wscieklyuklad
10.03.23, 14:44
POLSKIE PRZEDMÓŻDŻE EUROPY
Nie wiem czy nie naruszam dobra JP2 myśląc. Kartezjańskie „Myślę, więc jestem ”, podwalina europejskiego racjonalizmu w polskiej wersji brzmi „Jestem, więc nie myślę”. Bo gdybyśmy myśleli, doszlibyśmy do wniosku, że JP2 mądry nie był ( np. potępianie prezerwatyw podczas epidemii AIDS), ani nie był moralny, jak wynika z najnowszych odkryć dziennikarskich . Ale za to był święty. To wystarczy. Najpierw PiS próbował ustawą IPN uczynić cały polski naród świętym. Nie udało się po zagranicznej interwencji. Chociaż wiadomo , że każdy prawdziwy Polak jest święty, a JP2 największy Polak ma na to nawet papiery. I nikt tego nie podważy żadnym myśleniem. A zresztą jeśli suweren wierzy w brednie idioty w kaszkieciku, to tym bardziej musi wierzyć w facetowi noszącemu białą piuskę i znanemu na całym świecie.
Polską inteligencję wybiły powstania, wojna, transformacja i próbuje dorżnąć PiS. Jeżeli ktoś myśli to jest agentem albo Żydem. Proces dochodzenia do prawdy, nie stania w niej jak w odchodach zapleśniałej tradycji, jest wojną hybrydową. Agentem Bolkiem jest Wałęsa, prawdziwi agenci ministrami. Polak wierzy, bo nie myśli. Racjonalizm, myślenie są samozniszczeniem Polski i PiS nas przed tym uchroni ustawą, a na wyborach ustawką.
moje myślenie i pisanie możesz wspomóc na
t
patronite.pl/manuelagretkowska