Dodaj do ulubionych

chcę wziąć kredyt na dom już zbudowany

18.06.13, 22:36
mam pytanie czy ktoś zakupywał tego typu nieruchomość na kredyt. Mam mega problemy z Doradcami którzy nie są w stanie jasno wytłumaczyć mi jak mam przygotować niezbędny kosztorys - dostałam od banku wzór kosztorysu na którym są rozpisane etapy budowy i mam tam wpisać poszczególne koszty. Ja przecież nie budowałam tego domu tylko Sprzedający i ja już go kupuję jako całość - stan zamknięty ale jeszcze bez pozwolenia na budowę. Jedynie kosztem jaki znam jako ten który będzie w budowie tego domu po mojej stronie to oddanie instalacji elektrycznej ???
Proszę o pomoc
Obserwuj wątek
    • Gość: agajaga Re: chcę wziąć kredyt na dom już zbudowany IP: *.tel.tkb.net.pl 21.06.13, 22:36
      czekaj czekaj. Po kolei:

- dom nie mógł być budowany bez pozwolenia na budowę wydanego na sprzedających, czy nie chodzi Ci przypadkiem o pozwolenie na użytkowanie????

Jeśli chodzi o proces kredytowy, to nic skomplikowanego:
      - podpisujesz umowę przedwstępną
      - robisz u rzeczoznawcy operat szacunkowy, gdzie będą wartości: wartość działki, wartość inwestycji na dziś, wartość po ukończeniu (tu rzeczoznawca powinien określić wartość prac, które chcesz wykonać)
      - kosztorys, a raczej harmonogram prac (często powinien być podpisany przez kierownika budowy), jest obowiązkowy dla domów w budowie (budowa to stan, bez względu na zaawansowanie prac, póki budynek nie zostanie oddany do użytkowania). Traktujemy to jako rynek pierwotny. Analogicznie - kosztorys kupujący wtedy, kiedy dom jest oddany do użytkowania (rynek wtórny)
      - ty nie piszesz w harmonogramie, który masz kosztów poniesionych, ponieważ kupujesz już jakiś stan zaawansowania, dlatego do określenia jest potrzebna wycena rzeczoznawcy
      - w kosztorysie uwzględniasz jedynie prace do poniesienia przez Ciebie.

Po decyzji pozytywnej banku, powinniście przepisać pozwolenie na budowę, dziennik inwestycji na Ciebie i po krzyku.

To darmowa porada doradcy hipotecznego ;-) Powodzenia
    • Gość: Maciej78 Re: chcę wziąć kredyt na dom już zbudowany IP: *.toya.net.pl 12.07.13, 15:15
      Trafiałeś pewnie na jakiś mało kompetentnych doradców ;|| Wiem coś o tym niestety... Weź najlepiej udaj się do doradcy Open Finance. Jak ja miałem takie problemy, to tylko oni mi umieli pomóc.
      • Gość: pituspincet Re: chcę wziąć kredyt na dom już zbudowany IP: *.dynamic.chello.pl 13.07.13, 18:15
        Polecici jakiś dobry oddział OF w Wawie?
        • Gość: Maciej78 Re: chcę wziąć kredyt na dom już zbudowany IP: *.toya.net.pl 16.07.13, 11:24
          Ja byłem na Marynarskiej 13 i jestem zadowolony. Obsługa bardzo sympatyczna i pomocna. Także możesz tam zajrzeć jeśli chcesz!
          • ekspertmm Re: chcę wziąć kredyt na dom już zbudowany 18.07.13, 13:35
            Witam jestem doradcą niezależnym. Chętnie pomogę. Sprawa może wydawać się skomplikowana i przerastać doradców krótko pracujących w branży. Ja pracuje w kredytach od 14 lat i dodatkowo sama budowałam dom i go kredytowałam :-) Kontakt do mnie w moim profilu na gazeta.pl.
            Pozdrawiam Magda
          • Gość: majchrzann Re: chcę wziąć kredyt na dom już zbudowany IP: *.dynamic.chello.pl 27.07.13, 14:27
            Dzięki, wybiorę się! :)
        • donia909 Re: chcę wziąć kredyt na dom już zbudowany 30.07.13, 09:31
          Ja od lat korzystam z oddziału na Wolskiej. Pracują tam naprawdę kompetentni ludzie, którzy angażują się w to co robią. Spróbuj u nich się czegoś dowiedzieć.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka