Dodaj do ulubionych

POMOCY - W którym banku teraz kredyt na dom?

27.04.14, 01:07
Witam.
Potrzebuję porady aktualnej. Ponieważ umowa przedwstępna podpisana, taakiej kasy brak a spadku w najbliższym czasie się nie spodziewam (niestety w bardziej odległym również) więc - banki... nadchodzę...
No i po pierwszym orientacyjnym wglądzie w ofertę paru banków jestem załamana i lekko wygłupiona. Proszę poradźcie bo muszę się wkopać w kredyt (ze 25 lat) i chciałabym, żeby najmniej bolało.
Obserwuj wątek
    • all Re: POMOCY - W którym banku teraz kredyt na dom? 29.04.14, 00:14
      Hmm, na początek może warto zajrzeć do jakiegoś doradcy kredytowego, żeby zrobił sprawdzenie zdolności kredytowej i jakieś symulacje spłaty.
      Symulacja spłaty to takie coś, gdzie jest napisane jakie raty i jak długo będzie trzeba płacić.
      Trzeba się zdecydować czy wolimy zapłacić więcej bankowi ale za to mieć przez cały okres stałą ratę, czy lepiej wybrać ratę malejącą (na początku najwyższa, potem maleje). Tzn. nie jest to kwestia chęci, raczej wynika to z faktu czy jesteśmy w stanie spłacać w pierwszych ratach raty malejące.

Oprócz rat istotne jest ile mamy wkładu własnego. W zależności od wkładu, zmieniają nam się koszty kredytu (bodajże marża). Można więc dobrać wkład własny tak, żeby marża była jak najniższa.

Do tego np. warto wybrać bank, który pozwoli najtaniej spłacić wcześniej kredyt, o ile przewidujemy taką możliwość (np. sprzedamy coś i pieniążki takie przeznaczymy na wcześniejszą spłatę).

Podsumowując - mając powyższe symulacje, możemy wybrać sobie najbardziej nam odpowiadającą. Z taką wiedzą, można sprawdzić jeszcze w kilku bankach czy faktycznie doradca dał nam korzystniejsze warunki - różnie to bywa i niestety u doradcy czasem otrzymamy gorszą ofertę niż bezpośrednio w banku.
    • Gość: domatorpro Jak znaleźć najlepszy kredyt na budowę domu? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.05.14, 14:24
      Znalezienie atrakcyjnego kredytu na budowę domu nie jest łatwe. Zwracamy uwagę, że szukając takiego kredytu warto porównywać nie tylko podstawowe parametry. Duże znaczenie mają bowiem takie elementy jak sposób dokumentowania postępów prac.
      Poszukując kredytu na budowę domu zwykle zaczynamy od znalezienia najtańszych ofert. W tym zakresie kredyt na dom nie różni się istotnie od takiego na zakup mieszkania. Najważniejszym elementem wpływającym na koszt jest oprocentowanie. Zwykle jest ono tym niższe im wyższy posiadamy wkład własny oraz im wyższa jest kwota kredytu...
      >>>czytaj dalej<<<
      • mariusz182 Re: Jak znaleźć najlepszy kredyt na budowę domu? 13.12.14, 22:42
        Trzeba przede wszystkim zadać sobie pytanie co to znaczy najlepszy kredyt? Nie dla wszystkich kredyt z niskimi ratami będzie najkorzystniejszy również nie dla wszystkich kredyt, którego całkowite koszty są najniższe będzie najlepszy.
        Najlepszy kredyt można znaleźć korzystając z kalkulatorów kredytowych takich jak na ecasa.pl
        np. ecasa.pl/kalkulatory.html/
    • Gość: ya Re: POMOCY - W którym banku teraz kredyt na dom? IP: 81.219.120.* 13.05.14, 12:39
      Nie poradzę w którym banku w tej chwili wziąć kredyt. Ja w swoim czasie poświęciłem cały dzień i byłem prawie we wszystkich bankach, około 25. Znalazłem najtańszą ofertę. Różnica w marży była niewielka, około 1 %, co w moim przypadku przekładało się na około 250 zł miesięcznie w wysokości raty. Wziąłem najtanszy i bardzo żałuję. Umowa była skomplikowana i zawierała zapisy które umożliwiały bankowi podwyższenie raty i po roku moja rata wynosi tyle ile najwyższa oferta. Oczywiście umowę przeczytałem dokładnie przed podpisaniem, ale nie było możliwości przewidzenia całego wypadku zdarzeń, które umożliwiły bankowi zmianę umowy. Podam przykład: budujesz dom, masz w harmonogramie wykonanie dachu do dnia xx, twój inspektor nadzoru stwierdza że drzewo dostarczone przez wykonawcę nie spełnia warunków, opóźnia się zakończenie prac i twoja rata rośnie bo naruszasz warunki umowy. To przykład który nie miał miejsca w moim przypadku, ale taki jest mechanizm. Mimo bardzo dobrych intencji bycia dobrym kredytobiorcą, nie masz szans uchronić się przed taką praktyką. Mój bank tylko czyha na możliwość zmiany warunków. Moja rada, nie kieruj się tylko ceną, zwróć uwagę na jakość umowy. Jeśli umowa określa marżę na wysokim poziomie i jednocześnie daje ci wysoki rabat to radzę trzymać się z daleka, bo istnieje duże prawdopodobieństwo że bank celowo tak układa umowę, a ty będziesz płacić docelowo ten najwyższy procent, a bank nie liczy się już z klientem po podpisaniu umowy. I jeszcze jedna b.ważna sprawa. Prędzej czy później każdy kredyt hipoteczny będzie przewalutowywany na euro, mam podejrzenia że mój bank ma zaplanowaną już propozycję w tym względzie bardzo korzystną dla siebie, a ja dostanę mocno po kieszeni.
    • Gość: DORADCA FINANSOWY Re: POMOCY - W którym banku teraz kredyt na dom? IP: *.205.177.222.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 16.05.14, 21:03
      KREDYT HIPOTECZNY RÓWNIEŻ UWARUNKOWANY JEST OD POSIADANYCH DOCHODÓW, WIĘC W KAŻDYM BANKU ROZPATRYWANY BĘDZIE INDYWIDUALNIE. MOJA RADA JEST TAKA, JEŚLI OFERTA BANKOWA NIE PRZEKRACZA 6% W SKALI ROKU I OPŁATY MIESZCZĄ SIĘ W 4% KWOTY JEST OK.
      • czarnaoo Re: POMOCY - W którym banku teraz kredyt na dom? 16.05.14, 23:29
        Dzięki za porady. Dom (szeregowiec już stoi) Rynek wtórny.
        Złożyłam 3 wnioski. Kwota kredytu ok 380 tys, 20% wpł własnej.
        1' 1.3 marża, 1% prow, darmowa spłata po 3 latach (dodatkowy produkt konieczny ale i tak go chcemy) - Citi
        2' 1.35 marża 0 prow, darmowa spłata zawsze (dodatkowy produkt konieczny ale i tak go chcemy) - Cred Agr
        W obu powyższych musi być spełniony warunek 7 tys wpłat z tyt wynagr/mc i tu mam stracha, że jakby co to klops (oczywiście są sposoby na obejście tych braków przez sztuczne ruchy na koncie ale to będzie co najmniej uciążliwe)
        3' 1.6 marża, prowizja do negocj (może się uda wywinąć), spłata darmowa jednorazowa do 50 %, bez jakichkolwiek dod warunków - BZ WBK

Co o tym sądzicie i czy faktycznie te banki są ok - tzn nie kombinują w umowach tak z zasady.
        A może obecnie jest na rynku coś lepszego?
    • informacje-kredytowe Re: POMOCY - W którym banku teraz kredyt na dom? 30.05.14, 11:12
      Jeśli chcesz otrzymać profesjonalna pomoc, to proszę zgłoś się za pomocą poniższej strony gdzie uzyskasz bezpłatne doradztwo, wystarczy zapytać na czacie.
    • ri-de Re: POMOCY - W którym banku teraz kredyt na dom? 07.07.14, 16:25
      Ja się nie orientuję jak to dokładnie wygląda ale wiem, że na www.comperia.pl/forum mają porównywarki bankowe. Odpowiadałem tam kiedyś na jakiś post o kredytach i tak się dowiedziałem, że coś takiego oferują. Moja znajoma to sprawdzała i jej pomogli przy wyborze.
    • magnez3 Re: POMOCY - W którym banku teraz kredyt na dom? 20.10.15, 18:26
      dla zainteresowanych www.bankina6.oferty-kredytowe.pl/

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka