Dodaj do ulubionych

Olej opałowy jest rakotwórczy

25.03.14, 07:31
www.tvn24.pl/r/artykul/siedem-milionow-ludzi-zmarlo-przez-zanieczyszczone-powietrze,411143.html
Czyli dalszy ciąg obserwacji, jak popularne choroby cywilizacyjne (np. nowotwory) fundujemy sobie sami.

Pozdrawiam,

Marcin
Obserwuj wątek
    • 3goust Re: Olej opałowy jest rakotwórczy 25.03.14, 07:35
      zakazać stacji benzynowych, samolotów - te to palą... oraz statków poruszających się na najcięższą frakcje ropy... czyli ;) raczej cafe niz legionowo
      • zchotomowa Re: Olej opałowy jest rakotwórczy 25.03.14, 07:58
        Właśnie takie opinie dot. samolotów to do Cafe, wystarczy przeliczyć efektywność tej firmy transportu raz i wiecej juz takich głupot sie nie wypisuje :-)

A real jest taki, ze 20% domów jednorodzinnych w powiecie to właśnie olej opałowy.

Pozdrawiam,

Marcin
        • metron1 Re: Olej opałowy jest rakotwórczy 25.03.14, 08:41
          Może odpowiedz czym mają ludziska ogrzewać swoje domy. Proponuję wprowadzić zakaz ogrzewania bo węgiel jak i biomasa, olej opałowy są szkodliwe dla środowiska i ludzi
          • zchotomowa Re: Olej opałowy jest rakotwórczy 25.03.14, 11:00
            Metron, jestes jednak niereformowalny :-)

ale prosze bardzo, oto odpowiedz "czym ludziska moga oggrzewac swoje domy": gaz ziemny, pompy ciepla, nagrzewanie nadmuchowe, klimakonwektory. Do tego dodaj sobie gruntowe wymienniki ciepla, solary wspomagajace oraz rekuperatory. O wlasnym zrodlach energii juz nie wspominam, bo nie lubisz i reagujesz alergicznie ;-)

pozdrawiam,

Marcin
    • misiek1974 Re: Olej opałowy jest rakotwórczy 25.03.14, 10:25
      Tak samo jedzenie z Biedronki jest rakotwórcze (wystarczy poczytać o zawartości chemii w jedzeniu). Ludzie i tak tam będą kupować.
      • zchotomowa Re: Olej opałowy jest rakotwórczy 25.03.14, 11:02
        misiek1974 napisał:

> Tak samo jedzenie z Biedronki jest rakotwórcze (wystarczy poczytać o zawartości
        > chemii w jedzeniu). Ludzie i tak tam będą kupować.

o!
        a masz konkretnie jakis produkt na mysli? Najlepiej z podaniem producenta i zrodla do tych rewelacji? wlasciciel Biedronki z pewnoscia chetnie poczyta :-)

pozdrawiam, dzis wysyp rewelacji :-)

Marcin
        • kka69 Re: Olej opałowy jest rakotwórczy 25.03.14, 17:13
          Jeżeli rakotwórczy jest olej opałowy, to pewno napędowy też.
          Może by zakazać jazdy po powiecie autobusów i samochodów napędzanych ON?
          A , i jeszcze papierosy tez są rakotwórcze, można by je zdelegalizować ?
          Podobnie alkohol powoduje martwicę wątroby , szczególnie ten wschodni.
          Ogrzewanie domu gazem z Rosji jest teraz passé ,a w popiołach z elektrowni opalanych węglem też jest sporo rakotwórczych substancji, więc korzystanie z prądu też nie jest zdrowe.
          ale na szczęście jeszcze mamy wolność wyboru, każdy może sobie wybrać na jakiego raka chce umrzeć. :)
          • zchotomowa Re: Olej opałowy jest rakotwórczy 25.03.14, 17:16
            kka69 napisał:

> Jeżeli rakotwórczy jest olej opałowy, to pewno napędowy też.
            > Może by zakazać jazdy po powiecie autobusów i samochodów napędzanych ON?
            > A , i jeszcze papierosy tez są rakotwórcze, można by je zdelegalizować ?
            > Podobnie alkohol powoduje martwicę wątroby , szczególnie ten wschodni.
            > Ogrzewanie domu gazem z Rosji jest teraz passé ,a w popiołach z elektrowni opal
            > anych węglem też jest sporo rakotwórczych substancji, więc korzystanie z prądu
            > też nie jest zdrowe.
            > ale na szczęście jeszcze mamy wolność wyboru, każdy może sobie wybrać na jakieg
            > o raka chce umrzeć. :)

słuszne obserwacje :)

ale wystarczy tylko wyjść poza kierat paliw kopalnych, żeby zobaczyć, że ciepło w domu nie musi pochodzić z procesów, które trują nas wszystkich. Z papierosami i alkoholem to bardzo dobry przykład, bo rosnąca akcyza na obie kategorie, w sposób ekonomiczny, zmusza ludzi albo do ograniczenia spożycia, albo do zaprzestania do zera. Więc bardzo dobry przykład.

pozdrawiam,

Marcin
    • mieszkanieczbloku Re: Olej opałowy jest rakotwórczy 25.03.14, 11:48
      Do moderatora forum. Proszę o przenie sienie tego wątku do Cafe Legionowo... tu nie ten dział!
      • misiowicz Re: Olej opałowy jest rakotwórczy 26.03.14, 11:26
        Kotłów grzewczych opalanych olejem opałowym jest w powiecie mniej niż 5 %.
        Większość ciepła w domach pochodzi z gazu ziemnego lub płynnego albo opałem jest paliwo stałe. Stało się to w wyniku podniesienia cen na olej opałowy. Kiedyś (koniec lat 90' ) przeliczenie kosztu uzyskania jednej jednostki ciepła z oleju i Gazu GZ-50 było identyczne.
        Do przeliczeń bierze się 1 kW energii pozyskanej i wartość opałową. Teraz nawet firmy sprzedające do niedawna kotły z palnikami olejowymi rezygnują z tej opcji.
        Olej opałowy i ON na stacji benzynowej to z grubsza to samo paliwo, jeśli pominiemy zanieczyszczenia i kolor, który jest wyróżnikiem dla kontroli skarbowej (tak !), bo olej opałowy i ON mają różny VAT. Spokojnie można jeździć na opale, robią tak rolnicy. Olej opałowy występuje w trzech grupach jakościowych. Głównym problemem są zanieczyszczenia (oleje ciężkie, siarka itd.), jakość decyduje o o zastosowaniu oleju opałowego do kondensacyjnych kotłów olejowych (nowość !).
        Można by długo na ten temat, ale forum się denerwuje i nudzi tym tematem.
        • tomjani Re: Olej opałowy jest rakotwórczy 18.04.14, 20:08
          Też uważam, że to niepotrzebne panikarstwo. Autorom raportu chodziło najpewniej o ciężki olej opałowy, czyli potocznie mazut. Lekki olej opałowy to dokładnie ta sama frakcja ropy co i olej napędowy (a więc pośrednia między naftą a olejami smarowymi). Różni się tylko zwolnieniem z akcyzy, oraz nieco większą zawartością zanieczyszczeń, które mogłyby być szkodliwe - głównie dla układów wtryskowych silników Diesla.
          Natomiast w skład ciężkiego oleju opałowego mogą wchodzić nie tylko najcięższe frakcje ropy, od olejów po asfalt włącznie, zwane mazutem, ale dodatkowo jeszcze średnie i ciężkie frakcje smoły węglowej. Te właśnie smołowe składniki cechują się silnym działaniem rakotwórczym. A piece przystosowane do opalania takim paliwem niewiele różnią się od pieców na pył węglowy (częstokroć używa się oleju opałowego wraz z pyłem węglowym do opalania kotów w elektrowniach, gdzie jednak warunki spalania sprawiają że rakotwórcze związki zawarte w oleju opałowym również ulegają spaleniu). Użycie ciężkiego oleju do opalania domowych instalacji CO jest po prostu niemożliwe, w najlepszym razie kopciłoby się że głowa mała.
          • zchotomowa Re: Olej opałowy jest rakotwórczy 18.04.14, 20:18
            tomjani napisał:

> Też uważam, że to niepotrzebne panikarstwo. Autorom raportu chodziło najpewniej
            > o ciężki olej opałowy, czyli potocznie mazut. Lekki olej opałowy to dok
            > ładnie ta sama frakcja ropy co i olej ...

:-)

A) ciekawe na podstawie czego wyciągasz wniosek, ze autorom w WHO chodzi o mazut, chętnie posłucham tego wywodu :-)
            B) podpowiem: absolutnie nie. Chodzi im o wlasnie olej opałowy lekki, niezależnie czy mówimy o finalny, produkcie do silników czy do ogrzewania, akurat te dwa różnią sie nie tylko akcyza i kolorem,
            C) wystarczy tylko trochę poszukać, zeby zrozumieć, ze lekki olej opałowy jest rakotwórczy a dokładnie produkty jego spalania maja bezpośredni wplyw na nasze zdrowie,
            D) to, czym różnią sie piece od silników to wszystkie technologia dopalajace i katalizujacymi produkty spalania oleju opałowego. Poczytaj o normach EURO, wtedy komentarze bedą nieco wiecej wnosić. Na dzis sie słyszałem o DPF do pieca, tak samo jak o katalizatorów spalin.

Pozdrawiam,

Marcin
    • zchotomowa Re: Olej opałowy jest rakotwórczy 12.11.14, 22:19
      jurekjureczek napisał(a):

> Dokładnie!! to czym mamy ogrzewać domy? może wcale!? Jeżeli nie chce się truć to można wybrać ekogroszek. To zawsze jakaś alternatywa. Ja nim palę i jestem spokojniejszy. Kupuję go od firmy Smart Trans www.smarttrans.net.pl/ także może komuś pomogę.

o, no proszę :)

to mamy wszystko: i sens, i opinię użytkownika a jest też wątek poradniczy :)

Cyberwolfie, wracaj, potrzeba nam moderacji takich "reklam".

pozdrawiam,

Marcin
      • zdebeq Re: Olej opałowy jest rakotwórczy 12.11.14, 22:42
        ja tam palę kaloryferem i też jestem zadowolony. kiedyś mój stary palił Radomskie, ale takie sobie były.
        • zchotomowa Re: Olej opałowy jest rakotwórczy 12.11.14, 23:03
          zdebeq napisał:

> ja tam palę kaloryferem i też jestem zadowolony. kiedyś mój stary palił Radomsk
          > ie, ale takie sobie były.

dziś widziałem pod Sheraton w Sopot, jak gość palił gumy w Porsche 911, ale nie jestem pewien, czy był z tego zadowolony. W każdym razie dymu sporo a ciepła - raczej niewiele.

pozdrawiam,

Marcin
          • zdebeq Re: Olej opałowy jest rakotwórczy 12.11.14, 23:05
            obecnie większość pali głupa i zoba znacznie cieplej niż w poprzednim roku. kwestia nakładania się ilości źródeł.
            • zchotomowa Re: Olej opałowy jest rakotwórczy 12.11.14, 23:10
              zdebeq napisał:

> obecnie większość pali głupa i zoba znacznie cieplej niż w poprzednim roku. kwe
              > stia nakładania się ilości źródeł.

Żyjemy w cywilizacji, gdzie nawet jak już się pali zioło, to należy w razie czego palić także głupa. To chyba prawdziwa definicja współspalania.

M
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka