rydzyk_fizyk 30.08.11, 13:07 Nic dziwnego, kto miał kupić to już kupił. Demografia nadal dziwi? Tylko dla kogo budują developerzy? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lava71 "bogaty" kraj biednych ludzi ... 30.08.11, 13:34 W Polsce jest gigantyczne zapotrzebowanie na mieszkania ale w cenach 1-2kzł/mkw. I to tyle w temacie. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: hegemon® i na audi po 50K. ale co z tego? IP: *.aster.com.pl 30.08.11, 14:05 to tylko myslenie zyczeniowe ze jesli nie bedziemy kupowac po 200K to audi stanieje i bedzie po 50K Odpowiedz Link Zgłoś
lava71 Re: i na audi po 50K. ale co z tego? 30.08.11, 14:11 i to jest odpowiedź na główne pytanie. Popyt na obecnym poziomie cenowym = 0. A co do porównania do samochodu to w Polsce dlatego właśnie kupuje się szrot po 1kzł za jeżdżące cztery koła. To samo dotyczy mieszkań ... w Polsce mamy szrot nazywany "apartamentami", który już niedługo będzie warty tyle co szrot. Odpowiedz Link Zgłoś
sammler Re: i na audi po 50K. ale co z tego? 30.08.11, 14:17 Gość portalu: hegemon® napisał(a): > to tylko myslenie zyczeniowe ze jesli nie bedziemy kupowac po 200K to audi stan > ieje i bedzie po 50K Twoje audi można sprzedać na całym świecie. Wybudowany i niesprzedany budynek można co najwyżej wyburzyć (casus Hiszpanii). Wysil się więc bardziej... S. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: USA Re: i na audi po 50K. ale co z tego? IP: *.kromyon.net 09.09.11, 16:07 na mieszkaniach mozna stracic nie tylko 30%, 60%...czasem i 100% i wiecej. nie tylko w HISZPANI, w USA wyburza sie domy bo nikt ich juz nie chce a Ci co kupili doszli do wniosku ze nie warto splacac i po prostu je porzucili. banki WYBURZAJA by nie placic za te domy KATASTRU. A w Polsce sie nabraliscie, ze nie bedzie jak w USA....jestesmy ok 5 lat za USA kto chce miec mieszkanie lub dom w landym miejscu, polecam poczekac kolejn2 lata. beda ceny co najmnije o POLOWE NIZSZE! Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: OLA Re: i na audi po 50K. ale co z tego? IP: *.torservers.net 09.09.11, 16:31 pracuje w Niemchech, zarabiam okolo 70tysEuro rocznie. powiedzcie mi jak sie przeprowadze do Polski i kupue u was mieszkanie za 70tys euro, to daje bede mogla zarabiac u was tyle co w Niemczech? Chyba nie, wiec z dupy wziete sa te polskie ceny. Ceny mieszkan zawsze musza odzwierceidlac sile NABYCZWA mieszkancow regionu a nie sile nabywcza ludzi na innym kontynencie. Mieszkania w Polsce sa drozsze niz na FLORYDZIE a zarobki w Polsce sa jak zarobki w INDIACH. Tak INDIACH. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: jan Re: i na audi po 50K. ale co z tego? IP: *.adsl.inetia.pl 30.08.11, 14:19 Kiepskie porownanie, bo Audi jest robione dla Niemcow. Ja swoje mieszkanie kupilem po 1,2tys/m, wiec da sie. Odpowiedz Link Zgłoś
kotek.filemon Re: i na audi po 50K. ale co z tego? 30.08.11, 14:39 > to tylko myslenie zyczeniowe ze jesli nie bedziemy kupowac po 200K to audi stan > ieje i bedzie po 50K A jak myślisz, skąd w Bolandzie taki popyt na "bezwypadkowy" złom zza Odry za parę tysięcy od sztuki? Z nadmiaru dobrobytu? Odpowiedz Link Zgłoś
hit.and.run Re: i na audi po 50K. ale co z tego? 30.08.11, 15:50 Gość portalu: hegemon® napisał(a): > to tylko myslenie zyczeniowe ze jesli nie bedziemy kupowac po 200K to audi stan > ieje i bedzie po 50K Mistrzu i wlasnie na takie audi jest popyt i takich jest podaz. Spojrz na alegro... Jakosc.... ? W biednym kraju o jakosc sie nie pyta. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: zazazi Ceny Domow w Unii spada,tylko w PL szystko IP: *.11-2.cable.virginmedia.com 30.08.11, 14:08 jest zawyzone!!POwariowali w Polsce!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: DetaL Re: "bogaty" kraj biednych ludzi ... IP: *.merinet.pl 05.09.11, 11:49 I prędzej kupię mieszkanie w tej cenie gdzieś poza Polską niż zaciągnę kredyt na całe życie żeby się męczyć tutaj. RnS wspiera za moje (podatnika) pieniądze developerów i ich chore ceny. Po zniesieniu tego cudownego programu i zaostrzeniu zasad udzielania kredytów ceny poszłyby w dół i to porządnie. Tylko niestety rządowi nie zależy na tym żeby mieszkania były dostępne ale na tym żeby developerzy i banki byli na swoim. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Bankier Kredyty hipoteczne przestały rosnąć! A co będzi... IP: *.prokom.eu 30.08.11, 13:48 "Między kwietniem a czerwcem z kredytu hipotecznego cieszyło się 61,5 tys. osób". Sporo się znalazło kretynów w ubiegłym kwartale, nie powiem. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: autor Re: Kredyty hipoteczne przestały rosnąć! A co będ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.08.11, 13:52 jeśli kogoś stać i chce płacic na swoje, a nie cudze mieszkanie to to czyni z niego kretyna? jesli tak, to nie chce wiedzieć jakim ty jesteś kretynem. Odpowiedz Link Zgłoś
hit.and.run Re: Kredyty hipoteczne przestały rosnąć! A co będ 30.08.11, 15:53 Gość portalu: autor napisał(a): > jeśli kogoś stać i chce płacic na swoje Jeleni ktorzy kupili przy franku 2 PLN i na gorce cenowej tez bylo stac ? Czy moze jedyne na co bylo ich stac to na kombinowanie z ukrywaniem dzieci i likwidowaniem kart kredytowych zeby osiagnac "zdolnosc" ? Jak kogos stac to zazwyczaj taka osoba nie bierze kredytu wiekszego niz 50-60%. 100, 120 % LTV to braly golodupce z aspiracjami do "swojego" Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: antybudyń Re: Kredyty hipoteczne przestały rosnąć! A co będ IP: *.centertel.pl 30.08.11, 16:42 Lubisz tak polemizować sam ze sobą? Poczytaj co on napisał: > > jeśli kogoś stać i chce płacic na swoje Więc po kija mieszasz tu ludzi, których NIE stać? Tak żeby po raz fafsetny wtrącić swoje bezsensowne trzy grosze o kredytach walutowych? > Jak kogos stac to zazwyczaj taka osoba nie bierze kredytu wiekszego niz 50-60%. Bredzisz jak potłuczony. Jeśli kogoś stać nawet na 200%, to i tak bierze tyle, ile mu dają. Własne środki inwestuje, a z zysków spłaca kredyt. Dopiero jak przestaje mu się to opłacać - zyski stają się mniejsze niż odsetki, to można myśleć o spłacie części/całości kredytu. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: kolo Re: Kredyty hipoteczne przestały rosnąć! A co będ IP: 91.208.10.* 30.08.11, 16:49 Kredycik na mieszkanko a wolne środki na giełdę. Cudowna recepta na katastrofę wg. Openfajansu. Kolego pewne dochody (z lokaty bankowej) są zawsze niższe niż mini ratka kredytu. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: antybudyń Re: Kredyty hipoteczne przestały rosnąć! A co będ IP: *.centertel.pl 30.08.11, 16:59 > Openfajansu. Kolego pewne dochody (z lokaty bankowej) są zawsze niższe niż > mini ratka kredytu. Pewne dochody zapewne. Poza tym nie pisałem o lokatach bankowych. A Ty z kolei nie pisz o racie, lecz o samych odsetkach, bo to one są istotne. Kapitał tak czy siak - gotówką czy w kredycie - musisz zapłacić. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: kolo Re: Kredyty hipoteczne przestały rosnąć! A co będ IP: 91.208.10.* 30.08.11, 17:09 Podpowiedz mi te pewne dochody z wolnych środków. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: antybudyń Re: Kredyty hipoteczne przestały rosnąć! A co będ IP: *.centertel.pl 30.08.11, 17:19 Sorki - sprzedaję ryby, a nie wędki. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: przeciwnik Re: Kredyty hipoteczne przestały rosnąć! A co będ IP: 80.54.2.* 30.08.11, 18:18 > Sorki - sprzedaję ryby, a nie wędki. jak widać, sprzedajesz powiedzonka wyczytane w brykach dla ynwestorów Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: antybudyń Wybacz ... IP: *.centertel.pl 30.08.11, 18:31 ... ale za cienki w uszach jesteś na takie dyskusje Odpowiedz Link Zgłoś
hit.and.run Re: Kredyty hipoteczne przestały rosnąć! A co będ 30.08.11, 19:06 Gość portalu: przeciwnik napisał(a): > > Sorki - sprzedaję ryby, a nie wędki. > > jak widać, sprzedajesz powiedzonka wyczytane w brykach dla ynwestorów Prawda ? :)) Koles jest zabawny do bolu. Podobne teksty byly przed 2007 - podobne jemu gamonie wolaly "kredyt na 120% LTV a cala gotowka w TFI" :)) Glupek nie rozumie ze inwestowanie (zwlaszcza z kredytu) jest dobre dla waskiej grupy "starych wyjadaczy" - reszta robi za zrodlo kapitalu. Poczytal pare ksiazek (wiekszosc pewnie z chomikuj) i "rzadzi na forum" stwierdzeniami "wszystko na kredyt a gotowke inwestowac" Ja takich nazywam "madrus po szkole "wyzsza szkola gotowania na gazie i kuchence elektrycznej"" buhahahahah Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: antybudyń piszesz o sobie bucu? IP: 31.61.55.* 30.08.11, 21:07 podobnie jak twój poprzednik - za cienki jesteś, żeby cokolwiek zrozumieć, a tym bardziej zrobić. Stąd właśnie coś ci się wydaje, ale właśnie tylko się wydaje :>> Odpowiedz Link Zgłoś
hit.and.run Re: piszesz o sobie bucu? 30.08.11, 21:25 Gość portalu: antybudyń napisał(a): > podobnie jak twój poprzednik - za cienki jesteś, żeby cokolwiek zrozumieć, a ty > m bardziej zrobić. Stąd właśnie coś ci się wydaje, ale właśnie tylko się wyd > aje :>> Klasyka w wydaniu forumowego glupka - "Nie rozumiesz". Do tego zaprawiona jakims dodatkowym sosem-belkotem "wydaje tylko sie wydaje". W sumie bezwartosciowy shit. Odpowiedz Link Zgłoś
hit.and.run Re: Kredyty hipoteczne przestały rosnąć! A co będ 30.08.11, 16:56 Gość portalu: antybudyń napisał(a): > Lubisz tak polemizować sam ze sobą? Poczytaj co on napisał: > > > jeśli kogoś stać i chce płacic na swoje > Więc po kija mieszasz tu ludzi, których NIE stać? Tak żeby po raz fafsetny wtrą > cić swoje bezsensowne trzy grosze o kredytach walutowych? Glupi jestes jak but. Nie rozumiesz tresci pisanej i jeszcze z tym sie obnosisz. Rzecz w tym ze rozdawnictwo kredytowe wyprodukowalo duzo tych ktorym sie wydawalo ze ich stac. Iluzje tego produkowali wlasnie w ten sposob ze oszukiwali na ilosci dzieci czy wydatkach na zycie. > > Bredzisz jak potłuczony. Jeśli kogoś stać nawet na 200%, to i tak bierze tyle, > ile mu dają. Własne środki inwestuje, a z zysków spłaca kredyt. Dopiero jak prz > estaje mu się to opłacać - zyski stają się mniejsze niż odsetki, to można myśle > ć o spłacie części/całości kredytu. Buhahaha. Powtorze. Buhahaha. Moze inwestuja w TFI albo graja na gieldzie ? Za duzo ksiazek sie naczytales w stylu "Milionerzy - jacy oni sa i jak nimi zostac" . Wiekszosc ludzi ktorzy pieniadze maja mieszkanie kupuja albo za gotowke albo biora czesciowy kredyt. Opowiastki o miliarderach majacych wszystko na kredyt a kazdy wolny szmal inwestuja zostaw dla kolezanek na randkach. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: antybudyń Re: Kredyty hipoteczne przestały rosnąć! A co będ IP: *.centertel.pl 30.08.11, 17:03 Durny bucu - czego nie rozumiesz w tym, co napisałem ja i twój poprzednik? Innymi słowy ktoś napisze "jeśli ktoś ma wizę do USA, to może tam jechać legalnie", a ty mu na to "taaak? a ci co nie mieli wizy też wg ciebie pojechali legalnie?" Taki własnie durnowany jest twój tok rozumowania. Do reszty nawet się nie odniosę, bo poziom twojej "wiedzy" finansowej nie pozwala na normalną dyskusję. Może właśnie dlatego ani na kredyt cię nie stać ani na kupno za gotówkę. Odpowiedz Link Zgłoś
hit.and.run Re: Kredyty hipoteczne przestały rosnąć! A co będ 30.08.11, 17:10 Gość portalu: antybudyń napisał(a): > Durny bucu - czego nie rozumiesz w tym, co napisałem ja i twój poprzednik? > Innymi słowy ktoś napisze "jeśli ktoś ma wizę do USA, to może tam jechać legaln > ie", a ty mu na to "taaak? a ci co nie mieli wizy też wg ciebie pojechali legal > nie?" > Taki własnie durnowany jest twój tok rozumowania. > > Do reszty nawet się nie odniosę, bo poziom twojej "wiedzy" finansowej nie pozwa > la na normalną dyskusję. Może właśnie dlatego ani na kredyt cię nie stać ani na > kupno za gotówkę. Do niczego sie nie odniosles. Zwyczajnie jestes zbyt glupi, co bylo do udowodnienia. Jedyne co napisales to jakies pierdzenie ktore ma byc rzekomo analogia. Tez ci nie wyszlo Jednym slowem lezysz i kwiczysz. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: przeciwnik Re: ej, bo ci żyłka pęknie IP: 80.54.2.* 30.08.11, 18:22 widzę, że naprawdę jesteś dobry w powiedzonkach w roku 2007 ze swoimi poglądami byłbyś bogiem :) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: antybudyń Re: ej, bo ci żyłka pęknie IP: *.centertel.pl 30.08.11, 18:34 > w roku 2007 ze swoimi poglądami byłbyś bogiem :) Dlaczego akurat w 2007? To, o czym piszę jest ponadczasowe i tylko idiota nie rozumie, że nawet biorąc kredyt można zarobić jeśli się odpowiednio zaiwestuje posiadane środki. Oczywiście nie chodzi mi o kredyty brane przez gołodupców. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: seiw83 Re: Kredyty hipoteczne przestały rosnąć! A co będ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.08.11, 13:52 ciekawe jakis jest udzial w tym kredytow RNS bo jesli to 20 % jak bylo do tej pory to ok ale jesli RNS mial osie skonczyc a rozmwialem z paroma osobamic ozmienilyplany zyciowe aby zdazy na RNS to moze sie okazac ze to ostatni odbry kwartal. Jesli RNS to ok 40% z tego kwartalu to kewartal 3 bedzie sporym zjazdem. Odpowiedz Link Zgłoś
czekam_na_spadki Re: Kredyty hipoteczne przestały rosnąć! A co będ 30.08.11, 13:52 Pan Krasoń dwa miesiące analizę smarował :) Odpowiedz Link Zgłoś
okradany_przez_wladze rodzina na swoim buhehehehehehehehehehe 30.08.11, 14:31 rodzina na bankowym i tyle w temacie Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: przeciwnik Re: Kredyty hipoteczne przestały rosnąć! A co będ IP: 80.54.2.* 30.08.11, 18:16 > "Między kwietniem a czerwcem z kredytu hipotecznego cieszyło się 61,5 tys. osób > ". Sporo się znalazło kretynów w ubiegłym kwartale, nie powiem. Chyba się pocieszę kredytem konsumpcyjnym albo pożyczką z prowidenta :) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: ra-v Będzie jszcze mniej IP: *.play-internet.pl 30.08.11, 13:52 Idzie druga fala kryzysu która tym razem nie ominie polski. Roczniki z wyżu demograficznego już mieszkają w dużych miastach - mają obecnie 26-30 lat. Będą oni oczywiście stwarzali popyt na mieszkania ale w mirę umiarkowany i na pewno niższy niż w poprzednich latach. Starsi ludzie o dziwo umierają :) a młodych jest coraz mniej z tym nie wygra żadne życzeniowe myślenie deweloperów. Obecnie na rynku marże są na tyle wysokie że opłaca się sprzedawać mniej mieszkań po wygórowanych cenach i ponosić koszty kredytów. Jeżeli jednak przekroczony zostanie próg i deweloperzy zaczną tracić płynność finansową wtedy ceny polecą mocno w dół. Oczywiście niektórzy deweloperzy mogą czekać jeszcze dłużej ale rynek nie zniesie luki w podaży mieszkań która po krótkim czasie wypełnią nowe firmy które zadowolą się 20% marżą. Ceny mieszkań w moim przekonaniu nie w zrosną realnie (uwzględniając inflację) już nigdy, a przynajmniej w dającej się racjonalnie określić przyszłości. Żeby nie było że nie jestem bezstronny to muszę się przyznać że sam niedługo będę zmuszony kupić nieruchomość a myśl że w najbliższych latach będę na niej tracił nie napawa mnie optymizmem. Pozdrawiam:) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: seiw83 Re: Będzie jszcze mniej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.08.11, 13:55 dlatego trzeba pomyslec i zmaiast kupowac gotowe to uszyc na miare, zaprojektowac i samemu wybudowac zakladajas spolke z paroma osobami. Duuuzo mniejsze koszty. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Ronja Re: Będzie jszcze mniej IP: *.centertel.pl 30.08.11, 14:04 > Ceny mieszkań w moim przekonaniu nie w zrosną realnie (uwzględniając inflację) > już nigdy, a przynajmniej w dającej się racjonalnie określić przyszłości. LOL. Jak jak kocham takie przepowiednie. > Żeby nie było że nie jestem bezstronny to muszę się przyznać że sam niedługo bę > dę zmuszony kupić nieruchomość a myśl że w najbliższych latach będę na niej tra > cił nie napawa mnie optymizmem. To nie kupuj - czekaj aż cena spadnie do zera :) A w tym czasie możesz wynajmować. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: wolak Re: Będzie jszcze mniej IP: 212.160.172.* 30.08.11, 14:13 Koles faktycznie popełnia bład. Nieruchomości nie będa w tej samej cenie - one będa powoli spadac. I to powyżej wskaźnika inflacji. Nie jakoś tak 50% jak ludzie marza, ale o kilka, ew. kilkanascie % rocznie... Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Bankier Re: Będzie jszcze mniej IP: *.prokom.eu 30.08.11, 14:13 > LOL. Jak jak kocham takie przepowiednie. Te" przepwowiednie" akurat nie są trudne do przewidzenia. Wytstarczy spojrzeć, co się stało na KAŻDYM rynku, na którym zaistniała bańka spekulacyjna na nieruchomościach (USA, Hiszpania, Irlandia, kraje bałtyckie, Grecja, długo by można wymieniać). Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Ronja Re: Będzie jszcze mniej IP: *.centertel.pl 30.08.11, 14:38 > Te" przepwowiednie" akurat nie są trudne do przewidzenia. Wytstarczy spojrzeć, > co się stało na KAŻDYM rynku, na którym zaistniała bańka spekulacyjna na nieruc > homościach Owszem, każda bańka kiedyś pęka i ceny lecą w dół. Czy to, że polecą w dół ceny mieszkań oznacza, że będą tak lecieć w nieskończoność i nigdy już nie wzrosną? Jest to dokładnie takie samo, pozbawione realnych podstaw, spekulowanie, jakie było kilka lat wstecz - że mieszkania już nigdy nie będą tanieć. A prawda jest taka, że ceny części nieruchomośc polecą na łeb na szyję (i wcale niekoniecznie te budowane na szczycie bańki) , część pozostanie na tym samym poziomie, a część będzie szybować w górę. Składa się na to masa czynników, a nie tylko i wyłącznie kryzys na rynku nieruchomości w Hiszpanii czy niż demograficzny w Polsce. Warto wobec tego wiedzieć, gdzie i jaką nieruchomość kupić, by na niej nie stracić, a wręcz zarobić - tak, tak, nadal jest to możliwe. Gdy się tego nie wie - wtedy faktycznie bezpieczniej jest wynajmować i czekać, aż wszystkie ceny spadną do zera. Obawiam się jedynie, że tak sobie można czekać do usranej śmierci ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
lava71 Re: Będzie jszcze mniej 30.08.11, 14:44 współczynnik dostępności nieruchomości mówi aż za dużo. Kierunek jest jeden. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Ronja Re: Będzie jszcze mniej IP: *.centertel.pl 30.08.11, 15:03 > współczynnik dostępności nieruchomości mówi aż za dużo. Zależy jakich nieruchomości. Jest różnica między bezsensownie zaprojektowanym osiedlem blokowisk na totalnym zadupiu bez dojazdu, a jakąś mniejszą enklawą bliżej centrum miasta. Nawet jeśli w tym pierwszym ceny będą po 3000 zł/m2, a w tym drugim 6000 zł/m2, to większość ludzi, których stać na kupno mieszkania, wybierze tę drugą opcję. > Kierunek jest jeden. Tak, tak. 3 lata temu też był jeden. Odpowiedz Link Zgłoś
hit.and.run Re: Będzie jszcze mniej 30.08.11, 16:00 > > Kierunek jest jeden. > > Tak, tak. 3 lata temu też był jeden. Pocieszaj sie i neguj rzeczywistosc póki jeszcze mozesz. A jak juz nie bedzie mozna zawsze mozesz zaprzac ogromna sile dysonansu poznawczego Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Ronja Re: Będzie jszcze mniej IP: *.centertel.pl 30.08.11, 16:26 > Pocieszaj sie i neguj rzeczywistosc póki jeszcze mozesz. A jak juz nie bedzie m > ozna zawsze mozesz zaprzac ogromna sile dysonansu poznawczego Ależ ja się niczym nie pocieszam, bo mam w nosie ceny mieszkań obecne czy przyszłe. Po prostu śmieszy mnie tylko myślenie życzeniowe co niektórych. Tak samo, jak śmieszyło mnie kilka lat temu. Tyle, że trend był dokładnie odwrotny :) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: tomi_78 Re: Będzie jszcze mniej IP: *.dynamic.chello.pl 30.08.11, 17:06 Jaki był odwrotny? Chcesz powiedzieć, że w laatch 2008-2011 ceny nieruchomości szły w górę? Ciekawe, bo w Krakowie, Wrocławiu i Poznaniu są już tańsze niż w 2007 r. w Warszawie na tym samym poziomie. Nie licząc inflacji. Zarobili to ci co kupili najpóźniej w 2006 r. i sprzedali najpóźniej w 2008 r. reszta to tzw. leszcze ubrane na górce bez perspektyw w najbliższych 30 latach. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Ronja Re: Będzie jszcze mniej IP: *.centertel.pl 30.08.11, 17:18 > Jaki był odwrotny? A czego nie rozumiesz? Swoje mieszkanie kupowałam za "bezcen" kilkanaście lat temu. Potem ceny szły w górę z roku na rok, ale w miarę spokojnie. Zatrzymałam się ze świadomością, że mieszkania są po 2000 zł/m2 i mało mnie to wówczas interesowało. Dopiero jak mi znajoma chyba właśnie w roku 2005 powiedziała, że okazyjnie kupiła mieszkanie w podobnej lokalizacji po 5000 zł/m2 to pomyślałam, że chyba ma coś z głową. A to już wtedy zaczął się boom, a ceny rosły zastraszająco! W bloku obok tej znajomej (ale ten sam deweloper) mieszkania zaczęto sprzedawać po 8000 zł/m2! Ludzi zaczęli wariować - te słynne - kupujcie, bo taniej nie będzie. Apogeum jak sam zauważasz to było rok 2008. I o tej właśnie sytuacji piszę, że mnie śmieszyła, bo widać było wyraźnie, że to pompowanie bańki. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: dasdsa Re: Będzie jszcze mniej IP: *.warszawa.vectranet.pl 30.08.11, 16:00 Gość portalu: Ronja napisał(a): > Jest różnica między bezsensownie zaprojektowanym o > siedlem blokowisk na totalnym zadupiu bez dojazdu, a jakąś mniejszą enklawą bli > żej centrum miasta. Nawet jeśli w tym pierwszym ceny będą po 3000 zł/m2, a w ty > m drugim 6000 zł/m2, to większość ludzi, których stać na kupno mieszkania, wybi > erze tę drugą opcję. Nie znasz Polski i Polaków. Na forum Developerzy Warszawa poczytaj sobie wątek o osiedlu Regaty (blokowisko na totalnym zadupiu bez dojazdu) i jak się odszczekują ci, co tam kupili mieszkania. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Bankier Re: Będzie jszcze mniej IP: *.prokom.eu 30.08.11, 14:50 To, że w Polsce nie było jescze takiej prawdziwej rzezi na rynku nieruchomości zawdzieczamy tylko i wyłącznie temu, ze Polski naród jest wystarczająco głupi, żeby dalej podbijać PKB konsumując na kredyt. Ale to się za chwilę skończy (ilośc niespłacanych kredytów konsumpcyjnych narasta w tempie geometrycznym). A wtedy w Polsce zawita kten prawdziwy kryzys czyli recesja. Bańka na nieruchomościach pęknie wtedy jak bańka mydlana, a wzrostów (w realnych wartościach) nie zobaczymy na tym rynku nigdzie przez następne 20 lat. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Ronja Re: Będzie jszcze mniej IP: *.centertel.pl 30.08.11, 15:08 > a wzrostów (w realnych wartościach) nie zoba > czymy na tym rynku nigdzie przez następne 20 lat. Jeśli tak będzie, to świetnie - przynajmniej nasze dzieci i wnuki będą mogły kupić sobie mieszkanie za kilka wypłat :) My, nasi rodzice i dziadkowie niestety nie mieliśmy takich możliwości. Nie zapominaj jednak, że każda nieruchomość (w sensie budynku) też ma swoją żywotność i nie trwa wiecznie. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: ra-v Re: Będzie jszcze mniej IP: *.play-internet.pl 30.08.11, 14:15 Właśnie to robię - wynajmuje. Ceny nie spadną nigdy do zera więc każdy musi sobie wybrać moment w życiu kiedy będzie go stać na kupno. Nie będę czekać do czterdziestki na karku i ciągle czuć się nie u siebie. Z drugiej strony nie chce kupić zaraz przed załamaniem się rynku i dużym spadkiem cen. Nie ma tu mądrego ale odrobina racjonalnego myślenia nie zaszkodzi. Nie rozumiem twojej irytacji bo posługujesz się podobną logiką do mojej tyle że nie potrafisz obiektywnie spojrzeć na problem z jakim musisz się zmierzyć. Ceny mieszkać realnie spadają i ten spadek będzie trwał jeszcze długo. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Ronja Re: Będzie jszcze mniej IP: *.centertel.pl 30.08.11, 14:55 Nie rozumiem twojej irytacji bo > posługujesz się podobną logiką do mojej tyle że nie potrafisz obiektywnie spoj > rzeć na problem z jakim musisz się zmierzyć. Ceny mieszkać realnie spadają i te > n spadek będzie trwał jeszcze długo. Ależ ja się nie irytuję, tylko rozbraja mnie trochę Twoje życzeniowe myślenie. Jedyne, z czym się mogę w pełni zgodzić, to fakt, że z dużym prawdopodobieństwem można założyć, iż druga taka bańka na rynku nieruchomości się nie pojawi. Nie oznacza to jednak, że ceny mieszkań będą spadać w nieskończoność i będą na tyle niskie, by można je było brać garściami. Nigdy tak nie było - ani 10, ani 20, ani 30 lat temu (wtedy akurat w ogóle mieszkań nie było ;-). Tak po prawdzie to w żadnym kraju nie jest tak, że przeciętny obywatel po wejściu w dorosłość może sobie kupić mieszkanie po kilku latach oszczędzania. Zatem przeciętnie zarabiający ludzie albo biorą kredyty albo do końca życia wynajmują (w takiej np. Szwajcarii zdecydowana większość ludzi wynajmuje mieszkania, bo mało kogo stać na własne). Nie rozumiem wobec tego dlaczego u nas miałoby być inaczej. > Z drugiej strony nie chce kupić zaraz przed załamaniem się rynku i dużym spadkiem cen. Obawiam się, że nie będzie czegoś takiego, jak duży spadek cen. Owszem, będzie taniej, ale po pierwsze w sposób niezauważalny "gołym okiem" (inflacja), a po drugie niestety kosztem jakości. Mój brat zamierzał właśnie kupić mieszkanie za wyjątkowo niską jak na tutejszą lokalizację, cenę i okazało się, że wszystko jest pięknie i ślicznie, ale tylko na stronie internetowej dewelopera. Na szczęście miał też okazję zobaczyć wcześniej postawione bloki i uciekł przerażony "jakością" ;-) Nie wszędzie tak jest, ale realne spadki cen są niestety okupione innymi stratami (a to gorsza lokalizacja, a to brak infrastruktury, a to projekt taki, że można się załamać (odległości między domami na wyciągnięcie ręki albo okna na parterze na wysokości uda - to się kiedyś suteryna nazywało ;-) a to własnie wspomniana jakość, a to inne ukryte koszty itp.) > nie potrafisz obiektywnie spojrzeć na problem z jakim musisz się zmierzyć Ja się nie muszę z niczym zmierzać, bo mieszkanie mam już od ponad 18 lat. Odpowiedz Link Zgłoś
sarthran8 Glupi jstes czy udajesz? 30.08.11, 15:29 Jak to nie ma duzych spadkow? Mieszkania w wiekszosci miast nominalnie tanieja 1.5% kwartal, czyly 6% rocznie, urealnij to o inflacje czyli dodaj 4% i koszty finansowe ok 2.6-3% i amortyzacje 1-1.5% to masz 13% rocznie. Przy mieszkaniu wartym 300 000 to oznacza ze przecietny nabywca traci 40 000 zl rocznie czyli czesto wiecej niz miesieczna wyplata... Stac Cie? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: ciemnia Tak, tak IP: *.statoil.com 30.08.11, 15:48 a po 7 latach mieszkanie oddasz komus za darmo... Ale bredzisz!!! Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: kolo Re: Tak, tak IP: 91.208.10.* 30.08.11, 15:55 Te ciemniak, naucz się co to jest procent składany. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: ciemnia A moze IP: *.statoil.com 30.08.11, 15:59 naucz sie czytac ze zrozumieniem? Przy mieszkaniu wartym 300 000 to oznacza ze przecietny nabywca traci 40 000 zl rocznie czyli czesto wiecej niz miesieczna wyplata... Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: kolo Re: A moze IP: 91.208.10.* 30.08.11, 16:29 Te 40000 to nie tylko strata na wartości ale koszt kredytu, remontów itp, które sarthran8 zawarł w kosztach finansowych i amortyzacji. Przy mieszkaniu wartym 300 000 to oznacza ze przecietny nabywca traci 40 000 zl rocznie czyli czesto wiecej niz miesieczna wyplata... Może sam naucz czytać się ze zrozumieniem, sarthran8 nie napisał, że mieszkanie tyle traci na wartości. Tyle traci "właściciel" mieszkając we "własnym" na kredyt. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: ciemnia Glupis! IP: *.statoil.com 31.08.11, 11:36 Traci w porownaniu do czego? Przeciez nie robisz remontu co roku, i na pewno nie kosztuje to tyle co roku. Wez sie zastanow co probujesz wyjasniac, bo jak widac sam autor sie gdzies zmyl... Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Ronja głupi to jesteś co najwyżej ty IP: *.centertel.pl 30.08.11, 15:58 ... skoro nawet z identyfikacją płci masz problemy. > Stac Cie? Na co? Czytać ze zrozumieniem też nie potrafisz? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: elmo Re: głupi to jesteś co najwyżej ty IP: 80.54.2.* 30.08.11, 19:35 Ronja jednak dostosowała stylistykę wypowiedzi do prezentowanych poglądów :) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Ronja Re: głupi to jesteś co najwyżej ty IP: 31.61.55.* 30.08.11, 22:25 > Ronja jednak dostosowała stylistykę wypowiedzi do prezentowanych poglądów I vice versa. Zastanawiające jest, że nie zauważasz tej "stylistyki" u moich przedmówców. Innymi słowy do mnie można napisać, że jestem głupia. Gdy ja odpowiem tym samym, to się już nazywa, że jestem niemerytoryczna, że psuję dyskusję, że "dostosowuję stylistykę" do swoich poglądów. Banda gimnazjalistów i tyle :) Swoją drogą - co Ci się w moich poglądach nie podoba? Piszę coś nieprawdziwego? Odpowiedz Link Zgłoś
aegis_of_heart Oj myślenie życzeniowe, Ronja. 30.08.11, 15:38 Nawet się tego do końca czytać nie chce. Wszystko wskazuje na to, że koledzy mają rację i dobrze o tym wiesz: IMHO przez najbliższe lata ceny mieszkań będą się stopniowo osuwać przynajmniej o wskaźnik inflacji (który, liczony przez urzędy statystyczne, i tak jest oczywiście zaniżony dla dóbr takich jak mieszkania). Przyczyny są demograficzno-ekonomiczne: liczba Polaków teraz spada i nie widać teraz szans na odwrócenie trendu; ludzie niby przenoszą się do miast - ale wielu już wybrało Londyny i Berliny. Wieś i małe miasta będą się wyludniać; duża miasta jeszcze będą się trzymać, ale o popycie będą decydowały rosnące oczekiwania co do jakości życia. Ludzie chcą coraz większego metrażu - pytanie na ile ich będzie stać i jak to się ma do produkcji budowlanej. Na razie to wygląda tak, że idzie II fala kryzysu, która tym razem spowolni Polskę wyraźniej. Tymczasem młodzi z wyżu albo zdecydują się na dzieci, co mocno ograniczy ich możliwości finansowe, albo będą starali się utrzymać wysoki, DINKSowy poziom życia, a większe mieszkanie nie będzie ich głównym priorytetem. Tak czy inaczej, ci z kredytami są chwilowo generalnie poza rynkiem, pozostaje reszta, tylko ta reszta albo kredytu nie dostaje, albo nie jest nim tak zainteresowana. Wystarczy zresztą sprawdzić, ile z tej produkcji kredytów to kredyty refinansowe (w tym z podwyższeniem kapitału). Nie rośnie też zdolność finansowa gospodarstw domowych. Koszty życia rosną obecnie szybciej od wynagrodzeń - ot taka korekta plus przypomnienie, że Polacy są tanią siłą roboczą dla zachodnich korporacji i rentierów. Szalonego pędu na mieszkania więc już nie ma i w najbliższych latach się go nie spodziewam. Co do Twoich wymysłów, że spadek o inflację to nie jest żaden spadek. Powiem tylko LOL. Weź sobie kalkulator do ręki, policz koszt finansowy kredytu na pożądne mieszkanie + pełne koszty zakupu i wykończenia, dodaj czynsz, media itp. i porównaj to sobie z ceną najmu po normalnej, rynkowej cenie a nie od agencji dla jeleni. I zobacz sobie ile tysięcy PLN rocznie jesteś w plecy na posiadaniu "własnego mieszkania", zwłaszcza na kredyt. Dla przeciętnego Kowalskiego to całkiem poważna kwota. A tyle będzie on tracił przez przynajmniej kilka lat. I piszę to bez wielkiej złośliwości, bo sam uczestniczę w obu stronach rynku: w rodzinie posiadamy nieruchomości, także odnajmowane z opłaconymi podatkami, a z kolei rozglądałem się za kolejną w innym mieście.. A co do niższych standardów jako wyjaśnienia spadków... :D ceny osuwająją się ceteris paribus: tego samego mieszkania w tej samej lokalizacji. Zaś z całym szacunkiem, ale akurat ostatnia dekada nie jest najbardziej światłym okresem jeśli chodzi o solidność oddawanych "apartamętów" po 40 metrów kwadratowych w krzywych ścianach. Odpowiedz Link Zgłoś
aegis_of_heart :) 30.08.11, 15:40 Oczywiście "porządne". Pobyt na polskich forach internetowych grozi wtórną dysleksją - minister nauki ostrzega... :D Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Ronja Re: Oj myślenie życzeniowe, Ronja. IP: *.centertel.pl 30.08.11, 16:16 > Nawet się tego do końca czytać nie chce. To widać, bo częściowo polemizujesz z czymś, o czym w ogóle nie pisałam. Nie pisałam choćby, że spadków cen nie będzie. Będą, ale nie takie, o jakich marzymy. Będą, ale nie we wszystkich lokalizacjach, nie na wszystkich nieruchomościach. Śmieszy mnie poza tym naiwna pisanina, że ceny mieszkań nigdy już nie będą szły w górę. Jest to tak wybitnie głupia teza, że szczerze mówiąc poza argumentami, które wcześniej przytoczyłam, nie mam nic do dodania. No chyba, że dla kogoś określenie "nigdy" oznacza perspektywę najbliższych kilku lat. Co do demografii - jeśli uważasz, że to najważniejszy czynnik mający wpływ na ceny mieszkań, to naprawdę nie widzę sensu w dalszej dyskusji. > Na razie to wygląda tak, że idzie II fala kryzysu, która tym razem spowolni Pol > skę wyraźniej. A o tym, to może pogadamy za 2 lata. Na razie to najwięcej szumu robią media i uczestnicy forów. > Co do Twoich wymysłów, że spadek o inflację to nie jest żaden spadek. Gdzie napisałam coś takiego?? > akurat ostatnia dekada nie jest najbardziej światłym okresem jeśli > chodzi o solidność oddawanych "apartamętów" po 40 metrów kwadratowych w krzywy > ch ścianach. Proponuję zatem porównać mieszkania/osiedla budowane 10 lat temu do tych budowanych w ostanich 2-3 latach. > I zobacz sobie ile tysięcy PLN rocznie jesteś w plecy na posiadaniu "własnego m > ieszkania", zwłaszcza na kredyt. Na czym miałabym być w plecy? Mieszkanie w większości przypadków kupuje się w celach mieszkaniowych, a nie handlowych. Może dla Ciebie - właściciela kilku nieruchomości to faktycznie ból, bo masz świadomość, że wynajmujesz ze stratą albo sprzedać będziesz musiał ze stratą. A dla reszty to ganz egal. Samochód też kupuję ze świadomością, że jego wartość spada drastycznie. Ale kupuję, bo potrzebuję. To samo jest z mieszkaniem. Kupując swoje dobre kilkanaście lat temu nie zastanawiałam się, ile na tym zyskam, a ile stracę. Kupiłam, żeby mieszkać. Odpowiedz Link Zgłoś
rydzyk_fizyk Re: Oj myślenie życzeniowe, Ronja. 30.08.11, 20:39 Polemizujesz z poglądem, którego nie wyrażono. Wyżej masz napisane: "Ceny mieszkań w moim przekonaniu nie wzrosną realnie (uwzględniając inflację) już nigdy, a przynajmniej w dającej się racjonalnie określić przyszłości." Powiedziałbym, że to nawet dość konserwatywne założenie. By je spełnić wystarczy nominalny spadek (już obserwowany) a potem wzrost cen nieruchomości ale jedynie o poziom inflacji (czyli norma do której będzie dążył ten rynek). W takiej sytuacji ceny realnie nie przekroczą cen z poziomu wyjściowego (indeksowanych o inflację) i to właśnie powyżej opisał przedmówca. Odpowiedz Link Zgłoś
hit.and.run Re: Będzie jszcze mniej 30.08.11, 16:07 >(w takiej np. Szwajcarii zdecydowana większość ludzi wynajmuje mieszkania, bo mało kogo stać na własne). Bredzisz na potege. A Szwajcarie znasz zapewne z reklamy czekolady Milka. W Szwajcarii Niemczech itd nie kupuje sie mieszkan bo istnieje tam kultura wynajmu mieszkan i uregulowany rynek wynajmu. Ludziom bardziej oplaca sie wynajmowac bo tego chca a nie musza. Zareczam ci, ze sila nabywcza m2 mieszkania w tych krajach jest nieporownywalnie wieksza niz w Polsce. W takich miastach jak Zurych dodatkowo nikt nie musi mieszkac nawet tam pracujac bo istnieje tam doskonala komunikacja z infrastruktura przyleglych miasteczek. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Ronja Re: Będzie jszcze mniej IP: *.centertel.pl 30.08.11, 16:24 > Bredzisz na potege. A Szwajcarie znasz zapewne z reklamy czekolady Milka. Sądząc z tego, co niżej piszesz Ty nie znasz nawet z reklam. > Ludziom bardziej oplaca sie wynajmowac bo tego chca a nie musza. Zdecyduj się - "bardziej się opłaca" czy "chcą a nie muszą"? :> Owszem, jest inna kultura wynajmu mieszkań właśnie dlatego, że większości się NIE OPŁACA kupować na własność. Nie opłaca się = w tym przypadku zdecydowanie większy koszt zakupu niż wynajmu. Nie wszystkich na to stać. > Zareczam ci, ze sila nabywcza m2 mieszkania w tych > krajach jest nieporownywalnie wieksza niz w Polsce. Ale zaręczaj sobie ile zechcesz :) Zdanie na ten temat wyrabiam sobie czerpiąc informacje z dużo bardziej wiarygodnych źródeł niż tutaj na forum. Odpowiedz Link Zgłoś
hit.and.run Re: Będzie jszcze mniej 30.08.11, 17:07 > > Sądząc z tego, co niżej piszesz Ty nie znasz nawet z reklam. Szwajcarie znam bardziej niz ty swoje podworko. Mieszkalem tam kilka lat i nie musze sie licytowac z jakas niezbyt rozgarnieta mistrzynia riposty. > > > Ludziom bardziej oplaca sie wynajmowac bo tego chca a nie musza. Zamien "bo" na "i" i juz zrozumiesz. Przecinki tez wypunktujesz ? > Owszem, jest inna kultura wynajmu mieszkań właśnie dlatego, że większości się N > IE OPŁACA kupować na własność. Nie opłaca się = w tym przypadku zdecydowanie > większy koszt zakupu niż wynajmu. Nie wszystkich na to stać. Pewnie, licealisty np nie stac. I to jest pewnie dowod ze jest tam gorzej. Nie kompromituj sie. > > > Zareczam ci, ze sila nabywcza m2 mieszkania w tych > > krajach jest nieporownywalnie wieksza niz w Polsce. > > Ale zaręczaj sobie ile zechcesz :) Zdanie na ten temat wyrabiam sobie czerpiąc > informacje z dużo bardziej wiarygodnych źródeł niż tutaj na forum. No to prosze podaj te zrodla. Czekam niecierpliwie. Nie zapomnij tez zestawic tego z sila nabywcza m2 w Polsce. Posmiejemy sie. Odpowiedz Link Zgłoś
mara571 mloda jestes i naiwna 30.08.11, 17:27 dziecino droga, pierwszego mieszkania w Europie sie nie kupuje, tylko wynajmuje z kilku powodow. Powod pierwszy to miejsce pracy. Bardzo czesto ludzie zmieniaja je po 3-5 latach przechodzac do innych firm jako doswiadczeni pracownicy z wyzszym wynagrodzeniem. Czesto zupelnie w innym regionie, wiec dojazd jest niemozliwy. Powod drugi jest istotniejszy: trzeba miec od 10 do 30% wkladu wlasnego plus 10% ceny mieszkania/domku na oplaty przy zakupie. Golodupcom z checiami kredytow banki nie daja. I jeszcze jedno: stan deweloperski to "polska specjalnosc". Nie spotkalam oferty sprzedazy nowego mieszkania/domu, ktory nie bylby wykonczony. Kupowanie dziury w ziemi to tez polska specyfika. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Ronja Re: mloda jestes i naiwna IP: *.centertel.pl 30.08.11, 17:37 > Powod drugi jest istotniejszy: trzeba miec od 10 do 30% wkladu wlasnego plus 10 > % ceny mieszkania/domku na oplaty przy zakupie. Golodupcom z checiami kredytow > banki nie daja. W którym miejscu stoi to w sprzeczności z tym, co napisałam na temat tego, że większość nie może sobie pozwolić na kupno własnego mieszkania? Dziecino - dziękuję za komplement :) Odpowiedz Link Zgłoś
mara571 wbrew pozorom nie dotyczy to 30.08.11, 17:49 wiekszosci. Najczesciej wlasnosciowe lokale kupuja ludzie ~35 roku zycia. Mniej wiecej 1/4 rodzin niemieckich mieszka w budynkach socjalnych, ktore maja regulowane czynsze i faktycznie wiekszosc z nich nie kupi nigdy mieszkania/domu z powodu niskich dochodow lub braku takowych. Zyja z pomocy spolecznej. Sa wsrod nich jednak tacy, ktorzy odziedzicza domki lub kupia tansze, starsze nieruchomosci. Dotyczy to zwlaszcza Turkow. A tak naprawde nie jest wazne, czy sie jest wlascicielem mieszkania/domu, tylko GDZIE sie mieszka. I to miejsce zamieszkania jest coraz wazniejsze. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Ronja Re: wbrew pozorom nie dotyczy to IP: *.centertel.pl 30.08.11, 18:14 > wiekszosci. > Najczesciej wlasnosciowe lokale kupuja ludzie ~35 roku zycia. W Szwajcarii? No niestety mam trochę inne informacje od osób, które tam mieszkają od lat (region niemieckojęzyczny, jeśli to ma jakieś znaczenie). Własnościowe kupują z reguły (jeśli już się zdecydują) ludzie, którzy się już w życiu dorobili, czyli zdecydowanie po 40 roku życia. Ale też nie wszyscy, bo sporo jest rodzin wielopokoleniowych, więc mieszka się w dużych domach. Przeważająca reszta wynajmuje. Większość dlatego, bo ich nie stać na kupno, pozostali, bo im się nie opłaca (to, co pisałeś choćby o migracjach związanych ze zmianą miejsc pracy). Są miejsca, gdzie koszty wynajmu są nieproporcjonalnie niższe, niż koszt zakupu - wtedy tylko głupiec by nie wynajmował. Odpowiedz Link Zgłoś
hit.and.run Re: wbrew pozorom nie dotyczy to 30.08.11, 19:01 > No niestety mam trochę inne informacje od osób, które tam mieszkają od lat (reg > ion niemieckojęzyczny, jeśli to ma jakieś znaczenie). > Własnościowe kupują z reguły (jeśli już się zdecydują) ludzie, którzy się już w > życiu dorobili, czyli zdecydowanie po 40 roku życia. Ale też nie wszyscy, bo s > poro jest rodzin wielopokoleniowych, więc mieszka się w dużych domach. > Przeważająca reszta wynajmuje. Większość dlatego, bo ich nie stać na kupno, poz > ostali, bo im się nie opłaca (to, co pisałeś choćby o migracjach związanych ze > zmianą miejsc pracy). Są miejsca, gdzie koszty wynajmu są nieproporcjonalnie ni > ższe, niż koszt zakupu - wtedy tylko głupiec by nie wynajmował. Musialabys znac nie tylko gasarbaiterow - wtedy opinia bylaby blizsza prawdzie. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Ronja Re: wbrew pozorom nie dotyczy to IP: 31.61.55.* 30.08.11, 21:13 > Musialabys znac nie tylko gasarbaiterow - wtedy opinia bylaby blizsza prawdzie. Hit jeśli chcesz polemizować ze swoimi wyobrażeniami o innych, to "kup se" pół litra i gadaj do lustra. Skąd wnioski, że mówię o gastarbeiterach?? Mówię o ludziach, którzy tam mieszkają od lat. Żeby było ciekawiej - to nie są Polacy :> Swoją drogą w czym twoja opinia (jako człowieka rzekomo mieszkającego tam przez kilka lat) miałaby być bliższa prawdy niż moja? Odpowiedz Link Zgłoś
hit.and.run Re: wbrew pozorom nie dotyczy to 30.08.11, 21:23 Gość portalu: Ronja napisał(a): > Swoją drogą w czym twoja opinia (jako człowieka rzekomo mieszkającego tam przez > kilka lat) miałaby być bliższa prawdy niż moja? To jest pytanie retoryczne i z reguly nie powinno sie na nie odpowiadac. Bo faktycznie jaka jest roznica miedzy "mieszkac gdzies kilka lat, czytac lokalna prase i ogladac lokalne stacje TV, rozmawiac na codzien z ludzmi i obserwowac przemiany na wlasne oczy" a "slyszec cos od znajomych". Nie upieraj sie przy tym bo chluby to nie przynosi. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Ronja Re: wbrew pozorom nie dotyczy to IP: 31.61.55.* 30.08.11, 21:29 > Bo faktycznie jaka jest roznica miedzy "mieszkac gdzies kilka lat, czytac lokal > na prase i ogladac lokalne stacje TV, rozmawiac na codzien z ludzmi i obserwowa > c przemiany na wlasne oczy" a "slyszec cos od znajomych". Czyli jednak trzeba mieć raka, żeby o nim rozmawiać. Innymi słowy nie warto wierzyć mediom, książkom, przekazom ustnym innych ludzi. Żeby coś wiedzieć - trzeba to przeżyć samemu. Inaczej się nie liczy. Nie brnij hit, bo to się robi żałosne. Tym bardziej, że jak znam życie, to pojechałeś tam na saksy, więc jak sam wcześniej zauważyłeś twoja opinia jako gastarbeitera jest nic niewarta :> Odpowiedz Link Zgłoś
hit.and.run Re: wbrew pozorom nie dotyczy to 30.08.11, 21:37 Gość portalu: Ronja napisał(a): > Czyli jednak trzeba mieć raka, żeby o nim rozmawiać. > Innymi słowy nie warto wierzyć mediom, książkom, przekazom ustnym innych ludzi. > Żeby coś wiedzieć - trzeba to przeżyć samemu. Inaczej się nie liczy. > Nie brnij hit, bo to się robi żałosne. > Tym bardziej, że jak znam życie, to pojechałeś tam na saksy, więc jak sam wcześ > niej zauważyłeś twoja opinia jako gastarbeitera jest nic niewarta :> Cos ci sie trolliczko pomieszalo. Bredzisz z tym rakiem jak poparzona. Pierwsza sprawa to mylisz rozmowcow bo sie zagalopowalas. Nie ze mna o raku rozmawialas. Druga sprawa to z powodu bezsilnosci brniesz w absurdy dyskusyjne - to znaczy sama produkujesz jakis absurd dyskusyjny a pozniej starasz sie go uzywac jako argument. Buahhahaha! Jesli nadal nie widzisz roznicy miedzy mieszkaniem gdzies a "slyszeniem czegos od znajomych" to znaczy ze masz problemy z percepcja ale to juz twoj problem, wylacznie. Co do mojego mieszkania. Tak bylem rodzajem gasarbaitera bo podczas 2 lat studiow tam dorabialem w prostych zawodach ale to akurat robi WIELU helvetow i nikt nie robi z tego powodu problemu :)) Ale tego zapewne nie "uslyszalas od znajomych" ??? Buhahaha Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Ronja Re: wbrew pozorom nie dotyczy to IP: 31.61.55.* 30.08.11, 21:53 Ok, widzę, że znów się zaczynasz dość mocno pienić, a im bardziej się pienisz, tym mniej rozumiesz. Bywaj zdrów. Miłych dyskusji z ... własnymi wyobrażeniami o innych :) > Jesli nadal nie widzisz roznicy miedzy mieszkaniem gdzies a "slyszeniem czegos > od znajomych" Nie kretynku - nie widzę. Jeśli nadal tego nie rozumiesz, to napiszę wprost - bardziej ufam opiniom SZWAJCARÓW mieszkającym w Szwajcarii od lat niż jakiemuś anonimowi na forum GazWybu. Ach, zapomniałabym - nie ma czegoś takiego jak "gasarbaiter". Sądziłam, że zrobiłeś literówkę, ale powtórzenie dwukrotnie tego samego błędu świadczy jednak o twojej indolencji. No ale najwyraźniej dorabiałeś sobie w nie niemieckojęzycznym kantonie :> Odpowiedz Link Zgłoś
hit.and.run Re: wbrew pozorom nie dotyczy to 31.08.11, 09:37 > Nie kretynku - nie widzę. Jeśli nadal tego nie rozumiesz, to napiszę wprost - b > ardziej ufam opiniom SZWAJCARÓW mieszkającym w Szwajcarii od lat niż jak > iemuś anonimowi na forum GazWybu. > Ach, zapomniałabym - nie ma czegoś takiego jak "gasarbaiter". Sądziłam, że zrob > iłeś literówkę, ale powtórzenie dwukrotnie tego samego błędu świadczy jednak o > twojej indolencji. No ale najwyraźniej dorabiałeś sobie w nie niemieckojęzyczny > m kantonie :> Uhuhu nerwy puszczaja dziewczynko co ?:)) Ilu znasz tych Szwajcarow nadeta idiotko ? Znasz ich setke ? Zaloze sie ze duzo mniej niz dziesiatke (z tego polowa to pewnie znajomi z palca wyssani) wiec nie p....dol mi tutaj o tym ze wiesz cos o Szwajcarii. >No ale najwyraźniej dorabiałeś sobie w nie niemieckojęzyczny > m kantonie :> Widzisz potrafilas sobie jednak znalezc odpowiedz na to pytanie. Nie powiedzieli o tym "znajomi" ? Druga rzecz to taka ze w Szwajcarii nie mowi sie po niemiecku w rzeczy samej. Tzw "high deutch" ktory jest powszechny w Niemczech nie jest uzywany w Szwajcarii tylko tzw alemanski. Twoja "szwajcarska znajoma" - wikipedia nie powiedziala o tym ?:)) buhahahahah Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Ronja Re: wbrew pozorom nie dotyczy to IP: *.centertel.pl 31.08.11, 10:22 Ilu znam Szwajcarów? Z pewnością więcej, niż tobie udało się zobaczyć w ciągu tych paru miesiecy podczas dojenia krów czy skręcania rurek w kiblach. I doucz się łosiu, co to jest "język urzędowy" i "dialekt" (może być z wikipedii, bo jak widzę pobyt w realu nie na wiele ci się przydał), a potem ewentualnie możemy powrócić do rozmowy. BTW - nawet w dialekcie alemańskim nie ma takiego słowa jak "gasarbaiter" :> W żadnym z języków nie ma też określenia "high deutch". Może już skończ te popisy lingwistyczne, bo to naprawdę staje się żałosne. Odpowiedz Link Zgłoś
hit.and.run Re: wbrew pozorom nie dotyczy to 31.08.11, 10:51 Gość portalu: Ronja napisał(a): > Ilu znam Szwajcarów? Z pewnością więcej, niż tobie udało się zobaczyć w ciągu t > ych paru miesiecy podczas dojenia krów czy skręcania rurek w kiblach. Buhahahha. Ilu i gdzie ich niby poznalas ?:) A moze co noc poznawalas nowego ?:)) buhahaha. Te bajki o wielkiej ilosci Szwajcarow to wsadz sobie w... (no powiedzmy miedzy bajki). > I doucz się łosiu, co to jest "język urzędowy" i "dialekt" (może być z wikiped > ii, bo jak widzę pobyt w realu nie na wiele ci się przydał), Wikepedia nie powiedziala ze niemiecki (a juz na pewno nie high deutsch) nie jest jezykiem urzedowym ?:))) > BTW - nawet w dialekcie alemańskim nie ma takiego słowa jak "gasarbaiter" :> A ja powiedzialem ze uzywalem allemanskiego ? Glupia pusta lalko nie uzywalem zadnego jedyka powiazanego z niemieckim i dlatego nie znam niemieckich okreslen > ; W żadnym z języków nie ma też określenia "high deutch". Może już skończ te po > pisy lingwistyczne, bo to naprawdę staje się żałosne. Wikipedia nie podpowiedziala ?:)) Jak bys jakiekolwiec pojecie o jezyku miala to bys wiedziala ze (nie jestem pewien jak to brzmi w niemieckim bo jak pisalem wyzej nie znam tego jezyka) ze takie okreslenie jest uzywane przez Niemcow. Nie wiem jak to jest okreslane w niemieckiej gramatyce. Wiem ze wikipedia tego nie miala to juz sie zgubilas.. Zapytaj ktoregos z nich do bedziesz wiedziala. A moze jak sie wieczorem spotkasz z jakims Szwajcarem to miedzy kolejnymi steknieciami a moze juz po ?:)))) buhahaha Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Ronja Re: wbrew pozorom nie dotyczy to IP: *.centertel.pl 31.08.11, 11:17 Zabiła mnie siła twoich argumentów. Szczególnie tych z rodziny "buahahahahah". Poddaję się - na tak wysokim poziomie merytorycznym nie jestem w stanie dalej rozmawiać. Odpowiedz Link Zgłoś
hit.and.run Re: wbrew pozorom nie dotyczy to 31.08.11, 11:30 Gość portalu: Ronja napisał(a): > Zabiła mnie siła twoich argumentów. Szczególnie tych z rodziny "buahahahahah". > Poddaję się - na tak wysokim poziomie merytorycznym nie jestem w stanie dalej r > ozmawiać. Naprawde ?:)) I to teraz kiedy mialas sie przewrocic na kolejnej zagadce ?:)) Buhahaha (nie potrafie sie opanowac dajac ci kolejne baty dyskusyjne) :))) Odpowiedz Link Zgłoś
hit.and.run Re: wbrew pozorom nie dotyczy to 31.08.11, 10:58 > ; W żadnym z języków nie ma też określenia "high deutch". Może już skończ te po > pisy lingwistyczne, bo to naprawdę staje się żałosne. Tu masz swoja ulubiona wikipedie idiotko : pl.wikipedia.org/wiki/J%C4%99zyk_wysokoniemiecki Gdybys miala chocby blade pojecie o niemieckim to bys wiedziala. Masz takie pojecie o niemieckim jak i o Szwajcarach. Buhahahaha Odpowiedz Link Zgłoś
steamtrain Re: wbrew pozorom nie dotyczy to 31.08.11, 11:02 @hit Że też Ci się jeszcze chce dyskutować z tą trollującą żenuą Odpowiedz Link Zgłoś
hit.and.run Re: wbrew pozorom nie dotyczy to 31.08.11, 11:13 steamtrain napisała: > > @hit > Że też Ci się jeszcze chce dyskutować z tą trollującą żenuą > Jeszcze momencik, zobaczymy czy na haczyk sie zlapie :)) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Ronja Re: wbrew pozorom nie dotyczy to IP: *.centertel.pl 31.08.11, 11:23 Och, serdecznie witamy w wątku kolejnego Merytorycznego! Masz jeszcze jakieś cenne uwagi w tym temacie? :) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Ronja Re: wbrew pozorom nie dotyczy to IP: *.centertel.pl 31.08.11, 11:20 Ups, ty chłopie widzę nawet ze zrozumieniem polskiego masz problemy. Nie ma czegoś takiego jak "high deutch". Trzeba być wyjątkowym tępakiem (albo dla ciebie - tempakiem, bo i tak z ortografią jesteś na bakier), żeby nie potrafić tego zrozumieć. Odpowiedz Link Zgłoś
hit.and.run Re: wbrew pozorom nie dotyczy to 31.08.11, 11:27 Gość portalu: Ronja napisał(a): > Ups, ty chłopie widzę nawet ze zrozumieniem polskiego masz problemy. > Nie ma czegoś takiego jak "high deutch". > Trzeba być wyjątkowym tępakiem (albo dla ciebie - tempakiem, bo i tak z ortogra > fią jesteś na bakier), żeby nie potrafić tego zrozumieć. Buhahahahaha. Wlasnie jezyk "wysokoniemiecki" jest przez niemcow w jezyku angielskim tak okreslany ( w kazdym razie oni tak to nazywali). Dla twojej wiadomosci literowke juz poprawilem w poprzednim poscie- moze teraz latwiej ci bedzie odszukac cos w wikipedii :))) Juz raz napisalem ale powtorze. Gdybys miala blade pojecie o niemieckim to bys wiedziala. A tak zostaje tylko google i wikipedia - jak tam czegos braknie "wprost" to gubisz sie jak dziecko buhahahah Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Ronja Re: wbrew pozorom nie dotyczy to IP: *.centertel.pl 31.08.11, 11:50 Cymbale! Hochdeutsch! High German! W żadnym z języków (chyba, że w twoim rodzinnym żargonie ze Starej Białostockiej) nie ma czegoś takiego jak "high deutch" ani nawet "high deutsch" na określenie rodzaju dialektu. Wymyśliłeś sobie wyjątkowy debilizm i upierasz się, że coś takiego istnieje. To już nawet żenujące nie jest. Równie dobrze mógłbyś zacząć bronić tezy, że "wysoki dojtsz" jest określeniem używanym przez Niemców w języku polskim :> > Wlasnie jezyk "wysokoniemiecki" jest przez niemcow w jezyku angie > lskim tak okreslany ( w kazdym razie oni tak to nazywali). Kto "oni"? Nie wiem z jakimi Niemcami się kumplowałeś, ale najwyraźniej poziom wiedzy lingwistycznej nie wykraczał u nich ponad to, co ty tutaj reprezentujesz. Choć bardziej prawdopodobne, że ktoś sobie z ciebie zrobił jaja (o co jak widać nietrudno). Odpowiedz Link Zgłoś
hit.and.run Re: wbrew pozorom nie dotyczy to 31.08.11, 11:59 Gość portalu: Ronja napisał(a): > Cymbale! > Hochdeutsch! > High German! > W żadnym z języków (chyba, że w twoim rodzinnym żargonie ze Starej Białostockie > j) nie ma czegoś takiego jak "high deutch" ani nawet "high deutsch" na określen > ie rodzaju dialektu. Wymyśliłeś sobie wyjątkowy debilizm i upierasz się, że coś > takiego istnieje. To już nawet żenujące nie jest. Równie dobrze mógłbyś zacząć > bronić tezy, że "wysoki dojtsz" jest określeniem używanym przez Niemców w języ > ku polskim :> O poszukalam w Wikipedii i znalazlam :))) Juz napisalem ci ze tak nazywali to Niemcy a ja nie znam gramatyki niemieckiej wiec nie wiem na ile to bylo poprawnie. I to wbrew temu co glupia laleczko mowisz to nie byli "pracownicy sezonowi" jak twoi znajomi. Widac, ze pojecie o jezyku masz mowiac kolokwialnie "gowniane" :) W innym przypadku od razu bys wiedziala. A tak trzeba bylo 5 postow zebys byla w stanie wyszukac cos w wikipedii :)) Pozostaje ci teraz wicie sie i wycieczki osobiste - ale tak to jest jak ktos jest dyskusyjnym glabem :)) buhahahaha PS : Jak tam "wielka grupa Szwajcarow" ktora znasz ? Bo do tej pory nie okreslilas "rodzaju znajomosci" :)))))))))) Wieczorkiem 'kolejna znajomosc" ? :P Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: ciemnia W IP: *.statoil.com 31.08.11, 12:15 wycieczkach osobistych to Ty jestes mistrzem. Brak argumentow wiedz jedziesz ad personam. Przyklad? A dziewczyna pieknie Cie wypunktowala juz na samym poczatku! Odpowiedz Link Zgłoś
steamtrain Re: W 31.08.11, 12:54 Gość portalu: ciemnia napisał(a): Ciemnia na STATOIL benzyna sie skonczyla ze siedzicie na necie ? ;))) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Ronja Re: wbrew pozorom nie dotyczy to IP: *.centertel.pl 31.08.11, 12:18 Czego jeszcze nie zrozumiałeś w tym, co ci napisałam? > Juz napisalem ci ze tak nazywali to Niemcy a ja nie znam gramatyki niemieckiej > wiec nie wiem na ile to bylo poprawnie. Jacy Niemcy? Szwajcarscy? :> I co to ma wspólnego z gramatyką niemiecką ciężki mule?? Określenie, które tu uparcie forsujesz jest tak samo "poprawne" jak "wysoki dojtsz" (ale tego oczywiście też nie załapałeś). Dlatego jeśli faktycznie gdzieś to usłyszałeś, to wyraźnie ktoś przy piwie zrobił z ciebie jelenia. Bardziej prawdopodobne jest jednak to, że żadnego Niemca nigdy na oczy nie widziałeś, tylko pierdyknąłeś sobie coś z głowy, sądząc, że trafisz na kogoś, kto nie ma o tym pojęcia. Pech chciał, że trafiłeś na mnie :> A o "moich" Szwajcarów i ich liczbę się nie martw. W odróżnieniu od ciebie ja się z nimi dogaduję. Odpowiedz Link Zgłoś
hit.and.run Re: wbrew pozorom nie dotyczy to 31.08.11, 12:44 Gość portalu: Ronja napisał(a): Czego jeszcze pusta lasko nie rozumiesz ? > > Jacy Niemcy? Szwajcarscy? :> A ja mowilem ze szwajcarscy ? Powiedzialem ze tak ujeli to Niemcy. To rozlaczny zbior. Niemcy i Szwajcarzy. Czego tu nie rozumiesz ? Widac czytanie ze zrozumieniem dluzszego watku jest ponad twoje sily. Gubisz powiazania i tworzysz wlasne. > I co to ma wspólnego z gramatyką niemiecką ciężki mule?? To co ci napisalem i podalem w linku do ulubionej wikipedii. Czego jeszcze nie rozumiesz. > Określenie, które tu uparcie forsujesz jest tak samo "poprawne" jak "wysoki doj > tsz" Widze ze poniewaz dostalas po dupie na wszystkich innych frontach jak tonacy brzytwy chwytasz sie tego co napisalem czyli ze Niemiec przetlumaczyl to na angielski jako "high deutsch" - widze tez ze juz dorobilas cala filozofie obronna i historie ktora ma zakryc cala twoja nieudolnosc w pozostalych czesciach dyskusji. Mowiac krotko za caly i jedyny cel dyskusji obralas dyskutowanie o "high deutsch". Ale nieudolne glaby tak maja. Wybaczam. Buhahaha. > A o "moich" Szwajcarów i ich liczbę się nie martw. W odróżnieniu od ciebie ja s > ię z nimi dogaduję. Chyba w jezyku migowym bo pojecie o niemieckim i o alemanskim widzimy jakie masz. Zerowe. Dwoch gluchych Szwajcarow powiadasz? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Ronja Re: wbrew pozorom nie dotyczy to IP: *.centertel.pl 31.08.11, 13:01 Buahaha. Chyba jedynie tylko ten zwrot jesteś w stanie zrozumiec poprawnie, więc ponownie - buahahaha. Buahahaha. I tym razem tchüsssss indolencie umysłowy. Odpowiedz Link Zgłoś
hit.and.run Re: wbrew pozorom nie dotyczy to 31.08.11, 13:07 Gość portalu: Ronja napisał(a): > Buahaha. > Chyba jedynie tylko ten zwrot jesteś w stanie zrozumiec poprawnie, więc ponowni > e - buahahaha. Buahahaha. > I tym razem tchüsssss indolencie umysłowy. No i zaliczyla pernamentne wyp...enie dyskusyjne :) Nozki sie poplataly i wyladowalam na glebie ?:)) Nie zapomnij poznac wieczorem nowego Szwajcara :) No i na koniec - buhahaha. Odpowiedz Link Zgłoś
hit.and.run Re: wbrew pozorom nie dotyczy to 31.08.11, 13:09 Oczywiscie literowka coby "znajoma Szwajcara" sie nie mogla czepiac :)) "permanentne" :)) Odpowiedz Link Zgłoś
steamtrain Re: wbrew pozorom nie dotyczy to 31.08.11, 12:53 > A o "moich" Szwajcarów i ich liczbę się nie martw. W odróżnieniu od ciebie ja s > ię z nimi dogaduję. No to jedziemy : "bitte säg üs öpis öber dini Frönde und ehri Intresse." Co powiesz na ten temat :))) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Ronja Re: wbrew pozorom nie dotyczy to IP: *.centertel.pl 31.08.11, 13:16 Einfach - das geht dich ein Scheiß Dreck an. Odpowiedz Link Zgłoś
hit.and.run Re: Będzie jszcze mniej 30.08.11, 15:57 Gość portalu: Ronja napisał(a): > LOL. Jak jak kocham takie przepowiednie. A oprocz "LOL" jakies argumenty bankowy niewolniku ? > > To nie kupuj - czekaj aż cena spadnie do zera :) On kupi w minimum, ty jeleniu kupiles w maksimum i zadne "LOL" na forum tego nie zmieni. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Ronja LOL IP: *.centertel.pl 30.08.11, 16:33 Specjalnie dla ciebie MEGALOL. Jakiś wyjątkowo nerwowy i sfrustrowany jesteś :) Do tego stopnia, że nawet czytanie ze zrozumieniem ci nie wychodzi. Jeśli kupno 60 m2 mieszkania za 16 tys. gotówką (tak - szesnaście tysięcy) w centrum 300 tys. miasta nazywasz "jeleństwem" to może warto byś poszedł wytrzeźwieć :) W odróżnieniu od Ciebie nie muszę ani spłacać kredytu ani czekać przebierając nogami na te zapowiadane od 2 lat drastyczne obniżki cen, bo mało mnie to obchodzi. Natomiast śmieszy mnie po prostu to zaklinanie rzeczywistości. Tak samo, jak śmieszyło wówczas, gdy ceny mieszkań galopowały w górę, a wszyscy krzyczeli "kupować, taniej już nie będzie!" :) Odpowiedz Link Zgłoś
hit.and.run Re: LOL 30.08.11, 16:59 Gość portalu: Ronja napisał(a): > Specjalnie dla ciebie MEGALOL. Jakiś wyjątkowo nerwowy i sfrustrowany jesteś :) Jedyna frustracja to ogarnia mnie jak czytam takich jak ty na forach. Wiesz napisac "co to ja nie mam" to moze kazdy. Rzecz w tym ze twoja mentalna sraka pokazuje duzo wiecej niz sraka literowa ktora nas raczysz. btw. Ja w 2000 roku skonczylem budowac dom i zadne "przebiranie nozkami" u mnie w gre nie wchodzi. Na forach wysmiewam zakredytowanych golodupcow i gonie naganiaczy. Wez to za slowna srake jesli chcesz. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Ronja Re: LOL IP: *.centertel.pl 30.08.11, 17:08 > Ja w 2000 roku skonczylem budowac dom i zadne "przebiranie nozkami" u mnie > w gre nie wchodzi. Pozwolisz, że Cię zacytuję? :) "Wiesz napisac "co to ja nie mam" to moze kazdy" Więc po kija takie argumenty w moim kierunku? > Na forach wysmiewam zakredytowanych golodupcow i gonie naga > niaczy. No proszę, a ja natomiast śmieję się z takich jak Ty - którym wydaje się, że nikt nie zauważy ich przebierania nóżkami i frustracji. Za dużo Cię na forach drogi hit.and.run'ie, żeby nie można było się o Tobie dowiedzieć więcej, niż tego pragniesz. Odpowiedz Link Zgłoś
hit.and.run Re: LOL 30.08.11, 17:14 Gość portalu: Ronja napisał(a): > > Ja w 2000 roku skonczylem budowac dom i zadne "przebiranie nozkami" u mni > e > > w gre nie wchodzi. > > Pozwolisz, że Cię zacytuję? :) > "Wiesz napisac "co to ja nie mam" to moze kazdy" > Więc po kija takie argumenty w moim kierunku? Ale juz nie doczytalas. Bo napisalem tez "Wez to za slowna srake jesli chcesz." Wiec jest mi to zupelnie obojetne jak to odbierzesz. Dla mnie mozesz nawet napisac ze mieszkam pod mostem a wifi lapie z pobliskiego mcdonalda. > > No proszę, a ja natomiast śmieję się z takich jak Ty - którym wydaje się, że ni > kt nie zauważy ich przebierania nóżkami i frustracji. Za dużo Cię na forach dro > gi hit.and.run'ie, żeby nie można było się o Tobie dowiedzieć więcej, ni > ż tego pragniesz. Twoja analiza psychologiczna mnie wzruszyla. Ale w dalszym ciagu mam to w pewnym miejscu co uwazasz na moj temat. Jak wyzej. Ja przynajmniej mam cywilna odwage uzywac stalego nicka. Pod iloma wystepowalas juz na forum ? Nie odpowiadaj - dla mnie to i tak bez znaczenia. buhahha zapraszam do merytorycznej dyskusji! Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Ronja Re: LOL IP: *.centertel.pl 30.08.11, 17:23 > Ja przynajmniej mam cywilna odwage uzywac stalego nicka. LOL! No fakt - bo jednemu obywatelowi przysługuje tylko jeden stały nick. Nie ośmieszaj się hit :) > zapraszam do merytorycznej dyskusji! Z tobą? Równie dobrze mogłabym z Lavą, Hooliganem czy Placebo. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Lukasz Re: LOL IP: *.ghnet.pl 30.08.11, 18:18 Strasznie psuje Pani dyskusje, nie podaje merytorycznych argumentow (chyba, ze argumenty w stylu "znam kogos kto mieszka w Szwajcarii) mozna nazwac argumentami) i w glupi sposob probuje prowokowac innych. Przykro jest czytac Pani wypowiedzi (pietnastolatki tak pisza). Uklony Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Ronja Re: LOL IP: *.centertel.pl 30.08.11, 18:28 Nie musi Pan czytać moich wypowiedzi, jeśli uważa je Pan za niemerytoryczne. Swoją drogą merytorycznych wypowiedzi z Pana strony też jakoś nie zauważyłam. > "znam kogos kto mieszka w Szwajcarii Czym ten argument różni się od argumentu "mieszkałem w Szwajcarii"? Czyżby fakt zamieszkiwania w danym kraju (abstrahując już od jego wiarygodności) był w jakiś istotny sposób bardziej wartościowy niż fakt, że ma się w tym kraju znajomych? Innymi słowy czy muszę chorować na raka, by móc się wypowiadac na temat tej choroby? Doprawdy - pańska argumentacja jest powalająca :) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Lukasz Re: LOL IP: *.ghnet.pl 30.08.11, 19:54 To prosze mi powiedziec, jaka srednia cena tranzakcyjna nieruchomosci w Szwajcarii? Jesli chce wypowiadac sie Pani na temat raka to powinna byc Pani specjalista lub rzeczywiscie go miec. A tak, jest Pani jedynie dyletantem, ktory ma nadzwyczaj duzo do powiedzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Ronja Re: LOL IP: 31.61.55.* 30.08.11, 21:18 > To prosze mi powiedziec, jaka srednia cena tranzakcyjna nieruchomosci w Szwajca > rii? > Jesli chce wypowiadac sie Pani na temat raka to powinna byc Pani specjalista lu > b rzeczywiscie go miec. A tak, jest Pani jedynie dyletantem, ktory ma nadzwycza > j duzo do powiedzenia. A co Pan ma merytorycznego do napisania w tym wątku, że się już drugi raz zapytam? To raz. A dwa - nie rozmawiamy o cenach transakcyjnych (a tym bardziej tranZakcyjnych), tylko ogólnie o kulturze kupowania/wynajmowania nieruchomości w Szwajcarii. Ma Pan coś do powiedzenia - merytorycznego oczywiście - w tej kwestii czy postanowił się Pan poczepiać z braku laku? Nadmienię jedynie, że czepialstwo jest również psuciem dyskusji. > Jesli chce wypowiadac sie Pani na temat raka to powinna byc Pani specjalista lu > b rzeczywiscie go miec. Całe szczęście, że wszyscy w tym wątku - prócz mnie oczywiście - są specjalistami na rynku nieruchomości w Szwajcarii. A teraz rozsiadam się wygodnie w fotelu i jak pisałam wyżej - czekam na pańskie merytoryczne argumenty w tej kwestii :) Odpowiedz Link Zgłoś
hit.and.run Re: LOL 30.08.11, 21:30 Jeszcze jedno. Dlaczego piszesz dokladnie z tej samej grupy adresow co antybudyn ??? 31.61.55.* I to dokladnie w tej samej relacji czasowej piszecie kiedy domena sie rozwija do "centertel.pl" jak i w momencie gdy sie nie rozwija tzn jest 31.61.55.* ?? Buhahaha czyzbysmy mieli forumowego trolla ? Witamy!! Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Ronja Re: LOL IP: 31.61.55.* 30.08.11, 21:57 Nie wiem, co to jest antybudyn, więc ci nie odpowiem na to pytanie. Niestety nie wiem też, co oznacza, że domena rozwija się do centertel.pl albo że jest 31.61.55*. Czy to coś istotnego dla tej dyskusji? Czy w tym zakresie też powinnam być specjalistką jak to sugeruje Łukasz? :) Odpowiedz Link Zgłoś
hit.and.run Re: LOL 31.08.11, 09:38 > Niestety nie wiem też, co oznacza, że domena rozwija się do centertel.pl albo ż > e jest 31.61.55*. > Czy to coś istotnego dla tej dyskusji? > Czy w tym zakresie też powinnam być specjalistką jak to sugeruje Łukasz? :) Wiem ze nie wiesz. Jestes ignorantka jak we wszystkim. Gdybys wiedziala nie dalabys sie tak latwo zlapac na uzywaniu dwoch nickow w jednym czasie z jednego polaczenia. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Ronja Re: LOL IP: *.centertel.pl 31.08.11, 10:25 > Wiem ze nie wiesz. Jestes ignorantka jak we wszystkim. Gdybys wiedziala nie dal > abys sie tak latwo zlapac na uzywaniu dwoch nickow w jednym czasie Ty naprawdę masz coś z głową albo jesteś pijany. Jakiego niby innego nicka używam w jednym czasie?? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: ciemnia Nie przejmuj sie! IP: *.statoil.com 31.08.11, 12:31 Jak brakuje argumentow do dyskucji to sie przyczepia do domeny z ktorej piszesz. Odpowiedz Link Zgłoś
hit.and.run Re: LOL 30.08.11, 18:57 Gość portalu: Ronja napisał(a): > > Ja przynajmniej mam cywilna odwage uzywac stalego nicka. > > LOL! No fakt - bo jednemu obywatelowi przysługuje tylko jeden stały nick. > Nie ośmieszaj się hit :) Ty nie uzywasz stalego bo wysmialbym Cie za pol roku czy rok. I tu jest sedno sprawy. > > > zapraszam do merytorycznej dyskusji! > > Z tobą? Równie dobrze mogłabym z Lavą, Hooliganem czy Placebo. Buhahaha. To bylo "monthy pythonowskie" podobnie jak moja sygnaturka. Nie spodziewalem sie ze "zlapiesz". I nie mylilem sie. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Ronja Re: LOL IP: 31.61.55.* 30.08.11, 21:24 > Ty nie uzywasz stalego bo wysmialbym Cie za pol roku czy rok. I tu jest sedno s > prawy. Jakie sedno cielaczku? Stały nick =/= jeden nick. Niczego nie zrozumiałeś. > Buhahaha. To bylo "monthy pythonowskie" podobnie jak moja sygnaturka. Nie spodz > iewalem sie ze "zlapiesz". I nie mylilem sie. Och to straszne :( Ale jakże merytoryczny przy tym jesteś. Pan Łukasz odzyskał wiarę w ludzi :) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: ukasz Re: Kredyty hipoteczne przestały rosnąć! A co będ IP: 192.100.112.* 30.08.11, 13:53 Może po prostu nie każdy naiwny pędzi po kredyt od razu po uzyskaniu zdolności kredytowej. Ci którzy chcieli mają kredyt, a ci którzy potrafią liczyć wiedzą że kredyt to nic dobrego. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: maciej Re: Kredyty hipoteczne przestały rosnąć! A co będ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.08.11, 14:08 Bawią mnie na forach "mondrale" co to za głópków mają tych co biorą kredyty i inwestują a sami płacą za wynajęcie kawalerki i myślą, że są strasznie mądrzy bo nie nie kupili mieszkania i nie mają kredytów za to do końca życia będą się przeprowadzać. Brałem kredyty na 2 mieszkania inwestycyjnie chociaz nie musiałem bo mieszkam w domku. Od kilku lat kredyty te się spłacają z czynszu za wynajem. Nie dokładam ani złotówki ale i ani złotówki nie tracę. Za 20 lat jak przejdę na emeryturę mieszkania beda spłacone a dochody z czynszu zastąpią mi ZUS albo sprzedam je i kilkaset tysięcy pozwoli mi normalnie zyć na starość. Nie mam pojęcia dlaczego miałbym być głupkiem, że podjąłem ryzyko, nie wdaję ani złotówki a emerytura sama się zbiera. W razie wpadki bank zlicytuje mieszkania, co i tak zakończy się dla mnie w najgorszym wypadku wynikiem zerwoym z przedsięwzięcia. Bardzo się cieszę, że jest tylu mądrych ludzi, którzy nie biorą głupich kredytów, płacą czynsz i pracją na moją emeryturę. Serdecznie ich pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: zbanowany Re: Kredyty hipoteczne przestały rosnąć! A co będ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.08.11, 14:18 Gość portalu: maciej napisał(a): > Bawią mnie na forach "mondrale" co to za głópków mają tych co biorą kredyty i i > nwestują a sami płacą za wynajęcie kawalerki i myślą, że są strasznie mądrzy bo > nie nie kupili mieszkania i nie mają kredytów za to do końca życia będą się pr > zeprowadzać. Te barany co "wynajmuja" w "razie czego" skoncza pod mostem ale bez dlugow ty zas skonczysz pod mostem scigany do konca zycia przez komornika. Brałem kredyty na 2 mieszkania inwestycyjnie chociaz nie musiałem > bo mieszkam w domku. Od kilku lat kredyty te się spłacają z czynszu za wynajem. > Nie dokładam ani złotówki ale i ani złotówki nie tracę. Swoja droga ladnie to tak nazywac baranami ludzi z ktorych zyjesz? a co bedzie jak barany zmadrzeja? i zostaniesz z 2 niesplaconymi mieszkaniami? 20 lat to na tyle dlugo ze nawet baran moze zmadrzec zwlaszcza ze za pol ceny bedzie mial do kupna wiele mieszkan z licytacji komorniczej i wtedy dopiero okaze sie kto tu jest baranem. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: maciej Re: Kredyty hipoteczne przestały rosnąć! A co będ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.08.11, 14:52 najpierw czytaj ze zrozumieniem a potem komentuj. W którym miejscu nazwałem baranem mojego lokatora??? Tak , masz rację, na pewno skończę pod mostem... jeżeli wartość mieszkań jest już sporo większa niż kredyt do spłacenia. I tak, macie wszyscy racje, za kilka lat mieszkania bedą za pół ceny... nawet więcej, będą je rozdawać za darmo... I wtedy ja będę strasznie płakał bo mam mieszkania. Frustruj się dalej... Ale co tam, wygrałeś życie bo nie maszzmieszkania ani kredytu. Bardzo Ci zadroszczę. Odpowiedz Link Zgłoś
sarthran8 Typowy MW z WM... 30.08.11, 15:35 Nie umie pisac (glupkow pisze sie prze o z kreska) i czytac ze zrozumieniem tez nie... Kiedy Ty brales te swoje kredyty? Bo przy obecnych cenach i kosztach kredytu w zaden sposob nie oplaca sie kupowac pod wynajem (uwzglednij pelne koszty: remont itp, pusty pezbieg, podatki...) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: asddas Re: Kredyty hipoteczne przestały rosnąć! A co będ IP: *.warszawa.vectranet.pl 30.08.11, 16:12 Panie Maciej, a jakąż to Pan masz rotację lokatorów na tych mieszkaniach? Jak często robisz Pan tam remonty i za ile? Wreszcie - kiedy to było kupione, za ile, i przy jakim udziale kredytu? Dziś jest nieosiągalne, aby opłata za wynajm spłacała ratę kredytu. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: maciej Re: Kredyty hipoteczne przestały rosnąć! A co będ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.08.11, 22:02 może trudno w to uwieżyc ale jeden lokal wynajmuję od 9 lat jednej osobie. W tym czasie wpłaciła mi ponad 150k pln. W drugim lokalu miałemprzez ostatnie 3 lata 3 lokatorów. W międzyczasie kupiłem i sprzedałem jeszcze 2 mieszkania. Obydwa kupowałem na dzwignię w 100% (kredyt 105% łacznie z kosztami obocznymi). Na każdym zarobiłem od kilkunastu do kilkudziesięciu tysięcy. Na nieruchomościach trudno stracić, chyba że waluta lub kupno na górce. Dlatego bawi mnie rzesza forumowych fachowców którzy tak się cieszą, że nic nie mają ani mieszkania ani kredytu. Tak to grosza nie zarobią i nic nie będą mieli. Bez ryzyka nie ma dochodowego przedsięwzięcia a akurat nieruchomości są obarczone dość niskim wyzykiem. Daję sobie rękę uciąć, że kupując teraz mieszkanie (w miarę tanie) i je wynajmując nie ponosisz wilekiego ryzyka (może kilkuprocentowe spadki ze wskazaniem na stojące ceny). Takie jest moje doświadczenie zyciowe. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Q Re: Kredyty hipoteczne przestały rosnąć! A co będ IP: *.play-internet.pl 31.08.11, 00:40 To znajdź mi teraz mieszkanie które będzie taniej kupić niż wynająć. Powiedzmy że mam już 2 mieszkania i nie mogę kupić w ramach RnS. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: zbanowany Re: Kredyty hipoteczne przestały rosnąć! A co będ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.08.11, 16:56 " a sami płacą za wynajęcie kawalerki i myślą, że są strasznie mądrzy bo nie nie kupili mieszkania i nie mają kredytów za to do końca życia będą się przeprowadzać. " Moze nie ma tu slowa "barany" ale sens wypowiedzi na to wskazuje ........ ty madry "inwestor" oni durnie na ciebie pracuja. Odpowiedz Link Zgłoś
lava71 Re: Kredyty hipoteczne przestały rosnąć! A co będ 30.08.11, 14:19 za 20 lat sytuacja w PL będzie diametralnie inna. Ciekawe komu sprzedasz te mieszkania za te "kilkaset" zł? ... chyba innym dziadkom na emeryturze. W naszym kraju za 20 lat będzie taka nadwyżka w nieruchomościach, że zrobi się to samo co w byłym enerdówku ... pustostany. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: maciej Re: Kredyty hipoteczne przestały rosnąć! A co będ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.08.11, 14:56 > za 20 lat sytuacja w PL będzie diametralnie inna. Ciekawe komu sprzedasz te mie > szkania za te "kilkaset" zł? ... chyba innym dziadkom na emeryturze. W naszym k > raju za 20 lat będzie taka nadwyżka w nieruchomościach, że zrobi się to samo co > w byłym enerdówku ... pustostany. Tak wiem, co ja zrobię za 20 lat z tymi mieszkaniami... nic tylko się powiesić. Wtedy to już będą za darmo, a nawet dopłacę żeby ktoś chciał w nich mieszkać albo je ode mnie dostać.... Nie kupuj czasem mieszkania, za parę lat będą je rozdawać. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: kropka Re: Kredyty hipoteczne przestały rosnąć! A co będ IP: *.play-internet.pl 30.08.11, 22:38 Problem w tym, że nie będzie komu wynająć. W roku 1957 urodziło się prawie 800 tys noworodków, w 1983 r. ok 700 noworodków, a teraz liczba urodzeń doszła ledwie do 400 tys. Więc komu będziecie wynajmować te mieszkania. Nie ma dzieci, to nie będzie popytu na mieszkania. Dzieci, które teraz się rodzą będą dziedziczyły po kilka mieszkań. Liczba ludności Polski będzie się zmniejszać. Będzie jak w dedeerówku - wyburzenia całych bloków. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Sylwek Re: Kredyty hipoteczne przestały rosnąć! A co będ IP: 31.61.55.* 30.08.11, 22:50 > Będzie jak w dedeerówku - wyburzenia całych bloków. Ale masz w ogóle pojęcie z jakiego powodu i jakie mieszkania wyburzano? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Ronja Re: Kredyty hipoteczne przestały rosnąć! A co będ IP: *.centertel.pl 30.08.11, 16:56 > Ciekawe komu sprzedasz te mieszkania za te "kilkaset" zł? .. A musi sprzedawać? Odda je choćby swoim dzieciom. Nie będą musiały ani wynajmować ani brać kredytu. W ostateczności wynajmie te mieszkanie Twoim dzieciom, bo jak sądzę, Ty im raczej mieszkania nie kupisz, a swojego (którego nie posiadasz, bo przecież wynajmujesz) też w spadku nie przekażesz. Odpowiedz Link Zgłoś
eustachy.s Re: Kredyty hipoteczne przestały rosnąć! A co będ 30.08.11, 17:52 @Ronja, maciej Dlaczego wy do cholery zakładacie że ci którzy wynajmują będą to robić do końca życia. Ja wynajmuję w Warszawie mieszkanie od prawie 3 lat, wynajmuję 2 pokoje (57m2) bo w obecnej chwili nie potrzebuję większego mieszkania, ale nie mam zamiaru kupować tak małego mieszkania. W ciągu ostatniego roku mieszkania w okolicy która mnie interesują staniały nawet o ponad 100 tyś PLN, mówię o dużych mieszkaniach, małe dwu pokojowe staniały o 10-30 tyś. Ja miesięcznie na różnicy pomiędzy zakupem a najmem oszczędzam około 1500 PLN (mowa o różnicy w wysokości raty i czynszu najmu mieszkań w tej okolicy), w rzeczywistości odkładam większe kwoty niż wspomniane 1500 PLN. Za jakiś czas (możliwe że za rok) zacznę się serio rozglądać za mieszkaniem do kupienia dla siebie, a w międzyczasie będę miał kasę na wkład własny co pozwoli obniżyć mi cenę kredytu oraz jeszcze "poduszkę finansową". Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Ronja Re: Kredyty hipoteczne przestały rosnąć! A co będ IP: *.centertel.pl 30.08.11, 18:24 > Dlaczego wy do cholery zakładacie że ci którzy wynajmują będą to robić do końca > życia. Ja niczego nie zakładam. Ja się opieram na tym, co piszą/mówią ludzie. A sporo z nich mówi, że będzie wynajmować, choćby i do końca życia, bo tak im się bardziej opłaca. I bardzo dobrze. > Za jakiś czas (możliwe że za rok) zacznę się serio rozglądać za mieszkaniem do > kupienia dla siebie, a w międzyczasie będę miał kasę na wkład własny co pozwoli > obniżyć mi cenę kredytu oraz jeszcze "poduszkę finansową". OK, Ty masz taką możliwość. Ale Ty jesteś tu i teraz. Jesteś w trendzie "poczekaj, bo będzie taniej" i masz na co czekać. Cofnij się jednak dobrych kilka lat wstecz i postaw się w sytuacji ludzi, którzy wówczas mieli tyle lat, co Ty teraz, też wynajmowali wcześniej przez kilka lat małe mieszkania, potem decydowali się na kupno własnego, większego, bo rodzina, bo dzieci, bo coś tam, ale nagle okazywało się, że ceny galopują tak bardzo, że ta ich uzbierana gotówka coraz bardziej "traci' wartość. W takiej sytuacji większość ludzi miała alternatywę - wynajmować kolejne lata i czekać Bóg wie na co (a nie zapominaj, że wówczas był trend "kupuj, bo taniej nie będzie" więc większość bała się, że straci jeszcze bardziej) albo wziąć kredyt. Dodatkowo wtedy czynsze za wynajem były dużo wyższe niż raty kredytu. Rozumowanie tych ludzi było wobec tego ze wszechmiar rozsądne. Nikt z nich zapewne nie spodziewał się, że sytuacja zmieni się do tego stopnia, że będziemy mieli to, co mamy teraz. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: mam dość pajaców ... IP: *.play-internet.pl 30.08.11, 21:29 scroll mi się zmęczył. zamilcz po prostu. rozwalasz całą dyskusję tym bełkotem. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Ronja Re: ... IP: 31.61.55.* 30.08.11, 21:59 > zamilcz po prostu. rozwalasz całą dyskusję tym bełkotem. Cieszę się, że chociaż Ty piszesz merytorycznie :) Odpowiedz Link Zgłoś
rydzyk_fizyk Re: Kredyty hipoteczne przestały rosnąć! A co będ 30.08.11, 14:21 W razie wpadki bank zlicytuje mieszkania, co i tak zakończy się dla mnie w najgorszym wypadku wynikiem zerwoym z przedsięwzięcia. W Polsce za długi odpowiada się całym majątkiem. Cena wywoławcza pierwszej licytacji to 3/4 sumy oszacowania, drugiej - 2/3 sumy oszacowania. Odpowiedz Link Zgłoś
eustachy.s Re: Kredyty hipoteczne przestały rosnąć! A co będ 30.08.11, 14:26 Super, weź pod uwagę że w 2005 zmienił się rynek i ceny mieszkań rosły po kilkadziesiąt % rocznie, zaś ceny wynajmu stały niemal w miejscu. Wyobraź sobie że obecnie wynajmuję 2 pokoje prawie 60m2 w bloku z 2006 roku, mam garaż i komórkę lokatorską. Płacę za to 1800 PLN + prąd + kablówka. Gdybym chciał kupić to mieszkanie to musiałbym wydać ponad 450 tyś. Co daje nam ratę kredytu na poziomie 2850 PLN + czynsz + prąd + kablówka. Z tego wynika że co miesiąc oszczędzam około 1500 PLN, gdybym te pieniądze przejadał to pewnie bym kupił mieszkanie, ale ja mogę miesięcznie odłożyć znacznie więcej niż wspomniane 1500 PLN. Za rok pewnie zacznę się rozglądać za jakimś mieszkaniem dla siebie, chyba że znajdę fajny dom w okolicy która mi odpowiada. Odpowiedz Link Zgłoś
lava71 Re: Kredyty hipoteczne przestały rosnąć! A co będ 30.08.11, 14:37 dokładnie ... koleś jednak myśli, że do końca życia będzie znajdował frajerów, którzy będą mu płacili tyle ile mu się zachce. Izie zmiana ... także w wynajmie. Demografii nic nie zatrzyma chyba, że import z Afryki. Tylko jaki Murzyn chciałby tu przyjechać i robić za murzyna i miskę ryży? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: ciemnia Ale bredzisz! IP: *.statoil.com 30.08.11, 15:56 Porownales wlasnie kwote wynajmu mieszkania wybudowanego w 2006 roku z obecna cena metra tego mieszkania. Wyobraz sobie ze w 2006 metr tego mieszkania pewnie kosztowal okolo 4500, co za 60 m daloby kredyt okolo 300000 (razem z garazem). A rata aktualnie by wynosila jakies 1700PLN. Wiec jakie 1500 roznicy? Maksymalnie 600PLN, bo cos kolo tego wynosilby czynsz. Odpowiedz Link Zgłoś
hit.and.run Re: Ale bredzisz! 30.08.11, 16:19 Gość portalu: ciemnia napisał(a): > Porownales wlasnie kwote wynajmu mieszkania wybudowanego w 2006 roku z obecna c > ena metra tego mieszkania. > Wyobraz sobie ze w 2006 metr tego mieszkania pewnie kosztowal okolo 4500, co za > 60 m daloby kredyt okolo 300000 (razem z garazem). A rata aktualnie by wynosil > a jakies 1700PLN. Sam(a) bredzisz i to na potege. Do tego nie rozumiesz co piszesz. On pisze ile wydaje TERAZ na wynajem a ile musialby wydac TERAZ na zakup. Chyba ze jestes kolejnym "plosiakiem" geniuszem forumowym ktory probuje nas uparcie przekonac ze kupowanie mieszkania kiedys (uwaga na czas) JEST oplacalne. To nie jest zadne odkrycie ze KIEDYS bylo taniej. Problem jest ze KIEDYS jest czasem przeszlym. > Wiec jakie 1500 roznicy? Maksymalnie 600PLN, bo cos kolo tego wynosilby czynsz. Odpowiedz Link Zgłoś