blondynka.2801 Re: ... just play the piano ;) 10.02.12, 01:32 Play it again, Sam... Beegie Adair - As Time Goes By Choć zmienia wszystko czas, Spróbujmy jeszcze raz Odszukać tamte sny, By znowu zamiast dwojga „ja” było „my”... Popatrzysz w oczy mi, Powrócą pierwsze dni Miłości naszej i Będziemy znowu tak szczęśliwi Ja i Ty... Więc popatrz na mnie Tak jak kiedyś raz, Bym znów poczuła, Że to jest mój czas, Czas na zachwyty, Czas, by brakło tchu, Tak bardzo proszę Cię... Choć zmienia wszystko czas, Uwierzyć pozwól mi, Że jedno ciągle trwa, Że wciąż dla Ciebie najważniejsza Jestem ja... Odpowiedz Link
1agfa Re: ... just play the piano ;) 12.02.12, 19:35 Tylko fortepian, las i ... Słowik Odpowiedz Link
blondynka.2801 Re: ... just play the piano ;) 12.02.12, 22:09 ..and now just to lure The Pilgrim... Erroll Garner Misty Odpowiedz Link
blondynka.2801 Re: ... just play the piano ;) 12.02.12, 22:39 Hardy, bo tu Syreny śpiewają. I waaaabią, waaaabią i waaaabią.... Odpowiedz Link
hardy1 Re: ... just play the piano ;) 12.02.12, 22:52 ...ale nie autka nr 104? Mniemam że te morskie... Odpowiedz Link
blondynka.2801 Re: ... just play the piano ;) 12.02.12, 23:05 Hardy, słusznie skądinąd mniemasz. Odpowiedz Link
ulisses-achaj Re: ... just play the piano ;) 12.02.12, 23:10 www.mojvideo.com/video-bob-dylan-sara/9ada7ef3f5f2793aa60c I laid on a dune I looked at the sky When the children were babies and played on the beach You came up behind me, I saw you go by You were always so close and still within reach. Sara, Sara Whatever made you want to change your mind Sara, Sara So easy to look at, so hard to define. I can still see them playing with their pails in the sand They run to the water their buckets to fill I can still see the shells falling out of their hands As they follow each other back up the hill. Sara, Sara Sweet virgin angel, sweet love of my life Sara, Sara Radiant jewel, mystical wife. Sleeping in the woods by a fire in the night Drinking white rum in a Portugal bar Them playing leapfrog and hearing about Snow White You in the marketplace in Savanna-la-Mar. Sara, Sara It's all so clear, I could never forget Sara, Sara Loving you is the one thing I'll never regret. I can still hear the sounds of those Methodist bells I'd taken the cure and had just gotten through Staying up for day in the Chelsea Hotel Writing "Sad-Eyed Lady of the Lowlands" for you. Sara, Sara Wherever we travel we're never apart Sara, Sara Beautiful lady, so dear to my heart. How did I meet you ? I don't know A messenger sent me in a tropical storm You were there in the winter, moonlight on the snow And on Lily Pond Lane when the weather was warm. Sara, Sara Scorpio Sphinx in a calico dress Sara, Sara You must forgive me my unworthiness. Now the beach is deserted except for some kelp And a piece of an old ship that lies on the shore You always responded when I needed your help You gimme a map and a key to your door. Sara, Sara Glamorous nymph with an arrow and bow Sara, Sara Don't ever leave me, don't ever go. Odpowiedz Link
blondynka.2801 Re: ... just play the piano ;) 12.02.12, 23:32 I'm here. Just need a second and will be back. Odpowiedz Link
blondynka.2801 Re: ... just play the piano ;) 12.02.12, 23:36 Jestem. I doprosiłam Kogoś, kogo obydwoje lubimy. Jacek Kaczmarski - epitafium dla Boba Dylana Odpowiedz Link
blondynka.2801 Re: ... just play the piano ;) 12.02.12, 23:53 ERIC CLAPTON - "River of Tears" It's three miles to the river That would carry me away, And two miles to the dusty street That I saw you on today. It's four miles to my lonely room Where I will hide my face, And about half a mile to the downtown bar That I ran from in disgrace. Lord, how long have I got to keep on running, Seven hours, seven days or seven years? All I know is, since you've been gone I feel like I'm drowning in a river, Drowning in a river of tears. Drowning in a river. Feel like I'm drowning, Drowning in a river. In three more days, I'll leave this town And disappear without a trace. A year from now, maybe settle down Where no one knows my face. I wish that I could hold you One more time to ease the pain, But my time's run out and I got to go, Got to run away again. Still I catch myself thinking, One day I'll find my way back here. You'll save me from drowning, Drowning in a river, Drowning in a river of tears. Drowning in a river. Feels like I'm drowning, Drowning in the river. Lord, how long must this go on? Drowning in a river, Drowning in a river of tears. Odpowiedz Link
ulisses-achaj Re: ... just play the piano ;) 12.02.12, 23:54 www.youtube.com/watch?v=NBQkHTPV_C8&feature=results_video&playnext=1&list=PL49E1B4DBE093D051 Odpowiedz Link
ulisses-achaj Re: ... just play the piano ;) 12.02.12, 23:55 www.youtube.com/watch?v=-xGPHseCQrI Odpowiedz Link
blondynka.2801 Re: ... just play the piano ;) 13.02.12, 00:10 THE MAN I LOVE by Lena Horne 1941 Wiem, kiedyś przyjdzie ten, co kocham go, ten wielki, silny man, co kocham go A kiedy stanie tuż, zatrzymać go potrafię już! Popatrzy na mnie tak z uśmiechem swym, a potem za nim ja pójdę jak w dym i choć to głupio brzmi nie padną nawet słowa trzy... Może spotkam go w niedzielę może w środę, może nie wiem, że miłość z nim podzielę może wtorek szczęścia da mi wiele A on zbuduje dom dla dwojga nas gdzie pech odwróci się i stanie czas i marzeń spełni sto, więc czekam wciąż, bo kocham go! Odpowiedz Link
ulisses-achaj Re: ... just play the piano ;) 13.02.12, 00:23 Tłumaczysz teraz "od ręki"?? Odpowiedz Link
blondynka.2801 Re: ... just play the piano ;) 13.02.12, 00:29 Nie. Ja sobie od bardzo dawna tłumaczę piosenki, które mnie zachwycają. Dla siebie. Bo lubię. Czasem jedna piosenka mnie dręczy parę miesięcy lub lat i mi się nie udaje, a potem - pstryk! - i pewnego dnia sama przychodzi. Odpowiedz Link
ulisses-achaj Re: ... just play the piano ;) 13.02.12, 00:42 A to fajne zajęcie, ale niełatwe, żeby nie rzec piekielnie czasami trudne.. denerwujesz się kiedy Ci nie idzie? Odpowiedz Link
blondynka.2801 Re: ... just play the piano ;) 13.02.12, 00:51 Wiesz, każdy ma jakąś pasję. Niektórzy zbierają znaczki, ja się bawię słowami. I nie, nie wściekam się, kiedy mi nie idzie. Już po prostu wiem, że to nie jest ten dzień. Samo przyjdzie, kiedy zechce. Bo do mnie słowa, z których układam światy, same przychodzą. I nie ma sensu z nimi walczyć. Ulissesie, dla mnie zrobiło się już bardzo późno, więc licząc na to, ze CDN, mówię Ci śpiewająco "dobranoc" I dodaję, ze cieszą mnie bardzo rozmowy z Tobą. Julee Cruise - Into the night (…usłysz mnie… Na cały głos wołam w noc, wołam w noc me sny… Przez cały świat szukam wciąż, szukam wciąż twych rąk… Ciemna noc chowa mnie, bierze w dłonie swe mój żal, mój strach… W głęboką noc sama znów, wołam znów me sny. Tęsknię wciąż, szukam wciąż twych rąk… Obcy świat wokół śpi, lecz gdzie jesteś ty - mój świat. Mój świat. Mój świat… Odpowiedz Link
ulisses-achaj Re: ... just play the piano ;) 13.02.12, 00:58 Dziękuje, Blondynko. Mnie także.. Dobranoc i do napisania.. Odpowiedz Link
blondynka.2801 Re: ... just play the piano ;) 13.02.12, 10:20 Dzień dobry. Jacek Kaczmarski - Mimochodem Odpowiedz Link
hardy1 Re: ... just play the piano ;) 13.02.12, 00:44 Blondynko - masz u mnie dużego plusa. U mnie to wiele Dobranoc Blondynko i Uli...i już mnie nie ma Odpowiedz Link
blondynka.2801 Re: ... just play the piano ;) 13.02.12, 10:18 Dziękuje, Hardy. I chyba nawet domyślam się, za co ten plus... Odpowiedz Link
hardy1 Re: ... just play the piano ;) 13.02.12, 10:37 Dobrorannie witam Cię, Blondynko Mniemam że dobrze się domyślasz Odpowiedz Link
czaro.01 Re: ... just play the piano ;) 13.02.12, 20:40 Four-hands boogie woogie: Dr John & Jools Holland Klik Odpowiedz Link
czaro.01 Re: ... just play the piano ;) 14.02.12, 02:16 Serdeczności dla "graczy" ) Czaro. Odpowiedz Link
blondynka.2801 Re: ... just play the piano ;) 14.02.12, 11:49 Bookends - Simon and Garfunkel (500 Days of Summer) Tak dawno minęły te czasy, gdy my… Niewinna wiara w świat i wiara w każde słowo… Z tych czasów została mi tylko fotka ta, na której śmiejesz się… To zostawiłeś… Odpowiedz Link
czaro.01 Re: ... just play the piano ;) 14.02.12, 12:23 Miles Davis Autumn Leaves (1958) Odpowiedz Link
blondynka.2801 Re: ... just play the piano ;) 14.02.12, 12:28 TOM WAITS - Hope I don't fall in love with you Well I hope that I don't fall in love with you 'Cause falling in love just makes me blue, Well the music plays and you display Your heart for me to see, I had a beer and now I hear you Calling out for me And I hope that I don't fall in love with you. Well the room is crowded, there’s people everywhere And I wonder, should I offer you a chair? Well if you sit down with this old clown, I’ll take that frown and break it, Before the evening's gone away, I think that we could make it, And I hope that I don't fall in love with you. Well I can see that you are lonesome just like me, And it being late, you'd like some company, Well I had to I look at you, And you look back at me, The guy you're with has up and split, The chair next to you's free, And I hope that you don't fall in love with me. Well the night does funny things inside a man These old tom-cat feelings you don't understand, Well I turn around to look at you, You light a cigarette, I wish I had the guts to bum one, But we've never met, And I hope that I don't fall in love with you. Now it's closing time, the music's fading out Last call for drinks, I'll have another stout. I turn around to look at you, You're nowhere to be found, I search the place for your lost face, Guess I'll have another round And I think that I just fell in love with you. Odpowiedz Link
czaro.01 Re: ... just play the piano ;) 14.02.12, 12:34 to jest cios poniżej pasa....I do hope Odpowiedz Link
blondynka.2801 Re: ... just play the piano ;) 14.02.12, 12:50 Judy Garland - Over The Rainbow (Subtitiles) A tak to ubrał w polskie słowa Wojtek M. Tęcza nad światem stoi, zwiewna tak, kreśli nad losem moim swój zapytania znak... Siostra ciepłych wieczorów, jasnych łun, tęczy siedem kolorów, jak siedem losu strun... Zapłacze czasem struna pierwsza, druga westchnie, aż się serce kraje, lecz trzecia, czwarta, piąta - wie, gdy z szóstą, siódmą zejdą się – że z nich powstaje… Tęcza nad moją głową, która mi daje tęczowe słowo, że idą dobre dni! Niejedna z barw, niejedna z nut w mym życiu jeszcze będzie smutno nucić, lecz tęcza obiecuje mi, gdy wiosną oszaleją bzy, że wiosną wróci… Tęcza, a ponad tęczą miłość ma, wzleci piosenką dźwięczną, ku szczęściu drogę zna.... Odpowiedz Link
blondynka.2801 Re: ... just play the piano ;) 14.02.12, 12:39 Upss... To było w eter, Czarodziejko, tylko w eter.... Odpowiedz Link
czaro.01 Re: ... just play the piano ;) 14.02.12, 13:14 czy w eter? czy gdzieś kiedyś w kafejce. O tym możesz powspominać z moim mężem Downtown Train Odpowiedz Link
blondynka.2801 Re: ... just play the piano ;) 14.02.12, 13:29 No, dobra. Powiem prawdę. Z Twoim Mężem - z całym szacunkiem dla Jego niewątpliwych zalet - niechętnie. Myślałam raczej o pewnym bardzo konkretnym Osobniku płci męskiej. Poza oczywiście tym, że jest to w ogóle jedna z moich ulubionych ballad. Ever. Czarodziejko, muszę spadać. Może wrócę wieczorem. I jeśli w ogóle, to bardzo późnym, bo najpierw kwiaty, kolacja, szampan, itd. Walentynki w końcu. Odpowiedz Link
1agfa Re: ... just play the piano ;) 14.02.12, 14:25 Blondynko Miłego dnia, nastrojowego i ciepłego; wyjątkowego Dnia, tańczącego, roześmianego perliście (szampańsko ) Odpowiedz Link
czaro.01 Re: ... just play the piano ;) 14.02.12, 14:52 Ja też, powiem prawdę, tak lubię. Tom Waits był naszym "swatem" i ta ballada.... dlatego "poniżej pasa". Ślubu pierwszego, udzielał nam emerytowany amerykański pastor, na plaży nudystów PARADISE, wyspa Mykonos. Pastor miał czapkę, więc może warto powspominać Życzę Tobie szampańskiego wieczoru, czarownego, Czaro. HOLD ON Odpowiedz Link
hardy1 Re: ... just play the piano ;) 14.02.12, 14:56 ...jednym słowem, pastor był ubrany Odpowiedz Link
czaro.01 Re: ... just play the piano ;) 14.02.12, 20:57 Naturalnie dwa dni przygotowywał się do ceremonii , mamy tylko jedno zdjęcie Hardy, pamiętasz zdjęcia z Delos? wklejałam je na P. Maleńka wyspa Delos (4 km2) to perełka archeologiczna Grecji. Znaczną jej część zajmują imponujące ruiny z czasów antycznej Grecji i Rzymu, stawiane na równi z ruinami z Delf czy Olimpii. Według mitologii na Delos Leto urodziła Zeusowi Apollina i Artemidę, dzięki czemu wyspa została zakotwiczona czterema diamentowymi słupami pośrodku Cyklad. Główne atrakcje: Na wprost przystani znajduje się teatr i zabudowania mieszkalne. Po lewej rozciąga się sanktuarium Apollina, które stanowiło główny ośrodek polityczny i religijny na Morzu Egejskim przez prawie tysiąc lat. Co cztery lata odbywało się u wielkie święto ku czci Apollina. W skład sanktuarium wchodzą trzy świątynie Apollina i jedna poświęcona Artemidzie. Zachowały się teŜ fragmenty olbrzymiego posągu Apollina. Niedaleko znajduje się sanktuarium Dionizosa z kolumnami o fallicznych kształtach i dionizyjskimi fryzami. Dalej idąc trafia się na Taras Lwów z pięcioma posągami gotowych do skoku lwów a poniŜej widać Święte Jezioro z palmą, która wskazuje miejsce narodzin Apollina. Informacje praktyczne: Na Delos można się dostać promem z portu w Mykonos (12 Eur w obie strony), trzeba jednak wybrać się rano - promy są o godzinie 9, 10 i 11 i o 15 ostatni prom powrotny, nie można przebywać na wyspie po tej godzinie. W poniedziałki muzeum nieczynne. panorama Delos z jej szczytu Mykonos to wyspa pozbawiona naturalnych atutów, która potrafi przyciągnąć turystów swoją architekturą, licznymi plażami i kaplicami, jak również bujnym życiem nocnym i sklepami. Szczególnie miasto Mykonos słynie z modnych barów, sklepów oraz eleganckich restauracji. Ze swymi dewnianymi, ukwieconymi balkonami, lśniącymi bielą murami i czerwonymi i błękitnymi kopułami kaplic jest to najładniejsze i najbardziej zadbane miasto na Cykladach. Maskotką miasta jest pelikan Petros, którego można spotkać w porcie, gdzie rybacy o świcie sprzedają swoje połowy (obecnie pelikanów jest kilka). Główne atrakcje: Na Mykonos warto zwiedzić Muzeum Folkloru oraz Muzeum Archeologiczne znajdujące się na przeciwległych krańcach wybrzeża. Cerkiew Paraportiani (Matki Boskiej z Tylnej Bramy) to chyba najczęściej fotografowany kościół w całej Grecji. Ciekawym miejscem jest również tzw. „Mała Wenecja” – część miasta z rzędem budynków wznoszących się nad samym brzegiem morza, kiedyś zamieszkała przez artystów a obecnie pełna barów i klubów tętniących życiem. Obok "Małej Wenecji" na wzgórzu dumnie prezentuje się słynny rząd wiatraków wyglądających na morze. Odpowiedz Link
czaro.01 Re: ... just play the piano ;) 14.02.12, 21:03 wiatraki i żywa maskotka Mykonos głaskałam go po głowie Zatoka Ornos i kościółek w porcie w Mykonos Odpowiedz Link
blondynka.2801 Re: ... just play the piano ;) 14.02.12, 22:33 Wiatraki? Bardzo proszę! Mój ukochany (w lwiej części swojej twórczości) Legrand. Thomas Crown's Windmills Round, like a circle in a spiral Like a wheel within a wheel. Never ending or beginning, On an ever spinning wheel Like a snowball down a mountain Or a carnaval balloon Like a carousell that's turning Running rings around the moon Like a clock whose hands are sweeping Past the minutes on it's face And the world is like an apple Whirling silently in space Like the circles that you find In the windmills of your mind Like a tunnel that you follow To a tunnel of it's own Down a hollow to a cavern Where the sun has never shone Like a door that keeps revolving In a half forgotten dream Or the ripples from a pebble Someone tosses in a stream. Like a clock whose hands are sweeping Past the minutes on it's face And the world is like an apple Whirling silently in space Like the circles that you find In the windmills of your mind Keys that jingle in your pocket Words that jangle your head Why did summer go so quickly Was it something that I said Lovers walking allong the shore, Leave their footprints in the sand Was the sound of distant drumming Just the fingers of your hand Pictures hanging in a hallway And a fragment of this song Half remembered names and faces But to whom do they belong When you knew that it was over Were you suddenly aware That the autumn leaves were turning To the color of her hair Like a circle in a spiral Like a wheel within a wheel Never ending or beginning, On an ever spinning wheel As the images unwind Like the circle that you find In the windmills of your mind Pictures hanging in a hallway And the fragment of this song Half remembered names and faces But to whom do they belong When you knew that it was over Were you suddenly aware That the autumn leaves were turning To the color of her hair Like a circle in a spiral Like a wheel within a wheel Never ending or beginning, On an ever spinning wheel As the images unwind Like the circles that you find In the windmills of your mind Odpowiedz Link
hardy1 Re: ... just play the piano ;) 14.02.12, 22:33 Echhh...piękne wyspy, antyk czuję przez skórę, zmysły się wyostrzają, wyobraźnia działa, przenosi mnie w czasie... Dzięki, Czaro Odpowiedz Link
blondynka.2801 Re: ... just play the piano ;) 14.02.12, 22:23 Tom Waits był naszym "swatem" i ta ballada No, to przypadkiem trafiłam z tą balladą. W dziesiątkę. A może to nie był przypadek? Wiesz przecież, Czaro, jak to z nami jest... Odpowiedz Link
czaro.01 Re: ... just play the piano ;) 14.02.12, 23:35 )) Uwielbiam czarny humor dobranoc, Czaro. Odpowiedz Link
hardy1 Re: ... just play the piano ;) 14.02.12, 23:37 Jakie ładne trumienki Dobranoc Czaro Odpowiedz Link
hardy1 Re: ... just play the piano ;) 14.02.12, 14:57 ...kiedy ja tego wszystkiego wysłucham, Czaro?! Dobrze że wątki nie znikną, więc spokojnie posłucham...i Blondynka wie, dlaczego ma u mnie "plusy"... Odpowiedz Link
blondynka.2801 Re: ... just play the piano ;) 14.02.12, 22:25 Blondynka wie, dlaczego ma u mnie "plusy"... Hardy , Jeszcze do niedawna wydawało mi się, że wiem, ale teraz nie jestem już tego taka pewna... Odpowiedz Link
hardy1 Re: ... just play the piano ;) 14.02.12, 22:35 ...to się dalej domyślaj, Blondynko Odpowiedz Link
blondynka.2801 Re: ... just play the piano ;) 14.02.12, 22:36 Hardy, nie bądź okrutny i nie rób mi tego, daj choć jakąś wskazówkę! Odpowiedz Link
hardy1 Re: ... just play the piano ;) 14.02.12, 23:36 ...od czasu do czasu robisz to, o co prosiłem kilka dni temu Odpowiedz Link
1agfa Re: ... just play the piano ;) 14.02.12, 23:57 A to ja też, Hardy, o to samo proszę, dosłownie: o to samo zatem może się Blondynka domyśli, skoro we dwóch prosić będziemy? Bo co dwóch, to nie jeden! Odpowiedz Link
hardy1 Re: ... just play the piano ;) 15.02.12, 00:04 O właśnie, Agfo Takich proszących trzech, jak nas dwóch, to nie ma ani jednego Słyszysz Blondynko? Dobranoc Odpowiedz Link
blondynka.2801 Re: ... just play the piano ;) 15.02.12, 01:00 Słyszę, słyszę, Hardy. Coś nie mogę zasnąć, za dużo emocji, czy co, więc spełnię Waszą prośbę, jeśli o tłumaczenie chodzi?!? Problem w tym, że nie lubię prostych tłumaczeń lingwistycznych piosenek, czy wierszy, bo to okropnie zubaża tekst. A przecież nie jestem cyborgiem, żeby tak z biegu wytrzepać z głowy poetycki tekst. Ale chceta, to mata. Na własną odpowiedzialność. Ta ostatnia piosenka. ------------------------------- Nie jest chłodno, a jednak przenika mnie dreszcz. Nie ma płomienia, a jednak płonę. Nie jestem pewna, czego się boję, a jednak drżę. Nie ma burzy, a jednak słyszę grzmot i brak mi tchu, zastanawiam się, dlaczego, raz mi słabo, a za chwilę mam się dobrze... Czuję się, jakbym spadała, za każdym razem, gdy zamykam oczy, a przez moje ciało przepływa rzeka niespodzianek, budzą się uczucia, które z trudem rozpoznaję jako swoje... Czym są te nowe doznania? Jaki sekret odkrywają? Nie jestem pewna, czy rozumiem, ale podoba mi się to, jak się czuję... Dlaczego? Dlaczego jest tak, że za każdym razem, gdy zamykam oczy, on tam jest? Woda lśni na jego skórze, słońce w jego włosach i cały czas myślę o rzeczach, których dzielenia z nim nie mogę się doczekać, Jestem węzełkiem zmieszania, ale to ma dziwny urok... Czy to wszystko się zaczęło od niego i od tego, jak się przez niego czuję? Podoba mi się, jak się przez niego czuję.. ------------------------------------------------ Innymi słowy, po prostu - Woman in love Też zresztą B. Streisand. Odpowiedz Link
blondynka.2801 Re: ... just play the piano ;) 15.02.12, 01:13 Aha, męskie teksty, w tym Toma Waitsa, niech Wam Ulisses przetłumaczy. W ogóle mogę tłumaczyć tylko kobiecą wresję zdarzeń... Mam brać odpowiedzialnośc za wynurzenia facetów?!? Nie jestem desperatką. Nigdy w życiu! Dobranoc. Odpowiedz Link
czaro.01 Re: ... just play the piano ;) 15.02.12, 01:36 elektryka...na łączach śpij spokojnie, Czarownico - Blond Czaro. Odpowiedz Link
hardy1 Re: ... just play the piano ;) 15.02.12, 09:01 Dzięki za tłumaczenie, Blondynko. I...masz rację. Wena nie przychodzi na zawołanie, wena to niezależna bogini Nie tłumacz więc na zawołanie. Cofam prośbę o doraźne tłumaczenie. Tłumacz dopiero wtedy, kiedy bogini zdecyduje się pomieszkać w Twojej głowie PS. Dla mnie piękne to ostatnie tłumaczenie. Czuję rytm i emocje... W tym przypadku i z biegu urodziło się Tobie właśnie "TO" PS. PS. Faktycznie, Ulisses się zbytnio miga Odpowiedz Link
blondynka.2801 Re: ... just play the piano ;) 15.02.12, 10:34 Dzięki, Hardy, za dobre słowo , ale lingwistyczne tłumaczenie to nie to. Pokażę Ci na przykładzie fragmencika tej piosenki. W lingwistycznym tłumaczeniu napisałam: Czuję się, jakbym spadała, za każdym razem, gdy zamykam oczy a przez moje ciało przepływa rzeka niespodzianek Budzą się uczucia, które z trudem rozpoznaję jako swoje... A mogłabym napisać tak: Więc spadam głową na dół kiedy oczy przymknę i w żyłach rozpędzoną mam gonitwę pulsu, krwi Budzą się uczucia, które trudno poznać mi, bo jak… To drugie, oddając treści, idealnie podkłada się sylabami pod nuty, można je zaspiewać. Nie wspominajac o powtówrzeniu rymów, bo w oryginale jest: eyes - surprise - recognize. A u mnie w tych samych miejscach - i - krwi - mi. I o to mi chodzi, kiedy chodzi za mną jakaś piosenka... Odpowiedz Link
hardy1 Re: ... just play the piano ;) 15.02.12, 11:23 Tyle się domyślałem, Blondynko W tłumaczeniu poezji i tekstów piosenek nie chodzi o mechaniczny przekład. W każdym takim tłumaczeniu jest zawarta część SIEBIE "tłumacza". ABY TŁUMACZYĆ POEZJĘ, TRZEBA BYĆ POETĄ Odpowiedz Link
sorel.lina Re: ... just play the piano ;) 15.02.12, 13:18 hardy1 napisał: > ABY TŁUMACZYĆ POEZJĘ, TRZEBA BYĆ POETĄ Just translate it! - wydawałoby się. Najtrudniejsze są rzeczy najprostsze... Zawsze boję się, by w moim tłumaczniu nie było za dużo mojego "ja"... Odpowiedz Link
blondynka.2801 Re: ... just play the piano ;) 15.02.12, 13:33 sorel.lina napisała: Zawsze boję się, by w moim tłumaczniu nie było za dużo mojego "ja"... Sorellino , podzielam Twoją obawę, ale tutaj, na Podwórku, mówimy raczej o zabawie, a nie o poważnej pracy. I o przybliżeniu Tym, którzy nie znają języka, obcojęzycznych treści, które tu umieszczamy. Więc może jednak spełnisz prośbę Hardego, sformułowaną we włoskim wątku Czaro i przetłumaczysz Mu tych kilka piosenek. Hmmm? Da się coś zrobić? Ja tez chętnie poczytam, bo nie znam włoskiego i w związku z tym nie mogę nawet zweryfikować, czy angielskie teksty tych włoskich piosenek mają coś wspólnego z oryginałem. Odpowiedz Link
sorel.lina Re: ... just play the piano ;) 15.02.12, 13:43 Blondynko, spróbuję, jeśli czas pozwoli. Odpowiedz Link
hardy1 Re: ... just play the piano ;) 15.02.12, 13:38 Zawsze będzie cząstka "ja" tłumacza, Sorellino. Po tłumaczeniu nowy utwór jest...symbiozą Byle nie zgubić "myśli" pierwotnego autora Odpowiedz Link
sorel.lina Re: ... just play the piano ;) 15.02.12, 13:48 hardy1 napisał: > Zawsze będzie cząstka "ja" tłumacza, Sorellino. Po tłumaczeniu nowy utwó > , zr jest...symbiozą Symbioza - tak, symbioza. Dlatego tłumacz powinien tłumaczyć tylko tych autorów, z których myślą jest ... w symbiozie Tak mi się zdaje... Odpowiedz Link
hardy1 Re: ... just play the piano ;) 15.02.12, 15:02 Chyba dobrze Ci sie zdaje, Sorellino...aby przekazać emocje, trzeba współgrać w tej samej harmonii, jak kamerton Późno odpowiadam, mimo że jestem...zasiedziałem się na Przyzbie...a cóż robić jak śnieg ciągle sypie... Odpowiedz Link
k.karen Re: ... just play the piano ;) 15.02.12, 15:07 Sorellino Bardzo nieśmiało ale bardzo, bardzo proszę, jak kiedyś będziesz miała czas, o tłumaczenie tej piosenki ( arii ). To jedna z nielicznych, którą mogę słuchać bez przerwy i choć nie rozumiem słów to porusza mnie zawsze tak samo mocno. Andrea Bocelli I Sarah Brightman - Time to say goobye, Odpowiedz Link
blondynka.2801 Re: ... just play the piano ;) 15.02.12, 15:17 Karen Puk, puk... Kto tam? Mailonosz! Odpowiedz Link
1agfa Re: ... just play the piano ;) 15.02.12, 15:27 Blondynka miła , źle wyszło Tak wyszło, jakbym Ciebie "popędzał". Bo przecież nie szło mi o tłumaczenie "z biegu", zwykłe tłumaczenie; są po temu sposobne różne inne możliwości - chodziło o Twoje tłumaczenie, które jest tłumaczeniem artystki ducha, jak już gdzieś napisałem: nie tłumaczenie zwykłego tekściarza. O takie mi szło...dlatego wsparłem Hardego. Nie pomyślałem, że w takim jak Twoje tłumaczeniu, kiedy cyzelujesz słowa, aby ściśle odpowiadały temu, jak słowa oryginału "w duszy Ci grają" , zatem jak w tym procesie - ważny jest czas. Czas dojrzewania odpowiednich słów. Na takie czekałem , i już cierpliwie czekać będę, bez "popędzania". Nieporozumienie, przepraszam Odpowiedz Link
blondynka.2801 Re: ... just play the piano ;) 14.02.12, 22:49 Zagram Wam coś na koniec Walentynek. A w tym wątku, bo to piosenka nie tylko na Walentynki... Polski tekst - Wojtek M. Frank Sinatra - Funny Valentine.avi O, Walentynko ma, zabawna, słodka tak, śmieję się do spojrzeń twych i w sercu noszę je, bo wiernie nie da się na fotografii złapać ich… Nie masz kształtów greckich rzeźb, czasem głupstwa lubisz pleść, lecz ode mnie radę weź, radę weź… Nie zmieniaj dla mnie nic, chciej zawsze sobą być, a może każdy dzień, wiem, Walentynkowym być dniem… Odpowiedz Link
blondynka.2801 Re: ... just play the piano ;) 14.02.12, 23:39 Też Legrand. Na dobranoc. Barbra Streisand - The Way He Makes Me Feel There's no chill and yet I shiver There's no flame and yet I burn I'm not sure what I'm afraid of And yet I'm trembling There's no storm yet I hear thunder And I'm breathless why I wonder Weak one moment then the next I'm fine I feel as if I'm falling Every time I close my eyes And flowing through my body Is a river of surprise Feelings are awakening I hardly recognize as mine What are all these new sensations What's the secret they reveal I'm not sure I understand But I like the way I feel Oh why why why why oh Why is it that every time I close my eyes he's there The water shining on his skin, The sunlight in his hair And all the while I'm thinking things That I can't wait to share with him I'm a bundle of confusion Yet it has a strange appeal Did it all begin with him And the way he makes me feel I like the way he makes me feel, he makes me feel, I like the way, I like the way he makes me feel... Odpowiedz Link
1agfa Re: ... just play the piano ;) 15.02.12, 00:00 Dobrej nocy Blondynko. Pięknie "grasz", znakomity wybór, słucha się z wielka przyjemnością. Dziekuję Odpowiedz Link
blondynka.2801 Dzień dobry :-) Na przekór temu, co za oknem... 15.02.12, 11:53 Ta mgła nie jest zła. Z czułością Cię otoczy, i zajrzy w oczy... A foggy day - Ella Fritzgerald feat. Louis Armstrong Odpowiedz Link
1agfa Re: Dzień dobry :-) Na przekór temu, co za oknem. 15.02.12, 15:32 Jak dla mnie ...a więc sobie biorę! Odpowiedz Link
1agfa Re: Dzień dobry :-) Na przekór temu, co za oknem. 15.02.12, 23:36 Ten duet był jedyny w swoim rodzaju, chyba niepowtarzalny. Przesłuchałem kilkakrotnie, choć przecież znałem, ale dawno...dziekuję Odpowiedz Link
blondynka.2801 Re: Dzień dobry :-) Na przekór temu, co za oknem. 16.02.12, 00:30 Syreni śpiew. Na dobranoc. I na zbłąkanych Wędrowców. JULIE LONDON - CRY ME A RIVER Now you say you're lonely You cry the whole night through Well, you can cry me a river Cry me a river I cried a river over you Now you say you're sorry For being so untrue Well, you can cry me a river Cry me a river I cried a river over you You drove me, nearly drove me, out of my head While you never shed a tear Remember, I remember, all that you said You told me love was too plebeian Told me you were through with me and Now you say you love me Well, just to prove you do Come on and cry me a river Cry me a river I cried a river over you I cried a river over you I cried a river...over you... Odpowiedz Link
1agfa Re: Dzień dobry :-) Na przekór temu, co za oknem. 16.02.12, 01:28 Syreni. Na dobranoc? A ja Ci mówię Blondynko: dobranoc... Odpowiedz Link
blondynka.2801 Re: Dzień dobry :-) Na przekór temu, co za oknem. 16.02.12, 22:58 Obiecałam sobie, że napiszę, to napisałam. Obiecalam Wam, że się podzielę, to wklejam. Whitney Houston - Run To You Tak chcę do Ciebie biec Tak, wiem, gdy w patrzysz w oczy me, nie widzisz, że naprawdę chcę, byś w nich ujrzał, co ukryte tam na dnie już od dawna mam… Tę mnie, co boi się i sił jej czasem brak, zobacz, że choć waham się, to bardziej jednak chcę.. Tak chcę do ciebie biec, tak chcę do ciebie biec, byś w ramionach tulił mnie, odegnał myśli złe… Tak chcę do ciebie biec, lecz by do ciebie biec, powiedz – będziesz tu, czy znikniesz jak ze snu? Co dnia tak bardzo staram się odegrać wszystkie role swe, lecz gdy noc na klucz zamknie moje drzwi, tak pusto mi jest, cisza głucha brzmi… Jaki sens ma zawsze marzyć, tak jak ja, samotnie wciąż, na darmo wciąż, jakie znaczenie ma? Tak chcę do ciebie biec, tak chcę do ciebie biec, byś w ramionach tulił mnie, odegnał myśli złe! Tak chcę do ciebie biec, lecz by do ciebie biec, powiedz – będziesz tu, czy znikniesz jak ze snu? Jak ze snu! Ty masz tu być Ty masz tu być, by otrzeć moje łzy by zaczarować dni gdybyś wiedział, jak jak bardzo chcę do ciebie biec… Jak chcę do ciebie biec, byś w ramionach tulił mnie, odegnał myśli złe… Do ciebie biec, lecz by do ciebie biec, powiedz – będziesz tu, czy znikniesz jak ze snu? Odpowiedz Link
k.karen Re: Dzień dobry :-) Na przekór temu, co za oknem. 16.02.12, 23:30 Blondynko Przepiękny tekst! Jestem pod wrażeniem i nie znajduję odpowiednich słów żeby napisać pod jak wielkim... Spróbowałam to zaśpiewać...cudne Odpowiedz Link
blondynka.2801 Re: Dzień dobry :-) Na przekór temu, co za oknem. 16.02.12, 23:37 Karen, dzięki O to mi zawsze chodzi, żeby można było zaśpiewac. I można. Trzeba tylko spełnić jeden - bagatelka! - warunek. Mieć głos W. Houston. Odpowiedz Link
k.karen Re: Dzień dobry :-) Na przekór temu, co za oknem. 17.02.12, 00:01 TAKIEGO głosu jak Whitney to już, niestety, nikt nigdy nie będzie miał Piękne, Blondynko, naprawdę i z tą piosenką z Twoim tekstem, idę spać a sny będą piękne Odpowiedz Link
blondynka.2801 Re: Dzień dobry :-) Na przekór temu, co za oknem. 17.02.12, 00:05 Dobranoc, Karen Ja też już zmykam. Dziś już jestem nieco odmóżdżona. Do jutra. Odpowiedz Link
k.karen Re: Dzień dobry :-) Na przekór temu, co za oknem. 17.02.12, 10:46 Blondynko Wklej, proszę, ten videoclip z Twoim tekstem pod szpilką na "NIETU NIETERAZ". Szkoda by było, żeby taka perełka gdzieś nam się zgubiła w archiwach Odpowiedz Link
blondynka.2801 Re: Dzień dobry :-) Na przekór temu, co za oknem. 17.02.12, 12:09 Karen, już wkleiłam. Odpowiedz Link
1agfa Re: Dzień dobry :-) Na przekór temu, co za oknem. 17.02.12, 12:50 Dzień dobry, Blondynko - to bardzo dobrze, że tam, pod szpilką, "na poczesnym" miejscu... Twój tekst odebrał mi spokój, Twój tekst po wielekroć czytam, razem z muzyką słucham Twoich słów. Piękne? to nie tak...poruszające, porywające... Dziekuję Odpowiedz Link
blondynka.2801 Re: Dzień dobry :-) Na przekór temu, co za oknem. 17.02.12, 12:56 1agfa napisał: Twój tekst odebrał mi spokój Agfo kochany Rozumiemy się prawie bez słów Ten tekst taki miał być - odbierający spokój, poruszający... I taki do mnie przyszedł, bo tak mi w sercu grał... Odpowiedz Link
1agfa Re: Dzień dobry :-) Na przekór temu, co za oknem. 16.02.12, 23:52 Nie mogę ukryć, że jestem wzruszony, raczej należałoby powiedzieć: poruszony tym tekstem. Ten przekład...to wołanie...pozwolisz, że wielokrotnie przeczytam, słuchając równocześnie Whitney H.? Nie da się inaczej, trzeba się wczytać...i wysłuchać. Blondynko Nie od razu... Odpowiedz Link
hardy1 Re: Dzień dobry :-) Na przekór temu, co za oknem. 17.02.12, 01:25 Blondynko...hmmm...no wiesz...nie wiem jak to powiedzieć, przecież jestem twardy, łatwo się nie wzruszam... No uniosło mnie. Dziękuję. Tłumaczenie Twoje...przeniosło to co trzeba. Cholera, pięknie )) Odpowiedz Link
blondynka.2801 Zeszłoroczne śniegi 17.02.12, 17:10 A ja tam lubię zeszłoroczne śniegi. Szczególnie te, o których istnieniu nie miałam pojęcia… Dawno Ulisses napisał tak: „Wszędzie są mosty. I jest jeszcze jeden, a właściwie niezliczona ich mnogość. Bywa, że ich kształt jest wyraźny, bywa, że ledwie, nie wiedzieć skąd wiadomo, że biegną ku... Nie służą przechodzeniu na druga stronę. Nagle pojawiają się znikąd, nie mniej rzeczywiste niż Golden Gate. Z przeciwległego końca obecności, pod kołyszącą się lekko gałęzią konkretnego owocowego drzewa, na wyciagnięcie ręki.” Mosty. Ale czasem spalone mosty… Tracy Chapman - Bridges All the bridges that you burn Come back one day to haunt you One day you'll find you're walking Lonely Baby I Never meant to hurt you Sometimes the best intentions Still don't make things right But all my ghosts they find me Like my past they think they own me In dreams and dark corners they surround me Till I cry I cry Let me take this time to set the record straight Let me take this time to take it all back Let me take this time to tell you how I felt Let me take this time to try and make it right All the bridges that you burn Come back one day to haunt you One day you'll find you're walking Lonely But you can Walk away Be all alone Spend all your time Thinking about the way things used to be If love feels right You work it out You don't give it up Baby Anybody tell you that Anybody tell you that Anybody tell you that You should take some time maybe sleep on it tonight You should take some time baby heed the words I said You should take some time think about your life You should take some time before you throw it all away All the bridges that you burn Come back one day to haunt you One day you'll find you're walking Lonely I ain't got the time To sit here and wait around But I got the time If you say I'm what you want Odpowiedz Link
ulisses-achaj Re: Zeszłoroczne śniegi 17.02.12, 17:36 Cześć Blondynko Czasem. No właśnie. Nie sądziłem, że to czytałaś... Odpowiedz Link
blondynka.2801 Re: Zeszłoroczne śniegi 17.02.12, 17:39 Ulissesie, Przeczytałam. Uważnie. Pięknie piszesz. I mollowy chyba jesteś... Skąd ja to znam... Odpowiedz Link
ulisses-achaj Re: Zeszłoroczne śniegi 17.02.12, 17:42 Jestem ZDECYDOWANIE mollowy .. Ale nawet jeśli to wada, to mnie z nią dobrze.. Odpowiedz Link
blondynka.2801 Re: Zeszłoroczne śniegi 17.02.12, 17:49 To nie jest wada. To jest skłonność. A z wszelkimi skłonnościami baaaardzo trudno jest walczyć, czyż nie? I mnie też z nią dobrze. Pytanie tylko brzmi - czy innym, tym durowym, z tą naszą cechą dobrze? Odpowiedz Link
ulisses-achaj Re: Zeszłoroczne śniegi 17.02.12, 17:53 hmmm, ja nie walczę.. możesz tu wkleić "za szybą" naszej basi kochanej?? Odpowiedz Link
ulisses-achaj Re: Zeszłoroczne śniegi 17.02.12, 17:58 PS "durowi" nie zgłaszali pretensji.. Odpowiedz Link
blondynka.2801 Re: Zeszłoroczne śniegi 17.02.12, 17:59 Proszę. "Za szybą" - Nasza Basia Kochana Nie walczysz z tą skłonnością? Czy ze skłonnościami w ogóle? Bo jeśli to drugie, to chyba bywa niebepiecznie... Odpowiedz Link
ulisses-achaj Re: Zeszłoroczne śniegi 17.02.12, 18:04 Dziękuję A ja dołożę to: www.youtube.com/watch?v=eSyKh_umFko Odpowiedz Link
blondynka.2801 Re: Zeszłoroczne śniegi 17.02.12, 18:11 Mój Boże... Astrud Gilberto - Manha de Carnaval (Acapella Remix) Odpowiedz Link
ulisses-achaj Re: Zeszłoroczne śniegi 17.02.12, 18:19 www.youtube.com/watch?v=_uQNkFmgyzI Odpowiedz Link
blondynka.2801 Re: Zeszłoroczne śniegi 17.02.12, 18:33 Lubię baaaardzo, choć filmu nienawidzę! Astrud for lovers When we are close, the world is singin' And when we touch, the night is ringin' And there's no way to disagree For love is stronger far than we. When hearts are meant for caring, And lives are meant for sharing, Then we are joined by destiny And love is stronger far than we. So, we may say another season May say goodbye and find a reason But love decides how things must be For love is stronger far than we ... Odpowiedz Link
ulisses-achaj Re: Zeszłoroczne śniegi 17.02.12, 18:30 Znam i bardzo lubię.. A dałoby sie wkleić (a propos mostu) , to: forum.gazeta.pl/forum/s,92813,133217123.html?t=1&a=133459510&rep=1 Odpowiedz Link
ulisses-achaj Re: Zeszłoroczne śniegi 17.02.12, 18:31 When you're weary Feeling small When tears are in your eyes I will dry them all I'm on your side When times get rough And friends just can't be found Like a bridge over troubled water I will lay me down Like a bridge over troubled water I will lay me down When you're down and out When you're on the street When evening falls so hard I will comfort you I'll take your part When darkness comes And pain is all around Like a bridge over troubled water I will lay me down Like a bridge over troubled water I will lay me down Sail on Silver Girl, Sail on by Your time has come to shine All your dreams are on their way See how they shine If you need a friend I'm sailing right behind Like a bridge over troubled water I will ease your mind Like a bridge over troubled water I will ease your mind Simon and Garfunkel Bridge Over Troubled Water Odpowiedz Link
blondynka.2801 Re: Zeszłoroczne śniegi 17.02.12, 18:40 "Bridge over Troubled Water" Simon & Garfunkel Odpowiedz Link
ulisses-achaj Re: Zeszłoroczne śniegi 17.02.12, 18:44 Madame.. www.youtube.com/watch?v=DXQkplGz05c Odpowiedz Link
blondynka.2801 Re: Zeszłoroczne śniegi 17.02.12, 18:53 Nie opuszczaj mnie, każda moja łza szepcze, że co złe się zapomnieć da, zapomnijmy ten utracony czas, co oddalał nas, co zabijał nas i pytania złe, i natrętne tak: Jak? Dlaczego? Jak? Zapomnijmy je – nie opuszczaj mnie, nie opuszczaj mnie, nie opuszczaj mnie, nie opuszczaj mnie... Ja – deszczowym dniem ci przyniosę z ziem, gdzie nie pada deszcz, pereł deszczu sznur, jeśli umrę, z chmur spłynie do twych rąk światła złoty krąg i to będę ja; w świecie ziemskich spraw miłowanie twe będzie pierwszym z praw, królem stanę się, a królową ty – nie opuszczaj mnie, nie opuszczaj mnie, nie opuszczaj mnie, Nie opuszczaj mnie, ja wymyślę ci słowa, których sens pojmiesz tylko ty, z nich ułożę baśń, jak się serca dwa pokochały na przekór ludziom złym, z nich ułożę baśń o tym królu, co umarł z żalu, bo nie mógł poznać cię – nie opuszczaj mnie, nie opuszczaj mnie, nie opuszczaj mnie, nie opuszczaj mnie... Przecież zdarza się, że największy żar ciska wulkan, co niby dawno zmarł; pól spalonych skraj więcej zrodzi zbóż, niż zielony maj w czas wiosennych zórz, gdy księżyca cierń lśni na nieba tle i z czerwienią czerń nie chcą złączyć się – nie opuszczaj mnie, nie opuszczaj mnie, nie opuszczaj mnie, nie opuszczaj mnie... Nie opuszczaj mnie, już nie będzie łez, już nie będzie słów, dobrze jest, jak jest, tylko taki kąt, mały kąt mi wskaż, gdzie twój słychać śmiech, widać twoją twarz; chcę, gdy słońca krąg wzejdzie – być co dnia cieniem twoich rąk, cieniem twego psa – nie opuszczaj mnie, nie opuszczaj mnie, nie opuszczaj mnie, nie opuszczaj mnie.. tłumaczenie: Wojtek M. Odpowiedz Link
blondynka.2801 Re: Zeszłoroczne śniegi 17.02.12, 18:56 Monsieur... Genesis - Follow You Follow Me (7" single) Stay with me, My love I hope you'll always be Right here by my side if ever I need you Oh my love In your arms, I feel so safe and so secure Everyday is such a perfect day to spend Alone with you I will follow you will you follow me All the days and nights that we know will be I will stay with you will you stay with me Just one single tear in each passing year With the dark, Oh I see so very clearly now All my fears are drifting by me so slowly now Fading away I can say The night is long but you are here Close at hand, oh I'm better for the smile you give And while I live I will follow you will you follow me All the days and nights that we know will be I will stay with you will you stay with me Just one single tear in each passing year there will be I will follow you will you follow me All the days and nights that we know will be I will stay with you will you stay with me Just one single tear in each passing year Odpowiedz Link
ulisses-achaj Re: Zeszłoroczne śniegi 17.02.12, 19:23 Nie wiem jakim cudem... ale miałem wkleić to.. (sieć padła, stąd opóźnienie): www.youtube.com/watch?v=3W-uOQ41n8U Odpowiedz Link
blondynka.2801 Re: Zeszłoroczne śniegi 17.02.12, 19:36 ulisses-achaj napisał: Nie wiem jakim cudem... Przeciez zdarza się, Ulissesie, że między ludźmi jest radio... Pink Floyd - Wish You Were Here (with lyrics) So, so you think you can tell Heaven from Hell, Blue skys from pain. Can you tell a green field From a cold steel rail? A smile from a veil? Do you think you can tell? And did they get you to trade Your heros for ghosts? Hot ashes for trees? Hot air for a cool breeze? Cold comfort for change? And did you exchange A walk on part in the war For a lead role in a cage? How I wish, how I wish you were here. We're just two lost souls Swimming in a fish bowl, Year after year, Running over the same old ground. What have we found? The same old fears. Wish you were here... Odpowiedz Link
ulisses-achaj Re: Zeszłoroczne śniegi 17.02.12, 19:39 No nieee.... www.youtube.com/watch?v=5vkde_1PIxc Odpowiedz Link
blondynka.2801 Re: Zeszłoroczne śniegi 17.02.12, 19:55 Zostajemy w klimatach baśniowych. Innych, ale baśniowych... Enya - Marble Halls I dreamt I dwelt in marble halls with vassals and serfs at my side, and of all who assembled within those walls that I was the hope and the pride I had riches all too great to count and a high ancestral name But I also dreamt which pleased me most that you loved me still the same, that you loved me you loved me still the same, that you loved me you loved me still the same I dreamt that suitors sought my hand, that knights upon bended knee and with vows no maidens heart could withstand, they pledged their faith to me And I dreamt that one of that noble host came forth my hand to claim But I also dreamt which charmed me most that you loved me still the same that you loved me you loved me still the same, that you loved me you loved me still the same Odpowiedz Link
ulisses-achaj Re: Zeszłoroczne śniegi 17.02.12, 20:08 Dzięki dla Karen... Karen, dla Ciebie .. Red Box - For America Odpowiedz Link
ulisses-achaj Re: Zeszłoroczne śniegi 17.02.12, 20:11 I jeszcze to: Midnight Cowboy - Harry Nilsson - Everybody's Talkin' Everybody s talkin at me I don't hear a word they're sayin, Only the echoes of my mind. People stopping staring, I can't see their faces, Only the shadows of their eyes. I'm going where the sun keeps shinin Thru' the pouring rain, Going where the weather suits my clothes, Backing off of the North East wind, Sailin on summer breeze And skipping over the ocean like a stone. I'm going where the sun keeps shinin Thru' the pouring rain, Going where the weather suits my clothes, Backing off of the North East wind, Sailing on summer breeze And skippin over the ocean like a stone Everybody's talkin at me. Can't hear a word they're sayin, Only the echoes of my mind. I won't let you leave my love behind. Odpowiedz Link
blondynka.2801 Re: Zeszłoroczne śniegi 17.02.12, 20:31 Ulissesie, Nocny kowboy baaaardzo - i piosenka, i film. A skoro jesteśmy przy filmach... Madonna - Evita - 08 I'd Be Surprisingly Good for You (1996) Odpowiedz Link
ulisses-achaj Re: Zeszłoroczne śniegi 17.02.12, 20:37 Skoro tak, to się powtórzę ... Alan Price - O Lucky Man! If you have a friend on whom you think you can rely - You are a lucky man! If you've found the reason to live on and not to die - You are a lucky man! Preachers and poets and scholars don't know it, Temples and statues and steeples won't show it, If you've got the secret just try not to blow it - Stay a lucky man! If you've found the meaning of the truth in this old world- You are a lucky man! If knowledge hangs around your neck like pearls instead of chains - You are a lucky man! Takers and fakers and talkers won't tell you. Teachers and preachers will just buy and sell you. When no one can tempt you with heaven or hell- You'll be a lucky man! You'll be better by far to be just what you are You can be what you want if you are what you are And that's a lucky man, oh yeah, a lucky man And that's a lucky a lucky a lucky man Odpowiedz Link
k.karen Re: Zeszłoroczne śniegi 17.02.12, 20:21 Nie ma za co A to dla Ciebie Ulissesie Coldplay - Paradise Odpowiedz Link
ulisses-achaj Re: Zeszłoroczne śniegi 17.02.12, 20:46 Karen , dla Ciebie.. Jan Garbarek - Hasta Siempre (Puebla) Odpowiedz Link
blondynka.2801 Re: Zeszłoroczne śniegi 17.02.12, 21:04 Chociaż nie dla mnie, tylko dla Karen (Karen ), to też posłuchałam. I odpowiem Ci, Ulissesie, Almodovarem... Piensa en mi Gdy wierzysz, że skończył się świat, O mnie myśl, Gdy toniesz w powodzi złych dat, O mnie myśl, Bo ja wciąż pamiętam twe oczy szalone i dłonie zachłanne, i usta spragnione tak miłości mej O mnie myśl, Kiedy cierpisz, Kiedy płaczesz, Wtedy też o mnie myśl, Jeśli zechcesz, to oddam ci życie, Bo bez ciebie Moje życie, Moje życie nie znaczy Już nic… Odpowiedz Link
ulisses-achaj Re: Zeszłoroczne śniegi 17.02.12, 21:20 A ja Tobie tym.. La romanza degli innamorati Odpowiedz Link
blondynka.2801 Re: Zeszłoroczne śniegi 17.02.12, 21:28 No, skoro gitara i w tym języku... To proszę... ?????? ???? / Tyomnaja Notch Odpowiedz Link
ulisses-achaj Re: Zeszłoroczne śniegi 17.02.12, 21:41 Widzę, że i tu się na zgadzamy .. ????? ????????? - ? ?????? ???????? Odpowiedz Link
blondynka.2801 Re: Zeszłoroczne śniegi 17.02.12, 21:48 No, zgadzamy się, Ulissesie. Już Ci to kiedyś napisałam, że moim zdaniem więcej nas łączy, niż dzieli. Kiedy nas podzieliło, nieprawdaż... I z każdą minutą utwierdzam się w tym przekonaniu... Aż zaczynam się bać... Ale skoro Wysocki... Epitafium dla Wlodzimierza Wysockiego - Jacek Kaczmarski Odpowiedz Link
blondynka.2801 Re: Zeszłoroczne śniegi 17.02.12, 21:41 I jeszcze to. Moja ukochana, bardzo mało znana piosenka Bułata O. Przepraszam, że z chomika, ale nigdzie indziej jej nie ma. Bieri szinel, poszli domoj Odpowiedz Link
ulisses-achaj Re: Zeszłoroczne śniegi 17.02.12, 21:47 A jest ... ????? ???????? "???? ??????, ????? ?????" Odpowiedz Link
ulisses-achaj Re: Zeszłoroczne śniegi 17.02.12, 21:49 Dla Ciebie.. ????? ???????? - ?????????? ????? Odpowiedz Link
ulisses-achaj Re: Zeszłoroczne śniegi 17.02.12, 21:54 A skoro tak, to Kraków i Rynek.. 10. Miejcie nadzieję - Tamara Kalinowska - Piwnica pod Baranami Odpowiedz Link
k.karen Re: Zeszłoroczne śniegi 17.02.12, 21:59 Za spokojnie się tu zrobiło, muszę Was rozruszać AC/DC Back In Black Odpowiedz Link
ulisses-achaj Re: Zeszłoroczne śniegi 17.02.12, 22:02 OK Karen, wyciągam ulubioną siekierę .. Pink Floyd - One Of My Turns (High Quality) ale na chwile.. Odpowiedz Link
k.karen Re: Zeszłoroczne śniegi 17.02.12, 22:04 No to ciach! Tniemy dalej... Black Sabbath - Sabbra Cadabra Odpowiedz Link
ulisses-achaj Re: Zeszłoroczne śniegi 17.02.12, 22:09 Ok Crossroads guitar duel zacznijcie słuchać po pierwszej minucie Odpowiedz Link
k.karen Re: Zeszłoroczne śniegi 17.02.12, 22:48 Ojej! Jak ja dawno ten film oglądałam! Dzięki Ulissesie, muszę poszukać i obejrzeć cały film A solówki...wymiękłam, musiałam obejrzeć dwa razy...aż w końcu komp mi się zawiesił Ale jak...lirycznie to lirycznie i już ostatni raz, na dobranoc...kołysanka Black Sabbath - Hole in the Sky Odpowiedz Link
ulisses-achaj Re: Zeszłoroczne śniegi 17.02.12, 22:21 Karen, jak znajdujesz gitary? To Vei i Satriani.. Odpowiedz Link
blondynka.2801 Re: Zeszłoroczne śniegi 17.02.12, 22:13 O, matko! Już ma oczopląs, uszopląs i palcopląs! Ciekawe, czego jeszcze pląs mogę mieć?!? Chociaż może lepiej się nie zastanawiac... Bo jak mi się jakaś sercowa palpitacja przytrafi, to co ja, biedna, zrobię... Czy ta chwila na "No, weż pan siekierkę!" minęła? Bo jeśli tak, to ja jednak łagodniej.... Nazareth - Dream On Odpowiedz Link
ulisses-achaj Re: Zeszłoroczne śniegi 17.02.12, 22:20 Blondynko, nie jestem po prostu jednowymiarowy, chociaż faktycznie, zdecydowanie bardziej "mollowy"... ok uspokajamy... Odpowiedz Link
blondynka.2801 Re: Zeszłoroczne śniegi 17.02.12, 22:27 Ale to całe szczęście, że nie jesteś jednowymiarowy, Ulissesie. Dlatego jesteś taki interesujący. Odpowiedz Link
ulisses-achaj Re: Zeszłoroczne śniegi 17.02.12, 22:33 U mnie za oknem śnieg i latarnia ... i Przyboś, którego opasły tom kupiłem, kiedy ta płyta chodziła "na okrąg