate za wczesniejsza splate itp. Kredyt na pewno bedzie wczesniej splacony, bo chcemy kupic cos wiekszego. pozdrawiam
          • Gość: wesi Re: getinbank - propozycja nowych warunkow kredyt IP: *.acn.waw.pl 14.02.11, 17:54
            Znalazlam wszystkie dane :)
            Kredyt w CHF na 360 mies, umowa z kwietnia 2006, aktualne oprocentowanie 1,63%, jesli chodzi o wczesniejsza splate to mam taki zapis w umowie: Z tytulu wczesniejszej splaty Bank pobiera oplate, jezeli w okresie krotszym niz 1/4 umownego okresu kredytowania, kredytobiorca splaci ponad 90% wyplaconej kwoty kredytu, w wysokosci obliczonej wg. wzoru: wysokosc oplaty = kwota kredytu wg umowy x 0,1% x (liczba miesiecy stanowiaca 1/4 okresu kredytowania - liczba miesiecy do dnia dokonania 90 % splaty od dnia uruchomienia kredytu) - jezuuuu, nic nie rozumiem :(
            • robertind Re: getinbank - propozycja nowych warunkow kredyt 14.02.11, 22:20
              Wg danych, które podajesz moim zdaniem podpisanie tego aneksu mija się z celem.
              Wzór na wcześniejszą spłatę jest kretyński i dzisiaj w żadnej umowie kredytowej by nie przeszedł. Wg wzoru opłata za wcześniejszą spłatę do zapłacenia na dzisiaj to: 52000 CHF * 0,1% * (90 - 60) = 1560 CHF a opłata za aneks to ponad 1700 CHF. Za rok lub dwa jak będziesz chciała całość spłacić to opłata za wcześniejszą spłatę będzie niższa (z każdym miesiącem spłaty jest niższa). Nie znam całej treści aneksu - może są tam dodatkowe korzyści, które wynagrodzą konieczność poniesienia opłaty.
              • wesi Re: getinbank - propozycja nowych warunkow kredyt 15.02.11, 09:05
                Niestety w 2006 takie warunki moglismy dostac i ten zapis o wczesniejszej splacie byl nie do ruszenia :( Mieszkanie sprzedamy najwczesniej za rok, a pewnie i troche pozniej. Warunki kredytu dostalam wlasnie takie 3,75% oplaty za zniesienie kary za wczesniejsza splate plus splacanie kredytu po kursie NBP. Szkoda, ze oferta nie okazala sie jednak ciekawa :( pozdrawiam i dziekuje bardzo za opinie
    • Gość: magda Re: getinbank - propozycja nowych warunkow kredyt IP: 213.199.248.* 12.01.12, 15:42
      Witam, chciałam dodać info na temat działalności i nielegalnych praktyk getin banku, zaoferowali mi ofertę wg nich bardzo opłacalną Mini Spłata NBP polegała na tym że przez dwa lata spłacałam kredyt po połowie rat po dwóch latach przesłali mi info na temat opłaty za podpisanie aneksu i okazuje się że mam do spłaty więcej kredytu niż wzięłam cztery lata temu. Getin to Bank który wyłudza pieniądze poprzez celowe wprowadzanie klienta w błąd.. ja już nie mam wyjścia i narazie nie mogę zamienić banku ponieważ spłacam kredyt we frankach ale ostrzegam was nie bierzcie w tym Banku kredytu to jeden z najgorszych oszustów wśród banków. Poza tym mam pytanie jeśli ktoś z was też dał się nabrać na tą specjalną ofertę to mam propozycję złożenia pozwu zbiorowego ja już napisałam skargę do KNF i UOKiK oraz stowarzyszenia Lexus mam nadzieję że ktoś się dołączy i wgramy z oszustem, pozdrawiam
      • genia57 Re: getinbank - propozycja nowych warunkow kredyt 25.01.12, 16:22
        spłacam kredyt juz 6 lat. W 2011 r. roku bank zaproponowal spłacanie przez 2 lat połowy raty, przystapiłam na to . Teraz frank tanieje a 1/2 raty rosnie , spłacałam po 217 franków miesiecznie a teraz chca 220 .
        Dlaczego iz frank tanieje a rata rosnie ? cos nie tak .
        Prosze o wyjasnienie
      • Gość: Marc Re: getinbank - propozycja nowych warunkow kredyt IP: *.ssp.dialog.net.pl 16.05.13, 15:43
        Witam
        Właśnie otrzymałem list podsumowujący 2 lata oferty "minispłata NBP"
        i oczom nie wierzę ale rata wzrosła o 50 franków.
        Konsultant zapewniał mnie że przez dwa lata będę spłacał tylko kapitał natomiast bank
        odstępuję od pobierania odsetek. Trzeba tylko uiścić prowizję.
        Okazuje się że niezapłacone odsetki i tak zostaną dodane do całkowitej sumy kredytu.
        Co robić? Czy coś w pańskiej sprawie się wyjaśniló?

• Gość: pilotek007 Re: getinbank - propozycja nowych warunkow kredyt IP: *.mannet.pl 27.05.13, 16:55
        Witam jestem w podobnej sytuacji czy mógłby mi Pan udostępnić pisma do KNF i UOKiK oraz stowarzyszenia Lexus , albo napisać jak sprawa sie zakończyła
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka