sorel.lina
19.01.21, 12:31
Zaprzysiężenie i co dalej? Co potem?
Trzymam kciuki, żeby obyło się bez przemocy, bez ofiar, bez żenujących scen pod Kapitolem!
Jakk się zachowają gorący zwolennicy Trumpa, w tym część Polonii?
POLONIA W USA ZAPŁACI WYSOKĄ CENĘ NA KRZYKLIWE WSPARCIE DONALDA TRUMPA
W Polsce spotkać można jeszcze ludzi, opowiadajacych bajki, o milionowej Polonii w USA.
Żadne miliony nie istnieją.
Amerykanie z polskimi korzeniami, w swojej masie dawno zintegrowali się ze swoim nowym środowiskiem, dla zdecydowanej większości z nich, pochodzenie etniczne nie ma znaczenia.
Rozmawiałem wczoraj z profesorem na jednym z chicagowskich uniwersytetów, pochodzącego z rodziny ze szkocko polskimi korzeniami.
Profesor przypomniał mi, iż krzykliwa Polonia, dorobiła nam gębę faszystów, rasistów i w ogóle idiotów. Na tę opinię zapracowała upierdliwa, ale stosunkowo nieliczna grupa. To ludzie, czujący wstręt do języka angielskiego, utrzymujący kontakt ze światem, za pośrednictwem polonijnych mediów, modlący się w polonijnych kościołach. Poddawana tam jest stałej politycznej indoktrynacji.
To grupa słuchająca polonijnego radia, zaglądająca do polonijnych mediów, stamtąd czerpiąca wiedzę o świecie.
To grupa chętnie w internecie słuchająca polskich prawicowych oszołomów.
W aglomeracji chicagowskiej, to nie więcej niż 50-60 tysięcy ludzi. Nie ma żadnych setek tysięcy, o milionach już nie wspominając.
Profesor doskonale zna polską i rosyjską literaturę i na nieszczęście rozumie po polsku i czasmi w celach socjologicznych, słucha polonijnego radia.
Potem dzwoni – pyta jak to możliwe, że tacy idioci siedzą przed mikrofonem?
- Odpowiadam, iż w FOX News, jak iw Newsmax, siedzą tacy sami idioci.
- No tak, ale ja Twoich rodaków miałem za mądrzejszych – odpowiada przewrotnie.
cdn.